Sunday, 21 January 2018

JJCM Langkawi - Minyak Gamat Langkawi

Assamualaikum dan salam sayang buat semua pembaca setia blog JM 💋

Siapa pernah dengar kata-kata ni "Waktu muda bau Minyak Wangi bila dan berusia bau Minyak Angin" hahahaha...yang pasti JM masih bau Minyak Wangi tau.

Mak aihh..TAGLINE.."Jangan Pulang Tanpanya!" Kalau pullaang jugak apa jadi? Sakit urat pepandailah sendiri hhihihi
Kilang Minyak Gamat Nusantara Maju Enterprise
GAMAT!!!! Siapa pernah tengok gamat? JM pernah tengok tau kat dalam rancangan Majalah 3 keh keh keh. Kalau tak tahu macam mana rupa gamat tu pergi google..jangan malas hehehe.

"Gamat (Sea Cucumber) merujuk kepada sejenis haiwan yang hidup di dasar laut di dalam kelas Holothuroidea. Ia tidak mempunyai anggota yang menjulur keluar dan lebih berbentuk timun. Oleh itu, ia juga dikenali sebagai timun laut di sesetengah tempat.

Gamat juga dijadikan sebagai minyak ubat, disebabkan ketahanannya yang mampu hidup walaupun dipotong dua, oleh itu dijadikan ubat bagi merawat luka dan untuk cepat sembuh selepas pembedahan dalam perubatan Melayu."

Semasa di Langkawi kami plan nak pergi ke tempat pengusaha gamat Nusantara Maju Enterprise tidak berapa jauh dari Airport. Sebenanrya ada lagi pengusaha lain seperti MH Saujana Enterprise dan Perusahaan Gamat Warisan Salju. Kalau rajin korang buat lah comparison harga untuk ketiga-tiga pengusahan ni bagi JM harga tak jauh beza.

Nusantara Maju Enterprise merupakan sebuah kilang gamat yang terbesar di Langkawi yang menawarkan pelbagai produk yang berasaskan gamat dan herba. Terdapat juga produk kesihatan,  kecantikan dan rawatan dalaman yang menjadi pilihan ramai.

Terdapat juga kemudahan seperti tandas, surau dan cafe jika ingin berehat. Mereka juga  mempamerkan herba-herba yang menjadi ramuan utama dalam memproses minyak gamat.

Bersebelahan kedai minyak gamat terdapat rumah kawah untuk memasak minyak gamat.

Tempat memasak minyak gamat
Siapa tak pernah sakit urat? siapa tak pernah luka? pening kepala, demam selsema, sakit gigi, kembung perut, sesak dada dan sebagainya..PERNAH? kalau tak pernah tu memang menipu hahaha.

Ni soalan paling win..siapa kentut bau wangi? tak pun..siapa tak pernah kentut? ahahaah...kalau tak pernah kentut tu satu penyakit tau...kalau korang jenis susah nak kentut..ni obatnya...MINYAK GAMAT!!!! Paling win Losyen Panas Halia tu..lepas sapu jek berjuta kali kentut tau ahahah..

Kalau JM, tak sapu minyak gamat pun boleh kentut ahahaha.....

Nak tengok tak antara produk yang terdapat kat sini. Semua produk kesihatan ada jual kat sini, jadi kalau dah sampai tu belilah..pastikan sebuah rumah ada stok minyak gamat ni..macam-macam produk berasaskan gamat seperti Losyen Panas Halia, Besak Resdung Gamat, Sabun Rumpai Laut, Cucian Wanita (cucian lelaki tiada di sini hihih)

Pilih mana korang nak..harga tu..hurrmmm tak boleh nak komen lebih-lebih
Tersusun jek..waktu kami sampai tiada orang..hanya kami bertiga..so mmg heaven la memilih
Minyak kayu putih
Ini antara produk yang paling femes...kalau nak urut guna minyak ni...
Pelbagai jenis bedak..pilih la kau heeee
Minyak gamat panas..selepas sapu kentut buut buut booooooooooot
Pelbagai jenis sabun..SS beli sabun beras bagi JM guna..sapu sikit jek buih beribu lemon tau
Yang pun best..bam gamat..kalau nak untung beli yang paket 12 dozen lagi murah
Waktu kami sampai dalam jam 9.00 pagi jadinya kami bertiga adalah pelanggan pertama. Masuk je terus ambil bakul, buat satu pusingan dulu tengok minyak apa nak beli..yang pasti Minyak Gamat 12 botol RM10.00 tu wajib beli sebagai cenderahati.

Tempat ni memang selesa, parking pun banyak terdapat juga parking untuk bas persiaran. Sekiranya korang tak nak beli kat sini..di HIG pun ada jual dan harganya agak murah cuma mungkin kuantiti dan kualiti produk adalah berbeza. Pilihan di tangan masing-masing.

Inilah obat hai sungguh istimewa
Kalau salah sapu bangun pagi hilang nyawa
Obat batuk kering batuk basah demam selsema
Mari beli obat ini gerenti puas hati

Hai obat hai obat mari beli obat
Kalau lambat-lambat tak dapat
Hai obat hai obat mari beli obat
Kalau salah obat melompat

Obatlah ini buat dari akar kayu
Jika salah sapu badan licin tumbuh bulu
Obat angin merdu angin kuskus mata kelabu
Mari beli obat ini ...gerenti puas hati

Ini obatlah hai nama makjun sangkut
Kalau banyak makan sihat-sihat jadi semput
Obat sakit otak lenguh sendi angin senggugut
Mari beli obat ini gerenti puas hati

TAMAT sudah JJCM LANGKAWI

90 comments:

  1. Zumal suka minyak gamat yang panas tu, tapi minyak wangi gak yang best. Kan JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal..minyak angin guna waktu sakit..minyak wangi guna waktu sihat :-) tapikan kenapa org panggil minyak angin eh?

      Delete
    2. PERGI LANGKAWI TAKSAH KALAU XBELI MINYAK GAMAT KAN JM

      Delete
    3. Minyak angin tu yang rasa berangin ja kot. Tapi sekarang orang bedal sama ja

      Delete
    4. Minyak buah pala pun best..wangi jek

      Delete
    5. minyak dagu kena buat sendiri kah kah kah

      Delete
    6. Ooo camtu yer. Nanti nak gugle...

      Delete
    7. haip!! kul berapa nak tdo ni :-)

      Delete
    8. Kekadang tengok dah cerah pun tak dapat tdo 😢

      Delete
    9. jgn mcm tu selalu tau..nanti badan x sihat

      Delete
  2. minyak gamat langkawi wajib ada kt rumah any brand hahaha.. mlm2 pakai ler siang pakai minyak wangi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina kan muda belia lagi..dah sapu minyak minyak gamat ke..sapu kat mana? hihih

      Delete
  3. tp nina suka lg minum air gamat.. masin pun telan byk khasiat

    ReplyDelete
  4. Ni yang syok ni bukak blog tgok JM ada update baru. Update selalu tauuuu <3 p/s : Meh semboq sikit penawaq kot Ain pun rajin blogging balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain tu sibuk bukan sebab malas nak update..sis JM ni kategori malas tapi thn ni dah rajin keh keh keh

      Delete
  5. Lama dah tak pi langkawi. Tapi bau proses minyak gamat tu masih tersemat di saluran lobang hidong haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak aih!!! Ain!! ni kes "lobang hidung mu menjadi pujaan hatiku' ke kah kah kah

      Delete
  6. Ye ke jay emm bau minyak wangi? Keh keh ken

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...itew bau minyak angin sbb urut org iteww

      Delete
  7. Replies
    1. itew kena marah sbb 'melepas bau' kat meja makan hihihi..adan uka!

      Delete
  8. Ehhh... yg bawah tu ss x baca tapi nyanyi... he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke..mmg untuk nyanyi pun..sedap sore awak

      Delete
  9. minta sebotol...haha
    lama tak pergi langkawi

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. kan kak Nieda..tu sbb tagline "jangan pulang tanpa nya"

      Delete
  11. Hiii JM, lama tak singgah blog awak. Glad u still aktif.
    Pernah smgt beli yg rm10 12botol tu, sekali tertinggal kat kedai tu juga, aduhaiii 😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ShirVen..ye masih aktif..simpan kenangan kat sini...TERTINGGAL? tak ada rezeki la tu..

      Delete
  12. Murahlah rm10 utk 12 botol. Nanti go Langkawi nak beli gak

    ReplyDelete
  13. memang favorite semua org kot kalau ke Langkawi.. esp first timers. sure beli lah.

    ReplyDelete
  14. Husniey suka borong sini masa ke langkawi macam masuk klinik je bau ubat, minyak urut 😂

    Btw tagline minyak gamat tu kelakar, macam mistik pun ada.. Haha baca tagline tu sambil ikut nada cerita misteri nusantara dedulu 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke...buatnya tiba2 dgr suara berbisik.."Husniey...jgn pulang dulu..awak belum beli minyak gamaaattt"..seram tak

      Delete
  15. waweee minyak gamat.. dah lama mummy tak pakai minyak gamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy pakai minyak apa? sbb ada orang tak suka bau minyak tu tau...'busuk' katanya

      Delete
  16. tudia siap ada lirik lagu lagi..keh keh keh... ni nak suh mummy nyanyi ker apa? kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekekeke....Mummy nak BERSAJAK pun boleh

      Delete
  17. tudia mcm2 na produk dr gamat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang byk pilihan Mummy...yang paling best tu pencuci wanita...berangin jek

      Delete
  18. Fuyoo..siap ada lagu lagi..hujan tak kat sana

    ReplyDelete
  19. Agak mahal jugak harga..tapi paham la nk cari herba tu susah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah jadi tumpuan pelancong Mak..so harga pun kasi up la huhuhuh

      Delete
  20. Hanya SS yang tau JM bau minyak wangi lagi ke bau minyak cap kapak dah hehe

    ReplyDelete
  21. minyak gamat, wajib ada kat rumah sebab bagus sgt utk keringkan luka ringan.

    masa ke Perhentian zmn muda remaja dulu, jumpa gamat yg sgt banyak kat pantai. Penuh hitam2...geli sgt kalo tak perasan dan terpijak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak Ujie..JM terluka kena pisau waktu masak..titis sikit minyak gamat tu..darah stop..kan!! gamat belum di proses mmg geli.. rupa x cantik tapi berkhasiat

      Delete
  22. Wahh.. bestnya sis dapat singgah. Aritu pergi 3 hari 2 malam je dengan bff, memang tak cukup masa. Banyak tempat tak sempat singgah. tsk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadhie..itu makna nya kena repeat :-)

      Delete
  23. memang popular minyak gamat Langkawi...

    ReplyDelete
  24. 12 botol RM 10... kalau yang botol besar kat luar tu brapa harganya JM?

    ahahaha - khai

    ReplyDelete
  25. macam macam produk sekarang kan....lama dah xpergi sana....

    ReplyDelete
  26. Kerap juga saya ke Langkawi... cuma gamat jarang beli dah..sebab stok banyak lagi...bila lah nak habis pun tak tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fida..stok banyak lagi? ni mesti tak pernah sakit2 urat :-)

      Delete
  27. hai JM rindu ahlam x... hehehe

    wahhh seronoknya p langkawi dh 2 tahun xp sana klu sblm ni tiap2 tahun mesti ada program dkt sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Ahlam..welcome back..mesti aaarr windu hihih..tiap2 tahun ada program kat sana? ntah2 suami pun org Langkawi ke hihihi

      Delete
  28. Pernah jugak sampai sini. Tapi dah tersangatlah lamanya hihi. Bila nak sampai lagi tak taulah. Jemulah JM pergi tempat yg sama yelah, sebab dah pernah pergi kan...Nak ke oversea tak mampu pulak aduhai

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nom..pergi Bangkok pun best..belanja tak byk pun

      Delete
  29. Minyak gamat ni mmg popular sangat kan kak JM. GV kalau luka, confirm akan pakai minyak gamat. Cepat jew luka tu sembuh kak. hihi. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul GV..minyak gamat byk khasiat..tu sbb kat umah paling sikit pun pastikan ada sebotol

      Delete
  30. tahun lepas baru ke langkawi, fuh terkejut tengok dah macam3 ada. sbb last pergi langkawi tahun 2011.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Sharminie..Langkawi makin 'meriah'

      Delete
  31. Ana pernah singgah sini masa ke langkawi dulu. Rindu nk g langkawi lagi.

    ReplyDelete
  32. x sah klu p langkawi tak beli minyak gamat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Shiela..ibarat makan nasi x de sambal belacan hihihi

      Delete
  33. Langkawi dah sinonim ngan minyak gamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melaka sinonim dengan apa Cik Munger..Kuih Kria Gula Melaka ke kih kih kih

      Delete
    2. banyak tau ;) cencalok , belacan , dan macam macam lg , nanti tak cukup space nak taip kat sini !!!

      Delete
  34. langkawi dengan minyak gamat tidak dapat dipisahkan.. memang tak sah laa kalau ke langkawi tak beli minyak gamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibarat makan tak minum air..mesti x sah kan hihihi

      Delete
  35. ari tu dtg lgkawi.. tapi xsmpt dtg sini.. sbb geng2 semua sibuk shopink....

    ReplyDelete
  36. tak singgah beli minyak gamat pun hari tu.. ohh !maybe dia nak suruh pi lagi lettew.. hiks

    ReplyDelete
  37. travel xbawak minyak gamat tak sah

    ReplyDelete
  38. kita x sampai lagi kat sana.. bila nak g honeymoon sana eh

    ReplyDelete
  39. aida pernah gi minyak gamat nusantara ni, JM.
    memang ada bergambo kat botol giant tu :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG