You can click on me :-)

Monday, 12 May 2014

Spring at Japan : Day 4 - Hakone (1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


"Misi mencari Mount Fuji"

View Mount Fuji from Lake Ashi
Day 4 : 07/04/2014 (Isnin)

Sudah masuk hari ke - 4 kami di bandar Tokyo...rasa dah lama benar di sini bak kata DJ . Empat hari jugak lah baru semalam baru kami makan nasik di Turkish Restaurant di Roppongi Area...makan like tak jumpa nasi sebulan.. Itu lah kalau tekak orang Msia ni mana boleh pisahkan dengan nasi, pagi nasi, petang nasi dan malam pun nasi dan sebab tu orang Msia sihat-sihat kerana syurga makanan. Nasib baik lah JM ni jenis makan nasi sehari sekali pun dah cukup lebih-lebih lagi kalau travel ke negara yang kurang kedai makanan HALAL kan...kalau jenis yang memang perlu makan nasi tu perlu bawak bekalan Nasi Brahim's sebanyak mungkin, just masukkan dalam air panas...siap untuk di hidang. (cer kira berapa banyak perkataan nasi kat sini hikss)...nasi oh nasi ...dah boleh buat puisi..

Malam tadi sebelum tido dah bincang esoknya jam berapa keluar dari hotel coz akan bergerak jauh sikit dari bandar Tokyo. Tiga hari sudah berlalu hampir semua area kami dah cover so nak tengok view keindahan alam pulak. Jadi semua setuju nak lihat Mount Fuji dari Hakone..sebenarnya boleh jugak nak tengok view tu dari Kawaguchiko.

Esok nya seawal jam 8.00 pagi kami dah gerak ke Shinjuku Station.

Seperti biasa sebelum prepare itirenary dan buat research bagaimana nak ke Hakone ni, oleh kerana JM ni baik hati...JM kongsi  sedikit info tu kat sini...tak perlu lah korang nak google lagi. Tapi kalau ingin info lebih detail boleh klik link

 
HAKONE FREE PASS
Di pendekkan cerita, jika nak lihat Mount Fuji dari pelbagai jenis ride boleh pergi ke Hakone. Ok!..kat mana nak dapatkan Hakone Free Pass ni..berapa harga nya..bagaimana caranya...jangan risau nanti JM explain satu persatu okeh...

Lokasi untuk view mount Fuji di Hakone : credit to google
Untuk ke Hakone lebih jimat sekiranya beli Hakone Free Pass (HFP) dan boleh naik semua ride sepanjang perjalanan ke Hakone pergi dan balik (unlimited ride). Terdapat 2 jenis Hakone Free Pass which is valid for 2 days or 3 days. Semua info boleh rujuk di website seperti dalam link di atas.

Getting to Hakone :
1. Beli Hakone Free Pass di Odakyu Sightseeing Service Centre, first floor which is next to the West Exit of Shinjuku Station
2. Harga HFP for 2 days is 5,140 yen for Adult and 1,500 yen for Children
3. Dari Shinjuku Station to Hakone - Yumoto boleh naik Odakyu Line (Odawara Expres) atau boleh naik Romance Car etiher one. Jika naik Odawara Express tidak perlu beli tiket tambahan dan tempoh masa perjalanan adalah 1 jam 15 min.
4. Sekiranya naik Romance Car dari Shinjuku Station untuk ke Hakone - Yumoto perlu belik tiket lain berharga tiket adalah 890 yen dan masa perjalanan adalah 85 min sahaja.

Kami bersetuju untuk naik Odawara Express on Odakyu Line dan harga HKP adalah 5,140 yen kepada mereka yang ingin menaiki Romance Car harga HFP adalah (5,140yen + 890yen)

Route nye begini :

Shinjuku Stn ---------------------------->Hakone -Yumoto----------------------->Motohakone - ko-----
                     (Odawara/Romance Car)                                 (Hakone Tozan Bus)
------------------------------>Togemdai - ko---------------------->Owakudani-------------------->Gora
(Hakone Sightseeing Cruise)                             (Hakone Ropeway)                      (Hakone Cable Car)

Nampak tak ..banyak ride yang boleh kita naik dengan HFP ni untuk lihat view Mount Fuji. Ok let's go follow my travel route.

Beli Hakone Free Pass di Odakyu Kaunter aras 2 di Shinjuku Station
Beginilah rupa Hakone Free Pass tu - just insert pass at the autogate or show the staff untuk naik semua ride termasuk train
Sila naik Odawara Express on Odakyu Line at platform no 4 - Lengang je kan
Ntah dari mana datang nya tiba-tiba ramai camni
Masuk dalam tren duduk sebelah budak comei ni..ibunya pun sporting jek
Nasib baik banyak seat kosong so boleh lah duduk..kalau tak mahu nak tercabut kaki wehh..almost 1 hour ++ baru nak sampai ke Hakone - Yumoto Station tu tapi perlu transit di Odawara. Dalam tren layan perasaan sorang-sorang..pejam mata tido-tido ayam dan itik...terpandang view cantik kat luar...snap pic..pokok - pokok sakura sepanjang jalan.

Sampai di Odawara Station perlu tukar train Hakone Tozan Railway unutk ke Hakone Yumoto
Sebaik sampai di stesen ni, masing-masing singgah masuk toilet, pastu nampak sign for Hakoen - Yumoto turun ikut tangga sebelah kiri sebaik sampai di platform pintu tren dan terbuka...dari jauh kami berlari 100 meter nak kejar tren tu sib baik dan tersungkur kat situ..tak nak tunggu next tren..oleh kerana ramai orang kali ni kami terpaksa berdiri.

View sepanjang perjalanan ke Hakone - Yumoto Station
Apabila sampai di Hakone - Yumoto Station, just follow the sign Bus Stop for Hakone, then tunggu bus di flatform no 2 arah ke Motohakone-ko. JM sarankan kepada mereka yang tidak suka transit begini boleh lihat mount fuji di Kagawaguchiko.

At Hakone - Yumoto Station..follow sign Bus Stop for Hakone
Kemudian naik Hakone Tozan Bus untuk ke Motohakone - ko almost 40 minute - tunjuk ke Hakone Free Pass kepada driver
Laluan bas seperti nak ke Genting or Cameron Highland. Nampak tak jauh perjalanan dan beberapa kali naik tren, naik bas belum sampai-sampai lagi. After 40 minute akhirnya sampai tempat yang di tuju untuk naik Hakone Sightseeing Cruise di Lake Ashi. Sementara menunggu Cruise (bukan Tom Cruise) sampai harus klik..klik dulu..

Untuk makluman korang, jika rajin boleh jalan kaki dalam 30 min untuk naik Cruise dari jeti Hakonemach-ko. Sepanjang jalan kaki tu bleh singgah di Ancient Cedar Avenue dan Hakone Sekicho Exhibition Hall tetapi kami pilih untuk naik dari jeti Motohakone-ko.

Ehh..ada model cilik kat sini...nak ke mana tuuu
Lake Ashi at Hakone
Jauh mata memandang
Dari jeti untuk naik Curise ni pun sama just show your Hakone Free Pass - Ramainya orang
Kami naik ke deck atas untuk dapat view yang lebih jelas. Waktu ni udara sangat sejuk..seperti letak kan ais batu ke muka..eeee sejuk sgt..grrr.grrr
Wahh...dah mula nampak Mount Fuji dari kejauhan
Zoom sikit - sebenarnya langit biru sangat..tapi dek kerana kamera tak berapa canggih warna tidak sharp
Ini lah bukti udara sangat sejuk - dh bertukar jadi Naruto or Ninja
Akhirnya Cruise akan berhenti di pitstop yang ke - 2 - Togendai-ko untuk naik Hakone Ropeway
Nantikan view Mount Fuji dari Hakone Ropeway dalam next entry..

Bersambung :-)

96 comments:

  1. fuji yg memukau...
    eh tiba2 header JM pun bertukar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda..nak kasi nampak FREH katanya...fresh tak?..ke makin kusam heee

      Delete
  2. Mak aaii ramainye org ... jauh perjalanan... seb baik bleh nampak mt. fuji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Azra..dh ler bertukar2 tren..naik bas lagi...kalau lah time sampai tu berkabus..mmg nanges!!! Alhamdulillah :-)

      Delete
  3. entri yang d tunggu2! Mt.Fuji...best nya JM!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Cik Nun...dh ricky2 nak pergi ler tewww heee

      Delete
    2. Hahaha...memey r...tunggu g...

      Delete
    3. Cik nun : hahahaha thumbs up

      Delete
  4. cantik nya mount Fuji tu JM! Bertuah Jm dpat tengok live :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Lieya rezeki JM lah tu yek sbb ada org pernah cakap kekadang di 'malu' nak tunjukkan di heeee

      Delete
  5. Noted..mount fuji here i come, haha trip istanbul ayu pon xhupdate..apa rahsia JM hupdate ayu xde nafsu nk up entri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu!!..akak dh lama tggu entry Isketamball tu tau...naper x hupdate..nak jugak tahu citer
      Nak update ni pun perlu ada mood tau...kalau malas mmg susah sikit...akak ni kalau di simpan lelama lemau lak citer..coz ada byk lagi story nk publish so kuatkan jgk semangat tu..nanti kalau akak nk repeat leh refer je sini :-)

      Delete
  6. haaaa... ni kita ada.. masa kat uni dulu ada member gi jepun, dia bagi kita sekeping gambo mt fuji...kira dok tatap yang itu ajelah JM. memang cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq Sue : tak best kalau tatap dalam gambo..ce gi tgk yg live ...sejuk mata memandang...ahahah...jahat tak cucuk2 suruh pegi

      Delete
  7. Lamanya JM duk Nippon... esok baru nak gi Shinjuku... hehe

    Kirim salam kat ninja berbaju merah tu... Rindu sama Fuji san yang pernah ku naiki separuh jalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahah...Pak Lang Mie : hari2 ke Shinjuku Stn...bohsan doh
      Ninja baju meroh?...jap...jap...Waalaikumussalam..pesal separuh je..jom hajak JM kita daki sama2 heeee

      Delete
  8. haaa tu dia perut melayu haruss 3x sehari isik ngn nasik!lain la perut italian mcm abg meng tuh!eh?

    wahhhh penatnyaaa baca JM turun naik transport tuh....tp menarik sebab dpt naik pelbagai jenis transport!oo kalo malas, leh pi kawaguchiko tu eh...yg azra pi tu eh...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahah...DJ!...betul jugak...Abg Meng tu ore Itali..make sepageti je pagi2..mana mau nasik lemak....matilah kalau dia baca komen ni...ehehehe gurau je be...

      Kalau mcm DJ ni JM sarankan ikut cara Azra...opsssss...habislah lepas ni kena kejar ngan penyapu ahahaha

      Delete
    2. JM, kitorang pilih kawaguchiko sebab takmo turun naik transport kat Hakone ni la.. hahaha ni mmg perangai org malas ... asal dapat tengok mt fuji sudah....

      Delete
    3. Azra : JM rasa better tgk view dari Kawaguchiko ni coz friendly speaking view dari sana lebih ohsem dari Hakone ni..kami ke Hakone ni sbb sblm balik tu mau singgah Gotemba Factory outlet

      Delete
    4. kalo kekdah azra lebih mudah, konpem aku ikut!kalo ada teksi terusssss pi Mt Fuji lagi Iols suka...hahahaha tapi kan both tempat pun cun..tapi tetappp ikut nasib muncul ke idak fuji nyee....buatnya dia malu, menangis tak berlagu lerrr......sobss....

      Delete
    5. Hamoii DJ...tak main lah bas2 ni yek..teksi manjang dia..ore duit banyak heeee..ha'a ..betul..ada kwn JM ni yg baru balik dari sana pun tak dapat lihat mount fuji tu berkabus katanya...ada hari dia malu2 kucing.. alhamdulillah timee JM ngan Azra dia sedia menonjolkan diri hikss

      Delete
  9. Heheheeee... al kisah Kak JM sampai ke Mount Fuji... seronok baca nanti saya tak payah la nak tulis entry jepun copy paste dari Kak JM jer la erk hahahaa... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. TTBoy : Sejak dua menjak ni bila dgr perkataan "copy & paste" sensitip sket huhuhu
      So boleh lah dpt gelaran "JM - Ratu Copy Paste" :-)

      Delete
    2. la sensetip sket ker.. sorry nasib abik sket kan tak banyak huhuhuu...
      Ratu Kak JM CP huhuhuhuu.. pun boleh :P

      Delete
    3. Afif : ahahaha apo2 je lah

      Delete
  10. Header dah tukar !!

    Cantik gambar2 JM kat Hakone ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaakss..Jea..time entry Jepun kita publish header berkaitan Jepun
      Kalau entry pasalah Krabi...tukar header kepada view pulau pulak..boleh camtu eheheh
      Alahh..gambar tu biasa2 je ..amatur katanya

      Delete
  11. sempat naik cruise tu JM. Best!

    * berangan nak sampai Japan, tapi sampai sudah x sampai2. how?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahh...naik Cruise tu biasa2 je PM..seperti naik feri jek hikss
      X pe jgn berhenti berangan..in Sha Allah akan dpt pergi bersama yg 'terchenta' nanti who knows kan Aminn..mesti lagi daebak

      Delete
  12. Haha masa naik Tozan Bus tu yg jadi pening sampai anak akak muntah. Jalan nak ke atas tu berliku2 dan bila berselisih dgn bas yg nak turun cuma berapa jengkal jer jarak dia. Kenangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a betul tu kak Nori...ala2 nak naik Cameron or Genting kan...kalau yg jenis tak tahan mmg fenin hehe...pastu driver dorang mmg cekap then JM respect 1 bila traffic light merah dorang matikan enjin...bila hijau dia start semula enjin bus tu..agak2 kat msia boleh buat tak mcm tu yek

      Delete
    2. JM, kalau ikutkan my experience bawak kete hybrid, rasenye bas tu bas hybrid .. mmg pesen gitu kekdahnye, bile berenti, enjin otostop ... bile angkat kaki dari pedal/masuk gear , enjin idup balik... bas yg kitorang naik mase nak pi kawaguchiko pun gitu gak...

      Delete
    3. Oh..kini baru ku tahu heee...terima kasih Azra..ilmu baru ni...

      Delete
  13. Hai JM... ai balik Malaysia daah... masa gi Hakone aritu berkabus so nampak kaki fuji-san aje... tapi masa balik dari Narita - KUL nampak gak Fuji...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fayreen Ezan..sudah pulang kamu ya..cepat2 nanti update versi Tokyo with love tu hikss ...mesti lagi best sbb gambar cantik :-) Ahaa..ikut nasib lah yek..time JM pegi mount fuji tersergam indah depan mata..alhamdulillah
      Kiranya dpt view dari flight lah ni..maybe dia malu ngan Ezan tu heee

      Delete
  14. Indahnya pemandangan, gunung fuji yang putih, danau luas yang biru, pokok-pokok tak berdaun yang coklat, Ninja comel bercadar yang merah..beuh... sempurna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi..hamboi Mas Gunadi yang sorang ni..bukan main lagi dia yek..ni puisi ke sajak hikss
      Wahai Mas Gunadi yang baru ku kenali,
      tiada org lain selain Mas Gunadi,
      kata-katamu mencuit hati sekali,
      Semoga persahabatan kekal abadi. ahahahaah...mcm mana menjadi tak pantun ni

      Delete
  15. pasal jadi ninja tu JM ooiii...hahahaha..

    mula berfikir2 nak gi mt.fuji ni lalu hakone ke kawaguchiko...emmmmmmm selagi tak pegi kan....mesti tak abis2 pikir

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza : sejuk sangat meh...mcm kena tampar dek angin tasik tu...cucuk sampai ke tulang, kebetulan baju tu leher panjang..terus tarik sampai ke atas ahahah
      Ala..tak perlu byk pikir..ikut Kawaguchiko lagi best...kan Azra kan...

      Delete
  16. hi JM!!! lama tak komen kat sini..rasa rinduuuu...
    dah byk ke entry ko ni JM sementara aku takdek ni ? haruslah aku kene selak selak..
    ok menanti view mount fuji...mesti awesomeeee....~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana!mana pigi lama menghilang nih, Jm pun rindu sama celoteh kamu itewww
      Mesti ada story best nanti kan! Sambung citer ambik licence dive tu :-)
      Alhamdulillah rezeki kami dpt tgk mount fuji tu :-)

      Delete
  17. salam!
    saya membalas kunjungan dan done follow sini juga!
    wah bestlah blog ni berunsurkan travel!
    tak penah p japan, dengar cite sana mahal. ye ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yana, terima kasih :-)
      Ha'a blog ni Jm kongsi all my travel list je. Japan mahal? Ada betul nya tu tp x semua brg mahal ada yg mampu milik. Hari tu Jm spend rm4k utk mkn, transport, duit hotel, jr pass flight ticket dan usj japan ticket witihn 11 days

      Delete
  18. Assalam JM. wah! Seronoknya ada orang tu dah sampai Japan. Tentu indah view kat sna kn.. Tambahan lak cuaca sejuk..tentu seronok.
    I dah follow u..hehe
    kamsahanida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Kak Reen, ye japan dan korea mmg tempat yg best utk d lawati dgn 4 musimnya cuaca ofcozlah sejuk then bila jln seharian pun x penat :-) ehh bila nk continue story kt blog tu :-)
      Ape? Done follow? Arigato gozaimas shir heeeeem

      Delete
  19. wahhhh cuaca sangat bestttt! takde awan langsung. bertuah dpt tgk mt fuji dgn jelas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih yg ohsem tu kerana masih sudi follow blog Jm yg serba kekurangan ni terima kasih sgt2 :-)
      Rasanya view kagi cantik klau John yg snap pic tu coz guna filter lens yg lg daebak, ni guna compact lumix je :-)
      Alhamdulillah waktu kami sampai cuaca sgt cantik dan elok je

      Delete
  20. wawwwiiii syokknya!! bedoyon doyon umat kt sana ek ;p cantik nya la ciptaan Tuhan ni kan..apa2 pun rakyat m'sia mmng tak dpt di pisahkan dgn NASI hihihi...makanan ruji katanye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopio : betul tu klau x dpt nasik rasa cam x bertenaga je yg pasti jepun rice pun sedap mkn origini :-)
      Kat jepun mana2 tempat yg jadi tourist spot mmg ramai sk klau nk ngelak better jgn dtg weekend :-)piKo

      Delete
  21. Subhanallah , dah sampai dah ke sana. Bestnya.. Mampu jeling2 dari jauh je la.. Jeles!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan Ty : menabung sikit2 pastu agak2 dh cukup duit tu calling nanti kita pegi sama2 heeee no prob leh je

      Delete
  22. Hakone ni mmg syieda dah masuk dlm list dah. Aritu nengok retis kpop g sana mandi kolam air panas mcm best jek..tapi katanya x bole pakai baju. tu yg tak berapa best. Ni ngah pikir camana nak buat kalo btol2 g sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda : Mandi kolam air panas?..kat area mana eh..kalau JM tahu mesti nak masuk mandi..lelaki boleh lah tak pakai baju..kalau perempuan mesti mereka sediakan towel...

      Delete
  23. Amboihhhh... panjangnya arrow route tu.. mentang2 la jauh hampir 1jam, kena buat panjang2 jgk la eh arrow tu? Hihi.

    *jika rajin, boleh jalan kaki dalam 30minit*- err tak rajin hahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaah....Dekdaa...pandai mue..tak terpikir lak waktu buat tu heee..Tak Rajin?...samalah kita heee

      Delete
  24. bila tgk JM jd ninja tu memang teringat angin sejuk kat Jeju & Nami Island aritu. Memang sejuk kejung. hehehe. Btw, HFP yg JM beli tu yang valid for 2 days ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz!!!..bila nak sambung citer Koya tu..hikss..kalau sejuk cam dalam aircond boleh tahan lagi kan..hohohoh sejok
      Ha'a..beli yang 2 days punya , tak ada 1 day pass..Kalau Naz rasa tak cukup 2 hari tu leh beli yang 3 hari punya pass tapi mahal sikit dlm 5,640yen. Bagi JM pass 2 hari tu dah mencukupi

      Delete
    2. hahaha cerita koya dh taktau nak cerita apa dh. hehehehe. kalau ada rejeki teringin juga ni pergi japan. info semua JM dah beri hehehe

      Delete
    3. Naz!..belum habis lagi kan..ala..citer lah nk tahu gak pengalaman Naz tu
      Hiks...info Japan ni pun utk JM refer kalau nk ke sana lagi heee

      Delete
  25. ALAHAI RINDUNYA fUJI NI jm
    NICE PHOTO :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dilla : moh...kita pegi lagi nak..semetara masih bujang ni leh jalan jauh :-)
      Ala..photo biasa2 je..lain lah kalau Dilla yang take action..baru meleTOPs heeeeeeeeee

      Delete
  26. AMboiii takot nengok ninja tu!! hehehehe

    Cruise tu da ala2 kapal pirate of carribean da!!hehehehe
    Cantik sungguh view dia..!! Eh tp mmg pelik mana datang nyer org reramai tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mysha...takut ker seram heee sib baik warna MERAH kalau warna HITAM hikss

      Ha'a..baru nak cakap..betul lah tu Pirate of the Carribiean kan..heee..Jepun ni mana2 tourist sport je mesti ramai olang

      Delete
  27. ambo! seronoknyer jln2...dapat tengok mt.fuji lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bunda!...ha'a...itu begitulah hidup orang bujang..bila boleh jenajalan lihat keindahan ciptaan Allah ni..alhamdulillah nikmat sgt :-)

      Delete
  28. cantiknya kapal!...dpt tgk mount fuji tu.jelos.jelos. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija!...ala2 naik pirate of carribean tau heee...ye Fujisan tersergam indah di depan mata...masyukkkk heeee

      Delete
  29. baru sempat nak follow blog JM. Sempul asyik jalan je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Abe MKL...ada masa singgh lew..sibuk ke Philipines katanya..ke tu trip dh lama

      Delete
  30. nak pegi dengan chenta hati lah kat sini nanti...waaaah tetiba nak tiru JM hehehe
    jarang nampak ninja pakai baju kaler terang-terang nie..yang ni mesti import dari obersea gitu
    cuaca macam nie memang best tapi kesian ke kulit muka kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs heeee...boleh haje pegi ber empat baru meriah
      Ha'a org luar dari Jepun je dressing hover tu hihhihi..ha'a kulit jadi kering jeee

      Delete
  31. Memang kena jadi tabah kalau ikut route ni. Tapi berbaloi2 kan. Sibaik Fujisan tunjuk diri. Alhamdulillah diberi peluang. Bila tengok balik gambar2 kat Jepang, macam xcaye eh dah sampai juga rupanya. Nak lagi bila nampak sakura.

    Kawan Bb suka baju Ninja JM tu. Lengkap tutup half muka. Dia bungkus muka haritu, jadi Ninja gak tapi just guna shawl. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Bie byk route yg perlu lalu..kalau lah Fujisan tu tak nak tunjuk diri memang JM frust menonggeng sampai kaki naik ke atas lah jawab nya..Jm pun cam tak percaya leh jumpa Bie kat sana..mcm ada jodoh..kalau lah Bie ni lelaki mahu JM dah try ngorat heeee..sbb JM suka ngan org yg talkative ni..JM kan pendiam heeee

      ahaahh..ye ke..sbb tu JM bawak baju tu that day..ada motip sebenarnya

      Delete
  32. kagum saya tengok sistem public transport mereka ini especially rail industry nie..bus mereka pun boleh tahan gak bersih dan nmpk cantik..kalau kat malaysia mesti ada tangan2 gatal yang nak conteng belakang seat bus..hehehe

    Regards,
    -Stider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azlan : Betul tu..orang2 Jepun ni pemikiran dorang jauh lebih maju ke depan compare tu org Msia ni...x boleh tgk benda bersih...lift umah JM tu setiap kali cat baru...x sampai seminggu dah ada gambar2 kreatif anak2 jiran..camno tu

      Delete
  33. Macam menarik je route ni... nmpk challenging sket..wargh..pai is jeles!!!! Mimpi mount fujila arini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai!...terima kasih kerana baca semua entri tetunggak tu...terharunya :-)
      Mmg challenging sikit kalau jenis tak kuat berjalan tu x di syorkan lah :-)

      Delete
    2. Pai : U like challenging?..so i like uuuuuuuuuuu heee

      Delete
  34. tasik tu mesti sgt dalam kan..gelap betul warna airnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ietams : Ha'ah...mesti lah dalam tapi tak sedalam LAUTAN HINDI kot heeee

      Delete
  35. pemandangan rumah-rumah dari dalam tren tu buat zura teringat kat cerita katun doraemon jer... hahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura : amnng...angg....anggg,,,,DORa eeeeeeeeeeeee Mooooooooonnnnn...lagu ni buat Zura yg comei tu

      Delete
  36. cantik2 pemandangan di sini.. suka tengok laut biru dan ada latar belakang gunung...
    puas JM berjalan yerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Cho Zila : Alhamdulillah rezeki JM dapat pegi travel wlaupun tiada lagi rezeki untuk berjodoh hiksss

      Delete
  37. mereka tidak mensia2kan alam semulajadi bumi mereka dan menfaatkan sepenuhnya. banyak tempat juga akak dah pergi..kecuali sebelah eropah dan seangkatan dgnnya, jepun juga paling best untuk di lawati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yon...JM tengok Eurpfe country cantik2 sgt ciptaan Allah...teringin sangat nk ke sana..TAPI kekangan WANG adalah musuh UTAMA...hari tu mau pegi buat UMRAH...ada masalah MAHRAM huhhuhu...

      Delete
  38. Sis JM, cantiknya pemandangan sekitar Lake Ashi tu.
    Kalau sampai sana sure saya terkinja-kinja nak naik cruise tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn kata Farrah..sis JM pun excited tapi malu nk tunjuk ye hee

      Delete
  39. bestnya ... dapat naik pirate ship sambil jadi naruto :)

    ReplyDelete
  40. cantik gunung fuji tu ... dari jauh pun dah nampak cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..gunung yang menjadi tarikan di Jepun tu Zie

      Delete
  41. Baru ja nak stop utk malam ni, tapi bila nmpak JM nak tgk Mount Fuji, smabung balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. eceececeh!! hihihi...lawak lah Suida

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang