You can click on me :-)

Wednesday, 26 March 2014

Siem Reap : Kingdoms of Cambodia (6)

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua giteww,


Almost a month but travel story to Siem Reap still.......never ending?  :-) Argghhh..cepat2 nak habiskan ni...TAPI ada lagi ke yang berminat nak follow story ni...kalau tak ada pun tak apa at least sebagai rujukan buat JM jika nak ke sana lagi :-)

"Cambodian Cultural Village"

Selepas balik dari Angkor Wat, pada sebelah petangnya kami ke Cambodian Cultural Village yang terletak di National Road #6, just 3km dari International Airport dan 5km dari Angkor Wat serta 1.5km dari Muslim Kitchen Restaurant.

Welcome to Cambodian Cultural Village
Apa yang menarik di sini?

"Cambodian Cultural Village (CCV) is a theme park and museum in Siem Reap, Cambodia. It is located on the road to the airport, 6km from the town. The theme park was constructed in 2001 and opened to the public on 24 September 2003. It covers a total area of 210,000 square meters. CCV presents miniature versions of important historical buildings and structures, together with local customs. There are eleven unique villages, representing the varied culture heritage of nineteen races. At each village are wood houses, carvings, soft skill in stone, traditional performances in the different style such as: Apsara Dancing, performances of ethnic minorities from Northeast of Cambodia, traditional wedding ceremony, Circus, Popular games, Peacock dancing, Acrobat, elephants shows, boxing, and more...

Cambodian Cultural Village is considered by some as "kitsch", but is popular with Cambodians and other Asian visitors.[2] It includes a wax museum displaying scenes from the culture and history of Cambodia. (Wikipedia)."

Opening Hour : 11.00 am - 08.00 pm
Entrance Fee : USD15 (Adult) & USD5 (Children)

Ticket Counter
Entrance - apalah orang tu tengah buat kat patung tu ek
Cambodian Cultual Village mempunyai 15 buah perkambungan atau lokasi yang mempunyai persembahan tersendiri mengikut jadual waktu program yang boleh di peroleih semasa membeli tiket. Kami tidak perlu risau kerana Salim menguruskan semua urusan pembelian tiket, kami duduk di atas tuk tuk seperti BOS BESAR hahahaha. Senang citer CCV ni lebih kurang Cultural Village di Kuching Sarawak tu.

Let's go ikut JM kita pergi ke tempat pertama iaitu Wax Museum/Patung Lilin yang terletak di sebelah kiri selepas pintu masuk. Kalau rajin baca lah je JM malas nak translate hikss.

Wax Museum - Exhibits the famous Cambodian Historical people from the first century up to the present. Showcases the antiques and lifestyle of Khmer people during the Angkor Period.

Antara Patung Lilin yang terdapat di dalam Wax Museum
Kamu sekadar jalan tengok-tengok je kerana masing-masing nak kejar show pada jam 2.30 petang di New Teater yang memaparkan Mixed Khmer Traditional Show yang merangkumi Drumming Show, Lotus Dancing Show, Take shower dancing show (hambik ko show macam ni pun ade), Khmer Boxing Show, Pestle Dancing Show, Aspara Dancing Show, Khmer Wedding Ceremorny Show and many more.

Boleh lah layan sambil melihat kehebatan mereka beraksi.

Antara tarian yang di persembahkan
Dari New Theatre kami beralih kepada Mini Theatre - It is a building roofted by "Khunna" leaves. At the Mini Theatre, there are performance like classical dance, popular dance and circus. Masa ni mood JM nak ambil gambar persembahan tu makin menurun, so tak ada gambar. Apabila di lihat, orang yang buat tarian di Mini Theatre adalah orang yang sama dari New Theater.

Khmer Village - Khmer are the main people of Cambodia. There are main models of house of Khmer People. Wood and stone carving, clay pot making, palm sugar making, crafting, fishing and more are performed here especially Khantremming  Dancing.

Ini lah antara rumah di perkampungan Khmer
Hai...hai...nak ke mana tu, belum habis lagi ni ha, jom kita ke Floating Village pulak. Malas JM nak story panjang - panjang, tengok gambar je lah BOLEH?

Ini bukan floating market seperti di bandung tu...tak ada orang jual makanan kat sini
Floating Village - Ton Le Sap Lake is the big source of fishes which are the main food of Cambodian People. The Villagers in these area are make their living by fishing. The believe in Buddhism. The village where the 'Fishing Show' is performed. Tapi kami tak lihat pun show ni macam tak menarik.

Jalan menyusuri jambatan di Floating Village untuk melihat persembahan perkahwinan campur di antara penonton Khmer people di Milionaire House. The Milionaire House is an ancient style of Khmer construction during the Ou Doung time. It is built from the fine wood materials. The place where the most popular and must see Traditional Khmer Wedding is performed.

Welcome to Millionaire House
Upacara perkahwinan sedang berlangsung..yang berpayung adalah pengantin perempuan dan di hadapanya adalah ibu dan bapa pengantin perempuan
Setiap satu persembahan mengambil masa lebih kurang 30 min sahaja dan yang pasti kebanyakan persembahan di lakonkan oleh pelakon yang sama tetapi watak yang berbeza.

Dari jam 4.40 - 5.25 petang terdapat Mixed Chinese traditional Show dan Happy Chinese Dancing Show di Chinese Village. Show ni memang agak menarik kalau terlepas memang rugi. Tak percaya, cer tengok ramai penonton ke tidak.

Jika tiada kemahiran jangan itu aksi ini - merbahaya
Nak tengok rupa Cham Village tak? The Origin of Cham people is from Champa, Vietnam. Cham people mostly live along the riverbank and make their living by fishing and blacksmithing. The principle religion is Islam.

Masjid melambangkan perkampungan Islam orang Cham
Pic head ni tiada kena mengena just sekadar hiasan - nampak tak walau dah kena tanam masih boleh peace lagi mati dengan aman
Dah puas tengok aksi acrobatic tu kami gerak ke Kroeng Village untuk melibat persembahan yang bertajuk "Choosing Fiance" mulai jam 5.35 pm - 6.05 pm. Bakal pengantin lelaki di pilih di kalangan penonton dan seperti JM maklumkan sebelum ini ramai pelancong dari Korea, China dan Jepun so untuk persembahan ini salah orang tourist dari Korea telah terpilih...hensem sangat you oulss...eeeee....eheheeheh

Sinopsis story Choosing Fiance ini berkisarkan seorang gadis muda sedang di pikat oleh 3 jejaka yang kurang tampan tetapi mempunyai kelebihan yang berbeza. Pelbagai usaha di lakukan oleh 3 jejaka ini untuk memikat hati si gadis. Tapi sayang si gadis tidak tergoda dengan mereka, so salah seorang penonton telah di pilih untuk menjadi tunang kepada si gadis tadi. Persembahan ini agak menarik dan kelakar so mesti tonton tau.

Show at Kroeng Village
Kemudian kami ke Kola Village - Kola people originally from Burma since 1876, are one of the minorities living in Pailin District, northwest of Cambodia where there are plenty of precious stones and peacocks. A dance called Pailin Peacock Dance is performed here highlighting the peacock's activities.

Persembahan di Kola Village
Tiada apa yang menarik sekadar melihat tarian mereka dengan aksi-aksi yang melucukan dan pada waktu ini jam menunjukkan pukul 6.45 petang. Last show pada jam 7.00 malam selama satu jam di Big Theater yang mengisahkan The greatest King Jayavarman 7 - The place where perform the Special Night Show including more than one hundred performers, is "The greatest King Jayavarman 7 Show". This show expressed the invasion of another country to Cambodia in 1177 subjects in Angkor Wat area. Unti 1181 Jayavarman 7 led the soldiers to liberate territiry from the invaders, Champa country and then ho got complete victory. After that, he got a crown and his unforgettable reputable achievements have remained for Cambodia, Kingdom of Wonder (ini sinopsis show tu yer).

Selesai persembahan kami keluar untuk betemu Salim di luar pintu masuk. Beliau tidak turut serta sepanjang show dijalankan, beliau pulang ke rumah dulu dan jam 8.00 malam kami bertemu semula dan terus balik ke hotel.

Selesai sudah aktiviti pada hari kedua dan tunggu JM sambung lagi story pada hari KETIGA di Siem Reap.

Hari ke dua : Angkor Wat & Cambodian Cultural Village
Hari ke tiga : ke mana pulak?...tungggu!!!

Bersambung!!!!

44 comments:

  1. amoih. suka JM pegi tgk org menari nari ni eh....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang!!!....org menari tak pe sentuh sikit2 je..jgn tgk org tgh gesel2..tak boleh...tak boleehh...opssss ahahaha

      Delete
  2. Wahhh.... masih ada lagi pelakon yg berlakon 2011.
    Tak penat dorg tiap2 hari menari / berlakon hhehe.

    Best kan gi cultural village ni?
    Cuma yg penatnya kena 'berpindah randah' utk next show... yg penting nak duk dpn kekekek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa..itu lah kan..gigih betul...selang 10min buat persembahan kat village lain plak..sbb tu JM tgk badan semua fitt...

      Ha'a..best mmg recommend..ahahaha...bab tu JM pun sama tak nk kalah nk duduk depan tapi sbb ramai terlepas gak ke belakang

      Delete
  3. Yeap, betul cakap dekdaa, the same dancers masa saya pergi dulu jugak. Masih orang yg sama rupanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss ye ker Zara..mmg sbb tugas rasanya atau mmg mereka enjoy buat kerja ni..sementara masih muda so tak pencen lagik

      Delete
  4. Best..best..best..boleh tengok budaya orang Combodia. Sepintas budaya orang Cambodia ngak jauh beda dengan budaya Jawa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gunadi..mmg best terutama tgk org menari2 tu..jgn terliur sudah ahahah..Oh ye ke..belum pernah lihat org Jawa menari :-)

      Delete
  5. luas betul kampung kebudayaan ni ya.. mek JM dah malas nk bercerita ya.. zura pun entri pasal bukit fraser amik masa sebulan gak... hahahahaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura, mmg luas..puas jgk nk habiskan tu...
      Ha'a..betul tu..lelama mood malas tu makin menjadi2..ada ubat rajin tak..kasi sikit sket :-)

      Delete
  6. JM
    kiranya kan dia urang ni pun ada gak Umah mirip macam kita tu
    Macam kat Langkawi pun umah cam tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Dilla...rumah bertiang tinggi kan...tapi bukan bertiang seribu heee

      Delete
  7. Dah mati still buat peace dengan aman ker? hahaaa.. :D
    Suka tengok perkampungan mereka ada sama2 dengan Malaysia jugak kan.. tpi yg atas air tu memang best :D
    Btw ini semua Kak Jm jalan dalam sehari ker? hebat tu huhuuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TT Boy : Mesti dia redho dengan kematian tu ahahaah
      Seharian akak ke Angkor Wat till lunch pastu lepas solat sambung ke Cultural village till night..KUAT berjln kan?...haishh

      pssttt : akak ada dgr cam bau nasi minyak dah dekat ek..jeles tau...mak mcm mana?..dh balik umah?

      Delete
    2. Erkkk huh dengar nasi minyak dah dekat???? apakah.. bagaimanakah.. siapakah..adakah..??? hahahaaa :P
      Mak alhamdulillah dah ok banyak... but still sakit2 sket.. alhamdulillah dah balik rumah :D

      Delete
  8. mcm rumah org melayu juga ....agaknya ada salasilah mcm kita juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda, ada persamaan..pastu tu dari segi rupa pun lebih kurang je ngan org melayu...semasa nak check in di Airport PP, org kaunter tu ckp dlm bahasa kemboja ngan JM...uikkk

      Delete
  9. aaa eh.. bandung ada floating village ke? katne ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek Na..ha'a lah Floating Market ke Floating Village ek...DJ!!...tlg JM betulkan statement ni huhuhu

      Delete
    2. woot...woot.....DJ dtg menyelamat JM!hehehe floating village lerr JM....floating market tu kat bandung, hatyai, bangkok...hehehe

      Delete
    3. wooo yeke..okeh nanti aku google psl tu... :)

      Delete
  10. Seronok jugak dapat tgk banyak show.Dengan penari dan pelakon yang sama utk show beberapa tempat memang gigih la diorang.Lama nak tunggu abiskan N3 Siem Reap ni ye JM. Tunggu mood ye? Lepas ni kemana tujuan nya lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak Haneem...komited betul dorang ni..pastu plak ada antara penari ni yg dah kawin..tapi body solid molid je. Pueh JM nak siapkan entry ni...sambil2 minum kopi baru siap heee. Kalau nk tahu ke mana trip JM lepas ni akak perlu tggu entry khas nanti hikss

      Delete
  11. Waaaa best sgt kat sini. Penat berlari2 kejar show. Btw mana close up mamat korea tu?? Simpan sendiri eh?? Share plis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda..pic mamat tu tak boleh share kat sini utk tatapan JM jek..ahahaha dasar gatal kan

      Delete
  12. yang ni best... dalam hati duk cakap best jugak kalau gi sini.. nak gi siam asyik tunjuk perasaanjer...
    macam menarik gakler yerk... mana tau tiba2 suami akak setuju nak ke sini boleh akak rujuk entri JM yang penuh maklumat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila : Boleh akak...bila anak2 dh besar sikit nanti mesti dia setuju :-)

      Delete
  13. Kkdang rasa jeles ngan JM, bnyk tmpt JM dah pergi nie :) Tapi tak per, biar JM pergi dulu, pastu wat entry banyak2 so nnti senang Ezan or kwn2 lain jadikan panduan kan

    BTW, thanks JM ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ezan : tak perlu jelez pun..byk lagi tempat JM tak pegi like europe country tu..pastu lak rezeki Ezan ada family dan org tersayang like husband dan anak tu...JM?..tak ada lagi tapi Allah bagi rezeki untuk jln2 dulu :-) kira adil lah kan hikss..

      Ok..ok..anytime boleh rujuk je kat sin FOC heee

      Delete
  14. Bnyak rupanya tempat menarik dia Cambodia ni....dapat tengok gambar2 yg JM kongsi pun dah cukup teruja....Thnks dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak..memang byk tetapi 3 hari bagi JM sudah mencukupi :-)
      Psstt..dh terima 'something' from JM ke belum?

      Delete
  15. mcm2 village yg ada kat dalam ni yerrr.. kira nya berbaloi la JM bayar entrance fee.. menarik sgt bila dapat belajaq tentang budaya negara lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya : Kalau ada peluang ke sini jgn exclude tempat ni tau hiksss

      Delete
  16. Besar gak Culture Village ni yer... jenuh berjalan dlm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. SR : mmg besar tapi boleh je jln slow2..kalau nk dpt seat depan utk tgk show mmg terkejar lah sikit

      Delete
  17. sukernya khmr village dengan floating village tu! macam rumah orang-orang melayu kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..lebih kurang je Mrs..bila nk terjah ke sana..JM sanggup temankan :-)

      Delete
  18. Wah....dah tamat...tunggu penceritaan JM yang lain..sungguh menarik penulisan JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saudara mkl: cara komen cam sama je ngan blog DJ copy paste ek ahahaha. Gaya penulisan campur aduk dan tatabahasa ke laut :-)
      Blog mkl lg menarik dan boleh menarik ramai reader utk sggah termasuklah jm ni :-)

      Delete
  19. sambung baca trip JM yang ini. bestnya tgk cultural shows!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ke SR mesti masukkan this village dalam itie :-)

      Delete
  20. awat mahal sangat tiket masuk ... takleh nak berdestinasi budget la kalau masuk sini :)

    ReplyDelete
  21. oh banyak juga show dalam tu ... berbaloi la kalau mahal pun kan :)

    ReplyDelete
  22. haisshhh tak dan nak explore kemboja sampai habis ... si baby ni 'membuang' la pula ... nanti datang melancong lagi hehe :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352