You can click on me :-)

Tuesday, 2 June 2015

Autumn at Seoul & Busan : Taejongdae Busan


Assalamualaikum dan salam sayang dari JM,


Petang hari ke 3 kami ke sini...

Yeongdo Lighthouse
Taejongdae Cliffs
Jika ke Busan. sila masukkan Taejongdae ke dalam itie...pasti x akan menyesal...korang akan menyesal jika x ke sini...view sangat ohsem..

Nak tahu cara ke sini..jom ikut JM!!!

Selesai solat dan rehat di GH, lebih jam 3.00 petang kami keluar menunggu bas. Jika nak ke sini naik BAS ye.

Kami stay di Sam Wong Jang GH, so nak ke Taejongdae mudah je. Jalan kaki ke jalan besar (main road) terletak di belakang GH, cari bus sign, naik bas no 8.

Bagi mereka yang stay di area Gukje Market atau Jagalchi Market, ikut cara yang JM kongsi ni

Direction to Taejongdae :
1. Dari Jagalchi Stn ambil Exit 1
2. Jalan terus ke hadapan sehingga nampak kedai Mammut di sebelah kanan jalan
3. Bus stop betul-betul di depan kedai ni
4. Naik bus no 8, last stop di Taejongdae

Kedai jual sweater - Mammut a.k.a Gajah...ehh betul tak SS?
Make sure naik bas no 8 - last stop di Taejongdae
Tak lama tunggu bas no 8 sampai terus naik. Tambang bus 1,200 won boleh guna T-Money. Tempoh perjalanan dalam 30min kalau tak salah. Bus masih ada kerusi kosong, jadi kami ada peluang duduk, seperti orang mengantuk di sorongkan bantal..hikss

Bagaimana nak pastikan dah sampai Taejongdae tu?

Mudah je..bila ramai orang turun, dah sampai lah tu hihihhihi. Mudah je, bila bus berhenti nanti make sure sebelah kanan jalan ada kedai jual anak patung seperti gambar di bawah, kalau kedai tu tutup? Toleh ke kiri terdapat banyak bas parking dan jika pandang depan akan nampak entrance gate.

Kalau kedai tutup, tempat parking bas pun x ada pandai-pandai lah korang ye hehehe

Sebelah kanan jalan ada orang jual anak patung
Turun dari bas nanti, jalan arah ke entrance gate ni
Belum sampai lagi, jalan dalam 100 meter untuk kaunter tiket dan Tram Terminal
Jalan lagi
Jalan sehingga juma Danubi Train ni
Dah sampai sini, pergi beli tiket Danubi Train di kaunter tiket, harga for adult 2,000 won. Kalau korang rasa kaki masih bertenaga boleh jalan kaki tapi kami x mampu.

Dapat tiket sila lah beratur!!!!

Tiket Danubi Train
Beratur menunggu giliran naik tram
Sebenarnya tram ni akan berhenti di beberapa attraction place

Platform (tempat tiket) → Taejongsa Temple → Yeongdo Lighthouse → Observatory → Gumyeongsa Temple → Taewon Jagal Madang → Platform (tempat tiket)

Kami tak berminat nak berhenti di semua pit stop, kami pilih untuk stop di Obervatory dan Yeongdo Lighthouse. Katakan korang berhenti di Taejongsa Temple, so agak jauh jika jalan kaki ke Yeongdo Lighthouse tapi jangan risau, tunggu je next tram dan stop at next pit stop begitulah sererusnya.

Kenapa tempat ni femes?

"Under the lighthouse of this resort is a rock called Sinseon Rock, named after the myth that gods and goddesses came down here to relax. At this rock is a figure called Mangbuseok, named after the story of a woman who waited for her husband who had been taken to Japan. Taejongdae is also famous for the ritual of praying for rain, performed when there are droughts, and rain on the 10th of lunar May is called the 'Taejong Rain'. On days with clear skies you can see Japan’s Tsushima Island from the observatory." info dari visitkorea.

Jom layan view di sekitar Obervatory dan Yeongdo Lighhouse ni. JM malas nak merepek heheheh.

psst : kepada mereka yang GAYAT (S gayat kan), JM x suggest datang sini ye..kalau datang juga tak perlu turun ke clifft tu..Jika nak ke clifft tu perlu turun tangga dan jalan tepi tebing yang tinggi...harus berhati-hati.

TAPI kalau my sweetheart nak turun juga JM boleh pimpin tangan, i can be your heroin heeee.

view dari Observatory
Jom!! kita ke lighthouse

perlu turun tangga lagi
Dah sampai - Yeongdo Lighthouse
View dari atas...gayat tak? nampak orang kat bawah tu kecil macam semut -:)
Turun lagi ke bawah untuk ke Sinseon Rock
Nampak kaki budak tu heeeee, bukti dah jejak sini
JOM...kita sini pulak
ZOOM sikit..nampak 2 orang tu
Jika nak ke Clifft tu perlu jalan di laluan berpagar putih tu ye. Kalau rasa nak hidup lama duduk baik-baik kat atas hihih
Korang berani berdiri macam ni
View lighthouse dari bawah
Dah puas? jom balik
Nak balik ke platform or tempat jual tiket tadi beratur je kat sini tunggu tram
Naik tram turun di tempat beli tiket tadi dan menapak semula ke tempat turun bas semasa sampai tadi. 

Jalan terus sehingga ke tempat arpking bas
Naik sekali lagi bus no 8 bukan no 88...jangan confius
Waktu balik sepatutnya turun di Nampo Dong stn, tetapi dah sampai Busan Stn baru perasan dah terlepas stn. Terus cakap kat member jom kita turun kat sini pastu naik train balik ke Jagalchi. Hahahaha....kalau trip x salah jalan x sesat tak sah.

Kepada bro Jali...masih ada lagi sambungan...ahahahaha

149 comments:

  1. Replies
    1. ooo kokkiri ya SS.. macam KE KIRI plak bunyinya.. hehehe..

      Delete
    2. Jangan biri2 sudah... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. heeiii...ko..kiri pusingggg......gitu laa asal perkataan kokkiri tuuu hahahhahaha

      Delete
    4. gajah berkawat... he he he..

      Delete
    5. gajah pun pndai berkawat

      Delete
  2. "bila ramai orang turun, dah sampai lah tu"... Kalu tak de orang turun camne? Sesat laa tu maknanya kan? Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bygkan kalau 1 bas tu xturun2.....semua sesat hahahahhaha

      Delete
    2. kalau sesat kena laa cari sampai jumpa.. hehehe..

      Delete
    3. Kah Kah Kah... Lawakkkkkkkkkkkkk laaaaaaa Kariiiiiii wooooiiiiii! Sakit perutttttt! Nak turun loceng tak deeeee! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. hahhahahaha.....sesat barat smpai ke pagi xjupe....adehhhhh

      Delete
    5. Bunian sorok jalan... keh keh keh...

      Delete
  3. "Kalau kedai tutup, tempat parking bas pun x ada pandai-pandai lah korang ye hehehe".. Abislah kiamat!!!! Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terus rase macam.. sampai hati JM.. hahaha.. sesat naye.. tapi Jm pon terlepas station kan..

      Delete
    2. ahahaha..pandai-pandai lah ye nak hidup

      Delete
    3. Fifi..x sesat di tempat orang x sah...

      Delete
    4. sesat tu la membuat kn kta belajar perkara baru ;p

      Delete
  4. Lama tak nak tunggu next tram ke pit stop lain? Ada sampai kuar daki? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuar daki kalau gosok ngn batu sambil menunggu...kih kih kih

      Delete
    2. hehehe dahsyat tuh kalau tunggu sampai kuar daki..

      Delete
    3. Sambil nunggu sempat tenyeh daki woiiiiii! Ha Ha Ha....

      Delete
    4. alaa2...mcm mandi laaa....sambil2 tggu.....hahhahahaha

      Delete
    5. sabun dibilik mandi... he he he...

      Delete
    6. Sampai berdaki dasyat tu guna sabun tanggal tu

      Delete
  5. Adeiiii... Ni yang nyampah naik2 tangga nih... Adesss... Macam tinggi je tempat tuuuu... Lom pegi dah rasa mengeluh... Hi Hi Hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan la nyampah.. sesekali exercise apa salahnya..

      Delete
    2. Nk tangga kena fikir dulu hahaha

      Delete
    3. Exercise atas katil lagi sedap... Malas nak kuar kalu cuaca kat Busan tu asik ujan je.... He He He...

      Delete
  6. Bertabah lah bro jali menunggu.... Sedia pop corn banyak2.. He He He..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tumpang pop corn laaa....hehhehehe

      Delete
    2. Nahhhh! Amik nihhh.. Sebijk je yang tak kembang.. Hangus plak tu.... he he he...

      Delete
    3. cehhh...tu bukan popcorn...tu bijik benih hahhahahahahha

      Delete
  7. Memang cantik sangat view nya ni! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Farah..kalau ke Busan masukkan dalam list

      Delete
  8. Takutlah nak lalu kat cliff tu even ada pagar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. perlu hati2 Shikin..org GAYAT mmg x di galakkan

      Delete
    2. mmng gayat pon ngeeee takuttt tapi cantikkkk view nye

      Delete
  9. K.JM, masheh banyak2 bagi souvenirs.
    Miss you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Shikin...sis JM pun dah terima ole2 dari Shikin tu..suka sgt

      Delete
  10. Replies
    1. x nak bawak Cinta Hati ke sana ke Mas

      Delete
  11. tebingnya curam banget Mbak JM... kalau jatuh.. wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi..harus berhati2 ya jika mau umur panjang :-)

      Delete
  12. Model tunjuk kaki je arini... upset nak tengok aksi berani mati kat sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bygkan x aksi berani mati tu mcm mne??? hahahahhahha

      Delete
    2. hahaha nak posing macam mana PLM mau ? ce habaq sket =P

      Delete
    3. PLM!!! JM belum mahu mati lagi hehehehe

      Delete
    4. Deanna..kalau berani berdiri je tepi tebing tingg tu..nak lagi berani minta orang tolak di belakang ehehehe

      Delete
    5. CT..kita minta PLM demo skit

      Delete
  13. seriau nye tengok orang2 yang berdiri di atas bukit tuh, uiii kecut hati sue tengok..
    pemandangan di sekitar lighthouse tu subhanallah sangat cantik, cuma sue sangat gayat la tengok
    danubi train tu sangat comel ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue..klau gayat jgn ke sini nanti 'hilang' darah heee..ha'a...Danubi tu mcm watak Kartun..cute kan

      Delete
  14. menggeletar terus kaki akak..tinggi betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yan...baru tgk dah menggeletar kaki itu belum berdiri kat sana lagi..lawak lah hihihiih

      Delete
  15. cute Danubi Train.. ermm cantik laa kat Yeongdo Lighthouse tu..

    ReplyDelete
  16. JAUH BERJALAN LUAS PEMANDANGAN BANYAK YG DIRASA...PIC YG SGT MENARIK MERAKAM VIEW YG CANTIK...KAGUM SGT.

    ReplyDelete
  17. Cantiknya pemandangan dari atas laut tu..subhanallah...

    ReplyDelete
  18. cantiknya pemandangan dia!
    sejuk aje mata memandang, entah bila dapat jejakkan kaki pula =)
    bila nak sambung lagi ni
    i am waiting.... =)

    ReplyDelete
  19. cantiknya view kat situ.. tapi takut plak nak menapak ke tebing tu.. fuhh, luruh jantung klu jalan kat tebing2 tu walaupun ada pengadang

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa Suida dont worry lah selamat

      Delete
  20. Tingginya.. baik2 jatuh hehee.. suasana tu mesti sejuk, berangin kan.. nampak best je.. menarik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye bro KK..boleh bawak anak2 jalan2 sini

      Delete
  21. wahhhhh...chantek pemandangan kt cliff tuhh...tp seriau jugak takut2 tergayat....hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada yang buat scene terus jatuh cliff, ohmai ohmai. Pengsan terus tengok agaknye, ekeke =D

      Delete
  22. Subhanallah.. cantiknya view.. kena lak angin sepoi2 bahasa.. huh!!

    Sis.. penat kite cari kaki budak.. pah ceroh tak jumpa.. tulun tulun tulun... heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan cari Firah...sampai tua tak jupe hihihih

      Delete
  23. sy suka tpt cenggini....cuma nak menapak tu ada masalah skit...masalah malas....adehhhhh....tapi kalau dah sampia situ mesti teruja nak tgk pemandangan.....sambung berangan hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panggil oppa dokong... Kih kih kih...

      Delete
    2. silap2 oppa patah pinggang nk dokong....kah kah kah

      Delete
    3. samalah.. menapak.. tapi demi travel..
      akan ku gigih dan gagahi jua..

      Delete
  24. Replies
    1. Sesuai tuk dak tecik je Ekin

      Delete
    2. ekin pun nak hahaha kalau dapat

      Delete
  25. Cantiknya permandangan di sana tu

    ReplyDelete
  26. Patung bnyknya syok kalu dpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta Abah Rie belikan ye Ekin

      Delete
    2. erk abah rie mama tu.. ayah rie la sis JM...

      Delete
  27. Eh lupa nk jawb salam kak JM Assalamulaikum kak JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi sekali sekalo buat lawak di blog ksis JM

      Delete
  28. Rasanya tak gayat, tapi bila tengok gambar tu, macam takut pulak. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros...ahahahah...x lah...x perlu takut

      Delete
  29. Mammot baru gajah. Mammut bukan ^^

    ReplyDelete
  30. cntik jugak kat busan ni...mcm kat jeju pulak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roha Rohaina...yang di Jeju lagi kebabom!!!

      Delete
  31. saya lah antara orang yang gayat tu kak JM, tengok gambar je dah pening..hahaha.tapi memang view dia cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuurm.. shopping mall kalo tingkat 3/4 pun da rasa seram2 sejuk..

      Delete
    2. ala Sal...kalau pegi ngan sis JM mesti gayat tu akan hilang

      Delete
    3. ala CT pun gayat...mcm mana nih...

      Delete
  32. Yeay berupdate akhirnya :P take care sis bagi travel kali ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel laaa nama dia.. Kura2..

      Delete
    2. Kura-kura slow...terima kasih dear

      Delete
    3. CT....kan...tapi ada ke kura-kura laju?

      Delete
    4. ni mesti min at dengan kura-kura nama n pic tu

      Delete
  33. comel gila train tu! hahahahhaha...

    macam scary je tengok tempatnya. tnggi. tapi macam sejuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy J : ha'ah...view kat sini cantik..x perlu risau lah

      Delete
  34. baru terfikir pasal klu kedai patung dah x de , eh , JM dah tlg jawabkan . heeee ... huh , gayat tu tgk bwah . tinggi wooo ... mmg nice view . kat sana tpt mcm tu je dah blh jadi tpt pelancongan . kenapa lah kat m'sia x blh buat camtu ye ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee kalau kedai jual patung tu x de..pastikan ada pintu gerbang entrance seberang jalan tu...klau entrance tu x de yang haru biru heheeheh

      Delete
  35. cantiikkkkkkk tapi betul2 gayattttt hurmmmm tak leh nk gi la tempat ni ;')
    seriusss biru laut nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO pun gayat..ishhh....mesti rasa kaki x jejak tanah kan

      Delete
  36. bestnya,bila lah nak sampai sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haslinda esok AA buat sale...cepat cari tiket ;-)

      Delete
  37. Takut pulak tengok batu batan tu..ngeri takut terjatuh huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu Zarith...x perlu risau..SELAMAT!

      Delete
  38. Ok, suka tengok patung2 kat kedai tepi tu..comelnya..hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mimie....rasa cam nk culik tak

      Delete
  39. Cik Mimie awal2 akan surrender, sebab Cik Mimie gayat T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah Cik Mimie.. tapi dah alang2 sampai.. kenalah at least ada gaya2 cem ni memposing..
      saja2 xyah la..

      Delete
    2. Sama la dwngan kak ekin ini gayat gak

      Delete
    3. Wah, ramai geng gayat rupanya..hihihi

      Delete
    4. Cik Mimie rugi lah kalau x ke sini..view sgt cantik

      Delete
    5. CT...masukkan this place dalam itie pasti x rugi

      Delete
    6. naik lift pun gayat akak hahahaha

      Delete
  40. cantiknye pemandangan dekat sini.. tapi kalau bawak anak2 kecik.. macam seriau je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis JM rasa x sesuai utk bawak budak2 below 12 tahun tu Fifi

      Delete
  41. kalau bawak anak2.. nampak kedai patung tu.. habis kene pau!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi..pastikan dorang x nampak selamat duit :-)

      Delete
  42. ohooooooih lawa gila tempat ni.. naaaaaaaak kena masuk dalam list..
    hehehehe =P

    ReplyDelete
  43. ada orang kata bleh turun kat ahjumma2 tu makan seafood fresh..
    akak x penah cuba ke ? sea urchin ek apa benda tak.. gamat eh ? sotong raw ?
    seeeedap kot la kalo retis diorang makan dok mashita mashita.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada CT....mmg ada..tapi sis JM malas nk turun ke bawah lagi

      Delete
  44. panaroma cun macam Jeju...tipikal tempat cantik Korea ni mesti nak mendaki menurun bagai....tp takpa kalau berbaloi, mujur gak ada cute train tu untuk jimat tenaga,memang wajib masuk list ni..

    ReplyDelete
  45. Mungkin dalam mimpi Zumal boleh pergi sana. Huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa Zumal...simpan duit sikit2 in shaa Allah leh sampai..

      Delete
  46. kt malaysia xde ke tpt cmni
    mmg ohsem tau sis jm
    bestnye
    tapi ayu pon gayat jugak kalau berdiri kt situ
    eheheheh tgk dari jaoh jela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu pun gayat jgk? ramai rupanya yang gayat heeee

      Delete
  47. cantik sungguh pemandangan kt kwsan light house
    gayat je nmpak dari kejauhan mereka yg kt batu2 bawah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Sofu pun gayat jugak? ahakss...rugi lahhh

      Delete
  48. tak berani saya nak berdiri kat tebing-tebing tu
    saya ni gayat banyak, bukannya sikit

    ReplyDelete
  49. cantiknya permandangan
    buat pre wedding kat sini memnag cantik

    ReplyDelete
  50. wow menarik betoiler.. macam2 der kat sana yerk..
    memang berbaloi2 percutian JM di sana ...
    bestnyer kalau dapat bercuti ngan JM...
    memang penuh aktiviti...
    psss :: JM dah lama tak mai blog akak... sibuk yer...
    tapi blog akakpun kurang updatenyer...

    ReplyDelete
  51. cantik sungguh view ... kalau dapat masuk menara lighthouse mesti lagi cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jumpa juga my komen untuk entri ni :) ...

      Delete
    2. banyak sungguh komen yg diterima ... sampai susah nak cari komen sendiri kat sini ni ;)

      Delete
  52. subahanallah cantiknya view.. bila la dpt ke korea dgn JM ni.. hehehe

    ReplyDelete
  53. Hari tu pi Korea tapi tak sampai pon Busan... cantik nye pemandangan kat situ may be next time :)

    ReplyDelete
  54. Salam sis, boleh x nak minta izin share itinerary perjalanan di Seoul & Busan? InsyaAllah saya ke sana November ni..
    Email saya amirul.cyberbizz10@gmail.com :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352