You can click on me :-)

Friday, 23 May 2014

Spring at Japan : Day 6 - Bamboo Forest, Arashiyama Kyoto

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat sahabat JM sekalian,


Welcome to Arasiyama
Siapa tak tahu kat mana tempat nih..sila angkat tangan..Ehh..masih ada yang tak tahu ke...ye ke ni..kalau bukan kaki travel tak tahu boleh terima jugak tapi kalau rakan blogger JM yang baik hati dan setia bersama JM tak tahu mesti ada something wrong ..ke buat-buat tak tahu heeee
DJ!...jangan buat-buat tak tahu yek..cium kang heeeeeeee (*matilah kalau orang salah anggap ni mesti dorang inga JM ni Lesbian..halloo..JM perempuan tulen tau..masih suci lagi heheeh)...Bibier! pegi sini tak..jeles sama u ouls pegi Miyajima tu...huhuhuhuh..sedih sangat sebab tak dapat ke sana dalam trip lepas..x per dah plan untuk another trip...wolla wehh...dah tak ada kerja lain kan ko JM..nak berjalan hajer..tapi trip kali ni tak nak seperti yang lepas..11 hari 11 pasang baju dan 11 pasang tudung..hayoo...macam nak tercabut bahu dan tangan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pada hari ke 6 (9 April 2014 - Rabu) hari kedua di Kyoto kami bercadang ingin ke Bamboo Forest yang terletak di Arashiyama tu. Ia merupakan salah satu tarikan di Western Kyoto. Best visit adalah April until November kiranya time Cherry Blossom dan Autumn Season. So kiranya tak ralat kalau JM tak sempat nak naik Sagano Romantic Train kat sini (ye lah tu..sebenarnya berbulu jugak hati bila tengok DJ dan adik2 beliau bersalji kat sana)..x per JM..sabar..ada masa boleh repeat nanti.

So pagi tu dalam jam 9.00 pagi kami keluar ke Kusatsu Station naik train ke Kyoto Station dan dari sana by JR Line stop di Arasiyama Station.

How to get there by Japan Railways (JR) :

The fastest access from Kyoto Station to Arashiyama is provided by the JR Sagano Line (also known as JR Sanin Line). The one way ride to Saga-Arashiyama Station takes 15 minutes and costs 240 yen. From Saga-Arashiyama Station, central Arashiyama can be reached in a 5-10 minute walk.

Sampai di Arasiyama Station boleh pilih nak Exit South Gate or North Gate. Kami pilih South Gate
Keluar dari Staion akan nampak Map around Saga-Arashiyama
Semua orang tahu bila sebut je Arashiyama Kyoto..alahh..nak pegi Path of Bamboo lah tu ..idok pun nak naik Sagano Rmantic Train atau nak pegi ke temple yang ada. Kami adalah antara tourist yang akan ke sana semata-mata..tak ada dua mata, tiga mata or empat mata.

Dalam hati bercadang nak naik Sagano Romantic Train tu tu macam tak sesuai sebab nko tu JM..nko nak romantika dengan siapa..kalau sorang-sorang tak feel nanti so batalkan lah niat tu. Nanti dah jumpa pasangan yang sesuai nko romantika di amour lah sepuas-puasnya...ye dak..Aminnn.

Dari station tu ikut je guide map yang ada kalau rasa conpius follow je the croud dan ada sign jugak tak perlu risau. Akan melalui kawasan perumahan dan kedai-kedai cenderahati...kalau ada duit boleh singgah beli..kalau rasa duit cukup-cukup makan berlalu sepi je lah macam JM hari tu.

Pada masa yang sama akan di sajikan dengan pokok-pokok bunga sakura yang berkembang mekar. Bagi JM jauh jugak nak ke Path of Bamboo tu around 1km from station tapi oleh kerana cuaca nyaman je so tak terasa sangat jauhnya.

Dalam dok lihat kiri kanan, terpandang lah satu kedai ni jual nasi dan ikan bakar, apa lagi nyum..nyum..nyum singgah beli buat bekalan tengahari nanti.

