You can click on me :-)

Monday, 22 April 2013

Holiday : Spring at Guilin Day 2

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia to All my  lovely friends &  readers,

Apa khabar semua, sihat-sihat hendaknya yer..Alhamdulillah..syukur

Kepada yang terlepas episod sebelum ni boleh refer pada link dibawah ye..Dah seperti rancangan drama TV pulak..ber-episod katanya...

Day 1Episod 1
              Episod 2
              Episod 3

Meh kawan-kawan meh dekat - dekat..meh tengok apa yang JM nak kongsi kan ni..jangan terlepas tau nanti rugi heheheehe. Dah macam orang jual ikan dan sayur kat pasar pulak yer..ahahahaa (gelak tak sopan).

Ada lagi sesiapa yang berminat untuk mengembara ke Guilin bersama JM..meh la baca entri ni. Manalah tahu lepas baca trip ni ada yang berminat dan berhasrat nak ke sana. Kalau ada rakan yang bertanya 'best tak bercuti di Guilin'..jawapan nya...amat berbaloi dan best dan highly RECOMMENDED..dan lebih romantik kalau pergi bersama pasangan atau rakan travel yang sporting...Kepada rakan blogger Henry Fox and the geng, kalau korang pergi sana mesti lebih happening dan havox you oulsss..coz gambar yang korang ambik mesti lagi awesome.

"Scenary at Li River, Guilin"

Yeaah..hari ni kami nak menyusuri sungai Li dan menikmati keindahan alam semulajadi di sepanjang sungai itu nanti. Li River merupakan salah satu destinasi tarikan pelancong untuk ke Guilin. Tak sampai ke Guilin kiranya kalau tak ke Sungai Li. Kalau korang lihat gambar ni ada keinginan tak nak ke sana?

Picture : Source form Google

Perjalanan dengan cruise dari Guilin to Yangshou
Li River is the biggest and the most beautiful Karst landscape. The magnificent scenery of the Li River is printed on the back of the 20 CNY note. It is a known as a pearl of China and the essence of Gulin. Li River is famous as the city’s soul and heart. 

Li River is 160 kilometers long, and can be divided into 3 scenic spots.
The first section
is from downtown Guilin to the Ox Gorge. It offers towns, villages and pastoral scenes and a good place to appreciate the fantastic mountains and waters. Moreover there are various attractions in the section, such as the Elephant Trunk Hill, Pagoda Hill, Forest of Odd-Shaped Peaks, Duxu Ancient Town, and the Ox Gorge. 

The second section
is from the Ox Gorge to the Water-Dropping Village. Various rocky mountains flank the river. The main attractions are Wangfu Rock, Crown Cave, Half-side Ferry, Mural Hill and the Xingping Landscape. 

In the third section
, which goes from the Water-Dropping Village to Yangshuo, many beautiful types of scenery are in wait. Here the Li River fully displays its verdant mountains, fragrant waters, spectacular caves and exquisite stones. 

Pada hari pertama kami sampai di hotel, kami telah sedia booking pakej Lijiang River melalui hotel dengan harga RMB400 per/pax  dengan menaiki Cruise dan sebenarnya boleh juga ambil pakej Bamboo Boat dengan harga RMB240 per/pax..

Packej Included : Lijiang River Cruise with deluxe boat
- From hotel around 8.00am
- Guilin to Yangshou around 84km
- Price include bus, boat ticket, chinese lunch and english speaking guide
- It takes 45 min to Zhujiang Pier by bus
- The boat will leave the pier at 9.30 am
- It takes 4 hours on the boat and arrice at Yangshou around 1.30pm depend on the water level
- Return to the hotel in Guilin at 6.30 pm

Destinasi : From Guilin to Yangshou dengan menaiki Cruise menyusuri Li River

Seawal jam 5.30 pagi kami dah bangun untuk solat Subuh dan perlu tunggu di lobi jam 8.00 pagi untuk bertolak Zhujiang Wharf dan menaiki Cruise dari sana untuk ke Yangshou. Kami di jemput oleh seorang nyonya manis dengan van untuk menaiki bas yang telah menunggu di Momma Bakery. Bas tidak bergerak terus ke Cruise Port tetapi akan berhenti mengambil tourist lain di hotel-hotel berdekatan. Kami bernasib baik kerana cuaca cerah hari ni dan harap-harap sehingga ke petang sebab keadaan cuaca tidak menentu sekarang.

Tourist guide kami hari ini bernama Allen dan beliau fasih berbahasa Inggeris jadi senang lah hidup kami di samping rupanya yang boleh tahan 'ensem' baru lah sedap mata memandang..ahaha..dasar....Dek kerana tourist terdiri dari pelbagai bangsa, so beliau perlu bercakap dwibahasa lorrr..time dia cakap Cina, semua yang faham gelak..time dia cakap English..kami pulak yang gelak...biasalah kalau perjalanan mengambil masa lebih kurang 45min mesti bosan kalau tanpa hiburan kan. Beliau menerangkan sejarah Guilin, kehidupan penduduk tempatan, jumlah penduduk dan JM tak tumpu perhatian sangat coz leka melihat keindahan bandar Guilin.

View dalam bus - on the way ke jeti/cruise port. Sesi penerangan oleh our tour guide Allen dan sila abaikan mamat dan
 minah yang tido tu
Akhirnya kami sampai di Li River Boat Branch, Zhujiang Pier untuk naik Cruise. Allen telah menguruskan semua urusan tiket. Kita bergambar kenangan dulu pastu baru naik cruise.

Li River at Zhujiang Pier
Cruise Time Table
Suasana dalam Cruise - Kita minum dulu
Apabila masing-masing mendapat tempat duduk dalam cruise, kami dihidangkan dengan tea, kemudian mula bergerak ke deck atas untuk melihat keindahan Sungai Li seperti yang diperkatakan oleh kalangan pelancong yang telah sampai di sini. Apa yang boleh JM gambarkan adalah Sungai Li di kelilingi dengan struktur bentuk muka bumi yang berbukit seperti lukisan. Kedudukan bukit yang berlapis-lapis dengan ketinggian berbeza dan masing - masing mempunyai keistimewaan dan nama tersendiri.

Sepanjang perjalanan kita akan dapat melihat :
1. Bat Hill
2. CaoPing Scenary
2. Beauty of Crown Cave
4. YangDi Scenary
5. Celestial Being
5. A Child Worships Guanyin
6. LangShi Scenary
8. Writing - Brush PEak
9. Apple Hill
10. XiaLong Scenary
11. The Painted Hill Of Nine Horses
12. Yellow Cloth Shoal
13. Xing Ping Scenary
14. XingPing Town
15. Five Fingers Hill
16. Snail Hill
17. Gold Hill
18. Pen Holder Hill
19. YangShou Country

Our tourist guide, Allen dah pesan awal-awal....please use your 90% imagination untuk melihat semua bentuk bukit-bukit yang terdapat di persisiran Sungai Li nanti kerana terdapat bukit-bukit yang menyerupai bentuk seperti yang JM nyatakan di atas. Kalau kiranya imaginasi biasa-biasa je..memang semua bukit tu akan nampak sama sahaja. Tak nak citer panjang - panjang......jom kita lihat keindahan Sungai Li....Pengembaraan bermula disini..heeeeeeee dan harap bersabar lah yer dengan gambar yang banyak ni.

Inilah Allen - hensem tak..ehehe...gatal kannn....
Kuda ku lari gagah berani - Nampak tak org tunggang kuda....cuba guna imaginasi (ada kepala, ekor dan kaki)
Yang ni pulak - The Painted Hill Of Nine Horses
The Fishing Village
Cantik kan View ni..
Sama tak seperti view dalam duit RMB20 tue..
Banyak kan gambar..sebenarnya banyak lagi tapi JM tak nak masukkan semua kat sini nanti penat nak scroll down ehehe. Oleh kerana cuaca yang sejuk dan nyaman, tidak terasa 4 jam berada di atas Cruise dan kami menghampiri ke Pekan Yangshou. Sebelum itu, seperti JM katakan di awal tadi, dalam Cruise ada menyediakan Chinese Food kepada yang boleh makan silakan coz waktu sudah hampir jam 1.00 tengah dan masing-masing pun dah lapar.

Dari jauh dah nampak pekan Yangshou dan ada aktiviti menanti kami disini dan apakah itue..ye..ye..perlu tunggu next entry lak yer..JM pun dah penat..nanti sambung lagi ye kengkawan...

Yangshou Town
Selingan...suka tengok couple ni ..so sweet....pastu snap gambar sembunyi-sembunyi..ahaha..jahat tak?

Sweet Couple - sebenarnya mamat tu yang hensem..pastu dia suka senyum....ehehehe
Aghhh...kelam kabut JM nak siapkan entry ni......akhirnya berjaya juga TAPI ada sambungan.....

55 comments:

  1. Replies
    1. Ahaksss JM ke yang cantik eeheheheeh perasan

      Haa view sgt cantik memukau pandangan. Ciku bila lagi....cepat cari tiket murah heeee

      Delete
  2. kelas korang naik cruise...
    ada baca blog SM, dia naik sampan..tapi chaghe gak
    tak kisah la naik ape2 pun. dapat pusing seround dah cukup excited dah rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer duit yg d bayar pun curlast gak heeee
      Ha'a dia naik bamboo boat cuma pengalaman dan perasaan tu lain sikit...mana2 pun boleh tgk view yg sama :-)

      Delete
  3. Salam JM

    Wow...terkesima jap Yong....cantik formasi gunung-ganang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Yong, lama x update rindu nk baca entry Yong yg baru :-)
      Ha'aa Yong nampak mcm lukisan kan

      Delete
  4. jm jahat, sanggup snap couple orang lain, hehe...cantik view-view dekat sini, siap ada rupa orang naik kuda lagi. setuju dengan allen, kalau tengok view cam gini kena imaginasi lebih. kalau tak, just nampak gunung ganang jela...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah jahat sikit je x byk :-)
      Ha'a berimaginasi tggi dan lebih kreatif katanya nasib baik boleh tahan jgk imaginasi JM ni hik hik klau x rugi lorrrr

      Delete
  5. Sangatla cantik. Tapi kalau pergi sekeluarga mau terkopak besar untuk ambil pakej tu... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe En mie ni kelakar lah

      ye ye tokei balak pun boleh rebah eh

      Delete
  6. Kelaz ko JM sempat skodeng org....ensem2...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha kak CT
      JM ni pantang tgk rupa yg ensem2 tu bersinar2 mata JM ni wlpun diri sendiri x santek heeeeee

      Delete
  7. JM... meroyan SR tengok view Sg Li... bukit bukau tu.... giler cantikkkkkkkk wa cakap lu.

    JM jgn nak goda main main mata ngan botfriend minah tu.... heish, tapiiii.. memang dia hensem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, jgn meroyan dulu kak dila dh jauh dan JM pun jauh gak ni nanti tak sempat nk pegang heee

      Hahaha kan hampir2 tergoda sebenarnya mata x leh pandang ke lain dah

      Delete
  8. guilin ni mmg hidden germ la kan....lately baru la ramai malaysian discover tmpt ni..tu pun pas pak tony buka route AA ke situ....haish bila nak smpai ni...2014 kot...doakan la ye!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a salah satu destinasi yg wajib pegi coz jauh dari jauh dr hiruk pikuk kota dan dpt hidup udara segar tanpa pencemaran :-)

      Klau ada masa dan peluang pegi tau nanti leh kongsi pengalaman DJ lak

      Delete
  9. guide tu orang yang sama .. !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik bukan kembar ke sorang Allen dan sorang lagi Alex heeeeee larik masuk semak :-)

      Delete
  10. salam JM... wow... bestnya.. memang cantik pemandangan kat sana ye..

    yg tak tahan last part tu.. ko sempat skodeng mamat hensem tu..hahahahha.. biasa dia tu..!! >..<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Cikda, hikssssss...cantik kan..JM pun jatuh hati ngan tempat ni

      hahahah...JM ni pantang tgk benda cantik dan ensem ni..mata bulat jek..tak dpt pegang..dpt tgk pun jadi lah ahahahaha

      Delete
  11. alamak sukanya baca .. dapat tengok gambarjerler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah..nanti akak pun ada peluang ke sana tu..AA kan selalu buat sale :-)

      Delete
  12. jm...
    bole tak...
    akak drop komen sini
    pastu baru baca sumeee entry guilin...
    boleh gitu?
    hahaha....
    (cepat sungguh updetnyer!!!!)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakkssss akak nih heeee
      Baca x komen pun x per heeee
      Klau lambat update sbln x abis story lagik

      Delete
  13. Wah JM, ni betul2 nature cruise ni
    tenang tengok tempat2 cam ni kan.. .
    pusing2 3-4x pun tak apa camni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..Ayu..betul tu..tenang dan damai je di samping angin sepoi2 bahasa korea..ahahaha

      Delete
  14. Meme ansem la allen tu... tak mintak no. tepon dia ke? hehehe.

    Amboiiii snap gambo sweet kapel curik2.. takpe takpe.. nanti ada kapel esok2.. sweet2 la jugak.. kot ada orang snap gambo curi2 gak hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyee...kan..kann...mmg ensem..sekali lihat terus terpikat..ahahaha...cadang nk minta tapi bila piir balik kalau dia tk nak bg buat malu jek..lain lah klau JM ni rupa cam retis..hihii

      ahahah...kapel...ntah bila lah nk dptnyer..tak nak sweet sgt nanti terlebih manis..cukup je ngan JARI MANIS...ahahahaha

      Delete
  15. PASTINYA MENINGGALKAN SERIBU KENANGAN BUAT SELAMANYA KAN JM
    tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...bukan seribu jek..tapi beribu-ribu kenangan..ehehehehe

      Nanti leh la Dila buat reference tuk ke sana :-)

      Delete
  16. Replies
    1. Dear GB,

      Yang mana satu..ado dua tu haaa..ehehehehe...bg JM dua2 ensem tp satu pun tak dpt ahahaa..dpt tgk jek..

      Delete
  17. Nak tiru akak koko la.. boleh tak nak drop komen dulu kat sini. hehe.
    Oh guilin, camtu eh rupanya. tak sabo nak tengok betol2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Janggel...hiksss...gitew kekdah nyer...boleh jeww

      yer..pergi lah..jgn lupa bawak kak coco sekali tau..jgn tggalkan dia..nanti JM marah..heee

      Delete
  18. wak tengok matcham X sama je gambar view dalam duit RMB20 tue., kanns

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya sama Wak tp kami terlepas coz asyik ngan benda lain sedar2 dpt view hujung sudut jek heeeee

      Delete
  19. kesian dengan couple omuteh tu.. tak pasakl2 femes kat blog JM ni hahahaha...

    by the way.. memang lawa area kat Guilin ni... murah rezeki kak JM dapat pi sana :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian, bukan ke dorang bangga coz dpt di kenali ramai dan femes tu heeee

      Ha'a scenary sgt canti nanti ada peluang leh dtg ziarah. Alah kak JM baru melawat benua asia belum mampu nk terjah benua afrika lagik heeee

      Delete
  20. Tengah membaca... Pening juga Guilin ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak perlu pening2 abe MKL..pergi dengan pakej kan :-)

      Delete
  21. kelas sangat.. naik cruise dekat negare orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi : ahakss...tak naik pulak Cruise di negara sendiri...

      Delete
  22. I.N.D.A.H.N.Y.A!!! Dah sampai mengeja dah saya ni kagummmmmm tengok pemandangan cantik. Tapi bab nak kena guna imaginasi tu, failed. Nampak bukit je, sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. View di GUILIN mmg cantik Farrah....rasa tenang je di dalam cuaca yang sejuk...Fuhh...belayar sambil minum kopi panas...nikmatnya :-)

      Delete
    2. Saya datang lagi, cuba guna imaginasi tapi nampak bukit je huhuhuhu

      Delete
    3. blog sis JM kena serang ngan dak Farrah ni...terkejar2 nk reply ...berpeluh2 tetiak!

      Delete
  23. Belayar,...tengok view sambil hirup kopi...TERBAIK! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu bukan KOPI lah yang Farrah..TEH..orang cina tak minum KOPI hihihih

      Delete
  24. Wahhhh sungai li indahnya permandangan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak sah kan klu ke Guilin tak pergi sini.

      Delete
    2. view di sekitar Li River mmg breathtaking

      Delete
  25. Hensemnya allen hahaha nasib baikabe xdop

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Ekin...jaga-jaga ..kang sis JM report ke Ebe tu :-)

      Delete
  26. Nape dia pggl GUILIN ya hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh nak jawab sbb sis JM tak ambil subjek sejarah China :-)

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352