You can click on me :-)

Friday, 28 March 2014

Siem Reap : Kingdoms of Cambodia (7)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


"Hari terakhir di Siem Reap - Angkor Silk Farm"

Hahahah..kelakar tak, hanya 3 hari di Siem Reap tetapi ambil masa 1-2 bulan untuk menghabiskan cerita pengalaman bercuti di sana. Sabor je lah nak ye pastu lari sembunyi dalam lemari baju (ehh muat ke). Ehh..ko ni kenapa :-)

Hari terakhir kami akan ke...........

Angkor Silk Farm
Hari ini kami akan ke Angkor Silk Farm yang terletak kira-kira 20 min dari hotel.

Opening Time : Setiap hari mulai jam 8.00am - 5.00pm
Entrance Free : FREE

Dalam perjalanan tu minta Salim stop sekejap nak ambil gambar orang jual minyak motor dalam botol macam tu ha
Ini adalah laluan untuk ke Silk Fam FActory tu, so sentiasa bawa mask bersama je..jalan berdebu, tanah merah dan tidak berturap
Apa yang menarik dengan Silk Farm Factory ni - kepada yang tidak tahu secara ringkas nya adalah tempat penghasilan benang sutera sehingga menjadi produk yang cantik. Ini adalah penjelasan dari orang yang kurang arif seperti JM ni ahaha..jom kita lihat bagaimana penghasilan nya tu.

Cer baca ayat ni : "Cambodia silk is big part of the Siem Reap tourism industry"

Entrance to the Silk Farm
Sebaik sahaja kami sampai, suasana sunyi sepi je sebab apa?...tiada orang kami berdua sahaja pelancong pada pagi tu, maybe kami datang awal atau pelancong lain tidak berminat untuk ke sini. Peduli apa dengan orang kan..kalau tak ramai lagi selesa nak dengar penjelasan dari tour guide nanti.

Hokey..sebelum masuk ke kawasan silk farm ni, setiap orang akan di beri pass masuk setiap seorang serta seorang tour guide yang akan mencerita kan setiap proses penghasilan benang sutera. Menarik kan?..ke ada yang tak minat nak tahu.... 

Kami di bawa ke tempat pertama iaitu Mulberry plant yang di tanam di sebuah kawasan yang luas. Kami pun tidak tahu apa fungsi pokok-pokok mulberry ni...siapa tahu angkat tangan...ye..rupa-rupanya daun-daun pokok mulberry ini adalah makanan kepada ulat sutera tu (silk worms).

Mulberry Plant
Kemudian kami di bawa masuk ke tempat pembiakan ulat sutera. Menarik ni..jom kita lihat. Firstly kami di terangkan proses pembiakan ulat sutera dari rama - rama sehingga menjadi Cocoon.

Kitaran proses penghasilan Cocoons
Daripada Coccon selepas matang selama 1- 12 hari ia akan menetas menjadi rama -ramai tetapi bukan rama-rama yang bisa kita lihat di taman rama-rama tu ye..ini rama-rama bersayap putih, perut buncit dan tidak boleh terbang. Begini rupanya..

Cocoon yang telah bertukar menjadi rama-rama
Step 2 : Apabila Cocoon bertukar menjadi rama-rama mereka pun bercinta dan melakukan proses ehem-ehem selama 12 jam, kalau manusia yang mating selama 12 jam boleh tak?....PENGSAN...tul tak Nanatron...ahahah...LARIKKkkk....JM pun tak tahu nk bezakan jantina nya maybe yang besor sikit tu jantan dan kecik molek dan sweet tu betina..agak nye lah kan.

Step 3 : Apabila selesai prose mating tu, rama-rama yang betina tadi mengandung dan bertelur dalam putaran bulatan, telur kecil wrna putih dan dalam kuanti yang banyak sangat maybe hasil dari mating selama 12 jam tu ahahahaah.

Ia akan bertelur selama 12 jam jugak
Ramai-rama yang sedang bertelur, nampak cam mati bila sentuh dia bergerak-gerak
Inilah telur rama-ramai ia bertelur berpusing2 sehingga membentuk bulatan seperti ini. Warna hitam tu telur yang mati
Menarik tak...interesting kan..nak lagi...jom!!!

Step 4 : Apabila usia telur sudah matang maka ia mula menetas mengeluarkan ulat-ulat sutera yang berwarna hitam seperti gambar di bawah. Alahai JM ni ...dah macam Cikgu Sains pulak ye.

Telur mula menetas - nampak tak warna hitam tu
Nampak tak ulat tu semakin membesar dengan di beri makan daun Mulberry tadi
Daun mulberry di gunting kecil untuk di makan oleh ulat sutera
In the wild, I suppose it's the silk worm's job to find the mulberry leaves, but that's not so here at the farm. Here, the leaves come to them. All they need to do is eat and fattenthemselves up.

Nampak tak dari ulat sutera yang berwarna putih bertukar menjadi hijau kerana makan daun mulberry dan selama 28 hari ulat tadi akan bertukar menjadi kekuningan kemudian mereka akan di pindahkan ke sangkar seperti di bawah.
Semua ulat tadi akan bertukar menjadi kekuningan
Apabila di pindahkan ke dalam bekas ini, ulat tadi mula mengeluarkan sesuatu yang bertali dari mulutnya
Eh..lupa nak kenalkan..inilah tour guide kami tu
Ulat tadi akan berpusing dalam bekas ni sehingga terjadinya kepompong..ulat tadi ada dalam benda warna kunig tu
Eh..kawan-kawan faham tak apa yang JM explain ni.kalau kurang faham boleh datang sendiri ke Silk Farm ni...hikss.

A wery big thanks to http://www.holiday-in-angkor-wat.com coz JM share statement dorang kat sini.

Once they eat enough, the worms start making their cocoons and then rest inside. The worms think  they're going to have an undisturbed sleep and later metamorphize into beautiful butterflies. (hahaha...kelakar ayat ni)

Cocoon tadi akan di jemur terlebih dahulu sebelum di proses/di masak di kilang
Kilang memproses benang sutera daripada Cocoon
Sadly for them, it is not meant to be. Once the cocoon is at the right age, they are 'harvested' and sent to the factory. There, the cocoons are boiled in order to make it easier to pull the silk threads. There are kinder ways of extracting silk threads without killing the worms, but they don't seem to be practiced here.

Cocoon tadi di masak  dan pada masa yang sama keluarkan jaringan2 bertali pada luar Cocoon tu
Apabila habis di keluarkan tinggal begini - kesian ulat tu dah mati
Inilah hasilnya...ia sudah menjadi benang tetapi belum final lagi
Each silk cocoon can produce a rather lengthy thread. At this stage, the silk is still very rough and thick, unlike the ones we see at the market, but you can already see that shine that we all associate with silk materials. Once the raw silk is gathered, the next stage is to dye them into many different colors. Here they use natural dyes from herbs and plants.The silk threads are then dyed individually, submerged in these hot vessels. These colorful silk threads are the end result.

Colouring process
However, these threads are still raw silk. They will need to be thinned even more before they can be used. Technically, you can use rough silk, but you don't see many of those in the market. The girls below are preparing the silk threads for weaving, and they seem to have a good time doing it.

Gigih betul  dorang tenun benang sutera untuk menjadi kain
Kedai menjual hasil kerja tadi - di larang ambil gambar kat dalam kedai ni
When it comes to weaving, the farm does it manually, and they make some gorgeous looking silk materials which will be sold later for top dollars. After you're finished seeing the silk making process, naturally you are led to the exhibition hall, and the gift shop area.

It looks like silk is very much used for traditional Cambodian dresses, silk scarves, and also bed spreads (that would be a costly one!). Lastly..thanks again to http://www.holiday-in-angkor-wat.com kerana JM kongsi info mereka di sini...jangan marah ek

Akhirnya selesai sesi pembelajaran kita pada hari ini kalau tak faham banyak pun tetapi faham sikit pun jadi lah ek cara-cara pembuatan benang dan kain sutera.

Niat di hati nak habiskan je aktiviti hari ini dalam satu entry nampak nya perlu sambung lagi....so nak tahu ke mana kami lepas ni TUnggggu!!...

Tapi sebelum tu tema nak kabor pasal si Salim ni, sebelum kami sampai ke destinasi seterusnya dia belanja lagi kami makan ubi rebus dan buah apa ntah...jom kita tengok..

Nampak tak..dia belanja kami - orang dah bagi ambik je lah heee..FREE katakan
Ok..penat sudah...bila ada mood rajin nanti JM sambung hokeyy

Assalamualaikum!!!!

35 comments:

  1. Silk lawa tapiiiiii bila ingat xsempat diorang jadi butterfly...terus xnak puji silk lebih2 lagi. Kesian ulat2 nak berehat, tapi diorang gi rebus. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie : JM pun kesian kat ulat2 tu tapi apa boleh buat...

      Delete
  2. huii tak tahu plak aku rama-rama bernapsu kuda ... mating sampai 12 jam!
    manusia pun boleh kot...dah tengok citer Eyes Wide Shut ? ahaks! *matilah rekemen citer bebukan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana!!...JM pun terkezut gak...tak PENAT ke ek...
      Eyes Wide Shut?...belum pernah tgk...citer tuk org dh kawin ke...org bujang boleh tgk tak?

      Delete
  3. Wah!menarik sungguh ceritanya, patut ada upload letak video boleh juga menikmati pengalaman yang sama. Harap adalah chance nak gi sini nanti ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radin : lagi real kalau dpt lihat sendiri :-) Boleh aja.... cari tiket cepat :-)

      Delete
  4. Omaii..jm beli x kain sutera?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh Syieda my pren, tak beli mahal bebenor

