You can click on me :-)

Friday, 12 April 2013

Holiday : Spring at Guilin Day1 Episod 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all my blog readerssss,


Akhirnya cita-cita JM nak ke Guilin tercapai selepas mengharungi beberapa halangan dan kepada sesiapa yang belum baca story sebelum ni boleh refer kat SINI

Selepas balik sahaja dari bercuti terus dapat surat rasmi pembekuan cuti rehat selepas pembubaran parlimen sehingga seminggu selepas pilihanraya pada 05 Mei 2013 nanti. Nasib baik lah JM tak plan cuti dalam tempoh tersebut kalau tak memang kena burn lah tiket. Pembekuan ni hanya melibatkan Kementerian dan Jabatan JM bertugas jer tidak melibatkan agensi lain..frust tul.

Ada ke sesapa yang setia menunggu utk baca story JM ke Guilin ni...heee..sorry ye my dear friends coz lambat sikit nak update di sbbkan ke bizian kat opis nih lepas balik bercuti.

Kawan-kawan boleh baca dulu blog rakan travel yang lain, dorang pun baru balik bercuti di Guilin dan story dari mereka lebih menarik, tertarik dan deboom compare JM punya. Blog siapakah itewwww..ye..ye..blog hadrawillin, penceritamaya dan supermengmalaya.

Kepada sesiapa sahaja yang ingin ke Guilin, penerbangan Air Asia ke sana bermula jam 6.45 pagi dan di jangka tiba di Liangjiang International Airport Guilin pada 10.45 pagi lebih kurang berapa jam yer..yer..pandai....4 jam perjalanan. Lama tak rasanya..tak lah lama sangat kepada sesiapa yang pernah travel jauh daripada tu kan.

Trip JM kali ni bermula dari Guilin dan balik melalui Hong Kong, so dalam tempoh 11hari trip tu kami cover Guilin - Guangzhou - Shenzen - Hong Kong. 

Moh ikut JM ke Guilin dulu. Why Spring at Guilin coz Spring Season from Feb - Mac dan trip JM adalah pada penghujung Mac. Trip kali ni JM dapat tempat duduk sebelah tingkap, wah nikmatnya hidup coz nak tido pun senang just lentok je kepala ke dinding tepi tu, kalau seat kat tengah atau ujung agak susah sikitlah kan. Tapi yang tak bestnya selalu dapat kat sebelah sayap belum pernah dapat seat yang jauh dari tu..potong stim tul nak tengok view awan kat luar..tengok ke?..rasanya pertama kali night flight dulu yer..jakun sikit, tak abis-abis ambil gambar awan yang cantik, putih bersih tu, tapi sekarang naik je terus tido heeeeeeeee.

Dalam perjalanan tu JM pandang keluar tingkap dan nampak view yang sangat cantik ni..ape itue..yer sunRISE..ambil sebarang dua keping pastu baru perasan ada minah sebelah pun nak ambik jugak gambar, oleh kerana JM ni baik hati ..hahahah...kasi peluang kat dia pulak..ok..your turn coz dia bukan orang melayu takut nanti dia tak paham kalau JM speak Malay kann...ahahah...

Jangan silap yer JM pergi Guilin bukan Singapore heeeeee
Cantik tak sunrise dari luar tingkap flight
Selepas je dia ambik gambar, terus berlaku conservation between us dan rupanya dia local person from Guilin baru balik bercuti sebulan di Australia...one month you oulsss dia kat Australia noon...dari Australia dia perlu transit di LCCT coz tak ada direct flight from Australia to Guilin. Amboi panjang benar intro nyer bila nak sampai Guilin ni..heheh..sabor ye yop..

Di pendekkan cerita, borak punya borak dia pun ada pesan, be carefull with your wallet or belonging coz kat sana ramai pick pocket, JM dah mula cuak. Pastu dia juga hairan how can you choose Guilin coz local people tak tahu langsung cakap bahasa luar (English) dan JM pulak memang tak ada langsung basic Mandarin or Cantonis. Heeee..JM sekadar senyum sahaja dan jawab scenary di Guilin sangat cantik. Beliau tolong tulis beberapa tempat dalam bahasa Mandarin sebagai rujukan. Nasib baiklah salah seorang rakan travel JM ada basic sikit dan beliau juga dah standby dengan beberapa perkataan dalam note sebagai rujukan. Kami tahu akan berlaku masalah komunikasi nanti.

Sebelum mendarat seperti biasa, kita perlu isi immigration form dulu yer tapi tak perlu declare barang keperluan yang dibawa maknanya you oulss bawak lah makanan sebagai bekalan kerana tiada sekatan seperti ke Aussie tu. Jom lihat pemandangan luar sebelum mendarat, alamak kenapa berkabus ni adi bukan main sunset santek..rupanya hujan..alah macam mana program hari ni..aduhhh...

View before landing
Sebelum pemeriksaan Immigresen, JM terpandang satu sudut di tulis ALIEN, kepada sesiapa yang ingin masuk China tetapi tanpa Visa dianggap sebagai ALIEN eheheheee..

