You can click on me :-)

Monday, 8 June 2015

Quick Update : Mendaki Gunung Rinjani, Lombok

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog,


Innalillah!!! itulah perkataan pertama yang terucap sebaik sahaja dapat line WIFI selepas check-in di Krisna Hotel, Kuta Lombok..Why?

Berita Gempa bumi di Ranau...Al-Fatihah kepada mangsa dan salam takziah kepada keluarga terlibat. Pada hari kejadian kami berada di Puncak Gunung Rinjani (Summit Rinjani) di ketinggian 3,726 meter.

Alhamdulillah..syukur ya Allah, JM selamat mendarat di KLIA2 pada 8 Jun 2015 jam 3.00 petang tadi. Terima kasih kepada semua reader blog yang mendoakan keselamatan dan kesihatan sepanjang berada di sana.

Syukur juga ya Allah kerana JM berjaya menawan Summit Rinjani di ketinggian 3,726 meter sedangkan JM bukan pendaki tegar..tidak!...tidak sama sekali. Cuma ada pengalaman mendaki bukit Broga dan Bukit Puchong..itu hanya KACANG!!!

Pernah ada pengalaman mendaki Gunung Ledang dan Gunung Datuk tapi 5 tahun lepas..ye 5 tahun lepas ketika itu masih muda dan kuat.

Banyak perkara lucu, sedih, gembira, perit sepanjang trip Mendaki Gunung Rinjani.

1. Masuk tandas nampak orang kencing berdiri
2. Pengalaman 2 jam perjalanan dari Bali Airport ke Feri Padang Bai, Bali jam 1.30 pagi
3. Rata-rata perempuan lombok menyusukan anak kecil keluarkan 'kopek' dari leher baju dan si anak menyusu....sambil berdiri...tanpa selindung...
4. Lelaki Lombok Caring dan Gentleman....ahahahaha...ini dari pengamatan JM ye..walaupun tak ada rupa paras yang menawan
5. Jika ingin mendaki Rinjani perlu kental, hati mesti kering, sanggup tak mandi 3-4 hari, buang air besar dan kecil dalam keadaan yang darurat. Cuci muka dengan wet tissue dan gosok gigi dengan air  yang terhad
6. Sanggup tido dalam kesejukan, solat dalam khemah, solat di Pos (hentian), berwuduk dengan cara bertayamun

YES!!!! selepas pelbagai rintangan yang di lalui, rasa pening, loya, merangkak, jalan seperti siput, laluan trek mendaki yang sangat mencabar dan sokongan moral dan bantuan dari guide Mahwin akhirnya JM berjaya menawan Puncak Gunung Rinjani. 

View Gunung Rinjani dari Bukit Pergasingan
Puncak Mt Rinjani - sila abaikan muka JM yang sunburn dan hitam kerana habuk pasir hitam
JM akan kongsi full story selepas tamat entri Seoul.

396 comments:

  1. ke lombok mendaki puncak rinjani pula...hebat JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak Paridah...tapi bila balik sakit satu badan...rasain huhuhu

      Delete
    2. Yang mana satu sis JM dalam gambar

      Delete
  2. Yeayyyyyy! Puncak Rinjani berjaya Sis JM takluk! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Farrah...cam x percaya je BERJAYA...speechless!..track yg sgt mencabar mental

      Delete
    2. lepas ni puncak apanplak nk daki

      Delete
    3. ZF : puncak kejayaan heeee

      Delete
  3. Amboii, puaslah sis jamu mata tgk 'kopek' eh..hihihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : ahahahaha....dapat tgk FREE...x jauh beza dengan buah betik...astagfirullah..cepat2 alihkan pandangan

      Delete
    2. eleh JM.. macam dia xdak.. >__<.. hhahahahahaaaa

      Delete
    3. Suida...ada tapi x sama hihihihih

      Delete
    4. Selamba je 'mengopek'..
      Lelaki Rinjani tak sambar ke?

      Delete
    5. K.JM cayunk, semalam i pos laju parcel kat u tau. Hopefully u suka ;)

      Delete
    6. Ye Shikin...selamba je dia tunjuk kopek depan kami...sis JM apa lagi tgk lah...terkejut gak pastu buat2 tak nampak hihi

      Delete
    7. Shikin ada POS PARCEL? mesti lah sukaaaaaaaaaa.....x pos parcel tapi datang jengah blog sis JM pun dh buat sis JM tersenyum lebar....terima kasih cayunk Shikin

      Delete
    8. ZF : senyum dalam keletihan

      Delete
  4. Alhamdullilah ... JM telah selamat kembali ...

    Dan TAHNIAH ... kerana PUNCAK telah di daki !!!

    Ammbbooiiii ..... caring sangat ker??? Hahahhahahaaa Kita rasa orang Jejaka Malaya lagi ramai yg caring caring JM !!! Hahahaha!

    Apa apa pun .... cepat cepat ler sikit ya kisah nih !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah bro Zali...nasib baik bukan Gunung Kinabalu....

      Ye ke ramai...ramai yg JM jumpa penting kan diri je.....acaner tu huhuhu

      Delete
    2. Ada yang berkenan di hati tak?

      Delete
  5. Replies
    1. Mas Gunadi...hampir putus asa sebenarnya tetapi Alhamdulillah guide bagi semangat dan pimpin sehingga ke puncak :-)

      Delete
    2. Tahniah sis JM semangat itu penting

      Delete
  6. Welcome back kak JM! Tahniah berjaya mendaki gunung Rinjani tu ♡♡♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kay...speechless bila dapat jejak puncak tu tapi akibatnya SAKIT SATU BADAN...

      Delete
  7. wah bestnya dah sampai puncak rinjani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg SERONOK sgt kak Nasa...alhamdulillah

      Delete
  8. Plan nak daki gunung kinabalu lagi tahun ini, tapi xde rezeki sebb fully book...lepas ini kena pendam dulu lah hasrat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selepas berlaku runtuhan tu nampaknya kak Nasa perlu pendam dulu hasrat tu

      Delete
    2. biar keadaan semua ok... selamat semua.. baru boleh daki balik

      Delete
    3. ZF x nak mendaki ke...best tau

      Delete
    4. Dah lama tak mendaki, kali terakhir daki bukit rendah ke pantai kerachut Penang, tu pun pancit

      Delete
  9. cayalah JM!!!!*clap clap*
    hey..bahaya betul statement lelaki lombok adalah caring tu...patutla ramai wanita tergoda hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuli..mmg betul caring n gentleman..JM pun hampir2 tergoda tau ehehehe

      Delete
  10. JM best nya....
    alhamdulillah selamat sampai...

    fuhhhh sib baik tak kena ngorat ngan mamat lombok yang caring dan daring itu ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul....alhamdulillah...ahaksss...mereka tak ngorat sbb sis JM masih 'kurang' di mata mereka heee

      Delete
    2. tak pe JM ... bior kurang di mata mereka... janji selamat pulang.
      nnt sapa nak bawak saya g koya... ha ha... camna tuh

      Delete
    3. heheheeh...nasib baik kan...kalau lah Nurul yg ke sana entah selamat balik ke tidak hihihi
      Alaaa....Korea tu senang je...pegi Solo pun boleh...nak jugak ke JM temankan..nanti bocan :-)

      Delete
  11. JM... kita baru tahu lombok tu cantik - 2 minggu lepas.
    hihihih...
    sebab ada kawan nak g lombok lantas membuat ku bertanya ...
    "Apsal ko nak g lombok? Cari penyakit betul nko ni... Kena kidnap kang menyusahkan kerajaan nak bawak balik...bla bla bla..."
    pastu kena sekeh sekali ... "ko pernah tgk tak rupa lombok tu macam mana"...

    hahaha... setelah ku gugle... subhanallah... cantik rupanya lombok ni...
    hmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaahah....kisah LELAKI LOMBOK culik PEREMPUAN sgt femes kan sehingga ramai yg takut nk ke sana...tak perlu takutlah Nurul...banyak sangat tempat cantik dan menarik di Lombok tu...jika ada peluang sis JM pun nak pegi lagi

      Delete
    2. NAK IKOT....
      NAK IKOT....
      NAK IKOT....
      NAK IKOT....
      NAK IKOT....
      NAK IKOT....
      NAK IKOT....
      NAK IKOT....
      NAK IKOT....
      NAK IKOT....

      Delete
    3. hahahaha.... pernah kira tak berapa kali saya cakap nak ikot JM g jalan... hihihihi

      Delete
    4. kah kah kah kah...genapkan 100x dulu

      Delete
    5. Hati hati sis JM takut hatimu di kidnap

      Delete
  12. wowwww.....tahniah JM kerana berjaya menawan puncak gunung.....kegigihan anda kebanggaan kami.....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah....gittew katanya DM...mmg gigih sangat tau bawak 10 Top Commentar daki Gunung Rinjani tu....

      Delete
    2. mesti JM beratkan nak angkut 10 tuh naik gunung....hahahhahaha

      Delete
    3. itu sbb balik dari Lombok JM terkena AMS (Acute Mountain Sickness) seluruh badan bengkak, kaki pun bengkak...x muat nk sarung kasut

      Demi rakan2 blogger yg setia...walaupun BERAT sanggup JM pikul giteww hihihih

      Delete
    4. yeke JM??? siannyer....teruk x bengkak2 nye???? tapi kalau dh nekad....mmg puas ati la kan....berjaya jugak menawan puncak...hihiihih

      Delete
    5. Masih bengkak Deanna...sarung kasut masuk separuh je..kaki bengkak spt orang mengandung huhuh...plan nk pegi klinik

      Delete
    6. Aiyoo...siannyeee..mmg kena g klinik tu JM..takut jd pape...take care tauuuu...

      Delete
    7. pergi klinik tau kak JM..

      Delete
  13. sudah enggak sabar menunggu entry seterusnya.....dah macam tnggu citer yg best kt wayang dah ni....hehehehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboiiii gitteww sekali hihihih...sabar buk DM ya sabar

      Delete
    2. Rsa hari2 dtg sini...cpz tazzabar nk tggu next entry dr JM....heheheeheh

      Delete
  14. wah JM jadi pendaki pulak sekarang.Tahniah JM bejaya tawan Gunung Rinjani

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye CC...dah lama x mendaki...habis sakit satu badan huhuhuh

      Delete
  15. alhamdulillah....JM selamat pergi dan kembali semula ke Malaysia.....takziah jugak sy ucapkan kepada mangsa gempa bumi di ranau....tak dapat dibayangkan keadaan masa tu....semoga mereka tabah menghadapi ujian ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah...sedih dgr berita tu...Al-Fatihah buat mereka

      Delete
    2. semoga depa tabah menghadapi ujian ini

      Delete
  16. Replies
    1. Terima kasih Mrs...perit dan derita nya Allah sahaja yang tahu huhuhuh

      Delete
  17. wahhh....cantiknya pemandangan kat atas ni....rindu rasa nak mendaki lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hani...view yang sangat ohsem...kalau ada hasrat nak mendaki Rinjani roger sis JM..nanti kita arrange :-)

      Delete
  18. Alhamdulillah..tercapai juga hajat ya... mcm2 pengalaman JM di sana... Itulah org kata, jaoh berjalan luas pengalaman...he..he... Knp gmbr last tu mcm senyum terpaksa ja JM..? he..he.. letih eh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fari : PENAT yak mat....senyuman dah hilang dalam perjalanan mendaki :-) SEJUK, PENAT, LAPAR semua ada time tu

      Delete
  19. alhamdulilah dah sampai..:-))

    terasa terus diri ni gayat..tinggi nya..ati2 jm..take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yan..alhamdulillah dah selamat mendarat...

      Delete
  20. Replies
    1. Thanks Nana...pengalaman yg begitu berharga :-)

      Delete
  21. Replies
    1. Emy!!!! Terima kasih. PERIT dan DERITA hanya Allah sahaja yang tahu semasa berjuang untuk ke puncak tu

      Delete
  22. gayatnya tengok (T____T)

    apapun... subhanallah... pemandangan dari atas puncak, cantik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanisah eeiyss : ha'ah...kalau org gayat mmg x boleh ke sini..bahaya..view mmg speechless

      Delete
  23. Wah, tahniah Sis JM sebab berjaya menawan puncak rinjani..tak smeua orang mmpu..heheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mimie : sis JM until now masih tak percaya....rupanya U can do it...but slowly

      Delete
  24. Selamat kembali ke Malaysia ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Cik Mimie....badan masih sakit2 huhuhuh

      Delete
  25. bestnya JM mendaki memanjat gunung ni..tp azab selepas mendaki tu pun bkn alang2 yer..kepenatan yg amat sgt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani Sanusi : kalau mental x kuat mmg dh lama give-up...penat tu usah cakap lah..panas, ada rasa nk pitam, pening, muntah semua ada...kulit habis sunburn huhuhu

      Delete
  26. wah, sampa ke puncak gunung kak JM!!cayalah, I is jeles! saya yang lagi muda pun tak terlarat kot..tahniah kak JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal : belum coba belum tahu :-)

      Delete
    2. jom kak sal... kita try..tgk larat ka x... tambah saya yg lebih muda..tah la larat ka x

      Delete
  27. Tahniah JM!!! Naz teka ni mesti ada dalam bucketlist JM kan.

    ReplyDelete
  28. wah, hati kental akak nih, perghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula tu tak kental sangat Den tapi selepas mendapat kata2 semangat dari kawan2 sis JM teruskan jua

      Delete
  29. lelaki lombok caring?? patot lah dulu banyak kes org kite kawin dgn jejaka lombok kn?no wonder..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yad!!!! betul2 caring tau...tolong buka kan pintu kereta, tolong bawak beg dan sentiasa pastikan yang perempuan ni selamat dan nyaman dulu baru dorang pergi...

      Delete
  30. memang power lah sis JM, hanya org yang betul2 hati kering je boleh mendaki gunung. Syabas! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yad!!! maybe sis JM minum power root hahahaha

      Delete
  31. lagi satu kalau panjat gunung mungkin tak terasa sgt, kalau turun tu org kate gigil lah kaki nak turun. betol ke? tak zabar nak tggu entri baru pasal pendakian JM . huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sgt Yad..rasa semua sendi-sendi di badan dah hilang..dh x rasa...ibu-ibu jari kaki semua sakit, turun guna selipar jepun dan mcm2 lagi..nanti sis JM kongsi pengalaman perit tu

      Delete
    2. tak abar nak tao pengalaman tu. take care eh JM..... have a good rest ^^

      Delete
    3. Yad....kalau mood rajin datang adalah update nya jika tak tunggu lepas raya :-)

      Delete
  32. "JM akan kongsi full story selepas tamat entri Seoul."
    sram ayat begini.. bila nak habis agaknya.. hahaha...

    Maap ye jM, gurau senda aja.. bestnya JM panjat2 gunung.. pernah panjat bukit ja.. apa2 gu pun belum.. hehe..
    Tragedi gempa bumi ranau, tu sedihlah ramai pendaki gunung kinabalu mati kat atas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida : seram sehingga meremang bulu "teti" tak kih kih kih

      Delete
    2. Bulu teti tu pe?? Tetiba wat2 tanya kan...hahahja

      Delete
  33. benda2 camni, mental tu yg kena kuat.. apa2 pun salute to U JM.. U did it..
    patutlah gambar yg SS lukis tu JM atas gunung camtu.. Dahla gempa bumi ranau dekat Kinabalu tu.. mujur Jm bukan kat sana.. Allah... Rinjani rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah umur masih panjang...berkat doa dari kawan-kawan JM selamat pergi dan pulang. Suida...jom ikut JM mendaki...nak tak?

      Delete
    2. kat na JM? I teringin sangat nak aktif balik.. rindu dengan bau hutan.. Dlm negara ke luar?
      tapi JM badan I dah tembam.. hahha...

      Delete
    3. by da way, kaki U camna.. ada rasa kurang sikit x..

      Delete
    4. Suida...ahakss....betul ke ni..tapi tunggu kaki sis JM dah ok dulu ehh...nanti kita plan lain

      Delete
    5. Suida...ahaaa..mlm tadi dah buat seperti di saran tapi masih sama, bengkak shingga x tenggelam buku lali..so pagi tadi pegi klinik Dr bagi ubat bengkak..so tunggu lah dalam 2-3 lagi mcm mana...sayang Suida :-)

      Delete
  34. Yang nombor 1 tu paling hebat... kalau lelaki kencing berdiri perkara biasa, tapi kalau perempuan kencing berdiri macam tersangat pelik pulak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro JR....kalau nak tahu JM salah masuk TANDAS!!!! huhuh...nantikan full story

      Delete
    2. ok...dh tazzabar nk tggu citer kencing berdiri nihh....hhahahahha

      Delete
  35. Alhamdullilah. Bukan senang nak daki gunung. Saya yg dakit bukit panorama ni pun rasa nak tercabut nyawa. haha.

    Tahniah kakk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Scha...tak pe..permulaan bukit dulu pastu bila dan biasa tukar ke gunung pulak..best tau...view sgt ohsem!

      Delete
  36. tahniah sis berjaya menawan gunung...

    ReplyDelete
  37. Amboi JM, senyap senyap ke Rinjani ek! Alhamdulillah! Another achievement to the list. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikss...Zara Ab...asyik ke Korea je kan itu sbb nak alih angin...cari angin gunung :-)

      Delete
  38. Bestnya mendaki gunung! Saya tak pernah lagi mendaki ni, tak kisahlah bukit ke gunung ke :( insyaAllah kalau ada peluang nk mendaki gunung kinabalu. Taktahulah bila kann~ hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni....try dulu...sekali dah berjaya mendaki mesti nak lagi :-)

      Delete
  39. tahniah JM! wah seronoknya bila dah berjaya
    kalau saya tak mampu rasanya
    nak berjalan kako sendiri pun tak mampu
    lagilah nak mendaki gunung, demamlah jawabnya! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih YY...berkat kesabaran akhirnya sampai ke puncak...tapi x bestnya..bila balik msia sakit satu badan, kaki bengkak, kedua2 ibu jari kaki sakit dan lebam di sana sini, muka sunburn huhuhu

      Nak berjalan kaki sendiri tak mampu? kenapa? YY jalan bertongkat ke sekarang? ala...x tahu...YY x sihat eh? nanti senang JM terjah blog

      Delete
  40. Hebatlah JM mendaki gunung. peh. Sha bukit Broga pon pancit. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha belum cuba belum tahu...mendaki slow2 ..in sha Allah u can do it...yg penting hati perlu kental

      Delete
  41. alhamdulillah..berjaya menawan gunung pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak Kam...waktu mendaki kaki x sakit...bila dah balik msia baru merana..yg pasti view di atas gunung sgt speechless

      Delete
  42. Wow kelas JM panjat Rinjani!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ren pun BOLEH...nanti boleh ajak John sekali bila dia dh balik msia

      Delete
  43. waaaaaaa... tanjat KK bila bukak blog JM. dah sampai puncak Rinjani rupanya. tahniah2x!!
    anyway, unik dan cantik kan Lombok? lelaki2 sana pun memang gentleman je hahaha. tak sabo nak baca entry seterusnya. KK rindu giler sama Lombok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih...teruja lepas dapat tahu Kak Kiah mendaki rinjani last year :-)
      Ha'ah..betul tu...pantai2 yg cantik tapi JM belum habis explore just pegi mendaki ke...kalau di tanya nak ke sana lagi..YES!!! kerana lelaki yg gentleman ahahahah..

      Delete
  44. Wow seronoknya!!! Tahniah JM.. bukan mudah nak menawan gunung mcm tu.. klu saya, mau semput juga dibuatnya.. best!!.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro KK...bila di kenang time mendaki tu rasa TAUBAT x nk mendaki lagi TAPI bila berjaya menawan PUNCAK hati sgt PUAS...tapi merana sakitnya sekarang kaki semua bengkak huhuh...rasain heeee

      Delete
  45. Tahniah JM!

    Im so happy for u kerana berjaya panjat gunung sampai ke puncak. Sungguh kuat stamina JM..

    Wah naik broga kacang jer, hehe terasa den..kikiki...

    Psttt: sakit2 sendi mai try suplemen shaklee ( sorry ter promot)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue!!!!! ahaksss...bagi yg x biasa mendaki Gunung yg tinggi better try Broga dulu...itu pun dah capek sebenarnya
      ahakss..promote shaklee eh..tak de hal lah...pagi tadi dah pegi jumpa Dr..tgk dalam 2-3 hari lagi bengkak tu kurang ke x

      Delete
  46. Baru sempat nengok blog JM ni.Ciku baru landing 9/6 bebaru ni dari china.Tahniah n syabas .kental sungguh semangat JM.tak sabo nak baca lagi entry penuh nnt.

    ReplyDelete
  47. saya cuma apat membayangkan keletihan dan segala macam kesukaran seperti tak mandi , bertayamum , cuaca sejuk , berdebu . kesimpulannya , hanya pendaki berjiwa tegar je boleh melepasinya ... tahniah JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Vee...semua situasi tu kami hadapi...kalau x kental mmg dh lama give-up tapi hasilnya sgt berpuas hati

      Delete
  48. Wah... makin hebat JM sekarang ni... Tak dapat bayangkan JM beristinjak di puncak sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu nak bayangkan PLM sbb perut JM x meragam...cuma buang yang kecil je hihihi...klau bygkan nanti PTAM!!!

      Delete
    2. makan mesti JM catukan? takut nak ter yang besarkan?

      Delete
    3. hahahahaha PLM ni.. tu yg dibayangkan =P darurat xpe PLM.. tapi syukur Kak JM xde uk uk miahahaha..

      Delete
  49. Tahniah yer..

    Salah masuk tandas ke cmner?/

    Jom join Segmen Terbaru Saya ini

    Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik

    Blogwalking Sini..
    Jombaca artikel baru saya

    Travelog:Water RaftinG Di Sabah

    ReplyDelete
  50. Lawo towel Jay Emm... Macam askar Jepon... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaaaaanseeeeeh.. tapi cem Korea je manseee..

      Delete
    2. SS..towel jepun cenggitu ehh..heheheh

      Delete
    3. manseh tu mende? masin ke? :-)

      Delete
  51. Waahh... mmg kental! Kalau saya mmg tak sempatla sampai ke atas... hehe

    ReplyDelete
  52. Alhamdulillah kak JM Selamatttttt..ye la takut kan skrg panjat gunung pon bahaya dh skrg ni..
    *eh menysukan ank kuar kn 'kopek' dari leher baju?? hahaha menarik utk di kongsi tu hahahha ;p

    ReplyDelete
  53. bravo..tahniah..kalau den, rasanya tak mampu nak buat No. 5 & 6 tu..

    masa dgr berita ttg gempa bumi di Sabah, teringat gmbr gunung yg SS lukis dlm entry lepas, terfikir jg JM pegi daki gunung kinabalu ke..Alhamdulillah, bukan rupanya..

    ReplyDelete
  54. peeergh Akak JM.. CT tumpang bangga untuk akak ni sebab berjaya tawan itu Rinjani..
    CT mmg tak dapat la daki panjat tu semua.. x ada keizinan lagi.. tergolek2 jatuh kang..
    tabik *toink toink*

    ReplyDelete
  55. ehehe.. akak xde sngkot orang sana kan ? neeeeehi kak neeeehi..
    jauh kami nak pi kenduri nanti ehehehe.. mmg gitula culture diorang.. tapi malu la =P

    ReplyDelete
  56. dah mula masuk keje ke kak ? sengal2 sendi tu semua trasa lagi dak.. suh SS picit hehehe..

    ReplyDelete
  57. Fuyyooo dah naik gunung pulak sekarang nie.. hebat hebat.. sungguh hebat :D hahahaaaa

    ReplyDelete
  58. wow...rasa kagum sgt....kalau ai mmg tak mampu dah....surrender!!

    ReplyDelete
  59. Saya baru mendarat.....hari 12 Jun 2015..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wowww...lamanya di sana...2 minggu eh....bila nk update..lepas raya? citer Jepun belum khatam kan

      Delete
  60. terus trejah log JM..terasa rindu sangat kat blog JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa...Abe MKL ni...betul ke ni ishh...terharu tau

      Delete
  61. Ingat ke Gunung Kinabalu...bercerita dengan Cinta....kasihannya JM...kalau Ke Kinabalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. abe MKL : Alhamdulillah...umur JM masih panjang :-)

      Delete
  62. Tahniah! tulang dawai urat besi ni.

    ReplyDelete
  63. Rupanya ke Lombok....syukur alhamdulillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..ke Lombok bukan Kinabalu...view lombok sgt cantik..ada rezeki nk repeat..abe MKL x nk ke Lombok?

      Delete
  64. Replies
    1. Arghh...Abe MKL jgn buat JM jelez....belum pernah ke sana lagi nih

      Delete
  65. WAHhh seronok baca pengalaman jm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eny : pengalaman yg sukar di lupakan :-)

      Delete
  66. Tahniah JM........
    Tahun 2013 dulu saya hampir mendaki Rinjani.... dah bayar deposit... tapi ter cancel last minit.... kalau tak kita seri...

    Kalau sekarang nampaknya Rinjani dah semakin menjauhi dari SR

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih SR..loh...kenapa Mbak SR tak teruskan niat tu....view di atas gunung tu mmg cantik tapi sebelum sampai puncak mmg hazab

      Delete
  67. Ya Allah, cantiknya! Tak sabar nak baca details nya nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah boleh tunggu lepas raya tak hihihihi

      Delete
  68. Caring ye patut la Ade yg lari ke sana.... Kes mengopek tu kn sama cam mmbr Cikna yg totally warganegara, skunk ni Cikna confuse dia ni asal Dr mana....???

    ReplyDelete
    Replies
    1. CikNa..mmg caring x tipu uolss hikss...maybe asal dari Lombok gak Cik Na

      Delete
  69. Kagum dgn JM! Diana memang tak akan mendaki gunung...bukit pun belum tentu lagi...hihihi..awak memang wanita berjiwa kental.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana : maybe lepas ni fikir berkali2 sebelum mendaki....penat tapi sgt best

      Delete
  70. uuhhh keceee kereeenn mantap euyy....

    ReplyDelete
    Replies
    1. angkisland : ngomong apa sih...yg sis JM MaNTAp je hihihi

      Delete
  71. Replies
    1. Kak Mah...lama x singgah sini...kak Mah kan dah pernah tinggalkan komen di blog JM sebelum ni...lupa lah tu...i'm still remember u :-)

      Delete
  72. Entri ni macam ada sensored sakit hahaha
    Kencing berdiri, dll

    Alhamdulillah sis JM selamat

    ReplyDelete
  73. Kalau sis JM kata bukit broga kacang, saya yang tak pernah naik lagi broga takleh komen ler

    ReplyDelete
  74. Assalmmualaikum JM..

    Saje menyinggah...tya kabar hehehe

    ReplyDelete
  75. tahniah kak JM kerana berjaya mendaki gunung Rinjani.. bukan mudah nak mendaki gunung kalau kita tak pernah mendaki sebarang bukit dan gunung..

    ReplyDelete
  76. rindunya kat kak JM.. akhirnya kembali daripada Lombok.. dan blog pun berupdate..

    ReplyDelete
  77. wah...dah menawan gunung pulak dah....terbaeklah hakak jm;p

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352