You can click on me :-)

Tuesday, 31 December 2013

Sayonara 2013 :Travel Summary

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca budiman blog JM ni,


Hari terakhir untuk tahun 2013 ni JM nak buat travel summary...macamlah banyak sangat travel tahun ni..ahaha..biarlah sikit pun..janji ada dari nan hado kan...Ini dah menjadi kebiasaan..bila sampai hujung tahun je mesti ada entri penutup...kalau tak ada rasa tak lengkap je hidup gitewwww heeee.

TAPI sebelum tu JM nak kongsi sedikit rasa gembira di sini kerana JM dapat sobiner lagi dari rakan blogger..Wahhh...murah hati betul mereka....Yang pertama datang nya dari blogger Liza, nak tahu yang mana satu boleh baca Solo Traveller . Thanks Liza ingat juga sama JM yer...

Tengok dalam peti surat bungkusan begini je tak ada setem tak ada pengirim...cuak jugak mula2 tu
Bila bukak....taraaaa....Fridge Magnet dari Cambodia dan Rome...thanks Liza.....suka sgt tauuu

Ahakss...bertambah lagi lah koleksi FM di peti sejuk JM tu :-)
Bukan itu je..balik rumah ada surat dari pos laju...ada barang perlu di tuntut...suspend lagi...

Pos Laju bersebelahan je dengan ofis..apa lagi..laju-laju lah JM pegi ambil barang tu
Mesti korang nak tahu apa isi kat dalam tu kan..JM pun berdebar gak bila nak membukanya tau
Comel tak...boleh JM buat beg isi barang-barang makeup....ahaha...makeup lah sgt..lipstik pun tak pakai
Ini adalah pemberian pembaca blog JM...Kak Aneeta...terima kasih akak..walaupun kita baru kenal dalam beberapa hari je tapi akak menghadiahkan barang begitu bernilai pada JM...ini lah tanda persahabatan tanpa batasan, walaupun tidak pernah berjumpa hanya beberapa kali sahaja berbalas email...tapi ikatan roh itu cukup kuat mewujudkan kemesraan antara kita..JM sayang sama kamu kakak...heeeeeeeeeee

OKEYYY...let's go kita lihat summary travel bagi tahun 2013. Tahun ini JM tak banyak sangat travel biasa-biasa je kerana kekangan cuti dan masa. Jika bekerja sendiri boleh aje nak terbang sana sini sesuka hati tapi dek kerana bekerja makan gaji bulan-bulan ni perlu lah redho kan.

Travel Summary 2013 :

Februari : Hatyai, Thailand
Mac - April : Guilin - Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong, China
Mei - Jun - Julai : duduk diam-diam kat umah
Ogos - September : Gold Coast, Brisbane - Sydney, Australia
Oktober : Ho Chi Minh untuk kali ke 3, Vietnam (entri ni belum publish)
November : USS Singapore
Disember : simpan duit untuk travel next year :-)

Hatyai : 26 - 28 Februari 2013
Guilin - Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong, China : 28 Mac - 07 April 2013
Gold Coast - Brisbane - Sydney, Australia : 23 Ogos - 01 September 2013
Ho Chi Minh, Vietnam : 25 - 27 Oktober 2013
USS, Singapore : 17 - 19 November 2013
Travel Summary 2012 :

1. Langkawi, Kedah
2. Ho Chi Minh, Vietnam
3. Perth, Australia
4. Hong Kong - Macau, China
5. Ho Chi Minh untuk kali ke 2
6. Langkawi untuk kali ke 2
7. Jakarta

Langkawi, Kedah : 03 - 05 Februari 2012
Ho Chi Minh, Vietnam : 25 - 28 Februari 2012
Perth, Australia : 01 - 07 Mei 2012
Hong Kong & Macau, China : 06 - 10 Julai 2012
Ho Chi Minh, Vietnam : 27 - 29 September 2012
Langkawi, Kedah : 27 - 29 November 2012
Jakarta, Indonesia : 02 -05 Disember 2012
Travel Summary 2011 :

1. Kota Kinabalu, Sabah
2. Seoul, Korea
3. Bandung, Indonesia
4. Bukit Tinggi, Indonesia

Kota Kinabalu, Sabah : 21 - 24 Jan 2011
Seoul : 19 - 25 April 2011
Bandung : 18 - 21 Jun 2011
Bukit Tinggi, Indonesia : 01 - 03 Dis 2011
Untuk pengetahuan semua, JM mula berjinak-jinak dengan dunia travel mulai tahun 2011 apabila dapat seorang travel partner yang sporting siapa lagi kalau bukan Hani dan selepas beliau berkahwin, peluang untuk travel bersama agak terbatan dan di gantikan pula dengan kehadiran partnet baru..ke mana sahaja kami pergi mesti berdua je...almaklumlah dua-dua bujang kan. Kalau kita travel tanpa tourist guide perlu cari partner yang sporting baru percutian jadi lebih menarik.

Tahun 2013 meninggalkan banyak kenangan pahit dan manis dan begitulah asam garam kehidupan di mana langit tidak selalu cerah dan mendung tidak bererti akan hujan kan.

Sentiasa berdoa kepada Allah agar tahun 2014 memberi sinar baru dalam hidup JM. Amin!!!

Jumpa lagi next year...Sayonara 2013

66 comments:

  1. wahh..the colors of traveling..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiks....ye..ye...ehehe...selamat tahun baru Zila...ke mana mlm ni?

      Delete
    2. ye selamat tahun baru JM..saya every yr tunggu fireworks kt the curve..hehee

      Delete
    3. Aha...menarik tu...nanti leh wat entry tahun baru tu :-)

      Delete
  2. wahh...bestnya dapat partner yg sporting..mieza nak join boleh dak?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mieza...kalau yg belum ada tiket ...boleh je...janji SPORTING..giteww heeee

      Delete
  3. Selamat menyambut tahun baru 2014 JM semoga mendapat segala yang terbaik dan keberkatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru jugak buat kak Haneem...terima kasih Amin...semoga kak Haneem juga sihat2 selalu ye

      Delete
  4. Selamat Tahun Baru 2014. Semoga sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki. aminn jangan lupe iols hokay JM! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru juga buat Farel..Aminnn..

      I takkan lupakan you heeeee...friendship 4eva...boleh gitewwww ahakssss

      Delete
  5. HAPPY NEW YEAR JM!!! uiii dasat lah banyak nye tempat pegi tahun 2013! KK tak mampu nak gi banyak2 tempat, setakat 1-2 je lah setahun huhu.. anyway, semoga 2014 akan banyak lagi tempat yang bakal dijelajahi oleh JM insyaAllah KK doa2kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy New Year jugak buat Kak Kiah tueeee...byk eh..hiks...cam tak cukup jer (tamak kan ahahaha)

      Sama jugak buat Kak Kiah..bila lah agak nya dpt dpt join travel ngan kak kiah...mesti BEST

      Delete
  6. JM kata tak banyak travel tahun 2013?tuh bersusun tu...hehehe happy new year JM!moga tahun depan leh jalan lebih jauh lagi.... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...belum boleh challange DJ lagi...tiap2 bulan travel tu...Ye ye..hepy new year buat DJ jgk..semoga persahabatan kita di blog terus berkekalan dan terus support blog JM tau heee

      Ha'a...thn depan?..samalah kita tu hiksss

      Delete
  7. Wah meriahnya percution JM.. dalam setahun banyak tempat JM jelajah!
    anyway hopefully tahun 2014 JM dapat melebarkan lagi jajahan percutian...amin2

    Selamat Tahun Baru 2014 JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..kebetulan tiket murah (tapi tak lah murah sgt)....in sha Allah semoga thn 2014 lebih meriah dari tahun ni aminn..

      Buat Miss...semoga Allah berikan kesihatan yang baik untuk kita berdua Aminn..Selamat tahun Baru MISS...ke mana mlm ni :-)

      Delete
  8. happy new year
    tau depan, nak ikuttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hepy new year Dzuli...ikut JM ke europe nak? hiksss

      Delete
  9. Replies
    1. Hoyeeeeee zilla singgah kat blog JM sukanya sambil senyum lebarrr heeeeee

      Happy new gak buat Zilla tu

      Delete
  10. banyak nye travel 2013 siap repet HK n HCM . gmbar JM kat seoul tu cantikk ngan bunga bungaan.

    selamat tahun baru!! xmo repeat candat sotong lagi ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss Jm ni pantang dpt tiket murah kaki tak boleh duduk diam wlpun dh penah pg tempat tu snn tu bolh jadi 3 kali ke HCM sampai sorang pekerja tu dh kenal Jm hahaha

      Selamat thn baru jugak buat HJ. Candat sotong? Hahaha ngeri plak bila ingat peristiwa tu Ah

      Delete
  11. selamat tahun baru JM...
    teruss suksess bertravel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun baru jgk buat nana n family :-)
      Terima kasih. ..masih menabung ni heeeee

      Delete
  12. Salam kenal JM.. Saya baru nak berjinak2 dgn travel... Start jumpa blog JM masa cari info pasal Korea. Lepas tu terus jadi silent reader.. :)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa berjinak2 dulu pastu baru panjang langkah cam JM heeee
      Alaaa jgn silent je tak best nanti JM x bleh nk blog walking semula heeee

      Delete
    2. Hehehe... Ok2 dah tak silent dah...

      Delete
    3. heeee..mcm tu lah baru meriah

      Delete
  13. Wow, semua duk buat travel list nie while i'm still trying to finish my entry yang tertunggak tue.

    Anyway, Happy New Year to you too. And Happy Travelling!

    ReplyDelete
  14. Zara lama betul x drop kat blog u mesti byk entri baru nanti ada free time nk sggah jap. Wahh klau still writing tu mesti byk tempat cover thn ni. Kes JM x byk travel ofcoz dh habis update story tu heeee

    Heppy new year jgk buat zara n i hope our friendship never ending gitewwww heee

    ReplyDelete
  15. Selamat tahun baru JM... semoga tahun ini JM bertemu dengan prince charming....aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru jgk buat pak lang mie :-)

      PC? Ahakksss itulah yg jm harapkan sgt2 umur makin bertambah ni tp ada ke yg sudi heeee yg penting itu semua kerja allah kan. Jm aminkan doa PLM tu tima kasih suka2

      Delete
  16. JM happy new yearrrr!! azam 2014 ermm g NZ jom hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year jgk buat ayu lama x update blog tertggu jm nk baca entri baru tau

      Nz? Bestttt tu Jommmmmmmm heeee

      Delete
  17. Ni yg akak jeless tau...jeless10x..hihihi
    Apapun perkongsian dlm blog JS ni amat menarik..seolah2 akak dah pergi ke tempat JS travel tu..
    Wahh syoknya dapat sobiner...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akakkkk!!!!...jgn lah jelesss...coz JM pun jelessss ngan akak yg ada Laling dan anak2 kesayangan tu..JM je yg sendirian heeee

      Aha....itu je yg boleh di kongsi..kalau nak kongsi kisah kehidupan seharian ni tak ada yg menarik hiksss..

      Itulah sobiner dari rakan2 blogger..sporting2 semuanya :-)

      Delete
  18. Happy New Year JM. Wah bersusun2 tempat JM dah jejak ye. Semoga bertambah lagi destinasi next year. And paling penting, diberi kesihatan yang baik oleh Nya.

    Lawak sungguh bila baca...Dec, kumpul duit untuk travel tahun depan. Azam sungguh tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy New Year buat Bie jugak...bila mau balik KK neh..masih di Seoul ke bahh...heee

      Ha'a..betul tu..itu yg JM harapkan..kalau tak sihat semua plan tak menjadi....ahaksss..ye ye..kerja mkn gaji bulan mcm gitu lah..lain lah kalau ada business sendiri cam jual tudung FAREEDA tu...anytime je nk jln2 heeee..untung FIZO hahaha

      Delete
  19. Sama2 JM....org berbudi kita berbahasa, org memberi kita merasa....tak gitu??

    Dah agak dah mesti JM rasa pelik sbb kita bagi by hand...kebetulan ada kwn duk area situ, dia yg tlg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakssss...betul tu...barulah hubungan silaturrahim berpanjangan kan..

      Oh..no wonder lah...sib baik dah terjawab..kalau x mmg JM masih tertanya2 heee

      Delete
  20. kena ngan regunya memang menjadi jalan2nyerkan.. moga tahunni punya perancangan dipermudahkan segalanya..
    macam biasa akak memang suka baca kisah2 JM di blog ini.... teruskan berjalan teruskan menulis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu akak...nak travel ni pun perlu cari soulmate yg serasi kalau tak nanti tak enjoy..In sha Allah..Aminnn

      Aha...bila akak ckp camtu lagi berkobar2 JM nk kongsi di sini. Wlupun kita hanya berbicara di alam maya..JM dapat rasakan seperti dah lama kenal akak ni...cam mesra je...sbb tu JM syg sama akak heee....

      Delete
  21. Replies
    1. patutlah aku cam kenal je nickname ni..rupanya my travel partner..akhirnya ko singgah jgk kat sini heee...suka aku tau..oiitt...rajin2 update story kat blog ko tu..aku nk baca :-)

      Delete
  22. Replies
    1. Alaahh..Lieya..jgn lah jeelsss...biasa2 je.. :-) eh betul ke nk pindah ke perantauan ni...ke mana tu?

      Delete
  23. dalam tahnu 2013 jgk la kita kenal dan start beramas mesra kan....sayang JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..hopefully our friendship is never ending giteww...heee...love u 2 heee

      Delete
  24. Replies
    1. Ha'a ye Zumal...almaklumlah nama pun KAKI JALAN...x boleh duduk diam hiksss

      Delete
  25. K.JM kena rebut peluang jalan-jalan ni tika masih single. Nanti dah berdua, bertiga, berempat, ber...'terikat' sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Nazeck..waktu bujang ni lah peluang yg ada kan..kalau dh berdua masih boleh lagi nk jenjalan tapi jika masuk bertiga maybe agak terhad..berdua pun belum tentu ni kan pula nak bertiga..apa2 sentiasa berdoa kepada Allah agar di temukan yg terbaik, serasi bersama dan dpt travel bersama amin :-)

      Delete
    2. ye kak JM.. kalau dapat pasangan yang suka travel jugak, lagi best yer.. boleh bebas ke mana nanti :)

      Delete
    3. Tolong carikan utk sis JM sorang boleh ros :-)

      Delete
  26. Baca sis punya travel summary. Masa ni kita tak kenal lagi hihihi
    Balik thailand, leh buat travel summary utk 2014 pula :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a lah Farrah..kita baru kenalan pertengahan tahun 2014 kan..ke lagi awal :-)

      Travel Summay 2014?..ehehe...mmg dah ada dalam draft tunggu publish je tapi perlu settlekan dulu semua entri travel 2014 terlebih dahulu

      Delete
    2. Oooo.... Baru kenal... Tapi macam dah kenal dari zaman batu je.... He He He...

      Delete
    3. ahakss..SS dan ZF...selamat berkenalan :-)

      Delete
  27. Mei - Jun - Julai : duduk diam-diam kat umah tu buat apa? memasak ke? he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. time tu dok membina badan.. nk jd kakak sado.... hihi gurau ja

      Delete
    2. tak nak sado2 sgt...cukup seperti Kim Kardasein :-)

      Delete
  28. mcm mna leh sampai surat tanpa setem..

    ReplyDelete
  29. mcm mna leh sampai surat tanpa setem..

    ReplyDelete
  30. x ada plan nak gi filipina ke ... setakat ni MKL n Abg Bear yg ada wat entry pasal filipina ... saja je ... heeee

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352