Jalan je ikut laluan perumahan ni
Pokok bunga sakura bersepah-sepah
Kalau dah nampak sign ni maknanya dah tak jauh lah tu
Hoyee dah sampai tapi jangan harap nak dapat view tak ada orang huhu..
Kalau rasa tak mampu nak jalan, kaki dah sakit-sakit boleh naik rickshaw tapi bukan FREE ye
Path of Bamboo ni memang cantik..buluh-bulu tu sama saiz je kalau di kg ni habis di tebang untuk buat lemang
Jom..feel feeling terus jap..

Aksi gedik bersama pokok buluh..ada yang menyampah nanti hahaha
Apabila nampak si SY ni berposing sakan di pokok buluh ni..eh nak jugak lah
Tak nak kalah tu..
Tapi yang pasti model ni lagi cantik..dia ambil gambar wedding..tak miang ke dik
Meh kita berselfie..nak tunjuk betapa ramai nya orang waktu ni
Jom jalan lagi ke depan kita lihat apa lagi yang ada...

Kat sini sunyi dan damai je..tak ada orang
Tasik yang mendamaikan
Semasa jalan-jalan tu nampak pintu masuk dan laluan ni, nampak classic so singah buat pose-pose comei kat sini ahahah
Puas sudah meronda kawasan sekitar moh kita balik ke station, sebab lepas ni akan ke another destinasi. Jalan kaki balik ke station agak jauh jugak.

Sampai di stesen berhenti berehat di bawah pokok sakura yang terletak betul-betul depan entrance JR Arashiyama, kebetulan ada kerusi so bukak bekalan yang di beli tadi serta bekalan yang di bawa dari hotel. Nikmatnya makan nasi dengan bakar ..manis je rasa ikan tu membuatkan JM terkenangkan ikan bakar di Dongdaemun..eee..tak sabar rasanya nak makan ikan bakar di sana. Waktu tu angin kuat jadi nya bunga-bunga sakura berguguran atas kepala...nikmbat berganda-ganda lah.

Selesai makan, semua dah kenyang pegi tandas dan selesaikan apa yang patut sambil menunggu dua orang hero tu 'menghalau jin"...ehh sesuai tak guna ayat ni yek...pergi berasap lah senang citer.

Kami pun naik ke stesen nak ke Nara Park, sekali kawan JM di NH tu cakap...ehhh..ada nampak pass JR aku tak...tadi letak dalam poket seluar tapi tak ada lah..

Cuba cari betul-betul nko letak dalam beg kot tanya SY....cari dalam beg tak ada...yang pasti dia tak masukkan dalam beg...dia letak dalam poket..hah sudah...mesti tercicir ni..TAPI yang best nya si NH ni cool je tau..tak ada pun rasa kelam kabut or whatever...dah puas cari tak ada..so kami decide pegi balik laluan yang kami lalu tadi...

Bagi JM kalau dah jatuh JR Pass tu arwah lah jawabnya kan..walaupun atas pass tu tulis nama owner tapi mereka tak check betul ke owner tu punya so sesiapa yang jumpa memang boleh guna dengan SAH. Mrs A tak ikut, so kami bertiga pegi cari.....akhirnya memang tak jumpa JR tu..SY cakap aku dah pesan tadi masuk beg..kalau letak di poket seluar nanti tercicir tapi nko tak nak dengar...tak pe lah apa boleh buat dah tak ada rezeki kan..Nasib baik jugak sebab JR pass valid untuk satu hari lagi kalau katakan lagi 2-3 hari memang parah jugak tu. Kami dah plan esok nak ke Hiroshima then sampai ke Huis Ten Bosh sana..dah jadi begini perlu tukar plan.

Jadinya NH beli tiket di kaunter..biasalah kalau harga JR line ni agak mahal..apa boleh buat..terpaksa lah..

Next destination is Nara Park...tapi perlu sambung dalam next entry

Assalamualaikum....

105 comments:

  1. Saya orang yang pertama.....hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyee...org pertama ek...jap!! Abe MKL nk makan apa..nanti JM lanjer

      Delete
  2. Amboi..JM gedik kat buluh.....awesome gambar tu....nasib baik tak jumpa Putera Buluh...hihihi...tak balik Malaysia karang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amoi...amoi...ahahahah...putera buluh ye bang...jangan buluh betong udah leee

      Delete
  3. kalau ilang JR pass tu memang menangis tak berlagu la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang Meng kan kuat...takkan nak nanges kot..malu pada JM je heee...lain lah kalau JR Pass JM punya yang hilang..minta bahu abg meng lah nk mengadu....lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii cepat sebelum kena

      Delete
  4. Wallaweeiii...posing sakan nampak...bestnya keja dia nak berjalan lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norh : org x sedar diri mmg suka posing cenggini..Hahahaha...bab kerja nk berjln je tu..bg org yg malas nk kerja hikss

      Delete
  5. antara tempat tercantik dan damai kan... walaupun pokok buluh aje katanya.
    statemen tak tahan : kalo kat kg abis tebang buat lemang... ha ha ha...

    Psssst JM : sedundun la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq sue : kalau ke Kyoto masuk kan tempat ni dlm list..mmg barbaloi pegi sbb view cantik wlupun hanya pokok buluh je
      Lemang? ahaha..ofcoz lah..kalau d kg tu pantang nampak buluk cantik dan straight sikit habis kena kebbas/tebang buat lemang jual di musim perayaan. JN plaing suka makan lemang heee

      psttt : kebetulan haje heee

      Delete
  6. fuh tabik dkt kawan kak JM tu..leh relax ja..kalu cik nun teriak sakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nun : Akak JM pun tabik ngan dia ni..tak ada perasaan risau langsung...nampak cool je..tapi tak tahu lah dlm hati kan..kalau akak JM yg kena..ahaha..nages dulu pastu baru g cari then mula salah diri sendiri sebab lalai

      Delete
  7. Autumn cantik eh kat sini???okehhhh terjahhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu : ye jgn lupa masuk kan dalam list eh

      Delete
  8. Ini Puteri Buluh Betung ke? Posing angkat-angkat kaki macam filem mat salleh je he he he. Memang cantik tempat ni...harap-harap saya pun dapat ke sana tak lama lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prog NA : aksi gedik tu prof jgn ikut tau ahahaha...bagi JM yg sengal ni je yg buat..In Shaa Allah...nanti from masuk kan dalam itirenary sbb ia merupakan salah satu tourist spot

      Delete
    2. InsyaAllah saya pun akan ke sana Selasa depan dan jadi Puteri Buluh Betung tu he he he. Aksi gedik-gedik tu mungkin nak ikut sebab tak membahayakan ha ha ha

      Delete
    3. Wahhh..Prof dh nak ke sana yek..ingatkan lambat laie...BESTNYA...nanti gambar yg prof ambil lagi ohsem dari JM punya...nk buat aksi gedik jugak heheheheeh. SEomga Prof selamat pergi dan balik dan kongsi cerita menarik di sana yek

      Delete
  9. hukkk..jelessnyeeeeeeeeeeeee..nak wat projek mega taun depan gi jepun la..x leh jadi nih!!! best gilos tengok..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss : ahahahahaha....thn depan tukar arah pulak ye...stop dulu ke Koya tu

      Delete
  10. JM! I pun tulen tau nyahh....hahahaha hello nak romatik sorang2 pun boleh okeyyy....tak payah berdua pun takpeeee...#matiklahorangcakapkemaruk

    Aduhai tak dapat bayang kalo hilang JR Pass tu...mesti sebak, sedih, sengal pun adooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dj : hahahaha...kaalu mcm tu JM plan nk romantik sensorang next year
      Itulah..nasib baik tggal satu hari lg valid day...kalau katanya baru guna 2-3 hari pastu hilang memang meraung kat situ

      Delete
  11. tingginya pokok buluh , straight pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kak Nieda : geram je nengok..cam nk tebagn buat lemang

      Delete
  12. Akak suka kat bambo tuuu..memang cantikkk!! Masa akak gi dulu hujung winter, so takdelah bunga sakura tapi salji yang turun. Memang unik bamboo tuuu...Wah ke nara park ye...mesti ada aksi manja ngan rusa ek ? ok ok..tak sabar nak tengok gambar jm ngan rusa pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita : betul tu view di Bamboo Forest tu berbeza mengikut musim kan

      Delete
  13. Agaknya mesti dah berpuluh tahun umor bamboo forest ni sebab tinggi-tinggi dan tegap buluhnya...
    Memang tak survive kalau mesia nk buat konsep canni...kena cantas !

    JR pass tu punya la mahal, kalau ilang mmg nanges bersungai-sungai...

    heyy ada bau bau bacang perancangan jepang lagi ? korang!! pegi la tempat lain !! *modejelezzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana : betul tu...nampak terjaga je pokok-pokok buluh ni..kreatif betul dorang tanam pastu di jadikan tourist attraction place.

      AHaahhahaha...barang yang hilang jgn di kenang..walhal mmg frust betul lah kalau hilang

      Selagi belum bosan nk ke Jepang..selagi tu JM akan repeat like Bibier yg repeat koya setiap tahun tu heee

      Delete
  14. Kalau musim raya ti abes la buluh2 tu..ahaks!

    Naseb la hjg2 baru nak ilang, tapi mesti buat spoil mood jugak disitu..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jea : Nasib baik org Jepun tak pandai makan lemang..kalau x mesti tak wujud Bamboo forest nih :-)
      Ha'a..tapi si NH ni cool je...dia ckp dh hilang ni tak per lah guna cash je lah naik tren. JM tanya ada budget lebih ke..kalau x cukup leh guna JM nyer duit dulu...pastu dia xper2..no prob..

      Delete
  15. Hahaha Miyajima sangat lawa memang JM kalau repeat Jepang, kena gi sana. Tshirt I Love Japan pun murah kat sana.

    Bambu tulah Bibie cari haritu...ingatkan ada space yang luas & banyak rupany laluan yang kitorang jalan tulah bamboo path. Masa tu diorang macam tengah nak tanam bambu baru kot, sebab banyak je diorang tumbangkan. Xtau nak buat apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie : Kalau mcm tu haruslah JM ke Miyajima tu sbb hari tu tercarik gak tshirt I Love Japan tapi tak jupe
      hehehe...kat situlah Bamboo path tu...

      Delete
  16. Replies
    1. Syieda : meh sini JM kasi strepsil heee

      Delete
  17. Kiranya si NH bertuah dapat kawan macam JM dan SY sanggup temankan cari JR pass yang tercicir tu. Kawan setravel yang setia bersama senng dan susah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah LD..rasa simpati pulak bila dpt tahu JR Pass dia hilang...takkan nk biar dia cari sensorang..oleh kerana JM pikir suka sama2 suka, sama2 enjoy..jadi time situasi susah camni why not kita sama2 merasai kesusahan tu..

      Delete
  18. SS cuma tahu Shima sesekali ku teringin aje... :-P

    ReplyDelete
  19. perghhh...memang sempoi giler tempat ini...saya pun tak tau ade tempat2 macam nie kat japan..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azlan Striders : kalau nk tahu byk lagi tempat2 sempoi cenggini kat Jepun tu..pe lagi..simpan duit n try terjah :-)

      Delete
    2. saya susah skit kak bab2 travel ini..kena pulak gi jepun yang makanan dia saya susah nak hadam..hehehe..menabung electrolux sini..hehehe

      Delete
  20. Suker2 tempat buluh2 ni...mcm biaser aritu xpergi...nape jm byk je tempat pegi besh wooooo..aik da plan nak pegi lg ye...mantop2...hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cinet : lohh...kiranya x pegi lah tempat ni yek..kiranya x cukup syarat lah tu...moh repeat lagi hiksss

      Delete
  21. Awat x naik tren romantika tu JM? Saya bace citer DJ naik tren tu...seronok sungguh nmpknya mika.... tp klu sayalah JM, bkn romantika d'amour... baru nk verangan..ank pompuan saya dh tnya 1001 soalan.... JM, dr tren station nk ke bamboo place tu jln jaoh x? Bape lame ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fari : hati teringin sgt nak naik tren tu sbb view mmg cantik nanti tapi kalau yg lain tak nak naik..JM pasrah huhuh..hahahaha..kalau dgn anak dara dan teruna tu mmg susah lah nk romantik2 bagai..ermm...bagi JM jalan dalam 20minit camtu dah sampai

      Delete
  22. Aisey mcm samala baju perantin sy dgn baju model tu (kaler je la hahah).

    Uhuhu tak pe lah JM.. benda dah hilang.. ngamuk ke, kuar air mata darah sekalipun.. tak jadi magic nya pass tu kembali :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deidaa : sama yek...kalau camtu baju pengantin JM nanti nk tema warna lain pulak hiksss
      Itulah..nasib baik kwn JM tu cool je maybe dia pikir camna deidaa pikir kot..kalau lah JM nyer JR pass yg hilang mahu di hentuk nya kepada ke dinding..pesal lah aku ni careless sgt...rasa nya lah hikss

      Delete
  23. 1. amboi JM, dasyat posing bersama pokok buloh tu...lentik kemain kaki hihi
    2. tabik spring kat kat kawan JM tu rilex jer walaupun JR pass dia hilang...kalau mrs konpem dah spoil mood terus
    3. waaaah macam ada bau bau mau repeat lagi Japan next year...oyyyeehh bestnya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Mrs! eheheeh...JM ni kalau bab bergambar action je lebih hahaha
      2. Ha'a..JM tgk dia x berapa gelabah..kita yg lelain ni pulak kelam kabut..ntahlah..maybe dia x nk tunjuk kot heee
      3. Hikss...in sha Allah akan repeat on Autumn..kalau Mrs sudi moh la join JM..

      Delete
  24. Macamanalah mereka maintain pokok-pokok mereka tu yg JM.
    Kakak terpikat dgn bunga-bunga dia yg meriah. Pokok buluhnya pun aduhai bersih betul.. Boleh buat lemang tak ni hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie : org Jepun ni gigih bekerja dalam semua aspek, tahap kebersihan yang tinggi..jadi pokok buluh ni pun mereka jaga dengan rapi..Kalau pegi ke sna waktu spring byk lah bunga sakura..kalau g musim winter byk sajli hikss..kalau pokok buluh cantik mcm ni kat msia berebut org ambik buat lemang..nasib baik org Jepun tak pandai mkn lemang heee

      Delete
  25. mase ni sejuk ke tidak suhunya tu JM?
    model tu selamba je pakai baju gaun kemban, tak sejuk ke dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ietams : Suhunya tak sejuk sagat like dalam suhu aircond je sbb tu mode tu selamba je pakai gitew :-)

      Delete
  26. aduhh....lawa nyaaaaaaaaaaaaaaa

    haaa.....ilang JR pass dah kene beli tiket....ni la hidden cost yg kt benci kalau travel
    hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy!!...Lawa?...pokok buluh ke JM?..hahahah...PITAM!
      Oleh kerana JR Pass tu hilang..so bila nak naik tren yg guna JR Line perlu beli tiket lain..so ada kerugian di situ...perlu be carefull jaga brg2 penting cam passport, JR Pass..simpan di tempat yg selamat. Nasib baik ada extra budget

      Delete
  27. kalau naz yg naik rickshaw mau patah tulang belakang org tu tau JM. hahaha. ishh jeles tgk gamba2 ni tau. dah kena start bukak tabung Japan ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaah...Naz..tak perlu risau...coz blogger DJ pun naik rikshaw tu tak ada masalah katanya..hepi je..mmg kudrat org Jepun ni kuat..gigih betul dorang buat kerja...pe lagi...menabung dari skrg coz JM pun tgh menabung utk next year hiksss

      Delete
    2. jgn lupa invite naz tau! merasalah bercuti dgn blogger femes. hehehhe

      Delete
    3. Naz : ahaha...boleh je nk join JM tapi perlu bersabar dgn kerenah lerr..femes?..jgn mcm tu nanti ada pulak yg jelezz ahahaha

      Delete
  28. Jepun, bahkan hutan bambu juga bersih banget..... hebatnya.
    Mbak JM habis makan kenyang langsung pergi tandas ?? cepatnya proses metabolisme dalam perut Mbak JM.. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : di Jepun ni mana tempat tak cantik..dalam tandas pun cantik dan wangi je..sbb tu perut JM ni senang je nak membuang..tak meragam langsung...waktu trip ke kemboja hari tu perlu bawa ubat sembelit huhhu

      Delete
  29. Intro , memang tak tahu pun tmpt ni. baru berjinak nak mengembara membawa diri mengenali dunia luar. Haha. gitu. In sha Allah. Patutla JM kurus cantik je badan , berjalan... bagus2.. senaman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan Ty : Tak pe..dulu akak JM pun tak tahu..cuma baca info dari internet je..pastu bila tgk ramai yg ke sana teringin jugak nak merasai pengalaman sendiri..in shaa Allah jika ada matlamat pasti akan tercapai..itu pesanan Prof Muhaya :-)

      Aper? Kurus? ,..hahaha nk tahu camna leh kurus...11 hari kat jepun makan tak proper belasah je apa yg ada..pastu byk berjalan...balik je ke Msia kembali ke asal...ahahaah

      Delete
    2. Takpa slowly , ada rezeki Ty mengembara la cam JM etc. Tu dia siap bagi pesanan lagi haha. Eleh yeye je la balik ke asal. Ok je tu kurus , maintain je tengok.

      Delete
    3. Yan Ty : In Sha Allah..ada rezeki tak ke mana :-)

      Delete
  30. salam

    ni orang kata banyak berjalan banyak pengalaman luas pengentahuan nih. kalau setakat tengok dalam tv dan buku tak best kannn sesekali menabong utk 'hadiah' pada diri sendiri sebab asyik kejee jekk...

    insya ALLAH nanti abis pusing 1 Malaysia, baru pakcik nak pusing ke japan pulok yekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam PokCik hikss..PokCik bukan tanda tua ye..itu panggilan tanda hormat heee..Byk berjalan luas pandangan dan pengetahuan tu betul lah...yg tak best nya makin susut simpanan..TAPI ia merupakan pengalaman berharga heee

      Heee...antara negara yg WAJIB di kunjungi tau...cuba lihat sendiri bagaimana cara hicup mereka yg jauh beza dgn kita..yg patut kita contohi :-)

      Delete
  31. wah! last weekend saya bercuti kat Poring ada buluh banyakbanyak macam ni tapi tak sebanyak/sebesar dan secantik ini lah tapi at least boleh lah posing ala-ala JM kan? tapi tu lah.. masa tu tak ambik gambar pun dengan buluh2 tu :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. N.Aima K : Alaa...nape tak ambik..nanti boleh kongsi di blog hiksss..tak kuar lagi kan stori prong tu

      Delete
  32. sometimes benda gini memang jadi masa travel. jadi kene tenang je la, tak panik dan pasrah. nak buat cane kan? huhuhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu GB : pasrah dan redho je..baru hati terasa tenang kan...

      Delete
  33. di jepun semuanya cantik dan bersih.tepat sekali kalau tandasnya di panggil restroom..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakYon...susah nk cari tong sampah kat sana..sampai JM hari tu masukkan dulu dalam beg sampah tu hikss..Tandas usah cakap lagi lah..boleh berlama2 kat dalam tu..wangi heeeee..JM yg jenis susah nak membuang kat tempat org ni bila gi Jepun lawas tiap2 hari ahahahah (busuk tul)

      Delete
  34. wak pon dh lama x gi jepon., uhhUUuu ogenki desu ka JM-san., ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak Wak!....sambil garu-garu kepala...then hanya mampu jawab HAIT heeeeee

      Delete
  35. wah,,,, cantiknya... jelesnya... geramnya.... bila saya nak g sini.... huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dwaty : terima kasih singgah sini hiksss..Woww..pelbagai perasaan yng di luahkan..itu baru dalam gambar yek..kalau pegi tengok sendiri attraction place di Jepun ni mesti rasa cam nak migrate ke sana tau....ahaha..hover tak akak JM
      In Sha Allah jika akan impian mesti akan tercapai

      Delete
  36. Keadaan di kawasan buloh tu memang cantik huhuhu.. tapi kalau buat wedding photo kat situ mesti lagi cantik kan hahaha :P
    la kenapa boleh hilang pass tu.. kan susah dah kene ubah plan huhuu.. sebab tu selalu travel sorang diri hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. TTBoy : Byk sangat tempat cantik tuk buat photo shoot pre-wedding..pilih je..akak JM dh verangan nih eheheheeh
      Itulah..sbb careless..tak simpan betul2 dalam beg..akak JM pun tgh berangan nk try travel SOLO ni..tgk Afif travel SOLO cam best je..lebih adventure kan

      Delete
  37. Menariknya ! Teringin nak kluar jalan gi luar negara selain pergi singapore. Asyik pergi singapore je lelame boring =___=

    ReplyDelete
    Replies
    1. AmyZana : masih study lagi kan..nanti dh kerje boleh je nak ke mana2 pun boleh janji ada duit je... :-)

      Delete
  38. nice la bamboo forest ni. napa la malaysia xnak buat macam bamboo forest ni.huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija : kat Msia tak boleh tanam bamboo forest tu...x sampai seminggu lopong sbb org dah tebang buat lemang ahahaah

      Delete
  39. Menunggu entri seterusnya ... Best penulisan JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL : dah ada entry baru heeee

      Delete
  40. salam kenal cik JM..! glad i found ur blog, kaki travel gak ni! kami pun pergi jugak tmpt ni haritu, tapi route kami lain sikit, kami naik bas sampai kat bahagian utara pastu jalan turun ke bawah.. so bila dah sampai bamboo ni mmg ramai sgt orang. nnt i update

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nurin! nanti kongsi dalam blog..boleh JM baca..mana tahu next trip nk follow cara Nurin pulak :-)

      Delete
  41. memang ramai umat manusia di Jepunni..kat mana2pun penuh dgn manusia yerk...
    ooo tengok buluh yerk.. buluh betung der ke JM???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila : mana2 tourist sport di Jepun ni memang ramai betul orang..kalau nk kurang elakkan pegi hari sabtu atau ahad..kalau tak memang berhimpit2 lah...nasib baik tak ada ka..kalau x JM dah seru bawak balik msia heee

      Delete
  42. salam JM..
    wuwuwu..rameinye manusia.. best tak bau2 rimbunan buluh tu?ke mmg buluh takde bau??
    huhu..kalo cma yg hilangkan mmg menggelabah la jawabnyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkomsalam Cma : tourist spot ni mmg tak leh nk elak..mmg ramai..mykin sbb ramai sgt ..so bau org je tak der bau buluh...heee...tpi jgn terkejut..x ada bau bsuk2 peluh tu ..bau wangi jeeee...

      Jgn kata Cma..kalau JM pun mmg gelabah dan blank kejap..nasib baik kwn JM tu cool je

      Delete
  43. JM, ogenkideska? Sukanya tgk pokok sakura tu.
    JM + sakura = kireiides!
    (Tetiba ada background music,..sakura...sakura,..ya yo i no so ra wa...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah..terima kasih kerana masih sudi terjah entri lama..tapi Ogenkideska tu apo kobondo nya eh..terbelik lidah den nk nyobotnya :-)
      kireiides!!..sama mcm cikediss ke...habislah..satu patah pun tak paham ahahah

      Delete
    2. Hehehe saya suka 'travel' kat sini. Baca entri2 Kak JM, macam dah sampai sana ;)
      Nway,
      Ogenkideska - sihat ke?
      Kireiides - cantik
      So, JM + sakura = cantikkkk! (Hari ni belajar matematik songsang sikit ye...)

      Delete
  44. Kak jm, path of bamboo ni open park ke? masuk xyah bayar la ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Aisya..masuk FREE OF CHARGE..mmg berbaloi datang sini

      Delete
  45. cantik pandangan tasik tu ... demi gambar pengantin yg awesome , dia sanggup ... heheheee

    ReplyDelete
  46. wahhh..serius cantik la buluh2 tu....klu kt sini dah wasalam dah...tinggal buluh kontot2 je..

    ReplyDelete
  47. Tengok rickshaw tu, teringat citer Jepun dulu-dulu - Oshin :)

    ReplyDelete
  48. oh bunga sakura jepun warna putih semua :) ... ingatkan semua sakura warna pink :)

    ReplyDelete
  49. pandai JM posing ... boleh lawan la ngan model tu :)

    ReplyDelete
  50. cantik sangat view ... especially yang area tasik tu :)

    ReplyDelete
  51. cantiknya view kat sini.. JR hilang.. lelaki memang bajet cool, dlm hati siapa tahu..HAHA...
    xdak rezekilah nak jumpa balik..huhu

    ReplyDelete
  52. Sakura tu cantiknya... rasa geram sangat tgk dlm gambar ni..

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352