You can click on me :-)

Monday, 7 July 2014

JM Renew Passport Lagi????

Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua;


Rupanya almost a week JM tak update blog...kiranya ini entri pertama dalam bulan Julai yek....sambil lap peluh sebab baru-baru ni ada beli threadmill...hikss..itu pun nak heboh..

Ramai tak yang tertunggu-tunggu sambungan entri yang suspend tu...alaaaa...sambungan drama yang berlaku di Kobe Harbourland....Ape? dah tak ingat! tak pelah bukan masuk dalam exam pun heeee

Sebelum JM sambung story yang masih tertangguh tu...meh sini ha..dokek-dokek JM nak kabor..baru-baru ni ada pegi renew passport. Passport yang lama tu akan expired Jan 2015. Dah ko kenapa JM?...cepatnya pegi renew..bukan lambat lagi tempoh expired nye. Ye lah tak lama lagi nak travel better renew sekarang bagi memudahkan urusan booking memboking.

Sedar tidak sedar rupanya JM telah mempunyai 4 keping passport dalam simpanan..kenapa jadi begitu?..ini lah akibatnya kalau renew bagi tempoh 2 tahun sekali...plan asal nak renew 5 tahun sekali tapi entah kenapa time nak renew tu duit cukup untuk renew bagi tempoh 2 tahun je..ahaha...kenapa sengkek sangat ko ni JM....kata travel setahun 3,4 kali..so beginilah jadinya..inilah kehidupan orang makan gaji belum sampai hujung bulan dah mula menagih simpati di mesin ATM....kalau orang bisness tu lah citer kan...

Sejarah buat passport :

Dulu kalau korang nak tahu JM ni tak tahu pun kalau nak keluar negara perlu ada passport (teruk tak). Pada tahun 2009..ada member ajak ke Beijing dengan tour pakej RM1000 bagi tempoh 6H5M. Ini adalah kali pertama JM jejak kaki ke luar negara. Susulan daripada tu..minat untuk travel semakin menjadi-jadi sehingga sekarang....memang PARAH penyakit nih.

Kepada yang masih samar renew passport bagi tempoh 2 tahun RM100 dan 5 tahun RM300

Passport Pertama : 26 Nov 2009 - 26 Nov 2011
Passort Kedua : 02 Jun 2011 - 02 Jun 2013
Passort Ketiga : 07 Jan 2013 - 7 Jan 2015
Passport Keempat : 28 Jun 2014 - 28 Jun 2016

Ahahaha...teruk lah nko ni JM....orang lain ada passport lebih banyak dari itu dorang tak heboh pun...:-)

Kalau dulu nak buat passport perlu sediakan gambar sendiri tapi sekrang tidak perlu lagi...kepada pemohon baru bawa diri dan MyKad dan kepada kanak-kanak perlu sediakan surat beranak atau MyKid. Kepada yang nak renew bawak je pasport lama dan MyKad. Perlu di ingat ye..tempoh 1 jam siap passport tu di kira dari selepas selesai proses pendaftaran di kaunter ye bukan di kira semasa ambil no giliran. So kalau tak tunggu berjam-jam untuk dapat passport baru memang tak sah. Bertabah je lah.

Semasa di kaunter nanti senyum je depan kamera yang di sediakan dan gambar dalam bentuk HITAM PUTIH. Kepada yang betudung sila pakai tudung berwarna GELAP.

Sedar tak sedar dah ada 4 keping passport...TAPI ada orang KESAH
Ehem..ehem...renew passport ni..nak terobang ke mana pulak!...SShhhhhhh...tunggu lah..tak nak heboh-heboh dulu takut tak jadi...kita hanya merancang Allah yang tentukan. Kepada rakan blogger dan reader di luar sana jika tahu ke mana destinasi JM lepas nih..biarlah rahsia dulu yek..JM tahu ramai yang dah dapat guess tu...tapi simpan di dalam hati je ek..jangan di luah kan dulu heeee.

Ok...habis sudah cerita pasal PASSPORT ni.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Selama JM tulis blog ni...dapat kenal ramai rakan blogger yang baik dan murah hati menghantar ole-ole kepada JM...ramai sangat tidak terkira. Last week JM terima dari seorang blogger Cik Nun penulis blog Penumpang Bumi dan minggu ni pulak JM terima dari blogger Sai penulis blog tapakakiaku....Jika ingin mengenali mereka lebih dekat, boleh terjah blog mereka di bloglist JM tu. 

Terima kasih kepada mereka berdua dan di bulan yang mulia ini JM doakan semoga semua rakan blogger dan reader dalam kedaan yang baik, sihat dan di rahmati Allah..Amin...Semoga kita dapat tingkatkan amalan di bulan yang mulia dan penuh barokah ni.

Ini adalah ole-ole dari Cik Nun (Penang)...beliau baru balik dari Melbourne..passt..CN!..bila mau sambung story
Yang ini pulak dari Sai blogger tapakakiaku...ole2 dari China dan Medan Indonesia. Jauh ni terbang dari Kelantan :-)

Terima kasih sekali lagi buat Cik Nun...FM tu beri inspirasi untuk akak JM ke Melbourne nanti tapi entah bila..tapi In Sha Allah jika ada rezeki akan jejak juga kaki ke sana..Aminnn

Kepasa Sai...terima kasih dear walau kita kenal di alam maya...tapi tanda ingatan tu yang mengharukan JM..semoga persahabatan kita di alam maya berkekalan..begitu juga dengan rakan-rakan blogger dan reader yang lain..In Sha Allah..Aminnn

Wassalam..jumpa lagi dalam next entri

180 comments:

  1. Selamat berpuasa JM.
    Kumpul banyak2 pasport..buat kenangan bila dah tua nanti. buat bukti kat anak2 nanti..yg mama mereka dah pusing satu dunia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa kak Yon...
      Ahaks...passport dah banyak..TAPI sempat ke ada anak..sbb rasa dah tuo ni...TAPI calon nya nan hado lagi ni ha...Kak Yon tolong doakan buat JM jugak lah heee

      Delete
  2. JM macam kejap je kan utk pasport 2 tahun tu kan, tapi saya berjalan guna pasport jarang2 so renew yg 2 tahun tu dah cukup, buat 5 tahun terus bazir pulak....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..Nasa!..2 tahun tu terlalu singkat sbb 6 bulan sebelum expired dah tak boleh guna...kan dah rugi tempoh tu..so terpaksa renew yg baru..ha'a kalau jenis tak byk kluar tu better 2 tahun sekali je...

      Delete
  3. CV baru ada dua ketul pasport.. pestime buat tahun 2008 kot masa tu buat 5 tahun terus..
    Pastu sempat 3 kali cop je...kira sekali cop tu rm100 lah sbab kos buat pasport time rm300..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...lawak lah CV nih..5 tahun guna 3 kali je...mmg rugi ma...tapi itulah lah kan kalau not fully used baik jgn buat dlm tempoh masa panjang

      Delete
    2. Betul JM, masa tu tak tau yg boleh buat utk 2 tahun tu..maklumler excited nak pg NZ masa tu..balun jelah mana y sempat..hehe

      Delete
    3. I is jelezz sama CV...u ouls dah jejak New Zealand rhopernya...Turkey pun dah sampai kan huhuhuh..mesti best kan

      Delete
  4. salam. lama jugak akak JM tak update...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..mmg lama tak update...asyik leka baca blog kawan-kawan terutama blog Cik Itah leww..kerap update citer baru tak sempat akak nk kejar :-)

      Delete
  5. Salam JM..
    byknye paspot.. hihi..
    amoih..nk terbang ke mana tu yer? semoga dipermudahkan segala urusan..
    cma? langsung tak pernah buat pasport.. eehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Cma..
      Hehehhe...boleh buat koleksi u ouls..ntah2 boleh cecah 10 keping nanti!
      In Sha Allah Amin...nanti Cma akan tahu jugak :-)
      Ohh..kiranya Singapore pun tak pernah jejak lah eh..tak pe..nanti email akak JM alamat eh..mana tahu leh hantar ole2 dari 'sana' nanti buat Cma yg belum pernah ke luar negara tu :-)

      Delete
  6. banyaknyeee pasport
    lebarkan sayapmu gitteww.
    br renew gak hari tuh
    tp gambo xcomel.
    kelihatan eyebag. sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AjlaA : ahaksss...itulah parahnya nya sbb renew 2 tahun sekali...lepas ni nak ikut cakap John..renew 5 tahun terus :-)
      Ada eyebag?...ni mesti kes tak cukup tdo nih..jgn jadi mcm PANDA sudah ye hihihhihi

      Delete
  7. Banyak memberi banyak menerima Mbak JM. Banyak yang berbaik hati untuk orang yang baik hati mbak JM. Penyakit travel memang susah diobati...hehe. Hanya uang yang bisa mengobati penyakit travel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : What u give u get back ke? hihihi...memberi tanda penghargaan :-) dan tanpa meminta balasan..tapi kalau ada yg balas ambik je hikss. Boleh tak mcm ni.."Pecah Kaca Pecah Gelas, Sudah Baca Harap Balas"..
      Yeahh...betul tu...ada uwang sahaja..ada penyakit terus sihat..Hamooii...pandai bangat dong Mas :-)

      Delete
  8. Salam JM..balas kunjungan...

    amboi..JM ni kaki merayap upanya...merayap jauh2 lak tu...pasport idup lg tu...tambah lg plak.. JM kayo pasport ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkomsalan NOe...hoyee..akhirnya..dia datang...eececece...lompat bintang sbb syok heee
      ehehehe...kayo passport je...tapi tak kayo duit hikss

      Delete
  9. dh 4 dh.. saya nie satu pon xda lagi.. tunngu la hbis stdy nnt.. nk travel jauh2 lak.. sekrg nie mmpu travel dalam negara ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarul...tak per...waktu JM belajar dulu pung mana ada jejak kaki ke luar negara nun...itu pun lepas kerja bertahun2 baru dpat merasa. Nanti dh keje..pegang duit sendiri pegi je mana nak pegi selagi belum kahwin..kalau dh terikat kang dh susah :-)

      Delete
  10. Lepas ni dah boleh bukak library... Bersusun aje... Semua buku merah... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaahahah...Scdha...good idea lah dear

      Delete
  11. wah..terbang lagi JM, bagus2.. nanti share kat blog, ceq suka baca ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den..ohh..Denn...mana alamat nya...lama tunggu alamat tapi belum kunjung tiba....ada sikit ole2 nak kasi ni ha...tak sudi kew hihih
      Hehehe...terobang dokek2 jo...propa je lebih ni ha heee

      Delete
  12. saya pun suka buat 5 tahun sekali.masalahnya, time valid takde pulak peluang travel, dah nak expired kang baru ada..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaahah....gitew pulak Sal...kalau mcm tu better rancang betul2..kalau valid lama tu belasah je cukup :-)

      Delete
  13. JM nak gi mana..
    uwaaa!! bestnya kalau dpt ikuttt :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ietams!...budak tecik tak leh itut hehehe...ni kerja bahaya hahaha..tunggu je ole2 dari sana ehhh..in sha allah

      Delete
  14. untunglaaa JM banyak peminat..hee

    pstt..nak g mana tu?? sila lah bagitahu saya kak...haha

    Selamat berpuasa JM!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.....feminat lah sgt kan...Ehh..Aza pun feminat akak khen..jgn buat2 lupa heheheh....mana pegi ni lama tak hapdate..setiap kali klik citer lama ..so ahkak follow di INSTA je lah :-)
      Aza!!!...tunggu ole2 dari akak je nanti volleh? hikss
      Selamat berpuasa Aza...cium sikit sama kareem tuuu :-)

      Delete
  15. selamat berpuasa JM....
    lama tak updet ? sekali keluar renew paspot .
    nak ke mana tu ....? sekali naik kpalterbang mmg panas punggung kalau tak jalan2 kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa jugak buat kak Nieda tue...ehem2..akhirnya JM berjaya mengepos ole2 yg di janjikan tu hari ni..tunggu lah ye :-)
      ehheheh...malas betul nak update akak...ahaks..betul tu..ishh kalau tak jenjalan ni rasa x senang duduk lah..penyakit baru nih :-)

      Delete
  16. Wah...JM nak berjalan lagi...Abe suka tengok Jm berjalan2...Selamat berpuasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa Abe MKL...JM jeles sama Abe..mana tempat tak pernah jejak..pastu sikit hari lagi nak ke China pulak..mmg kaki jalan betul :-) Itulah kan selagi masih sihat dan berkemampuan ni..jln lah melihat kecantikan ciptaan Allah

      Delete
  17. Hahaha...alamak ada orang prasaan CN tak update blog la..hehehe...bz bulan ni..otw lah ya..sama2 kasih..yg kupon tu kak JM leh guna pergi Melbourne k..CN tgk kak JM asik syok ja baca ttg Melben tu so sah dah pasang angan nak p sana kan..kupon tu tak pastilah hotel2 ada kasi.tapi asa tak ada kot.if nak lagi just pm k..CN ada agi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik nun : mestilah perasan, akak nikan suka BW kawan2 blogger yg singgah sini mesti lah ada kunjungan balas pastu nk tahu pengalan CN travel ngan ayah tu first time dgr tau so sweet :-)
      Akak mmg ada angan2 nk ke sana tp masih menabung nih in sha allah maybe one fine day bersama org tersyg hahaha x habis2 veranfan tah idok pun nk try hajak CT mana tahu dia nk teman :-)
      Terima kasih tau bg coupon free tu gembira sgt bila dpt terus senyum lebar, pandai CN beli jiwa akak heee

      Delete
    2. Haha coupon tu ada save 10%.leh la jimat sikit kan..save travel i like!!hehe..haa ajak CT.dia dok pasang angan dah tu..kak JM wat passport nak kemana lak tu.. bestnya..takmo ajak adikmu ni ker..hehe

      Delete
    3. Cik Nun...anyway..thank alot..lot..lot..tau..muaahh...eheheeh..si CT wan kembang tu tengah ligat MENABUNG tu...belum sempat singgah kat blog ahkak ni..Ahaa...nk ikut ke...meh email akak..nanti akak bagi detail (bukan hajak2 hayam tau )..TAPI Cik Nun dah pernah ke sana..nak ke pegi lagi :-)

      Delete
    4. Dah pegi ek...urmmm Bali ke..haha..

      Delete
  18. Aduii...aritu semangat bergambar kt kedai semata-mata nak guna renew passport akan datang nih, nampaknya sia-sia saja le gambar tu huwaaa....apa-apa pun thanks untuk info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sri pelangi : ohhh x tahu eh! Ha'a x perlu bwk gambo tak per gambar yg ada tu boleh simpan buat kenangan atau mana tahu nanti nak guna utk perkara lain. Ehem2 nk buat passport ke mana tu :-)

      Delete
  19. Replies
    1. Irra! Nak itoottt? Boleh je sbb akak g sorang tp 2 org budak cute tu nk tinggal mana :-)

      Delete
  20. Seronok juga layan cerita JM buat passport. JM bagi saya idea untuk tulis, saya pun ada cerita pasal passport he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha...Prof NA ni lawak lah!! JM ni tak pandai nak citer selain kesah travel so kalau ada perkara berkaitan travel je JM pandai nk kongsi..Prof pun ada citer di sebalik PASSPORT ke...sila..sila..leh aaa kongsi :-)

      Delete
  21. Ruginya JM buat untuk dua tahun... sebabnya tarikh hidup pasport akan bermula pada hari dibuat berbanding tempoh lima tahun tarikh hidup bermula pada tarikh mati pasport...

    Boleh nampak pada senarai pasport JM di atas... ke 3 dan ke 4 ada pertindihan...

    Ehem... saya tahu nak JM nak ke mana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuh.Pak Lang Mie..mmg tak di nafikan RUGI kalau renew 2 tahun sekali..x per next renewal JM ambik tempoh 5tahun pulak..hikss...ada hati nak jalan lagi tu..hadoyai! mana tahu ada rezeki pergi UMRAH...Aminnn

      PLM tahu ke?..SSHhhhhh tau :-)

      Delete
  22. wah jm skrg dah amlkan gaya hdup yg sihat..mlm2 duk umah bleh berlari.. kelas...
    owh kaki travel biasalah he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak amalkan cara hidup sihat katanya..nak pegi joging kat taman tak der teman..nak tunggu Sobyiee teman ntah bila lah dapat ahahah
      Nasib baik kaki jalan dan kaki travel..kalau kaki skodeng, kaki karoke mesti Sobyiee dh tak nak kawan dgn JM..kan? kan? kan? ehehehe

      Delete
    2. ha..ha.. azlan kan ada :P
      nasib baik kaki travel..kena kaki lain takut teman.. he..he..
      respec la jm mcm mana ya rajin bebenor leh blas smua komen..
      memng terasa dihargai bila tgok org blas komen kita..
      *sambil rasa syahdu diblan ramodhan * he.he

      Delete
    3. Azlan?..ahakss..Lan..mana ko...help me
      In Sha Allah JM ni budak baik..harap2 lah x de kaki ayam semua tu heee
      Aha..berkenaan balas/reply komen tu..itulah caranya kita mengucapkan terima kasih dan menghargai mereka yg sudi singgah dan baca blog..bila ada two way communication baru ujud kemesraan...then baru kita tahu org tu suka ke tak ngan kita..Pastu bila org singgah di 'umah' kita ni perlu ada kunjungan balas..baru ada give n take...ala like Sobyie dan JM jugak..bukan kah sudah ujud kemesraan di alam maya..wlpun x pernah berjumpa tetapi rasa SELESA kan..kan..kan...ahahaha mati lah persan sensorang

      Delete
  23. Selamat berpuasa... hehe... 1st passport saya yang saya ingat la... masa 1st trip ke Jepun 2006 masa tu tix mahal ... sume 3k ke atas.. saya dapat 1.5k je masa tu kat MATTA Fair. So saya fikir tu passport pertama saya la yang membebaskan jiwa kembara saya sehingga kini :p haaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh...rupanya Hafiz dah pernah ke Jepang...dgr khabar nak pergi lagi kan thn depan?
      Bagi JM kalau ke Jepun dengan tix 1.5K return still expensive to me..ye lah...Kawe tak mampu..keje biasa2 je hiksss

      Delete
  24. Idah biasa buat 5 tahun jer terus... tak sanggup nak tunggu giliran time renew tu... mimpi ngeri rasanya... hehehehe... seronok la dapat jalan2... nak ikut JM boleh? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik Idah : betul tu..penantian satu PENYIKSAAN...pegi buat passport jam 9.30am...jam 12.30pm baru dapat...BERASAP MONTOT tunggu huhhu...Nak ikut TRAVEL?...boleh..boleh..kecik tapak tangan, padang BOLA JM tadahkan (demam world cup)

      Delete
    2. Waahhh... nak pergi Brazil ker?? kekeke... saja serkap jarang mana tau betul kan... :D

      Delete
    3. Acik Idah : tak nak ke BRZAIL sbb dah KALAH..nak gi JERMAN boleh?..ahahaha..mcm lah tgk BOLA kan

      Delete
  25. kene buat 5 tahun terus ler utk kaki travel mcm JM ni baru la setiap muka surat penuh dgn stamp imigresen! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam bdk2 ehh...Henry Fox! alamak bukan...Hai John...nampak tak dah berapa lama kita kenal di alam maya kan John..until now John still follow blog JM wlaupun nun jauh di perantauan..Ini lah lelaki sejati yang tidak sombong heeee

      After this mmg plan nak renew 5 tahun terus pastu plan nak ziarah John di sana..ehh boleh ke haha..matilah kena kutuk nanti..belum sempat jejak kaki John dah balik Msia

      Pssst : Makin slim melim dan sweet lah..ingatkan Korean guy!!!

      Delete
  26. assalam JM..sesejak MJ keje pg je di bulan ramadan ni maka setiap pg keesokkan hari nye baru MJ check email n terjah blog org..so agak lmbt la MJ bg komen..kehkehkeh..wahhh dh 4 keping passport JM ada..Mj bru 2..kehkehkeh.. last travel hari tu ke Brunei bulan 3 bru ni..hahahhaa..
    jeng jeng jenggggg ke manakah lokasi seterusnya JM :-?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Mak Jemah a.k.a MJ bukan JM hikss..okl ah tu MJ..ada gak buat passport...tak semua orang ada passport tau..
      Shhh....tak perlu tahu lagi..tunggu je nanti ole2 dari JM heee

      Delete
    2. wsalam JM..wahwahwah..kannn..ada tu alhamdulillah dh..setahun sekali je p cuti luar negara..lebih2 tu sume dlm negara,,tu pun gigih korek2 cari2 duit nk g luar negara..hahhahah..kena buat part time lepas ni boleh follow JM..kehkehkeh..waaaa..x dpt pegi dpt ole2 pun boleh la :p
      perasaan sungguh..kehkehkeh..nnti update eh JM :))

      Delete
    3. In Sha Allah ada habuan nya nanti utk reader yang SETIA tu heee...
      pssst : bila mau update citer baru..tak sabar nk BW ni..petang ni masak aper?
      Hambbooi..ber cit chat lah pulak kita yee muahahaha

      Delete
  27. yeah dah sampai.harap jm suka la.dulu reneu paspot 2 taun gak, tp utk yg ke-3 ni,reneu 5taun terus dah..hehe jm jom euro trip!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai!!!! terima kasih berkali-kali!!! suka sangat kipas tu...bila time panas..kipas tu sentiasa di tangan :-)
      Ape Europe! nak itutttttttttttttttt...bila? bila?..hamooiii pantang di hajak!..kalau sudi email lah pada JM ni :-)

      Delete
  28. ehem...nak pergi mana tu? #sambiljelingjelingmanja

    hamboiiii banyak pasport....saya baruuu 2 jer...hehehe 1 passport free, 1 lg kena bayar sendiri....sobssss.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ!!! u jeling i?..i jeling u balik muaaahahaha..jgn buat jelingan manja tu nanti i TERGODA u!

      Huntung lah dapat passport FREE..orang 'BESAR" katanya ngeh..ngeh..ngeh..tapi bukan besar maksud nya badan besar tau...org badan besar ni cute mcm Adibah Nor heee

      Delete
  29. Slm k.JM, sy pon ske renew 2 tahun jer..kedekut duit katakan...hehehhe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mazura :-) ahakss...bukan kedekut tapi berjimat..kalau tak byk travel better 2 tahun sekali TAPI kalau travel tiap2 tahun mcm akak JM ni patutnya 5 tahun sekali lah renew..

      Delete
  30. salam ramadhan JM, bestnya asyik travel je, bagus travel lebih pengalaman first hand tu yang menarik. ambil gambar pasport bole senyum nampak gigi ke atau senyum tutup mulut hehe...rasa kak tak bole nampak gigi kut hee selamat berpuasa JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan jugak buat babYpose tu...waktu JM nk ambil gambar hari tu dia cakap.."tutup mulut please" ahaha..maknanya tak leh nampak gigi lah kot tapi tak pasti kalau kaunter lain...maybe alasan dorang x leh nak beza gigi dan background gambar :-)
      Selamat berpuasa akak babYpose...faiq nakal tak hari ni?

      Delete
  31. Salam JM
    wahh..dah banyak koleksi pasport tuh, pohcik pon tahun ni dah nak expired dah, insya ALLAH nak pergi renew jugak laa sebelum akhir tahun nih. Bagus buat kat mana yek...putrajaya Ok tak? cepat tak? JM buat kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam PohCik!
      Kalau belum nk travel ke mana2 buat lambat sikit pun tak per..kalau buat awal2 karang rugi masa..JM buat di pejabat Imigresen heee
      Mana2 pejabat imigesen pun boleh yg penting pegi time tak ramai orang baru tak kematu bonton tunggu turn

      Delete
  32. renew awal utk persediaan awl kan...hehehe...zsabar nk tungu next entry...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Horeee horee hep hep horeeee heee Jm dpt reader baru lah! Thanks Henrietta Jose, welcome to my blog n keep on reading eh
      Ni blog biasa2 je citer pasal travel kekadang bosan gak hiksss

      Ha'a buat preparation awal nanti x kelam kabut

      Delete
  33. Ha nasib baik JM buat entry pasal renew passport ni. Naz pun kena renew utk next trip nnt. Tak tau pulak dah tak payah bawak gambar sendiri. So pasni kena cantik cantik la masa pergi buat passport kan? hehehe TQ JM!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss..Naz..pakai tudung vogue sikit tau..warna biru gelap ke..paling cantik warna hitam..hamoooi..dia pun nk jalan2 jugak..ok2..best 2..nak ikut boleh?..tak habis2 nk menyebok kan :-)

      Delete
    2. hehehhee ok noted. akan pakai tudung warna hitam la macam ni hehehe. Jom la JM ikut naz Nov ni. hehehe nak tau tarikh tak? hihi

      Delete
    3. Naz!!!..Nov?,...nak ke mana tu...nak itottttt....email detail pleazzzee...(ngada kan) hahahaha

      Delete
    4. hihihihihihihih kejap lagi naz email ye :B

      Delete
  34. Ni untuk trip Nov tu kan. Hihihi banyak dah koleksi passport terpakai ni. Best kan dapat souvenir dari kawan2 blogger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hikssss Bie almost betul dh tu. Itulah yg dh terpakai tu dh boleh masuk museum :-) ha'a best sgt! Leh tambah koleksi

      Delete
  35. woooot wooooot.. hihi :D JM nk join next travel.. siyes ni.. ahhahaha.. buku pasport lubang tu simpan leklok, leyh wat hantaran kat hasben nnt.. so die faham laa every year kne p holiday.. hahahhaa... oh anyway... JM.. wat post pasal treadmill tu sket... Luna nk beli gak.. p ritu tengok harge... mak aihhh.... RM5k!! pejam matee.. jalan cecepat... hahahhaha :P k.. jangan lupe tauu... post treadmill!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna : Nk join next trip? r u c rius?..nanti JM email detail yek..ahaha...sekali dpt hasben jenis tak suka jenjalan...habislah!!!
      Berdoa kepada Allah agar dapat hasben yg punya minat yg sama Aminn...calon2 nya :-)
      Threadmill tu?..tak perlu sampai nk buat entri kot..nanti JM email yek

      Delete
    2. amin amin amin... haaa.. 3x amin tu! :D hahahhaa.. JM jgn lupe tgok email k!

      Delete
    3. Ok..Ok..Luna...jap agi akak JM tgk ye

      Delete
  36. Wahhh...sampai 4 pasport rupanya akak ada..hahaha..banyak tu...elok akak pergi Imigresen mintak dia pasport setebal kamus dewan bahasa...hahahaha.. :P

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lan!!! aper setebal kamus dewan? kalau dorang ada kemudahan tu akak org pertama yang nk buat..malas nk bertapa lama di imigresen tu.. :-)

      Delete
    2. ada laa...boleh request tapi kena tulis surat dulu laa..dia ada 2 option...sama ada kamus dewan atau kamus oxford..hahahaa

      Regards,
      -Strider-

      Delete
    3. Lan!!!....gurau kasar nampak...mencik tau...cium kang..opssss...cubit kang hahaah

      Delete
  37. hamboi renew pasport...ehem ehem nak kemana tu JM??
    takmo bawa mrs bersama ke? nak ikuuuuuut heeeeeeee
    alhamdulillah murah rezeki JM dapat souvenir dari rakan2 blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Mrs!!! Nak balik kampung ahahah...kalau Mrs nak ikut anytime JM boleh bawak..tak de hal hiksss

      JM syukur sgt dapat kenalan di alam maya yang semua nya baik hati. Dengan cara buat blog kita boleh panjangkan hubungan silaturrahim dan berkongsi cerita :-)

      JM doakan agar Mrs sentiasa sihat hendak nya dan dapat melakukan amalan dengan sempurna Aminn

      Delete
  38. Gambar paspot versi baru ni background puteh kan...x cantek laaa....sangat tak suka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a background putih lah noornazuha maybe dorang ada piawaian tersendiri...x suka? Heeee apo boleh buat

      Delete
  39. eh buku merah aku ??...lama x nampak..xde mood nak jalan2 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak buku merah tu dh boleh masuk museum lah PCL ahaha

      Delete
    2. Ka buku merah klinik kesihatan PCL?hikhikhik...

      Delete
    3. Ahakkk ada ke buku merah mcm tu irra? PCL ada buku tu ek heeee

      Delete
  40. Salam JM, passport tu boleh buat koleksi tu, bnyak jgak . ika satu passport pun xda lg..:) jalan-2 pun dlm malaysia je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Ika :-) inilah akibatnya renew for 2 years only...alaa buat ah passport pegi USs Singapore best jgk try lah g singapore pastu try naik train g hatyai. Try prgi yg dokek2 dulu klau x berani nanti akak teman kan heeee

      Delete
  41. amboiii nk ke mana plak tu hihi nk ikuttttt ;p hahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dik kopiO : nak ikut? Jom jom jom boleh haje :-)

      Delete
    2. amboi sakan Jari Manih kita jalan merata lagi

      Delete
    3. Montana : jom lah ikut Jari Manih jalan2...nak tak?

      Delete
  42. Nak renew gak passport ni...dh nk xpired...pestime nk renew sbb mula2 dulu buat 5 thn sekali...next year nk g vietnam lg shpping hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hani!!! Kawan2 inilah hani kawan Jm yg telah mencetus fenomena yg membuatkan Jm makin ligat terjebak dgn dunia travel tu. Thanks hani sbb klau x kerana hajak akak ke beijing hari tu mmg akak jadi katak d bawah tempurung :-)
      Wahhh baru puas hati kan buat 5 tahun sekali, bila pikir balik akak pun nk renew for 5 years lepas ni
      Ape? Nk ke HCM lagi? Ahahaha mmg best shopping kat sana

      Delete
  43. ohhh now ganba black n white la pulakkk...
    ok la..takla penampakan benda asing di wajah ...hehe macam vintage skit pic nya gitu.

    aku kena rantai ni JM...sampai tahun depan. dapatkah aku menahan rasa ? **dan-dan kuar lagu Tentang Rasa-Astrid

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...Nana part tak nampak benda asing di wajah tu mmg tak leh tahan..itulah untung nya akan nampak lebih ayu giteww

      Ala...tak lama lah kena rantai lagi 6 bulan je dh nk masuk 2015..pastu BEBAS kan

      Delete
  44. Kalau dah buat passport baru tu sah-sah mesti nak pergi jenjalan lagilah ye JM
    Moga impian tercapai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Kak Zakie...dah lama tak jalan2 nih..kaki dah tak bole duduk diam..in Sha Allah semoga perancangan terlaksana Aminn :-)

      Delete
  45. Replies
    1. ye Wak!!..mesti mcm tak percaya kan?...PERCAYALAH :-)

      Delete
  46. Replies
    1. ahaks..Emy...test mengetes lah fulak!!

      Delete
  47. Replies
    1. wawawa...dah komen tadi tp x kuar...

      JM kene renew 5thn terus senang.... :)

      kt aritu wat 5thn....baru2 ni 2thn je....

      pastu tak mo jalan dah....nak duduk rumah je
      ekekekke

      Delete
    2. Emy! Jm tahu kenapa x nk jln dah sbb nak kumpul duit utk ehem ehem kan pastu dh settle semua baru sambung blk jln2 kan hiksss boleh jgk mcm tu

      Delete
  48. JM nak pergi manaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... kekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eida: biarlah rahsia dulu pastu budak tecik x leh ikut heeeeeE

      Delete
  49. ahh..sy pun ada passport gak..kenkonon nak singgah indonesia..tapi tak jadik..tak pasal2 kena renew lagi..cisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrrr rugi aaa Haura buang letrik je hikssss

      Delete
  50. BEstnya nak gi over the sea. Ke mana lah plak tu. Cantik lah FM australia tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza! Rasa lama x travel last trip on April skrg dh Julai rasa berat je pale x dpt jln ahaha, penyakit tul. Hiksss tunggu!!! Klau ckp skrg dh x suspend :-)iF

      Delete
  51. first time buat passport thn 1993 masa nak gi Padang Panjang...masa tu rm60 utk lima thn je. murah kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape! Thn 1993 dh buat passport? Tahun tu Jm masih sekolah lagi ahaha lama sudah abe kie. Murah sgt lah Rm60 je 5 tahun!!!!

      Delete
  52. wah..sis JM nk g travel lagi..untungla...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yo lahhh Eija kan masih student mana boleh jenjalan lagi nanti dh grad dpt keje baru leh jln puas2. Skrg turn sis Jm dulu later turn Eija pulak. Belajar rajin2 tau :-)

      Delete
  53. ooo rm 100 tuk 2thn. tq sharing info coz sy pon baru nak buat pasport. huhu.. kalau de rezeki nk keluar dr malaysia... amin . moga de rezeki sy n family

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Afasz : Ha'a RM100 for 2 years...better dah hampir dgn hari nk bertolak baru buat nanti karang rugi
      Ehem...ehem..nak ke mana agaknya yek..walau ke mana sahaja destinasi semoga selamat dan success ye In Sha Allah...sentiasa ingat kepada Allah walau di mana pun kita berada :-)

      Delete
  54. JM, passport yg lama patut expired Jan 2015? Kalo renew sekarang dia akan kira 24 bln slps tarikh renew yer? Kalo gitu kena hold dulu laaa, me pun nak kena renew gak, mati Dis 2014, tp nak travel bln nov ni, so mmg kena renew. Nak renew seminggu sblm pi lah...hihihi so next mati nya Nov 2016.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Liza..betul tu...Bijak...Bijak...mesti kecik2 dulu minum susu ibu je sbb tu otak membina dengan baik heheheeh
      JM cam tu tahu je Liza nk ke mana next trip nanti hiksss

      Delete
  55. Hai JM..Salam perkenalan..
    Teruja dengan semangat menjelajah JM di tempat orang..
    Sama macam saya juga..masa nak renew passport tu..plan nk renew 5 tahun tapi memandangkan ongkos yer kurang
    Terpakse le batalkan niat dan renew untuk 2 tahun aje..huhu
    Enjoy your next trip JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan kembali Tapak Kaki hikss...unik nye nickname :-)
      Ahakss...selera kita sama lah..boleh jadi 'geng travel" nih

      Passt : TK! leh tukar backgroud or tulisan dalam blog tak..JM try nk baca tadi tapi tulinsan hitam pastu background gelap..agak sukar nak baca..pastu tak ruangan KOMEN :-)

      Delete
  56. Salam JM,

    setakat ni yanie cuma ada dua passport jer.baru nak berjinak2 dgn dunia traveling!kesian...hihihi

    Yanie tau JM nak g mana tu..Opsss!rahsia dulu...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Yani, ahaks...kalau dah ada dua kira hebat tau!!! clap..clap..clap...bila mau sambung citer travel to HK tu!
      Ahahaha...Yani tah tahu ehh..shhhh....simpan dalam hati heeee

      Delete
  57. bestnyee JM jln2, pasni nk jln2 cari JM la.. agk2 bole jmp x?.. hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Ika..thanks tau sudi jengah blog akak ni..kekadang bohsan gak asyik story pasal jalan2 je..org lain citer isu2 semasa dan kehidupan harian..tapi tak per lah ek setiap org ada taste dan hobi yg berbeza..kuat pulak membebel kat sini heee

      Aha...nak jenalan ngan hakk boleh ajeww..no prob tapi akak ni pemalu :-)

      Delete
  58. wahh bestnya ..acik pun baru beberapa kali ke luar negara mmg seronok.. tapi pasport hilang... kalau hilang kena buat apa je ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik..kalau hilang perlu buat report coz nanti bila nak renew dorang akan minta yg lama..nak buat baru tak boleh sbb dah ada record dorang boleh trace ada buku lama

      Delete
  59. alhamdulillah . seronok ada yg sudi memberi kan ... awal lagi expirednya ... selamat menjalani ibadah ramadhan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam QV..ha'a..ramai rakan blogger yg murah hati ni..terimak asih buat mereka hiksss...terima kasih QV kerana sudi singgah sini..JM hargai tau :-)

      Selamat berpuasa juga buat QV tu :-)

      Delete
  60. JM nak pergi mana plk tue....nak IKUUUUUT ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ezan!!!! mana pegi lama menghilang hiks..nak ikut?..betul2 je cakap2 je nih hehehehe

      Delete
  61. seronoknya lah dah bertahun buat passport dan berpeluang berjalan merata negara :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Hans!!...itulah HOBI yang tak boleh nak tinggal nih..org lain hobinya lain kan..ni hobi habiskan duit namanya ahahah

      Delete
  62. akakpun dah 4 jugak tapi jarang2 terbang... nak buat camner banyak ngat urusan rumahtangga tak selesai2...
    akak scrolll laju2 kot der cerita dramatu bersambung rupanya takder lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak Cho Zila pun dah ada 4 passport ke..byk tu...biasalah lah kak kalau dah berkeluarga ni ofcoz urusan keluarga lebih penting. JM ni pun sebab bujang je..ntah nanti kalau dah berjodoh ntah ada peluang berjalan ntah tidak

      Entri baru tu masih dalam DRAFT..sabar tau. Akak ke mana menghilang..ada projek baru ek!

      Delete
  63. Kemainnnn lagi akak punya pssport..
    Eiqa lagi laa satu pssport pun tarakkk, ehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eiqa..lebih baik jgn ada tau..nanti KAKI tak boleh duduk diam :-)

      Delete
    2. hahahaaa
      tergelak eiqa bacaa XD

      tapi teringinnnn nak pegi bandung, china..
      akak prnah pegi bandung x kak.?
      msti best kannn

      Delete
    3. Eiqa! Akak pernah ke Bandung..mmg best sbb barang murah kita boleh shopping mcm JUTAWAN JELITAWAN tapi yg tak BEST duit byk habis heeeee

      Delete
    4. Ya Allah, best pulakk eiqa dengar..
      Uwaaa, teringin sangat niee.. >,<

      Delete
    5. Eiqa...mana pegi lama x nampak :-)

      Delete
  64. waaaa.. syoknyer dpt g melancong.. hehe

    Jemput Join Jika belum join.. "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz"

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ejulz d atas jemputan tu :-)T

      Delete
  65. Klakar lah JM ni..naik treadmill ea..
    Bagus untuk kesihatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : Bila berat makin bertambah..perlu cari alternatif lah...tgh disiplin utk kurang kan makan nasi juga :-)

      Delete
  66. Sis, jemput drop url blog kat Mister Linky's saya.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas jemputan tu ye Nazeck

      Delete
  67. jalan-jalan pusing doniaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Sud@is...jangan kata satu donia....suku donia pun belum inikan pula separuh pn belum sampai hiksss

      Delete
  68. Auntie JM nak pi mana .... Tiha nak itot...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiha x leh itottt, tiha tecik lagi nanti dh becar cikit auntie Jm wak jenjalan ehhh heeee

      Delete
  69. akak JM ooooooo akak JM ooooo.. sedih cemni la CT passport ada sebuku aja. tupun da expired tak renew pun lagi. sob sob sob..
    stress cari keje ni akak !! nak jalan jalan sama.. sob sob.. btw akak..
    kite nak email :D nanti akak drop emel kat emel kita eh..
    ct_humairah90@hotmail.com

    CT tunggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deear CT, dh dh dpt kan email akak nanti send yg akak minta tu eh :-)

      Delete
    2. akak JM carikan saya keje :P ttb ahahahaks..
      dapat da..

      Delete
  70. saya tak pernah p travel
    passport pun belum ada
    tengok orang pergi, rasa seronok aje
    entah bila rezeki saya pula =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana yani : in sha allah jika ada minat jln2 ni mesti boleh

      Delete
  71. wahh dah 4 passport! saya baru 2 jeeee. first passport tahun 2008. second passport tahun 2014 ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila zainal : passport Jm tu jadi byk sbb renew bg tempoh 2 thn cer klau 5 thn sekali maybe baru 1 je :-)

      Delete
  72. pergghhhhh JM rajin bercuti. banyak pengalaman dan pengajaran yang boleh dikongsi di tempat orang budaya dan adab mereka

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa : akak JM bukan kategori rajin tapi dah jadi ADDICT bab travel ni..last trip bulan April skrg dh bulan 8 almost 3 month tak jenjalan...hati dah mula resah gelisah nih...penyakit tak? hikssss

      Delete
  73. JM inilah satu-satunya blog pertama yang saya perlu baca dulu baru boleh komen. Entry panjang-panjang hehe.
    Saya belum pernah lagi ke luar negara. Insyaallah jika diizinkan hujung bulan 12 buat kali pertama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa : aha...entri mmg panjang sbb mcm2 nak di kongsi dalam setiap entri..kalau story yg biasa2 kalau entri pasal kisah hidup dan apa yg berlaku setiap hari tak de lah panjang begini..so kalau malas nak baca..tgk gambar tinggal kan komen dpun dah cukup buat akak tersenyum..

      Bulan 12?....nak ke mana tueee!!!

      Delete
  74. Thanx for sharing.
    Saya baru tau jugak naj buat passport 2 tahun tu rm100. Belum pernah keluar negara.
    Tambah dengan macam-macam insiden kapal terbang sekarang ni. Scary..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : aha...kalau tak pernah ke luar negara mmg tak ambil kisah kan..dulu pun sama..x pernah tgk rupa bentuk passport tu..hahaah...sbb tak ambik kisah tapi sejak terjebak dgn dunia travel ni...tahu lah..ha'a..sejak inciden melibatkan flight ni ada gak rasa risau d hati tapi still ada hati nak travel lagi :-)

      psst : agak lama akak JM tak singgah di blog kan..nanti free try nk lihat entri terkini :-)

      Delete
  75. Amboi.. :D Terbaiklah.. boleh buat koleksi hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 10 tahun lagi rasanya akak leh buat library kan Yun sing

      Delete
  76. Replies
    1. jadi byk sbb sis JM renew tuk 2 tahun sekali Aisya huhuh

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352