You can click on me :-)

Thursday, 4 July 2013

Entri blog JM kena CILOK?

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca budiman semua,

Ahaaa....ambik ko...satu hari 2 entri ...

Hari ni JM nak kongsi sedikit perasaan sedih dengan rakan blogger dan pembaca semua kerana JM mendapat info daripada salah seorang pembaca blog JM menyatakan bahawa entri Pulau Perhentian yang JM keluarkan pada bulan Feb 2013 sama seperti entri seorang blogger lain yang di keluarkan pada Mac 2013. Kalau sekadar sama tajuk entri JM tak kisah TAPI isi kandungan nya sekali.

Apabila JM check kat blog tu..memang SAH apa sahaja yang blogger tu tulis dalam entri tu sama sebijik sejiban ngan blog JM punya. So di sini siapa yang cilok siapa punya. Terang lagi bersuluh hasil tulisan JM telah di copy dan paste cuma tukar kata ganti nama dan gambar sahaja atau ada software yang boleh duplicate entry JM tak pasti. Terima kasih kepada informer tu.
Ini adalah entri dari Jari Manis dan yang ini adalah dari Blogger tu

Cuba korang compare..sama kan..ayat-ayat yang JM tulis tu...

Kalau kawan-kawan jadi JM korang frust tak?

Kepada blogger tu, jika beliau baca blog ni lagi, JM nasihatkan kalau nak ambil info yang JM kongsi di sini JM tak kisah tetapi jangan sesekali cuba copy dan paste ke dalam blog sendiri, itu satu perbuatan yang tidak baik. JM mohon tulis dengan ikhlas dari hati dan naluri sendiri.

Adakah entri JM ni keterlaluan tapi tetap jugak nak nyatakan di sini perasaan tidak puas hati tu. 

Beginilah perasaan JM buat masa ni....


Ada tak sesapa yang boleh tukar perasan JM menjadi begini...


huhuhu...semoga blogger itu tahu..blog ini adalah @HAK TERPELIHARA dan kasihani lah JM

84 comments:

  1. A'a sama la..cumanya polower dia jer x ramai..hahaha...jgn sedih JM..sy gurau je. Hmm..Dia malas nk taip main copy jer JM nyer entry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tima kasih Zila concern ngan JM...kesian kat JM kan..kan..kan..

      Zila boleh mebuatkan JM senyum coz cepat je baca dan komen..i likeeeee heee

      Delete
  2. OMG sejibik sejibun okeh ... kalo nak tiru pun, amik la part2 yg penting je... ni copy paste words by words... kalau dah malas sangat nak buat karangan sendiri, toksah la buat.. letak gambo je sudah... seb baik gambo2 JM die takde copy paste jugak.... bertabah lah JM ... org itu mungkin masih baru dalam dunia travel blogger nih ... little did she know that kite2 yg pembaca setia travel blogs ni sentiasa buat cross-reference against all other travel blogs and it's just a matter of time je org bleh tau sape yg copy entry sape sebenarnye ... banyak2 bersabar yer ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Azra,

      Kannnnnnnn...dah macam pegi photostat..JM suka komen ni dan membuatkan JM senyum lebar..hheheeh..tima kasih Azra..muaachhh..syg sama kamu heee

      Delete
  3. adoyai...sian JM...
    ntahpape la dia tu kan...
    yang tang "MEME berbaloi' pun dia tiru..kelakar betul...
    bertabahlah JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daer,
      hahahha...kan...dia tak rasa malu ke eh..JM pulak yang rasa malu..hihih

      Delete
  4. mmg sebijik sebijan
    agaknya rasa hati pun sama ;)
    sabarlah JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      Ada jugak org mcm tu kan..ahahahaha..maybe dia suka cara penulisan JM tu heeee (nk think positive konon nya)

      Delete
    2. JM,
      memamg sama pun just tukar nama je..dia malas nak taip le tu pastu copy paste JM punye entry..biasaa dia tuu...hehe
      Sabar ye..

      Delete
    3. dEAR,
      Kesian kat JM kan..kalau malas nak tulis jangan buat blog..boleh mcm tu...cam keras je bunyi nyer ek...heeee

      Delete
  5. salam jm,,,,

    ler...... cilok org nyer story ... aper kerlas la itu org.........

    jm,,,, u r d best in ur own way!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali...terima kasih sudi singgah kat blog ni :-)

      maybe dia kelas F kot...hihihi

      yer....wahhhh senyum sampai ke telinga dh ni..hoyeee dh tak sedih lagi

      Delete
  6. hahah kesian JM..

    sampai part

    "C u alls on next entry...babai.."

    pun dah kena copy..

    tak pe la. org tau sapa yang betul. anyway boleh letak code utk disable copying....

    jgn sedey2.. org copy maksudnya dia suka la tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Abang Meng...ehehhe...tiba2...sbb lama tak singgah sini kan..so teruja sekejap

      itulah..trade mark JM pun dia tak tukorrr

      JM dh letak code disable copy tu tp jenis terror ni..ada jer cara lain yg dia buat

      Ha'a..betul jugak ehh..heheheh..dah tak sedih bila baca komen nih..sambil tulis sambil senyum nih hihihi

      Delete
    2. selalu masuk dan baca sini.. cuma x tinggal komen je..

      Delete
    3. Terima kasih..suka..suka..suka..sambil lompat bintang

      JM pun sama..suka terjah SM nyer blog yg penuh dengan penulisan yg mencuit hati itewww..

      Delete
  7. aha sama!!
    blink! blink!

    erkk nak komen apa ek?? hehee.
    erkk.. be cool sis!
    aci tak? hehehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear..hahahahaha....bila di pikir balik kelakar pun ado kan..kira nya cara penulisan JM ni jadi rebutan kot ehehehe

      Delete
  8. Hahahha kelakar nyer....ada gak org mcm ni...selamba badak copy paste..

    Sabar ler jm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Liza, terkejut beruk kejap JM bila dpt tahu eheheh

      Delete
  9. Hi..JM
    Saya silent reader blog JM...1st time letak komen sebab bersimpati dgn JM, ape blogger tu selamba copy paste org pnye.mmg sebijik dgn cara penulisan JM...nampak sngt kekeringan idea...harap JM bersabar...^ ^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Wan Fiza,

      Alahh..silent reader je..lepas ni baca kuat2 tau..tak moh silent2 lagi hihihih...alaahh..komen je dlm setiap entry pun tak JM suka heeeee

      Terima kasih ye bersimpati dengan JM..tak baik kan dia buat mcm tu

      Delete
  10. Teruk la org macam tu....... nak jadi blogger konon tapi pemalas nak buat ayat sendiri... harap la pemilik blog tu sedar diri... jujur pada diri sendiri... tak perlu lah menipu orang lain, otomatik tipu diri sendiri. Kalau saya kat tempat JM pun memang bengang giler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      ha'a kan..dia tak rasa apa2 kot nak copy org punya..mesti time belajar dulu suka meniru sampai skrg tabiat tu tak boleh tinggal..agaknya lah..muka dh cantik tapi HATI...aduhai kesian kan kat dia :-)

      Delete
  11. laaa.. ade jugak orang macam tu.. tak guna betulll.. nampak sangat masa U dulu seka plagiat assingment kawan. Kot-kot masa exam pun, tiru kawan sebelah atau tiru buku.. gerammnye!! Sabar ye JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Intan,

      Itulah ..JM pun mcm tak percaya..itupun nasib baik informer tu kabo..dia tanya org yg sama ker tulis entri tu?..

      Maybe dia tak ada rasa malu dan bersalah lah..kalau JM jadi dia...JM dh delete entry tu..eeee JM pun geram..nasib baik lah ada kawan2 maya yg baik hati ni..bersemangat sikit JM :-)

      Delete
  12. bertabahlah... kalo nak copy sebijik-bijik pun agak2 la kan... atleast tukar la ayat skit. dasar pemalas sungguh haih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear,
      Itulah..muka dah cantik..tapi sikap....mak aih ..mula lah nk cakap yg bukan2 nih..nasib baik belum bulan puasa..hihihihi

      Delete
  13. ntah nape..simpati akak lebih pada si cilok
    sebab tiada masa untuk mengarang entry
    tapi
    ada masa untuk tiru karangan orang lain...


    ish..ishh....

    see... JM ada peminat yang extreme dgn entry JM!!!!
    anggaplah dia masih bertatih dalam dunia blog...but in the WRONGGGG WAY.....

    keep up blogging tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Anash,

      Kan..kan..kan..boleh pulak dia baca dan edit ayat JM tu..dia ingat tak ada org perasan kot.

      ehehehe...peminat dalam diam nih..terima kasih kak anash atas kata semangat tu..LOve U ketat2 tau heeeeee

      Delete
  14. Kesian JM...

    Bukan sebijik lagi tapi berbijik2 dia copy... Boleh saman ni, dapat gak duit raya nanti... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a kesian kat JM kan..huhuhuh

      ha'a betul tu copy bulat2 bukan empat segi ke tiga segi ker baru nampak lain sikit. ahahaha..kalau saman berapa leh dpt eh..nk jgk duit raya..coz time raya asyik bagi duit raya je

      Nasib baik belum masuk kategori CETAK ROMPAK

      Delete
  15. huhu..sama la..aduh camana la orang tu gitu..lawak lak ..copy sebijik sejebon..kalau cakap maklumat or info didapati dari blog JM or bagi kredit kat blog JM ok gak kot.aduh..mcm mcm ragam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Ciku,

      Terkedu smlm bila JM dpt tahu pasal ni..hahahah...bila di pikir balik..kelakar pun ada...ada jgk org mcm tu

      Delete
  16. jm,
    simpati atas nasib jm. ada gak manusia cam ni kan...tak paham betol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Syieda..itulah lah...haishh...harap2 dia berubah...jgn buat lagi mcm tu

      Delete
  17. Kucuri sebait sajak dari matamu...
    Sajak tentang bening telaga dan binar purnama...

    Kucuri sebaris puisi dari bibirmu...
    Puisi tentang indah pelangi dan senyum mentari pagi...

    Kucuri sebilah rindu dari senyap hatimu...
    Dan tajamnya menggores luka di jantungku...
    Adakah nyerinya sampai juga padamu...?

    ~ Sajak Pendek Seorang Pencuri ~ Sekedar Corat coret.He.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahahaha Tiga Lalat...mana dapat sajak nih..dari Usman Awang ke atau rekaan sendiri..hhehehe

      Pandai pulak bersajak berpuisi ni..mesti hati berbunga2 heeee

      Delete
  18. apa2pun...saya pengomen no 1 ...hahahaha.

    ReplyDelete
  19. itu maknanya JM ada peminat dalam diam. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tambah lagi, - ni komen lepas baca blog tersebut.

      tak malunya dia, dah la muka dia sebijik dalam blog. haishh mana nak letak muka tu. huhuhu

      Delete
    2. Dear..JM pun suka kalau ada peminat ni...tapi jgn lah berminat nk cilok org punga karya..ahahaha...KARYA Katanya..mcm lah hebat dgt kan...

      Delete
    3. Dan satu lagi..cantik orangnya...TAPI....ada kureng sikit :-) matilah kalau dia baca komen nih...minta maaf lah yer :-)

      Delete
  20. kurang hajar manusia...zura paling bencik org cilok2 idea penulisan cmni... aritu ada gk org amik gmbr dlm blog zura, tp dia masih kekalkan watermark zura dan bg kredit kt blog zura, kurang sikit hangen bdn nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Zura...my silent reader heeee
      ha'a..kalau ambik pastu bg kredit tak lah geram sgt kan..haishh..sape2 pun akan bengang kan

      Delete
  21. Ade jugak orang mcm nih.. :-( lainkali print screen je blog die. kasi semua org tengok..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Liz..JM pun mcm tak percaya..kalau tak kerana informer tu..JM pun tak tahu ada kes mcm ni..entah2 byk lagi entri yg JM tak tahu yg dia dh copy..huhuh

      Ha'a..good jgk idea tu :-)

      Delete
  22. sabo je laaa JM...tak baik btol org tu...ni kes malas tahap gaban la ni...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah DJ..kalau JM tak sabo..dh lama JM serang kat blog dia tu heeeeeeee

      Delete
  23. tu dia...sebijik2 dia copy paste
    nasib baik gmbar lain :)

    ada satu kes tiruu entry tu, dia siap pakai gmbar sama lagi...
    memang sengal :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy..itulah pasal..copy paste then tukar gambar je..kerja senang kan..

      yang tu lagi lah pemalas..betul2 sengal tu ahahah

      Delete
  24. Semalam baca kat tablet, susah nak komen.. ni baru nak komen!

    KESIAN! KESIAN KAT BOTH OF YOU.

    1. Kesian kat JM sebab entry dicilok sejibikkkkk sama!
    2. Kesian kat peng'copy' sebab dia MUKA TAK MALU COPY ENTRY ORANG TANPA RASA MALU & BERSALAH.
    Rasanya dia baca jugak komen2 kat sini.. pengajaran untuk dia.

    Udahlah beza 1bulan je entry.. sangat obviousla!
    Apa alasan dia agaknya ye? Mesti malu gila kehkehkeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kan..kan..TAPI paling kesian JM lah kan heeeeeee

      eheheh..JM harap2 sgt dia baca entri ni..pastu next time dia tak buat lagi kerja2 mcm ni dan buang tabiat suka copy paste from blog org lain jugak. Kalau boleh tak nak org lain jd mangsa mcm JM

      Delete
  25. seriusly?? macam tak percaya bila baca, ingatkan sikit-sikit copy gambar ke apa, sejibik tu jm...macam SM cakap, sampai part "MEME berbaloi :-)...C u alls on next entry...babai.." pun ada, dasyat la diorang ni...nak tergelak pun ada, tapi kesian dengan jm pun ada, ada jugak orang macam ni, hm...taktau nak cakap apa...kesian la dengan jm, sabar ek ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyyeeeeeeeee....salah sorang my feberet blogger dah komen heeeeee senyum riang

      Yer dear Orga, JM pun mcm tak percaya..bila ada org komen kata entry sama ngan budak tu terus je JM masuk baca..masyaAllah..terus darah naik wlupun tak ada darah tinggi heeee

      Tujuan JM kuarkan entri ni pun bukan nak malukan dia tu tapi sbg pengajaran, jika dia baca entri dan semua komen ni...dia takkan buat lagi kat org lain..biar JM sorang je cukup lah..

      Delete
  26. Salam JM

    Terkejut Yong baca dan compare....aissshhhhh.....memang nak kena luku kepala dan jentik dahi dia tu bagi bergerak sikit kepala otak dia tu....
    Dia udah minta maaf ke belum pada JM ?
    dia ni pendek otak sungguh......*&^(%$)#@!.... Yong menyumpah dia ni....elok kalau dia baca entry ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Yong
      Heeeee marah benar Yong je
      JM pun marah dan x suka dgn apa yg dia buat tu. JM pun harap dia dpt baca entri ni dan mengaku kesilapan dan jd diri sendiri. JM nk nasihatkan dia supaya jgn buat lg kerja2 mcm ni x pasal2 JM makin glamour lepas insiden nih heeeee apa tak nya silent reader blog JM dh ramai bersuara

      Terima kasih yong coz simpati ngan JM syg Yong byk2 muaahhhh heeeee

      Delete
  27. Hi JM,

    sedih sy baca entry JM ni...sorry lah lmbt komen...byk keje sikit..

    sy pun dh tgglkan komen kt blog pencilok tu...semoga dia berubah lps ni..JM jgn sedih2 yer..ramai yg support JM ni..nnt bulan puasa kt berbuka sama2 nak tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear DATT,

      Heeee..terima kasih support JM..dek kerana ramai yg komen entry dan bg support hati JM dah berbunga kembali..syg pada kwan2 semua muaaahh heee. JM pun sibuk gak lately..lambat sikit nk update citer baru dan singgah blog kengkawan..tapi dlm pada tu curik2 jugak masa nk baca blog kengkawan nih heee

      Nak berbuka sama2..bole2..leh kenal2..heee..email JM tau :-)

      Delete
  28. dah baca dah
    tapi ueang tu buat Bodoh je erk
    tiada ungkapan maaf atau rely seulit ayat pun
    tu lah manusia tahu nak senang je khen....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Dila,

      Itulah..mcm tak ada perasaan jer..rasanya dh lama dia tak update blog tu
      Maybe dia dh malu kot

      Delete
  29. Sorri dear..akak baru berkesempatan baca antri ni..
    Terus terjah ke blog sana..aduhaiiiiiii, kalau akak pun geram jugak..Ye lah, ingatkan sikit di copynya, rupanya sebijik..angkut semua sekali...kalau tak de idea, baik tak payah tuliskan..letak jer gambar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe akak..biasalah..JM pun kekadang sibuk telepas gak new entri from akak tu :-)

      Itulah yg buat JM bengang tu huhuhuh

      Delete
  30. Orang macam nie pun ada ek? Tak pernah tercapai dek akal nak copy terus entry orang sebijik2. Tapi tahap pemikiran dia mmg hebat habis. Hahaha. Takper, jangan risau, it's mean that dia suka benar la dengan entry nie. Look at the positive side. Marah mmg marah. Betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...dia mmg kreatif coz boleh terpikir nak buat mcm tu..

      tak pasal2 dek kes copy n paste ni JM glamour sekejap heeee

      Ha'a..ada gak rasa marah dan tak puas hati tu..tapi pasrah je lah :-)

      Delete
  31. x boleh baca dah pun...akak buka tak boleh hanya utk readers je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a dah tak boleh sbb ramai yg dah kutuk dia mcm2....tak pe lah...

      Delete
  32. Apa motif? Konfius saya mikirkannya. Serius saya kurang gemar dgn blogger yg simply copy paste tulisan orang lain. Just nak bykkan entri, nak tarik trafik. I mean klu niat nak kongsi pengalaman/ kenangan percutian, sure kita akan guna ayat sendiri kan,..yg pinjam ayat orang buat apa...angin saya mlm2 baca pasal ni JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..JM pun terkejut pada mula nya, sebab ada sorang reader ni tanya kenapa entri ni sama sebijik dgn entri si polan. Bila JM terjah blog beliau..ha'a lah sama je framework nye cuma tukar gambar je..ya Ampun..furst gak. Pastu ramai rakan JM yg x puas hati tegur beliau..lepas tu beliau sekat ID Jm daripada terjah ke blog beliau..tak pe lah..x simpan dalam hati pun

      ahaha....JM suka lah sama Farrah..rajin baca entri lama2 tu

      Delete
  33. Itulah nasib blog popular, entrinya bagus, ramai orang minat. Jadi mereka yang berminat ciloklah sikit. Kepada si-pencilok kalau nak pinjam orang punya pun mintalah izin dulu dan beri sedikit kredit kepada pemilik asal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam saudara JR : terima kasih sudi singgah blog pisican nih :-)
      Kalau di buatnya begitu tak lah terasa hangin sangat tapi kalau boleh jgn lah cilok...jadikan panduan or rujukan no hal

      Delete
  34. ramai jugak kena copycat entri ni, ada yang kata diorang pasang auto-copycat, that mean apa saja kita post, dia akan re-post jugak... sengal je orang camni... takde identiti sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun Sha Ayunie : akhirnya datang singgah sini...terima kasih..sis JM lihat je dari jauh di blog kawan2..nk sapa malu hihihi
      eh..eh..ada ehh kes yg mcm ni..arghh..kalau ada org mcm ni mmg tension..penat2 kita buat hasil idea kita sendiri main cilok tuk kepentingan sendiri

      Delete
  35. giler cadburry la blogger tu! berani2 ciplak hasil nukilan kak JM ni ek nak kena debik sedas! kot.. bru dia rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha..dear KopiO..sabar..sabar..maybe entri ni leh jadi pengajaran kepada org lain..buat dgn cara sendiri kan..

      Delete
  36. alahaii.. sabar ye kak.. xsalah copy tp kene la credit.. tuu baru btl.. copy pstuu snyap2.. ituu yg xptot..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..cik Nadyya..harap2 lah x de lagi org lain yg akan buat begitu

      Delete
  37. ikhlas kan saje JM.... ilmu dan pengalaman di kongsi bersama... acik punye entri bnyk kena copy paste

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh Acik pun pernah alami siatuasi yg sama eh

      Delete
  38. Huhuhu sedih kan bila apa yg kita tulus org buat mcm dia yg tulis..tanpa rasa bersalah mencuri hak org lain ...pelik btul la manusia sekarang ni ...macam2 hal..sabar ya JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak Lya...ingatkan kes curi duit je...cite dalam blog pun nk curi....haih!!! semua nak mudah

      Delete
  39. Agak2 laaa kan... Kalu budak si SS yang kopi teh blog Jay Emm ke blog SS... Jay Emm akan meroyan royan tak?
    * Saje tanya soklan carik pasal... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM x kan meroyan sbb..sbb sbb.JM suka SS hihihihhi

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352