You can click on me :-)

Monday, 19 May 2014

Spring at Japan : Day 5 - From Tokyo to Kyoto

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


"Kyoto.....we are coming"

Tak tahu bagaimana nak tulis...tak tahu macam mana nak mula..kalau tulis ikut sesedap hati..ada pulak yang terasa so tulis je lah apa yang terlintas di fikiran janji boleh di jadikan rujukan buat diri sendiri nanti.

Terima kasih kepada rakan blogger dan reader yang masih setia dan support blog Jari Manis : Travel List yang mana kekadang bosan jugak nak baca kan...JM sendiri kasang-kadang timbul perasaan malas nak menulis kerana lebih suka blog walking kawan-kawan punya blog. Jika JM tak kongsi dalam blog tiada kenangan pulak nanti so lempar jauh-jauh perasaan malas tu.

Bila nak start buat enti ni mula check balik gambar-gambar pada hari kejadian untuk create story..lenkali JM plan nak bawak notebook balik je ke hotel terus update...haa!!..RAJIN ke?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Last Day in Tokyo : Day 5 - 08 April 2014 (Selasa)

Setelah 5 hari 4 malam di Tokyo kami decide untuk ke Kyoto

Apa yang menarik di Kyoto yang menjadi tourist spot tu...sudah tentulah :

1. Nijo Castle
2. Kyoto Imperial Palace
3. Nishiki Market
4. Kiyomizudera
5. Arasiyama
6. Fushimi Inari Shrine dan banyak lagi. Boleh refer Kyoto Travel Guide 

Perjalanan bermula :

Bangun seawal pagi siapkan sarapan coz dalam jam 8.30 pagi kami nak chek-out. Selamat tinggal Tokyo setelah 5 hari 4 malam kami berkampung di Akebonobashi Area.

Malam tadi masing-masing pack barang dan tak di duga berat bag makin bertambah bukan berkurang walhal semua barang makanan semakin susut, apa tidaknya JM telah rembat 2 pasang handbag di Yokomocho street plus fridge magnet lagi. So hari ni dengan beg troli seberat 25 kg tu + bagpack 7kg + hand carry JM akan naik turun dan transfer tren…aduh lah…ini lah padahnya kalau nak berjalan sambil bergaya huhuh

Apa tidaknya…11 hari di Jepun (11 pasang baju, 2 pasang spring coat, 2 pasang sweater, 11 pasang tudung, sepasang boot dan itu belum kira baju dan seluar kecik lagi….notebook lagi konon nya nak transfer gambar)

Cuba korang bayangkan bagaimana keadaan JM waktu tu dengan beg tarik di tangan bagpack di belakang dan hand carry galas di depan…rasa kan

Selesai chek- out, mari kita mula kan our today journey (bye-bye Tokyo..i will come again…In Sha Allah)

Route hari ini : Akebonobashi Stn – Shinjuku Stn – Tokyo Stn – Kyoto Stn – Kusatsu Stn – Hotel 21

Dari Akebonobashi Station beli tiket di mesin 170 yen stop di Shinjuku Station. Nasib baik ada lift so tiada kejadian berpeluh seperti yang berlaku di Shenzhen dulu perlu naik berpuluh anak tangga sambil angkat beg troli…naik musle time…cam nak campak je beg tu tapi nanti diri sendiri yang rugi.

Sampai Shinjuku Station naik lagi tren then stop di Tokyo Station by JR Pass. Time nak angkat beg gedabak masuk tren pun satu masalah jugak nasib orang Jepun ni baik-baik so semua smooth je.

Upon arrive at Tokyo Station, pegi cari Shinkansen Kaunter untuk reserved seat than kami dapat waktu bertolak jam 9.50 pagi..so memang sedang elok lah tak perlu tunggu lama di platform terus naik bullet tren to Kyoto Station

Bullet Train from Tokyo Station to Kyoto Station
Dalam tren membuta je lah…around 2 ½ jam baru sampai di Kyoto Station pastu ambil pulak tren ke Kusatsu Station untuk ke Hotel 21. Hahhhh….dengar pun dah penat kan…Di pendekan cerita, sampai di Kusastsu Station, keluarkan hotel map dan jalan kaki around 10 minit to reach at hotel.

3 days 2 night at Hotel 21, Kusatsu, Kyoto
Price for 2 night : RM238.60 for each person
Booking through booking.com

Lokasi : Only 800 metres from JR Kusatsu Train Station, which is a 20-minute ride from Kyoto Station
Recommend ke tidak : Yes Recommend but bagi yang travel budget better find another hotel or Hostel

Dari Kyoto Station stop at Kusatsu Station by JR Line
Take Exit Kusatsu Station East Gate
Dari East Gate nanti akan nampak Kintetsu Mall sebelah kiri - Jalan je terus ke depan sehingga 800 meter dan akan nampak sing Hotel 21 sebesar-besar alam
Hotel 21 - tak nampak seperti hotel connected to KB-21
Receptionist
Selepas beberapa jam naik turun tren, tarik beg yang tu dengan beban di bahu lagi...Tolongg!!..minta nyawa...huh..huh...huh...tarikh nafas...hembus....tarikh nafas hembus dah rupa orang nak bersalin pulak.

Receptionist yang comei tu cakap belum boleh check in lagi...tengok jam di dinding pukul 2.00 petang..rupanya check in time 3.00 petang so selepas isi form semua tingal kan je luggage di kaunter tu nak pegi cari makan dulu masing-masing dah kebuluran nih.

Menapak lagi ke Kintetsu Mall mencari sesuap makanan
Round dalam Mall tu jumpa lah Kuih Ikan berintikan kacang merah buat alas perut - 100 yen sebiji kalau tak salah..mesti makan time panas..kalau dah sejuk..liat jadinya
Tak puas makan kuih ikan tu, singgah makan di Lotteria bersebelahan Kusatsu Station sambil discuss our destination for today.

Perancangan awal nak pergi Niji Castle, Nishiki Market, Kyoto Tower, Kinkaju Temple or Golden Pavilion dan Arasiyama tetapi memandang waktu sekarang almost 3 petang so we decide going to Fusihimi Inari Shrine atau lebih femes dengan tiang tori gate berwarna oren tu. Kalau ke Kyoto tak pegi ke sini rasa macam makan nasi tanpa lauk je.

Seperti biasa keluarkan Kyoto Railway Line Map dulu cari station yang perlu stop untuk ke sana.

How to get there :
- Stop at JR Inari Station which is the second station from Kyoto Station
- Exit JR Inari Station terus akan nampak entrance ke Fushimi Inari Shrine

Keluar sahaja Exit JR Inari akan nampak Torii Gate besar seperti di bawah
Torii Gate - entrance to Fushimi Inari Shrine
Jom ikut JM masuk ke dalam..sebenarnya datang sini just nak tengok susunan torii gate yang berlapis-lapis tu je, kalau nak tahu kisah lanjut mengenai Fushimi Inari ni ruju je kat Japan Guide

Gambar kurang lighting
Fushimi Inari Main Entrance gate
Lest's go..follow je map tu..kami akan jalan sehingga ke puncak then turun semula ke bawah
Semasa kami samapi orang punya lah ramai...sukar nak dapat view kosong
Tunggu dengan penuh sabar...akhirnya
Akhirnya..hoyeee...berjaya
Sedikit info berkenaan torii gate ni. Setiap tiang di letakkan nama dan tarikh orang yang menderma dalam pembinaan dan kos pembinaan bergantung kepada saiz.

"At the very back of the shrine's main grounds is the entrance to the torii gate covered hiking trail, which starts with two dense, parallel rows of gates called Senbon Torii ("thousands of torii gates"). The torii gates along the entire trail are donations by individuals and companies, and you will find the donator's name and the date of the donation inscribed on the back of each gate. The cost starts around 400,000 yen for a small sized gate and increases to over one million yen for a large gate." (Japan-Guide)

Harga pembinaan setiap tiang bergantung kepada size boleh mencecah jutaan ringgit
Bila dah penat daki sampai ke atas tu, turun semula ke bawah..longlai je kaki, skru dah longgar. Di bawah ada kedai jula souviner tapi buat jual mahal tak msuk pun belek-belek apa yang ada.Nampak pulak gerai jual TAKOYAKI terus TERKAM (cakap je..mana der buat camtu). NH dan SY beli Takoyaki dan kami makan berkongsi baru erat hubungan silaturrahim kan.

Waktu nak masuk tandas nampak sign ni..
Sunset at Fushimi Inari Shrine


Matahari dah nak hampir terbenam..moh kita gerak..kalau di kampung waktu ni masih ada di luar rumah mesti kena marah...masuk rumah cepat jangan main kat luar..ada banyak hantu...kalau di bandar kita lah hantu nya...haiiiyaaaa!!!!

Next is Gion Street mau cari Geisha malam-malam ni...ikut nasib le..kalau ada dia keluar merayau ada lah..untung tak baik tengok street je lah..biasanya waktu siang ntah apa kes kami nak pegi cari waktu malam.

Nak cari Geisha boleh je guna cara ni : Gion can be reached from Kyoto Station by bus number 100 or 206 (20 minutes, 230 yen). Get off at Gion bus stop. Alternatively, the closest train stations are Gion Shijo Station on the Keihan Line and Kawaramachi Station on the Hankyu Line.

Bagi kami naik tren dan stop at Gion Shijo Station. Tak nak story panjang-panjang bukan ada orang baca pun so di pendekkan cerita waktu kami sampai di Gion Street ada jumpa beberapa orang Geisha tapi dorang jalan seperti lipas kudung walaupun ber terompah..bila nak ambik gambar je terus palingkan muka ke lain dan jual mahal..so kalau nak tengok dan di layan betul...sediakan duit je. (ingat ko cantik sangat..padahal memang cantik....tapi dalam hati..pleaseee..pleasssee..one picture pleasse...jangan mimpi lah)

So layan je lah gambar yang tak berapa nak inzal nih di sekitar Hanami-Koji Street.

Entrance to Hanami-Koji Street
Tertarik dengan kenderaan ni - motor Supermeng ke Batmeng
Dari Gion Street kami ke Kyoto Station konon nya nak tengok Kyoto Tower...ntah apa yang menariknya pun tak tahu..padahal tower biasa je..Berpusing-pusing jugak di station tu mencari tak jumpa. Jumpa supermarket connected to the station, borong bekalan makan dulu terutama Origini berintikan tuna then sambung cari Kyoto Tower.

Naik tren ke Kyoto Station
Akhirnya jumpa Kyoto Tower
Jom balik ke hotel..penat sudah. 

End of Day 5

132 comments:

  1. JM..saya suka tulis blog sebab bila menulis tu boleh mengimbas memori travel..dan bebila baca balik..akan terasa mcm baru je hal tu berlaku..seronok sangat. Tulis lah ikut hati dan kemahuan kita jika itu kepuasan diri sendiri :)

    Beratnya beg JM. Saya pulak xsuka backpack sebab bahu xmampu nak menanggung..hehe. Tak boleh bayangkan JM kecik molek handle beg2 yang berat tu..saya baru2 ni tarik luggage beg seberat 17kg je..tupun mengah..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Zila, Jm akan ikut nasihat Zila tu. Bila baca blk yg d tulis tu kekadang senyum sorang2 heeee

      Mmg berpeluh dlm sejuk jgk lah mana nk tarik lagi, beban kt belakang lg..aduhlah itulah parah nya sbb nk melaram huhu

      Delete
  2. alaaaaa x dapat tgk torii berlapis2 sebab masa kitrg dah suntuk sangat aritu...
    huhu.... frust giler... macam kena ripid je ni hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe ako, tempat yg ako pegi pun Jm x sempat nk cover coz byk tempat menarik d jepun ni dan mmg x habis explore dgn limited time yg ada so mesti kena repeat so apo lai jom skodeng tiket for next year :-)

      Delete
  3. Jm.. sila tulis ikut sesedap rasa. ..sbb ni blog kita sendiri. Lain org lain citarasa.... Syieda pun pening gak baca blog sendiri sebenarnya. .hihihihi...janji sendirik puas hati.

    Gion tu cantik gak waktu malam. Tapi syieda rasa x mampulah nak g malam.sbb nanti dlm gambar banyak saka buatan sendiri. Hihijihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye syieda, ni baru statement sorang cikgu heeee ok ok i will take it positively janji hati senang kan
      Saka buatan sendiri? Hahahaha festime dgr ni mcm2 lah syieda ni heeeeY

      Delete
  4. *gelak guling dulu* Syieda memang memanjang pening. Kejap gi dia rasa nak delete blog sebab ada saka katanye. Hahaha hi Syieda Merengmate!

    Lawa kan Hanami-koji waktu malam. Kitorang gi masa first day jejak Jepang. Sejuk memukul kat sana, xlarat nak tunggu geisha. Takut kitorang yang jadi geishu kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie ngan syieda elok lah korang dua ni ahahaha merengmate katanya heeee saka buatan sendiri x pe anytime boleh buang. Cantik tu cantik tp Giesha sombong, nyampah sambil hentak kaki ke tanah

      Delete
  5. 11 hari 11 pasang baju? Oh em geee!!!! 😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear John, hahaha itu lah kan itu baru 11 hari klau berminggu ke europe tu mahu 60kg sorang baru cukup, hayokkkk x pandai nk budget n untunglah pak Tony :-)

      Delete
    2. Hehehe tu belom campur dgn baju tido lagi kan? Gagaga~ XD

      Wah terus ke Kyoto pulak tuu, dpt visit Inari Jinja lagiii... dapat cuti banyak hari ye JM? Ouhhh ai sedikit jeles nih~ ;p

      Bagus ni tips JM utk menginap n jalan2 di Kyoto, boleh la ai take note utk future plan ;3

      Delete
    3. plain83 : ahahah...betul tu..baju tido lagi..kain batik lagi...adoyaiii
      Alhamdulillah..cuti setahun byk so leh cuti lama sikit..rasa tak puas kalau ke jepun sekejap sgt..kalau boleh nk stay terus kat sana tapi apakan daya hahaha...verangan!!!
      Ohh..hari tu tak drop di Kyoto ke..kalau mcm tu next time backpack je tau tak perlu tour guide..pandai ckp jepun lagi lah senang kan :-)

      Delete
    4. huhuu... itulah apakan daya haritu masa tidak begitu mengizinkan ai utk lama2 di sana, takpa next time cadangnya nak jalan2 around osaka pulak, bolehlah visit inari jinja kat kyoto nnt heee~ ;3

      Delete
  6. Kiranya kak JM xdapat ke berpieca ngan Geisha?? Hehe...JM terus kan menaip yer...yg tak nak baca bia kan la...ni ramai nak baca ni...update pat2 yer..nanti leh la jd rujukan if nak p sana.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nun syg! Bila nk pegi nih nanti boleh lah kak Jm polowwww heee
      x dpt picca tu huhuhu frust nonggeng kaki naik ke langit

      Delete
    2. Nak ker?? Second round?? Jom...!!

      Delete
    3. Cik Nun..mestilah nak!!!...Jom..Jom... nanti ada tiket murah include akak JM ehhh

      Delete
    4. Hoyeeee...ye ke...LAP U Cik Nun!! heee

      Delete
    5. LAP U too tee for fi kak JM..wahahaha

      Delete
    6. Cik Nun : Mmmmmuuaahh....pastu pandang kiri kanan

      Delete
  7. moto tu aku dah wakaf kat geisha geisha di sana.. senang mereka nak ulang alik ke tempat keje..

    ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahaha gelak sampai kluar air mata, Abg Meng ada je idea dia tau heeeeee

      Delete
    2. keep on writing JM. Dont stop !

      Delete
    3. Abg meng umpama penunu bunsen buat Jm tau so kiranya pembakar semangat nih :-)

      Delete
  8. Oooo Geisha nak yg gentleman jer kot ... baru boleh snap gambar diaorg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a lah SR, betul jgk sbb kawan Jm yg lelaki tu dpt gambar dorang. Ishhh pilih bulu betul hiksss

      Delete
  9. Tulis jer JM janji puas hati...nak ikut kepala org wat aper...

    Byk nak ambik nota part kyoto ni...hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza! Baik lah :-)
      Sedang menghitung hari eh tp Jm rasa tempat yg Liza nk cover almost complete dh, hai klau ada duit cam nk join liza je :-)

      Delete
  10. JM, ang tak amik gambor PILOT bullet train tu ka
    encem woooo
    ** motor tu owesome
    bawak Balik Malaysia Mantop sih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pilott tu batang idong pun x nampak, encem ke? Adoyai ruginya tp x pe dlm tren dh puas tgk lelaki encem d jepun ni
      Moto tak boleh bwk blk sbb Abg Meng dah wakaf tuk Geisha kat sana

      Delete
  11. Lor x abes lg krisis ke JM...ada yg crik psl lagi ke??abai kan je laaa mnda2 xbwk faedah ni JM...blog kita, sukati kira ler....blog dia, sukati dia lerr...xgitu....hehe rindu kyoto..... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dj! Sayang sama kamu ketat2 heeeeee. Jm pun rindu sama Jepun nih hai bila lah tabung nk penuh ni nk pegi lg heee. Kwn Opis Jm baru blk 2 hari lepas pastu dia ckp best sgt jepun nk pegi lg katannya pastu yg x menahan tu leh ckp nk khwin ngan perempuan jepun sbb kulit cantik, cehhhh nyampah heeee

      Delete
  12. Aduhhh jepun....cantik tiang tuuu....

    Nak kene menabung ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy! Dh menabung jgn korek pulak karang x penuh2 heeee. Klau x sempat pegi skrg nanti boleh pegi ngan en abe lg best dan romantik :-)

      Delete
  13. Halaaaa sy dah makan nasi tampa lauk...xpegi pun fusihimi inari shrine nie...byk nye tempat kt jepang nie....tiang tuuu memang design seghupe kt kebanyakan tmpt...ke kte je yg perasan hihih btw sgt suke kyoto...hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cinet...ahahaha...ye ker...tak pe Japan ni byk sgt tempat menarik so mmg tak cukup nak habiskan dalam 1 trip. Perlu repeat lah..skrg dh x perlu VISA..lagi senang..tiang tu kan Torii Gate so sama je mana2 tempat yg bestnya kat sini di susun selari dari besar ke sekecil nya..sbb tu nampak cantik...di cat oren lagi menyerlah..

      Delete
  14. Jepun..jepun... mimpi korea pun blm jd nyata dah nk mimpi lain pulak. Tunggu je ni kot2 ada yg nk ajak kita g jepun gak.

    Bila bc n3 ni kan... tekojut gak lah... 11 pasang baju? 11 tudung? Igt masa g beijing aritu bwk selai shawl je... heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq Sue...tak pe mimpi dulu jgan tak mimpi langsung nanti sukar nk jadi kenyataan..idak pun berangan je dulu..in sha Allah akan tercapai.....Jom ke Jepun next year hikssss

      Apa...sepasang shawl..berapa hari kat sana...hahaha...pengsan kan!..itulah hakikatnya..mentang2 MAS free luggage 30kg

      Delete
  15. Motor Batmeng itu yang awesome sangat...Sedap kah kuih ikan tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moto tu Abam Meng dh wakaf ke Geisha....baik kan dia
      Abe MKL : bagi JM rasanya biasa-biasa je....bila makan tak rasa seperti naik ke bulan :-)

      Delete
  16. Makan ikan je mana nak kenyang... tak mencuba makan belut aka unagi... sodap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie : mmg tak kenyang..pastu tak sEDAP!!..Belut?...x jumpa....sedap ker..tgk pun dah GELIiiii

      Delete
  17. pssssst.............jm, akak dah email

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa..kak Nieda...nanti JM check eh...terima kasih tau

      Delete
  18. Wow! Berat yah beg JM! Kalau tidak silap, saya punya paling berat pun tidak sampai 20 kg tapi terbang dengan MAS, boleh lah bershopping sampai 30 kg kan... Saya pun sama macam JM. Selalu bawa laptop selepas membeli 10 inch laptop, since Korea trip tahun 2011 sampai sekarang untuk transfer photos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana..heeee..itu baru beg troli belum di campur bagpack lagi..BEST naik MAS ni..30kg..FREE lak tu include tiket
      Itulah.jenis suka bergambar ni mesti perlu bawak notebook...nak beli SD card lebih tak mampu sanggup bawak beban tu..ahahah...notebook tu pun bukan ringan kan

      Delete
  19. JM...jangan patah semangat dengan insiden tu...teruskan menulis macam biasa..
    takmo la tetibe "takde orang nak baca ni.. " noo kakak! nehi !!
    ni kan blog untuk mengimbas kembali apa yang JM alami..untuk tatapan 10 tahun-20 tahun akan datang...
    aku pun tulis blog sebab atas niat yang sama..maka tetap lah menjadi dirimu...
    kerana dirimu begitu berhargaaaa...~~ ^ ^

    gitu pep talk aku bagi panjang ler pulok!!

    ooo nwxt time kalu aku kejor geisha haruslah mode kemere ke mode sport sbb bergerak laju macam acara sukan lagaknya mereka ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana!...meh sini nak peluk ketat ketat...urrmmmm wanginya heeee

      Hoyee..komen paling panjang tapi JM suka sgattttttttt...muah..muaahhh..Geisha tu kalau FREE mesti dia tak kasi chan punya cer kalau letak 1000 yen ke ...skrg ni susah nk kejar Abam Meng dh hadiah moto beso kat dorang..

      Delete
  20. Romanticnya jalan hanami-koji di malam hari Mbak JM.

    tarik nafas...hembus....tarik nafas.....hembus......xixi. Nasib baik Mbak JM hembusnya dari depan, nggak dari belakang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : Lagi romantik kalau dpt jenjalan dgn orang tersayang...
      Itulah...kalau org semput tak cukup nafas mmg mcm tu...angin belakang?...ahahah...keluarkan perlahan2 agar org x dgr

      Delete
  21. uihh gigih main lari2 kt sna ek....moto supermeng tu hebat la..takde lgi kt M'sia ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopio : iye..nak kejar Geisha nye pasal...dia lagi laju larinya..dgn kasut terompah tu...FRUST sgt tau huhuhhu
      Ha'a..mmg tak ada kat Msia sbb Abam Meng dh hadiah kan kepada Giesha heeee

      Delete
  22. JM,

    bagusnya lah ada blogger travel mcm JM ni...rajin update,info pun details (tak mcm sy yg mmg malas nak mengarang,sebab tu kdg2 post bnyk gambar je)..apa pun sy suka blog JM!

    owh bila nak sampai Jepun ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidaya@GM : JM tulis detail sbb bila ada next trip JM dh malas nk refer kat tempat lain (walhal dah simpan 1 soft copy dlm pc). Then mana lah tahu ada kawan-kawan yg ingin ke sana dan mencari-cari info boleh refer sini. Sbb JM punya konsep jika kita permudahkan urusan orang lain dlm pelbagai cara Allah akan permudahkan urusan kita..in shaa Allah Amin. Tapi suka baca blog Dayah wlupun x begitu detail tp still menarik..bila nk sambung story europe tu :-)

      Delete
  23. Salam,

    Bestnye baca JM punya stories pegi Japan ni...1st class la...so so interesting..thumbs up for you dear...hati akak sangat teringin nak pegi sana..huhuhu...in sya allah one day.....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Kak Norbashima : setiap org yang pergi Jepun sekali..balik je mesti ada misi nk pegi lagi ..kiranya Jepun ni memang sangat BEST..ahaha..jahat kan buat akak rasa bertambah stress..tak pe..in sha Allah..kalau ada duit lebih bila-bila boleh pegi..JM tolong Aminkan...Aminnn

      Delete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. 11 hari 11 psg baju? Patutlah tgk blog JM gambar hari2 baju lain2. Ni memang kes nak melaram. Tapi siksa diri gak kan. So next time kena kurang kan la kot yer? Memang siksa bawak beg berat walaupun setakat menarik. Cik Z cadangkan mungkin2 lepas2 ni JM kena plan cari laundry dan baju/tdg/seluar tu semua tukar2 mixed and match. Pasal laptop tu, cik Z pun setakat ni memang sentiasa bawa laptop kecil bila travel oversea. Malam2 boleh terus update tempat2 yg dah kita pi and transfer gambar siap2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Z...bagus jgk idea tu so tak perlu byr luggage mahal2..baru2 ni dpt info dari Blog Azra...sejak AA pindah ke KLIA2..luggage 20kg = RM69..nampak nya kalau 11 hari lepas ni bawak 5 pasang je baju pastu rolling..then bawak hand luggage je..langkah penjimatan :-)..Ha'a JM lak notebook nk draft terus entry blog...ahaha..mcm lah rajin kan..then copy pic

      Delete
  26. Teruja tengok kuih ikan tu... dah la puasa hari ni Jm huhuhu... sedappp nampak.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya : kalau tgk benda mkn time puasa ni yg tak sedap pun nampak sedap kan....hee..TAK SEDAP sebenarnya kuih ikan tu..biasa2 je..Lieya masak lagi sedap :-)

      Delete
    2. La betol ka JM ? Indah gambaq dari rasa la kalau mcm niii .... tapi kan Jm , lieya memang tak berapa masuk dgn makanan jepun ni.. sebab makanan dia kan xpedas pastu meloyakan tekak ... sushi ja leh makan pon

      Delete
    3. Lieya : betul tu..susah nk cari mknan pedas kat sana..tapi kalau tanya JM..boleh je mkn..ahahah terutama tempura..nyum..nyum...kalau Lieya ke sana sila stanby cili padi or sambal ikan bilis..beli nasik segera.panaskan je

      Delete
  27. Chaiyok! Chaiyok! Chaiyok! Kakak JM yg manis!!! dont worry, pai ada je utk click blog akak ari2 nak tgok ada update ke x hehe,.

    11 baju utk 11 hari..*gilos.. nasib naik MAS..haha kena belajar BUDGET baju ni kak..br BUDGET TRAVELLER..ke akak JM tergolong dlm TRAVELLER yg ber$$$$$$ haaha.. #jk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai : jgn byk main tau..belajar rajin-rajin..nanti dh kerja leh join akak g jenjalan heee

      Itulah...x pernah di buat org ke...ahahaha...hari tu pegi Gold Coast ngan Syney pun sama 10 hari...10 psg baju..ok..ok..lepas ni akak akan kurangkan baju tu..hee..

      Delete
  28. Puas 11 hari berada di bumi penuh disiplin itu JM. Bayangkan kalau tempat kita ni memang dah biasa dengar org tutup pintu dung-dang-dung-dang; kat sana dlm toilet pun mereka dinasihatkan dgn baik.

    Kuih ikan tu macam mould buat kuih bahulu tempat kita ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie..betul tu mereka disiplin dari segala segi..percakapan dlm tren pun slow je tak ganggu org..ada tu masing2 dgn gadget idak pun baca buku or papaer..mmg suka sgt cara hidup dorang tu...kalau lah mereka tu negara Islam..dh lama JM tackel org Jepun tu heheehehh.

      Ha'a ka..lebih kurang bahulu tapi bahulu lebih lembut kan..kuih ikan agak liat sikit

      Delete
  29. Hensem & comey la tori gate tu.
    Rasanya kalau kat mesia, ada yang terlebih 'kreatif' gi conteng monteng kat tiang tu huu.

    Pergh.., banyak ke motor gitu kat sana? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dekdaa..dh tukar nikname ek...Deidaa :-) atau Dinda? heeee..Org Msia ni terlebih kreatif dan bakat tapi tak kena pada tempat :-)

      Mlm tu nampka sebiji je moto tu..bila kami ambil gambar..owner tu tanya..where u from?..mmg tak sombong org Jepun ni

      Delete
  30. Replies
    1. Nasrul : time travel mmg best..yang tak best tu bila balik duit dah susut :-)

      Delete
  31. 2 1/2 jam dlm bullet train sure tkde bosan kan sbb laju kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura : X bosan sbb tido je dalam tren..pastu tren laju ni smooth je tak mcm KTM :-)

      Delete
  32. 1. Tabahnya tunggu sampai kosong tempat tu *Torii Gate*
    2. Haaa boleh lah jadi geng.. saya pun jenis susun ootd kalau nak travel..tu blom ootd anak2 kah3x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aima : 1. gigih kan..semata2 nk dpapat view cantik katanya..sib baik tak lama
      2. Hahaha...kita serupa...time ni lah nk bergaya katanya..kalau kat Msia x ada chance hiksss

      Delete
  33. Kalau JM tak nak tulis sesedap hati, tulis la sesedap rasa ;)

    Muatan beg JM tu tak boleh nak cerna lagi kat kepala eden ni, 11 hari 11 pasang baju? Omai JM, tabah sangat !

    Kepala Bullet train tu mcm platipus (betul ke ni? hahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeaa!!!!! heheheeh...ha'a betul jugak eh..letak garam sikit, perisa, gula sikit mesti lagi umphh..mcm2
      Ahaa..tak percaya ke..hari2 tukar baju baru sib baik waktu kuar mlm still pakai baju yg sama siangnya..tu tak kira lagi beli baju baru waktu kat sana..bukan 11 pasang lagi dah bertambah..sbb tu waktu balik beg JM- 2 beg troli, 1 bagpack dan 1 hand carry...aduhh..mmg dasyat sgt
      Bullet train head tren tu mmg ohsem...betul la tu jgn platikus sudah heeeee

      Delete
    2. Adoi JM mcm mn bwk 2 beg troli, bagpack lg, hand carry lagik..dah mcm nak pindah dok sana dah..hahaha

      Delete
    3. Hahaha..Jea....last day tu JM manja2 ngan hero 2 org tu so satu beg troli sorang hero yg ada tu tolong bawak..mmg kesian kat dia...kiri kanan beg troli plus bagpack..bila di ingat semua mmg keja gila tul ahaahah

      Delete
  34. Teringat komen PaK Lang Mie pasal Belut...Sup belut yang sedap ada di jual di Kota Bharu, Kelantan,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL : Kalau nak pegi makan sup belut tu jagan lupa hajak JM sekali..Chenta sporting kan .."matilah

      Delete
    2. Cinta sporting le.....ok je...kalau mai tg malim jangan lupa singgah rumah....

      Delete
    3. Abe MKL : In Shaa Allah adik ada majlis Konvokesyen tak salah bulan 9 katanya..maybe kita akan 'terjumpa' di UPSI nanti :-) Kalau nk ke rumah...ramai lah pulok nanti hikss

      Delete
    4. Ok..Sila hubungi saya ye....ada no hset saya kan....Boleh kita bergambar dengan adik2 karang masa konvo..gambar konvo cantik..Thanks.

      Delete
    5. Abe MKL : Email no Hand Set pada JM

      Delete
  35. 11hr dgn 11 tudng!!!
    Tabik spring la kat jm..tp best ja kan boleh melawa waktu travel..
    Bab angkut beg naik train tu....i feel u...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norh : hahaha...itulah kisah nya..nasib baib pakai shawl..ringan je tapi kalau dh 11 pasang nak macthing dgn baju katanya...kalau ke Europe tak tahu lah..Aduhh..bila ingat balik mcm tak sanggup je nasib baik cuaca sejuk..kalau x semua peluh jantan keluar..

      Delete
  36. fuhh...garang giler rupa bullet tren dia tu..hehehe

    Regards,
    -Srider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strider : Dh nama pun bullet train kan..haruslah gayak nya gitewww hiksss

      Delete
  37. arghhhh... stressssssss.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JM... untunglah... pertanyaan... berbaloi x pakai JR Pass utk your trip kali ni? Sebab JR Pass ni pun mahal x hengat :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafizzz!!..jgn stresss nanti darah naik heee..Aha..berkenaan JR tu dah jatuh hukum WAJIB tau..berbalooooiiii sangat...sgt...cost naik bullet train kalau bayar cash mahal giler...

      Delete
    2. akan masuk itu dalam beg tangan pembelian... haha...

      Delete
    3. HA : eheheeh...nampak nya dah ada planning ni..bestnya semua rakan blogger akan ke Jepang...mesti mkn meriah u oulss

      Delete
  38. Syok , rasa bertuah plak jumpa blog you ni.. very informative and detail!!! sukaa!! will definitely bookmark ur blog and refer here kalau nk pegi temapt2 yg u dh pegi... THANKS FOR SHARING!!

    -Fara-
    http://amfarra.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Fara sudi singgah sini..blog JM ni biasa-biasa je. gambar pun tak berapa cantik ..jadinya hanya mampu kongsi pengalaman travel je..itu pun tulis carca marba je..kalau yg baik tu ikut lah ye...mana tahu boleh membantu. Jap nk terjah blog Fara :-)

      Delete
  39. akak suka fushimi inari shrine tu...tiang tiang oren tu memang cantikkkkk sangat.....
    Boleh bayangkan betapa seksanya JM mengheret beg beg tu sambil naik turun train dan menapak...kihkihkih...pengalaman kita serupa !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak Ita...kalau kat msia ada benda camtu JM dh verangan nk buat potoshoot pre-wedding ahahaha
      Akak pun ada pengalaman sama eh..so akak mesti dpt rasa apa yg JM rasa kan..phee witt..kita serupa..then mesti kita serasi bersama heee

      Delete
  40. subhanallah. cantik nye.. jalan dia bersih gileeeee . nampak baru je .. fushimi tu awesome nyeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afasz..di Jepun ni semua tempat bersih tau..susah nak cari sampah..nak cari tong sampah pun susah ..hari tu ada mkn gula2...then plastik tu masuk beg dulu..x ada tong sampah..kalau ada pun dorang dh asingkan mengikut kategori. Even tandas pun bersih sgt..wangi pulak tu wlpun ada certain tandas x ada paip..kering je tak becak cam tandas kita ni :-)

      Delete
  41. ha..ha..betul.. tulis aja apa yang Jm rasa nak kongsikan.. btw rasanya jm antara travel blogger yg tulis detail pasai setiap tmpat travel.. dari tiket..pengankutan..tempat.. ai yoh respect..mcm mana la bleh ingat smua...he..he..mesti bak mkan kismis.. btw yg moto bapak gila lawa..aduyai ni klau kat mlaysia gak2 lpasxkat jlan raya )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sob..sob..Sobri ...hikssssssss...ye betul tu..JM suka tulis detail sbb niat di hati sebagai rujukan diri sendiri dan kengkawan reader yg belum pernah sampai ke destinasi tu boleh refer sini. Ingat kata-kaa dai Allah s.w.t barangsiapa yang permudahkan urusan org lain aku akan permudahkan urusan mu walau dalam apa cara sekalipun..in shaa Allah Amin..tu je yg JM mampu buat. Ramai yg email maklumkan mereka berjaya sampai ke tempat yg di tuju seleps refer blog ni. Alhamdulillah...Byk mkn kismiss..idok lew..cuma catit dalam buku kecik sepanjang travel tu :-)

      Kan..moto tu mmg buat semua org tergoda...kat msia? Jgn kata lepas ke x..tapi ada ke yg mampu beli..opsss

      Delete
  42. chantek gmbr header tuu., x terkejot opocot pon wakk., hikhik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss..sebab gambar Wak berambut ijoou....terkezut eden tau.....

      Delete
  43. salam singgah..
    belum puas baca blog ni..akan datang lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Yon...sila..sila...kecik tapak tangan...skrin monitor yg besar ni JM tadahkan heee
      Datang lagi tau..JM tunggu heeee

      Delete
  44. salam

    cantik la gambar² yg diambil. pakai kamera jenis apa yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Sukaxplo
      Aper?..gambar cantik?...pitam sekejap...ahaha...JM sendiri pun x puas hati ngan gambor ni..sbb guna Lumix compact je..tgh berangan nk beli DSLR ni..jeles ngan kengkawan kt blog lain gambar cun melecun

      Delete
  45. Salam Jm..kemana next destinasi lepas ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Zuha..Next ke? ke negara yg tgh bergolak tu...hayoookk...seriyau jgk sebenarnya..masih 50-50 nak pegi ke nak cancel nih

      Delete
  46. Salam JM.. bnyknyer komen.. ponek den nk skrol ke bawah...hehe. .. saya ni JM, klu bca citer u, teros teruja..dr plan x nk ke kyoto, ni hati dh berbelah bagi ni... dh rasa nk singgah kyoto ni... kikiki.... bnyk JM bwk brg... eksen tol geisha2 tu eh? Ha...ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Fary : ahakss...dah lama x singgah sini ye..baru balik dari obersea dgr kabornyer heeee..kalau ke Jepun jgn skip Kyoto sbb byk sgt attraction place kalau skip Nara dan Osaka x per hikss..
      Geisha tu mmg eksen ...x nk nyer dorang tunjuk muka kalau free..kalau nk habrus bayar huhuh

      Delete
    2. Ohh gitu..oleh itu, JM suggest kami dok kat kyoto ker atau kt osaka jer? Klu ikot plan, Ada dlm 3 hr jer kat area kyoto-osaka tu... pas tu nk ke belah lain pulok..hehe...

      Delete
    3. Sorry JM.. salah kira. 4 hr tp 3 mlm la...

      Delete
    4. Ok...Fari..kalau mcm tu bg pendapat JM lah better stay di Kyoto..byk attraction place..dari Kyoto pun dh tak jauh nk ke Nara...di Osaka x byk attraction place yg menarik selain Osaka Castle, USJ Osaka (x pergi pun x pe lebih kurang USS je)

      Delete
    5. Hmm... maksud JM, buat daytrip aje ke osaka gitu?

      Delete
    6. Usj x masok kot.. nk tngkp2 gmbr kt usj walk aje... tp harus prepare fizikL dn mental coz kompom ank daro den meroyan kat luar tu..haha...

      Delete
    7. Ha'a..Osaka cukup kalau baut Day trip je..gantikan USJ tu dengan Disneyland..Disneyland lagi sesuai tuk anak daro tu..Jgn lupa pegi KOBE..byk gak tempat menarik kat sana..ada Kobe Land

      Delete
    8. Tq JM... bnyk lg nk tnya nanti ni.. Disney land x kot coz dh p yg kat hong kong. Klu nk p pon, disneysea.. tp harga die.... sigggghhh...cancel. .huhu....

      Delete
    9. Sama2 Fari..tanya je..kalau JM tahu..JM tlg jawab ek....disneyland HK tu kecik tak best sgt..tapi kalau nk ke Disneysea pun ok jugak ada kelainan sikit..kalau bab harga tiket tu..hahaha...den tak leh nk tlg...

      Delete
  47. bawak baju banyak2 sebab nak berposing sakanlerni.. akak kalau travel walaupun tak jauh mana memang tak banyak bawak baju...
    macam2ler ceritanyer JM kat Jepun ni yerk.. Kyoto towertu cam menara KLjer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Cho Zila : Bukan sbb nak posing je tapi sbb malas nak ak basuh..stay di hotel susah sikit lambat pulak nk kering
      Mcm2 citer ada akak sampai kekadang bosan nak baca heee. Ha'a sekali pandang mcm sama je kan tapi KL Tower lagi tinggi rasanya

      Delete
  48. Unik terowong kayu tu, entah apalah simboliknya....ada rasa diresapi energy lain tak masa lalu JM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tori gate d bina atas duit derma dan setiap penderma akan d semadikan nama mereka d setiap tiang. Torii gate ada ada simbolik tertentu, Jm je x ambil tahu :-) resap energy lain? Ahahaha x de

      Delete
  49. cantik tori gate tu...warna tu yg menyebabkan ianya menyerlah...yg seluar pink tu pun cantik gak,,,,hehehe....

    ReplyDelete
  50. walau tak dapa tpi sana, tapi bila baca entry JM, rasa macam dok kat sna jugak ikut JM. hihihi.. baca pun dah best, kalau pi sana mesti menjerit riang. haahahh//

    ReplyDelete
  51. Menariknya structure torii gate tuh!
    Sis, cantik gambar sakura dengan matahari :)

    ReplyDelete
  52. 'Baulu' ikan inti kacang merah tu memang best & kena makan masa panas2! Sy pernah rasa :)

    ReplyDelete
  53. mahalnya harga setiap tiang tu ... patutlah cantik tersusun :)

    ReplyDelete
  54. seronoknya dapat merasa naik bullet train ... diri sendiri pernah naik erl je yang paling laju, sob sob :p

    ReplyDelete
  55. hAI kanda JM.. I sambung balik baca entri Jepun.. Masa ni kita tak kenal lagi.. I gigih membaca U hingga ke hujung ayat.. Tulis je ikut naluri dan kata hati baru feel.. hehe

    ReplyDelete
  56. haha memang terserlah emosi tak stabil masa menulis...Akabanebashi pon jadi Akebonobashi!!!

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352