You can click on me :-)

Thursday, 15 May 2014

Spring at Japan : Day 4 - Hakone (2)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sahabat pembaca semua,


"Mount Fuji lagik"


View Mount Fuji from Hakone Ropeway
Ada lagi tak yang berminat nak baca sambungan kisah JM di Hakone ni..tak pe kalau tak ada yang nak tahu pun janji ia boleh di jadikan rujukan kepada diri sendiri pada masa akan datang hikss...


Ok..meh kita sambung..kalau lambat-lambat sampai penghujung Mei pun belum tentu habis citer Jepun ni....sabar je lah...

Ingat lagi dalam entry yang lepas JM ada cakap selepas naik Cruise di Lake Ashi, kami akan naik Hakone Ropeway di Togendai-ko bagi view yang lebih berbeza.

Apesal lah gambar langit tu warna lain macam je..ke Kamera JM yang bermasalah...waduhh...frust tul..kalau tengok secara live waktu tu langit biru pastu salji tu memutih je kat atas puncak tu..Subhanallah kami berpeluang melihat Mount Fuji. Baru-baru salah sorang rakan blogger baru balik dari Hakone dia cakap puncak gunung tu berkabus je so tak boleh lihat dengan jelas.

Rasanya dalam 10minit juga berada dalam Ropeway tu seperti biasa mana boleh duduk diam...masing-masing berdiri cari angle untuk ambik gambar Mount Fuji tu, tak berselfie ke?..haish mana boleh x selfie..udah mencari trend sekarang ni.

Dari Togendai-ko, naik Hakone Ropeway lebih kurang 20 minit then akan stop di Owakudani or is called The Hell Valley or the Great Boiling Valley. Boleh makan 'black egg' kat sini. More info boleh rujuk SINI  Maybe inilah tempat yang blogger Syieda maksudkan tu tapi kami tak turun sini terus je naik ropeway tu turun stop di Sounzan.

Okey..pantas...sampai di Souzan, ada kedai jual souviner dan cafe untuk berehat sekejap..masing-masing time tu dah lapar..keluarkan bekal...nyum..nyum..kalau time lapar ni makan biskut pun dah rasa seperti makan KFciiiii....

Lunch time
Turun dari Cable Car naik Ropeway untuk ke Gora
Tak lah scary naik Ropeway ni..lika naik keretapi je
Dari Souzan ke Gora stn, naik pulak Hakone Tozan Cable Car tapi dari sini memang dah tak boleh nampak Mt Fuji tu sebab dia arah meurun bukit tapi tak curam..biasa je ..kalau siapa yang pernah naik di Blue Mountain Sydney tu....ha yang tu lebih kecut peyut oii...

From Gora Station boleh naik tren balik ke Odawara - Hakone-Yumoto - terus ke Shinjuku Station. Tapi sebelum datang pagi tadi kami memang dah plan nak ke Gotemba Factory Outlet.

Jika nak ke Gotemba Factory Outlet perlu naik bus dari Gora Stn ni dan terdapat banyak bus ke destinasi berbeza so just tengok destinasi name pada cermin hadapan bas. Lama jugak nak tunggu bas ni sampai so sempatlah buat aksi-aksi sengal ni..moh layan jap. Belakang tu railway..macam mana lah orang kat dalam rumah tu ye..hari-hari dengar tren lalu.

Ada gaya Model tak?
Ha!!! Hambek ko
Jom naik bas ..kita ke Gotemba Factory Outlet
Welcome to Gotemba Factory Outlet..moh kita shopping...JM window shopping je huhhu
Selepas hampir 1 jam dalam bas kami sampai yang bestnya sepanjang perjalanan tu boleh tengok lagi mount fuji. Bagusnya di sini disediakan Prayer Room dan Free Wife Room so kepada bapak-bapak yang malas nak follow ibu-ibu menyoping boleh kill time kat sini. Sebelum berpisah mencari haluan masing-masing, Mr SY dah pesan jumpa semula di Bus Stop jam 5.00 petang..sekali leka punya pasal terlepas bas tu perlu tunggu bas jam 6.00 petang. Jadi sempat lah tembak gambar Sunset at Mount Fuji.

Antara shop lot yang ada..ada certain kedai..memang harga mampu beli
Dari Gotemba Factory Oulet ni boleh lihat mount fuji dengan jelas sekali
Seperti biasa semua public transport on time. on the way balik tu masing keletihan dan ketiduran. Nasib baik tak ramai so boleh concour seat dalam bas. JM perasan enjin bas akan mati bila berhenti di traffic light dan seperti kata blogger Azra bus di Jepun menggunakan kuasa Hybrid dan enjin akan stop automatic bila kaki di angkat dari pedal..baru JM tahu...ahaha...kurang ilmu betul.

Sampai di Gora Station, lengang....pastu tak tahu nak naik tren di platfrom yang mana satu..Tengok di kaunter tak ada orang..bila try masuk entrance sebelah kiri dah berpalang..sunyi sepi je kiranya kalau ada orang nak kentut time tu memang dengar lah bunyi tu..Cuak jugak time tu sebab tak check last tren jam berapa. Kalau lah memang betul terlepas tren mana nak tido ni..macam-macam terdedik di fikiran...Waktu tu memang sejuk gila..berdiri semua bulu-bulu di badan..itu lah perumpamaan punya lah sejuk..asyik terlompat - lompat nak kasi kurang kan sejuk..Tak lama lepas tu Alhamdulillah kami di tegur oleh seorang pak cik ni..

"Where you going"
"Odawara"
"Oh here...you wait over here"

Rupanya entrance sebelah kiri semasa kami keluar dari Gora Station memang dah tutup so kalau nak balik ke Odawara perlu tunggu di entrance sebelah kanan..Hadoii..mengong betul lah. Lima belas minit kemudian baru tren sampai..tak ada orang dalam gerabak yang kami naik tu...maybe semua dah balik rumah kot. Kami naik local tren so every station dia stop walaupun tak ada orang yang nak naik. Kami pun tak paham bila stop satu station pastu tukar laluan kiranya mula-mula arah ke kanan bila stop tukar arah ke kiri pulak..hai jam berapa mau sampai ni. Kawan JM yang sorang tu pulak nak buang air..hayoo..sabar je lah. Keceh..keceh...toottttt...toottt..keceh..(bunyi macam tren KTM)...akhirnya kami sampai di Odawara.

Masing-masing pecut cari tandas (bukan dia sorang je nak buang air ahaha)....dah selesai urusan penting tu..naik pulak tren ke Shinjuku Station

Walaupun jauh perjalanan tapi kami semua memang puas hati...

Tamat....Wasalam

104 comments:

  1. jeles tak dpt gi fujisan

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaaa...naper tak pegi..kalau tak gambar dari Rei mesti lagi daebak!!

      Delete
  2. akak , bila tengok gunung kinabalu pun dah terkedu, besarnya, gahnya dia di depan mata.
    ini kan pula Fuji yg di sebut2 orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Kak Nieda...bila tengok je Subhanallah..itu perkataan pertama keluar...

      Delete
  3. mcm tak de org pun kat factory outlet tu JM? ke korang pegi dia org tutup pintu sebab tau korang nak window shopping jer.

    hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang Mengggggggggggg!!!...ahahahhah...i like uuuuuu...ahahaahahah i like ur statement

      Delete
    2. Tbaca statement ni lawak tol..hahaha

      Delete
    3. Cik Nun : kalau statement dari Abg Meng tu mmg tidak pernah mengecewakan hahahah

      Delete
    4. hahahah statement tak menahan betol <-- menyampuk skali ;3

      lawa betul pic fujisan waktu petang dari Gotemba ;)

      Delete
    5. Kahkahkaah..abang meng ni memang lawak..kalau baca blog dia sengih2x sokmo pai

      Delete
    6. Plain 83 : statement abg menggg mmg sukar d duga adoyaiii, itulah klau x tertinggal bas mmg x dpt view sunset tu

      Pai: itulah abg meng yg sengal ahahaha mati lah lepas ni dia merajuk

      Delete
  4. SubhanaAllah Mount Fuji. Cantiknyaaaa T__T kan best dpt tgk depan mata.
    Yg Gotemba Outlet tu dah macam JPo skit... Murah tak sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer Linda..best sgt..asyik klik klik klik je tau bila nampak Mt Fuji tu
      Tak pernah ke JPO so tak leh nak compare... dari segi harga ada yg murah ada tu ribu riban tahap retis je yg mampu beli
      Perfurme mmg MURAH gilerrrrrr heeee

      Delete
  5. wah gambar model ketapi ke tuuu....hover sampai melantun-lantun kaki nyerr!

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ..itu nak tunjuk tanda protes sbb suh jadi model FREE heeee

      Delete
  6. JM tak naik zigzag train... keretapi panjat bukit untuk ke Gora...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie..train zigzag nak naik dari mana ke Gora...coz tak jumpa lah pulak..kami naik tren turun bukit :-)
      Mesti lagi mencabar kan...JM suka kalau thrill2 nih..ehh..bila PLM nk teman JM daki Mt Fuji *Larikkkkkkkkkkkkk

      Delete
  7. JM, sudah banyak hari tak jengok sini!!!!
    Subhanallah cantiknya...bila nak dapat tengok dengan mata sendiri mount fujisan tu
    hamboi kemain lagi posing sampai terangat angkat kaki...kelas ko dik!
    time sejuk-sejuk kalau pundi kencing taknak berkompromi memang hazab! ape pun tak best selagi hajat tak tertunai :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs..tak per...time free datang lah singgah ye :-)
      biasalah...mereka ni suka buat pose2 maut heee
      Kalau bab nk kencing tu mmg tak boleh tahan ..hadoilah...mmg hazab sib baik tak CIRIT

      Delete
  8. banyaknya episode yg tertinggal sebab bz sikit haha
    tak tau nak mula dgn yag mana nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuli...baca blog tu sampingan je..so utamakan kerja tu dulu yek..bila FREE nanti singgah leww kalau just letak icon SMILE je pun tak per JM dh suka sgt :-)

      Delete
  9. JM... tqvm for FM yg cun mcm tuannya tu yek... best gi Hakone ni kalau ikut semua route yg disediakan... mcm pergi tracking n kena singgah setiap check point je rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fayreen: dah terima ye sama-sama tapi tak secomei fayreen tu heee..Ha'a..betul aad beberpa checkpoint yg kena stop..Fayreen pun ada ke sana kan..tak sabar nk tgu continue story tu :-)

      Delete
  10. Bunyi ketapi tu cute aa JM!

    Eh, lupa nk say thanks!
    TQVM ye utk mnde tu.....tq..tq..tq..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. niL : eheheh....woot...wottt...sama-sama kasih jugak :-)

      Delete
  11. SubhanaAllah cantik sungguh ciptaanNya... Terkesima jap nengok gambo gunung tu.. tu baru gamba gunung blom lagi tgk live.. hehehe

    Kemain sakan posing yer !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..Kak Mysha : betul tu..kalau ke Jepun...Mount Fuji ni mesti masukkan dalam list
      Pose-pose maut dari kami mmg tak boleh di pisahkan hahaha...

      Delete
  12. x gayat ka naik cabel car tu.heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija :-) ahakss...gayat!!!! tidak sma sekali..hamoi riak kan heheh....tak gayat lah..dh byk kali naik cable car tu..kami siap berdiri bergerak2 dlm tu...lagi best naik Crystal Cable Car di Hong Kong.. :-) rasanya Roller Coaster lagi gayat hikss

      Delete
  13. Bertuahnya, sebesar2 alam Fujisan tunjuk diri. Untung la leka masa kat FO tu, dapat shoot Fuji masa sunset.

    Whatever it is, still minat boots itu. Xhabis2 kan dari haritu lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh my baby..baby..Bibieeeeee! heeee boots tu dah lama lah syg oi..beli waktu travel ke Guangzhou dulu...dpt rega murah RM30 if im not mistaken..rugi tak beli byk pasang..x muat luggage katanya..so mmg kaw2 lah JM guna kalau travel tempat2 sejuk tu..selesa sgt...

      Ha'a..betul tu...setiap sesuatu yg berlaku mesti ada hikmahnya kan..kalau kami sempat bas jam 5 pm tu ofcoz tak dapat view Sunset ni..terima kasih Allah :-)

      Delete
  14. subhanallah. cantik nye alam ciptaan Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Afasz..ni baru di Jepun :-)...kalau ke Swiss or onother europe country yg lain ...masyaAllah...Allah maha BESAR

      Delete
    2. alhamdulillah akak diberi rezeki untuk jejak ke negara org. sy belom ad rezeki lg. in sha Allah ada rezeki sy nanti. amin

      Delete
  15. salam singgah dr http://afasz.blogspot.com

    follow sini, kalau sudi follow sy k
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Afasz....thanks sudi singgah sini..jap nk tgk blog u :-)

      Delete
    2. tq kak dah follow sy. keep on updated .. sy tgg updated ni. hehe

      Delete
  16. Replies
    1. Abe MKL..tu jer hee...bila mau balik dari Pili pina :-)

      Delete
  17. JM kalau nak clear tgk Fuji tu, JM daki Mt Fuji tu...lalalallala ****larikkkkk !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh Jea..ke mana lama kamu menghilang..Hamoi...minta di daki Mt Fuji katanya ahaahah..JM ni Mt Kinabalu pun tak lepas lagi nih...mana mau larik ha...meh sini JM nk kejar heee

      Delete
    2. jom ah...daki gunung kinabalu.. ~! :D

      tak puas la ganba mount fuji...mesti JM ada selfie berlatarbelakangkan mount fuji kheennn....saje je takmo publish toll tak??

      Delete
    3. Nana : lutuit eden ni dh x kuat skru longgar karang x sempai atas betis bunting buluh ni tercabut tggal kepala lutuit :-)
      Shhhhhhh jgn ckp kuat2 ada sebenarnya pandai nana teka heeee malas nk letak c ni Jm pun bosan nk tgk heeee

      Delete
    4. Terbayang tangga2 kat Kinabalu..huhu

      Jom next year Kinabalu kawan2 !!

      Delete
    5. Jea n Nana : Nak itoott...nak itooott..tak kira nak itot jugak sambil hantak kaki ke lantai

      Delete
  18. Pasal kentut dan bulu badan berdiri semua itu hadeuhh...lucu banget. tertawa ngak bisa berhenti. Ada-ada saja Mbak JM nih. raja lawak betul...hehe. nasib baik badan Mbak JM punya bulu sehingga bisa berdiri. Kalau orang yang badannya tak berbulu, bagian mana pula yang boleh berdiri ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi...ahahahaah...jangan ketawa banyak banget nanti hairan pulak org keliling...itu belum lawak lagi...JM lebih suka lawak Opera Van Java heeee

      Mbak JM punya bulu roma di badan je berdiri tegak ye..yang lelain tak de ahahahah...hadoii lah pengsan

      Delete
  19. subhanallah indah sungguh bumi ciptaan Allah .. bertuah nya JM dapat menyaksikan keindahan ini di depan mata ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Lieya..betul tu..sebab ada yg pegi mmg tak dpt lihat dgn jelas..mount fuji di selaputi awan dan berkabus..Alhambdulillah rezeki kami hari tu :-)

      Delete
  20. Dalam pada menikmati keindahan dipaparkan ada kisah yg buat kakak baca tersenyum sendirian..
    Macam-macamlah JM ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayy Kak Zakie singgah sini hiksss...ala kak...sesaja nak gurau senda dengan reader JM yg baik-baik hati ni heee

      Delete
  21. love Gotemba ni JM
    shopping kat sini tak puas aa
    lau backpack ni manyak masa ooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Dila pun sama ekk...harga barang pun affordable kan....bawak duit je :-)

      Delete
  22. blogwalking..pasal blog anda so wonderful...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg wonderfull lah sbb abe mkl komen 2x dlm 1 entri :-) tp statement mcm pernah baca tp x ingat kat blog mana :-)Mm

      Delete
    2. kah..kah jm..saya pun mcm pnah baca stement tu gak ")

      Delete
  23. Replies
    1. Gayat? Heeee x lah klau naik scdhasein jgn pandang bwh

      Delete
  24. wah mj dah chapter 4 dah..cantik betul gunung fuji tu...kalau saya jadi mj pun xshopping..windowpun ok..janji sampai jepun..duit tu bleh wat benda lain..btw tadi baca entry terdahulu..wah respect u..deteil ar tulis pasai public transport kat jepun...tahniah.....hebat :) he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha kelakarlah sobri ni dari dulu lg minat ngan Mj, bukan Mj lah tapi Jm heeee
      Brg jepun mahal mampu beli kasut jepun je dan hanya mampu shopping tingkap je
      Semua info transport semua tu sbg rujukan diri sendiri d kemudian hari x perlu nk google kat tempat lain heeee

      Delete
  25. Salam JM..sebenarnya saya tiada masalah pun kalau baca entry pasal travel banyak2 part sebab sy memang jarang berjalan especially ke luar negara atas sebab pemakanan sy yg pelik..hahahaha

    p/s: follow sini..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kosalam Azlan, aper..tabiat pemakanan yang PELIK!...mesti perut makan nasik je ni tak leh makan sushi or tempura :-)

      Delete
  26. Alhamdulillah baru abeskan baca entri jepun akak jm sampai sini arini... excited pai nk baca entri2 after this.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paii!!!!! Wahhh gigih betul setiap entri dia baca wlpun sibuk ngan kelas tu terharunyaaaa :-)
      Klau ada yg kurang tu bg tahu lah ek boleh akak improve coz x pandai sgt nk kongsi stori main tulus je :-)

      Delete
  27. Waaa...cantik Mt Fuji tu wehhh...
    Comel apa aksi sengal korang hehehe...
    Sopping apa kat FO tu JM ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita...welcome home...tak sabar nye nk tahu citer kak Ita ke Europe ni
      Hahaha...aksi-aksi epik katanya
      Alaaaa kak..JM ni window shopping je...kengkawan yang lain byk memborong

      Delete
  28. Kitorang tak pegi Hakone sebab sibuk nak g main roller coaster kat Fuji Q Highland je hehehe... :-)
    Tapi mount fuji ni besar kan.... mana2 pun dah bole nampak puncak nya tu... cantek!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako : Wahh...bestnya dpt naik roller coaster...mesti mencabar kan..alaaa...tak per...x dpt tgk trip ni..boleh buat second trip :-)

      Delete
  29. seram tak naik gondola tu JM?
    nampak tinggi je gondola tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seram?..tak langsung boleh menari-nari lagi kat dalam tu heeee...hamboiiii..Ha'a..tinggi tapi JM dh biasa naik gondola so alah biasa tegal biasa heee

      Delete
  30. cantik gile gunung fuji tu kan...macam dalam kalendar je gmbr2 tu semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Zura : Kalau pakar yg ambil gambar nih pastu guna plak DSLR mesti lagi ohsem tau..sbb view dgn mata kasar CANTIK sgt...

      Delete
  31. cantiknya gunung!

    -- pencinta gunung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aima : Ni mesti dah byk kali daki gunung kinabalu kan..untung jadi org Sabah..tak perlu queue panjang...kami semenanjung ni berbulan2 booking baru sampai turn...bila lah agaknya boleh jumpa Bibier dan Aima...pastu leh naik gunung sama-sama :-)

      Delete
  32. jelas betul pemandangan fujisan tu. jeeleeeess lagi. aiyo

    ReplyDelete
    Replies
    1. My friend REi...chee wah..ayat heee...mt fuji tu lagi cantik kalau tgk live tapi dek kerana JM guna kamera cap ayam je..ini lah hasil nya di tembah dgn tangan bangku yg x pandai cari angle..bile nk ajar cara ambik cantik2..opsss

      Delete
  33. memang seronok masa kat sini..susah nak di jelaskan perasaan bila ada kat sini.tak dpt shopping pun takpe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yon..betul tu..sejuk je mata memandang..di tambah pulak dengan cuaca yg sejuk..nyaman je rasa kan?

      Delete
  34. ni akak suka... gunung fuji yang femes amestu..
    cantik yerk JM yerler melihat ngan mata sendiri mana nak sama dengan gambarkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Cho Zila : betul tu akak terpegun JM ketika tu klau boleh x nk alihkan pandangan...subhanallah cantiknya ciptaan Allah :-)

      Delete
  35. baru tau ada free wife room kat factory outlet. hehee..
    apepun ohsemmmm sangat ok dpt tgk mt fuji
    gambar kelam ke blur ke tak kira.. janji dapat tengok depan mata! oh lucky u JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Kak Kiah..ramai jugak yang JM dengar kekadang kalau nasib tak baik mmg berkabus je di Mt Fuji..mmg rezeki we ouls lah..

      Delete
  36. wow! terbaik lah JM ..ke Jepun ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza pun dh sampai Jepun kan..bila nk share story mori

      Delete
  37. siap ada bunyi tren KTM tu...hehehe....mount fuji tu mmg cantikkkk

    ReplyDelete
  38. Bertuahnya sis dapat tengok Mount Fuji tu depan mata.
    Subhanallah, tengok gambar dah kagum, kalau tengok betul2 mesti lagi indah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Farrah..mmg rezeki kami kerana ada certain traveller yg ke sana balik dgn perasaan hampa kerana x dapat lihat mount Fuji dengan jelas di selaputi dek awan yang tebal

      Delete
  39. Terbaik!byk mklumat lengkap sy dpt.terima kasih.cuma sy nk tya..if kita beli hakone free pass + romacear(one way,time pergi sahaja) boleh ke?means,time balik kita naik train biasa mcm JM naik

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh... I suggest you take Romance Car one way and the express train the other way.

      Delete
  40. masa tengok gambar mount fuji tu ingatkan JM dah edit . tak pe lah . yg ptg still nampak mount fuji . Blogger radin fadli x dpt tgk sbb berkabus ... nasib baik berdua kat stesen keretapi tu . klu sensorang lagi risau kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Cetusan Minda..betul tu..memang ikut nasib je ni kalau nk tengok Fujisan tu..Alhamdulillah kami dpt lihat dgn jelas

      Delete
  41. TOkyo... ko tunggu kawe datang...
    ihiks...

    jepun best... nak pergi lagi dan lagi dan lagi...

    jom JM g lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huda belum jejak Tokyo kan...so pasni ke sana lak..sis JM nk jejak Okinawa ;p..Sapporo ke ;p

      Delete
  42. banyak juga snap gambar dari cable car tu ... tak gayat ke? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...in shaa Allah..buat masa ni ok lagi Zie

      Delete
  43. dapat window shopping pun dah best sangat ... siap dapat view terbaik gunung fuji lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Zie Has..x semua orang dapat peluang tu

      Delete
  44. Rasa cam nak menitis air mata x masa dapat tgk Fujisan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur sangat Suida...Ya Allah...engkau makbulkan impian ku..ha gitew lah rasanya :-)

      Delete
  45. Nampaknya kena baca balik blog kak JM nie..time utk CN plak kesini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nun nak ke Japan ke? enjoy tau

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352