Saturday, 6 January 2018

JJCM Langkawi - Jom Memborong

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM..๐Ÿ’‹๐Ÿ˜€


Cepatnya maca berlalu...rasanya baru je update blog..rupanya almost 2 weeks tak ada entri baru..sebulan nak update 2 entri pun susah..walhal baru je beli komputer...patutnya lebih rajin..dulu ada notebook bagi alasan keyboard rosak...Adeh!!!

Semangat JM..semangat!!! share je lah dalam blog ni..boleh simpan sebagai kenangan dan kalau ada orang cari info tu memang bonus la...

Kita sambung lagi cerita pasal Langkawi eh..Kalau bosan nak baca, tengok je gambar hihihi.

Sekarang ni kalau nak pergi Langkawi boleh dapat tiket dengan harga serendah RM15 sehala tau tapi kena beli time Air Asia buat FREE SEAT sale la eh.

Moh kita ke Langkawi
Sampai je Airport, depan tuntutan bagasi tu..ada banyak kaunter untuk sewa kereta..pilih mana korang nak..hari tu kami sewa kereta Viva baru 5 bulan on the road RM60 sehari
Harga tiket dah murah tetapi harga barang kat sana pulak mencekik! Tak tahu la bagi orang lain but bagi JM yang budget ciput makan semekut ni, mengharapkan duit gaji tiap-tiap bulan je, kalau boleh nak cari barang harga mampu milik la kan.

Sebut je...."Shopping kat Langkawi"..apa yang terlintas kat fikiran korang? Mesti ada yang cakap..." i nak cari..'

1. Minyak Gamat
2. Coklat
3. Minyak Wangi
4. Luggage Bag
5. Pinggan mangkuk, sudu garfu, Corell bagai

Semua tu memang ada di Langkawi..harga? pepandai la korang cari kedai mana jual harga murah tapi dari pengamatan JM..semua kedai harga barang lebih kurang sama je. Kedai yang selalu menjadi pilihan pengunjung adalah HIG Group , Idaman Suri dan RAMS Deco. Tapi tak ramai yang share tentang kedai Coco Valey yang terletak di kawasan Pantai Chenang.

****HIG Group****

PERNIAGAAN HAJI ISMAIL GROUP SDN BHD adalah merupakan syarikat perniagaan bumiputera yang menjalankan perniagaan runcit barangan bebas cukai di Pulau Langkawi. Di antara barangan jualannya adalah  Pinggan Mangkuk, Kelengkapan Dapur, Coklat, Bagasi, Batik, Pelikat, Tuala dan sebagainya. Perniagaan Haji Ismail Group Sdn Bhd mempunyai 5 cawangan perniagaan tau.
Dulu kedai Haji Ismail Group ni kecik je..shop lot kat Jalan Pandak Mayah..kalau masuk memang bersesak la dalam tu...tetapi sekarang dah lengang..sbb?????
HiG Kompleks - Ini adalah cawangan ke 5 yang terletak di Jalan Penarak..lebih besar dan luas
Cawangan ke 5 ni lebih selesa sebab besar tetapi harga Coklat kat sini...errmm..kalau rasa mampu beli... kalau tak mampu..tengok je lah ye
Kat HiG Kompleks ni macam-macam ada tau..coklat? pelbagai jenis..korang pilih la nak coklat import ke local ke, ada jual t-shirt, kain batik, pinggan mangkuk, barang kelengkapan rumah, luggage bag, sudu garpu, hiasan rumah..eh macam lah..datang la tengok sendiri heeee.

Pergi Langkawi tak beli Daim rasa seperti belum sampai Langkawi..betul ke? Daim..280gram RM17.90..murah ke mahal?
Kalau mak-mak datang sini memang rambang la mata dorang..Bukan Mak Azleania tu..ke dia pun rambang mata jugak hih
Luggage beg harga serendah RM89.00
Kalau la duit berkepuk..memang tak fikir panjang dah
Macam-macam ado ni ha
Geram jek tengok..tak mampu nak beli
Mampu cuci mata jek
T-Shirt ni murah tapi kalau warna hitam..JM mesti dah rembat
Buah Gajus!!!
Pelbagai jenis coklat tersusun jek
Whittaker's yang menjadi kegilaan HH..sedap coklat ni..kalau ke Langkawi WAJIB beli tau..seyes sedap
Sudu Garfu pun ado
Bam Kayu Putih RM3.00 sebotol
Kat luar komplek HiG ni ada booth yang jual pelbagai jenis minyak gamat, Balm..Minyak Angin, Sabn dan sebagainya dan harga pun agak berpatutan

****Langkasi Saga****

Kedai ni terletak berhadapan dengan kedai Haji Ismail Group Cawangan 1 di Jalan pandak Mayah. JM masuk kedai ni semata-mata nak beli Choclaies sebab harnga nya lebih murah berbanding di Kompeks HiG Group.

Harga barang lain ada yang lebih mahal dari HiG dan ada yang harga lebih kurang sama. Yang pasti coklat di HiG lebih banyak variasi.

Langkawi Saga Shopping Centre
Pastikan korang beli kupon parking kalau nak parking kat area jalan Pandak Mayah ni..nampak tak penguatkuasa tengah tulis surat saman tu.
JM singgah kat Langkawi Saga semata-mata nak beli Choclairs ni sebab harga lebih murha dari Komplek HiG Group

****RAMs Deco****

Satu lagi tempat yang korang boleh usha RAMs Deco, tak jauh dari HIG Group..kalau tak tahu kat mana, on je Waze. Kedai ni kecik sikit dari HIG Group, barang yang di jual lebih kurang sama je cuma korang boleh la buat pilihan. Kat sini ada jual Grill Pan dengan harga RM99.00.

JM memang dah lama tau survey grill pan tu....memang murah kalau nak banding harga kat KL. Jadinya JM cakap kat SS..."i nak beli grill pan tu boleh tak?"..dia tak kasi...dia cakap "kalau beli nanti nak bawak naik flight berat dah lebih 7kg..nanti dengan berat coklat lagi"...adeh! betul jugak cakap SS tu..so JM pun tak beli tapi dalam hati tu memang nak sangat sebab murah kot!!! Sudahnya tak jadi beli..pusing-pusing cari coklat jek yang tak ada jual kat HIG.

Rupanya!!!! nak tahu tak...balik je dari Langkawi, JM terus ke Johor sebab cuti masih panjang. Malam tu kat umah SS..JM baru siap mandi pastu naik la tingkat atas nak solat..sekali tengok ada kotak hadiah atas katil dari SS dan HH...adeh! dorang ni memang buat surprise...Hadiah birthday iols lah ehehehe..

Paling terkejut bila bukak hadiah dari SS..korang nak tahu apa JM dapat???? GRILL PAN!!!!! yang JM nak beli kat Langakwi tu..TAPI!!!! SS tak beli kat Langakwi tau...dia dah beli sebelum pergi Langkawi lagi!!! Adehlaaa SS....cayunk awak ketat-ketat...apa korang rasa bila barang kita nak tu kita dapat.....rasa nak lompat sampai ke bintang hahahaha....Terima kasih SS...muah!!!!

Pintu masuk ke RAMS Deco
Penghabisan Stok...kalau beli luggage banyak leh sumbat
Macam-macam jenama ada..rambang mata
Luggage bersepah...tapi kalau kat China lagi murah
Tak geram ke tengok tu

****Coco Valley Sdn Bhd***

JM Recommend korang datang sini kalau nak beli Coklat Daim sebab haga coklat tu lebih murah dari Kompleks HiG Group. Terletak dalam perjalanan ke Pantai Chenang..Harga Daim kat sini saiz 200gram RM9.90 dan saiz 280gram RM13.30 berbandingan dengan harga Daim di HiG, 280gram RM17.90. Jadilah pembeli yang bijak!

Coco Valley Sdn Bhd - Duty Tax Free
Ada juga pelbagai jenis coklat kat sini
Harga Coklat Daim kat sini jauh lebih murah dari Kompleks HiG Group
Kesimpulan nya...pandai-pandai lah buat pilihan dan jadilah pembeli yang bijak. Kalau tanya JM..ko nak repeat lagi tak Langkawi..ermmm..mungkin tidak dalam masa 2,3 tahun akan datang.

"Akhir kata..Ingat Langkawi ingat HIG Group"

116 comments:

  1. Haippp! Apa malas malas nih! Babab kang... Pat update entry!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itew dah dapat Award Top 55 Travel Blog Malaysia..jadinya akan lebih raji lagi pasni..tahun 2017 ada 7 entri jek..so tahun 2018 kita berazam untuk update sekurang-kurang nya 100 entri setahun kekekeke

      Delete
    2. Dorang buat komuniti tu... tapi base on jumlah entry... link tu betul...

      Delete
    3. Mak tak percaya ke itew akan rajin update entri tahun 2018 ni ekekekek

      Delete
    4. Kita tgk laa nanti mak... betul ke idok si jay emm tu nak update ratus entry...

      Delete
    5. best plak bila leh masuk list top blog tu hihihi

      Delete
    6. ekekekek...azam thn baru ni

      Delete
    7. TERCAPAI JUA HJT JM NK PAN DGN HADIAH SS YG BAIK HATI UNTUNG JM

      Delete
    8. ahaks...YE KAK PI..KELU LIDAH JM TAU BILA BUKAK KOTAK HADIAH TU TENGOK2 GRILL PAN...INGAT SS BELI KAT LANGKAWI..RUPANYA DIA DAH BELI SEBELUM KE LANGKAWI LAGIK..

      Delete
  2. Teringat kat Coco Valey... Ada sorang awek dengan mak dia sambil tunjuk GPS... Dtg tanya kita "Ini Coco Valey ke?"... Ha Ha Ha... Kaw dah sampai kot.... Terang buntang Coco Valey... Lagi mahu tanya... Tak kan Coco Valey nak jadi King Coco 'Lots Of Mix' pulak... Adehhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. akakaka..lawak!!! terang kot depan kedai tu tulis Coco Valey lagi mau tanya...King Coco? hehehe...dah lama x dgr cite pasal dia..

      Delete
    2. King Coco dah beranak... Anak dia Coconut! Ha Ha Ha...

      Delete
    3. ahahahaha...nasib baik bukan Coconut Shake..adehlaaa

      Delete
  3. Kalu nak beli coklat Daim murah... Pegi The Zone...

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Zone still mahal...kalau nak cari Coklat Daim murah pergi Coco Valey bukan adik beradik King Coco..hehehe

      Delete
    2. Ehhh... Salah lak... Maafkan patik penunggu Coco Valey... Ha Ha Ha...

      Delete
  4. Grill Pan Vantage follow u back... ha ha ha... Terkejut tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkejut itew..macam kat Jakarta la..Jenifer Lopez follow me back heeee

      Delete
  5. Kat RAMs tu... Gula gula dia murah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb murah la awak beli gula-gula banyak ehh..ishh..tapi best tu itew leh tumpang makan

      Delete
  6. Kalu nak beli Coklat... Make sure... Check expiry date!

    ReplyDelete
    Replies
    1. BETUL...harga murah bila tengok expired date lagi seminggu...

      Delete
  7. Tahu HIG je daripada list ni. Lain kali kalau pergi Langkawi boleh pergi kedai yang lain pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik..Farah tak tahu ada yang lain eh..HIG beso tu sbb femes

      Delete
  8. Mana gambo sudu SS beli kt sana hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu Mak kena tengok dalam blog SS...hihihhi

      Delete
    2. sudu SS beli tu lawo..warna biyu

      Delete
  9. Terasa nama mak diseru-seru nihhh

    ReplyDelete
  10. Wow dapat hadiah idaman ye jm..dah masak apa dgn pan tu? Cer tunjuk sikit..kan selalu ss pi lepak putrajaya tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kedekot nak pakai mak... sayang katanya...

      Delete
    2. Masih dalam kotak Mak..sayang nak guna..Vantage tau heeee

      Delete
    3. ekekeke..mesti arr..mahal kot

      Delete
  11. Tahniah blog jm masuk list 55 malaysia travel blog tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cam x percaya leh masuk list Mak..entri suam-suam kuku doh

      Delete
  12. Selamat tahun baru jm..semoga tahun ini lebih baik..lebih membahagiakan..ukhuwah berpanjangan dgn sahabat sejati dan keluarga tersyg..nikmati setiap hari dengan penuh kesyukuran aamiin..syg jm ketat2 walau tak seketat ss hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru buat Mak jugak..aminnn atas doa Mak tu..itew pun sayang Mak ketat2 jugak..tunggu eh sbb nanti 'tanda' sayang tu akan sampai heheheh

      Delete
    2. Mak tu buat ucapan mcm dlm radio... he he he

      Delete
  13. sye duk dekat pon malas nak pegi langkawi banyakk2 kali. 3 tahun sekali baru pi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dekat memang makin malas Leyla..x pergi pun x pe..semua kos mahal huhuh

      Delete
  14. Asalam JM..terubat rindu nak tengok entri baru. Sangat hebat lah puas tengok gambar cuci mata den kat sini..adangkawi pusat membeli belah terbesar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam..Azam tahun baru nak lebih rajin update blog..insha Allah..akan cuba..adangkawi tu apa?

      Delete
  15. Blog JM ni tetap teratas dalam carta pilihan Etuza..blog Etuza ramai dah reject..hak mereka apa nak buatkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cikgu Etuza.."Blog Etuza ramai dah reject"??? why? why? pesal kena reject plak..ce cari puncanya..ermm..itu hak mereka kan..kita mana boleh halang..tapi 1 je pesan JM..rajin-rajin lah reply komen kat blog ye supaya reader x bercakap sorang2..JM pun cuba reply seboleh mungkin dan balas kunjungan tanda terima kasih atas kehadiran.."we as a blogger we support each other"

      Delete
  16. Replies
    1. Laa kak Nieda..inat coklat jewk..pinggan mangkuk, sudu garpu, minyak gamat tak ingat ke heheh..Bila nak berangkat ke Bandung?

      Delete
  17. Salam owner blog Jari Manis Travel. Mohon tukar Blog List. Saya dah masukkan blog Jari Manis Travel kat blog list Rahsia Melancong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rahsia Melancong : "mohon tukar blog list??" tak faham..nak tukar ke nak update? ni nak minta JM masukkan link blog Rahsia mMelancong ke dalam blog list JM ke mcm mana?

      Delete
    2. Masuk list blog... tukar tukar erat kasih syg... keh keh keh...

      Delete
    3. Leh tingkatkan PV eh..yahoooo

      Delete
  18. bestnye shopping,tapi kebanyakan brg dh mahal sekarang, dah berapa mampu milik....bestnya dapat hadiah yang dhajati, patut la dia kasi beli, sebab dia dah beli awal...rietta pernah pergi komple saga...coco valey mcm menarik juga yea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rietta : itew sangat teruja dapat hadiah yang di idam-idam tu...masih dalam kotak..'sayang nak guna' heheheh

      Delete
  19. rambang mata....bestnyaaa kalau dpt shopping byk2...lama dh xg langkawi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang rambang mata Eija..poket pun rabak huhuh

      Delete
  20. wah...tahniah jadi top 50 blogger travel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL pun apa kurangnya..masuk list Top jugak kan

      Delete
  21. lepas nih mesti sis JM rajin masak maaaa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu CT..skrg ni memang dah rajin so pasni berganda rajin hihihi

      Delete
  22. chocclair tu saya tak minat daim pun. saya minat vochelle dan van houtan jer

    ReplyDelete
  23. untunglah dapat kawan sweet giler mcm tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb dia kawan dengan Jari Manis ekekeke

      Delete
  24. masuk kompleks HIG tu geram, semua nakkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. firah...ahahha..geram tengok eh..sabo..sabo

      Delete
  25. nak p langkawi lagiiiiiiii.. tapi nak p dengan Sis JM pulak lah.. boleh tak ?? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. itew x nak pergi lagi..serba serbi mahal..kalau ada yang sponser nak arrr heeeee

      Delete
  26. JMMM pergi langkawi wajibulghunnah kita memborong kann hahaha - khai > http://kakijalans.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajibulghunnah? ingatkan sunnat muakat hahaha...khai khai

      Delete
    2. haha bukan sunat muakat dah kalau sunat pun dah terangkat2... dulu pergi berbondong2 cekelat diborong. lagi2 kedai HI yang baru tu besaaaa.. 2016 siap beli magic pan lagi.. hahahah - khai > http://kakijalans.com

      Delete
    3. Hamboiii...senyum lebor lah anak-anak Pak Haji Ismail tu hehehehe

      Delete
  27. waqhhhhh rambang mataaa... nak cekelat..nak pinggan.. nak semuaaa hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai MisDiarios..lama menyeoi!!! akakaka...sib baik tak cakap nak anak Pak Haji Ismail..boleh makan cekelat free

      Delete
  28. Akak suka window shopping je, terbalik dgn suami..dia sibuk nak soping Corelle! Akak sampai penat tunggu dia dok pilih2 & survey harga sana sini. Mcm tak percaya dia nak Corelle. hahaha

    bab coklat, yg akak perasanlah..harga akan jadi lebih murah kalau dah makin nak dekat expire date. So, kalau rasa boleh habis cepat oklah beli je yg murah. kalau nak buat stok, kena amik yg lebih mahal sbb lama lagi expire date nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ujie..kelakar plak JM dgr..susah nak jumpa suami mcm kak Ujie ni..dia mesti pandai masak ek?

      Betul-betul..kalau tengok harga murah tu baik check expired date dulu..jangan nanti dah borong byk tapi belum sempat makan dan sampai expired date..rugi la kan

      Delete
  29. part ni paling sukaaaa hahaha.. luggage hard shell ada ke? nanti nk pesan lah kalau ada org ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina...ada!!!! banyak..mcm2 kaler

      Delete
    2. yeke hahaha... boleh la borong kan

      Delete
  30. masuk HIG je dah rambang tak tahu nak pilih lagi lah masuk Rams dan lain-lain. cair duit mak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cair duit mak? kenapa?..duit ais ke hihihih

      Delete
  31. Dik... coco valley yg awk g tu yg dkat pantai cenang aek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Shimah Sim..ha'aah on the way ke Pantai Chenang di sebelah kanan jalan

      Delete
  32. Coklat kt HIG mmg agak mahal kan. Huhu. Dulu masa GV gi langkawi pun terfikir, kalu harga cmnie, baik beli kat kl je. huhu. Tapi mmg kt HIG ada sangat banyak jenis coklat sampai rambang mata tgk. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu GV..kalau semata nak beli coklat DAIM Tu baik beli kat KL jek

      Delete
  33. Lama tak peegi. Langkawi.. ๐Ÿค—

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Umi Alya..bawak dak kecik tu mesti suka

      Delete
  34. Waalaikumusalam sis JM.. selamat tahun baru.. ala kenapa gugat perasaan kita ni teringin nak g langkawi cancel sokmo program... bajet sis g sana berapa eh.. hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin..busuk-busuk RM300 mesti ada dalam tangan

      Delete
  35. Wah,syok tengok barang2 yang banyak camtu. Rasa macam nak beli Semua...

    ReplyDelete
  36. Thanks for info JM, lm x pi langkawi, nx trip pergi tau apa nak target ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ pinggan mangkuk, sgt suka! sgt suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboih!!! ehehhe..byk tu nak borong ShirVen...kirim boleh hihih

      Delete
  37. Itu yg ana rasa masa ke langkawi byk kali dlm tahun yg sama. Skrg br rasa rindu nk ke sana. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana..cari tiket remurah RM15 one way leh pergi lagi

      Delete
  38. haish.... tgk pinggang mangkuk lgi rambang mata JM....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih..kita serupa la Sheila..tapi dek kerana malas nak angkut naik fligt..JM cari pinggan mangkuk IKEA jek..RM2.99 setiap satu..borong masuk bonet kereta

      Delete
  39. p langkawi 2 tahun lepas, kami stay kat HiG hotel sebelah kompleks HiG tu.. kerap laa singgah ke kompleks HiG tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda..berapa harga HiG hotel satu mlm

      Delete
  40. g sane mmg rambang je mate.. xtau nk pilih kedai mane pon ade..
    last asal masuk kedai beli...

    ReplyDelete
  41. last time aida ke langkawi, berkursus. 2 minggu tau, JM.
    abis jelajah seluruh langkawi. kami ada bas jabatan. tiap ptg request gi bandar and jalan-jalan.
    until one day. kami jadik boring. gi bandar, dok lepak kat bus stand aje ha ha ha ha...
    masa 2 minggu tu la aida borong abis apa pinggan mangkuk yg aida nak tau.
    sebab luggage besar kg nyer. now, kalau gi nak borong coklat aje kot.

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG