You can click on me :-)

Friday, 26 April 2013

Holiday : Spring at Yangshou Day 2 Episod 1

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia to All my lovely blogger & readers,


"Spring at Yangshou Part 1"

Masih lagi hari ke 2 (29/03/2013 - Jumaat) tetapi hari ni kami berada di Yangshou.

Location Map Of Yangshou
Mari kita kenali Yangshou dengan lebih dekat lagi :


Yangshuo (阳朔; Yáng shuò) is a very scenic, small county and city surrounded by many karst mountains and beautiful scenery near Guilin, Guangxi. It is very popular among tourists.

Yangshuo is not a typical Chinese town and does not have the big-city feel as in most other Chinese cities. That means it is relatively air and noise pollution free, (provided you get away from major roadways), very clean (by Chinese standards) and does not usually suffer from endless massive traffic chaos. It is much more like a vacation town, with wonderful restaurants and shops and again quite developed by mainland Chinese standards.

Getting In : By Bus or Boat

Getting Around : Taxi, Bus, Bike, Motorbike, Boat, Foot, Car

Attraction Places :
1. Yangdi-Xingping scenic area
2. Yulong River valley
3. Moon Hill
4. Assembling Dragon Cave
5. West Street (西街) 
6. Big Banyan Tree (大榕树) 
7. Green Lotus Peak 
8. Sanjie Liu Above-Water Park (刘三姐水上公园) 
9. Shutong Hill
10. Fishing Village (渔村) 
11. Yangshuo Cultural Relic Landscape Garden (阳朔文物景观花园) 
12. Yuzi Paradise

Apa aktiviti kami di Yangshou ni coz dalam jam 5.30 petang baru gerak balik ke Guilin. Aha...tadi dalam Cruise, Allen ada offer kat kami pakej Dragon River Tour dengan bayaran RMB200 per/pax...apa?..perlu bayar lagi..aduhai mahal tu kalau convert dalam RM boleh cecah RM100 seorang tau. Masing-masing pandang sesama sendiri dan berfikir sejenak. Kalau tak join pakej ni kita perlu tunggu di Yangshou sehingga jam 5.30 petang..hishh..lama tu.So kami setuju untuk ambil pakej tu yang merangkumi :

1. Dragon Village
2. Dragon Bridge
3. Yulong River wtih Bamboo Boat
4. Cormorant Fishing Show
5. Feed Water Buffalo (yang ni tak tahan dengar..mcm lah tak pernah tengok kerbau kan)

Kami sampai sahaja di Yangshou town, turun sahaja dari Cruise ramai yang menjual buah limau tapi kami tak berminat nak membeli. Jalan sedikit ke hadapan kami jumpa pasar. Apa lagi..inilah masa nya nak shopping tapi Allen bagi masa 1 jam jer kat sini..mana cukup..itulah antara sebab JM tak nak ikut tour sebab perlu ikut masa mereka.. Jom..kita jalan-jalan kat pasar ni..Inilah Yangshou West Street yang femes di kalangan pelancong tu.

Yangshou West Street

Selendang dan shawl ada di jual serta barangan kraftangan
Laluan dan deretan kedai
Kami teruskan melangkah dan melihat barang-barang yang dijual dan misi JM adalah nak beli fridge magnet yang lain tak nak. Kami singgah satu kedai sepasang suami isteri, mereka jual sekeping RMB10, tapi JM minta 3 keping untuk RMB20 tetap dengan pendiriannya seperti kata blogger SUPERMENG MALAYA dorang tak bagi harga seperti di minta. Pastu seperti biasalah taktik merayu dan sudahnya si isteri setuju dengan harga yang kami minta..apa lagi borong habis lah..eheheh. So tips kat sini perlu ada teknik dan taktik juga untuk dapat diskaun ni.

Mari kita lihat keadaan sekeliling pasar ni. Sebenarnya tiada barang menarik yang boleh beli di sini dan kami hanya sekadar buat tinjauan sahaja kerana Allen dan pesan jumpa semua di hadapan KFC selepas 1 jam untuk ke Dragon Village.


Nampak batu bertulisan hijau tu..itulah mercu tanda West Street. Abaikan bontot minah tue..jgn pandang lelama..
Kedai-kedai makan tapi Non Hala
View sekitar West Steet
Banyak basikal yang boleh di sewa - tak tanya harga coz tak nak sewa kan..pink for lady..blue for man
Jual limau ye makcik..1 kg RMB10 - nampak macam manis sekali rasa sebiji macam makan kulit limau terus tak jadi nak beli
Selesai sudah melawat kawasan sekitar dan kami bertemu semula dengan Allen di hadapan KFC untuk naik bas ke Dragon Village. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit dan sampai sahaja di sana kami di beri sedikit penerangan mengenai perkampungan di Dragon Village yang terletak 8km dari Baisha Town. Mari kita lihat apa yang menarik disini.


Nak tahu apa aktiviti yang JM buat kat sini perlu tunggu next EPISOD yer... to be continueee

39 comments:

  1. gambar dr atas jambatan facing north tu lawa.. padi dah menghijau

    ReplyDelete
  2. salam JM

    mmm...ikut tour....masa pun masa dia...ye dok ?
    Yong nak tanye..ngape kome pegi ikut tour ? jemaah ramai ker ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Yong ASP,
      kami bertiga je sebenarnya, nk ke Yangshou melalui Li RIVER ada pakej naik cruise bersama tourist lain coz nk save masa coz sehari je trip tu. nak naik bamboo boat boleh tanpa folow tour tp dari li river nk ke yangshou hampir 5 jam so kekdah ni x sesuai klau ptg nanti nk balik ke guilin tp klau nk tido kat yangshou boleh naik bamboo boat tanpa ikut tour. panjang pulak explanation nya heeee

      Delete
  3. Replies
    1. Yes dear, klau boleh tiap2 bulan nk melancong tp apo kan dayo bukan anok ore kayo heeeeeee

      Delete
  4. Baru jengah sini..dah tertinggal banyak episod kan... Nanti kena cover pelan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama betul menyepi dan dh lama x dgr suar nor kt c ni :-)

      Delete
  5. weols dapat FM 4/20yuan. heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uik tak aci, ni mesti guna teknik yg lebih hebat ni, leh belajar :-)

      Delete
  6. limau tuuu...... sama jer harga macam kat Malaysia.

    Saya suka ngan view gambar yg last tu........ satu hari saya nak gi sini juga... jelez okey

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiksss buah nyer kecil2 mahal dan x sedap
      Ye yer dtg tau coz makin ramai kaki travel yg mula dtg ci ni lepas baca entri J M ni heeee

      Delete
  7. Beskal tu wojib ke "pink for lady, blue for man?"
    Kalu man nak bawak pink tokleh ke? Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe lawak lah dekdaa
      JM yg sesaje match color for rider coz mcm x cun klau lelaki ride pink color cam auwww auwww gitewww heeeeee

      Delete
  8. memey view dragon bridge tu yg ohsemm., khenn kak JM yg jelitt tuuu.,ehHHee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahh Wak ni...malu kak JM tauuuuuuu..heeeeeeeee...sambil lari masuk bilik...

      Delete
  9. memang jauh perjalanan luas pandanganni.... banyak gak kena bayonyer tapi dah sampai kan kalau tak gi rugi lak yerk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..betul tu Kak..jauh perjalanan luas pemandangan..dan ramai gak jumpa mamat2 ensem..hhehe

      Delete
  10. JM, another floating market ye?! Tapi view dari sini lebih cantik dari di Hatyai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Ayu..
      Ini bukan floating market tapi FLOATING RAKIT...eheheeh
      Kami akan naik rakit mudik ke hulu dan mudik ke hilir utk lihat view yg cantik kat c ni..tunggu next enry yer heeeee

      Delete
  11. ohsem sungguh gambar 4 yang last tu jm...kalau datang sini jm suggest ambik tour ke pergi sendiri? sebab masalah bahasa...tersesat kang, terpaksalah berkhemah pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, Jam 2.00 pagi pun tak tdo lagik
      Itu gambar kat area dragon bridge..mmg cantik kalau di lihat dengan mata kasar
      Bagi JM kalau nak round area Yangshou tu better pegi sendiri jek like Pencerita Maya dan Supermeng Malaya tu coz byk tempat boleh cover tp masalah komunikasi lah..tp tgk dorang leh survive jek.

      Kalau pegi ngan tour costly sikit dan tempat lawatan jugak terhad. Tapi kalau dari Guilin nk ke Yangshou better ambik tour menyusuri Li River

      Delete
  12. wah bestnya naik sampan...best akak suka kalau travel dpt menyusuri sungai...sabar2 ya CT...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh...sila jgn jeles yer akak..saje je kan...
      alah kak CT ni..nanti ada peluang try lah sekali...dpt pengalaman yg berbeza.. :-)

      Delete
  13. ai suka bab shopink tu
    ada kain macham2 lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikss...samolah ngan JM ni..tapi hari tu just cari FM je..malas nk bawak brg ke hulu ke hilir

      Delete
  14. u stay di mana kat Yangshou ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Intan, (mcm nk tulis surat centa lak)
      JM tak stay kat Yangshou coz kami gerak dari Guilin ke Yangshou pada awal pagi. Pastu dlm Jam 1.00 ptg sampai Yangshou...petang jam 6.00 dan gerak balik Guilin. Di Yangshou hanya sempat cover 2 tempat je West Street dan Dragon Bridge. So ada misi mau repeat nih..heeee

      Delete
  15. Bila baca kisah perjalanan JM, rasa macam turut sama pergi melancong ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Zumal..so kiranya x perlu beli tiket tuk travel lah ni hihihi

      Delete
    2. Hihihi saya dah banyak kali dah travel free dgn sis!

      Delete
  16. Replies
    1. ye Fifi sangat cantik dan sejuk mata memandang

      Delete
  17. Hari ni sempat sampai Yangshou pula :)
    Masih berjaga dan tak tercemar ye kawasan Dragon Bridge tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : tempat menjadi tourist spot mmg dorang jaga dgn baik

      Delete
    2. Kenalah maintain kan,..nnt orang tak sudi nak dtg!

      Delete
  18. Pesan jgb bgi tengok bontot kita tengok tenung lama2 la hahaha

    ReplyDelete
  19. Permandangan yg cukup indah

    ReplyDelete
  20. Tawar menawar harus baru syok membeli hihihi

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352