ALIEN
Pemeriksaan Imigresen berjalan landar dan terus ke arrival hall dan terpandang satu flyer tertera nama salah sorang rakan travel JM.

Oh ya..terlupa nak bagi tahu sebelum kami bertolak dari Msia, rakan JM telah menghantar email kepada hotel untuk mendapatkan airport pickup service kerana hotel menyediakan perkhidmatan tersebut. Mula-mula cadang naik bas atau teksi je tapi memandangkan terdapat servis yang disediakan why not kita gunakan ye dak..free lak tu.

Kami terus follow beliau dan dia ada cakap something tapi biasalah mana kami faham kan..kami tunjuk bukti booking hotel melalui agoda dan memang ada tulisan China, kemudian dia call hotel to make sure she's pickup the right person.

Keluar sahaja dari airport, alahai kecik je airport ni, nampak kusam je..seperti tidak bernyawa...che wah..itu pandangan JM lah..pastu di sebelah kiri aiport ada deretan teksi, jadi kepada sesiapa yang inginkan perkhidmatan mereka silakan. Perkara wajib mestilah posing dulu sebarang dua keping kan..buat kenangan yang kami dah sampai Guilin heeeeeee.

Perkataan merah pertama tu GUI dan ke dua tu LIN
TAPI sayang kami disambut dengan hujan renyai-renyai dan baru JM tahu rupanya bagi tempoh Mac - Mei adalah musim yang tidak sesuai untuk melawat Guilin kerana keadaan cuaca tidak menentu kekadang hujan seharian dan kekadang sahaja cuasa cerah seperti biasa. Oh my...kalau hujan begini sampai ke petang..how?..rosak lah program hari ni...

Nak tahu apa yang terjadi seterusnya..tunggu dalam episod akan datang.....heeee...jangan marah-marah yer nanti kena "ci_ _"...ahahahah

44 comments:

  1. Alllaaaaaaa..... tunjuk gambar airport jew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiksssss...nak bagi kat SR datang ke sini dan kak Dilla...heeeeeeee

      Delete
    2. klu hujan mmng tebatas skit kan nk begerak...eh kak SR tu blog dia dh tutup ke dah lama dia menyepi...

      Delete
    3. KopiO : Akak ada dgr SR tu nk stop blogging..maybe dh start kot

      Delete
  2. Sunset ke sunrise tu...

    Musim hujan ke... tak dapatlah nak berguling-guling di Guilin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaha..SALAH...malunya sambil tutup muka ngan jarimanis heeeeeeee

      En Mie..itulah frust tul..kalau tak leh berguling2 sambil menyanyi lagu kuch kuch hota hai heeeeee

      Delete
  3. Wah dah background lagu nasyid pulak JM...syahdu jer dengar..Tak sabar nak baca citer JM nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Kak Ita,

      Aha..tukar kepada islamik lak..ekeke..mana tahu dapat jodoh ngan ustaz ke..ahahaha

      Tggu tau..next week JM masukkan entri baru...

      Delete
  4. Replies
    1. Dear,
      Ada lagi part yg paling best..tu baru intro..heee...tggu tau next entri

      Delete
  5. ala JM ni..story sampai epot jeeee...saja nak suh kite x sabar2 tgu entry seterusnya..mencik!
    JM sib baik aku keje swasta,kalau kena beku gak cuti..rosak rancangan aku kan...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Aza,

      HAhahaha..jahat kan...idok lah mcm tu..curik2 masa time rehat tulis entri ni sbb tu fendek..kalau time keja mahu kena marah sama bos..heeee

      Itulah dear..yg paling frust tu kem. JM keje je..kem. lain ok..menci lahhh heeeee

      Delete
  6. pendek benor intronya, takan sampai kat airpot je JM...

    itulah JM, masa kami g pun hujan jugak. paling frust bila ada local bgtau cherry blossom baru je gugur seminggu sebelum kami sampai Guilin. *nanges

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intro tu baru episod 1..ada sambungan tuh..kalau tulis pepanjang 30min belum habis baca heeee...boring lak kang...hik..hik..

      Itulah..samalah kita (frust nonggeng)..pesal kita tak ada jodoh kat Guilin..tergedik2 nk kenal PM tau heeee

      Delete
  7. Salam JM

    Laaaaaaaaa.......tak sempat abihkan kunyah roti empat segi ni....citer dah tamat.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaha....Salam Yong...

      Lawak lah Yong ni...tergelak JM baca komen ni tau heeee

      Yong..tunggu tau sambungan nya mggu depan...belum tamat lagi..ini baru intro..baru masuk gear 1 heeeeeeee

      Delete
  8. Dear all reader dan pengomen tegar semua..I Love U Oullsss muah..muah...muahh..coz sudi follow dan baca entri yg JM tulis ni...kerana u oulss semua hidup JM penuh ceria...ahahah...terlebih sudah...

