You can click on me :-)

Thursday, 26 September 2013

Journey to Gold Coast, QLD : Movie World part1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Adakah anda semua masih setia membaca blog JM ni..kalau yer..mari teruskan pengembaraan JM di bumi Australia....wahhh...ayat heeeeeeeee...tak boleh blah kan..

Okey kawan-kawan hari ketiga JM di Gold Coast, kami akan bersuka ria di salah satu theme park or taman tema yang ada di sini...mana lagi kalau bukan Movie World. Taman tema ni tak ada banyak bezanya dengan taman tema di Everland Korea, USS Singapore, Disneyland dan Ocean Park Hong Kong..setiap taman tema ni mesti ada Roller Coaster. Ada sesiapa yang takut/gayat bila naik roller coaster tu..kalau ada jangan susahkan diri yer..nanti tak pasal-pasal turun je pening. JM pun penakut jugak tapi partner JM ni seorang yang berani, so JM pun tumpang keberanian beliau...ahahah..boleh pulak macam tu kan..ye lah kalau naik sorang-sorang tak best...perlu jerit sama-sama baru hilang stress.

Ok..let's start from here...

Pagi tu selepas solat subuh, JM sediakan dulu saparan..nak tahu JM masak apa pagi ni..nasi goreng sardin..siapa pernah makan...kalau belum pernah boleh cuba...oleh kerana malam tadi ada nasi lebih so recycle je apa yang ada..save budget. Kiranya sepanjang bercuti di Gold Coast ni tak keluarkan duit makan kat luar..semua masak sendiri...belasah je janji perut kenyang.

Menu : Nasi goreng sardin dan sambal ikan bilis Brahims
Oleh kerana masih awal pagi, kami bercadang nak bersantai-santai sekejap di Surfers Paradise Beach sebelum gerak ke Movie World. Kalau nak ke Surfers Pradise ni just 5 min walk from Islander Hotel. Untuk pengetahuan semua, semasa kami di sini, terdapat construction bagi pembinaan Gold Coast Light Rail yang dijangka siap dan beroperasi pada 2014. Lokasi betul-betul di hadapan entrance hotel. Let's me show the picture.

The future transport is coming - Gold Coast Light Rail
 How to get there - Surfers Paradise from Islander Resort Hotel :
1. Keluar sahaja dari entrance hotel tu, jalan menyusuri/bersebelahan Woolworth Mart
2. Jalan je terus ke hadapan sehingga jumpa Surfers Paradise sign seperti gambar di bawah.

Welcome to Surfers Paradise Beach - JM memang fall in love dengan langit yang biru tu
Meh..kita zooming sikit
Hoyee..dah sampai..apa lagi sesi bergambar pun bermula..jalan menyusuri tepi pantai sambil melihat bangunan-bangunan yang tinggi dan terdapat beberapa orang sedang berjogging, ada yang jalan-jalan menghidup udara tepi laut yang segar, ada yang menikmati keindahan laut yang luas terbentang sambil mendengar deruan ombak yang membelah pantai dan ada juga yang sedang surfing. Ia..surfing adalah aktiviti utama di sini kerana lambungan ombak yang cantik dan amat sesuai sekali untuk melakukan aktiviti tersebut. Walaupun matahari memancar tetapi udara nyaman dan sejuk...

Dah sampai...haruslah tinggalkan jejak..yer dop
View sekitar Surfer Paradise
Kami kat sini tak lama just ambil angin je belum merasai pasir pantai yang halus tu...belum ada aksi baring kat atas pasir ni, so next entry JM cerita lagi bekenaan pantai ni eh...Moh ikut JM kita ke Movie World..dan dalam perjalanan ke bus stop tu haruslah bergambar dulu...heeee dasar suka bergambar betul..

View sekitar Ripley's Believe it or not - kami tak masuk pun
Ok..kalau nak ke Movie World perlu naik bas di bus stop berhadapan Apple Park dan bersebelahan Vibe Hotel yer.

Direction to Movie World :
1. Tunggu bas di bus stop berhadapan dengan Apple Park dan bertentangan dengan bangunan Circle on Cavill
2. Naik bus No TX2 - Movie World (kekerapan bus yang tinggi tak perlu risau)
3. Tambang bas : AUD4.11 just touch je Go Card pada mesin ticket
4. Bus akan stop betul-betul di Movie World stop..just jalan kaki beberapa langkah untuk sampai ke entrance Movie World tu

Bus to Movie World - TX2
Laluan bus ke Movie World - Bus No TX2
Nampak tak lokasi Movie World dalam picture kat atas tu...so kenapa kami naik bus no TX2 kerana bus ini akan melalui Surfers Paradise dan kepada sesiapa yang tidak menginap di area ni boleh jugak naik bas TX1 dan TX5. Perjalanan jadi mudah kalau bijak baca laluan bas..tak perlu risau senang je dan kepada sesiapa yang pernah baca route subway di Guangzhou, Shenzhen dan Seoul dan MTR di HK memang tak ada masalah. Alah..kalau festime tengok laluan ni pun mudah faham kan.

Bus stop at Movie World
Info berkenaan Movie World source from Wikipedia

Warner Bros. Movie World (more commonly referred to as Movie World) is a popular movie related theme park on the Gold Coast in Australia. It is owned and operated by Village Roadshow since the take over from Time Warner and is the only movie related park in Australia. It opened on 3 June 1991.

The park contains various movie-themed rides and attractions ranging from motion simulators to roller coasters and slow river rides. In addition, costumed character performers also patrol the park, allowing visitors the chance to take photos with them. These include Batman, Austin Powers, Marilyn Monroe, Scooby Doo, The Mystery Inc. Gang and various Looney Tunes characters. Minor street shows including skits and singing performances are also present. The All-Star Parade showcases costumed characters alongside vehicles and movie-themed floats.

There are a number of active film studios within the Movie World complex. House of Wax, the first Scooby Doo film, the 2003 Peter Pan film, Ghost Ship, The Condemned and Fortress are amongst the many films and television series produced at Warner Roadshow Studios, adjoining Warner Bros. Movie World.

Opening time : 9.30 am - 5.30 pm
Addmission Fee : AUD84.99 Adult, AUD49.99 Child from 3 - 13 years

Lebih kurang jam 10++  pagi kami sampai dan oleh kerana tiket telah di beli online boleh refer SINI  so tak perlu beratur panjang di kaunter, terus sahaja ke entrance, tunjukkan voucher yang telah di cetak, dorang scan bar code terus masuk...pantas!!

Ticket Counter
Movie World entrance
Kalau sampai sini rugi kalau tak bergambar kat depan ni..
Semasa di kaunter check tiket tadi jangan lupa dapatkan 'park map'  dan 'show time' sebagai panduan kat dalam nanti. Masuk sahaja kawasan MW akan nampak Superman Escape terus teringat kepada blogger SuperMeng, pastu sebelah kiri BATWING Spaceshot dan GREEN LANTERN Coaster. Mesti korang tertanya-tanya kan bagaimana nak baik semua ride yang tu kalau penuh di tangan dengan handbag, kamera semua bagai kan..tak perlu risau bersebelahan Green Lantern tu ada locker yang boleh disewa untuk simpan beg dengan kadar bayaran AUD2 for 1 hour. So kami simpan semua beg ke dalam locker sebab nak naik Green Lantern Coaster.

Green Lantern Coaster
The new GREEN LANTERN Coaster is shining a brand new light upon Warner Bros. Movie world. This new coaster gives galaxy sized thrills as you dare to experience the steepest inverted drop in the whole Southern Hemisphere!
 
Perasaan sebelum naik Ride ni rasa berdebar-debar jugak tapi dek kerana rakan JM ni jenis berani, dia beri sikit kata-kata semangat terus JM setuju. So ready...naik je menjerit-jerit apa tak nya berpusing-pusing kepala ke bawah kaki ke atas..tapi akhirnya puas hati..seronok pun ada..kalau anda seorang yang berani..(ahahah..mcm lah JM ni berani sangat)....sila naik..memang best...

Jom ..kita naik Green Lantern Coaster
Next..nak naik Batman Space Shot - yang ni pun best...boleh try

Movie World's high adrenalin ride to compliment Superman Escape and Green Lantern Coaster. Riders pull about the same amount of G's (4.5) as the other two. Only this time it's straight up - then straight down again - real fast. 

Batman Space Shot
Kemudian dari jauh dah nampak ni...Superman Escape..memang thrill giler tapi sayang kami tak naik sebab miscommunication di situ. Kalau blogger SuperMeng yang naik..tak ada hal..ini semua biasa je bagi dia kan heeee....matilah kalau dia baca entry ni

Is a thrilling theatrical roller coaster ride based on being rescued by super hero Superman.You board a train in a Metropolis subway, only to be caught in the middle of an earthquake. As the situation worsens and to the sound of Police cars hissing about in the rubble, Superman suddenly and in the nick of time arrives to push your open carriage up and out to safety - and he's not lying when he says he'll do it REAL fast. 0 to 100km/h in just 2 seconds! What follows is 760 metres of frightening climbs, drops and adrenalin enhancing twists and turns.

Superman Escape yang boleh luruh jantung
Kalau JM stop dulu entri ni dan akan di sambung ke part 2 aci tak...sebab banyak lagi nak di kongsi sebenarnya..kalau tulis dalam 1 entry..mahu 1 jam belum habis baca lagi heeee (itupun kalau baca lah  hikss).....so kita kasi suspend dulu...sebab banyak lagi story menarik dalam part 2 nanti...so perlu tungguuuuuuuuuuu!!!!!

JM nak rehatkan jejari manis ni jap....ahakssssss

56 comments:

  1. tgk yg superman escape tu rasa nk gugur jantung hahahha......

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru tgk pun dah rasa nak gugur jantung eh....kalau naik..mahu nampak jantung melayang terobang...aahahha..lawak lahhh

      Delete
  2. hmmmm... kalau aku naik , underwear tertinggal kat blkg... bagus la JM cuaca sangat menarik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyeee..abg meng baca entri ni eheheh...sebelum tu nak gelak dulu ahahaha...tak bolah bayangkan kalau la underwear tu terbang pastu kena pulak kat muka org kat belakang tu...haha..mahu pengsan..

      Delete
  3. ni yang semangat nak pegi gold coast tahun dpn! tgk roller coaster dah rasa berderau jantung..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza...mesti pergi tau..carik musim yg sesuai..baru best..cam time JM pegi ni winter..cuasa sgt cantik...baru tgk dah berderau darah eh..kalau naik...mahu menjerit2 kat atas tu baru BEST

      Delete
  4. giler scary superman escape...tapi tu yang lagi teringin nak naik, hehe...pendek pulak entry kalini jm, tak puas baca :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Orga, kalau ke sana..wajib naik Superman Escape ni..baru thrill....pendek ke..rasa dah letih jari2 ni taip tau...saje je kan....tak puas baca katanya..ahakssss

      Delete
  5. JM gigih bawak rice cooker segala.. mmg bajet traveller betul....

    Abe meng, superman urban dah tak pakai spender kat luar .. harap maklum ... hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah...itulah..sanggup bawak..tempat barang mahal..susah nk dpt mknan HALAL yg murah..inilah caranya...

      Ahhahaha...abg meng...mcm mana tu..maybe lebih seksi katanya heeee lawak lahhh

      Delete
  6. Aci2... tolong lah sambung he2.. Sha tggu k.. Sbb mmg nak taw info hehehe.. Sambung taw jgn tak sambung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss..ni mesti kes baca part last sekali eheeheh....ok2...akan sambung maybe mggu depan pulak...baca tau

      Delete
  7. wah memang best la tmpat ni ek JM.. ^_^ nasik goren sardin tu nampak sedap la JM. periuk tu bawak seniri ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best Lieya..kalau ke Gold COast perlu masukkan dalam itirenary...nampak sedap eh..main campak2 jer..tak cukup aweh aweh..bawang semua...gigih tak?..JM bawak dari Msia tu rice cooker hikss

      Delete
  8. mati idup semula pon kt x kan naik
    wakakakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahah...rugi loohhhh....ha'a..kalau tak berani jgn..tak pasal2 nanti lain pulak jadinya ye

      Delete
  9. Salam JM

    laaaaa.....abih dah ? ...
    Kalau Yong yang naik, kena standby ambulans kat bawah tu.... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kom Yong,

      Pendek ke citernya..rasa dah panjang lebor dah tulis tu..ahahaha..Lawak lah Yong ni....

      Delete
  10. Zaman PLM naik roller coaster ni dah berlalu... memang tak teringin nak naik lagi... takut longgar semua skru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PLmie, muda lagi kan..alahh..lepas longgar kita ketat lah balik skru tu heeee...yo lah..roller coaster ni budak2 remaja suka la kan..JM yg tak muda remaja pun suka jugak..ehehe..perasan muda ni...

      Delete
  11. teringin nak jejak ke sini
    Doakan utk saya JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah..nanti turn Dila fulak...Aminnn

      Delete
  12. bawak periuk nasikkk tuuu.

    teruja tengok roler coster! apsal x naik yg roler coster supermen tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. HL, rajin kan..nak jimat nyer pasal.....hiksss

      Best kan naik roller coaster tu, seperti terbang di Awan....tak naik superman escape tu ada miscommunication..FRUST tul

      Delete
  13. Tergamam..
    Best nyer.. jeles pun ada..
    part roller coaster tu memang menarik.. mana2 pi roller coaster akan menjadi main of the point :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. TT boy..alahh..dia lagi hebat dah sampai area Afrika noon heee

      Ha'a kan..kalau tak naik roller coaster tu tak thrill lahh....

      Delete
    2. tau tak per... but africa roller coaster lebih seram.. sebab nampak usang dan mcm tak selamat hahahhaa :P

      Delete
    3. kalau mcm tu bukan seram sbb dah naik..TAPI seram nak naik takut mati cepat ahahah

      Delete
    4. tapi layan jugak.. ada sekali tu naik satu ride ni.. tali pinggan dia tak boleh nak lock in.. genggam aje lah.. nasib bukan roller coaster hahhaha :P semput den :D

      Delete
    5. eeee...kalau dapat situasi mcm tu....dh seperti tempah keranda...

      Delete
  14. Gold coast...best untuk enjoy...dengan weather yg sejuk2 tu....hihihi...btw, u terer gak masak nasi guna rice cooker....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Anne sudah kembali..bila nk sambung citer Armsterdam tu..mesti lagi best dari CG kan :-)

      alah...masak guna rice cooker lagi senang dan cepat :-)...main campak2 je heee

      Delete
  15. yg putri perasan, gmbr2 JM utk trip Oz ni nmpk lebih clear dan sharp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Putri...maybe guna camera mahal kot hiks

      Delete
  16. wah sedap nampaknya nasi goreng tu JM..nyummeh...hehehe bestnya nakpi GC gak..insyaAllah satu hari nanti...hehehe nakpi movie world n sea world...hehehe tp idok lee teman nak naik yg laju2 + tinggi ni..teman gayat...hehehehehehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahah..kalau kat obesea..mskan simple pun nampak sedap.. kan..heee
      Ha'a..pegi lah..baru lengkap coz DJ dh sampai Sydney, Melbourne kan....hahaha..kalau gayat jgn naik...

      Delete
  17. JM naik tak Superman Escape tu? Pehh..tengok pun dah nak gugur jantung dah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...sampai katp uncak..pastu jatuh dgn kelajuan yg tgg..rasa jantung dah katuh ke tanah heee

      Delete
  18. aik zura rasa aritu awal2 lg zura dh komen kt sini... mana ilang komen zura tu..? sedey la cmni... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti lupa ni..Zura belum pernah komen lagi tuk entry ni..JM pasti :-) dan JM takkan DELETE komen dari kawan2 coz amat hargai komen mereka ..jgn sedih2 tau

      Delete
    2. aritu zura komen guna henfon, kompom tenet tgh tingtong masa tuh...

      Zura komen psl Batman Space Shot tuh.. Dlu zura prnh naik space shot lebih kurang cmni kt Genting Highland, terjerit-jerit macam histeria.. hahaahahaha...

      Delete
    3. Ha'a..rasanya...betul dah tue :-)

      AHahhaha..sama lah kita...berdebar bila duduk aas seat , waktu gerak ke atas..mmg laju..JM pejam mata..takut...time turun baru bukak mata...lepas tu rasa seronok pulak heee

      Delete
  19. syiok.. syiok... melayang2 rasa badan ke sanani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a...rasa seperti di awang awangan...pastu nyawa ntah hilang ke mana heee

      Delete
  20. kalo kat perantauan nasi goreng camtu pun dah rasa macam NG kat hotel 5 star kan...kena lak dengan cuaca yang sejuk sejuk dingin tu memang terbaek lah kan

    MS memang tak berani nak naik segala mak nenek ride cam superman escape tu...scary kot! kalo kena paksa naik gak mau ada adengan hentak hentak kaki kat situ hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a betul tu..kat tempat org ni..mkn tak boleh memilih..janji kenyang hikss...

      Hheheeheh...kalau gayat dan tak berani jgn try..nanti kang boleh STOP jantung tu :-)

      Delete
  21. Islander hotel (1 bedroom apartment kan u amik) mmg xde provide periuk/pan utk masak dan pinggan/gelas ke JM?
    huhu sedihnya coz dah book utk 1 bedroom apartment jugak utk pgi weekend ni... and ingatkan segala kelengkapan utk memasak ada (cam pinggan mangkuk, gelas, sudu garfu, pisau)... tgk pic cam u guna rice cooker yg u bawak sdiri kan..
    kalo xde, camana kitorg nk masak kat sana, sbb xde rice cooker kecik utk dibawak ... huhu sedeynya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..kat sana tiada kitchen facilities sbb ia kategori hotel bukan apartment..so tiada peralatan tuk memasak..perlu bawak sendiri

      JM bawak sendiri dari Msia :-)

      Delete
  22. Syoknya!! Rasa nak pergi malam ni jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hati tergaru-garu nsk pergi lepas baca catatan sis!

      Delete
    2. ngeh ngeh ngeh...sib baik bukan kaki dah gatal ye Farrah

      Delete
  23. yg last tu blh buat trus x bernyawa tu ... ngeriii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qaseh Vee : sebelum naik tinggal dulu Nyawa di bawah...dh habis nantik baru ambil Nyawa semual eheehhe

      Delete
  24. Replies
    1. ye Zie Has..kalau ke GC tempat ni wajib masuk list

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352