      Delete
  5. Lari masuk almari baju??? hahahaa.. mcm berani jer tetiba ada lipas mesti sekali dgn almari jatuh hahahaaa :D
    dah dia ulat.. ehem ehem 12 jam pun tak kisah.. nampak nyer nama nanatron dan jm dah disebut2 di dua2 belah pihak hahaha :D
    Mati2 ingat Kak JM akan makan ulat yang direbus tu hahahaaa... ke ada makan tapi tak nak tunjuk kat sini hahahaaa...
    Orang belanje makan.. itu buah nenas nama nyer hahaha.. tak nampak pun ubi rebus nampak rendang ayam ada la.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afiff : Akak tak takut sangat lipas tapi akak takut TIKUSssssss
      Ohh...giteewww wh..baru akak tahu...ok..ok..heeee
      Uweeekkk...makan ulat ingat akak ni masuk FEAR FACTOR ke..eee...geli tgk dorang mkn mata kambing di campur ngan tomato busuk...nakal ehh..kenakan akak...cubit kang
      Ahahah...betul yg sblh tu nenas, cer tgk betul2 yg sebelah nenas tu, yg warna coklat tu..itulah ubi rebus di campur air gula..ahaahaha..ader lak rendang ayam!!!

      Delete
  6. hai JM...dah lama tak singgah sini! huhu banyaknya entry dah terlepas

    rumitkan pembuatannya...sama mcm mrs tengok kat beijing hari tu
    aaaah sedapnya nenas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mrs...tak per..ada masa free singgah le sini, Mrs sihat ke? semoga sihat hendak nye yea
      Mmg rumit then hasilnya menakjubkan begitu juga harganya
      Nenas?..nenas tu JM tak try mkn pulak.

      Delete
  7. buah tu di chiangmai pun ada juga.
    besar juga tempat sutera ni kan? berapa lai JM beli kain sutera kat situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda : oh yee..rasa nya masam2 kelat kan..kalau yg di buat jeruk tu tak sedap..better yg fresh tu pastu mkn ngan cili bergula tu. Kain?..huhuh kami tgk dan pegang2 je..lembut sangat tapi rega?..di luar kemampuan...jadinya tk beli :-)

      Delete
  8. Adoii...seram nye tgk ulat bnyk camtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu : eeeeeeeeeee....geli tau..tapi gigih jugak akak ni semata nk ambik gambar dari dekat

      Delete
  9. Ohh kesian pulak dgn ulat2 tu ye..
    Sbabkan nak amik buat kain sutera.. Mati ulat2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ietams : apa boleh buat..begitulah nasib mereka kan..kesian..yg pasti mereka byk berjasa kerana dpt menghasilkan kain sutera yg lembut dan halus

      Delete
  10. Mahal tak harga kain sutera kat siem reap tu... Kalau SR gi sana kompem dah rembat kain sutera tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SR : kalau di kilang tu agak mahal maybe pure and good quality so bg kami yg save buget ni mampu lihat je lah. Yang pasti kain -kain mmg halus dan lembut sgt....tak rugi kalau membeli

      Delete
  11. wah menarik la pi sini..rugilaaa tak dpt pergi dulu....nakpi repeat cambodia ni mcm takde dah la....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ : Kepada mereka yg tak tahu proses penghasilan benang sutere like JM Ni sesuai lah datang sini..
      Aahahaha...JM tahu kenapa DJ tk nk repeat SR coz ada pengalaman buruk kan ehehehe

      Delete
  12. wau menarik yer JM.. akak rasa cam tak bestler pulak... sebab akak takut nanti kena beli kain sutera dia pulak..
    tapi tuler sebab kat sini takder benda gitu kenalah kita tambah ilmukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila, pegi sini tak beli pun tak pe kain sutera tu tiada paksaan :-)
      Tapi mmg best coz JM pun tak tahu proses pembuatan nyer..festime time tgk rupa rama2 tu dan cara dia 'bermesra' heee

      Delete
  13. mak aihh... sonoknye pegi sini leyh tgok sendiri dorg wat silk... tapi tu macam baju artisan.. luna ade pegi.. tapi knape takde tempat ni eh..??? kiteorang cume ditunjuk yang buat patung2 kayu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..Luna, ada 2 tempat maybe yg Luna pegi tu Artisan D' angkor tempat kraftangan kayu2 tu...tempat ni Silk Farm D Angkor..better g sini dari pegi ke Artisan tu :-)

      Delete
  14. bagus salim ni..dia memang suka blanjer customer..pastu pandai buat lawak jugak...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a lah..Casa pun guna khidmat beliau eh...Salim ni tak sombong :-)

      Delete
  15. serius teruja tgok proses buat sutera tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopiolimauais : Ha'a...kan..ka msia ada tak?...hikss...bila ke SR?..ada tak citer dalam blog..nak baca heee

      Delete
  16. alamak kesian nya nak rest tapi kena rebus!ok say no to silk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Sai...sedih kan...baik say NO to SILK sbb harga sangatlah mahal!!

      Delete
  17. hahaha hairan eh JM dengan minyak dalam botol mineral tu ... kat my kampung ada jiran jual, budak2 motor ni diorang memang malas nak keluar jauh beli minyak :)

    ReplyDelete
  18. seronoknya dapat pergi ladang sutera ... dapat tengok depan mata proses buat sutera kan, walaupun geli dengan ulat-ulat tu :)

    ReplyDelete
  19. eh baiknya pemandu pelancong ni ... dia pulak yang belanja pelancong, terbalik daaa :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang