You can click on me :-)

Friday, 18 July 2014

Berita tergembar : Pesawat MH17-Malaysia Airline (MAS) Terhempas

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Sumber dari Utusan Malaysia Online 18 Julai 2014:

Hari ini dunia terutama Rakyat Malaysia di kejutkan dengan berita tergempar apabila sebuah pesawat MH17 yang membawa 280 penumpang dan 15 orang anak kapal dari Amsterdam ke Kuala Lumpur terhempas, dipercayai ditembak pelancar peluru berpandu di pekan Shakhtarsk di timur negara Ukraine.

Penasihat kepada Menteri Dalam Negeri Ukraine, Anton Gerashenko dalam akaun Facebooknya berkata, pesawat MAS itu terbang pada ketinggian 10,000 meter dan dipercayai ditembak dengan peluru berpandu yang dilancarkan daripada pelancar Buk.

Ini adalah kejadian kedua yang menimpa pesawat MAS dalam tempoh 132 hari selepas insiden kehilangan pesawat MH370 yang dalam perjalanan ke Beijing pada 8 Mac lalu.

Pesawat yang membawa 239 penumpang itu sehingga kini tidak diketahui nasibnya walaupun operasi mencari dan menyelamat secara besar-besaran membabitkan pelbagai negara dan aset canggih dilakukan.

Ya Allah!!!!!.....sebaik sahaja mendengar berita ini hanya mampu berkata INNALILLAHHIWAINNALILLAHIRHOJIUUNN ..Ya Allah besar betul dugaan yang Allah berikan kepada keluarga mangsa. Mari lah sama-sama kita sedekah Al-Fatihah kepada mangsa.

Bersama-samalah lah kita menunggu news terkini dan siasatan lanjut daripada pihak berkuasa.

Subhanallah..semoga semua ahli keluarga mangsa tabah..

78 comments:

  1. Sungguh menyedihkan! Kalau betul spt yg dikatakan ditembak moga Allah berikan balasan pada penjeyah itu
    Moga mereka yg terkorban dlm peliharaan Allah dan tenang di sana. Sedih:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akak Zakie..sedih sangat dengan nasib mereka..Ya Allah engkau berilah kekuatan kepada keluarga mangsa untuk menghadapi dugaan yang berat ini. wlupun mangsa bukan kenalan kita..semoga roh mereka di cucuri rahmat Allah Ameeenn.

      Delete
  2. Assalammualaikum JM
    innaliLLAHiwainnailaihirojiun..takziah pada kluarga mangsa..al fatihah..maka pohcik pon terpaksa la la keje lebihmasa hari ni..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Pohcik..
      Aminnn...memang sedih bila di kenang nasib mereka..ehem2..pohCik keja kat mana ni...tiba2 menyibuk nak tahu

      Delete
  3. Truly sad.. another heartbreaking news. My deepest condelences to all family members of passangers and crews of ‪#‎MH17‬. Al-fatihah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu abe MKL...berita kehilangan pesawat MH370 belum reda..ni datang pula another newss...subhanallah
      Abe MKL ke Guilin nanti naik MAS ke AA...tak kira naik apa pesawat pun sentiasa mohon perlindugan dari Allah ye

      Delete
  4. Replies
    1. ye Allah lebih mengetahui ke atas sesuatu...itu nasib mereka kita belum tahu nasib sendiri. Marilah kita sentiasa berdoa agar kita di matikan dalam keadaan Husnul Khotimah ye abe MKL..ameeeem

      Delete
  5. Another heart breaking news to the humanity. Deepest condolences. Al Fatihah. SAD! #prayforMH17 #prayforGaza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a...dayah@GM...betul tu..semoga allah sentiasa melindungi kita daripada sesuatu yg tidak baik..ameenn

      Delete
  6. Replies
    1. Ye Mrs Smile...Ameen...Semoga mangsa yang beragama Islam berada di kalangan orang2 beriman

      Delete
  7. tak sangka kan JM....Allah....

    tadi dgr kat radio Dr Fadzillah Kamsah cakap kene tgk balik apa yg kt dah buat...Allah turunkan ujian sebegini rupa.... :(

    MH370 masih x de jawapn.....datang plak ujian MH17...

    Al fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Emy..betul tu...perkara di luar dugaan...macam2 perkara yg bermain di fikiran kenapa MAS?..kenapa?..MH370 pun belum selesai
      Setuju dengan pendapat DMFK tu..kebanyakan umat Islam ada yang sudah tersasar jauh..ya allah ujian di bulan yg mulia
      Ameen..semoga roh mangsa berada di kalangan orang yang beriman. Kepada kita yang masih hidup marilah kita sama2 muhasabah diri

      Delete
  8. sebak sgt..menangis MJ pg td..dugaan sungguh..nak raya x lama lg..Allahuakbar :(
    semoga mereka ditempatkan dikalangan orang beriman..aminnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Mak Jemah..walaupun mangsa maybe bukan antara mereka yang kita kenal tetapi perasan simpati dan sedih datang tidak boleh di bendung. Sedih dengan cara mereka 'pergi'..Sesungguhnya Allah lebih mengetahui atas segala sesuatu. Ya Allah engkau lindungi semua umat Islam ya Allah..

      Delete
  9. Salam JM,

    Agak terkejut bila tahu berita ini..Sedih...
    Macam2 dugaan yg dihadapi oleh Malaysia akhir2 ini..di Sabah pula ancaman pengganas Sulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Yanie,
      Betul tu..memang sukar nk percaya kerana secara tiba2...rasanya ahli keluarga mangsa lagi lah sedihnya..takziah kepada mereka. Mesti pelbagai spekulasi dan persoalan akan timbul..kenapa pesawat itu di serang..adakah kerana masuk route larangan
      Betul tu di Sabah pun dengan berita pegawai Marin mati di bunuh pengganas...Ya Allah...lindungi lah kami

      Delete
    2. Soooo sad kan JM, dpt tahu tgh malam semalam and speechless sampai takde mood nak buat keja hari ni :( Al-fatihah utk keluarga mangsa, berat lagi bahu memikul... Kami kat Sabah ni pun standby je tunggu arahan perintah berkurung, harap2 takde apa2 yg berlaku time raya nanti, amiiin...

      Delete
  10. Inalillahi waina Ilaihi Rojiun.. Ada kabar 11 orang Warga Negara Indonesia juga menjadi korban. Semoga Allah SWT memberikan balasan yang setimpal terhadap orang-orang yang melakukan perbuatan keji ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : semoga mereka yang bersalah di bawa ke muka pengadilan...geram sgt dgn perbuatan mereka mmg kejam!!

      Delete
  11. sy bru tau pagi ni T__T sgt mengejut kan! smga keluarga mngsa tabah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO : masih bercuti raya or dah masuk keje..akak ni baru nk reply komen nih..
      harapan kita semoga semua keluarga mangsa yang terlibat tabah lah ye

      Delete
  12. sedih sungguh baca. Manusia membunuh sesama sendiri. Dugaan Allah nak beri pada kita. Semoga segala urusan kita semua dipermudahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz : ha'a..semua rakyat msia terkejut dgn berita..mereka yg tidak bersalah menjadi mangsa huhuhuh

      Delete
  13. salam sis. so sadd dengan berita ni...lagi+ bila memikirkan mereka yg nak balik beraya ke Malaysia..its really break my heart :(

    al-fatihah & salam takziah buat semua keluarga penumpang MH17

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik Itah : ye Al-Fatihah buat semua mangsa..mmg sedih sgt :(

      Delete
  14. sangat mengejutkan lah JM. ini yang rasa seriau nak pergi melancung jauh2. makanya kita nikan kuat berjalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah KakYon..kalau jenis kuat berjalan mcm JM ni jugak..maybe perlu pendek kan langkah lah ek..dapat berita terkini semua pesawat yg beroperasi di Eropah akan menukar laluan ke lauan alternatif selepas laluan asal terkena tragedi ini. Baru berangan nk pegi Europe terutama Amsterdam :-)

      Delete
  15. Takziah buat keluarga MH17 ni JM.. semoga kita lebih dekat dengan Allah bila diuji ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak Yatie..salam takziah kepada keluarga mangsa...kita yang masih hidup juga perlu sentiasa bersedia kan kak

      Delete
  16. kak JM.. terase macam mimpi.. moge mereka tabah.. meremang bulu roma bile teringat ahli keluarga mangsa.. moge mereka tabah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..ye..Fifi...semoga keluarga mangsa tabah menghadapi dugaan ini...kalau akak JM dpt berita seperti ini rasa seperti langit dah nk runtuh...jantung terus jatuh ke tanah..Allah hu Akhbar...

      Delete
  17. ni memang heartbreaking news
    sedih bila dapat tahu time sahur tadi
    moga ahli keluarga yang terlibat tabah, salam takziah

    #prayforMH17

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana Yani : semua rakyat masia terkejut dengan berita ni..Ya Allah tiada siapa akan sangka berlaku kejadian seperti ini...Subhanallah... ye prayforMH17

      Delete
  18. salam JM,

    smoga keluarga mangsa tbah mnghadapi dugaan ni..:) lbih-2 lagi dh nk dkt raya kan..:)

    Al-fatihah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Ika, itulah..akak pun dapat tahu ada mangsa yang dah lama tak balik ke Msia selepas 3 tahun..pulang untuk sambut raya..tetapi pengakhiran nya...Ya Allah sedih sangat...
      Ameeenn...semoga roh mereka di cucuri Rahmat Allah. Kepada kita yang masih hidup juga marilah kita sentiasa ingat mati kerana ajal bila-bila boleh datang menjelma. Utk peringatan diri sendiri jugak

      Delete
  19. sedih...dugaan utk malaysia
    semoga semua tabah terutama saudara terdekat mangsa

    alfatihah


    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda : ye ye..marilah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada semua mangsa yg beragama Islam tu

      Delete
  20. Lepas sahur on TV... Kat berita Pak Jib umum something... Ingatkan MH370 dah jumpa... Rupanya MH17 yang terhempas... Terus terkenang waktu perjalanan balik dari Schiphol Airport... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha Sein : JM baru nak reply komen nih...lepas dgr berita ni rasa risau pulak nk terbang ke Armsterdam huhuh

      Delete
  21. Terkejut dan sedih dengan berita ini.. Al-fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn....Al-fatihah buat mereka
      Ehh...Nurul Hidaya : email JM alamat pleaseeee...nak hantar kad raya :-)

      Delete
  22. Replies
    1. Aminnn...semoga roh mereka di tempatkan di kalangan org2 beriman
      psst : Eija dah email alamat akak belum?

      Delete
  23. Semuanya sudah ditakdirkan yg maha Esa... alfatihah buat yang muslim...

    Harap tragedi ini tidak akan membantutkan kaki jalan utk terus berjalan macam kitaorg kan JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Mie.

      Gerun juga sebab saya selalu naik MAS.

      Delete
    2. Pak Lang Mie dan Prof NA : bagi JM yang kaki jalan ni pada mulanya seram sejuk dan gerus jugak bila berlalku kejadian seperti ini. Tapi masa beredar ketakutan tu makin kurang dan berlalu begitu je...dh nama pun kaki jln kan ..tak dpt travel rasa x sedap hati je :-)

      psstt : Prof NA belum email JM alamat lagi kan?

      Delete
  24. sedih kak...berkali2 tengok video kejadian..buka fb wall penuh cerita mh17..baca..baca..dan baca,,,sampai nak tdo pon terjaga2 belek hp...sebaknya...semoga keluarga dan sahabat mangsa tabah menghadapi semua ini...dari Dia kita datang..kepada Dia kita kembali... #prayformh17

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irra : aha...baru hari ni sempat reply komen entri ni...berkenaan tragedi tu kita doakan yg terbaik buat mereka eh

      Delete
  25. Semoga Allah kurniakan kesabaran & ketabahan di hati semua insan yang terlibat dengan insiden MH17 ni. Truly saddening. For us yang kaki jalan ni, memang sedikit sebanyak terkesan gak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie : betul tu...berbelah bagi je nak naik flight for the next coming trip tapi semua itu dari Allah..kita hanya mampu berdoa agar kita meninggal dalam keadaan yg baik kan Bie

      Delete
  26. Salam JM , memang tragedi yang menyayat hati sangat2 , kalaulah kita ditempat mereka tak taulah macam mana nak hadapinya...hanya doa yang mampu kita mohon moga2 mereka tabah hadapi dugaan yang amat berat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Wa : mmg amat besar dugaan buat keluarga mangsa..kalau kita di tempat mereka belum tentu dapat terima dugaan ni kan..

      Delete
  27. Sangat disayangkan terutama angelina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rohamad Nur Hidayat : Siapa angelina tu...JM terlepas info nih

      Delete
  28. Sudah tentu perassan sedih sukar diungkapkan. malah melibatkan sebuat Syarikat penerbangan Malaysia yang sangat dibanggakan oleh rakyat Malaysia. Tetapi apa yang merisaukan saya ianya satu agenda yang dirancang bagi menutup mata dunia ke Gaza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..aRz MoHa : mcm 2 boleh berlaku...perancangan yang teliti..haru hara sana sini..Ya Allah..engkau lindungilah semua umah Islam ya Allah...

      Delete
  29. ujian dari Allah.. al fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...semoga roh mereka berada bersama org2 beriman...
      psst : Mohd Billy : tak sudi nak terima kad raya dari JM keww...email lah alamat :-)

      Delete
  30. dugaan dari-Nya buat kita. peringatan bahawa Dia Maha Berkuasa.
    perancangan-Nya melebihi segalanya. takziah buat keluarga mangsa dan semoga mereka tenang di sana bersama
    golongan yang dikasihi-Nya. AMIN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul CT...kita yang masih hidup ni juga perlu sentiasa ingat ajal kita juga akan menjemput cuma tak tahu masa dan ketika

      Delete
  31. Takziah kepada semua anggota keluarga yang terlibat...ini sememang satu kejadian tragic angkara manusia dan kita yang menjadi mangsanya...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Lan..mereka yang tidak bersalah menjadi mangsa..memang sedih dengan kejadian ni...kita hanya mampu redho shj

      Delete
  32. hope ini yang terakhir.. taknak ade lagi dah.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Atika : itulah kan..dugaan datang bertalu-talu mungkin sbg ujian kepada rakyat msia huhuh

      Delete
  33. rasa seriuau gak nak naik flighthni kan.. tapi ajal maut di tangan yang Esa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye akak Cho Zila..bila di pikir2 balik mmg seram sejuk nak naik..kekadang bukan sebab org nk tembak ke apa..faktpr cuaca pun penyebab boleh terhempas ..tapi itu lah kalau dh tertulis ajal nk mati cara tu kita redo je lah...kita hanya mampu berdoa supaya allah permudahkan segala urusan dan lindungi dari bencana macam tu

      Delete
  34. sedih JM, ada satu keluarga penuh dalam nahas itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a...mmg sedih sanngat..anak pun kecik2 lagi kan ya Allah..sekeluarga 'pergi' bersama...Al-Fatihah kepada mangsa

      psstt : babYpose belum email alamat pada JM lagi kan...kad raya dah ada tinggal lagi nk tulis alamat je..tak sudi keww heeee

      Delete
  35. sampai skang terasa sedih kalau tengok post2 orang kat fb.. kita nak naik flt lagi 29 july ni.. doakan kita ye.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila Zainal : nak ke pegi beraya di mana tu..in sha Allah semoga selamat dalam perjalanan ye...tak perlu risau sgt yg peting kita tahu ajal ada di mana2..kalau belum ajal in sha Allah selamat...kepada mera yg pergi dulu kota doakan yg baik2 buat mereka..

      psst : please email JM alamat..kad raya dh ada..tunggu nak tulis alamt atas sampul je ni :-)

      Delete
  36. Semuanya sudah tertulis. Saya dah kurang minat naik kapal terbang. Lagi bertambah la kurang minat naik kapal terbang lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa : sorry En Adik..baru nk reply komen nih...agak2 dah basi tak? ohh..ha'a...mmg tak minat naik flight eh..maybe tak minat travel....akak JM ni entah lah..mabe sbb minat sgt travel so kejadian begini pandang positive so minat nak naik flight tu belum padam huhhu....tapi risau tetap ada

      Delete
  37. Replies
    1. Yun Sing : itu lah kan ...semoga x de lagi kejadian seperti ini berlaku lagi

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang