You can click on me :-)

Saturday, 23 May 2015

Autumn at Seoul & Busan : Nurimaru APEC House & Jagalchi Market Busan

Assalamualakum dan salam sayang semua rakan reader blog JM,


JM nak sambung story Trip ke Busan sambungan dari Dongbaek Island, Busan

Nurimaru APEC House, Busan

Direction :
- Naik Subway dan stop di Dongbaek Station Line 2
- Kemudian Exit 1
- Jalan melintasi Busan Chosun Hotel
- Terus menyusuri Dongbaek Park (boleh refer entri Dongbaek Island)

Cantik kan view waktu malam
Tapi JM ke sini waktu siang
Apa yang menarik tentang Nurimari APEC House ni...berbaloi ke nak datang sini...it's depends on individu..kalau tanya JM boleh skip this place tapi kalau dah alang - alang Pak Lang dah sampai di Dongbaek Island..singgah lah ye...view di luar memang cantik.

Kami kat sini petang dalam jam 4.30 petang camtu. Masing-masing dah tak ada mood nak ambil gambar, kebetulan kamera kawan JM tu pulak habis bateri. Samsung Tab JM lak time tu lah nyawa-nyawa ikan,
Korang nak tahu "Nurimaru" adalah gabungan dua perkataan Korea : "Nuri" yang bermaksud di dunia dan "Maru" yang bermaksud puncak . Oleh itu, "Nurimaru APEC House" bermaksud - rumah di mana pemimpin-pemimpin dunia berkumpul dan mengadakan Mesyuarat Pemimpin APEC - Asia Pacific Economic Cooperation yang di jalankan pada tahun 2005.

Ini pula plan lantai Nurimaru APEC House
So tak perlu lah korang espect like hotel 5 bintang jika datang sini ye..ia hanya sebuah rumah atau lebih tepat lagi tempat mesyuarat Pemimpin - Pemimpin Asean.

Waktu lawatan : 10.00 pagi - 5.00 petang
Admission Fee : FREE

View dari luar
Jom kita masuk dalam. Waktu sampai sini ada satu rombongan dari China juga baru sampai...ramai gile...pakcik makcik semua bergilir-gilir nak bergambar di entrance house ni. Ni ha..nak bergambar di depan gambar seperti kat bawah ni. Tak beri peluang rerupis JM nak pose-pose seksi untuk peminat kih kih kih...ada ke?

Picture Wall di pintu masuk utama
APEC House ni ada 2 level kalau x salah, tapi kami round level 1 je...malas nak jalan-jalan explore lagi, malas nak bersesak-sesak dengan tourist dari China tu, nak ambil gambar semua sudut ada orang, sudahnya habis round level 1 terus kami turun ke ground floor.

Bilik Mesyuarat tempat pemimpin-peminpin ASEAN bersidang
View di dalam APEC House
Display food - antara menu yang akan di hidangkan kepada ahli mesyuarat...ehh ye ke?
Busan Cinema Centre
Gwanggali Bridge at night
Beomeosa Temple Busan
Kami turun ke ground floor guna tangga...rupanya kat bawah ada Cafe...kami tak masuk...just intai-intai je kawasan keliling. APEC House letaknya menghadap ke laut...dari tebing boleh nampak Gwanggali Bridge yang femes tu.

Boleh nampak Gwanggali Bridge dari sini
Follow je arah ni untuk balik ke Heundae Station
Kaki dah sakit, perut dah lapar..jom balik ke Jagalchi Station, cadang nya nak makan Haemultang di Jagalchi Market.

Jadi dari house tadi jangan berpatah balik ke Dongbaek Island tapi jalan terus ke depan..arah ke Gwanggali Bridge..korang jalan lah sehingga jumpa main road. Dari sini kami lost. Ada sign ke subway stn di tiang tanda arah, mungkin kerana di tiup angin tanda arah tu bertukar. Sepatutnya tanda arah tu ke kanan tapi tertukar ke kiri.

Waktu tu ada tanda-tanda nak hujan, angin pun kuat so kami follow je arah ke kiri..jalan 500 meter still x jumpa subway stn. Then nampak abang sado di tepi jalan minta tunjuk arah..biasalah dia pun x faham apa yang kami tanya, kami tunjuk subway map..pastu kami katalah nak ke Heundae Station...then dia ckp jalan terus lagi ke depan...

Jalan terus jalan..ishh...kita salah arah ni. macam pelik je jalan ni...pastu JM ckp kat member..jom lah kita ikut jalan besar di sebelah kanan, kami cross taman untuk ke main road. 

Dari situ kami jalan ke kanan lagi bersebelahan jalan besar arah ke bangunan-bangunan tinggi, waktu tu hujan plak turun..lebat dengan angin nye lagi..berpayung pun still basah...tempias!!! Jalan laju-laju dalam hati berdoalah supaya jumpa subway terdekat..Alhamdulillah...akhirnya dalam 15min berjalan dalam hujan...kami sampai di Heundae Station.

Tips : Dari Nurimari House tu nanti, bila dah sampai jalan besar or main road...korang ambil arah ke kanan...jalan terus sehingga jumpa semula Busan Aquarium so mmg dah x jauh nak ke Heundae Stn...jgn jadi seperti kami

Masuk station, terus beli coffee di kiosk...sejuk minum cappucino panas...wallaaaaahhh!!!!!

Minum dulu
Dari Heundae Station to Jagalchi Station
Jagalchi Market, Busan

Jagalchi Market adalah PASAR....Pasar Basah terbesar di BUSAN, menjual pelbagai jenis hidupan laut, ada tu yang kita tak pernah lihat di M'sia...JM tercari-cari ikang kembung, ikan sardin, ikan merah, ikan parang dan semua jenis ikan yang ada di Msia...nan hado di Busan. Senang cite pasar ni jual SEAFOOD.

Lokasi betul-betul tepi laut dan pelabuhan, terdapat beberapa blok dan tingkat. Jika teringin nak makan ikan bakar, ketam, sotong dan haemultang (seafood sup) boleh ke sini aras 1. Semua nya seafood jadi tak perlu ragu-ragu.

- Dari Jagalchi Station ambil Exit 10
- Jalan terus sehingga jumpa simpang pertama, belok kanan
- Jalan terus dah sampai Jagalchi Market

Jika ke kiri akan ke BIFF Square
Lorong kecil sebelah Paris Baguette Cafe tu adalah lorong ke Sam Wong Jang Guesthouse
Jagalchi Market
Beginilah suasana di ground floor, ramai peniaga...boleh beli ikang ikanan , ketam ketaman atau sotong sotongan kat sini pastu boleh minta dorang masak di aras 1. Kalau tak nak, boleh order terus di kedai makan.
Kupang, kerang, lala, udang, sotong, ketam dan pelbagai jenis hasil laut yang JM sendiri tak pernah lihat
Ikan ikanan....yaang warna kuning tu ikan sebelah
Zooommm! sikit...semua jenis ikan ada kat sini kecuali ikan keli, ikan haruan, ikan siakap dan ikan JERUNG
Telur ikan, ketam, udang, udang pelangi pun ade..pilih je nak makan apa..harga? mestilah mahal
Kami naik ke aras 1 - Raw Fish Restaurant Zone
Banyak kedai makan kat atas ni so ilih je mana-mana kedai korang rasa selesa. Boleh pilih nak makan sambil duduk bersila macam kami atau makan di meja makan. Kami masuk kedai sebelah kanan dari tangga tu. Waktu kami sampai sepasang ibu dan anak dari Canada baru je selesai makan, dorang rekomen makan di kedai ni...sedap katanya...Jom..kita order!!!

Check menu dan hajat asal nak order Haemultang (seafood soup - 30,000 won per meal)
Mereka sediakan side dish dan juga air kosong - FREE, boleh minta tambah jika x cukup
Inilah Haemultang..kita masak sendiri..dorang masukan semua seafood, sedikit air kosong, sayuran hijau kemudian reneh..korang pandai-pandailah ye control api tu  ye...makan haemultang x perlu nasi...itu pun dah kenyang. Kalau jenis yang suka makan dengan nasi boleh minta nasi. Haemultang ni tak pedas so boleh minta cili flakes kalau nak umphh lagi bawa cili dari Msia. Rasa Haemultang ni manis seafood tu..kalau nak sedap lagi bawak garam dan serbuk secukup rasa hihihi
Selesai makan kita bergambar dulu dengan owner kedai ni...Jom balik GH - Sam Wong Jang GH hanya beberapa meter je dari Jagalchi Market
End of day 2 at Busan...BERSAMBUNG!!!!

267 comments:

  1. Yeayyyyyy! Entri baru di hujung minggu! Excited saya dibuatnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wowwww witt!!! jgn lompat tau Farrah...jatuh nanti heee

      Delete
    2. ZF x seronok..ke BERONOK-RONOK

      Delete
    3. memang seronok kalau dapat pergi ke Busan..cuma nama je tak cun dengan sebutan..'Bosan'

      Delete
    4. Betul2 excited Kak Farrah tu...hehe..

      Delete
    5. Jika merasa gegaran di mana2, tu sebab ada orang terlebih excited loncat2 baca entri Sis JM :)

      Delete
  2. Haemultang tu nampak sedap. Kiranya rasa sup ni based on seafood & sayur yg direnehla ye, sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh..pesal bijak sangat cikgu Ceketed nih

      Delete
    2. Nmpk mcm pekat jer sup tu...memang pekat eh JM...

      Delete
    3. taklah Deanna...waktu take picture tu sup tu sedang mendidih

      Delete
    4. Bab makan saya memang ada bijak lebih sikit ahaks ;)

      Delete
  3. Heamultang macam masak sayur lemak pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat mana yg lemaknya kak Nieda...rebus je tu....

      Delete
    2. Kat area saya kalau masak sayur kuah rebus jernih begini panggil sayur bening :)

      Delete
  4. macam melawat ke aquarium ...macam2 rupa ikan boleh tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mcm tu mesti kak Nieda rasa sayang nk mkan kan

      Delete
  5. Asalamualaikum..salam hujung minggu jm :-))

    ReplyDelete
  6. view malam cntik la kat situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu je ZF..frust tau sis tulis panjang lebar hihihhi

      Delete
    2. ZF tengah warming up tu, Sis! Nanti enjin dia dah panas, panjanglah ayatnya :)

      Delete
  7. ni ayat baru ka..ikang ikanan, ketam ketaman, sotong sotongan.. kena cek kamus bahasa...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba tanya kakak KARI hihihi

      Delete
    2. tu la.. kak deanna kena cek ni tatabahasa dlm ni..hihi

      Delete
    3. Hahahaah...salah bahasa...ni bahasa korea kot kan...

      Delete
    4. kena p hantr balik negara dia la...

      Delete
    5. Itu kita panggil 'bahasa tut' - BM kacuk ngan Koya.

      Delete
    6. hantr sapa yg salah guna bahasa malaysia la..hihi

      Delete
  8. Replies
    1. ZF rasa segar seperti baru lepas mandi!!!

      Delete
    2. wahhh....masuk perut pon masih segar

      Delete
    3. selagi belum jadi najis ZF kih kih kih

      Delete
  9. kaknoor terpesona segala gambar2 JM teruja sangat
    macam dah sampai ke Busan la pulak
    tabik spring gambar JM first class
    nak capucino tu sedappp sama taste lah kita JM hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa....kak Noor nih...gambar di blog kak Noor lagi lah kebaboMMMMM!!!! rasa nak cetak dan buku kan je resipi dengan gambar yang cantik tu..

      nasib baik taste cappucino je sama..kalau taste 'suami' yg sama...habislah hihihih

      Delete
    2. Setuju, sis! Gambar kat blog Kak Noor memang kita betul2 jamu matalah tgk food yg Kak Noor masak! :)

      Delete
  10. wahh,, bestnye Sis JM ni selalu travel.. bila laa ieyka nk pegi travel mcm Sis JM nii.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ieyka...klau nk travel perlu ada tiket dulu...ada tak?

      Delete
    2. xde.. study lagi la sis.. blom masanya lagi kot nak travel jauh2 nii.. hehe..

      Delete
    3. xde.. study lagi la sis.. blom masanya lagi kot nak travel jauh2 nii.. hehe..

      Delete
    4. in Sha Allah Ieyka..your turn will come

      Delete
  11. Apec tu kalau saya mungkin tak pergi kot...hihi.tapi kalau pasar tu confirm! lagi-lagi bila JM cakap boleh makan masakan seafood fresh dan sedap. moga lepas ni artikel kak JM kan ditampal di dinding pasar ni...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal....APEC tu tak masuk pun x nyesal tapi kalau saiful apek ada kat sana haruslah bergambar :-)
      kih kih kih...kalau nak artikel tertampal di kedai tu haruslah buat good review

      Delete
  12. sukanya kalau berpeluang ke sini.

    ReplyDelete
  13. wah meriah side dish kedai kak JM pegi, siap dpt pajeon lagi... ah hujan2 ni kalau dpt mkn haemultang ni bestnya ♡♡♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay Dolce...itie dah finalize lom....jelez ioluss nih

      Delete
  14. Tak sempat nak ronda pasar Jagalchi aritu... SWJ tak boleh ku lupakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sempat? hanya beberapa langkah je dari SWJ tu PLM...psst : ada 'kekasih' hati tertinggal di SWJ ke Pak Lang Mie heheheh..klau JM..kalau repeat Busan...maybe x nk lagi stay kat sana huhuh

      Delete
  15. Nurimaru apec tu mcm saya pernah tengok movie yg berlakon di situlah.. tapi lupa movie apa.. Tempat2 ni nampak meriah.. nyaman dan menarik lah.. Thanks sharing JM.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada shooting movie kat sini...mcm mana JM x tahu nih heeeee

      psst ; bro KK dah terima lum ole-ole dari JM

      Delete
  16. Seafood....oh seafood... cuma lihat saja sudah bikin ngiler. kurang asin kah seafoodnya Mbak JM ? kurang garam kurang enak dong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurang garam dalam makanan lebih manis dalam senyuman dan jari manis ye Mas Gunadi hihihhi....seafood tu rasa manis....

      Delete
  17. APEC House tu pemandangan di sekitarnya subhanallah sgt cantik, best mkn2 sambil layan angin laut.

    syokya tgk pasar ikan tu, mcm2 ada..baru tau rupa ikan sebelah tu mcm mana. Ingatkan murah seafood2 di sana. Nampak fresh sgt seafood diaorang jual.

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. Biasa je tu Ahlam...org amatur ambil gambar gini je hasilnya :-)

      Delete
  19. Ala lewat bc entri kak jm.. tengok bola dulu tadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin...BOLA....siapa kalah?

      Delete
    2. Kelate kalah..sedih piala blh ko singapore

      Delete
    3. In sha Allah Ekin..maybe rezeki yang lian..gjn sedih2 ye peminat tegar ore kg tu

      Delete
    4. Ekin xsedih pun tapi kecewa

      Delete
  20. I reserved my comment... Love you... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Love u tooooo SS....matilah....kalau ada org lain baca komen nih

      Delete
    2. Chewahhhhhhh! Wah wah....

      Delete
  21. Ikan2 segar ke tu JM.. lebih kurang sup sayur yg akak selalu masak jer JM ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yati....masih segar...masih hidup dengan aman...bila tukang masak berbicara hehehehe

      Delete
  22. haemultang..menu sihat tapi mcm tawar je kanns..sbb chef JM suruh tambah garam dan cili flakes secukup rasa..hehe..

    bina bangunan hanya utk meeting APEC je, so unbelievable..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas..pls email me your address...i will give u something for this comment....surprise....

      Delete
    2. Woww...unbeliveable....ckp omputih..enggak paham sihhh hahahaha

      Delete
    3. Deanna...pegi rujuk kamus OXFORD kah kah kah

      Delete
    4. malu dong ahh..tapi mau..hehe..will e-mail..thank you, dear..

      Delete
    5. Nohas : tak perlu malu2..bukan nampak pung

      Delete
  23. Eh tak sangka ikan kat sana sama jugak dengan kat sini. Siap ada ikan sebelah tu lagi! Ingat suhu lain, ikan pon lain. Err..rasa sama tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama je sama Ibu Zarith...rupa ikan nya lain...spesis yg ni lebih K-pop :-)

      Delete
  24. View malam memang hensem... He He He..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe...kalau SS ada dalam gambar tu berganda2 lah hensem nya tu

      Delete
    2. One fine day... Hopes... He He He...

      Delete
    3. kita g berdua nak? hihihih

      Delete
  25. Rindu kat Gwanggali Bridge tu... Hu Hu Hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada siapa kat sana..jeng jeng jeng

      Delete
  26. Ingat ye u'ouls... Bawak cili dari Malaysia! Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS x perlu...u x mkn pedas kan?

      Delete
    2. Ehhh.... Mana Jay Emm tahu nih?

      Delete
    3. alaaa....tgk kulit u pun dah tahu....glowing je!

      Delete
    4. mana ada glowing... glow in the dark ada laaa... ha ha ha...

      Delete
  27. Berapa lama menyesat cari subway tu? Mesti dok mengomel bebel2 kan... Dah laa basah kena ujan... Sesat pulak... Mesti bucuk masyamm je muka tu kan... Keh Keh Keh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear SS...this comment...this comment....so u will get hidden gift from me...thank u dear..muaahhh

      Delete
  28. Budak yang pakai baju pink tu... Nak kirim salam kat dia boleh? Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...dia ckp wkomsalam sayang sangat...sangat.,..sangat....tapi kan tapi kan kirim salam je ke?

      Delete
    2. jap lagi dia kirim diri dia... ha ha ha...

      Delete
    3. kalau boleh terbang sekarang juga JM pegi..boleh lunch sesama

      Delete
    4. Action speak louder than words :-)

      Delete
  29. Ikan haruan makan anak ada? Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan haruan kat sini semua ada harga diri wlaupun x beriman hahahah

      Delete
  30. bestnya pasar kat sana. hehe teringin nak pergi tempat cantik2 kat sana. tapi entah bile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eka Tikah : jika ada kemahuan di situ ada highway!!! hihihih

      Delete
  31. Kurus ler JM makan rebus-rebus je kat sana..terliur tengok nih..yg tak tahan jaket Pink tu tetap adooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. makkk oooo makkk... pink tu trade mark dia mak... keh keh keh...

      Delete
    2. Mak o mak..mmg kurus JM waktu di sana...balik je msia..huhuh...mulut x boleh tutup asyik nak ngap je

      Delete
  32. Wah, JM pergi pasar kat Busan yer... Pasar pun nampak menarik, kalau kat Malaysia, tak tertarik kan ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal..JM mmg suka g pasar..maklumlah...JM kan rajin masak walaupun x sedap hihihih

      Delete
  33. Siap bergambar dengan owner kedai lagi, memang hebat JM ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro JR...dak JM tu perasan rerupis!!!

      Delete
  34. nmpak segar2 seafood nya..siap hidup lgi ikan nye berenang2 ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopiO...lawak lah...kalau dah ikan tu berenang mesti lah hidup...kalau ikan mati yg berenang sis JM pun x berani nk mkn

      Delete
  35. bersihnya kat sana. pasar dorang memang meriah kan sis?? selalu tengok kat running man.. kshows... pasar basah dorang memang meriah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati Mira..pesal suka sgt running man nih....suka kwangsoo eh....

      Delete
  36. Sedapnyeee.....teringin la nak mkn cengitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda...cepat terjah!!!...psst : sorry dear...ada masa nanti kita ketuk 'rumah' u ehhhh

      Delete
  37. melancong sampai ke pasar basah.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak baik tau Pha Is gelakkan titew...hehehehe...Pasar Basah yang WANGI!!!!

      Delete
  38. Byknya seafood pelbagai jns ada wahh terbaikla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asha Lya..sediakan duit je..kalau x de duit sila telan air liur puas2 ihihihhi

      Delete
  39. sejuk2 mkn mknann pnas bersup mmg umphh kan..dapnyer!
    santek la pemndangan sana..sukanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Timm Bill...bakal mak mertua lalu pun x hirau time tu

      Delete
  40. sis... tq so much taw.. hihi...suka sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF...suka sgt? kenapa? dah dapat ole2 tu

      Delete
  41. Wowww...entry baruuu...komen dulu..nk sambung baca...hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna ...mesti ternanti entri Bosan ni kan...harap u tak Bosan...dah balik dari Kelantan lum?

      Delete
  42. ikan ikanan kat situ chantek tol...kaler2...macam sayang plak nk makan...hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna klau syg beli bela kat umah masuk aquarium :-)

      Delete
  43. Haemultang tuh nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap Eyda...seafood segar katanya

      Delete
  44. JM...

    ha ah lah,,, kat jepun haritu pun...
    kiteorang ckp omputih, deme ckp jepun...weols nk ty jalan.
    dgn yakin nau si jepun ni gebang...

    ha... ambik ubat... sesat tahu... sesat...
    (http://hnr318.blogspot.jp/2015/02/malaysian-team-okinawa-japan-day-2.html)

    hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurul nhhas : ahahaha pengalaman kan

      Delete
  45. lama tak singgah sini.

    1st pic. tu saya ingatkan jambatan pulau pinang.. hahaha.
    buta sejarah la katakan.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudip...thanks coz masih ingat JM...sudip datang sini senduk x marah ke hiihihih nanti merajuk senduk kacau kari sorang2 :-) buta sejarah x pe lagi sudip jgn buta geografi cam kwn JM ni..Krabi katanya di Dubai...acaner tu

      Delete
  46. segala ikan ada erk.. jerung xdak plak,.. sedap tu ikan jerung..hahahahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada jerung kan Suida...tutup pasar nih heeee

      Delete
  47. warna warni ikan tu.. udang pelangi lagi.. hehe.. menariknya.. kat pasar kita sini, asyik2 ikan tu ja.. balik2 ikan kembung ikan meah.. ikan sebelah warna kuning.. kat sini warna kelabu..lain tmpat lain kaler ka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida : kalau rasa dah bosan jgn makan ikan mkn itik lak hihihi

      Delete
  48. Ikan haruan, ikan keli balik Malaysia lah makan,.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida...dah Bosan..ikan keli ikan haruan ikan keli ikan haruan..lelama..kepala dh nampak cam ikan keli camne?

      Delete
  49. Sis.. kuatnye angin sambapi beralaih papan tanda.. hehe... style nya market dia, gi market dulu, then bawak gi kedai untuk masak.. ni kalau kat Malaysia, lagi lamalah kita duduk.. ye dak.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah : servis dorang pantas...x sempat habis satu lagu makanan dah sampai

      Delete
  50. wah..bestnya..memang cantik view kat busan kan..tak bosan tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khaty : harap2 x bosan tgk JM hihihi

      Delete
  51. usihh banyak tul seafood kat situ yer ... geram tengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putiri Wani..geram nk makan ke geram nak beli heheheh

      Delete
  52. bila tengok banyak gambar best dari JM di korea ... rasa cam nak pergi korea la pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteri Wanita..jgn tergoda hihihi

      Delete
  53. view siang cantik ... view malam pun cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteri Wanita juga CANTIK heheheh

      Delete
  54. selepas berhujan minum kopi panas..fuuuh nikmatnya tak terkata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Mrs...bila masuk je ke dalam saluran ke perut tu...wahhhh....bergegar seluruh badan..nikmat hihihi

      Delete
  55. Bestnya g jalan2.. Singgah sini.. Salam perkenalan.. :))

    ReplyDelete
  56. cakap pasal tourist cina, teringat masa saya pergi ke nami island, pon ada a group of tourist cina nak lalu and nak tangkap gambar kat signature trees tu. terus kitorang dengan beraninya suruh hoooooold dulu jangan lalu sebab kitorang nak tangkap gambar dulu.. hehehe..

    anyway seronoknya tengok pasar ikan.. kalau dapat masak grill berdesir desir tu sure siok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan Azura...dorang tu x sensitif langsung

      Delete
  57. JM.... haha... semangat ambik gambo dgn tokeh kedai... hihi

    ReplyDelete
  58. Time sejuk2 dpt mknan panas mmg heaven... rsa seronok sngt kan.... ooh... x sngka kat pulau kecik ni mereka adakn persidngn... ehh... pulau kan? Mcm bestla market tu...mcm2 ado...

    ReplyDelete
  59. mesti pergi kesemua tempat itu..thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk dalam list itie cepat! mesti gambar dari abe MKL meletop!!!

      Delete
  60. macam PICC pun ada bangunan tu...nasib baik x jauh sesat nya...dah la hujan...

    siap bergambo ngan owner kedai tu.. :)

    ReplyDelete
  61. wah..mcm best n mnarik je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan mcm lagi dah Hana Syed..tapi sememangnya BEST!!!

      Delete
  62. Hi .JM ..gigih betul adik sorang ni mengembara, info terbaik untuk bakal yang nak pergi sana.Dah bole jadik tour guide utk org mesia mana2 yg nak guna servis utk bawak sana sini tgk tempat tu.

    ReplyDelete
  63. moga2 saya ada jodoh dengan koreaa... aminnnn *fuhhfuhh*
    hahaha
    cepattt sambungg citer lagii hihihi

    ReplyDelete
  64. Teringin juga nak makan haemultang tapi haemultang dekat sini portion dia untuk 2 orang. Memang tak danlah nak merasa.

    ReplyDelete
  65. semakin lama membaca entry tentang Korea ni.. semakin tak sabar nak pegi.. cantik2 gambar juga cerita2nya..

    ReplyDelete
  66. Replies
    1. Ekin : view malam cantik sbb ada lampu dan cahaya tu..ce view malam kelam....cantik? hihihih

      Delete
    2. Yer la sebb ada lampu tu yg nampak cantik

      Delete
  67. Fuyoo bgmbr dgn tauke kedai.. sis jm ckap koya ke dgn diaorg

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap lagi dia jadi duta kedai tu... ha ha ha...

      Delete
  68. assalamualaikum,
    waaaaa bestnya pi Busan

    ReplyDelete
  69. Macam cantik je view kat Nurimaru APEC ni. Boleh masuk dlm list for the next trip la. Hehe

    ReplyDelete
  70. Ohhh..rindunya dengan Paris Baguette dan lorong sebelah itu...
    Biff square jugak...
    Wuuu..rindu2...

    ReplyDelete
  71. Dah jalan2 memang tak sah kalau tak makan2 kan...dapnyerr..

    ReplyDelete
  72. Cantik betul view dekat Nurimaru tu.. waktu malam tu memang cantik giler.. Daebak!!

    ReplyDelete
  73. Teringin nak rasa makanan Korea...kalau dlm cerita Korea selalu nmpk dorg mkn red bean mee...Sis JM prnah mkn x ?

    ReplyDelete
  74. pic last tu gaya2 retis bergambar dgn peminat..hihihi... nk autograf plz~~

    ReplyDelete
  75. JM oooo JM..
    Hadiah dah selamat sampai ke tangan saya.
    Tenkiu JM

    ReplyDelete
  76. Replies
    1. Fifi..kalau rindu meh la pelok!!!
      pst : dah terima lom ole2 dari JM

      Delete
  77. Salam JM, bestnya ngintai2 kat blog JM, banyak sharing untuk memudahkan pembaca dan kawan-kawan yg nak jenjalan ke luar Negara.. Nak ngintai blog JM untuk ke Indonesia arr, insyaAllah kalau rezeki lebih nak bawa anak-anak ke Indonesia... :)

    ReplyDelete
  78. kalo tengok citer korea mesti diorang ske makan mentah2 kan seafood ni.. mcm sedap bebenar laaa cicah cili
    paste diorang tu.. tingin nak cuba tp
    tkot x kena ngan tekak.. eeee dapnye lahai makanan..

    ReplyDelete
  79. kalo CT travel mmg laaa bab makanan akan usaha jugak p cr kedai halal yg jual
    makanan tempatan.. kenot lupakan nnt tringat2..

    ReplyDelete
  80. CT nak skip je kot Apec Naru tu hahaha..

    ReplyDelete
  81. Cantik gambar first tu bila tengok waktu malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Faa....cantik kan..ehh..lama menghilang? apa cite terbaru skrg?

      Delete
  82. perhkkkkkkkkk buatkn acik nk ke sana..bestnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je Acik..pergi bersama org kesayangan baru x Bosan heee

      Delete
  83. Replies
    1. ye ke kak Kam...dah pernah ke Busan? heee...mmg x Bosan akak..byk tempat menarik

      Delete
  84. klu harga tak mahal , blh la rasa kan JM . saya tgk kerang tu pun dah geram . lagilah seafood yg x pernah jumpa . mesti rasa nak cuba ...

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang