You can click on me :-)

Thursday, 1 January 2015

Welcome 2015!!!


Assalamualaikum dan selamat tahun baru 2015 buat semua,

Pic taken at Jim Thompson Farm
Short entri kiranya ni..

Semua orang up entri wish Happy New Year then JM juga terpanggil untuk publish a short entry jugak ...tak nak kalah katanya heheheh.

Hari ni selepas detik 12.00 pagi maka bertambah lagi satu tahun dari 2014 kepada 2015 berlaku perubahan di situ tetapi JM masih orang yang sama cuma umur sahaja semakin bertambah begitu juga kedutan di muka  :-)

Tahun ini tiada sambutan ambang tahun 2015 bagi menghormati nasib rakan-rakan kita yang di timpa bencana banjir, sangat simpati dengan nasib mereka.

Sebut sahaja tahun baru mesti sinonim dengan Azam Baru, semua baru tetapi tidak bagi JM...tidak setup apa-apa azam kecuali telah tanamkan dalam diri agar menjadi manusia yang lebih baik, cuba perbaiki diri dan meningkatkan ketaqwaan kepada Allah s.wt Aminnn.

Tahun 2014 adalah tahun yang penuh dengan kemanisan kerana dapat ramai kenalan di alam maya x terhitung dengan jari, terima kasih uolls kerana sudi menjadi kawan JM di alam maya dan ada di antara mereka juga telah JM jumpa di alam realiti antaranya BibiErr, Hafiz Azmi, Mrs F, CT Humairah, Zilla dan Pencerita Maya. JM harap dapat berjumpa dengan kenalan maya yang lain pada tahun hadapan terutama SuperMeng Malaya hohohohoh.

Di samping kemanisan itu terdapat juga pahit di sebaliknya, so yang pahit itu lempar jauh-jauh dan tidak mahu di kenang lagi.

Kepada rakan blogger semua yang sentiasa setia bersama blog Jari Manis Travel List, JM harapkan korang tidak bosan untuk terus 'mengembara' bersama dan JM ucapkan ribuan terima kasih dan nantikan kunjungan balas dari JM nanti.

Akhir kalam, jika terdapat kata-kata yang mengguris hati ketika JM menulis blog atau tinggalkan komen mohon di maafkan, jangan simpan di dalam hati dan jika ada yang terbuku di hati sila luahkan. I'm Open Minded Person.

Kita tutup buku lama dan bukak buku baru.

Harapan JM agar semua impian dan azam kawan-kawan semua tercapai amin.

Adakah JM akan berhenti 'travel' pada tahun hadapan? In Sha Allah jika ada peluang akan mengembara lagi melihat dunia luar tetapi jauh di sudut hati masih ragu-ragu, risau dan takut susulan daripada tragedi yang menimpa pesawat MAS dan Air Asia.

SELAMAT TAHUN BARU 2015

253 comments:

  1. Replies
    1. Terima kasih Fidza...terima kasih sudi singgah sini..nantikan kunjungan balas ye :-)

      Delete
    2. Selamat tahun baru juga buat Puteri Wanita..i'm so sorry lambat balas jejak dan reply all comments from uolss..tunggu yek

      Delete
  2. selamat menempuhi alam 2015..kini detiknya telah bermula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru juga buat Cikgu Etuza..nampak nya blog cikgu Etuza lebih bersinar pada tahun nih :-)

      Delete
    2. Cikgu Etuza hebat dari entrynya. sehari lebih kurang 5-6 entri fuhhhh

      Delete
    3. aRz : Tapi skrg ni cikgu Etuza dah BERSARA dari blog huhuh

      Delete
  3. wow terbaik amat kreatif hasil karya JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kreatif ke cikgu Etuza..rasa nya straight forward je nih :-)

      Delete
  4. Sebagai rakan blogger ..tiada istila bosan..kecuali Jm berhenti aktif berblog dan menyepikan diri. Memang susah dah nak kesan..walau sinar 2015 itu amat berseri seri kehadirannya..kita teruskan persahabatan maya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh...terima kasih Cikgu Etuza..terharu dgn statement cikgu ni tau

      Delete
  5. hidup blog blog ada nadi serta roh jika dipupuk dengan jiwa yang murni..menyantun dalam menyampai infor. Kata orang blog boleh jadi sungai mengalir yang saban hari ada ilmu disampaikan kepada genarasi muda.Blog tidaj bernafas dengan ukukuhuwa jika tidak dijalinkan secara dua hala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh...puitis sungguh komen dari cikgu Etuza nih...apa2 pun terima kasih kerana sudi menjadi kawan JM di alam maya

      Delete
  6. Hadiah untuk JM akan dikirim kan dengan segera ya, Etuza risau jika keadaan banjir menjejaskan perhubungan menyebabkan hadiah tak sampai.Hadiah UMi katanya dah sampai tetapi dia tak dapat balik ke rumah ..banjir . Hadiah saf juga dikembalikan kepada Etuza hari ini baru Etuza tuntut di Pos Laju. harap hadiah JM akan segera sampai..JM kena stay dahulu lah ya...tunggu hadiah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pembetulan, saya sudahpun berada di rumah dan menjalankan kerja2 harian seperti biasa, alhamdulillah semua berkeadaan baik, banjirpun tiada lagi di sini.

      Kiranya perjalanan JM & team ke Pasir Mas sok tiada lagi masalah, cuma satu pesan akak, berhati2 di jalanraya.

      Delete
    2. betul tu.. banyak jalan yang rosak.. hati hati Akak JM

      Delete
    3. alhamdulillah Cikgu Etuza..hadiah dalam satu kotak besar sudah JM terima dengan selamatnya..thanks a lot!

      Delete
    4. Terima kasih kak Umi Alya..Alhamdulillah..JM dah selamat sampai dan dah mula keje tapi muka habis 'berbelang' huhu

      Delete
    5. Terima kasih CT..Alhamdulillah semua selamat dan misi berjaya :-)

      Delete
  7. Happy new year kakk! Thanks for bringing me to Seoul!

    Love youu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy New Year jgk buat Scha..dgr khabar akan ke Seoul kan tahun nih..bila eh..ntah2 nanti kita akan berselisih bahu kat sana :-)

      Delete
  8. Replies
    1. Terima kasih Zarul!!! best arhh thn ni last year study kan pastu boleh enjoy...ye dok

      Delete
    2. ahhaha enjoy dri hadap buku2, assingment semua tu la...misi nak mncari kerja plak nnt

      Delete
  9. Hapy new year JM... thanks sebab jadi my 1st friend dlm alam blogging :-)
    Semoga 2015 memberikan sesuatu yg lebih indah kpd kita semua... Tahun ni nak make sure azam yg carry forward setiap tahun tu tercapai...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye..ye..Happy New Year gak buat Salihah tu..ahaks...no hal lah..uolls tegur i so i pun respond lah eheheh
      Ada yg masih carry forward ke? ok..ok..semoga your dream will come true aminnn

      Delete
  10. Replies
    1. Selamat tahun baru juga buat HiDayah tu :-)

      Delete
  11. Replies
    1. Selamat Tahun Baru jugak buat Carl tu..sorry dear lama x singgah sana..tunggu your turn eh

      Delete
  12. Saya org pertama... Baru dpt menulis di blog JM.., gembiranya hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL..u r not first huhuh..tapi bila sebut je nama Abe MKL..tingg! JM tahu yg mana satu :-)

      Delete
  13. Happy new year, JM. Moga tahun ni penuh dgn kembara2 menarik, penuh dgn kegembiraan & keceriaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, ...tertelan perkataan 'sis' pulak.

      Happy new year, Sis JM.

      Delete
    2. mula baca tu rasa ..ehh...rasa muda pulak ehehe...Happy New Year gak buat si Farrah tu :-) Azam nak habiskan 50 buah buku setahun kan :-)

      Delete
    3. haha! ingat je sis JM! haa.. sis Farrah dah start ke..???? =D january dah nak abes ni... hihi

      Delete
    4. Hai Luna!...terima kasih..uoulss juga always in my mind :-)

      Delete
    5. @Sis JM - akak memang remain muda apa,...hihihi sebenarnya kena habiskan 55 buku, 1 setiap minggu + salah satu challenge tu kena baca trilogy. Ni yang sayang akak ni, akak ingat ye.... :)

      @luna - dah habis baca 5 buku dah,..tapi review baru buat 1 je hihihi

      Delete
    6. huhuhu.. dasat a kak farrah! chaiyok2!! =D

      Delete
  14. Selamat tahun baru JM... moga bertemu dg prince charming pd tahun ini... dan program jalan2nya makin rancak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakcik !! doakan untuk CT jugak tapi tamo boyaaa darat tau hahaha..

      Delete
    2. Pak Lang Mie ..kalau JM nak ala2 retis Kpop boleh tak tapi aksi2 peluk tu lepas khwin lah eheheh

      Delete
    3. kenapa CT x nk boyaaa darat...ganazzz ke :-)

      Delete
  15. U open minded... I open tengkorak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS mcm mna nk open tengkoraknya

      Delete
    2. SS mcm mna nk open tengkoraknya

      Delete
    3. i accept both of u with open heart la =)

      Delete
    4. Errr,..why u open tengkorak?

      Delete
    5. SS : nk open TENGKORAK? tunggu 'away' dulu lah :-)

      Delete
    6. Open tengkorak macam open kelapa... Keh Keh Keh...

      Delete
    7. I open tengkorak to let JM open minded... He He He...

      Delete
  16. SELAMAT TAHUN BARU 2015 JM

    Bersama-sama lah kita mendoakan kesejahteraan dan kemakmuran bagi seluruh negara dan seluruh dunia. Semoga 2015 ini akan menjanjikan kebahagiaan untuk semua... amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru jugak buat Najib tu..so apa azam tahun ni ni..mau jelajah ke mana lagi..x nk offer JM join ke eheheh

      Ye..Amin..in sha Allah itu yg kita harapkan dan pada masa yg sama mengharapkan umat islam menjalan tugas sebenar sbg orang Islam huhuh

      Delete
  17. Selamat Tahun Baru Cik JM ....

    Muga Tahun 2015 membawa seribu rahmat dan muga Allah memperkenankan segala doa JM ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru jugak buat Abg Zaliiiiiiiiiiiii...ehhh salah Bro Zaliiiiiiiiiiiiii tu hihihi

      Amin..amin..in sha allah...terima kasih..wink..wink...

      Delete
  18. selamat tahun baru sis. semmoga 2015 lebih baik buat kitaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..itu yang kita harapkan Inani dan buat diri sis JM jugak :-)

      Delete
  19. Tqvm JM kerana sudi lawat blog saya. Moga tahun 2015 bertambah meriah dan baik lagi....Saya suka baca blog JM. Banyak tips jalan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..Abe MKL ni..itu perkara biasa..kan abe MKL setia bersama JM dari dulu hingga kini..tak nampak tu 204 komen tau

      Blog abe MKL pun apa kurangnya..byk tempat yang JM belum terjah tapi abe dh jejak kaki ke sana tak terkejar tau :-)

      Delete
  20. "tanamkan dalam diri agar menjadi manusia yang lebih baik, cuba perbaiki diri dan meningkatkan ketaqwaan kepada Allah s.wt"

    bersamalah kita menuju kepada target ni.... insyallah....

    Happy new year Sis JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy New Year Siti Nurzafirah a.k.a Firah..jgn lupa ye email address kepada sis JM....small gift dh masuk sampul :-)

      Delete
  21. slamat tahun baru kak JM!
    its sokey akak, klau dah maut kita, bukan dgn pnerbngan pun boleh jadi kak..
    timm sntiasa mnntikan nota2 travelog kak JM yg baru tau!.hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Timm Bill : terima kasih...ye sis JM sentiasa menantikan kehadiran mu di sini :-)

      Delete
  22. =D Selamat tahun baru 2015 sis... kiteorang still tak jemu nak bace kisah pengembaraan sis.. we want more we want more.. dan kami doakan semoga perjalanan sis sentiase dilindungi olehNYA.. amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Luna...terharunya bila baca komen nih :-) happy new year to u too

      Delete
  23. selamat tahun baru kak JM..semoga tahun 2015 membawa seribu erti dan bakal mencatat kenangan indah buat semua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...semoga Wana juga peroleh apa yg di hayati tahun ni

      Delete
  24. salamn
    selamat menyambut th baru 2015 JM...semoga th ni menjanjikan yg baik2 ja utk kita semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam kak Kam....happy new year to u too..Aminnn

      Delete
  25. Replies
    1. Terima kasih dan selamat tahun baru juga buat Kathy tu

      Delete
  26. Selamat Tahun Baru 2015 JM.. Semoga tahun 2015 ini membawa lebih kebaikan dan kejayaan dari tahun2 sebelumnya... aamiin.
    Kalau perasaan masih ingin mengembara... teruskan.. ikut kata hati. Tentang perkara2 yg memburukkan sebenarnya boleh berlaku di mana2 sahaja dalam apa jua keadaan pun... Doa kita hanya kpd Allah agar kita sentiasa terhindar dari musibah dan sentiasa dilindungiNya... in shaa Allah, selamat.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Betul cakap Bro KK itu, semuanya takdir dari Allah kan..ajal tidak mengenal usis dan tempat jadi kita perlu sentiasa bersedia dan pasrah...thanks Bro..inilah kawan sejati :-)

      Delete
  27. Happy New Year sis JM...moga keceriaan sentiasa mewarnai kehidupan sis di lembaran 2015 dan tahun-tahun yang mendatang,memang fobia dan goyah sikit dengan berita-berita air disaster,mudah-mudahan terus diberi kekuatan untuk menjelajah bumi Allah dan sentiasa dalam keamanan dan perlindungan dariNya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnn!!! terima kasih Ayda Awie...its really indeed. Nantikan ole2 dari sis JM ye..already post and nanti dah terima pls inform me

      Delete
    2. Tengok postbox today ada sampul coklat...thanks a lot ,sangat xcited n happy dapat ole-ole siam dari sis JM,moga sis murah rezeki n dapat fulfil segala hajat,kob kun maak kaa :D

      Delete
    3. Sama-sama Ayda...terima kasih kerana sentiasa sokong blog sis eh

      Delete
  28. semoga azam akak semuanya tercapai ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ZF..in sha Allah Amin!!!!

      Delete
  29. selamat tahun baru kak JM....:D meh lah dtg jerman, kita insyaallah ade setahun lagi dekat sini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Aisya..itulah kalau ikut kata hati nk sgt ke sana 'Jerman' tetapi duit adalah halangan utama huhuh

      Delete
  30. Sedih meninggalkan 2014, lebih sedih bila mengingatkan Allah dah ambil setahun lagi umur kita, sedangkan amalan masih tak seberapa... Bermakna simpanan umur kita semakin kurang setahun sebelum kita dijemputNya pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kata Bro JR tu...bila berubah tahun berubah umur sebenarnya jangka hayat kita semakin berkurang dan semakin pendek. Oleh itu jangan tunggu lagi untuk tingkatkan amalan baik setiap hari tapi dalam pada tu datang jengah blog kawan2 juga amalan baik..ehh ye ke...ehehe...Selamat Beramal...ehhh terformal lah pulak heee

      Delete
  31. tulah, kalau diikutkan memang tak berani sangat nak terbang lepas tragedi-tragedi yang menimpa.apa-apa pun, ajal maut di tangan Tuhan.selamat menyambut tahun baru kak JM. nak travel ajaklah say..wah, tetibe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal : betul tu...perlu percaya kepada Qado dan Qodar Allah kan...

      Delete
  32. selamat tahun baru JM..... selamat tinggal 2014.
    dalam suka , duka , gembira dan air mata semua telah menjadi memori indah dalam hidup kita.
    langkah ke depan semoga tahun baru lebih ceria dan bahagia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak Nieda..in shaa Allah

      Delete
  33. happy new year JM! motif tak mention nama KK??
    ahaha.. all the best ok.. kalo jumpa jodoh tahun ni jangan kau lupakan daku huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaah..in shaa Allah...x kan daku lupa kan mue Kak Kiah

      Delete
  34. itu la.. kita pun dok fikir banyak kali utk travel banyak2 tahun baru ni.. tapi itulah orang kata.. ajal maut semuanya di tangan Allah kan.. kita cuma usaha dan jgn sekali2 berputus asa.. ^_^

    ReplyDelete
  35. Selamat Tahun Bari Sis JM ..kita 0-0 ye kalau ada salah silap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Cik Mimie....sempena bulan Ramadhan yg mulia ni KOSONG-KOSONG yek

      Delete
  36. selamat tahun baru 2015 kak JM! tu lah sedih tgk kwn2 mgsa banjir. kena bermula drpd kosong. moga2 terus tabah. smoga tahun 2015 ni mmberi byk keindahan pd kita semua. aminnn

    ReplyDelete
  37. semoga tahun 2015 memberi sinar kepada kita semua dan meninggalkan 2014 dengan seribu kenangan dan pengalaman untuk bekalan masa akan dtg....hehehehehe

    psstt....xsabar nak baca pengalaman travel JM kat thailand....hihiihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Deanna....cite travel Thailand bakal menyusul...sabar ye heeee

      Delete
  38. Selamat Tahun Baru 2015 JM :) All the best and have a wonderful travel ahead, dimurahkan rezeki dan kesihatan yang baik olehNya, Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Nana Rjay....lama menyepi...rindu kamu hihihi

      Delete
  39. Selamat menyambut 2015 JM!
    Insha Allah, akan panjang lagi langkah JM tahun depan kan.
    Semoga sentiasa sihat & murah rezeki.

    ReplyDelete
  40. happy new year sis!!!!! kan.. mestilah nak baca citer travel sis JM lagi.. tapi mengenangkan kejadian yg menimpa 2014 fasal kapal terbang ni.. hmmmm. Semoga Allah S.W.T melindungi kita. (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izzati Amira : masih aktif ber blog x sekarang

      Delete
  41. Masih belum terlewat untuk ucap Selamat menyambut kedatangan tahun 2015 JM..moga usaha sentiasa diberkati oleh Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ismail Ahmad kerana sudi singgah sini

      Delete
  42. Selamat tahun baru buat JM. Semoga apa yang berlaku ditahun 2014 kita lupakan dan cuba perbaiki diri untuk menjadi yang terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak Zai...in shaa Allah aminn

      Delete
  43. JM, Salam 2015!

    Teruskan mengembara & berkongsi cerita. Saya suka baca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Syahida...lamanya menghilang...sihat?

      Delete
  44. Happy New Year 2015 JM!!

    Rindu dengar celoteh JM. Jangan stop travelling ya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. LD..lama menghilang....bila nak sambung kisah percutian di Sri Lanka tu

      Delete
  45. dok bosan haaaaih.. dok setia ni mai tunggu Akak JM hapdet cerita teratai layu di tasik madu.. akak.. nanti kita plan lepak lagi k.. tngk movie sama sama hehehe.. jom detim lagi :D

    Selamat Tahun Baru. semoga akak diberikan kesihatan berpanjangan untuk melangkah lebih jauh. moga ada rezeki untuk kita travel sama sama..

    ReplyDelete
  46. Kak JM..nk hadiah keychain korea jgkkkk..haha..muke xmalu suda dtg :P
    truskn travel klo ade rzeki. Suka tgk tmpt org. Xdpt pegi tp tgk blog JM pn da trase jgk. Best ^^
    Slmt tahun baru. :)
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Cik Balqis...belum terima ole2 Korea dari sis JM eh

      Delete
  47. Selamat Tahun Baharu 2015 buat JM.Moga terus sukses, sihat walafiat & dimurahkan rezeki!=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Yani...bila nk update blog lagi

      Delete
  48. Happy new year JM.. moga makin melebarkan 'travel'nya pada tahun 2015 ini... in shaa Allah :)

    ReplyDelete
  49. selamat tahun baru JM... cepat2 update, tak sabar nak baca ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq Sue...ke mana lama menyepi huhuh

      Delete
  50. selamat tahun baru JM...dan JM adalah kenalan maya bru rietta pada tahun 2014...love ur blog, please keep blogging...klu ragu ragu naek flight, kita travel ikut jalan darat...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta Jose....same goes to you ye

      Delete
  51. sebelum nak komen hak yang lain, nak komen dulu pasal tragedi malang yang menimpa
    pesawat MAS dan AirAsia
    JM kena percaya pada qada dan qadar, kalau ajal mati jatuh pesawat, mati juga, tak boleh lari mana
    tak usah sebab tu berhenti mengembara hanya kerana takut benda yang semenangnya pasti,

    apapun JM, selamat tahun baru ye
    moga tahun 2015 lebih baik dari 2014
    anyway saya akan tetap ke sini cepat atau lambat
    suka sebab belum pernah ke semua tempat yang diceritakan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih YY...sayang awak hihihhi

      Delete
  52. Salam singgah JM..

    Hepy new year.. smg success selalu..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Wawa...nantikan kunjungan balas dari sis JM ye

      Delete
  53. Akak JM! :)

    Happy new year! :)
    Lamanye tak singgah sini.. hehe..

    Akak JM teruskan kembara yer. CN yakin tiada yg jemu dgn cerita2 jejalan akak JM. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss....ye ye...terima kasih Cik Nurul

      Delete
  54. Selamat tahun baru JM..semoga tahun baru ni memberi lebih kebahagiaan dalam apa jua buat JM :)

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum JM, selamat tahun baru yer... Dah lama zumal tak mengembara di blog JM nie. Sorry yer ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Zumal...x pe...JM tahu uolss BZ lately kan

      Delete
  56. selamat tahun baru JM!! bila la dpt jumpa ni

    ReplyDelete
  57. JM jgn risau sngt. Apa jua kemalangan itu kan ketentuan Allah. Kita kena yakin dgn rukun iman ke 6 , percaya pada qada dan qadar.klau nk travel by jln darat pun ada risk kmalangan jugak. Perjalanan yg jauh buat kita lebih tabah menghadapi liku2 kehidupan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih En AB..ye ye...in shaa Allah

      Delete
  58. Happy New Year 2015 JM !
    Teruskan bertravel JM...ajal maut tu tak dapat elak..lari dalam bilik burn tix flight ke Hawaii pun tetap malaikat maut tunggu..huhu

    Oke daa~

    ReplyDelete
  59. Insha-Allah sis JM. Ada rezeki, pergilah mengembara lagi. Semoga sentiasa dilindungi Allah s.w.t.
    Selamat menempuh tahun 2015! Semoga tahun ini lebih baik dari tahun-tahun yang lepas. Insha-Allah. =)

    ReplyDelete
  60. happy new year sis jm!. wish you all the best for the years ahead. ^_^

    ReplyDelete
  61. Salam perkenalan... Selamat Tahun Baru 2015.. Seronok baca pengalaman orang yang travel ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Ain Ridzuan...lama x muncul sini....masih aktif ber blog ke

      Delete
  62. SIs JM!!! selamat tahun baru :) moga tahun 2015 ni, kita semua lebih berjaya :)

    ReplyDelete
  63. ramai juga yang sis JM dah berjumpa yer.. bila pula agaknya untuk kita ketemu ni?.. hihihi

    ReplyDelete
  64. http://madey09.blogspot.com/2015/01/shalawat-nabi-muhammad-saw_2.html sempena maulidur rasul JM kena klik ya kita imawahkan maulidur rasul dengan selawat nabi junjungan..

    ReplyDelete
  65. selamat thn baru JM . semoga lebih bersemangat utk melakukan pengembaraa lagi dan lagi ...

    ReplyDelete
  66. Assalam JM, sori akak baru dapat singgah, nak kata sibuk sgt tu tak juga, cuma cuti sekolah camni lebih kpd prog masak, makan, sbb sume anak2 ada kat rumah, he he.
    Apapun akk pun nak ambil kesempatan kat sini, nak ucapkan selamat tahun baru, moga tahun baru ni membawa episod baru yg lebih indah dlm hidup JM, aminnn

    ReplyDelete
  67. selamat tahun baru kak JM.. :) semoga ceria2 sentiasa.. :)

    ReplyDelete
  68. Salam ceria selalu ditahun 2015 ini buat JM.. :) :)

    ReplyDelete
  69. Untuk tahun 2015 apa ya doa untuk Mbak JM ? femes sudah, banyak duit sudah, Oh ya, saya doakan, tahun 2015 semoga Mbak JM dapat jodoh yang baik dan ganteng. Amin.

    ReplyDelete
  70. dh berkedut dh ka sis..heheheh
    mai nk bg petua.. tempek bedak sejuk mlm2 ya hehehh

    ReplyDelete
  71. happy new year JM..
    semoga semakin luas "langkah kaki" hehe

    ReplyDelete
  72. Selamat Tahun baru JM :) manalah tahu rezeki Ezan jmpa JM tahun 2015 nie kan

    ReplyDelete
  73. selamat tahun baru JM.Harap JM dapat jumpa Superman Malaya yang kacak bergaya itu hahahaha

    ReplyDelete
  74. alamak komen hilang2ler JM..
    JM dan kembara mana boleh dipisahkan..
    Harap JM teruskan usaha untuk menulis...
    akak tunggu cerita dari JM...

    ReplyDelete
  75. semoga tahun 2015 lebih banyak perjalanan dan permandangan baru buat sis JM

    ReplyDelete
  76. Bila nak ke turki atau europe pula?

    ReplyDelete
  77. betullah tu JM... saya pun rasa cuak cuak dah bila dua dua pernerbangan negara ada kes mcm tu... lagi2 lah last trip ke KL haritu penuh drama kat udara... haiyoooo kecut perut

    ReplyDelete
  78. selamat tahun baru sis! moga2 kita menjadi lebih baik dan sentiasa SETIA bersama Tuahn yg Maha Esa aminnn....

    ReplyDelete
  79. Replies
    1. Terima kasih Khamsi..lamanya menghilang...ada gak rindu sama entri2 kamu hihih

      Happy new year to u too :-)

      Delete
  80. Assalamualaikum kak JM! Maaflah dah 10hari masuk 2015 baru nak dtg blog akak. Belum terlewat nak wish Happy New Year kan hihi. Semoga 2015 ni kak JM dimurahkan rezeki dan bertemu prince charming <3
    Last but not least, terima kasih banyak2 jadi follower blog saya! Terharu sangat sebab blog saya xseberapa langsung.
    Azam 2015 saya adalah unuk update blog untuk akak hehe <3

    ReplyDelete
  81. Saya yang x biasa travel dengan flight ni lagi lah takut, kak..

    ReplyDelete
  82. Waahhh...ramai juga blogger yang telah bertentang mata dengan K.JM .
    Saya baru berjumpa dengan Scha Nazri. Rajin tau Scha sampai datang klinik saya hantar kopok lekor.

    ReplyDelete
  83. Selamat tahun baru JM. Luaskan sayapmu gitu :P

    ReplyDelete
  84. Bila 3 kejadian melibatkan Kapal terbang ini. Saya dah cuak dan batalkan nak ke bandung.

    ReplyDelete
  85. Selamat tahun baru sis.
    Dah book tiket pergi mana2 ke tahun ni? Hehe.
    Moga kita semua menjadi orang yg lebih baik dr semalam :)

    ReplyDelete
  86. Salam. Hee selamat tahun baru cik JM yang jelita itu. Iyelah, iyelah, tak mahu jumpa wak dialam realiti tidak mengapa ;-p

    ReplyDelete
  87. Xsabr nak baca entri terbaru kak JM jalan gi mana pulak..

    ReplyDelete
  88. masih bulan januari ni...so belum terlambat nk ucap happy new year tuk JM...semoga 2015 memberi lebih sinar kebahagiaan kepada kita semua :)

    ReplyDelete
  89. Selamat tahun baru akak JM. Eh dah 15 hari di tahun baru :)
    Semoga dipermudahkan urusan seharian kita.

    ReplyDelete
  90. Salam JM , bila nk update ? Tgh tunggu ni.....

    ReplyDelete
  91. selamat tahun baru kak! heee baru nak wish :P

    ReplyDelete
  92. Happy new year JM..jangan takut nak travel..

    ReplyDelete
  93. Happy new year JM...
    Teruskan travel share ngan kami :)

    ReplyDelete
  94. walaupon dah nak masuk februari.. fifi nak ucapkan..selamat tahun baru.. moge makin bahagia akak JM!~

    ReplyDelete
  95. Rindu perjalanan kembara JM... Betul ke JM nak stop mengembara nie?

    ReplyDelete
  96. selamat tahun baru JM, walaupun dah nak habis bulan januari, heheh
    semoga tahun ni lebih baik daripada sebelumnya

    ReplyDelete
  97. plan JM nak travel ke negara mana plak tahun ni???
    nak ikut, hehehe
    dalam mimpi jer

    ReplyDelete
  98. Bestkan dapat jumpa in reality. Saya pon dah jumpa beberapa kawan blog.

    ReplyDelete
  99. Setiap tahun mesti ada azam baru kan Kak JM... semoga impian Kak JM terus termakbul di tahun baru ni...

    ReplyDelete
  100. kejap je dah nak ke pertengahan bulan MAC.. masa memang pantas berjalan. semoga diberi kesihatan yg baik buat sis JM :)

    ReplyDelete
  101. dah masuk penghujung bulan 3, baru ni saya berkunjung ke blog JM
    maaf ye JM, baru ni ada masa membalas kunjungan =)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang