You can click on me :-)

Wednesday, 31 December 2014

Last Trip in 2014 : Quick Start


Assalamualaikum dan salam sayang buat semua,

Lamanya JM tak update blog, harapan di hati agar masih ada yang sudi singgah dan setia bersama blog JM :-) Tanpa sokongan dari kalian siapalah JM di sini. Hamboii JM..ayat mohon simpati ke hihihi.

Semua tahu JM baru balik dari Trip ke Northern Thailand bersama rakan travel baru dan pertama kali juga travel bersama mereka, siapa yang tidak kenal travel blogger yang JM kagumi (ni bukan ayat bodek tau, ini ikhlas dari hati) saudari Zilla penulis blog It's All About My Life , Pencerita Maya - penulis blog Ini Cerita Saya dan 2 orang rakan lain Nik dan En AB.

Untuk makluman semua, ini adalah entri intro/pengenalan, cerita penuh akan JM update selepas selesai story trip to Seoul-Busan, Korea.

Trip kali ini melibatkan bandar Bangkok (transit) - Nakhon Ratchasima(Korat) - Udon Thani - Loei - Petchaburi - Bangkok (transit) - Surat Thani (transit) - Kuala Lumpur

Banyak kenangan manis dari trip kali ini dan paling seronok apabila semua partner travel sangat sporting, baik hati, komited dan ceria.

Our route journey : Bangkok - Nakhon Ratchasima - Udon Thani - Loei - Petchaburi - Bangkok - Surat Thani
So moh JM kongsi sedikit gambar kepada semua sebelum publish a full story maybe a month after.

Jika rujuk kepada entri sebelum ini terdapat beberapa rakan blogger yang dapat menjawab dengan tepat nama-nama tempat yang akan JM terjah, so ada ole2 untuk mereka.

From Bangkok to Nakhon Ratchasima

Dari Kuala Lumpur kami Transit di Bangkok (Chatuchak Bus Station). Naik bas jam 5.15 pagi pada 20 Dis untuk ke Nakhon Rachacima (Korat), jarak perjalanan lebih kurang 256km tempoh masa perjalanan 3 jam 50 minit. Sampai di Nakhon Ratchacima/Korat pada jam 8.40 pagi.

Apa yang menarik di sini :

1. Jim Thompson Farm, Pak Thong Chai

All this pic from Jim Thompson Farm. Bunga Matahari tu bukan di Lopburi
2. Phimai Historical Park

Phimai
3. Sai Ngam Banyan Tree

Banyam Tree
Seterusnya dari Nakhon Ratchasima/Korat to Udon Thani. Naik bas dari Nakhon Ratchasima Bus Terminal pada jam 5.20 petang dan sampai di Udon Thani Bus Terminal jam 10.30 mlm. Jarak perjalanan 305km bersamaan 4 jam 50 minit. Esok pagi kami ke sini :

1. Red Lotus Lake, Udon Thani

 
Red Lotus Lake
2. Phu Foi Lom Park

Ada kincir angin kat sini
Petangnya kami ke Loei dari Udon Thani dengan meaniki bas selama 2 jam perjalanan. Check in Guesthouse, esok seawal jam 6.00 pagi gerak ke Phu Kradueng National Park. Bermalam di dalam khemah di atas gunung Phu Kradueng kerana ingin melihat sunrise. Pendakian selama 8 jam untuk ke Puncak Gunung. Track yang sangat mencabar.

Sunrise at Phu Kradueng National Park
 Another attraction place at Loei, Thailand

Khun Ming not Kunming
Waterfall - x ingat a full name
The Local people call Mount Fuji
Saun Sawan
Last place sebelum berangkat 10 jam perjalanan dalam bas dari Bangkok ke Surat Thani, kami bermalam di Petchaburi dan paginya kami gerak ke Kaeng Krachan National Park. Berkhemah di sana kerana ingin melihat kecantikan sunset.

The Largest Park in Thailand
Already been there
Sunset yang begitu memikat hati
In baru entri pengenalan, nantikan full story maybe 1-2 bulan akan datang bergantung kepada kerajinan untuk menulis huhuh.

97 comments:

  1. Replies
    1. kalau nak kueh suji sila visit ig Jari Manis.. hahahhaha =p (ampun siss JM... gurau je)

      Delete
  2. gambar sunset sangat memukau mata.......

    ReplyDelete
  3. As'salam JM wow!! mula dah pic very nice travel ...sangat2 indah kelihatannya..
    Selamat tahun baru 2015 yang kita mulai tirainya esok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Cantik2 gambar yg sis captured.

      Delete
  4. jadi kembang tersenyum hati Etuza melihat kelopak bunga matahari tu..saujana bunga2an..cantik subahanallah..

    ReplyDelete
  5. Dah boleh agak... Mesti pegi dengan Zila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear SS...she's Zilla not Zila ekkeekke...matilah kena pelangkong dgn SS lepas ni...mcm mana tahu nih..ada six sence eh boleh hidu heheh

      Delete
    2. SS tu Mak nujum... semua benda leh teka dgn betul...

      Delete
    3. Zilla dah keluarkan entry dulu... itu yang kitaorang tau...hehe

      Delete
    4. Alaaaaaa JM nihhhhhhh! Keyboard SS cuma ada satu L aje!

      Delete
    5. Cik Zarul Farhana... Ini nujum bukan sebarang nujum... Ini nujum buat kopi kerok bontot piuk!

      Delete
    6. kahkahkah... canggih nujum buatkan kopi Lagi

      Delete
    7. laku jugak kopi korek bontot piuk SS ni rupenye! leyh bukak kopitiam laa pasni! haha!

      Delete
  6. syok nya tgk gambar....
    menarik-narik... heeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilaaaa pulak JM jadi penarik becaaaa? He He He...

      Delete
    2. boleh aja sis JM jd penarik beca... tapi kalau dia nk tarik SS memang tak la...

      Delete
    3. hahaha SS ni.. gelak2 den baca komen dia..

      Delete
    4. Adehhh terkekeh-kekeh saya gelak. Apsal tiba2 penarik beca came into picture ;)

      Delete
    5. kalo SS dngan ZF dah bergabung... guling2 gelak! =D

      Delete
    6. Nasib baik dia kata menarik-narik... kalu dia kata menoreh-noreh... Tak ke jadi penoreh si JM tu... He He He...

      Delete
  7. Tentu ini trip yang amat meletihkan...terbayang banyak pergerakan dari satu tempat ke tempat lain...

    ReplyDelete
  8. Cantiknya. Tak pernah terfikir thailand ada bunga2 camtu. wuwu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun macam Scha. Ada kawan akak cerita boleh tengok bunga-bungaan sepanjang tahun di sana, tetapi kena pandai pergi tempat2nya. Betul ke sis JM?

      Delete
    2. SS pon tak pernah terfikir... Sekarang baru nak fikir... He he he...

      Delete
    3. ade tengok kawan pi kat bunga matahari tu.. nak pi gak.. jom Kak Farrah Scha n SS.. Kak JM bleh lead muahaha

      Delete
    4. Betullll. Kita plan sama2. Lantik sis JM jadi travel guide.

      Delete
    5. @Sis JM - dah leh cukup satu trip nih :)

      Delete
    6. Abis sape nak jadi bendahari kutip hutang? Yang tukang lap tingkap? Buang sampah sape? He He He...

      Delete
  9. Subhanallah cantiknya ciptaan tuhan..

    ReplyDelete
  10. betul sangat sangat cantik..bertuah tul JM berjaya merealisasikan pelancongan ke sana..

    ReplyDelete
  11. wow..tempat2 yg 'rare'..menarik...

    ReplyDelete
  12. Nganga jap tengok gambar2 sis ambil :)
    Seronoknya tengok bunga2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis dah 17 hari ngange tu.. tak sakit ke rahang?! hahaha =p

      Delete
    2. Nganga jap je,..kalau sampai 17 hari dah jatuh dah rahang & dagu heheh

      Delete
  13. Tak sabar tunggu entri sis.. setahun pun sanggup tunggu.. haha.. cliche sangat...

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Puteri lilin boleh camping ke? He He He...

      Delete
    2. kehkehkeh.......... tu persoalannye.. =p

      Delete
  15. YaAllah..cantiknya ciptaan Allah..

    ReplyDelete
  16. Cantiknya suasana.. subhanallah.. Gambar air yg tenang tu pun cantik.. mmg tenang mata memandang tapi ada timbul perasaan takut juga bila mula terfikir benda bukan2 yg mungkin ada dlm air tu hehee.. :)

    ReplyDelete
  17. Ni kira trailer la ye sis JM. Tak sabar nak baca full story punya. Mesti syok tido dalam khemah pastu tgk sunset. Cecepat le cite. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun tak sabar nak baca, budak.

      Delete
    2. tuler.. ape laa citenye.. ritu bace sikit kat blog zilla.. ni blum tengok ag.. dah habis blom...

      Delete
  18. Jauh perjalanan luas pengalaman ,dpt melihat keindahan ciptaan Allah .

    ReplyDelete
  19. kalau tak kerana cuti tahunan dah takde, memang dengan saya sekali dah ikut ni..huhu.cantiknya! Zilla memang suka g tempat nature macam ni..saya memang suka baca blog dia

    ReplyDelete
  20. omg.. rasa mcm 1 bulan juga nak pusing2 thailand kalo begini hahaha.. my favorite flower is there.. ni yang rasa terpanggil ni @_@

    ReplyDelete
  21. Cantiknya view dekat sana...seronok dapat mengembara di negara orang kan Sis JM :)

    ReplyDelete
  22. ya allah cantik2nye ! besnye kak JM dpt jln2 travel! hehe

    ReplyDelete
  23. Cantiknya. Tak sangka pula dekat Thailand pun ada tempat-tempat yang macam ni. Tahu Krabi, Phuket je.

    ReplyDelete
  24. Ya Allah....chnteknyer pemandangan kat situu....best2...tak sabar lak nak baca entry pengembaraan seterusnya....hihihihi

    ReplyDelete
  25. subhaaanallah cantiknya !!!! i love trip yang macam ni tapi tanak la yang hiking tu tak mampu :D yang bunga matahari tuuuu very the gojes kak.. ada cg CT pegi sana gak cuti ni dia haplod gambar. omoooomo.. tu bukan teratai layu di tasik madu kak.. tu teratai x layu layu.. akak pgg ke tratai ? caaaantiklaaaa..

    ReplyDelete
  26. Gambar2 yg sgt cantik..byk betul bunga2 cantik kat thai ye

    ReplyDelete
  27. gambar sunrise dengan sunset tu cantiklah JM
    sukanya tengok
    tak sangka banyak juga tempat cantik di thailand
    lambat up entry pun tak apalah, tunggu juga =)

    ReplyDelete
  28. Wah..bestnya sis.. Cantik sgt pemandangan kat mount fuji tu.. Suka tgk gmbar2 yg sis JM update..

    ReplyDelete
  29. Cantik gak panorama kat Thailand tu yer... Zumal suka tengok bunga2 tu...

    ReplyDelete
  30. waaa dah tambah wishlist tmpat2 baru kat thailand..insyaallah lau xde pape hujung bln 1 jejak kaki kat sana

    ReplyDelete
  31. SubhanAllah.. Indah pemandangan Sunrise dengan Sunset tu..

    ReplyDelete
  32. subhanallah, cantik sangat! tenang mata yang tengok ni. thailand ni sebelah ja dengan kedah, tapi tak pernah pun sampai. adoyai. tak perlu pi jauh2 pun nak rasa semua ni kan. huhu

    ReplyDelete
  33. Baru teaser rupanya.
    Bestlah kalau semua 1 kepala.
    Senang nak jalan-jalan :)
    Tak berani nak pi Thailand lah k.JM.
    Tak bahaya ke?

    ReplyDelete
  34. Menarik betul penjelajahan k.JM n bloggers yang lain. 8 jam mendaki? Omg.
    Tak pernah mendaki sepanjang hidup kecuali masa ada camp anjuran sekolah adalah daki bukit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros pun sama jugak. last mendaki masa zaman sekolah. tapi takdelah tinggi mana. tu pun dah penat semacam. huhu

      Delete
  35. Jauh2 perjalanan nya. Sampai 10jam.
    Penat tu..kalau saya tidolah sepanjang perjalanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, ibarat naik bas dari Johor ke KEdah ni. hihi.. (laluan Ros balik kampung..)

      Delete
  36. cantik-cantiknya gambar tu Kak JM.. boleh tengok gambar je dulu yer.. tak sabar nak tunggu entry penuh pulak :)

    ReplyDelete
  37. fuhhh cantiknyee.. xpernah tau pon thailand ade tempat mcm nie..huhu.. xsabar nak bace trip nie.. :)

    ReplyDelete
  38. sis yang tempat jim tu.. dia buka ikut musim kan..

    ReplyDelete
  39. best best ni.Tak sabar nak baca cite JM

    ReplyDelete
  40. Entri ke sini akak nantikan.. sebab cam dekat ... rasa cam boleh pergi..ha..ha...
    tapi cantikler pulak yerk... isyh JM buat akak kena survey tempatni pulak... jamu mata...

    ReplyDelete
  41. Cantiknya gambar sunset....

    jelesla sis JM.....

    ReplyDelete
  42. Waaaaa... kalau bukan kaki travel tu mesti pegi kat satu bandar jer dah cukup... yer tak?? kalau kaki travel memang akan pegi banyak tempat, sapu habis... alang2 dah ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi la kan pergi satu tempat je.. bukan salu ke sane.. =D

      Delete
  43. makkkhaiiiii!!! tebuntang mata smpi tenga-nga mulut tgok semua pic ni cantikkkk nye...eh mcm ada part2 lokasi pengambaran filem becinta la...

    ReplyDelete
  44. cantikkknyaaaa....besntya sis JM berjalan2...

    ReplyDelete
  45. Jauhnya perjalanan Ros kampung-tempat tinggal.
    Semoga Ros tabah ye, dear.

    ReplyDelete
  46. cantiklah Banyam tree...

    kasut reebok tu kasut sis JM ka

    ReplyDelete
  47. Seronok sis JM dah banyak melihat keindahan alam yang berbeza beza

    ReplyDelete
  48. cantiknya ciptaan Allah. tak sangka kat thailand pun berbunga subur macam musim bunga area 4 musim tu :)

    ReplyDelete
  49. cantik2 gambar dalam ni...especially sunset n sunrise tu...bunga2 tu pun cantik...

    ReplyDelete
  50. Lawanyaaa. Bertuah akak dapat jalan-jalan. Tengok negara orang. Irra tumpang tengok gambar ye

    ReplyDelete
  51. alamak. canteknya view di thailand ni.. lagi2 part bunga tu. alahai alahai ><

    ReplyDelete
  52. tempat - tempat yg indah . x dpt bayangkan betapa kuatnya kaki jm . klu sis mesti dah keletihan ...

    ReplyDelete
  53. JM alahai....sunset tu sgt cantik...Subhanallah

    ReplyDelete
  54. subhanAllah.. cantik2.. indah sangat pemandangannye..

    ReplyDelete
  55. cantiknya bunga-bunga berkembang dan berwarna-warni tu

    ReplyDelete
  56. thailand...saya pernah sampai kat Satun dengan Bentong ja.
    tu pun sebab dekat sempadan malaysia, hehehe

    ReplyDelete
  57. Owhhh...travel dengan kak cho zila skali yerp. Bestnya. Cantik² gambar nih.

    ReplyDelete
  58. waaa thailand, kak jm, bunga lotus tuh cantik sgt..

    ReplyDelete
  59. cantik juga kawasan utara Thailand.. suka tgk gambar2 bunga tu :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352