You can click on me :-)

Thursday, 20 November 2014

Autumn at Seoul & Busan : Yooganey Restaurant & Deuksugung Palace


Assalamualaikum dan salam sayang buat semuanya,


AMARAN !!! Wah...seram je kan bunyi nyer hahaha...x de menda lah, sebenarnya entri kali ini penuh dengan gambar kerana tuan punya  blog semakin malas untuk menulis.

Huhuuhu...sedih..kesan daripada malas nak 'up' entri pageview dari 3000 dah jatuh kepada 1,000++ je sehari, Apa nak jadi dengan nko ni JM..pesal malas sangat bukan sibuk dengan anak atau suami pun kan?

Perasaan malas tu datang tetapi memandangkan ramai yang beri sokongan dan baca blog JM ni, so semangat untuk sambung cerita tu datang.

Terima kasih semua yang sudi 'datang' sini dan tunggu kunjungan balas dari JM yek

Let's go...follow JM..kita explore lagi bumi Seoul, Korea
Hari ini 23 Oktober 2014 (Khamis)

Ini adalah entri sambungan dari Autumn at Seoul & Busan : Departure Day

Dalam entri lepas, selesai sahaja tunaikan tanggungjawab kepada yang maha Esa, kami plan nak cari tempat makan. Dari pagi kami hanya minum susu pisang dan makan sebuku roti ketika di dalam bas dari Airport ke GH.

Destinasi Pertama : Yooganey Restaurant, Myeongdong

Oleh kerana stay di Namsan GH3, Myeongdong jadi tempat makan paling dekat adalah Yooganey. Tipulah kalau tak tahu tempat makan ni sebab ramai tourist dan blogger dari Msia makan kat sini. 

Bagi kami yang stay di GH ni memang senang nak ke restoran ni. Jalan kaki dari GH masuk subway dari Exit 3 kemudian keluar ikut Exit 7. Selama 2 hari kalau x salah kami keluar masuk dari Exit 2 - bertangga..sakit kaki pun gagah je naik tangga tu walhal boleh je keluar ikut Exit 3 guna escalator. Mulanya ingat tangga escalator tu akan keluar ke tempat lain bukan jalan balik ke GH. Entah macam mana kami try ikut escalator tu...lahhh....ahahaha....boleh je balik ke GH. Cer tengok gambar tu.

Exit 3 - Laluan Escalator, Exirt 2 - Laluan bertangga
Pada mulanya kami tercari-cari jugak restoran ni, rujuk direction yang kami dapat untuk ke sini tapi agak konfius, nasib baik kawan JM tu perasan lambang kedai tu..ada gambar ayam katanya betul-betul sebelah kedai GS25, jom masuk!! lapar sudah neh. 

Tunjuk arah ke Yooganey Restaurant :

1. Dari Myeongdong Station, ambil Exit 7
2. Kemudian akan nampak Nature Republic di depan Uniqlo jalan terus ke hadapan arah ke Lloyd
3. Jalan terus ke hadapan arah ke Lloyd dan belok ke kiri
4. Dalam beberapa meter daripada bangunan Lloyd, akan nampak kedai Yooganey di sebelah kiri jalan just bersebelahan GS25
5. Masuk je terus order Marinated Seafood Fried Rice for two person. Price : 5,500 for each. Senang je nak order just tunjuk je kat dalam menu book tu :-)
6. Sesi memasak bermula, x ada ramuan istimewa pun meal ni just nasi putih + cili pes + bawang + daun bawang + beberapa keping potongan sotong
7. Ready to eat
8. Ada side dish di mana potongan kubis dan mayonis (sedap sangat, JM makan bertambah) + jeruk lobak putih
Semasa kami sampai. pelanggan tak ramai jadi ada tempat kosong. Sepasang suami isteri bersama 2 orang anak sedang menjamu selesa, juga dari Msia dan kami hanya berbalas senyuman. Jika tanya JM sedap ke nasi goreng seafood ni, hurm..so-so je boleh lah makan ketika lapar semua rasa sedap.

Destinasi 2 : Deuksugung Palace

Selesai makan kami naik subway dari Myeongdong Station ke Deuksugung Palace (City Hall Station Exit 2). Pasa waktu ini T-Money di perlukan, get ready with your foot. Bersedia untuk naik turun tangga subway tu. Kepada sesiapa yang belum pernah ke Seoul tidak perlu risau kerana Subway Map mudah untuk di hadam. Korang cuma perlu tahu lokasi tempat nak pegi, no line subway dan arah tren.

Touch T-Money pada entrance subway dan standard fare 1,020 won dan bergantung kepada destinasi. Jika sekiranya lebih dari 10 stesen jika tak salah, penambahan fare 200 won akan di kenakan.

Semasa kami touch T-Money pada gate nak exit tu card reading 'error'..ahaa..sudah camna nk keluar ni, baki duit dalam card masih banyak dan waktu kami nak masuk tadi memang kami touch. Bukan kad JM je...kawan nyer kad pun sama.

Pandang kiri kanan sekiranya ada office or information centre untuk minta bantuan. Nasib baik ada, so masuk ke dalam ofis minta pegawai tu check. Then baru boleh touch...sabar je la. Bukan sekali tau error reading card ni...beberapa kali jugak..hishh...spoil tul.

JM pilih Deuksugung Palace kerana entrance fee 1,000 won berbanding Gyeongbukgung Palace entrance fee 3,000 won. Niat di hati nak jimat lah kan sekali bila sampai je di Deuksugung tu tak sampai 15 minit kat dalam tu terus keluar. FRUST!!!!! sebab view tak cantik!!! huhuhhu

Pastu tadi ada baca blog Azra rupanya bersebelahan istana ni ada Deuksugung Stone Wall, view cantik sangat tapi kami tak ke sana..alasan tak tahu pun akan tempat tu huhuhu..FRUST makin bertambah.

Ticket Counter - entrance Fee 1,000 Won for Adult
Tujuan nak cari daun kuning tapi sudahnya ini je yang kami dapat huhuh
Entah apa yang menarik dengan bumbung ni..kat Malaysia tak ada nih
Daun-daun pokok masih menghijau
Keluar dengan perasaan tidak puas hati melayang 1,000 won dengan view yang mendukacitakan. Berbisik kepada diri sendiri 'itulah hasilnya kalau nak yang murah' huhuh. Kami sampai agak lewat petang jadinya changing guard ceremony pun dah selesai.

Jalan balik ke subway entrance which is Exit 2. Ke mana kami lepas ni?....

216 comments:

  1. xmo kecewa2, lain kali simpan duit banyak2 boleh pergi lagi.

    kami juga dalam Malaysiapun belum penuh lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Um Alya : org pertama komen tu hihih...ada gak FRUST sikit akak..byk tempat BEST JM x sempat teroka, so misi repeat dh ada in sha Allah. Jgn kata akak, JM pun sama..byk lagi tempat best kat Msia belum habis explore

      Delete
  2. JM... I baca okeh! Walaupun I x komen... I belum sampai lagi ke sana. He he he very the kesian kan... Makin tebakor rasanya ati nih bila baca....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq Sue : lama nya menyepi hhihih..terima kasih..really appreciate tau..dgr nya nk ke sana next year kan

      Delete
  3. Replies
    1. Habang Meng!!!! mencik!!! hahaah..itu yang dia nampak dulu ahahahah....cubit kang

      Delete
  4. teringin nya nak gi korea malam ni jugak
    tulonn
    nak pergi dengan JM boleh?
    nak simpan impian dari sekarang
    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tiha : ehehehe...sabo kak sabo...boleh..JOM!! JM leh jadi tour guide x bertauliah

      Delete
  5. Ada ke yang nak baca entri? Akak, saya ni tertunggu-tunggu kak...
    Tak pe, kak. Deuksugung Stone Wall tu boleh pergi next trip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : akak ni propa je lebih..sebenarnya ramai rakan reader dan blogger yang singgah sini...terharu sgt dengan dorang termasukk lah Farrah tu...terima kasih tau..

      psst : misi repeat tu dh ada..in sha Allah

      Delete
    2. Wah,...dah ada misi repeat tu! Ke Korea lagi Kak JM kita!

      Delete
    3. Farrah : in sha Allah.... :-)

      Delete
  6. Siannye kat JM ... mmg menghijau lagik kat dlm Deuksugung tu yer ... takde rezeki... tapi nampaknye dah ade repeat plan ehh ? hehehe
    gambar bumbung tu sebenarnye me pun ade amik...angle yg same mcm gambar JM tu jugak huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra : ahahah..in sha Allah..ishh ntah kenapa...rasa x puas..bila tgk tiket je mesti nk klik ke sana..bukan ada boyfie kat sana pung heheheh

      Ye ke..kiranya ukiran bumbung tu menarik perhatian kan. Yang pasti gambar di blog Azra CANTIK!!!!

      Delete
  7. Asalam JM, sangat hebat perkongsian traveling ni...siapa tak tahu Bosan soul Korea kan, ajaibnya daun warna seolah2 kena cat oren kuning..luarbiasa ciptaanNya di sana...
    Appaun Jm tersenarai 4 blogger masuk akhir ke cabutan undi malam ini.Mybe keputusan belum diumumkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam cikgu Etuza : bukan Bosal Soul tetapi Busan dan Seoul hihihih. Cikgu ni..saje je buat2 salah ejaan kat sini. Apa? antara 4 blogger cabutan akhir..wahh..saspen nih..bertambah debar nih

      Delete
  8. JM unik sangat sana kan...macam aman damai saja kelihatannya...Kenapa Korea ni ajaib pokok2 pandai tukar colour pelik pun ada terasa...tapi kan Allah maha kaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza : itu pokok ginko..time autumn mmg akan tukar color kuning dan merah..cantik sgt

      Delete
  9. Kak JM! Faham sangat perasaan ralat kalau tengok tmpt yg org lain pegi tu dekat je ngan tmpt yg kita pegi, lagi-lagi kalau tempat tu kita ada minat jugak nak pergi kan... Tapi, takpa, itu maksudnya dia nak suruh datang lagi sekali tu ;)

    Btw, terima kasih post byk pic, terubat rindu saya kat Korea :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. miss kay : huhuuh sedih....sedih..bila teringat rasa nk terbang ke sana skrg jugak :-)

      Delete
  10. waah. tengok gambar pun dah lawa cantik. kalau JM tgk depan-depan mesti lawa lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jie : daun2 di palace tu masih belum tukar color sepenuhnya huhuh

      Delete
  11. takpa, next time boleh pi lagi. yang palace tu, patut la murah. tak ada apa sangat. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Fafa : palace tu kecik je...sekali masuk suram je huhhu...

      Delete
    2. Daun-daun tak tukar warna lak tu! Sorry, kak. Tumpang frust kat sini bagi pihak akak :)

      Delete
    3. Farrah : minta bahu...sob..sob..sobb

      Delete
    4. Meh sini meh...saya tolong pujuk hehehe Akak make sure utk trip yang seterusnya cover Gyeongbukgung Palace :)

      Delete
    5. Farrah MF : heeee...in sha Allah nanti akak buat aksi gedik kat sana and post sbg bukti dah sampai hihihhi

      Delete
  12. wooot wooot! sis JM! jangan sedeyh2.... nanti Luna teman repeat! ahahhahaa =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. oorait! hihi... nanti nak book tiket halo2 k.. =D

      Delete
    2. Luna Paris : ehhh betul ke nih :-)

      Delete
  13. Jauh perjalanan luas pemandangan. Nampak gayanya JM kena pergi lagi. Cantik gila tempatnya, nanti kalau pergi mana2 nak kirim poskad 1.. hahaah xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azwar Syuhada : email alamat..nanti kalau sis travel lagi boleh kirim poskad tu :-)

      Delete
  14. Hahaha part ambik gmbr bumbung tu dah jd kemestian dah JM...rasa2 semua org akan ambik gmbar ni kan...

    Best dia dpt autumn kat korea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza : heheheeh...dah jadi satu trend lak kan...ala..ada org tu autumn di Jepun :-)

      Delete
  15. lama tunggu kak JM update..ala, janganlah kecewa..nanti kalau gi lagi bawaklah saya yang tak pernah ke Korea ni.kot boleh jadi good luck charm.hahaha.looking forward for next entry. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SalbiahM : kecewa sgt...sambil kesat air mata..ahaha..tak lah propa je tuh..kecewa sikit je..tapi still ralat tul..Sal...try ke Korea pulak..BEST sgt tau

      Delete
  16. Gambo 1st tu.. bak gaya dan renungan sorang supermodel! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fay : I is femalu u oulss...hikss...gediks kan ahahah

      Delete
  17. Sangat cun JM kat foto yg pertama tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak!!! Pak Lang Mie..jgan tergugat tau ahahaha...itu kengkonon pose2 maut tapi hakikatnya hahaha..*PITAM!!

      Delete
  18. Amboiii hijau bercoat dia eh?
    Cantik!♡♡♡
    Aduss keciwa pokok masih menghijau. ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda : nasib baik JM pakai coat hijau..kalau coat kuning? ahahahah
      Itulah...x semua tempat daun nya dh tukar colour...

      psst : bila mau jalan jauh nih?

      Delete
  19. hihi, kecewa nmpaknya entry kali ni kak JM..alolo..xpa2, yg penting kalau org tnya, dgn bngganya boleh jawab, well dah pernah g dah..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Timm Bill : hehehe..kiranya sembunyi kan perasaan x puas hati tu yek

      Delete
  20. agaknya selalu dok baca entri korea kat blog jm ni akak dah terjebak suka satu siri korea ni..the feast of the god, hu hu..padahal sblm ni takdela nk layan cerita2 kat tv tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie : drama KOREA mmg best kalau di layan..kalau kak Azie dh start tgk tu mmg susah nk tinggal akan jadi addict cam JM nih

      Delete
  21. Betul tu castle ni sangat mengecewakan, better changdeokgung lagi. Tak try makan di Eomoni jibs???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radin Fadli : aha..plan next trip ke Changdeokgung lak...jika panjang umur..Eomoni Jibs tu? mestilah..kedai makan ikan bakar yg femes tu :-)

      Delete
  22. jm..tahniah..tahniah..tahniah..jm menang tropi anugerah blogger dari cikgu Etuza, yey..dapat tropi ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie : Terima kasih...itu lah..JM ada baca entri dari cikgu Etuza tadi...cam tak percaya je..sbb buat cabutan kan.so ikut nasib or luck tu..kak Azie pun ada hadiah jugak kan :-)

      Delete
  23. alaaa rindunya makan yoogane bersama milkis di malam hari di musim winter dulu kalaaaa....nak milkis!eh silap, yoogane!sobsss

    ReplyDelete
  24. Best... suka tengok suasana di taman tu. Nampak redup & nyaman.. bandarnya pun nampak bersih juga.. Thanks sharing JM.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Khir Khalid : udara kat sana mmg nyaman...keluar je blilik hotel angin sejuk sudah datang rasa seperti berada di bilik aircond dan kurang pencemaran compare tu negara sendiri yg buang sampah sesuka hati. Kalau kita lihat rumah apartment tu..sampah melimpah keluar dari tong sampah..ada tu..letak je kat luar tong sampah tu..walhal..tong sampah masih kosonng..sedih!!!

      Delete
  25. lapar la plak tgk nasi goreng tu..makan panas-panas syoknyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazura : mmg sedap time tengah berasap tu..pastu plus kalau ada kimchi..fuhh bakal suami lalu pun x nampak :-)

      Delete
  26. tengok makanan tu teringat pulak nasi goreng kimchi kat murree...rndu pulak dishes kat sana,jgn frust sis..next time bole try secret garden Changdeokgung,mesti cun :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayda Awie : next trip dh plan nk ke Changdeokgung tu..nak tgk view di Secret Garden tu cantik ke tidak :-)

      Delete
  27. JM ...

    Tak sabar nak lagi dan lagi dan lagi ....

    Hehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Zali : tungguuuuuuuuuuuuuu...so buat masa ni terimaaaaaaaaaaaaaaa lah seadanya hihihihhi

      Delete
  28. banyak baca review kata yookaney ni best. lagipun katanya x de bahan2 dari daging/pork kan...
    dok baca entry2 dari korang ni la lagiii rasa tasabar nak terjah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuli : betul tu..kalau ke sana sila makan di Yooganey nih..mana tahu next year turn Dzuli ke sana

      Delete
  29. nak repeat untuk auturm jugak..mohon ajak iols :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Watie Rose : in sha Allah jika ada rezeki lebih :-)

      Delete
  30. Dah ke Myeongdong, tak makan Eomoni Jib ke? It's just a further from jalan ke Yooganey tue? JM pergi just a few weeks away dari saya. Kalau tak, boleh jumpa JM kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zara AB : alaa...x mkn kat Eomoni Jib tu...nampak nya next visit nk makan kat situ pulak..ha'a lahh..time JM pegi ritu jumpa blogger BibiErr dan Hafiz Azmi. Pada mlm yg sama jumpa kawan sekelas waktu belajar dulu..jejak kasih :-)

      Delete
  31. wahh best nye JM g holiday!!! next time kalo g holiday jgn lupe bwak Medina sekali ye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aIen : boleh ke Median tu tinggalkan adik tecik dia nanti hiihhi

      Delete
  32. so next time datang korea dah tak payah bawa bekal makanan banyak2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Smile : ha'a...betul..betul...byk kedai makanan HALAL yang boleh di makan terutama sotong pedas di Sinchon tu...nyum..nyum..nyum...Mrs x nk ikut JM travel ke hihihihihih

      Delete
  33. Naz pun rasa macam tu. Nasi goreng tu so-so je. Tapi bila sampai kampung ni, semua jadi sedap. sampai makan nasi goreng 4 kali tau sepanjang kat Seoul dulu. Siap bertambah kubis dia tu. hehehe

    ReplyDelete
  34. Replies
    1. Kathy R'bain : in sha Allah...maybe next time jika ada rezeki lebih :-)

      Delete
    2. Teruja nak pergi bila entri JM.

      Delete
  35. Entah bila saya nak mencium udara Korea entahlah, Asia Tenggara pun belum melawat habis lagi, hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro JR : jika ada keinginan mesti BOLEH!!! heeee...Malaysia BOLEH!!

      Delete
  36. bestnyeee,,,pasni jom nadia teman JM repeat pulak....tak sabar nak pegi.

    ReplyDelete
  37. anak dara tak manis bermalas2an tau hehe...
    seronok layan gambar2 dan celoteh JM ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kamsiah : hihihi...itu sebab orang x nk..malas sgt . Terima kasih kak...lepas nk jadi rajin seperti akak Kam jgk lah

      Delete
  38. berapa koleksi baju tebal JM.....Jepun merah , Korea hijau . next ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada 5 pasang kak Nieda hihhi...kaka Nieda perasa ek...next? maybe teh susu or kelabu

      Delete
  39. Ye JM..saya selalu singgah & baca kesini tapi tak komen sbb takde idea nk tanya...so jgn risau pageview kurang sedikit.
    takkan nak ckap...hi JM, saya singgah sini...iolls segan sket..heheh
    Teruskan menulis & share info2 utk travel kpd kami si pembaca tegar belog ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Viva : terima kasih kerana masih setia dengan blog JM tu..pageview jatuh tu sbb JM malas nk update blog..so ia sbg motivasi kepada diri sendiri bukan kerana x de org komen hahahah tetapi kerana x de cite baru hhuhu

      Delete
  40. Hai ... Admin blog saya menang GA bllogger area mega giveaway .. jadi saya nak tuntut hadiah http://hubbloggerarea.blogspot.com/2014/11/senarai-pemenang-blogger-area-mega.html#more

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur Alfirah Adillia : Tahniah kerana terpilih sbg pemenang. Sila emailkan nama penuh, alamat dan URL Blog kepada jarimanis76@gmail.com untuk tuntut hadiah ye

      Delete
  41. haritu tu JM dtg baca blog saya yg sendu tu and tinggalkan komen tq so much hehehe.. anyway sy mmg slalu jadi silent reader blog JM then baru follow JM. dun worry pasni page view naik balik sbb JM Insyaallah makin rajin update hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fizda : sis JM perlu rajin update lepas ni x nak lagi malas-malas heeeee

      Delete
  42. tgk gambr banyk2 pun xpe..cantik2 gambar..suka bc blog Kak JM cuma kadang2 xsmpt nak baca..buka2 mcm2 dah Kak JM post.. huhu..terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Rohaina : terima kasih...terharunya..keep on reading ye :-)

      Delete
  43. Ahhhh..apasal tak perasan tempat makan tuh hari tuh...jalan menonong jeh kat Myeong Dong ni...pastu banyak jalan sorang plak tuh sebab group balik tinggalkan kita...hadussss.....terus spoil mood

    ReplyDelete
    Replies
    1. NoorNazuha : loh..pegi ramai2 pastu kena tinggal..kenapa? x best aaahh mcm tu...

      Delete
  44. seronok..rase macam ikut sekali je ke sane..hahah.. kak JM jangan berhenti menulis..bestt bace..walaupun anis kadang2 silent mood..hahah... chaiyok2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anizz Annisa : terima kasih..meh nk peluk sikit!!!

      Delete
  45. Sabar jer lah...1000 won punya pasal.xperlah next time g lagi..ekekekeekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Frau Lisa : selagi x puas hati selagi tu nk repeat..boleh? ahaha...

      Delete
  46. hehehhehe....jimat punya pasal kan...xpe...insyaAllah de rezeki leh pgi lagi kan....rasa macam nk pegi jugak kat sana bila bca citer JM ni...

    psstt...punya laa syok baca entry JM smpai xpasan scroll smpai bwh tgk entry dh abis...adehhhhh...mcm xpuas lagi nk baca....next plsssss....hahahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna : sila2...pujuk En Abg tu :-) ahakss...ye lah tu...kembang kempis dah hidung JM nih

      Delete
  47. bestnya koreannnn jeles tengok JM ber autumn kat sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. I oulss sama CC berautumn di Nagoya huhuhu

      Delete
  48. Walaupun pohon-pohon itu daunnya masih hijau tapi tetap terlihat indah dan keren. Mbak JM pakai jaket hijau juga terlihat indah dan keren..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : jgn terPIKAT tau ...larik!!!!!

      Delete
  49. jumpa eskalator di subway memang rasa syukur sesangat...hehe...sedap nasi goreng tu...lobak putih jadi kuning..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas : ahahaha...lepas jumpa buat sujud syukur x? Lobak bila dah di jeruk gitew lah rupanya

      Delete
  50. nasib baik daun tak sama dengan color baju...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja x nk pakai sama colour nanti Abe MKL perlu guna TEROPONG :-)

      Delete
  51. Replies
    1. Angkiland : siapa itu mbak josh? ikan jaus ke

      Delete
  52. Tak pernah pula dengar nama restoran tu. Nampak sangat saya ni belum buat research yang secukupnya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah : byk lagi sebenarnya restoran di mana muslim boleh makan kerana mereka hidangkan seafood. Cuma perlu sediakan duit lebih, harga gak mahal

      Delete
  53. ramai suka travel, ofcoz laa rajin masuk blog kak Jm...!! sha je tak sempat sebab asyik sakittttttt je... ish ish....
    ehhh syioknya Seoul.... huwaaaaa i is teringin sangat2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha sakit? banyak berehat dan makan ubat ye...

      Delete
  54. Mcm sedap jeeee..hoho..maap komen lapo sbb skrg perut tgh brbunyi..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Balqis : sila datang komen time perut kenyang hihihih

      Delete
  55. memang gitu pun kalu travel. mana yang takde kat tempat kita yang itu la yang menarik perhatian. heheh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. GB : betul!!! Yogja pun best kan..nanti lah nk baca :-)

      Delete
  56. betul gak tu kalo dh lapar benda so-so pon rsa sedap jek ;p
    eh pic 1st tu daun nye kuning kan ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO : ha'a..kalau kat msia rasanya mmg tolak ke tepi lah...daun tu? kuning ke emasan

      Delete
  57. Woowww..
    K.JM nampak tak mulut saya tengah ternganga ni?
    PV saya 2 kali je pernah sampai 1+++.
    Selalu pun dalam 500 je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : akak lak ternganga kerana sekali nazeck tinggalkan komen 4-5 komen dlm satu entri, itu sbb page view tinggi hehhehe

      Delete
  58. Alamak..banyak pulak Exitnya.
    Berapa banyak tu ea?
    Sib baik ada map.
    Sib baik jalan K.JM tu betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : kat sana setiap subway ada tu paling byk 8 exit itu belum kira exit underground shopping mall pastu plus jika kat subway tu ada tranfer line boleh tersalah ikut line ntah ke mana2 pegi nya...

      Delete
  59. Best ape k.JM belanja banyak gambar.
    Nampak sesak kan.
    Kira Seoul ni macam KL lah ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : ha'a like KL tapi public transport kat sana sgt efisyen kalau compare dgn KL mmg jauh ketinggalan

      Delete
  60. Bukan sana canggih ke?
    Macamane boleh jadi error pulak,K.JM?
    Ada tanya x sebabnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : itulah..x tanya pulak akak..nak cepat kan..

      Delete
  61. Alahai siannye k.JM hajat tak kesampaian kali ni.
    Harap ada rezeki kat lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : huhuuh...mmg trip kali ni byk yang terkilan...ada list dalam itie tapi x sempat nk pegi...psst : misi repeat mmg dh ada hihihhi

      Delete
  62. Hadiah top commentators seramai 10 orang semua saya dah pos awal seminggu (22/11 instead of 27/11).
    Tapi saya guna pos biasa je. Harap suka. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Nazeck di atas penghargaan tu..in sha Allah sampai. Sis JM pos biasa je klau pos ole2 buat rakan reader tu

      Delete
  63. ya Allah kak JM....kite mmg nak pergi sangat palace ni.... jeles la tengok!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Aisya : Kat sana mmg byk sgt Palace ..view sgt cantik terutama Autumn dan Spring season. Habis belajar nanti ada peluang sila terjah :-)

      Delete
  64. wah bestnyaa.. partt makanan tuu. dapnya..
    akak.. jeles laaa.. ngokk view kat sana cntek2.. alahaii//

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Naddya : Nad!!!..jom lah ke Koya...pegi sekali nk pergi lagi tau...lelaki korea handsome ahakssss

      Delete
    2. fuhhh kene kumpul duit ni.. hahahah
      cehceh handsome ekk? bole la ajak mamat korea kawen gini.. kekeke ;p

      Delete
    3. Cik Nadyya : ntah dorang nk ke tidak ahahah..kalau ada yg nak rasa nya sis JM org paling bahagia di dunia ahaha
      psst : dgr khabar nk stop blogging start early dis eh..betul ke

      Delete
    4. tulaa pasal.. hahaha.. nak ke tidok kan.. yg kt malaysia ni ponn payah.. apalagi kt korea tuu.. kekeke

      #xdela stop blogging.. cuma da jarang blogging la pasni.. huhuhu sedihh btl ><

      Delete
  65. Wah... daku jelus tgok color autumn ini... Tak de rezeki nak tgok full autun. Salah timing...heheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zinzie pegi september kan...the best time adalah hujung oktober until mid Nov..nampaknya perlu ada misi mengulang ni :-)

      Delete
  66. bukan apa tue.. maksudnya nak swuh pegi lagi la tue.hihihi

    jgn kecewa la... insyaallah ada rezeki nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarulfarhana : in sha Allah ..early next year dh ada tiket hiksss

      Delete
    2. ya ka.. dh tempah tiket ka...

      Delete
    3. Zarulfarhana : ha'a dh ada tix..tinggal lagi nk booking guesthouse, prepare itirenary dan duit je :-)

      Delete
    4. sempat lagi nk kumpul duit tue...
      ehhh pic kt atas ni. nasi tu kena masak sendri ka

      Delete
  67. Masa Bb sampai aritu, area Gyeongbokgung pokok dah banyak tukar kaler. Area cafe hanok first Bb gi dekat Gyeongbok. Xpe JM, tu maknanye kena repeat lagi. Next autumn kan dah ada plan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie : plan camtu tu gak next visit nk pegi Gyeongbokgung..tgk tu..walhal..almost a year lagi mau tggu...heeee

      Delete
  68. sis JM :)
    nasik tu mcm masak sendiri je. hehe.
    yang bumbung tu orang korea je kot yg terer buat.
    1000 won = berapa RM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HSB a.k.a BUDAK : nasi tu nanti pelayan akan tolong masak..kita tgk je dengna perasaan lapar :-)
      Ha'a..bumbung camtu kat san je ada. Nilai seribu won tu bergantung kepada exchange rate dan kadata matawanga semasa. Rate tidak menentu...sis JM ke sana tahun 2011, 1,000 won = RM2.75 tapi baru-baru ni 1,000 won = RM3.18. Ada kemungkinan nanti boleh cecah RM4 = 1,000 won huhuhuh

      Delete
    2. huhu. kalau RM4 = 1,000 won, kena pegi bulan puasa la sis. jimat sikit makan2. hehe. pastu bawak khemah xyah book hotel. takpun tido masjid. hehe

      Delete
    3. HSB : ahahaha...'sesak' sangat dah tu

      Delete
    4. akak JM panggil le saya budak tecik. hehe. pelik lak rasa akak panggil HSB. hehe. tetiba. takde la sebab akak je panggil budak tecik. rasa macam muda pulak. hehe. gurau je kak XD

      Delete
  69. entry yg bagus... dengan tips dan panduan... next nak travel akan ke sini semula... tengkiu JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib Ariyan : akan datang ke sini semula? kiranya next trip utk kali ke 2 lah ye

      Delete
  70. Rasanya kalau kak zai nak ke korea atau ke jepun kak zai akan refer n3 JM. Infonya sangat detail.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Zai : boleh..boleh...kak Zai nak backpack lah ni ye :-)

      Delete
  71. Ala JM apa nak hampa-hampa kakak tahu tak lama JM akan jejak lagi - kena calculate betul-betul pergi masa yg tepat masa yg diidamkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Zakie : kaki ni dah x sabar nak pergi lagi nih ihhiih

      Delete
  72. lepas nie ikut jari manis jln2..cantik tempat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku Penghibur : Korea mmg byk attraction place yg boleh membuatkan hati terasa nak pegi lagi dan lagi. Nak follow JM travel? habiskan study dulu ye :-)

      Delete
  73. bestnya g jalan-jalan. teringin juga hendak g korea. nak jumpa running man. #eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fyna Ahmad : Nak jumpa Lee Kwangsoo or Suk Jin..tapi kalau Lee Jong Kook jangan kacau sis JM punya larik!!!!!!!!

      Delete
    2. Fyna Ahmad : ehhh salah..Kim Joong Kook a.k.a Tiger wuarrgghhhhhh

      Delete
  74. bile pergi jalan2.. dah balik baru tau ade tempat yang best berdekatan dengan tempat kite pergi dan kite tak sempat nak pergi.... memang frust sangat2 la JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arghh Fifi mmg memahami lah..sayang kamu..muah sikit

      Delete
  75. sedap nyer makanan kat sana : )
    jeruk lobak putih ... ermmm terliur nyer nengok makanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miesha : itu baru sikit tau...cer try makan haemultang...fuhh..mak mertua datang pun buat x nampak je hihihi

      Delete
    2. haemultag tu makanan apa lak? nak sebut nama nyer pun susah : )
      kena gi korea la pulak baru boleh rasa makanan nie ; )

      Delete
    3. miesha : ahahaha...sup seafood ada rasa pedas sikit2..ishh memang sedap lah....berasap telinga hihihhi

      Delete
  76. JM rajin2 kan laa diri untuk menulis entry baru... tak sabar nak baca crita kat korea lagi : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. miesha : baru je up entri baru tadi. Itulah....hai..malas tul JM ni tau...

      Delete
  77. Bestnyer datang makan angin kat blog JM nie. Hehe ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal : hihihhii....dapat rasa eh angin Korea tu...sejuk tak

      Delete
  78. Nanti kalau nak ke Korea, kena buka belog sis JM sbg tour guide.. haha..

    tak pun print screen siap2.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Nurzafirah : hahahaah....sampai begitu sekali

      Delete
  79. Wah best tul sis JM gi korea. Lagi best siap berjalan banyak lagi. Kat malaysia berjalan sama banyak macam gi korea tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz mOha : soalan cepu emas...jalan2 kat msia boleh kira dengan jari je..kekadang tu boleh sesat barat

      Delete
  80. Nasi goreng dia rasa macam kat malaysia tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa : nasi goreng kat Msia lagi sedap so rasanya totally x sama

      Delete
  81. gambar atas sekali tu cantik...model nya pun cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nOe : ahaksss....biasa je tu..gedik ye lebih

      Delete
  82. kumpul duit lagi..
    tahun depan ke sana lagi JM gayanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sofu Hashim : ahaksss..in sha Allah..tiket dah lama beli heeee

      Delete
  83. hihi jenuhla nak menapak bertangga adoiyai CT rimas tol tangga ni. tapi time pi cina pun tangga gak ku gagahi jua. janji time sejuk tak apa tak berpeloh. kalau summer ke mmg givap.

    ala Akak JM patut pegi aje palace yang mahal sket tu. ni da sampai tapi view biase aje.. tapi xpe ada reason untuk pergi lagi ye dakkk hahaha..

    ps : CT rasa lobak nye jeruk tu lagi sedap dari kimchi heehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT : kalau mahu jalan2 di Seoul mmg perlu prepare kaki tu..biasakan byk berjalan di msia kalau x mmg boleh cramp nanti. Urm..sis JM suka keduanya :-)

      Delete
  84. Alahaiii...frust jugak kan JM bila dah bayar tapi apa yg kita nak tak menepati piawaian plak. Tak per, bley datang lagi...hehehe...

    Cantik bumbung tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza Rahman : in sha Allah..mmg dah ada dalam plan tu :-)

      Delete
  85. bila misi repeat ittew..join bleh?hehe samalah..masa pergi sebelum ni,pertengahan oct pon daun tak bertukar sepenuhnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai : itu lah perlu bijak cari perfect time kan..betul ke nak join hikss

      Delete
  86. akak start dri seoul dlu ek? saya plan nak ke busan dahulu. takpe. nak teruskan baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha Nazri : kalau start dai Busan pun no hal...naik je tren turun ke Seoul nanti

      Delete
  87. kak JM, jomlah travel bersama ^^ ( berangan sedangkan ada baby nak kena jaga) atau buat GA, siapa yang menang boleh join akak travel. mesti meletup kan. hhee~~

    terus sukses ya sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. h-Zinnirah : ahaha..x perlu GA rasanya..skrg ni pun dah ramai nk join cuma sis bimbang x dapat partner yg serasi

      Delete
  88. Cantik gambar atas sekali tu JM...
    Kalau org yg nak travel ke sini mmg elok sangatlah depa tengok blog JM nikan..

    Bagi yg jaga KL ni bagus gak tengok....tumpang happy hehe...fefeeling mcm pergi haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hainom Okje : cer ajak En Abe tu pergi feel nya lain tau

      Delete
  89. Ades, makin melonjak2 nak ke sana..sabr mii sabar..ada rezeki dapat jelajah sana..hehehe..
    Seronok baca travelog Sis JM :)

    ReplyDelete
  90. Alaaa..keciwaa nyew xde gmbr pokok wrne kuning tuh.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss Yana : ha'a sedikit kecewa tapi tak pe maybe rezeki di lain hari :-)

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352