You can click on me :-)

Monday, 10 November 2014

Autumn at Seoul & Busan : How To Book Your KTX Ticket


Assalamualaikum to all my dear friends,


MESTI ada yang akan cakap...alaaaa JM ni kenapa nak up entri yang bosan nih..kami nak entri yang ada gambar daun warna warni tu...sabar ye..nanti JM kongsi lah..Nah ambil dulu yang ini dan akan menyusul lagi dalam antri yang akan datang.

JM suggest kepada korang sila pegi Autumn Season kerana view yang sangat cantik

Seperti biasa sebelum JM cerita penuh pengalaman travel ke Korea buat kali ke -2 (itu pun nak hebohkan..walhal Korea tu dah jadi 'kampung halaman' buat certain bloggers..terus jeling ke arah Miss, BibiErr, Azra dan Mazura Laili) hahahaha....JM nak kongsi dahulu preparation yang telah di buat sebelum hari perlepasan (departure).

Entri ini sebagai rujukan kepada diri sendiri dan juga bagi mereka yang baru ingin berjinak-jinak dengan dunia travel. Kepada yang dah otai tu korang abaikan je entri ni ye.

PUBLIC TRANSPORT FROM SEOUL TO BUSAN

Transport ini merujuk kepada mode pengangkutan dari Seoul ke Busan.

Terdapat beberapa caran sebenarnya jika ingin ke Busan dari Seoul sama ada dengan menaiki Bus Ekspress, KTX Express atau Domestic Flight.

Bus Ekspress :

Jika travel secara budget dan backpack JM suggest naik bas ekspress dari Seoul ke Busan kerana tambang lebih murah dalam range antara 19,000 won - 30,000 won atau RM70-RM100 one way. Ini jika rate matawang 1000 won = RM3.18. Tempoh masa perjalanan dalam 4 jam ke 4 jam 30 minit.

Mesti akan ada yang bertanya..kat mana nak naik Bus Ekspress ni, jadi tak perlu risau JM akan kongsi direction untuk ke sana.

Terdapat 5 Bus Terminal yang boleh bawa penumpang ke Seoul ke Busan tetapi JM nasihatkan better naik dari Dong Seoul Bus Terminal (Gangbyeon Station - Seoul Subway Line No.2, Exit 4.) Bus Terminal yang sama untuk ke Sokcho. Pastikan belik tiket 2-3 hari lebih awal kerana tiada kemudahan booking online. For more information please click Visit Korea

Domestic Flight :

Terdapat juga domestic flight dari Seoul ke Busan, jangkamasa perjalanan lebih kurang 1 jam dan harga tiket flight bergantung kepada promo atau luck untuk mendapat harga tambag murah. Anggaran 50,000 won one way. Boleh buat reservation di Air Busan atau Korean Air. Perlu di ingat tempat perlepasan adalah dari Gimpo Airport bukan Incheon Airport.

KTX Express :

KTX - Korean Train eXpress

Ini lah pilihan kami KTX Express dari Seoul ke Busan naik dari Seoul Station. JM beli tiket secara ONLINE. Sekarang zaman teknologi maklumat semua informasi di hujung jari.

Meh sini JM nak kongsi cara untuk booking ticket secara Online. Selesai sahaja booking, cetak booking confirmation dan bawa ke kaunter KTX untuk tukar kepada real ticket. Semudah ABC. Harga tiket yang kami dapat asalah 43,200 won for each person.

How To Book Your KTX Ticket :

Step 1 : masuk ke URL http://korail.com/

Paparan seperti di bawah. Klik pada www.korail.com

Klik pada www.korail.com
Step 2 : Jangan terkejut jiga tidak faham bahasa yang di paparkan tu. Just klik pada English Version seperti dalam bulatan merah.

Klik pada English version
 Step 3 : Klik pada button GO seperti di bawah.

Klik pada button GO
Step 4 : Pilih Rail TICKETS ---> BOOKING ONLINE

Klik pada Rail Ticket - Booking Online
Step 5 : Penuhkan maklumat seperti di minta dan klik INQUIRY

Booking Form
Step 6 :  Pilih Departure Time, First or Economy Class then check Fare. Tips : Harga adalah berbeza bagi setiap masa bertolak, jadi pastikan check semua masa untuk mendapatkan harga yang lebih murah.


Step 7 : Masukkan maklumat terperinci seperti di bawah. Jika booking for two person, just fill in for one person then masukkan jumlah tiket yang ingin di tempat (booking).

Step 8 : Sistem akan display detail information dan pastikan semua betul


Step 9 : Buat bayaran menggunakan Kredit Card dan cetak Confirmation Booking


Step 10 : DONE. Bawa tiket yang telah di cetak ke Station KTX yang berdekatan

Entri seterusnya preparation on Accomodation.

204 comments:

  1. thanks sharing kak JM comel!!!mmuahhh banyak2 kali!Teringin nak berautumn in my heart dengan Won Bin kat Busan nanti.(won bin je hero korea saya kenal)hahaha.nanti update cepat-cepat tau, cam ada bau-bau nak ke Korea gak lah ikut langkah kak JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal : Ala..Won Bin je yg dia kenal hahaha..mesti minat hindustan lebih nih..Jom ikut akak ke Korea next year hihihi

      Delete
  2. Takdela mahal sgt naik KTX ni rupanya.

    Kalo byr pakai debit card blh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay...blogger femes singgah di blog kita argghhh..mmg tido sambil senyum lah JM malam ni ahahaha...John..rasanya x boleh sbb di payment information tu dh tertera Credit Card Number

      Delete
  3. wahhh nice sharing kak.. teringin sgt nak gi korea.. wuuu
    mcm best je naik KTX ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nadyya : Jom arghh ikut akak JM next year nak? heeee...best naik KTX ni sbb seat lebih selesa dan luas dari Air Asia tau..

      Delete
    2. hahaha. tak keje lagi kak.. lg 2tahun bole la kot. hahaha

      mehh jemput baca ;)
      http://loveneddy.blogspot.com/2014/11/thanks-akak-berdua-tersayang.html

      Delete
    3. wah header blog kak JM dah berubah..
      cantek sgt view nyaa..
      hisshh jeles..hahaha

      Delete
  4. waaa...info yg berguna nihh...mekasih yee (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna Morni : sama-sama kasih..opsss..ada org jeles x

      Delete
  5. JM kena simpan entri ini elok2, bolehlah dijadikan panduan kami semua, xmo delete2 k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Umi Alya : ahakss...in sha Allah..sbg rujukan buat JM jgk

      Delete
  6. Replies
    1. Dayah : Autumn in my heart too hihihi

      Delete
  7. Kebetulan ada orang tanya saya pasal nak booking KTX online tu...nak gi Disember ni... TQ JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke PLM...so kiranya boleh refer sini je lah ye..PLM pernah booking x?..ni dh kira org mengantuk di sorongkan bantal lah ye...suka JM tau bila tahu entri ni boleh jadi panduan buat org lain :-)

      Delete
  8. Asalam..ada entry baru dilaman JM..huuu..memang terbaik pengisian menjadi satu sumber pengiklanan yag cukup lengkap..boleh pilih mana nak klik tuk follow / join kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Cikgu Etuza..lama kan baru kluar entri baru hihih. ala cikgu nk tak perlu lah puji lebih2..sambil tutup muka kerana malu2 kucing heeee

      Delete
  9. Lengkap Jm setkan penjelasan jika nak ke Korea..mudahlah nak rujuk..nama pelik2 tu pun dapat lah catat..alamak bila lah dapat travel ni JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM tulis entri sebagai panduan reader di luar sana..harap2 info yang di kongsi menjadi manfaat buat semua. Nk travel ngan JM?..nanti Cikgu BOSAN hiksss

      Delete
  10. Asalam JM cuba wujudkan team melancong JM jadi pengerusi / ketua utama..Etuza nak join sekali ..boleh tak disember lah pergi..geng blogger cuba wujudkan..usahakan ya..timbang tara dan plan tul2. ala nak ikut ..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM ni dh biasa travel ramai2 pastu terdapat situasi yg x best..x perlu kongsi di sini dan biar simpan je sbg kenangan..so sejak tu lebih berhati2 memilih rakan travel..maybe kerana sikap JM x serasi dgn jiwa mereka huhuhhu

      Delete
    2. Assalamualaikum...mana murah jika nak beli tiket KTX ....secara online atau walk in

      Delete
    3. Wkomsalam Siti..sis JM ada pengalaman beli Online dan Walk in...Okt 2014 beli Online dpt harga KRW38,000 so trip April 2015 tak beli Online dengan alasan ada charge ke atas kad kredit tapi x byk pun so beli walk in sekali harga tiket KRW54,000...huhuhu PITAM! tapi x pastilah adakah harga tiket Seoul ke Busan dah mahal sekarang

      Delete
  11. Jika betul ada usaha ini ( suami isteri ni nak join)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza : travel ke Korea adalah paling senang kerana public transport sgt efisyen

      Delete
  12. Terima kasih share! Senang nak buat rujukan bila nak pergi ke Korea nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah : bila nk pegi..boleh je..FOC hiks..dh ramai org msia ke sana...

      Delete
  13. Saya excited ni, kak! Nampak entri baru! Ni ala2 entri warm up la ni kan sebelum kami dijamu dgn daun warna-warni autumn heheheh Nway, this is a great share. Saya kagumlah kak JM boleh buat entri 'sedetailed' ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : itulah namanya sis JM..kalau x kongsi citer detail like makan nasi xde kuah je...boleh perumpamaan mcm tu ahahah..bila kita nk travel sama2 nih

      Delete
    2. Insya Allah, akan tiba masanya hehehe kalau saya travel ngan akak, sayalah yang paling berlapang hati!

      Delete
  14. Teruja tengok KTX tu... Mana best antara train kat Korea dan Jepun yer JM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KTX di Korea dan Shinkansen di Jepun lebih kurang keselesaan dan kelajuan nya yag pasti seat nya lebih BEST dari seat Air Asia..matilah kuat komplain

      Delete
    2. Hebat la gitu... Bila train camtu nak ada kat Malaysia ek...

      Delete
  15. Info yang detail untuk ke Busan boleh digunapakai bila ada peluang ke sana nanti.Terima kasih JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zai pun baru balik bercuti dari Perth kan..boleh je nk refer sini kak Zai..JM x kenakan apa2 charge hhihhi

      Delete
  16. Ok juga bajet tu.. menarik & bermanfaatlah. Thanks sharing JM.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. You r welcome Bro KK...terima kasih kerana setia bersama blog JM ye :-)

      Delete
  17. info yang bermanfaat : ) terima kasih JM
    Cantiknyer daun-daun tu, penuh warna-warni ; )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miesha : sama-sama...terima kasih kerana masih setia dgn blog JM..ada masa nanti JM terjah ye

      Delete
  18. mak aih sampai jadi rumah kedua..
    kaki kita je tak sampai2 sana lagi JM.
    pasrah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee Lion : in sha Allah jika ada peluang nanti turn GL pulak..who knows kan..Korea ni kalau pegi tiap2 tahun pun no hal..alamak TERLEBIH sudah ahaha

      Delete
    2. saya rasa kesibukan dan kekangan wang adalah dua alasan cliche tapi amat bermakna dlm hidup saya.. hehe..

      Delete
  19. Salam JM. Nama sy nuha. Salam perkenalan. So informatif. Cantik blog JM.

    Btw jemput singgh ke blog nuha.. Ada entry baru: Testimoni Omega Guard Untuk Anak Asthma.

    Thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Nuha..Nuha? calon AF 2014 tu ke heeee. Ok2..senang nanti JM terjah yek

      Delete
  20. Hihik!! jgn jeleng2 I...thehhee..naik KTX time saving, kalo nak menikmati pemandangan naik le mugunghwa or saemaul tapi lambat le. anyway! tak sabo nak balik kmpg lagi..thehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss : bhahahaha...kalau dh berbelas kali balik 'kg' tu...mestilah i oulss jeling2 manja..jeles tau...alaaa..nak balik lagi bagi la chance JM lak kikikiki. Plan next time nk try Saemaul or Mugunhwa gak..naik waktu malam..jimat sikit masa..leh tdo

      Delete
  21. hepp.. tetiba nampak my name kat atas ^_^ ... ape boleh buat, hati mmg sentiasa di sane ... tu yg asyik balik 'kg' saje..
    website KTX ni mmg senang yg amat utk booking ... tapi yg tak brape best tu, takleh nak pilih seat.. die dah auto allocate ... me aritu sebab travel sorang, so dapat aisle seat .. tak best sebab konon2 tak dapat nak layan view.. skali bile ktx start gerak, terus membuta tak hengat... lagik 10 minit nak sampai baru jaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra : jgn marah ye itu jelingan manja hihiih
      Ha'a.betul tu..dia allcocate sesiap..ahahah...itu kes sbb dpt aisle..kalau dpt tepi window mesti x tertido tu sbb confirm dh tahu boleh layan view autumn kat luar tu heee..JM pun sama..kejap tido kejap bangun

      Delete
  22. akak menyempatkan diri singgah kat sini pagi ni, he he
    Ya Allah, cantikkk, cantik sesangat pemandangan tu..( cuba memikirkan indahnya dunia, tapi camanela indahnya lagi syurga, Masya Allah )
    Header baru pun cantik sangat, suka, suka, suka.,,:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak Azie kerana datang sini..JM pun byk entri tertunggak di blog akak yg beum sempat JM terjah..tunggu ye..

      Ha'ah..itu baru kecantikan dan keindahan di Dunia..kalau di Syurga..tidak capai dek akal utk memikirkan nya..
      Header tu adalah salah satu view di Nami Island :-)

      Delete
  23. Salah satu syarat sebaiknya kalau nak travel ilmu pun perlu ada selain berani.
    Bagus juga JM buat N3 macam ini sebagai panduan mereka yg memerlukan
    Nampak sangat menyeronokkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie : mohon maaf ye dh lama tak terjah blog akak...belum sampai giliran utk BOM blog akak eheheh..Tunggu!!!
      Betul tu kak..nak travel ni di samping perlu ada keberanian, perlu ada keinginan dan full preparation

      Delete
  24. Saya dulu beli tiket terus di kaunter Busan Station tu. Dari Busan - Seoul naik tren Mugunghwa sebab nak tidur dalam tren. Masa balik dari Seoul - Busan je naik KTX. :) Rasa macam nak pergi Korea lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shabilla : kalau naik Mugunhwa tu mesti lagi murah kan..kalau trip malam mmg sesuai sgt lah..nk try lah next time (nampak x ada istilah next time tu hehee)

      Korea ni kaau repeat tiap2 tahun pun no hal kan hihih. Terima kasih kerana sudi datang sini..i will follow u back :-)

      Delete
  25. jeling jugak kat mereka yang jadikan Korea ni macam rumah kedua tu. hahahha . jeless... tapi, jeling manja je..
    bestnya . teringin jugak nak pi sana tiap kali layan citer korea. bila dah tak tengok citer korea, tak rasa nak pi pula. eh, hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros_reeza : Korea ni mmg dh x asing lagi bg rakyat msia..time sis JM pegi ritu semua attraction places ada org kita..nasib baik dorang pun peramah x de lah buat muka sengal.

      ohh..camtu pulak ahaha

      Delete
  26. JM..akak tersangat suka tgk header baru JM tu...sob sob sob..jeles..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kham : heee..JM yg tgk real life pulak rasa nk nangis..cantik sungguh ciptaan Allah..ini adalah salah satu view di Nami Island

      Delete
  27. kak JM..... nanti ade rezeki lebih nak join akak boleh?hahah... jelesnyee tengok akak g travel..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Avizz Annisa : tanpa byk soal terus sis jawab BOLEEHhh!!!!

      Delete
  28. nanti kalau nak jalan2 ke korea boleh rujuk blog JM!! ngeh ngeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izzati Amira : gelak jahat nampak ahaha..boleh..boleh..pastu beri lah sedikit komisyen heee (gurau je)

      Delete
  29. gambar 1st tu awesome! entah bila dapat p sana pula
    anyway detail step yang diberikan
    harap membantu mereka yang nak ke sana =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana Yani : sorry dear ..dah lama sis x terjah sana sejak balik bercuti ni..tunggu ye next is your turn
      Ha'a..sis JM pun harap begitu sbb ada yg tanya itu sbb sis kongsi terus kat sini..SENANG!!!

      Delete
  30. bestnye JM...eeehhh daun itu.....nak sangat tgk dan pegang sendiri daun tu...Autummmm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta Jose : apa lagi jom!!! AA sedang buat sale Free Seats tu:-)

      Delete
  31. hehe.. sebaik ada English bersion..

    kalau tak, menggagauu lah jawabnya.. ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah : dont worry mereka memahami heee

      Delete
  32. good info boleh bookmarks entry nie
    waaah header dah bertukar...cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Smile : ehehehe...boleh..boleh..

      Delete
    2. Ros pun bookmarks jugak. hihi

      Delete
    3. Ros _reeza : ahaks..dia pun hihih

      Delete
  33. wahhhhhh dia punya steps very details tau. ni yg sayang lebih kat JM ni. utk pedoman naz blk kampung nnt. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz : sis tahu...dh siap plot tarikh ye..x leh jadik nih hihih

      Delete
  34. Cantiknya korea...bertuah akak...dapat jalan-jalan besttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irra : hoyee...time bujang terlajak ni lah nk jenjalan pun kan :-)

      Delete
  35. teringin nak gi korea lagi....cantiknyaaaa...autumn in my heart :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hani : Spring dah cantik kan tapi Autumn lagiiii!!! cantik heeee (saje je kan)

      Delete
  36. daun kuning merah , kuning semua boleh tengok di negara orang . bertuahlah JM dapat menikmati halwa mata dan menikmati ciptaaan Allah yg indah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda : Alhamdulillah..Syukran :-)

      Delete
  37. dah tukar header tu nampaknyeeee...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazuha : header tukar mengikut destinasi percutian dalam entri :-)

      Delete
  38. Ya Allah, cantiknya header baru blog JM ni. Azie dah beli tiket ke Seoul. Insya Allah pergi Autumn tahun depan. End of oct - mid november. Mudah-mudahan sihat tubuh badan dan panjang umur!! *excited* *excited* *excited* terus bookmark!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azyy Liah : wow..tarikh yg cantik tu sbb end okt to early nov tu semua daun2 mapel sdg galak tukar kaler tuh..

      Delete
  39. Thanks for the info & tips JM, sangat berguna kpd sapa2 yg belum pernah dtg Korea mcm sya ni... by the way, thank you so much for the lovely postcard from Seoul :) sungguh tak sangka dpt dr JM, terus sya upload kat FB, hehehe...terima kasih ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana Rjay : sama-sama.itu tanda terima kasih dari JM..FB address pls..email ke JM ye..boleh tak? hikss

      Delete
  40. oh Korea, bilalah dpt ke sana..tringin, selalu tgk dalam running man saja..tq kak JM..ONE DAY! ONE DAY! baru tau matawang diorg dgn kita..xda la mhal sgt eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Timm Bil : so apa laie..teruskan menabung..manalah tahu ada rezeki ter'serempak' dgn Joong Kook ke Jae suk ke Haha ke hikss..ke minat Suk Jin hihhi

      Delete
  41. Kaya lah Jm .. Nina ni kedekut, tu naik train mugunghwa paling murah sekali. janji sampai. hahahha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina : ahahaha...x lah kaya pun..salah perancangan sebenarnya...next time mmg nk try Mugunghwa lak (tgk tu baru balik dh plan utk next time) hikss

      Delete
  42. Kalau bernasib baik berpeluang ke Korea nanti (entah bila...?) saya akan korek-korek balik entri JM ni untuk dibawa ke Korea, mesti sangat membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro JR..x perlu nak korek..email je JM...JM sudi membantu :-) Kalau nk minta JM jadi tour guide pun sanggup hihihhi

      Delete
  43. pakai credit kad aje boleh ? mana pulak nak cari hahaha.. adoiyai CT tunggu kawan confirm cuti aje ni T.T tapi plannye nak bound di Busan and naik ktx ke seoul. tapi tahla.. macam dah tawar ati aje.. lambat benar dia cnfirm nak pegi ke tidak.. owh Akak JM.. trus tingat mohabbatien tau tengok daun daun kalerpul tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT : klau susah sgt..pegi je sorang TAPI berani ke tak?..nanti kita ngeteh di wat se up yek

      Delete
    2. mak tak kasi.. kang kena istihar derhaka plak.. solehah sebenarnya CT ni wakakaka :P

      ku tunggu dirimu mereply wasapku Akak JM.. huhu.. sayup sayup menanti.. wasapku tidak berbunyi uihihi.. sibuk ye..

      Delete
    3. siang dan malam cbok CT hhuhu..bercenta jugak mau reply komeng dari kawan2 nih (cbok BW hahahaha)

      Delete
  44. Sok kalau nak gi Korea baru cari blog JMlah hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hainom Okje : hamoi..ahahaha..ok..ok..

      Delete
  45. Replies
    1. poskad tu tanda terima kasih JM kepada Abe MKL kerana sentiasa support blog JM dan menjadi Top Commnetar dari dulu hingga kini. Bila nk ke sana?

      Delete
  46. =D waah..... nampaknye header dah bertukar musim... hihihihi... bestnye dapat pegang daun maple tu........ nak jugak..... hahaahaha ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna : Header tu ikut musim gak..kalau sis pegi musim salji..header pun akan ada gambar winter lah giteww..Header blog akan akan sentaisa bertukar mengikit destinari entry yg di publish hikss

      Luna..jom!! kalau nk ke Koya sis sanggup temankan :-)

      Delete
  47. wah..suka²..seronok dapat ke korea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kathy : x de plan ke Korea ke..jom lahh :-)

      Delete
  48. cantiknya. autumn in my heart gitu.^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ci Fafa : cantik!!!! sgt..jom argghh..bila2 ke sana..kalau nk pegi sis nk ikot eheeheh

      Delete
    2. jom2. tapi nak kena kumpul ongkos dulu la yang tak taunya bila nak terkumpul. haha

      Delete
    3. ala Cik Fafa : baru verangan nk pegi sesama

      Delete
  49. Speechless...cantik sungguh ciptaan Allah s.w.t.
    Anyway...detail sungguh tips sis JM bagi...bagus sangat buat sesiapa yang tgh berkira-kira ingin ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadirah : Nad..terima kasih sudi singgah sini..nanti turn blog Nad sis JM terjah ye..byk blog rakan yg x sempat nk terjah lagi huhuh

      Aha..itu lah cara sis JM menulis..rasa x puas kalau x citer detail..bukan ape..leh buat rujukan utk diri sendiri..manalah tahu ada sesi ulangan ke Korea tu hohoho

      Delete
  50. alooo. kak jm buat aina jeles. T.T

    pssst... aina dah dapat something yang di pos tuu. hehehhe. makasehh sagatttauu. haha. kalau akak kelipkan dengan daun yang kat korea sekali.. lhahaha. menagess nangess ainaa. hiks. soo thaannkk yoouu. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina : ahakss..itu baru sikit je..byk lagi akan menyusul nanti hih.
      Ahaa...dh terima ye..baru nk tanya dh dpt lom..alaa daun tu perlu pegi pegang sendiri baru best..main lambung2 :-)

      Delete
  51. Salam kenal... saya akan kembali ke mari untuk travel ke Korea nanti... gambar paling atas tu daun mapel kan? kat Sabah ni di kawasan pergunungan ada orang tanam pokok tu dan berdaun sepanjang tahun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal kembali Najib..kiranya baca satu entri je lah ye..pastu nk travel nanti baru baca semua entri hihih...x kisah mana2 pun. Ramai gak rakan bloglist yg travel beberapa kali ke Korea tu boleh jugak refer blog dorang..byk informasi yg boleh di cedok hikss.

      Ha'a..itulah daun mapel yg cantik warna nya bila musin luruh..di sabah tu ada tukar2 colour x?

      Delete
  52. Pergh kalau pergi sorang-sorang mau sesat.
    Kena ikut JM la kalau nak pergi korea. senang skit

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz : sis JM rasa Korea lagi senang dari Msia..hover tak? sbb kekadang sis sendiri yg sesat kalau kat msia nih..kawan semua gelakkan..dorang ckp nko ni g korea x sesat pulak ahaha

      Ri tu nak ke Mines Safura..siap guna Wave tanda tunjuk arah..sekali sesat ke Mines Resort City..pastu gelabah tanya org..rupanya salah jalan ahaha..

      kalau ada kursus kat area Shah alam ke..mmg gelabah gila..alasan takut SESAT..camna tu...penyakit kan ahaha

      Delete
  53. K. JM, takpelah..up je entri ni khas untuk orang yang x pernah pi korea macam saya.
    Useful tau..
    Ingatkan ktx ape tadi..rupenye train.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shikin : sis dgr nk ke obersea hujung tahun nih..mesti best tempat tu buat yg kaki shopping lah

      Delete
  54. Huwaaaa...bestnye pergi korea pulak..T_T Nak pergi jugak..hukhuk..

    Wah, jimat masa n xyah nka beratur bli tiket kan kak JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay Cik Mimie dah datang sini :-). Ha'a..sekarang ni segalanya di hujung jari je

      Delete
  55. JM kne ajar nie dr awal smpai akhir mcm mne nk ke korea. Sy ponn nk pegi jugakkk..tp xreti nk rncg serba serbi..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balqis : ala..senang je..nampka je mcm susah..lagi susah nk jaga anak2 murid tu hihih

      pertama sekali beli tiket, pastu booking hostel or guesthouse, then buat itirenary..settle..kalau nk itie sis JM leh email :-)

      Delete
  56. Tak dapat gi korea, baca citer JM ni pon jadi lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza : try lah pegi sekali BEST tau :-)

      Delete
  57. Thanksss info. Wpun tak pernah ke korea, dengar citer kak JM je da buat ana rasa macam nak giiiii je korea. Hahaha..angan2 mat jenin. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ismi Ana : Kalau dalam tangan around RM2 ribu dah boleh pegi..jom!!!

      Delete
  58. Daun warna warni di taman itu, indah banget Mbak JM. Seperti lukisan.

    ReplyDelete
  59. kalau KY muda lagi dan mampu..harus juga ikut cara JM melancung..berbackpack kita..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa..Kak Yon pun boleh tu..cuma perlu byk berjalan naik turun subway..kalau rasa x kuat leh naik teksi

      Delete
  60. bestnya JM.. Kak Kep balik Malaysia selalu tak kena time.. tak dpt autumn.. kalau dari Qatar nih nak gi Korea mana pulak nk tgggl anak anak.. nak fefeeling hanimun.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kep : Nampaknya akak perlu tggu balik stay di Msia lah..kak Kep apa yg best di Qatar..nak jugak jejak kaki ke sana

      Delete
  61. Aloh..aloh..rupanya JM ke korea lg ek..warh best betul. Xsempat khatam lg travelog korea JM hehe. Lpas nie nk terus bc lah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ezan : wit..witt..lama kita x bergaul mesra kan hihihih...

      Delete
  62. wowww korea mu aku tunggu aku datang!!lisa nak g next year time autumn..hehe

    ReplyDelete
  63. Waahhh..bestnya.. Nak pegi jugak.. Tapi blm ada rezeki.. Thanks JM for information.. X sabar nak tggu next update. Teringin nak pegi backpack mcm JM..tp x berani.. Takut kena jual kat sna.. Hahahaha.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smallfinger a.k.a jarik kecik hihih ..x perlu takut..org Korea ni polite sgt..

      Delete
  64. Assalamualaikum kak JM. Saya sebenarnya selalu curi2 baca blog akak. Tapi baru hari ni nak start follow. Seronok baca blog akak ni, rasa macam saya pon melancong sama :) Tak sabar tunggu next entry akak,

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam miss Kay. ala..x perlu nak curi2..baca je hikss

      Delete
  65. Dah jadi kampung halaman JM dah korea tu. Kita ni jer duk sampai sana dalam mimpi ja. Tak sabar nak tunggu entry terbaru JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama3farhanah : hiks..apa boleh buat..seperti biasa..inilah hidup org bujang mencari kebahagian heee

      Delete
  66. cantiknya blog header JM..jelezz..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciku : jom kita ber autumn di Seoul next year..leh cari gambar lagi cantik nk letak di Header nih hihih

      Delete
  67. thanks JM sudu share
    mana tahu one day korea ni akan jadi
    kampung halaman ahkak pulak
    ihiks
    insha Allah

    oh, sungguh indah kan autumn views ni
    terus terhengat drama autumn in my heart

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha : hihihi..in sha Allah amin...boleh je kak..yg penting ada duit dan kemahuan

      Delete
  68. Replies
    1. Abe MKL..JM sedang draft dan sort gambar :-)

      Delete
  69. Asalam JM ..cuba baca tul2 ayat Etuza tu ya tentang promosi tu. Etuza tak ada arahan promosi ke blog orang lain. Tetapi hanya arahkan buat ayat seringkas2nya menerangkan banner jika di letak di wall bloh JM. hanya tu saja..Apapun tak ada paksaan ya JM..tak apa...boleh sebalikknya jika rasa tak dapat join ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Cikgu Etuza : apa yang JM nak sampaikan ye..nanti JM fikirkan caranya

      Delete
  70. welcome home k.jm..So so so jeles..next year pg ajak sy tau..heheh..kampung halaman?? title tu xlayak lagi utk sy..lgpon asyik ulang tmpt sama jer..kalau da redah seme korea bru layak nk anggap sebagai kampung halaman...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura : ulang alik pegi tempat yang sama dbb pegi jadi tour guide kan..kalau travel solo baru leh explore tempat lain. Sis JM berangan nak gi solo dah terjah tempat yg belum pernah jejak lagi. This trip pun pegi tempat yg pernah pegi sblm nih. Next year? in sha Allah hikss.

      Delete
  71. Alaaa bila Azwar dapat pergi travel macam JM ni. Lepas satu2 entri Azwar baca dah jatuh suka blog JM. Azwar bookmark ok! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azwar : terima kasih tapi sis JM tulis suka2 je..bahasa pun tuggang langgang..harap2 membantu lah ye :-)

      Delete
  72. wah akak. perkongsian yang sangat menjeleskan jie, xdapat gi xpe,dapat bace blog pun dah seghonok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jie : terima kasih kerana sudi singgah sini...i'm happy for your support

      Delete
  73. JM...kalau beri keterangan perjalanannya...detail betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUNDA : nama pun blog panduan travel hihih...sbg rujukan JM di kemudian hari jgk

      Delete
  74. should refer to this entry kalau nak korea nnt. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CN a.k.a : Cik Nurul : haruslah ye hihihi

      Delete
  75. Kak JM, ada tak bagi address kat saya?
    Nak pos hadiah top commentator :)
    Send kat FB Nazeck Zenal tau.
    Tengkiyu:)
    Semoga ceria di hari Sabtu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : belum lagi..tadi sis dah add FB Nazeck tapi x boleh send PM..ke perlu approve dulu yek

      Delete
  76. Macam mana lah JM kumpul tenaga kumpul duit khas untuk travel2 ni ek.?

    Sensorang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUNDA : maybe JM hidup SOLO..duit gaji lepas beri pada parent, bantu adik sikit2 selebihnya simpan :-) Hidup bujang BUNDA, so x de lah komitment lain selain itu..jadi travel membuat diri rasa bahagia hikss..sudah kategori ANDULUSIA tapi belum berjodoh :-(

      Delete
  77. wasalam JM bestnya info yang bagus disimpan untuk rujukkan tak sure la bila JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. babyPose..terima kasih kerana sudi baca dan jadikan rujukan. In sha Allah your day will come :-)

      Delete
  78. boleh 'kill two birds with one stone'..satu flight tiket, dua tempat..Seoul & Busan...belum jejak kaki ke Busan..kumpul maklumat dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas : Busan x se BEST Seoul tapi seafood mmg meletops..sediakan duit je

      Delete
  79. Salam. Hee sungguh cantik daun maple merah yang dipegang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak!! daun maple je..JARI nye? hiksss

      Delete
    2. nak soh saya pegang jari yang manisnya lettewww., huuuu

      Delete
    3. Hai Wak....JANGAN COBA-COBA ya ahahhaha

      Delete
  80. Eh..mne ade! Xbosan pon..huhu..fokus sy mbce entry ni.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss Yana : ye ke hihihi...terima kasih..tunggu sambungan nya ek

      Delete
  81. subhanAllah , cantik sgt autumn tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya Yaya : semasa sis kat sana..rasa xnk balik sbb view sgt cantik!

      Delete
  82. Sis JM ku sayang :)
    Sory lama x lepak blog akak. Akak g korea dah 2 kali mcm balik kampung je gayanya. Hehe. Kena study habis2 kan sebelum p travel. Kalo x kang mesti ada prob time travel. Bagus kak bagi detail camni. Teringin nak naik KTX :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HSB a.k.a BUDAK tecik : same to me..dh lama tak terjah blog BUDAK tu..byk story yg sis JM missed. Ha'a..kalau travel backpack camni lah..perlu byk buat research dan hasil nya mmg puas hati

      Delete
    2. teringin nak backpack :)
      hehe. kat sana akak cakap BI ke korea? hehe

      Delete
    3. HSB : aha..backpack lagi best...bebas ke mana sahaja kita nk pergi tak terikat dgn masa dan waktu..
      Akak ni x pandai hangul cakap je BI kalau dorang x faham semua bahasa isyarat keluar tapi bahasa bukan masalah utama..don't worry mmg boleh survive

      Delete
  83. dua kali dh sis p... xpa nnt repeat musim lain lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarulfarhana : in sha Allah akan repeat :-)

      Delete
  84. Ooo tu rupe.KTX nye.. laju tak kak?? Hahahhaha akk beetnye.. tu yg kak jm kate korea the best tu... aishhh xpe la ayu pergi dlm mimpi jela... sblm tido bygkan dulu kot2 trserempak ng min hoo ke kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu : KTX tu kira laju gak sbb kelajuna cecah 300 km/j...in sha Allah, Ayu tggu si kecik tu besar sikit dah pandai berjalan boleh je pegi...

      Delete
  85. Teringin sangat gi Korea... huh!! keja.. kejaaa... hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. lahaaa Nurul Hidayah..keje tak pernah habis...tinggalkan je..pegi Seoul boleh hilang stress tau bila lihat wajah2 Oppa yg cute tu heeeee

      Delete
  86. JM memang buat kerja amal betuller.. korang nak terbang pun jadi lebih mudah... majalah yang grand2pun tak cerita satu2 cam ginikan... utnuk yang nak pergitu bolehler guna... akakni tumpang bacajer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Cho Zila : untuk memudahkan JM juga sebenarnya..malah tahu ada misi mengukur tanah di Seoul lagi nanti..boleh JM refer sini je hikss

      Delete
  87. Nampaknya kalau nak beli ktx tiket scra online, kena ada cc lah ye kak?Kena pinjam orang punye la jawabnya. Kak, seat memang auto eh?tak boleh pilih. macam saya nak pergi berdua dengan travelmate, mstila nak duduk tepi tingkap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiz : ha'a..perlu ada CC...boleh je pinjam sesiapa punya...Betul..seat tu Auto Allocate...gilir2 lah ngan travelmate tu duduk tepi tingkap...mcm sis JM dulu, sis duduk dulu mana2 seat kosong di tepi tingkap bila tuan punya seat datang baru pindah :-)

      Delete
  88. Assalamulaikum selamat pagi kaka JM

    ReplyDelete
  89. Replies
    1. naik flight pun boleh Abe MKL...lagi pantas!

      Delete
  90. nak tanya kalau ambil tiket bukan secara online ok tak? kalu online tak ambil tiket awal boleh ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yanie..kalau nak beli tiket terus dari kaunter pun boleh cuma risau x tiket sold out..kalau beli online pastikan collect tiket sebelm perlepasan..

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang