You can click on me :-)

Saturday, 30 May 2015

Autumn at Seoul & Busan : Gamcheon Cultural Village Part2

Assalamualaikum dan salam sayang semuanya


JM dah rasa muak! rasa nak muntah! masam-masam manis, pahit masin semua ada...

Why? sebab..sebab masih belum berjaya habiskan entri Korea...JM sendiri rasa bosan nak mam*&%!

Kepada semua kawan-kawan blogger yang masih sudi singgah dan tinggal komen...TERIMA KASIH....kamsahamnida kerana masih setia dengan entri-entri korea ni kalau di buat jeruk, pekasam or kimchi dan boleh makan dengan enak!

Niat di hati dah malas nak habiskan entri ni..tapi mesti ada yang ingin jadikan rujukan so JM kongsi lah ye.

Ingat lagi tak pada hari ke 2 di Busan kami ke Gamcheon Cultural Village, waktu tu hujan so kami balik awal, tak habis explore. Boleh baca kat Gamcheon Cultural Village Part1

Jadi hari ke 3 di Busan, awal pagi kami plan nak ke sana lagi. Cara nak ke sana seperti pada hari sebelumnya.

Oleh kerana malas nak mengarang, JM kongsi gambaran secara jelas perkampungan ni ye.. AMARAN!!! entri byk gambar

Kami masuk ikut entrance yang lain

Follow je sign ni
Jom ikut JM kita masuk lorong-lorong rumah ni
Lorong antara rumah sangat sempit...x de lak tikus bersarang..bersih je
Ruang yang sempit di gunakan sebaiknya
Selagi ada ruang kan
Cantik kan...luar ru,ah letak something macam ni
Tangga yang comel
Budak ni kurus selama 12 hari di Seoul makan x menentu dan banyak naik turun tangga...balik msia je...kumpul lemak huhuh
Lagi!!! Bangunan yang di hias dengan lukisan
Kalau ke sini bersama orang tersayang boleh lah buat aksi macam ni
Picture ni khas buat SS or Scdha Sein
Aha..tangga lagi
Cantik!
x perlu risau kalau sesat...banyak sign
Ahjuma dan Ahjusi yang GIGIH
Kami berjalan lagi sehinggalah sampai sini. Sebelah kanan adalah tangga untuk ke Bus Stop
JM dan tangga dah jadi kebiasaan...
Naik lagi sehingga ke jalan besar
Inilah bas mini yang boleh naik ke Gamcheon Village tu..bus No 2 atau 2-1
Puas ambil gambar kami balik semula ke Jagalchi Market. Naik bas di tempat turun tadi. Alhamdulillah hari ke -3 cuaca sangat cantik, langit cerah dan cuaca agak sejuk.

Kali ni kami turun betul-betul depan BIFF Square area.  Singgah makan shrimp burger di Lotteria dan sepanjang laluan tu ada gerai-gerai jualan sangat meriah.

Sebelum balik GH kami singgah di Gukje Market juga tidak jauh dari Gwangbok-ro Street dan BIFF Square.

Entrance ke BIFF Square
Gerai makan
Meriah
Busan International Film Festival (BIFF Square)
Laluan ke Gukje Market
Kami cari kedai souviner...tapi x beli kerana FM 3 keing 10,000 won atau RM30.....pitam!
Masing-masing dah penat, kami balik GH dulu, rehat dan solat kerana petang nanti nak keluar lagi. Kami nak ke sini....

Kat mana? tuggu next entri
Bersambung!!!

psst : JM masih hutang blog walking semua reader yang singgah sini..tunggu!!!!

175 comments:

  1. Bab turun naik tangga tu memang adehhhh... tak kuasa - MALAS! Kalo ikat tali kat pinggang upah orang tarik sampai ke atas boleh tak?? Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fay! silap2 org tu pun surrender..minta En Abe lah tarik hikss

      Delete
  2. ok....nk komen....wowww..ada entry baru....nk sambung baca dulu hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu jekkkkkk???? Ha Ha Ha....

      Delete
    2. tu baru mukadimah...haha

      Delete
    3. bila dah ada mukadimah akan ada sambungannya tu..

      Delete
    4. Itu kire definisi laaa ek... Belum kesimpulan... Keh Keh Keh...

      Delete
    5. definisi perlu tgk kamus dulu...tu yg lmbt skit nk sampai kesimpulan...hahahaha

      Delete
  3. berseni betul sepanjang perjalanan tuhhh...chantek....bersih plak tuhhhhh.....hiihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x de seni mmg x cantik village ni DM

      Delete
  4. waahhh....mcm mnarik jer next entry tuhhh....chantek tol pemandangnye.....hiihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejenis barang yang org baling tp xpandang coz xkena.....hahahahahaha

      Delete
    2. Memang dalam maksudnya... Unik betul kamus kari.. he he he....

      Delete
    3. keh keh keh...kamus oxfordable kannnnnnnnnnn...rare...

      Delete
  5. aalllaaa....JM...ktorg xpernah muak pon...tertunggu2 entry JM.....so keep it up yerrr.....pasti ramai yang masih menunggu seperti sy....tak pernah jemu...hehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Deanna...lepas baca komen ni terus semangat nak up entri baru hiksss

      Delete
  6. Yehh dpt bc entri baru kak jm

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti dah lama tunggu eh Ekin...sorry

      Delete
    2. hihihi ha ah dah lama tunggu

      Delete
  7. Replies
    1. Sila jeles laju2... Kih Kih Kih...

      Delete
    2. untuk Ros pun tak ada?.. hmmm... jeles ngan SS. hihihi

      Delete
    3. utk Ekin dan Ros pun ada..nahhh....muahh!!!!

      Delete
    4. yeay dapat kiss dari sis JM

      Delete
  8. Sempitnya lorong laluan tu muat ke ekin lalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebar Ekin berapa? Sampai 1 meter ke? keh keh keh...

      Delete
    2. Ekin...kalau xmuat..leh jalan mengiring...macam ketam....hahahaahah

      Hmmm..sedapnye ketam masak kari kan...ekk..ada kaitan?? Hahaahhaah

      Delete
    3. Kak D mengiring pun risau kak takut terlekat hahaha

      Delete
    4. mengiring pon xlepas ke ekin??? ok jom diet sesama....hhahahahaahha

      Delete
    5. Hahahaha xtaw la tu nampak sempit sangat tu..

      Delete
  9. wahhh.. cantik2nye tempat kat sinii.. jeles3.. hahahha

    ReplyDelete
  10. Entrance kat BIFF Square tu mcm sikit2 suasana kat malaysia pulak.. apa pun, tempat2 tu mmg bersih.. seronok berjln klu kawasan bersih mcm tu. Thanks sharing JM.. jngn bosan2 eh. Klu bosan relax2 tarik nafas dulu hehee.. :D

    ReplyDelete
  11. Haha. Tertunggu2 bila sis JM nak habis update. Nak buat rujukan ke Busan ni *next bucketlist* ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kura-kura slow...bulan berapa nk pegi

      Delete
  12. SS nak senyum2 je dulu... I reserved my comment... Sebab... Tengah busy pelok2 my girlfriend... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon nk senyum bila tau SS senyum.......hihihihih

      Delete
    2. moga ibadah kita diterima Allah...aminnnnn hiiihiihih

      Delete
  13. PUAS HATI TENGOK BANYAK GAMBAR CANTIK BERBICARA...TAPI PENAT JUGA JM MENAPAI MENAIKI TANGGA DI BUSAN SETIAP HARI YA...DH JADI KEBIASAAN TENTU MANGLI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dek kerana hari2 turun naik tangga badan JM slim tau kak Paridah..balik msia je terus kembang

      Delete
  14. souvenirs2 situ ada tulis Busan dak ? ke tulis korea je.. kalo mahal means kena beli untuk diri sendiri saja.. bukan berkira tp we should think jugak kewangan hehehe..

    ReplyDelete
  15. nak jugaaaak shrimp burger !! oookay masuk dalam list.. kat busan ni CT trtarik kat few places je.. bnyk yg CT rasa cem bosan.. elok la ngan nama dia Busan hahaha..

    btw.. Akak JM penah makan king crab x ? yg besaq gabak tu.. sedap tak ? mahal ? berbaloi tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. King Crab tu mahal ler... Kat Malaysia pon hado... Gi makan kat Fish Manhattan....

      Delete
    2. Mahal kan...kat mesia pon sy xmmpu nk makan king tu..hnya mampu makan king cup jerr adehh...hahahaahah

      Delete
    3. king cup pun boleh laa Deanna.. ada jugak nama king tu.. hehehe..

      Delete
    4. king cup ok lg... bukan king kong.... hi hi hi...

      Delete
    5. king kong lagi mahal....hahahahhahaha

      Delete
  16. alhamdulillah cuaca elok.. boleh jalan dengan tenang kan.. kalau tak tergendalan semuanya.. kalo kat Busan ni souvenirs apa yang best ? hehehe nak budget siap2.. cewaaaah..

    ReplyDelete
  17. Tak sempat nak terjah semua entri sis JM. Nak singgah komen dulu jap. Yang pasti saya rindu nak lepak di blog sis JM

    ReplyDelete
  18. Yg penting adoo gambo tudung Pink! hehe..gambo utk SS tu seksi yg menyeksakan..tak nampak dah I Love You So Much tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak leh tido malam makkkk SS nengok... Keh Keh Keh...

      Delete
  19. Nampak semua benda-benda kat kampung ni cute benor..semua angle cantik

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum..
    First time singgah sini.
    Saya mengenali blogger jari manis ni, bukan saja dari kawan2 blogger lain. Tapi ada sorang member kat opis saya (juga kaki travel tapi bukan blogger) yang suka baca blog ni. Dia kata...tips2 yang dikongsikan di sini jelas dan amat berguna utk kaki travel macam dia..

    Salam kenal & moga terus suksess :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome to the club, kak Fidah..hehehe..

      Delete
    2. Wkomsalam Fidah Shah...kirim salam ada member ofis tu eh...lelaki ke perempuan hikssss

      Delete
  21. SUBHANAALLAH cantiknya gambar-gambarnya ..syoknya !!

    ReplyDelete
  22. Kak JM sila ignore komen sy yg first! Tertekan enter sblm abis tulis!

    Wahhh 12 hari dekat Korea?! Patutla selim melim kak JM saya tgk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay..kalau boleh nk stay sebulan heeee

      Delete
  23. Ke Taejongdae... Nak tengok aksi berani mati JM kat sini...

    ReplyDelete
  24. warna2... cantik n comel.. gambar pling last 2 win.. cantik!

    ReplyDelete
  25. lahhh ingt dh muak pegi Korea lagi... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia muak menulis... Dia tak muak pegi... Keh Keh keh...

      Delete
    2. Kampung JM kan...mana leh muak....hahaahah

      Delete
    3. ZF..Seoul sentiasa di hati

      Delete
  26. Amaran entri byk gambar tuh! Byk gambarlah best! Rasa macam dah sampai sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan farrah kan....leh tengok byk benda....pastu leh berangan...heheheeh

      Delete
    2. Layan gambar boleh berangan

      Delete
  27. Baru ni opis makchaq buat trip korea.. tapi belum boleh join lagi trip opis sebab ada Nafisah..
    Nak tinggal x boleh, nak bawak tak sesuai sebab trip tu semua dewasa..

    ReplyDelete
  28. Banyak sign dan nasib baik ada tulisan inggeris.. kalau tak ada, banyak mana sign pun ttp tak boleh baca jugak huhu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kelebihan Seoul bro KK..mesra tourist

      Delete
  29. cantik dan kreatif depa ni...tapi tang tangga tu yg tak larat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas..tangga dan Seoul bagai aur dan tebing :-)

      Delete
  30. Zarith suka tengok gambar tau JM, tengkiu pos gamba bebanyak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu Zarith..nampaknya perlu letak lebih byk gambar lepas ni hiksss

      Delete
  31. Oh by the way, faham perasaan buhsan nak habiskan entry yang dh lama tergantung. huhu..chaiyokkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Ibu Zarith..mood dah makin ke laut

      Delete
  32. JM... JM...

    ada ambik gambo / singgah book cafe tu tak?

    ada tak ada tak?

    tolong lah cakap ada...

    plis plis plis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAK DE!!!!! hihihih...frust tak cik adik Nurul

      Delete
  33. owh... pastu kan... memang kena lalu kat lorong-lorong maha kecik tu ke?

    uish... cam ngeri lak lalu kat celah2 lorong tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul : alaaa....x perlu takut x de hantu heee

      Delete
  34. Kita mungkin rasa muak... loya... nak muntah... masam... pahit... masin... nak menulis hari ni... TAPI... 'ONE FINE DAY'... Kita akan rasa nak senyum meleret.. rasa manis... bila setiap baris ayat yang kite kongsikan... orang akan kenang! Terutamanya orang yang memerlukan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan sy org yg perlu membaca setiap perincian...coz simpan hasrat utk mengembara jugak....heheheh

      Delete
    2. kena ukur inci setiap huruf... baru boleh faham... hi hi hi...

      Delete
    3. ok...dah beli daa tape ukur....hahahhaha

      Delete
  35. This is my 2 cent advice... Untuk elak dari rasa mual bila menulis... Pada masa akan datang... Cuba selang seli dengan kisah kembara lain... Rasanya Jay Emm ada beberapa travel yang masih tertangguh nak kongsi kan? Sayang kalu dilupakan begitu aje... Ok tak yunk? Senyum skit.... Muka tu tak mo masyammm2... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear SS...masih mencari mood menulis itu datang

      Delete
  36. PM I dedicate picture tu boleh? He He He..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh...belum dapat lagi eh...nanti JM cari

      Delete
  37. Jay Emm peluk patung ke tu? Berkali2 belek gambar tu... He He He...

    ReplyDelete
  38. JM ...

    Masih bersambung lagi???

    Hahhahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro Jaliiiiiiiiiiii ahahaha...sila lah TABAH

      Delete
  39. wow, tempat apa tu? tempt bunuh diri ka? hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat bunuh diri mana satu? Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Suida : tempat honeymoon heee

      Delete
  40. penuh warna warni kat kampung tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceria2 aidilfitri... he he he....

      Delete
    2. Syida nak buat kat kampung macam tu pun boleh

      Delete
  41. pergh, gambar memang banyak, lappy ni zaman batu, merangkak ja nak boleh tengok, kak jm.. heee

    ReplyDelete
  42. gambar banyak takpe sebab cantiiiiiiiiik! suke pergi traditional village.. last time pergi bukchon pun suke sangat..

    ReplyDelete
  43. Kagum tgk kebersihan rumah mereka. Walaupun sempit gitu tetapi jm kata x de tikus maksudnya bersih area rumah tu.

    Dan lukisan di dinding / tangga nmpk cantik dan tambah mood ceria. Kreatif diaorang ni. Kalo biar kosong je nmpk suram kawasan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Sue...bersih...susah nak cari sampah maybe sbb salah satu tourist spot

      Delete
  44. Replies
    1. ajussi tu pakcik...
      * Tolong jawap bagi pihak Jay Emm...

      Delete
  45. Replies
    1. sbb kali pertama pegi x habis explore....hari tu abe MKL ke sini x?

      Delete
  46. Seronok entry banyak gambar macam ni
    Rasa macam ikut jm berjalan sekali..
    Suka tengok suasana kat sana
    Sebut je korea teringat susu pisang tu
    Teringin baq ang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Tiha..susu pisang tu seda sgt!

      Delete
  47. JM kumpul lemak??? Kurus kecik comel lotey je cinta nampak, nampak macam budak sekolah menengah je hehe

    ~cinta~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni Abe MKL atau Cinta yg reply komen ni...hikss..jgn mudah tertipu dengan gambar bang...x sama

      Delete
  48. meriahnye ye bangunan kt sana warna warni sgt beseni..

    haihh pic last tu curam rasa gayat plak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye KopiO..nanti pegi honeymoon kat sini eh

      Delete
  49. cantik laa.. colourful gitu..

    ReplyDelete
  50. Orang Korea nie sangat berseni yer JM, macam2 cara dorang buat untuk mencantikkan kediaman dorang tu...

    ReplyDelete
  51. mahalnya FM ! baru nak mintak...kehkeh..

    ReplyDelete
  52. JM..akak tgk tangga pun dah seriau..terasa lembik lutut tetiba..

    ReplyDelete
  53. banyak nya tangga..tengok gambar tangga ..lutut akak dah berbunyi...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru tengok Kak Yan dah berbunyi... Kalu naik turun? Tertanggal terus lutut! Ha Ha Ha..

      Delete
    2. Yunk... Jumpa tak FM murah kat Busan tu? How much?

      Delete
  54. lorong lorong sempit yang bersih. Beuuhhh Keren bangett... Mbak JM.

    ReplyDelete
  55. Cantik sangat cultural village ni! Teringin sangat nak pergi :D

    ReplyDelete
  56. Yelahh..sempit sangat ruang antara rumah.
    Tapi, memang terjaga baik.

    ReplyDelete
  57. Memang cantik2 lukisan n hiasan di luar rumah.

    ReplyDelete
  58. JM...jangan give up, sabo...belum habis lagi, sikit aje...sikit lagi =)
    kalau susah juga, upah orang tolong update
    tapi definetly bukan saya, blog sendiri pun tak berupdate...hehe

    ReplyDelete
  59. mahal lah.. Sis JM beli tak FM tu?. pitam tak?. hihihi

    ReplyDelete
  60. Tangga oh tangga...boleh kurus kalau sebulan dok Korea n turun naik tangga tu je..hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebulan xturun lagi tu cik mimie

      Delete
    2. Hehehehe,,dah tu berapa lama Kak Ekin? hehe

      Delete
    3. bertahun2 kut baru turun kut hihihihi

      Delete
  61. Boleh tahan jugak harga sourvenier kat sana.. ..

    ReplyDelete
  62. WOW! seriously colorful tempat dia. hahahaha. and surprisingly banyak tangga. confirm orang sana semua sihat sokmo

    ReplyDelete
  63. kak JM memang power.. power bab tangge.. stamina mesti power jugak.. kalau fifi la.. akak dah sampai atas.. saya baru suku kot..

    ReplyDelete
  64. sane mmg byk tngga ke sis jm
    ehehe
    tp cantik btl kan temptnye
    walaupon sempit still bersih
    cer tgk kt sini
    hahahah

    ReplyDelete
  65. kalau dengan family jenuh la kena bising dengan anak2 penat
    kalau dengan geng sekepala semua tu tidak dihiraukan lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya kak Sofu perlu geng dengan JM hihihi

      Delete
  66. banyak betul tangga JM nak kena daki
    memang cantik betul perkampungan ni
    dah la cantik, bersih plak tu

    ReplyDelete
  67. menarik ... hai bila la dapat pergi ni :)

    ReplyDelete
  68. haha...dah macam kimchi..tu la..lama menunggu entry sis ni dari thn lepas :p.
    come'on JM...
    cea..kata orang..sendiri pun sama...haha...

    aaa..teringat Busan...betapa tak sempat nak cover Gamcheon Village tu...haih..mmg kena p lagi nnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pija...kata orang dia pun sama ahahah...dah jadi pekasam entri Koya tu...cepatan update

      Delete
  69. arghhhh cantiknya rumah2 kt sana.. pandai pulak gunakan ruang yg ada. alahaiii comelnya JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina!!! terkejut kena BOM!!! terima kasih! JM comel? huhuhuh...dik Nina oi...awak tu lagi comel putih gebus tau

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352