You can click on me :-)

Wednesday, 18 July 2012

Hong Kong : Day 3

Assalamualaikum semuaa....

You oulllllsssss ceria tak hari ni...eheehh....jangan gundah gulana yer..hari-hari kita kena ceria kerana Allah masih lagi bagi kita roh untuk teruskan hidup dan beramal ibadah kepadanya..wahhh.....hebat tak...ekekeke..

Sedar tak sedar you allsss...dah 3 hari JM kat Hong Kong nihh...cepat kan masa berlalu..ok2..hari ni nak story ke mana pulak JM hari ke -3 ni..wokehh..malam tadi kami dah buat proper plan untuk hari ni supaya semua impian tercapai..ngrrrrr...

Itirenary hari ke -3

1. Ngong Ping 360 Village
2. Citygate Outlet
3. Disneyland Resort

Seawal jam 8.30 pagi kami dah bergerak ke Ngong Ping Village..apa yang best kat sana yer?...Secara ringkas nya Ngong Ping Village terletak di Lantau Island dan dikelilingi laut..dah pulau namanya kan..nak ke Ngong Ping Village ni menggunakan kereta kabel sama ada Standard atau Crystal Cable Car dengan harga tiket yang berbeza. Kalau ada yang ada penyakit gayat tu JM nasihatkan jangan naik kereta kabel crystal tu sebab ia lutsinar boleh nampak laut dan poko-pokok dari tempat kita pijak tu..nanti JM tunjuk gambar bagaimana rupa crystal cable tu..memang awesome lah..hihihhi...

Source from Wikipedia :

The Ngong Ping 360 is a tourism project on Lantau Island in Hong Kong. The project was previously known as Tung Chung Cable Car Project before acquiring the Ngong Ping 360 brand in April 2005. It consists of the Ngong Ping Cable Car, a gondola lift formerly known as the Ngong Ping 360 Skyrail, and the Ngong Ping Village, a retail and entertainment centre adjacent to the cable car's upper station.

Ngong Ping 360 serves to connect Tung Chung, on the north coast of Lantau and itself linked to central Hong Kong by the Tung Chung rail line, with the Ngong Ping area in the hills above. This is home to the Po Lin Monastery and the Tian Tan Buddha, both already significant tourist attractions in their own right. Prior to Ngong Ping 360's opening, the only access was via a mountain road and bus service.

Ngong Ping 360 is owned by the MTR Corporation, the operator of Hong Kong's rail system. It was built by Leitner Ropeways and was originally operated by Skyrail-ITM. Skyrail-ITM was removed from the project after an investigation following an incident in June 2007. It is now operated by a directly owned subsidiary of the MTR Corporation.

Ok..JM sambung lagi pasal Ngong Ping Village ni..kat sana terdapat satu statue Big Budha.

Source from Wikipedia :


Tian Tan Buddha, also known as the Big Buddha, is a large bronze statue of a Buddha Amoghasiddhi, completed in 1993, and located at Ngong Ping, Lantau Island, in Hong Kong. The statue is located near Po Lin Monastery and symbolises the harmonious relationship between man and nature, people and religion. It is a major centre of Buddhism in Hong Kong, and is also a popular tourist attraction

The statue is named Tian Tan Buddha because its base is a model of the Altar of Heaven or Earthly Mount of Tian Tan, the Temple of Heaven in Beijing. It is one of the five large Buddha statues in China. The Buddha statue sits on a lotus[disambiguation needed] throne on top of a three-platform altar. It is surrounded by six smaller bronze statues known as "The Offering of the Six Devas" and are posed offering flowers, incense, lamp, ointment, fruit, and music to the Buddha. These offerings symbolize charity, morality, patience, zeal, meditation, and wisdom, all of which are necessary to enter into nirvana.

The Buddha is 34 metres (112 ft) tall, weighs 250 metric tons (280 short tons), and was the world's tallest outdoor bronze seated Buddha prior to 2007.[3] It reputedly can even be seen from as far away as Macau on a clear day. Visitors have to climb 240 steps in order to reach the Buddha, though the site also features a small winding road to the Buddha for vehicles to accommodate the handicapped.
The Tian Tan Buddha appears serene and dignified. His right hand is raised, representing the removal of affliction.The Buddha's left hand rests on his lap in a gesture of giving dhana. The Buddha faces north, which is unique among the great Buddha statues, as all others face south.


In addition, there are 3 floors beneath the Buddha statue: The Hall of Universe, The Hall of Benevolent Merit, and The Hall of Remembrance. One of the most renowned features inside is a relic of Gautama Buddha, consisting of some of his alleged cremated remains. Only visitors who purchase an offering for the Buddha are allowed to see the relic, in order to leave the offering there. There is a huge carved bell inscribed with images of Buddhas in the show room. It was designed to ring every seven minutes, 108 times a day, symbolising the release of 108 kinds of human vexations.

Direction to Ngong Ping 360 Village dan Citigate Outlet :
1. Dari stesen Tsim Sha Tsui to Tung Chung interchange at Lai King Stesen
2. From Lai King Stesen to Tung Chung Stesen around 30 minutes
3. Fee using Octopus Card = HKD14.90
3. Arrive at Tung Chung Station , Exit B
4. You will facing Citygate Oultet
5. Jalan terus ke hadapan akan jumpa escalator untuk ke kaunter tiket

Keluar jer dari stesen terus nampak Citygate Outlet..wah..besar bangat..tak sabar nak habiskan duit kat sini tapi kami ambil keputusan untuk ke Ngong Ping Village tu dulu...balik nanti baru singgah...jom layan gambar..

Dah sampai di Tung Chung Stn
escalator to Cable Car ticket counter
Terdapat pelbagai pakej dan harga yang berbeza di mana ia boleh dibeli secara online atau melalui kaunter. Kami sampai lebih kurang jam 9.00 pagi, jadi kaunter tiket agak lengang dan tidak perlu beratur panjang..sampai je terus beli tiket. Harga tiket boleh dirujuk melalui laman web ini : http://www.np360.com.hk/en/booking/np360-ticketing-information.html atau kalau malas you all boleh lihat jer kat bawah :

Ngong Pig Cable Car Experince Price

Round Trip - Standard Cabin
1. Adult  = HKD125
2. Child ( aged 3 - 11 ) = HKD62
3. Senior (aged 65++) = HKD98

Round Trip - Crystal Cabin
1. Adult  = HKD188
2. Child ( aged 3 - 11 ) = HKD125
3. Senior (aged 65++) = HKD161

Round Trip - Crystal Cabin ex TC & Standard Cabin ex NP
1. Adult  = HKD168
2. Child ( aged 3 - 11 ) = HKD106
3. Senior (aged 65++) = HKD142

Tiket round trip tu maknanya..korang pergi dan balik dengan harga yang telah di tetapkan, sbagai contoh korang pilih Crystal Cabin, jadi semasa pergi dan balik ke Ngong Ping Village tu dengan menaiki Crystal Cable tu, begitu juga dengan Standard Cabin. Kami ambil keputusan memilih semasa pegi kami naik Crystal Cabin dan balik dengan Standard Cabin dan bila dibuat kiraan kami kena bayar HKD168..kiranya boleh merasai kedua-dua jenis cabin. Berikut adalah harga kalau Single Trip..

Single Trip - Standard Cabin
1. Adult  = HKD86
2. Child ( aged 3 - 11 ) = HKD44
3. Senior (aged 65++) = HKD70

Single Trip - Crystal Cabin
1. Adult  = HKD130
2. Child ( aged 3 - 11 ) = HKD88
3. Senior (aged 65++) = HKD114

Selepas beli tiket kena beratur mengikut laluan yang disediakan, jika you all beli tiket Crystal Cabin..so ikut laluan yang berkaitan begitu juga standard cabin..jom tengok gambar pulak..

Perlu pakai tagging ni
Nampak laut :-)
Kalau naik Crystal Cabin..beginilah rupanya..cuba tengok gambar kat atas..kalau gayat jangan cuba naik yer

Siap bersimpuh lagi kat atas lantai tue :-)
Peaceeee...eheheeh
Dalam 20minit jugak perjalanan dengan kereta kabel ke Ngong Ping Village dan seperti yang korang nampak..sesi tembak menembak bermula dan dalam 15 minit perjalanan...hujan mulai turun..seperti yang dimaklumkan sebelum ni..kiranya korang datang musim Summer..beginilah cuacanya..hujan dan panas tidak menentu..tetapi syukur alhamdulillah selepas kami jejak je kaki ke Village ni..hujan pun berhenti...kami pun apa lagi..horeee lah..senang nak berjalan dan sesi berposing..tapi saat gembira itu tidak lama...hujan datang kembali dan member terpaksa membeli payung di kedai yang berdekatan.



Kalau korang nak masuk tengok statue Big Budha yang ada kat belakang tu..akan dikenakan bayaran HKD28 seorang. Dah puas berjimba..ahahaha...lebih kurang 2 jam jugaklah kami di sini....kami ambil keputusan untuk ke Citygate Outlet. Sampai je kat Cable Car stesen..mak aihh..ramai nya orang...beratur panjang sehingga ke tangga escalator..nasib baik kami datang awal..tak percaya..cuba lihat gambar kat bawah ni...


Turun sahaja dari Cable Car terus terjah Citygate..nak lihat apa yang ada kat dalam tue...mak aihh..masuk-masuk jer...mula lah rambang mata ni ha..semua branded outlet dengan harga murah..memang tengah sale..JM dapat grab sebuah jam tangan Ellesse kat City Chain..harga HKD1380..tapi sale dapat HKD600 jer..wahh...ada banyak lagi branded outlet seperti Calvin Klein, Coach, Puma, Nike dan banyak lagi tak tersenarai kat sini.

Suasana di cityGate Outlet
Tak lama kami kat sini sebab nak pegi ke Disneyland pulak lepas ni..so memang tak puas pusing-pusing lagi..apakan daya masa tidak mengizinkan..jika ada peluang untuk datang lagi..Citygate mesti termasuk dalam senarai itirenary.

Direction to Disneyland Resort :
1. Dari Tung Chung Stesen turun di Sunny Bay Stesen
2. Tukar train, naik train ke Disneyland Resort
3. Fee HKD12.90

Hooeeeeyyyyeeee...akhirnya kami sampai ke Disneyland Resort di mana tempat ini amat sesuai untuk kanak-kanak yang berumur 7 tahun ke atas..tapi kami tak kira...walaupun dalam lingkungan umur 30-an, kami ingin enjoy seperti kanak-kanak riang. Disneyland Resort ni terbahagi kepada four land utama iaitu Tomorrow Land, Fantasy Land, Adventure Land dan Toy Story Land. You aallll pilih lah mana land yang korang nak masuk dan bergembira. Kami ingin merasai keseronokan ketika berada di sana. Terdapat pelbagai permainan dan teater yang disediakan dan kebanyakan lebih sesuai untuk kanak-kanak.

Bagi JM memang enjoy je kat Disneyland nih..kalau ada rezeki nak bawak adik-adik merasai keseronokan ni....akan tetapi kepada sesiapa yang pernah ke Everland, Seoul - Korea..ia lebih sesuai kepada golongan dewasa dan game yang disediakan lebih mencabar. Kami sampai dalam jam 3.00 petang dan waktu tu kaunter lengang..kami terus ke kaunter untuk membeli tiket dan harga yang dikenakan per entry HKD399/person. Jikalau malas nak beratur panjang boleh jer beli online kat sini http://park.hongkongdisneyland.com/hkdl/en_US/ticketsAndReservations

Ticket Admission Fee - Standard Day Ticket

General Admission Fee ( Aged 12 -64 )         -----> HKD399
Child Ticket                  ( Aged 3 -11 )           -----> HKD285
Senior Ticket                ( Aged 65 or above ) -----> HKD100


You alll pandai-pandai lah ye pilih hari dan masa yang sesuai..kalau pergi hari sabtu atau ahad..memang ramai pelancong, jadi peluang untuk main semua permainan agak terhad dan perlu beratur panjang untuk sampai giliran.
Welcome to Disneyland Resort Hong Kong
Ticket Entrance
Tommorow Land
Toy Story Land







Pada jam tepat 9.00 malam terdapat pertunjukkan bunga api di Fantasy Land..show ni korang wajib tunggu dan lihat sendiri sangat cantik dan awesone. JM tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata..korang kena datang dan menikmatinya sendiri tau. Macam biasalah kalau dahb erjam-jam dalam tempat ni mesti dahaga dan lapar..jadi jangan lupa bawak bekalan makan yer..nanti kebulur pulak..



Fantasy Land
Fountain at Entrance


Selepas habis persembahan bunga api tu..lebih kurang 15minit jer..tapi memang berbaloi kami tunggu dan lebih kurang jam 9.30 malam kami mula bergerak balik ke hotel. Badan pun letih dan penat seharian kat luar..end of day 3...To be continue on day 4....

Total budget for day 3 : HKD640.40 = RM262.56





31 comments:

  1. salam JM, thanks for the lovely review of your trip to HK. it is very helpful for me! tp kan i ade bbrp soalan nk tny pendapat u. i tgk ticket online utk disneyland and mdm tussaud lebih mahal berbanding di kaunter yg mcm u beli. tp if i mcm nk take risk selambe beli kt kaunter mcm u, i just nk tny beratur nye teruk gile ke if i nk pegi on saturday/sunday?


    And lg 1, maaf if i xperasan, tp u xpegi symphony of light ke during your visit? i nk tumpang tnt better naik ferry atau dok tepi avenue of star tu dh bole nmpk dh? :)

    cant wait to hear from you.

    Rgrds,
    Linda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Linda, Mmg besta tau HK Ni coz last month I baru balik HK utk trip kali ke 2..nampak tak best nyer..eeheheh

      Aha..ari tu JM beli on the spot je kat kaunter..mmg ramai coz sat & sun tapi tak lah berjam menunggu nak beli coz nanti akan ada budak kaunter dtg offer pakej murah..pastu leh terus ke kunter tanpa beratur..Seelok-eloknya nya avoid on sat & sun

      First trip mmg tak tgk symphony of light tu, then second trip ni try lah jgk..tak perlu naik feri pn, just lepak kat avenue of star dh nampak..coz dorang akan pancarkan lampu laser ke langit degnan rentak irama lagu dan lampur berwarna warna daru bangunan yg tinggi2 tu..better jgn pegi spring season coz berkabus dan tak nampak sgt cahaya nya..Hope u satisfied with tjis explanation yer..thanks for drop by..feel free to follow my blog yer :-)

      Delete
  2. Salam JM, so u dh return la ye HK ni..second trip u pegi bln mac ek.pegi tak disneyland lg..harga tiket dia still HK399 ke.sbb i tgk online dah HK450 skrg..

    ReplyDelete
  3. miss JM buzy ke...tunggu reply ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kom Ohh..dear..sorry teringgal tren..lupa ada komen kat c ni heee

      Trip Mac dh x pegi Disneyland..dulu JM pegi beli kat kaunter HKD399...apa online HKD450?..mahal tu...cuba Jue refer kat blog ni utk dpt tiket murah tanpa beli online yer

      http://kakiberangan.blogspot.com/2013/05/hong-kong-2013-part-2-sekitar-avenue-of.html

      Delete
    2. hei JM thnks bagi link tu..actually saya dh bli tiket disneyland.sye bli online ngn agen ni memang murah..sebab skrg kebanyakan mmg HKD450 paling murah pun 399.tapi saye beli ngn http://www.hotelinhongkong.net/hong_kong/ticket ni dapat 370 je.. :)

      Delete
  4. Salam Jm..I nk g hk n macau bln june ni...musim panas n ujan kut...just nk tanya pasal bawa mkanan dlm disneyland tu..boleh ke bawa masuk?? Dgr2 mmg xdibenarkan bawa mknan masuk ke dlm jadi camane jm bawa masuk eh?? Lg 1 kalo pepagi ke ngong ping than br masuk ke disneyland still byk time eh tuk rayau2 dlm disneyland tu?? Thx

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kom salam zurs,
      Ohhh tgh menghitung hari lah ni eh bestnya
      Aha mmg x boleh bwk masuk mkanan dorang akan check beg kat entrance so ri tu JM mmg x bwk mkanan. Klsu nk juga kena pandai seludup :-) cam masukkan dlm pokrt baju or seluar ke
      Mmg sesuai lepas g ngong ping pastu ke disneyland coz disneyland x besar sgt sempat cover semua land yg ada pastu leh tgk firework at night

      Delete
    2. Yuppiee tgh menhitung hari ni...Hehehe...kena seludup..wokeyy roger kami ramai2 ni harap salah sorang lepas ah nak main seludup2 ni heheh...tu laa nasib ada JM ni leh gak nk tanya2 ..mula2 mmg dh nk take out dah ngong ping 360 tu...bila baca entry jm trus pikir kalo jm boleh nape lak kami xleh g kan...pegi 2 tmpt skali hehe...orait jm tenkiu jawab soklan kita...nnt kita kaco jm lagik eh ....

      Delete
    3. tanya je..kalau JM tahu..JM sudi membantu :-)

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. assalam JM..saya akan stay di cosmicguethouse nanti.so saya nak tanya bape lama pejalanan dr guesthouse nk ngong ping tu.saya cadang nak pegi pagi ahad.saya nak beli tiket online tapi kena select waktu plak untuk naik cable car tu.so nk estimate waktula agak2 bape lama sampai..paling awal kul 9.15am pastu setengah jam skali..saya ingat nak amik 10.15am agak-agak sempat tak ye..kul bape saye kena kuar agak2..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaaa ok2 estimate time less than one hour so better naik dlm kul 9.15 pagi tu so kuar dari hotel dlm jam 8 pagi dh cantik :-)

      Delete
    2. time kasih byk ek JM..sgt membantu.so dpt g dgn hati yg senang sbb direction suma dh ada.. :)

      Delete
    3. ok..ok..sama-sama...enjoy the holiday yer :-)

      Delete
  7. miss JM bz ek..klu free tolong reply ye..sye menghitung hari ni 19/6 ni nk fly dh..ni tgal nk bli tiket cable car je..tunggu kot JM reply.. :) TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry dear byk komen masuk boleh terlepas nk jawab komen ni :-) jap nk jawab heeee

      Delete
  8. Bestnya akak JM dah pi Disneyland tu.. Kami masa tu kena pilih sama ada nak pi Lantau Island or Disneyland. Last2 pi ke Lantau Island tu, dapatlah naik cable car macam akak naik tu. Best.. Ngeri memang ngeri tapi seronok sangat bila dapat lihat ciptaan-Nya yang indah tu. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faa dah ke HK rupanya tapi nape x share dalam blog

      Delete
  9. Seronoknya gi Disneyland!!! View malam mercun bunga api percik-percik tu best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : firework show tu paling best dan berbaloi tunggu!

      Delete
  10. Cantiknya pemandangan malam pertunjukkan bunga api Fantasy Land tu...

    Watak kartun tu besarnyer...

    ReplyDelete
  11. http://kampung-kameq.blogspot.com/2015/04/segmen-ucapan-hari-lahir-buat-si-lala.html

    waaa. Best..

    ReplyDelete
  12. mak aih ... duit mengalir mcm tu je ... heee . best lah ada pertunjukkan bunga api . seronok gak lutsinar tu , dpt tgk view kat bawah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis Vee..kalau x gayat lah..kalau gayat rasa jantung jatuh ke bawah hihih

      Delete
  13. Terima kasih. Entry anda sangat membantu saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarimawaty ..sama2...JM tulis entri mmg nak bantu dah memudahkan rakan reader utk travel..so kalau nk ke tempat lain nanti refer lah kat blog ni..ehh..ter promote lak hihih

      Delete
  14. Thank You. Post anda sangat membantu... :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352