You can click on me :-)

Thursday, 4 July 2013

Holiday : Summer at Guangzhou Day 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


"Day 3 :  02 April 2013 Last day at Guangzhou"

Alamak!!!!! baru JM sedar rupanya cerita JM jelajah China belum habis lagi. Last sekali entri Summer at Guangzhou Day 2 Part II..pastu JM sambung cerita pergi mencandat dan mendaki kan. Moh lah JM Sambung cerita di Guangzhou pada hari ke tiga. Kalau simpan lama-lama dah tak menarik nak di baca kan.

Mana JM nak mula yer..dah lama trip ni JM pun dah lupa..kejap nak buka buku catatan trip..kalau hilang buku azimat ni habislah...tak ada backup lagi :-)

Pagi hari ke 3 di Guangzhou kami bercadang nak ke Sun Yat-Sen Memorial Hall, Guangzhou Zoo dan Beijing Lu. Seperti hari-hari sebelumnya JM dan rakan makan di restoran yang sama sebab tidak jauh dari hotel . Kami merupakan customer pertama yang masuk ke kedai pada pagi tu. Nak tahu apa pilihan menu JM pada pagi ni....taraaaaaaaaaa

Nampak..masih lengang waktu ni
Sebelum..nuym..nyum..nyumm
Selepas..tengok..licin..Laporrr. ke Sedapppp ke dua-dua :-)
Destinasi 1 : Sun Yat -Sen Memorial Hall

Sun Yat-sen Memorial Hall, situated on the southern slope of Yuexiu Hill, was constructed between 1929 and 1931, a monument to Dr Sun Yat-sen, the forerunner of Chinese democratic revolution, by the people of Guangzhou and overseas Chinese.

The hall, a grand octagon building of typical Chinese architectural style, looks brand new because of reconstruction in 1998. The masterpiece of architecture history is created with a span of 71 meters (about 78 yards) without a pillar but significant outlooks and delicate interior designs. As an important place for conferences and performances, it can hold thousands of people with sound equipment. In the hall there is also a display gallery showing pictures and letters of Sun Yat-sen

Kenapa pilih nak pergi sini ...bukan ke tempat simpan orang mati..huhuhuh..saja nak kill the time..nak ambik view kat luar dan tinggalkan jejak je..tak masuk ke dalam pun. Kepada rakan-rakan yang akan bercuti ke Guangzhou, JM nasihatkan tak perlu lah pegi sini tak ada apa yang menarik pun.

How to getting there from Ximenkou Station :

1. From Ximenkou Station stop at Gongyuanqian Station
2. At Gongyuanqian interchange train to Line 2 (blue) goes to Jiahewanggang
3. Stop at Sat Yun -Sen Memorial Hall Exit D, and then cross the road..
4. Dah sampai..easy measy kannnn

Opening Time : 0800am - 0600 pm
Admission Fee : CNY10

Marilah tengok JM beraksi GEDIKssssssssss kat sini...hehehehe

Inilah memorial hall tu
Nampak..gedikss tak hehehehe
Ahaa....tengok tu betul tak cakap JM
Selepas dah puas bergedik santai kat sini kami bergerak ke Guangzhou Zoo pulak. Kalau travel sendiri ni tak perlu nak kejar-kejar masa...santai-santai je...relax dan comfortable kan.

Destinasi 2 : Guangzhou Zoo

It is one of the three largest zoos in China (the other two are Shanghai Wild Animal Zoo and Beijing Zoo), which is situated in the east part of Middle Xian Lie Road. With an area of over 42 hectares (about 100 acres) and large quantity of animal species, it receives about 4 million visitors from all over the world annually. After the previous over 50 years' development, it now has become a diversified place for animal exhibition, science education and entertainment.

Guangzhou Zoo has around 400 species with a population of over 5,000 animals. According to different categories, animals there are displayed in differently: insects, amphibians and reptiles, birds, members of the cat family and Corythosaurus. There are endangered species like the South China tiger and rarely-seen overseas animals like the Chimpanzee. Moreover, it has now successfully reproduced over one hundred species, and has become the leader of zoos in China for breeding animals like chimpanzees, Asian elephants and giraffes.


Opening Hours:  
08:00-16:30 (April 16th to October 15th)                          
08:00-16:00 (October 16th to April 15th)

Full-price ticket:  
Adults and children over 1.5m tall -CNY20: Zoo,  CNY20: Goldfish Garden,CNY20:  Animal Performance
Special fare 1 :  Chidren 1.2-1.5m - half price
Special fare 2 : Adults and children over 1.5m - CNY30 (including tickets for the Zoo and Goldfish Garden)
Special fare 3 : Adults and children over 1.5m - CNY30 (including tickets for the Zoo and Animal Performance)

How to getting there from Sun Yat -Sen Memorial Hall Station :

1. From Sun Yat-Sen Memorial Hall stop at Guangzhou Railway Station
2. From Guangzhou Railway Station tak le line 5 (red) arah ke Wenchong stop at Zoo Station
3. Get out from Exit B or Exit C

Sebenarnya kami singgah je kat Zoo ni tak masuk pun. Untuk pengetahuan blogger En Mie, kat sini lah JM makan sate kambing yang sedap dan marbeles tu 3 cucuk RMB10. Kepada sesiapa yang pergi China mesti cuba sate ni..balik Msia pun masih teringat-ingat lagi tau. Apa yang sedap nya?..meh JM nak describe sikit..bila gigit je daging tu..lembut sangat, tak ada bau kambing dan rasanya..wahhhhhhhh....kecur liur.

Zoo Entrance
Inilah rupa sate yang sedap tu..makan panas2 time cuaca sejuk...ermmmm nyum nyum nyum..nikmatnya
Selesai sudah bergambar di sini...gerak ke Beijing Lu shopping time. Hari kedua singgah sekejap je..just window shopping so hari ni shopping habis-habisan katanya. Banyak juga beli kat sini antaranya sudah tentu fridge magnet, handbag, brouch dan t-shirt. Leka menyopping katanya tak sempat nak ambik gambo tapi sempat snap pic ni..ader bran masuk kedai ni...

Pig Po?
Habis sudah cerita 3 hari percutian di Guangzhou..esok pagi 03/04/2013 (Rabu) akan bergerak ke Shenzhen pulak.

seee yooooooooooo...babai heeeeeeeee

22 comments:

  1. murahnya sate kambing tu. dlm 3 cucuk rm5 je. dah la besar2 isinya. jgn makan byk2 nanti darah tinggi. kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear..heheheheh...BAIK!!!!!
      Dek kerana sedap 10 cucuk boleh habiskan sebenarnya heee

      Delete
  2. pig po adakah beg2 situ dibuat dr kulit pig..hahaha. amboi JM possing sakan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah...JM tak tanya pulak..tak berani you oulssssssssss heee

      ehehehe..khen..berposing tak hengat donia eheheh....bila tgk balik gambar tu malu sendiri..tapi tempek jugak kat blog ni heee..

      Delete
  3. Ehem, patutlah sejak pagi tadi batuk2 je, ada orang sebut ghopanya...

    Sate tu memang mabeles kan. JM tak mintak resepinya... hehe

    HF, makan sate kambing tu banyak pun takpe, no hal punya, kolesterol pun lebih rendah dari lembu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheeheh...namamu sentiasa di hati gitewww..matilah lepas ni...utk pengetahuan, semua rakan dan pengkomen tegar sentiasa di hati JM tau heeeee

      Kalau mintak pun belum tentu dia nak bg kan huhuh..kalau dia bagi pun manalah JM nak carik daging kambing tu coz mana ada kt msia..rasanya lah

      kolestrol lebih rendah dari daging lembu..ini berita baik ni..leh mkn byk2

      Delete
  4. ok c u next entry.....hehehe

    bertabahla tunggu JM hupdate...arap2 sempat siap b4 kt pergi ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheeeh...dear..bila nak pegi ni..JM dah lupa lah..itulah asyik leka update citer lain jek

      Delete
  5. salam akak boleh tahu akak ke shenzhen-guanzhou ni bln bpe yer sebab saye akan ke sana bln 6 ini musim ape yer nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Rose,
      Akak pegi bulan Macc - Spring season...mmg sejuk..kalau bln 6 - Summer di Guangzhou dan Shenzhen..kalau summer tak best jln sbb hujan tidak menentu

      Delete
  6. betul betul.. yang peernah makan sate kambing tu saja yang faham.. plus diorang guna kmbing bebiri kikiki..
    akak JM penah pegi makan kat mee tarik warisan? ada kambing cucuk2 tuh.. rasa cem kat china gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT: ha'a satey tu sedddaaappp banget heeee
      Pernah dgr pasal restaurant ni tp belum pernah terjah tp dgr jgk harga nya pun boleh tahan jgk ehh

      Delete
    2. Sate tu baru tengok je dah terliur. Dagingnya nampak juicy & yummy!

      Delete
    3. betul tu..kalau Farrah berpeluang ke sana..harus cuba tau

      Delete
  7. KM pun ada memori di ghuazhou... masalahnya tak menyempat nak hapdate hahaha.. perlu emosi yg kental untuk ingat balik memori tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA : kalau memori lama mmg perlu memerah otak leww hihhii

      Delete
  8. Wah sate kambing..nampak sedapp tuuu.seronoknyer bercuti..walaupon sekadar tga hari byk tempat jugak JM singgah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Kak Lya..terima kasih sudi ke sini :-) sate kambing tu lebih sedap kalau nak compare dgn sate ayam, daging atau rusa...rasa x cukup 3 cucuk tu. Kami nye style wlaupun singkat semua tempat nk cover :-)

      Delete
  9. Amboiiii, bukan main lagi sis posing depan memorial hall tu ;)

    ReplyDelete
  10. perghhh haruslahh makan kamben kan tahun ni tahun kamben..kikiki sukaa kamben...very goattt..;P

    nak g guangzhou shopping..JM ade ctc shipping agent dok *wink*wink*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Cinet...muncul kembali..ke mana menghilang..sihat ke :-)
      ehem..ehem..nk pegi Guangzhou keww..ala...x de..pegi pun ri tu x pun x shopping sgt

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang