You can click on me :-)

Monday, 31 March 2014

Siem Reap : Kingdoms of Cambodia (8) - Last Episode

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


"Artisan D' Angkor - Last Episode in Siem Reap"

Artisans Angkor was created in 1999 to help young people find work in their home villages, allowing them to practice their crafts while providing them with a vocation. It was created as part of a three-year project to integrate young artisans trained by the Chantiers-Ecoles de Formation Professionnelle - whose objective is to revive traditional craft skills (stone carving, wood carving, lacquering, gilding and silk processing). We place a strong emphasis on the authenticity of its products to the Khmer culture. In 2003, we became a limited company with minor public participation and are now completely self-financed.

We have created over 1,000 jobs for both artisans (657) and non-craftsmen in rural Cambodia, by investing in new apprenticeships and skills creation via continuous training and setting up new village workshops.

Thirteen workshops are currently operating in 12 villages in Siem Reap province, including silk, wood carving, stone carving and finishing workshops (polychromy, lacquering, gilding). Young apprentices aged 18 to 25 are selected from rural areas through skill and motivation tests, and undertake six to eight months of free training. They are trained in groups of 15-30 people, and receive a living allowance for the duration of their training.(sumber from : Cambodia Tourism)

Lepas korang baca statement kat atas tu, betul tak cakap JM kalau tak datang pun tak rugi sebab tiada apa yang menarik di sini, just Art & Kraft Centre.

Satu je yang membuatkan JM terpegun kerana usaha gigih mereka dan kreativiti serta tahap kesabaran yang tinggi untuk menyiapkan satu-satu hasil kerja.

Apalah JM membebel ni..tunjuk je lah gambar kami nak tengok heeeeeeee. Jika perlukan tour guide untuk explain semua hasil kerja kraftangan ni boleh tetapi perlu bayar tak mahal pun dalam USD1-USD3 ikut berapa nak bagi tapi kami kedekut so tak perlu tour guide.

Tempat ni lebih kurang di Vietnam tu...tempat orang membuat kraftangan dari kulit telur dan kebanyakan mereka terdiri daripada orang kurang upaya.

# Painting Workshop

Memang kreatif
# Rolychromy/Gilling/Lacquering Workshop

Lama-lama tenung benda ni naik mengantuk
# Silver Plate Workshop

JM ingat lelaki je..perempuan pun ada tau buat Silver Plate ni
# Soap Stone Workshop

Ukiran menggunakan batu tu...
# Wood Carving Workshop
Ukiran daripada kayu pun ada
Akhir sekali yang paling menarik perhatian adalah ukiran ni..

Which one is more sexy...Sshhhhh....cakap dalam hati je tau
Kalau korang rasa nak beli kraftangan hasil kerja tangan mereka boleh masuk ke dalam souviner shop ni.

D Angkor Artisan Souviner Shop
Oleh kerana USD makin berkurang, kami just masuk cuci-cuci mata je pastu jumpa Salim semula minta dia bawak pegi kedai makan. Cakap pada Salim, apa kata hari ni kita try makan tak tempat lain pulak asyik makan di kedai Kitchen Muslim Restoran (KMR) je kan...so dia pun bawak lah ke Cambodian Muslim Restoran di mana ia terletak di jalan yang sama dan beberapa meter sahaja dari KMR tu.

Tak jauh dari Cambodian Muslim Restoran ada beberapa buah hotel yang boleh di nginap seperti Holiday Villa dan Bliss Villa boleh google yang lihat rate per night. Kalau stay kat sini tak perlu risau untuk cari restoran HALAL.

Cambodian Muslim Restaurant
Dari pintu masuk ke Cambodian Muslim Restoran ni, pandang ke kanan akan nmpak Kitchen Muslim Restoran
Jika toleh ke kiri akan nampak Siem Reap Holiday Garden Villa dan Bliss Villa..boelh jugak menginap di sini
Jom kita lihat menu di restoran ni.

Menu dan dekorasi di dalam kedai
What i can say about this restaurant :
1. Dekorasi memang cantik
2. No wonder lah tiada orang even orang local pun tak makan kat sini sebab harga makanan MAHAL compare to KMR
3. Servis lembab, ambil masa untuk siapkan satu-satu menu.
4. Bila di tanya ada tak masakan gorengan, jawap nya tak ada tapi bila Salim minta untuk beliau ada pulak..kiranya untuk tourist dorang nak kita beli makanan yang agak pricy..kalau masakan goreng like nasi goreng ke murah sikit (jahat tak niat dorang)
5. Pekerja pun masam mencuka..senyum lah sikit baru murah rezeki
6. Not recommended...sekali cukup lah..tak nak masuk lagi kedai ni

Selesai makan, singgah solat sekejap di Masjid yang berdekatan dan kemudian minta Salim hantar kami ke Old Market untuk shopping kali terakhir. Orang perempuan ni kalau dapat pegi tempat shopping berjam-jam pun tak apa..sedar tak sedar keluar je dari tempat tu dah gelap...ahahah...Kesian si Salim tunggu tunggu kami almost 4 hours, lupa nak pesan ke dia kami lama kat sini, so boleh lah dia jalan-jalan ke tempat lain dulu.

Kalau korang nak cari t-shirt murah dan boleh tawar menawar cari kedai budak kecik ni..harap2 diatak pindah
Kalau nak beli alas meja dan FM murah dan cantik boleh datang kedai 3 beranak ni
Nampak tak dah gelap...shopping tak ingat dunia
Sebelum balik ke hotel Salim tapau kan kami mee goreng sedap katanya buat bekalan untuk makan malam. Caring betul si Salim ni tapi mee goreng tu kami bayar, tak nak kasi dia belanja lagi.

Jam 10.30 malam kami check out dan lebih kurang jam 11.00 mlm van datang ke hotel untuk ke tempat menunggu bas ke Phnom Penh. Kami gerak ke PP pada jam 11.30 malam dah di jangka tiba di Night Market dalam jam 8.00 pagi. Kami ambik tiket Sleeping Bed USD10, so malam tu tido dengan nyenyak walaupun keadaan bas yang agak sempit bagi orang yang berbadan agak gempal. Nasib baik JM ni saiz sedang-sedang je so memang selesa. 

Satu je kelemahan nya, kepada mereka yang nak terkencing semasa dalam perjalanan tu, driver bus akan berhenti di mana-mana sahaja kawasan, pandai-pandai korang nak bertenggek. Nasib baik sepanjang perjalanan tu perut tak buat hal kalau tak memang...faham-faham je lah kan.

Kiranya sepanjang perjalanan tu agak susah nak jumpa stesen minyak ke atau tandas awam. Bas ke Phnom Penh ni bukan sahaja bawak orang, even ayam, itik, kalau ada kambing pun boleh sumbat masuk. Hahahah...malam tu ada bunyi anak ayam..pastu di hujung kaki tempat kami baring ada basikal budak...semuanya nak di bawak naik bas..tak percaya...

Biar betiq JM ni...lembu naik bas...ahahaha...yang ni tak lah..gurau-gurau je
Suasana dalam bas - Nampak tak tu...basikal pun ada
Walaupun keadaan jalan yang tidak selesa, tetapi JM tido tak sedar diri dan sedar je dah siang. Driver akan cakap Phnon Penh...Phnom Penh....so bingkas bangun turunkan semua luggage. Kemudian kami di tegur oleh pemandu-pemandu  tuk tuk menawarkan perkhidmatan mereka.

Pada masa tu masih tercengang-cengang...kita turun di night market kan...nak jalan kaki je ke atau nak naik tuk tuk sebab jika tengok map macam dekat je dengan hotel yang di tempah tu.

Pastu kawan JM cakap kita try jalan kaki je dulu sementara tu tak henti-henti tuk tuk datang tanya nak ke mana tapi kami tolak dengan baik...Tiba..tiba....(Sambung dalam edisi Phnom Penh pulak ye)

Habis sudah percutian 3 hari 2 malam di Siem Reap dan nantikan edisi Phom Penh...

43 comments:

  1. Tentulah JM yg lebih seksi... batu tu mana ada respon... hehe...

    Wah nak ke Jepang dengan new partner.... saya dah tahu.... orang Sabah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie....ahahahah...lawak lah

      Org Sabah?..ahaks..itu hanya kebetulan...tak rancang pun..tul tak "org Sabah?" heeeeee coz JM pegi ngan partner di Sem ni :-)

      Delete
  2. Cantik betul likasan kat pinggan tu...
    Lembu naik bas? epic.
    Pantis nya kening minah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ren : Hamooii....glamour u olusss skrg...masuk paperrrr :-) besstt org blogger terkenal singgah sini...bestnyaaa terharu!!
      Haruslah pantis...baru cantik katanya...

      Delete
  3. Tak pernah lagi terfikir nak ke Cambodia. Kena ricky ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. NAz : Tak pe...Cambodia ni leh je letak dalam last list travel plan tu heee

      Delete
  4. banyaknya brg kraf org sini.
    kulit depa putih melepak sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Nieda..kalau masuk tempat ni mesti lama sbb rambang mata nk memilih
      Putih dan cantik kan..sbb tu ramai gak org Cina Msia dari perempuan kemboja :-)

      Delete
  5. Dulu kami stay kat Siem Reap Holiday Harden Villa tu. Memang dekat giler dengan 2 restaurant halal kat situ by walk jer dua2nya. Nak pi night market pun walking distant gak. Rindu plak dengan siem reap tetiba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyee...Miss Z singgah sini hikss
      Ha'a..JM pun perasan...dulu sebelum ke sana ada gak ricky2 Holiday Villa ni tapi dah FULL Booked...kalau ke sana lagi plan nk stay kat sini pulak..tgk tu..ada lagi hati nk ke sana heeee

      Delete
  6. hai JM..... best nya tengok barang kraftangan... :) lembu pon naik bas ye kat sana .. hebat sgguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya : lagi syok kalau byk duit heeee...ahahaha...kat msia tak ada kan lembu naik bas...naik lori ada lah

      Delete
  7. cepat balik JM dr siem reap....pasni kena smbung citer james bond b4 nak jadi oshin!hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ!!!..ahahahaah statement yang paling KELAKAR neh.....

      Delete
  8. PERGHH SEKSI BETUL ITU PATUNG
    JGN PENGUKIR NAIK SYOK DGN PATUNG DAH LER ;)
    CAM BEST EK CAMBODIA TU catit dalam list utk di lawati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss..jgn kata pengukir...JM yg tgk ni pun nampak GERAM jek...matilah lepas ni kena kutuk heheheh
      Aha..lepas Medan, try ke SR lak...jgn risau ada gak tempat tuk sopink :-)

      Delete
  9. hourglass figure tu dah sama dgn patung.. opps.

    alalala bila nak kuar psl jebon ni jm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hourglass? Mana? Mana? Ahahaha nakal tau cium kang
      Nana: jebon masih dlm hutan belum masa tuk kuar ahahaha

      Delete
    2. Ha memang hourglass figure! Aku baru nak cakap juga Nana oii.

      By the way, kedai 3 beranak tu...anak dia sumpah comel. Ala2 jambu gitu.

      Delete
    3. Bie, ahahaha....bersetongkol ngan Nana eh..jahat korang tau ahahah...hourglass lah sgt kannnn...PITammmm!!!

      Ha'a...jambu sgt u ouls..sebenarnya nk ambik gambo anak je tapi takut kang mak ayah nyer jeleZZZzzzz hikss

      Delete
    4. bukan nana dgn bibie jer rasa camtu mrs pun rasa yang sama JM! hehe jangan marah eeehh
      JM...lamanya shopping sure beg beranak pinak bila balik ke msia

      Delete
    5. Mrsssssssssssssss!!!!...hahahahah....atoilah bila dh ramai cakap camtu..iye kan je lah...tak marah suka (sambil tutup muka ngan Jari Manis hiksss)

      Ahakkss....window shopping je lebih, sib baik tak extra luggage

      Delete
  10. Ukiran patung perempuan tak berbaju itu... waduuhh.... konsumsi 17 tahun ke atas. Bas di Cambodia .... rupanya lebih meriah muatannya...semua boleh masuk...hebatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi...itu sculpture batu je...nengok pun tak ada nafsu dong hahahaah...ye..semua boleh naik tak ada rule hikss

      Delete
  11. makkk aiii lamanya soping?
    soping apa tu?
    Kami laki bini (masa tu belum laki bini lg)... mcm blank taktau nak beli apa so tercongok dpn bank tu.
    Abe nasir siap amik passanger lain, sbb dia ingatkan kami shopping lama heheh.

    huiii.. lembu buek apo kat bas tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa...masuk satu kedai..memilih shj dh 1 jam..belum decide lagi nk beli mana satu..kalau ore laki dpt bini mcm JM ni pengsan ahahaha

      Lembu tu pun nk naik bas katanya...dh penat nk jalan kaki heee

      Delete
  12. dah abis?? tahniah...bila nak ke Jepun tu JM? Take care n happy travelling

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru habis story di SR Putri..story di PP belum masuk lagi...Jepang?...i'm in counting days :-)

      Delete
  13. ha.. ha... dah habispun yerk.. tapi takder ker gambar nangis2 tinggalkan Salim...
    mungkin kedaitu tak paham JM cakap kot.. takkanler orang tempatan der kita orang luar takder...
    tuler Salimtu kan tak suka aniaya orang tuler dia gi kedai yang satu lagitu jer....
    ok kita tunggu sambungan PP kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..akak Zila nie...buat JM malu je tau...tak de nk nanges nyer coz sampai skrg still contact through FB..opss pecah rahsia heee

      Sambungan citer di PP tu tggu JM balik holiday dulu lah eh kak :-)

      Delete
  14. kak JM, artisan kayu dengan artisan silk lain2 ke..?? luna pegi yang kayu2 nilah... tapi masuk kedai craft die.. homakaih... mahaiinye... hihihi.. =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna, Ha'a...ada 2...tapi Silk Farm lagi menarik :-)

      Delete
    2. Saya suka tgk orang seni ukiran. Dulu masa sekolah, ambil art utk SPM. Ada syllabus ukir-mengukir. Saya ukir kayu jadi kayu gak hahahah

      Delete
  15. ptss,.. tak sabar nk tgu edisi phnom penh! cepat2 tulis tau kak JM! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh..edisi PP tu akan menyusul selepas akak pergi bercuti esok heee...tggu yer after 2 weeks..jgn rindu rinduan nanti heee

      Delete
  16. Dia urang ni ada seni
    banyak kraf lau kita tengok banyak kat sini kan Jm
    tu urang kata jauh perjalanan luas pandangan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Dilla...lagi jauh berjln lagi byk ilmu kita dpt..cuma 'partner' je belum jumpa wlau dh byk berjln ni heheheh

      Delete
  17. Suka tengok orang lukis2 atas piring. Lembu tu comella JM. Apsal tak angkut bawak balIK? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nak...x suka bau tahi lembu hihihi

      Delete
  18. sambung travel blogwalking di kemboja :) ...

    ReplyDelete
  19. banyaknya kraftangan kat situ ... orang kemboja ni kreatif belaka macam orang sabah sarawak :)

    ReplyDelete
  20. patutlah lengang je gambar restoran yang JM snap tu, mahal rupanya :)

    ReplyDelete
  21. permainan mereka, jahatnya, charge lain2..

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352