    ReplyDelete
  9. pendeknya!!! mohon type panjang2 skit~ kekeke... actually, aku pun suka duk tepi tingkap. sbb nak amek gmbr je plus kalo naik flight malam boleh lentok kepala kat dinding tu. kalo nak duduk tempat best, kene web check-in lambat2 meaning malam sebelom berlepas ke. slalunya akan dpt tempat blakang2.

    musim hujan sgt tak bestttt!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendek ke alah klau panjang sgt mesti ada yg skip, baca intro ngan last paragraph je heeeee
      Aha taste kita sanalah mest sejiwa ni hahahaha gelak x sopan
      Ok2 good info ni, bln 8 nk ke gold coast nanti JM try tips yg HF kasik ni

      Betul tu, klau ujan suma aktiviti terbatas huhuhu

      Delete
  10. ok noted, word yang pertama tu Gui and yang kedua tu Lin...

    sila hupdate cepat sikit jm...kami rakyat jelata dah terketaq-ketaq dok tunggu next entry jm, tak sabar-sabar dah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha dear Orga, entah betul entah tdak word tu, JM main taram jek

      Heeeeee tahu tahu, JM pun terketaq2 tgn dok nk mengarang ni, dok nak susun ayat power bg semua reader enjoy katanya hahaA

      Delete
  11. Hello Jarimanis, ha ha ha, love that 'forms for Aliens'.....hilarious! Love your pics....I've never been to China, but sure would love to go one day.
    You a good photographer to capture those beautiful sunsets. Outstanding!
    Have a great weekend, and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi uncle, it's uncle or u still young heeeee

      Thanks or drop by n this form not for me coz i'm stil a human being hahaha
      Goodod photograper? Oh no no, not yet i don' t have that skill :-)

      Guilin is a good place to visit for scenary n should go someday with your lovely person :-)

      Delete
  12. Ala JM..apa ke pendeknya entry..haish..Sayapun teringin la nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendek kewww heeee itu baru intro dear next entry panjang sikit

      Tulis cepat2 time rehat kt opis, nk taip kt umah mcm2 benda nk buat :-)

      Nanti hajak your sister pegi tau best sgtttt mmg enjoy heee

      Delete
  13. awak kompem bukan alien kan?? heheheh!!!

    yang...tu sunrise ke sunset? but whatever it is, ohsem wehhh! beruntung!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No oh no no conpem bukan heeeee

      Dear, waktu tu jam 7pagi matahari sedang menampak kan dirinya sunrise lah kan heeeee ke jm yg silap :-)

      Delete
  14. x best kan berkabus jeee.. gambar TATAP menawan tu kak JM.. ehHHee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul tue..frust gak

      Bagi Kak JM yang tak pro macam Wak tue..itulah hasilnya..heeeeeeeee

      Delete
  15. GULIN memang best. dapat guling2 bila cuaca sejuk khen JM khen
    entah bila lah aku nak sampai sini gamaknya
    Banyak INFO. Tq for sharing ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, Guilin mmg best tapi kalau time hujan tu yg tak best nak guling2..basah eden..hehehe

      Ada tiket muroh dari AA nanti beli lah..ajak SR sekali baru best..

      Byk lagi info akan menyusul nanti..baca tau..heee..miss uuu

      Delete
  16. Assallammualaikum JM,

    Sebagai seorang yang tak minat geografi, saya tak tau langsung kewujudan Gui Lin ni sampailah JM menulis tentangnya..
    Terima kasih, sekarang saya dah boleh dapat A+ untuk geogorafi! hiks2

    Menunggu next entry dengan penuh debaran.. chewahhhhhhhhhhhhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Dear Ayu,

      Oh..ye ker..Ayu pun like rakan JM kat opis ni..dorang pun tak tahu ada nama tempat Guilin ni.

      Ahahaha...belum cukup lagi maklumat tentang Guilin ni..perlu tahu lokasi, kedudukan,jumlah penduduk, budaya, sejarah Guilin baru boleh dpt A+ ahahaha

      Dear, pesal lambat..entry kedua dah keluar pun..heeeeeeeee

      Delete
  17. Airport je pun jadi hehehehee.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khennn...heeeeee....pandai tak..hik..hik..

      Delete
  18. Replies
    1. Wahh..Abe MKL mahu ke Guilin pulak ye...BESTNYA...mesti gambar lagi cantik nanti

      Delete
  19. berjalan sakan JM yer...stress noe tengok ni....mampu tengok n baca kat sini je la...tergelak noe baca perkataan alien tu...hehehehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nOe : jgn seteres2...nOe dah pegi ParadigMALL..JM x sampai sana lagi hihihi

      Delete
  20. rupenye org guilin tak pandai cakap BI.. susah jgk nak jalan kan.. kene bawak kamus ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Fifi...kami main redah je...keluar lah bahasa isyarat tunjuk sana sini hehehe

      Delete
  21. Betul2, saya pernah baca tentang Guilin ni. Memang cantik view tapi susah nak berkomunikasi dengan orang tempatan. Heheh saya tak perlu tunggu lama utk entri seterusnya, klik aje :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352