You can click on me :-)

Sunday, 17 May 2015

Autumn at Seoul & Busan : Dongbaek Island Busan

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Hari ni terlebih rajin...terus cari gambar dalam external hardisk, edit sikit terus upload dalam blog. Jom...JM nak sambung kisah jalan-jalan di Busan..masih hari kedua.

Harap-harap lah boleh habiskan story trip Busan sebelum Jun kan...

Last entri baca sini : Heundae Beach Busan

Dongbaek Park
Dongbaek Island ni bersebelahan je dengan Heaundae Beach ni...kira berjiran lah...alaa...seperti jiran-jiran di bandar sekarang ni...nama je tinggal berjiran kekadang tak kenal pun siapakah jira gerangann sebelah tu...itu contoh lah...contoh!!! bak kata Dr Fadzilah Kamsah.

Senang cerita, kalau nak ke Dongbaek Island ni....follow je direction ke Heundae Beach...ahaa...sampailah nanti.....jangan ikut direction ke Taejongdae Island pulak...sampai balik Msia pun x jupe. Kat mana pulak Taejongdae Island tu...nantilah...tunggu dalam entri lain.

Tapi kan..sebenarnya ada cara lain nak ke sini...kalau korang x nak ikut cara JM tu follow cara ni 

Jika dari Seoul :
1. From Seoul Express Bus Terminal or Dong Seoul Terminal(subway line # 2, 3, 7, 9) 
2. Take bus to Busan Bus Terminal ( 06:00 to 21:30 / 3 hr 30 min travel time)
3. From Busan Bus Terminal take subway from Nopo Station (subway line #1) and transfer to line #2 at Seomyeon Station (subway lines #1 and #2) take line #2 to Dongbaek Station (subway line #2) (50 min travel time)
4. Use exit #1 and walk 700m straight

Jika dari Busan :
1. Naik subway tak kisah dari which station korang naik pastikan stop di Dongbaek Station
2. Take Exit 1, jalan terus ke hadapan dalam 700 meter

Apa yang menarik di sini? 

Ehhh...Jap...cer baca ni...

동백 나무 가 번성남쪽 바다 에있는 섬 동백섬 ( 동백섬 ) 라는 이름의 많은 섬 이있다. 그 중 , 부산동백섬 섬 은섬 으로 사용하지만, 지금은 본토 의 일부입니다. 동백섬 섬 은 아주 작은 , 그리고 많은 동백 나무와 상록수 가 번성 입니다 . 섬의 상단에서동상과 최 치 원 , 신라 동안 학자 와 작가 (BC 59 ~ AD 932 ) 의 기념비 가있다. 부산 관광 공사 는 동백섬 섬 관광 사이트 No.46 를 선언했다 . 섬 은 동백 공원 ( 동백 공원 ) 많은 관광객 이 쉽게 해변 에가는 길 에 방문 할 수있는 해변 근처 어의 2.5 m 높이 의 동상 이있다.

Faham ke tidak?...TAK FAHAM?...minta tolong my SWEETheart  SS tolong translate...dia dah ada sijil intermediate untuk Hangul Language ni...jangan main-main ...jeling ke SS....eheheheh.

Cara paling mudah...pegi je Google Translate...buat cam JM buat kih kih kih...

Sebenarnya banyak pulau di Laut Selatan ni yang beri nama Pulau Dongbaekseom ( 동백섬 ) dan di penuhi okok Dongbaek. Di bahagian atas pulau itu, terdapat arca dan monumen Choe Chi- Won, seorang ulama dan penulis semasa Silla Kingdom (BC 59 ~ 932 AD ). Pulau ini juga mempunyai Dongbaek Park ( 동백 공원 ) dan 2.5 m tinggi patung ikan duyung di tepi pantai  dan pelancong boleh melawat dalam perjalanan ke pantai. (sumber visit korea).

Entahlahh....susah nak cakap..rasanya tak ada apa yang menarik pun...bagi JM lah...hanya lihat view laut terbentang luas, jalan di persisiran laut yang tidak berpasir tu.

Waktu kami ke sini kan hujan rintik-rintik, jadinya laluan tangga berkayu tu basah...view pun agak sendu je...Dek kerana Busan ni tak banyak tempat menarik, boleh lah habiskan masa jalan-jalan kat area ni...

Kepada abe MKL...jika ke Busan bulan 6 nanti...singgah lah sini pastu kirim salam kat MERMAID tu eh...

Jom!!!!

Jika pergi waktu cuaca cantik, gambar mesti cantik macam ni...

View cantk jika cuaca cerah seperti ini..gambar ihsan GOOGLE
TAAAAApppppppppppppiiiii......time kami pergi baru lepas hujan....jadi hasilnya memang sendu lain lah kalau guna kamera seperti SS tu...lens panjang sedepa....pastu ada skill dalam mencari angle..gambar mesti kebabommm!!!...kalau AMATUR cam JM ni...tak ada kamera canggih manggih..harapkan gambar dari Tab 7.0 plus tu je..inilah hasilnya...

Mermaid Statued - hint korang berada di Dongbaek Island
Siapakah budak itu...JM pun x kenal
View breathtaking
Jambatan gantung
Cantik kan view kat sini
Nak juga tu mencelah kat sini iskhhhh!!!
Kita jalan lagi...jalan sampai ke hujung sehingga lah kita jumpa yang ini pulak..

Batu batan
Tiada pasir...batu-batu je
Jalan lagi samai ke hujung
Jalan sehingga jumpa Light house ni
Choi Chi Won Sigthseeing Spot
Dari Choi Chi Won Sigthseeing Spot korang akan nampak view ni
Bersebelahan Lighthouse ni adalah Nurimaru APEC House....nak tahu apa yang ada kat dalam tu?...next entri pleaassseee!!!

215 comments:

  1. Replies
    1. tunggu lah....lepas satu minggu baru update entri baru heeee

      Delete
    2. ok sy start counting utk seminggu, nak tggu entri baru. hehe

      Delete
    3. SS tak sabar nak tahu cerita kat Airport... Dan Koya version 3... Really wanna know...

      Delete
    4. ok..dah mark kalendar..lagi seminggu datang balik check..hehe

      Delete
    5. YAD!!! harap2 lah ada eh...risau itu omongan kosong je...sis JM ni bukan tentu :-)

      Delete
    6. SS..kalau Korea Versi 3 tu maybe selepas balik dari Korea Versi 4...u sanggup tunggu ke yunk hihihih

      Delete
    7. Sal...ehehehe...GIGIH nye!!

      Delete
    8. alaaaa... abiskan before winter leh? jgn laaa biar ss tunggu lama sgt...

      Delete
  2. "Faham ke tidak?...TAK FAHAM?...minta tolong my SWEETheart SS tolong translate...dia dah ada sijil intermediate untuk Hangul Language ni...jangan main-main ...jeling ke SS....eheheheh."... INI TUDUHAN MELAMPAU! Dah lupaaaa!!!! Dah lupaaaa!!!!! Jangan tanyaaaaaaa! Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh tak kan dah lupa plak SS.. dah belajar siap ada sijil mesti terlekat dalam ingatan lagi..

      Delete
    2. SS kalau translate takut kelain ja maksudnya tu

      Delete
    3. SS kalu translate kuar cuma perkataan Sarangae aje.. He He He...

      Delete
    4. Yunk oh yunk...Saranghae!!!!! hihihih....dah lupa ke...ala...baru nk minta ajar beberapa perkataan..OTTOKE!!!

      Delete
    5. Eyda..kalau belajar tanpa praktis lelama mmg lupa..bak kat org kg sis JM.."practice make perferct" ...ha ko!..dahsyat tak org kg sis JM tu eheheh

      Delete
    6. Suida..jgn memain ngan SS tu...dia pakar BOM!!! heeeee

      Delete
    7. Sarangae katanya..utk JM ke SS kih kih kih...Suida tahu tak "sarangae tu apa?"

      Delete
    8. adeiii... keyboard error... ha ha ha... penyakit u punya psl laaa nih dah transfer kat i...

      Delete
    9. heeeeeeeeeeeeee....x pe...silap pun i x kisah..SARANGHAE!!!!

      Delete
    10. memang dahsyat orang kampung kak JM..

      p/s hadiah kak JM dah selamat sampai semalam..

      Delete
    11. Eyda...ole2 dah sampai eh..alhamdulillah

      Delete
    12. ya dah sampai, cuma tak sempat nak buat entry jer..

      Delete
  3. "kamera seperti SS tu...lens panjang sedepa...." Ini pon TUDUHAN MELAMPAU! Kah Kah Kah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : tuh bukan sedepa manusia agaknya.. mungkin sedepa tupai ke apa ke.. hehehe..

      Delete
    2. Kalu dah panjang... Kite panggil galah... Jay Emm tolong jolokkan... He He He...

      Delete
    3. SS...JM pernah tgk!!!! mmg tak tifu!!! camera tu...klau guna utk gambar gambar JM yg berkedut ni mesti nampak lawo!!!

      Delete
    4. Eyda : sedepa tupai? tupai gergasi? heheheheh

      Delete
    5. SS nk JM jolok kan buah apa?...buah daaaaaaaaaa du ke..opsss

      Delete
    6. buah betikkkk! kah kah kah...

      Delete
    7. buah betik..sedap gak tu..boleh hilangkan SEMBELIT

      Delete
    8. boleh laa tupai gergaji pun.. hehehe..

      Delete
  4. Budak yang payung purple tu pakai bag petak! Kalu ke ke Koya WAJIB beli bag petak tuhhhh! Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin ayu lah kalau SS yg bawak beg petak tu

      Delete
    2. SS beli 2 tapi bukan ler mcm tu... Tak macho ok kalu SS pakai gitu... ha ha ha..

      Delete
  5. Memang dah lain sangat dah tempat nih... Huh! Rinduuuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah cantik...dah di comercialise..betul tak ejaan nih..nanti kang si kari buat teguran :-)

      Delete
  6. Titi gantung ke jambatan gantung? Keh Keh Keh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaahahahah......ada yg x kena nih

      Delete
  7. Abe MKL...Tolong kirim salam SS kat MERMAID tu jugak! Ha Ha ha... Yes summer is the best season untuk ke Busan... Tapi.. Kena gak prepare payung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang dok gigih kem salam kat patung wat pa..haha

      Delete
    2. Harap2 lah abe MKL jumpa dengan MERmaid tu..risau nampak merMAID lan je

      Delete
    3. Suida...hanya org ada jiwa romantik je faham..kan SS kan heheheh

      Delete
    4. Yang hati keras macam batu takkkk payahhhh! Ha Ha Ha....

      Delete
  8. seyeesss mmng cantik sgt tempat ni gna cmra biasa pon dh lawo pic nye klu guna camera amatur lgi la ohsem pic nye dak?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau KopiO yang take pic ni mesti lagi ohsem

      Delete
  9. Ehhh..rajinnye JM...dh update entry baru...hebatttnyeee heheheh

    ReplyDelete
  10. Titi gantung bergoyang x kalau kita jalan? Ke xde efek pape...sy suka yg goyang2 tuhhh...rsa dok dlm buaian masa kecik2 hahaahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu badan berat cam gajah... usahkan goyang... silap runtuh! he he he...

      Delete
    2. hahahahah...hampeh SS ni..

      Delete
    3. Jambatan gantung tu kukuh...kalau org besar Denna tu no hal lah...

      Delete
    4. tapi bak kata SS...kalau badan berat mcm gajah..jgn cari nahas..kalau besar cam gajah pun x boleh ..silap haribulan..nk lalu pun tak lepas...x muat!! TAPI size Deanna dont worry we r on same size

      Delete
    5. ZF...sampai hati gelak kan SS titeww hhehhe

      Delete
  11. tak best kan pegi tepi laut lepas hujan,tp sebab sampai Busan...been there done that,kekira bole skip la tempat ni kalau kesuntukan masa kat sana ye tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..Ayda...kalau x suka view pantai x pergi pun x rugi

      Delete
  12. asalamualaikum jm..happy weekend...kemana aje lah jm hujung2 minggu nie yer....

    cantik permandangan laut tu :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yan..hujung minggu MELEPAK kat umah...kat luar PANAS..takut gelap ahahahaha

      Delete
  13. Subhanallah, cantiknya kak ...
    indahnya, tenang rasa ...
    Mesti fefeeling dok situ kan,
    bila baca entri ni... perasaan dan diri tu terbawa2 ke sana.. yang tak best tu, mulalah nk berangan..hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Sal..x salah berangan

      Delete
    2. kan... mana tahu tup tup .. ada rezeki.. kita dok bersantai kat sana ek ... amin..

      Delete
    3. cik Sal - #BeranganIsFree...

      hahahaha... i like it too...

      keep it up...

      Delete
    4. Cik Sal..bersantai tepi bantal..opsss...tepi pantai katanya eheheheh

      Delete
    5. Nurul...kalau lepas berangan kena byr sis JM pun x nk tapi kalau lepas berangan leh mkn buah berangan pun best gak

      Delete
  14. Cantiknya panorama kat Busan tu... Kalau ada pintu Doraemon boleh gak buat permintaan untuk ke sana... Kali nie JM siap buat entri dalam tulisan Hangul lagi... Wow...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal...nak minta tu je...alaaa..minta lah duit ke boleh kongsi sikit kih kih kih

      Delete
    2. Betul juga kan... tapi kucing takde duit agaknya...

      Delete
    3. Terima kasih yer JM, hadiah dari JM dah sampai ^-^

      Delete
    4. Kalau kucing ada duit nak bela kucing 10 ekor

      Delete
    5. Dh terima eh Zumal...small gift tu..alhamdulillah sampai dengan selamat..risau gak

      Delete
  15. amboiii JM berjalan sakan ye tentu banyak kenangan manis kat Busan tu, tempat yg kaknoor belum pernah sampai lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM jeles ngan kak Noor sebab dah ke London ..lagi best dari Busan tau

      Delete
    2. hahaha nampaknya sama2 jeles lah ni kan..
      kita tengok sampai mana jeles menjeles ni JM ya hahaa

      Delete
    3. so penjeles paling besar di sini saya lah...

      KOREA tak sampai...
      LONDON apa tah lagi...

      hahahaha...
      kak noor - jom nak ikot kak noor pergi london lagi...

      hihihihih....

      JM... bila nk g europe.... count me in...plissss
      seoul juga ya....

      ihiks....

      Delete
    4. yang pasti JM jeles kak Noor pandai masak!!!!

      Delete
    5. iskk...semua tempat Nurul nk pegi nih...ahahha...jgn tamak yunk...pilih satu je...tercicir nanti

      Delete
    6. aah pilih satu je yunk! ha ha ha...

      Delete
  16. Bc tak lagi tengok.gmbr dulu hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin...x perlu baca pun x pe...tulis mengarut je tu..x best!

      Delete
    2. gambar comel or sis JM yg comei Ekin..opssss...sorry sis cepat perasan ahahaha

      Delete
    3. Sis jm cute mute hihi...

      Delete
    4. Patung ikan duyung ke tu

      Delete
  17. Huhuhu...
    nmpk mcm pantai kt malaysia je.
    hikhikhik...

    Okay jumpa nxt entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul...bukan semua pantai sama je ke hihihih

      Delete
    2. Tidaklah JM. Inikan pantai lagi berubah, inikan pula hati manusia. Eh. :D

      Delete
    3. Sha...plss...plss stay with me....hihihi

      psst : Sha dah terima lom ole2 dari sis JM...rasanya dh lama pos

      Delete
  18. Replies
    1. ammoii ZF..namfak aje hihihi...keyboard masih rosak...lupa nk tekan P di external keyboard lah ni

      Delete
    2. Sha ingat ok ok ---< space yang hilang, ekeke :D

      Delete
    3. kah kah kah....kasihan JM tau...nak ganti keyboard pun x mampu...ahahaah...nampak sgt menipu..klau nk travel ada lak duit kan

      Delete
  19. lahh sis JM xpaham ka dia kata pa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x fahammmm...ZF tolong translate

      Delete
    2. dia kata nnt dtg lagi ya bawak adik manis zarul farhana dtg skali... hihi

      Delete
    3. Siapa Zarul Farhana tu..rerupiss? lawyer? majistreet hihihihih

      Delete
  20. pakai kamera apa pon kalau view cntik still nmpk nmpk cntik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Camera yang terbaik adalah 'CAMERA YANG ADA DI TANGAN'...

      Delete
    2. camera yg digantung plak cm na

      Delete
    3. gantung kat mana? keh keh keh...

      Delete
    4. Tak lah ZF..gambar cantik bergantung juga kepada jenis kamera

      Delete
    5. Kamera yang di gantung kat leher

      Delete
    6. kamera tu ja dtg gantung kt leher... kamera lain mna da digNtung pon..

      Delete
    7. pocket camera = compact kot...

      Delete
  21. saya dh pernah pegi sini! penat sangat naik tangga2 tu. tu pun semata-mata nak pegi tengok haeundae bridge dekat lighthouse tu je hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh...Mazni dah pernah ke sini...naik tangga tu penat? kurang ZAT BESI nih hiksss

      Delete
  22. kak JM, agak2 kalu nak ke sini spend 2 jam camtu cukup ke? titi gantung + jalan kayu mcm agak panjang je sy tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay Dolce...2 jam tu termasuk ambil gambar..pose2 gedik...lihat view yg cantik tu..duduk di kerusi area tangga tu mengadap laut sambil hidup udara segar sampai kenyang...x rushing..okay kot

      Delete
    2. Ok noted kak JM! Terima kasih, boleh buat panduan nk buat itinerary nnt :D

      Delete
    3. Kay Dolce...bulan berapa nk balik 'kampung'...Autumn season ke

      Delete
  23. ok gak jalan - jalan tgk keindahan alam ... kamera tablet saya lak gambar objek kabur. kena berguru dgn ss ni camna nak setting ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee...kamera tablet tu berapa megapixel?

      Delete
    2. Kena ada teknik yang betul kalu nak amik gambar guna gadget ni...

      Delete
    3. bebila JM nk berguru boleh?

      Delete
    4. Special tutorial for you Jay Emm... Ha Ha Ha..

      Delete
    5. yeay!!!! pastikan termasuk layanan first class tau SS heeee

      Delete
    6. siap dengan kopi senyum tarik... he he he...

      Delete
  24. Sha datang menjenguk... lama tak menapak sini.. kak JM sihat??
    Cantiknya laut tu... baru tengok gambar rasa macam nak berenang2 kat situ... hahaha.. TERINGIN sangat nak pergi ! tergoda kak dengan gambar2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Sya..sis JM sihat :-) ...Sha...lama menghilang..ingatkan dah lupa jalan nk ke 'rumah' sis JM nih kih kih kih

      Delete
  25. Cantik jugalah sis walaupun time hujan. Sendu sikit je ;)
    Eh, gi rumah api tu ada jumpa lighthouse keeper tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk dari jauh je Farrah so x tahu ada ke tak

      Delete
  26. cantik dan tenang jer rasa berada kat sini.. view yang cantik dan menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda : kalau rasa hati resah gelisah..pegi tepi laut dengan deruan ombak yang memukul pantai..fuhh..ayat!!! hahahah

      Delete
  27. fighting JM campak jauh-jauh penyakit 'M' tu...sikit lagi nak habis : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Mrs...aja! aja! fighthing!

      Delete
    2. Ehh! Camne plak Mak Incik Mrs Smile tahu dah nak abis plak nih? Ha Ha Ha...

      Delete
  28. haaa macam ni laa update.. hehe.. i like.. JM letak banyak gambar camni pun ok, dari Jm sepi tanpa entry travel langsung..hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida ....trip dah lama...so mood nk kongsi semakin hilang....akan cuba habiskan sebelum Jun..in sha Allah

      Delete
  29. Ni cerita masa lepas punya travel kan.. yg baru ni terus sambung tau jgn stop lama sangat ye yang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida...kalau asyik story trip ke Korea BOSAN gak..so nak continue story trip ke Thailand or Cambodia lak

      Delete
    2. Pasni selang seli... Jangan peram yang Thailand tu... I pon berminat nak tahu...

      Delete
  30. Ok lah ada Tab 7.0..Kalau henfon cap ayam macam I, gambar ayam je cantik...hahahaahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. confirm ke cantik gambar ayam tu Suida....ahahah....sengaja cari fasal

      Delete
  31. naz suka pegi tempat macam ni boleh duduk duduk rilek

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mcm tu...next trip masuk dalam itie tau Naz

      Delete
  32. Seronok klu dpt jln kat jambatan gantung tu.. nampak kukuh. Suasana sekeliling pun nampak terjaga.. pasti sejuk dan nyaman kan.. angin bertiup pun best mcm tu.. nice JM.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bro KK berlari2 atas jambatan tu no hal lah......susah nak nampak sampah so bersih dan nyaman je

      Delete
  33. first time tgk mermaid debab cenggitu. faktor cuaca mungkin. ekekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YAD...itu merMAID cukup makan kih kih kih

      Delete
  34. Ooo ni pantai batu kerikil ye jm..
    Gambar yang awak snap pun cantik tau..
    Akak suka tempat yang naik tangga gini..
    Adventure :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kak Tiha ke...confius sbb nickname dh tukar....kira nya kaki dan lutut kak Tiha makin kuat -:)

      Delete
  35. haaaa besar kit dapat tgk pic2 kat sini...
    hari ni posa.. malas nk kuar opis... sensorang dalam opis... pa lagi ambek kejap kesempatan yg ada kita on blog.. hihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF...kalau puasa buat pe nk kluar ofis bukan leh mkn pun...skodeng blog lagi bagus

      Delete
  36. sendu sendu cuacanya pon gambar masih marvellous!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa...Zura...jgn puji lebih2 nanti bontot kembang

      Delete
  37. Macam tempat sesuai untuk jalan-jalan romantika d'amore, hehe. Tenang dan cantik :).

    Kira pantai sebelah-sebelah ni macam PD dengan Pantai ape ntah la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha...sesuai sgt utk pasangan yang dh kahwin....yang masih bujang tunggu dulu ye...jgn nak bercanda kat sini hiksss

      Delete
    2. Eheh, kalau bujang, kita bercanda bersama kawan-kawan aja dong. Mau ngak join Sha? Muehehehe :D

      Delete
    3. alaaaaaaaa....Sha...x best...x romantik!

      Delete
  38. update cepat2...awal jun kami berangkat ke Busan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL...ada masa lagi kan

      Delete
    2. doakn saya ada rezeki lebih suatu hari nanti

      Delete
    3. ZF...tips nk rezeki lebih rajin bersedekah :-)

      Delete
  39. JM .... masih di Korea kah? Hahhahahahaa lama nya entry Korea kan !!! Macam telenovela yang tak habis habis hahahahahhaa

    JM tetap Jari Manis hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Jaliiiiiiiiiiiiiiiiiii...sila bertabah lah ye....setengah tahun baru habis cite ni kah kah kah

      Delete
  40. Ini first time saya dengar Dongabek Island dekat Busan ni. Macam tak pernah ada orang cerita pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah..maybe dorang x minat nak ke sana or mereka tak tahu ada tempat ni

      Delete
  41. jelly nya dengan sis JM. Btw, pemandangan kat situ memang sangat sangat cantik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati Mira...sib baik jelly je hiksss

      Delete
  42. macam goreng pisang panas...sekali buka dah 70-80 pengomen . dua kali buka dah ratus2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai kak Nieda...lama x borak kan...mcm mana sihat? itu komen..kalau dapat duit byk tu lagi best kan heeee

      Delete
  43. awesome view...suka observation deck drpd kayu mcm tu..

    ReplyDelete
  44. Walaupun cuaca mendung aje, tapi pemandangan cantiklah kat situ JM. Akak tak sampai Busan lagi...oh tidakkkk !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kak ITa dah sampai Europe...Busan ni apalah sangat heeeee

      Delete
  45. aku berdoa cepatlah habis entry koya ko ni JM ... hakss.
    eh tak pegi ke diamond bridge?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana...kah kah kah...mesti ko pun dah BOSAN kan x habis2 lagi entri ni,,,jgn tak tahu JM pun BOSAN gilerrrr nih ahahahah...kalau pegi Diamond Bridge tu mahu tahun depan x habis lagi story Koya ni..how? hi hi hi

      Delete
  46. salam pagi rabu cik JM, cuaca mendung nak ujan tuu, air tempayan dibuang jangan., patung mermaid pon nmpk menyelerakan ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Wak..lama x muncul..ingatkan dah merajuk!!!

      Hamoii Wak...JM tahu part mana yg Wak teringin sgt nk mkn tu...jeng jeng jeng

      Delete
    2. Wakkk merajuk dengan SS... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. saperlar wak yg biasa biasa ni nak majuk, takde sape nak pujuk pujuk nak bawak larikk., matikla wak ;p

      Delete
  47. bestnya JM bnyk tempat dh pegi...bestnya jalan2...

    ReplyDelete
  48. agaknya best lepak2 tepi pantai dengan cuaca sejuk cam kt busan ini, tepi pantai sini kan panas, cepat melekit badan...

    ReplyDelete
  49. cantik pemandangan Dongbaek Island :-)

    ReplyDelete
  50. Luas gile Dongbaek nih...

    Sesape yg suke view... suka lah lawat tempat ni,
    sape2 yg cpt bosan mcm kita.. tak boleh gi kot tempat ni walaupun cantek huhu.

    ReplyDelete
  51. Subhanallah cantik sgt pemandangan laut tu walaupun cuaca sendu..monumen mermaid tu first time tgk. Sblm ni tgk cartoon mermaid jer..

    ReplyDelete
  52. Dongbaek Island...cantik, secantik yang punya blog..hehe

    ReplyDelete
  53. Ini entri autumn, maksudnya entri sakura akan menyusul beberapa bulan aka tahun lagi la yer? hahahaha. Tengah survey sama ada busan ni apa yang worth perginya. Terkilan betul tak dapat tererempak di Seoul aritu T_T

    ReplyDelete
  54. dari review yang CT baca ramai suggest ke taejongdae kalo x ckup masa nak cover busan..
    lagi menarik kat sana.. sini mcm akak cakap la.. laut n x banyk benda boleh buat..
    huuurm..

    ReplyDelete
  55. hujan.. mmg kaco.. kena standby payung la macam mana pun..

    ReplyDelete
  56. beshnyer..ohoi..lama xmai melawat JM sini..ape kabo..? :p

    ReplyDelete
  57. Mermaid , akak pernah bergambar di Hatyai jer JM ...
    Cantik sudah gambar tu JM nampak juga rupa Mermaid tu ;)

    ReplyDelete
  58. Tgk gambar x puas nak juga pi Cna hihuu

    ReplyDelete
  59. SS ada post something untuk Jay Emm... Post laju smlm... Suppose hari ni dah sampai kat postbox... Jangan lupa collect... Hopes you like it! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS...makacih cayunk..hari ni balik ada notis pos laju..so esok pagi baru JM ke ofis pos laju...berdebar ne!!!

      Delete
  60. cantiknya... macam best je jalan ataih jambatan gantung selepas hujan.. wahh ~~ feeling nyaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah...feeling apa tu....tak gayat?

      Delete
  61. cantik sangat-sangat ... kalau gayat macamana nak naik jambatan gantung ni ? :p

    ReplyDelete
  62. Kiranya klu ke busan..wajib p ke pulau ni? Ke blh skip aje? If one day ke busan, blh mix n match tmpt2 jm p ni... hehe... comprehensive..siap dngn cara nk smpai...

    ReplyDelete
  63. sape2 nk g korea boleh la terjah blog JM ni...details kasi info...bagus2 JM

    ReplyDelete
  64. Eh, apa mermaid tu buat kat situ? hehehe

    ReplyDelete
  65. gambar2 di jambatan gantung tu cantik sangat...tenang je rasa :)

    ReplyDelete
  66. Yang tulisan korea tu memang surelah tak faham. Huhu..=D

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352