You can click on me :-)

Wednesday, 24 July 2013

Holiday : Shenzhen - Windows Of The World

Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua,


"Windows Of The World, Shenzhen"

Hari ni JM nak story sambungan percutian di Shenzhen untuk hari ke dua - 04/04/2013 dah basi kiranya citer ni tapi baru nak keluarkan entri. Walaupun dah basi tapi still lagi wangi tau heee...

Hari kedua di sini kami akan ke Windows Of the World yang femes emes di kalangan pelancong tu. Mesti korang nak tahu apa yang ada kat sana kan..sabar..sabar..jap lagi JM citer.

Windows Of  The World - Introduction
Shenzhen Window of the World is a fantastic replica park situated at the Overseas Chinese Town. Here you can see vivid replicas of the world's wonders, historical heritages and famous scenic sites. Within one day, you can visit many reproductions of famous sites from different countries. For example you can find the Mahamuni Pagoda of Mandalay and the Angkor Wat of Cambodia here. European architectural splendors, such as the Eiffel Tower, the Ancient Athens, the Leaning Tower of Pisa and the Tower of London will carry you back to the cradle of classical European culture. Source from travelguidechina

Senang cerita WOW merupakan replica park yang menempatkan bangunan yang menjadi tarikan pelancong dari negara-negara yang berlainan. Tapi sayang Menara Berkembar KLCC tiada kat sini kiranya Malaysia tidak termasuk dalam senarai.

Tanpa membuang masa seawal jam 8.30 pagi selepas sarapan roti dan minum pagi kami mula bergerak ke subway untuk ke WOW.

How to getting there :

1. From Hoebei Station, take subway line 1 get off at Shijiezhichuang (Window of the World) station.
2. Stop at WOW Station Exit J
Fares : RMB10 

Dah sampai - naik escalator exit ikut pyramid ni
Admission Fee :
CNY160: adult; child above 1.5m
CNY80: child between 1.2~1.5m; senior citizen between 65~69 years old
Free: child under 1.2m; senior citizen above 70 years old
CNY50: Evening Show (after 19:30)

Openig Hours : 09:00 to 22:30

Recommended Time for a Visit : min 2 hours and more

Keluar sahaja dari exit J (Pyramid) tu...wooowwwwwwww..masing-masing mengeluarkan kamera dan mencari sudut yang cantik untuk di buat kenangan. Tak percaya..jom kita tengok gambar..tapi seperti biasa JM bukan kategori jurufoto profesional seperti blogger Kaki Berangan dan Janggel Trekker life yang mana hasil karya dorang lagi ohsemm. JM cuma guna compact camera je pastu tak pandai cari angle, so layan je lah gambar-gambar yang tak semegah nih heeee.

View from outside
Let's go bebeh
Mohon maaf ye kawan-kawan entri kali ni lebih banyak gambar dari berceloteh. Pintu masuk adalah melalui Pillar kat depan tu..naik je tangga tu ambil pamplet/tour map untuk memudahkan explorasi nanti sebab tempat ni luas. JM suggest kalau korang nak cover semua tempat kat dalam ni better datang awal pagi coz hari tu kami datang jam 9.00 pagi balik jam 3.00 petang..cuba bayangkan berapa lama kami kat sini. Sampai sahaja kat atas tu sesi bergambar bemula, sila jangan muntah darah tengok gambar dan aksi - aksi gedik kami ni heee.

Sebenarnya WOW terbahagi kepada beberapa slot atau area seperti :
1. The World Square
2. The Area Of Asia
3. The Area Of Oceania
4. The Area Of Europe
5. The Area Of Africa
6. The Area Of America
7. The Sculpture Park
8. The International Street

Jadi pilih area mana nak pegi dulu dan kalau rasa penat nak jalan kaki boleh naik kenderaan yang disediakan. Kami lebih selesa jalan kali sebab ingin menikmati keindahan dan kecantikan dengan lebih tenang tak perlu kelam kabut.

Area 1 : The World Square

The World Map Fountain
Egypt Gate
China Gate
Seee...banyak kan gambar..itu kira baru sikit...ada lagi..moh ikut JM...perasan tak baju JM warna oren tudung warna hijau...hahaha..belasah je janji color blocking katanya...Okey..dari China Gate kita ke europe pulak.

Area 2 : The Area Of Europe

Eiffel Tower, France

Nak pergi Paris belum mampu, boleh sampai di replika pun jadi lah..boleh feeling-feeling dah sampai sana..mana tahu ada rezeki kahwin ngan orang kaya..boleh travel dengan MAS pulak..hihihhi..nko berangan je lah JM. Bersebelahan tempat kami berdiri ni di sebelah kiri ada kedai jual souviner, penjual tu boleh cakap melayu sikit2 dan harga fridge magnet murah dan boleh tawar menawar lagik.

Triumphal Arch, France
Versailes Palace
London Tower Bridge
The Pisa Leaning Tower and Church, Italy
Cologne Cathederal, Germany
Guell Park, Spain  dan The Idllic Sight of Windmills and Tulips, Holland
Ha kan..JM dah kabor awal tadi, memang banyak sangat gambar dan ini baru sebahagian sahaja tau..ada lagi..tapi JM tak nak masukkan semua coz ada 24 bangunan/replika di europe area sahaja. Kalau JM masukkan semua mahu fengsan. Seterusnya ke Area Of Oceania - The Maorish  Dwelling -House dan The Sydney Opera House, Australia

Sydney Opera House, Australia
Moh...kita maju lagi ke hadapan untuk ke The Area Of Asia

Antara replika di area ni adalah seperti The Grand Palace Of Thailand, The Throne Hall of Kyongbok Palace, Itsukushima Shrine, Japan, Shiragasi Castle in Himeji Japan, Katsura Detached Palace Japan,  Fuji 4D Cinema, The Angkor Wat Cambodia, Shwedagon Pagoda, Myanmar (burma), The Merlion Singapore, Aabian Square of Islamic Mosque & Coffe Pot, Modhere Sacred Well India dan Bhaja Chaitya Hall, India.

Southeast Asian Waterside Village, Japan
Taj Mahal, India
Borubudur, Indonesia
Dah puas berjalan area Asia, kami nak ke The Area Of Amerika. Waktu ni masing-masing dah sakit kaki dan kalau korang lapar kedai makan di sediakan tetapi untuk non-muslim sahaja. Jadi lebih baik bawak bekal makanan sendiri seperti roti. biscuit dan air minuman. Semasa di Amerika aera masing-masing dah kepenatan, so kurang snap gambar. Member sorang tu siap bukak kasut jalan kaki ayam dek kerana kaki sakit...ahahah..gigih tak kami...peduli apa orang nak cakap janji kaki tak sakit.

View at Amerika Area
Jom balik...bye-bye WOW..kami dah penat dan lapar sudah
Selepas selesai explore di Windows Of  The World , kami mula bergerak balik ke hotel. Oh ya..terlupa pulak JM nak kabor kan kat sini, pagi tadi kami dan sedia check-out dan tinggalkan luggage di lobi hotel. Sampai sahaja di hotel kami terus pegi carik kedai makan. Seperti biasa JM pegi makan di restoran semalam. Order menu mahal sikit dengan tujuan untuk menghabiskan duit Yuan yang ada.

Menu hari ni - sebelum makan
Selepas - licin..tak  boleh membazir Allah tak suka..sebenarnya lapar heeee
Makan sudah, solat pun pun sudah..ye tak perlu risau..cakap je kat owner kedai tu kata nak solat sementara menunggu makanan siap, mereka sediakan ruang untuk bersolat. Jom kita ambil beg di hotel untuk ke destinasi seterusnya. Oh hoiiiiiii..waktu ni memang penat betul sebab masing-masing perlu bawa 2 beg troli menuruni tangga subway...kalau you ouls nak tahu..subway di Hobei Stn ni tak ada escalator..huhuhuh..cuba bayangkan macam mana kita orang angkat beg dengan kedua-dua belah tangan turun tangga subway tu..masing2 timbul musle...dah hilang keayuan heee

Destinasi seterusnya kami akan masuk Hong Kong...nak tahu kisah percutian di sana perlu tunggu lagi seminggu ye..perlu ambil mood untuk menulis di bulan puasa ni hee

Babai....Assalamualaikum!!!

63 comments:

  1. cantik nye boot !!!!! i loikee ur boot !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik ke..hhihi..terima kasih ;-) murah je beli kat Guangzhou

      Zura..ada blog tak..nanti leh JM singgah dan celoteh kat sana :-)

      Delete
    2. mesra alam betol la JM ni..hihihih... tengkiyu sbb nk tgk blog zura...

      http://jalanjalan-makanmakan.blogspot.com/

      Delete
    3. Hoyeee..JM mmg mesra alam semesta nii...ok..dah tinggal jejak kat sana :-)

      Delete
  2. Haah boot cantik! Jaket cantikkkk!
    JM pon cantik jugak. ehemm puji lebih skit.

    JM, nak tnya. pegi shenzen ni mmg direct tix dr msia eh? ke masuk dr hk? alamakk. ampon kene godek balik entry lama... byk terskip ni. sbb cam best je shenzen ni. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheh..ehemm..jgn la puji lelebih..dah terasa terangkat sampai ke bulan dah ni heeee

      Dear..mesti dah byk terlepas citer ni...JM travel from masia - Guilin - Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong - Msia...lebih kurang 10 hari you oulsss heee



      Delete
  3. dua jam je? mana cukup ler JM, aritu sy pegi pun mcm terkejar2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear, mmg tak cukup kalau 2 jam tu..min time duration kalau naik kend yg di sediakan

      hari tu JM kat sana dari jam 9.00 pagi - 3.00 petang..6 jam you oulss...puaas hati heee

      Delete
  4. wow.. macam kat paris.. heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zette,

      mcm je ehehehe..kalau lah dpt ke sana kan...alangkah bahagianya...

      Delete
  5. dulu pegi takat amek gambar kat luar je...
    tak cukup masa nak masuk ke dalam... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako..ruginya tak masuk..nampaknya perlu repeat nih

      Delete
  6. JMmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm (sebut nama JM sambil nangis laju2.. )

    JEALOUS TENGOK GAMBAR2 KALI NI.. JEALOUS TAHAP ULTRAMAN TIGA!
    Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. jeles jeles jelesss!
    Dua tiga kali baca posting ni sambil nangis laju2 dengar lagu Dendang Perantau.. uhuks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayuuu...cayang bucuk...jgn la nangis..nanti JM pun nk nangis jugak heeeeeeee

      Alahh..tak perlu nk jeles pun..JM ke Shenzhen je belum sampai ke Europe lagi heheheeh

      Meh sini JM nk pujuk...

      Delete
    2. Ahhhhhhhhhhhhhhhhh, tak kira, tak pi Europe tapi dah "cover" semua tempat menarik kat Europe
      tengok Eifel Tower tu mak makan hati deq nonnnnnnnnnnnnnnnn! hahahah

      Delete
    3. ahahaahah...kelakar lahhhh...itu replica je hikssss..tak sama mcm real punyer

      Delete
    4. tak kira ar.. janji dah dapat feeling2 bawah Eifel Tower, mak mampu bawah KLCC je nyahhh. hahahah

      Delete
    5. ahahahahaha...gelak sambil tergolek atas lantai dh ni

      ye..ye..ok..ok..JM pun dh speechless heeee

      Delete
    6. JM, minta maaf ye, nak tanya sikit, tempat yang JM labelkan Versailes Place bukan Arc De Triomphe ke?

      Delete
    7. Yer..tak per..JM dh check dalam map tu di Europe area tak ada nama monumen Arc De Triompe tu..yg tertulis/di labelkan adalah Versailes Palace. Salah eh..kalau salah..JM pun salah lerr :-)

      Delete
    8. Opssss...sorry..salah tulis...ye betul2...Versailes Palace tu tempat lain..jap JM betulkan...terima kasih lovelypresent4u ye..

      Delete
    9. JM, tu blog ayu jugak, tersilap sign in nama lain lak.. hahhaha.. ha ok2, bagus2 dah betulkan.. hehehhe

      Delete
    10. ahaahahah...lawak..JM ingatkan ada peminat lain smlm...terima kasih Ayu tolong betul kan..ha'a JM tersalah tulis tu..

      Delete
  7. best kan tmpt ni JM...suka pergi WoW...memberi inspirasiii gituu nak ke tmpat2 lain tu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..betul2..balik je msia..mula start menabung utk ke Japan dan Paris heee

      Tapi selepas DJ balik sana lah..DJ akan ke Japan next year kan..bestnyerrrr

      Delete
    2. hahaha haruss la menabung...hehehe inysaAllah tp trip jepun tu limited sket...takleh jalan sgt sbb bawak org tua...hehehe

      Delete
    3. limited pun tak pe..janji sampai...JM tetap jelesss tau :-)

      Delete
    4. suami akak dah gi sini... tapi orang lelaki manaler suka bergambarkan...
      puas hati gak kalau akak yang sampai ngan anak2...
      psss ::: JM redhakanjer yerk akak mengomen di tempat yang reply...
      ada masalah kat computer opis akakni ha... tu yang akak jarang dah meronda..
      lepaihni akak guna kekdahni ... selagi boleh mengomenkan...

      Delete
    5. terima kasih kak ..komen kat mana pun tak per..JM terharu sgt akak singgah sini heee

      kalau mcm tu akak perlu ajak husband lagi sekali..pegi ngan anak2 yg cute tu baru best :-)

      Delete
  8. WOW, JM sudah jalan-jalan satu dunia yek... jelezzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha En Mie, x perlu nk jelesss pun...JM lg jelezzz En mie dh sampai shanghai pastu next trip nk ke Busan pulak khennn :-)

      Delete
  9. dah cover satu dunia nampak?
    ok..akak surrender kalah dah...
    hehehe

    good to know you have enjoyed the trip...

    (kira duit syiling kat celah kapet kete..ada lagi tak belen nak top up tiket pi WOW)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe..Kak Anash....gitew katanya...

      mmg enjoy akak kalau dpt g jenjalan mcm budak kecik dpt jajan heee

      eheheh..untung lah ada gak duit jatuh dlm kete tu..alahh akak ni tak perlu budget byk pun nk ke sana :-)

      Delete
  10. bestnya...Paris...bila la Cik-anne leh sampai WOW nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik-Anne, lamanya menghilang..rindu sama kamu dan blog mu itue..bila nak update blog nih :-)

      Boleh je pegi....pujuk2 lah si hubby tu

      Delete
  11. lawa jaket hijau JM tu....gmbr2 pun cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih putri..makin kembang hidung JM tau ..

      bagi lah nama blog..nk baca nih..kat pc JM ni tak boleh nk acces pulak

      Delete
    2. smallpath.blogspot.com - Putrimaryam - Path of My life....blog x biasa2 je tu...

      Delete
    3. tak per biasa2 pun..JM nka baca :-)

      Delete
  12. Semua dah ada... tak payah dah nak pergi paris egypt bagai... jimat belanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe...ye betul betul betul...tapi feel dan udara nyer tak sama :-)

      Delete
  13. Aduh, tgk replika taj mahal tu.. rindu pulak kat taj mahal.
    Senibina chantek gila.. rasa mcm nak repeat lg tp tunggulah.. eekkeke.

    Errr nasi tu banyak ke sikit?
    Sedap ke tak? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh..dekdaa dah sampai sana rupanya..taj mahal...Laila Majnun :-)tapi tak sama cam replica ni..sana lagi cantik kan

      Sikit jer nasik tu...dua tiga kali ngap habis..mmg sedappp!!!

      Delete
  14. mmm...tak sampai lagi nih. padat banget entrinya sihhh!!

    kalini kite berkenan long jacket hijau awak pulak. hihihi~

    tapi jgn offer pinjam sebab kompem tak muat nyerrr. hihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sampai lagi ye GB..tak per..nanti kalau nk ke sana boleh refer kat sini yer :-)


      hihih..ari tu boot yer..sib baik tak muat..hihihi (nakal kan)

      Delete
  15. memula ingat wow lamanya kat JM habiskan masa kat sini...bila baca and scroll ke bawah baru tahu hikhik

    btw cantik jacket hijau lagi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MS, mmg lama JM habiskan masa kat sini dari jam 9.00 pagi hingga jam 3.00 petang :-)

      Kawan2 travel JM hari tu jeless..dorang tak dpt beli jacket kat sana coz tak ada size :-)

      Delete
  16. WAH best ar tempat nii.. Tak yah pi jauh2 dh . semua ada disini ^_^ JM travel berdua ja ka ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya,

      Kalau malas atau tak cukup budget nak travel jauh2..boleh pergi je kat sini pastu balik tunjuk gambar kat member kata dh pegi semua tempat dan negara ni mesti mereka percaya kan..around the world heehh

      Kali ni travel bertiga..sorang member tu tak suka bergambar..co dia lah jadi tukang ambik gambo heeee

      Delete
  17. wahh bestnye..teringin jugak nak holiday ke sana nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Liza coz follow blog JM..i will follow u tooo :-)

      Pergi lah...mmg best tau :-)

      Delete
  18. Wow bestnyer! Leh la masukkan dalam list my next destination. Anyway nice boot ye cik JM! hehehe.... tourist sangat!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yez..you must been there..nanti lepas ke sana..kongsi tau..

      My boot? eheheh Of coz lahhhhh heeee...i'm not terrorist :-)

      Delete
  19. Yg entri HK nanti konfim mnambah erti pnyesalan kat ayu sbb xsmpt nk book tiket murah aritu..nanges ar cmni lau x leh g hk-shenzen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AYu..lama tak updat blog..kerap gak JM jengah ke sana..tapi still citer lama :-)

      Aha..tak pe ayu..AA selalu buat sale..tak dpt pegi skrg..next time ada lagi :-)

      Delete
  20. Best ah JM sempat singgah Sydney. Saya duk round haritu, taksub sangat ngan Venice & harapan nak bergambar ngan House of Opera pun ke laut. Pegi time summer, panas terik tak larat nak jalan sangat dah.

    Next time nak duk Shenzhen lama sikitlah bole round2 tengok view malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank BibiErr singgah kat blog JM,

      Aha..kalau pegi time summber mmg perit sikit..tak best nk jln..coz panasnya lain mcm..

      Kalau mcm tu perlu repeat tau..pegi lama sikit..pastu leh tgk show :-)

      Delete
  21. Salam Sis JM... saya bru pestime kot komen kt sini..
    just nk tnya.. ok x klau dari HK ke shenzhen kita x bermalam kat sana...
    mybe pegi WOW pastu soping ckit2 mlm blk HK... train ada smpai midnight x.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Zairi Cake..terima kasih kerana sudi tinggalkan komen..
      boleh je buat trip dalam 1 hari..perlu keluar awal dari HK...then last train dari Shenzen jam 11.00 mlm

      Delete
  22. Bestnya, sis! Visit WOW ni ala2 cover byk tempat menarik seluruh dunia sekaligus :)

    ReplyDelete
  23. byk sungguh tenagan JM meround stu WOW tu . klu saya dah sah dok berlunjur atas jln ... heheheee

    ReplyDelete
  24. hahaha... dah sampai juga...

    kalo tanya nak g lagi ke idok... jawapannya - idok... hihihihi...

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352