You can click on me :-)

Monday, 29 July 2013

Holiday : From Shenzen to Hongkong

Assalamualaikum dan selamat berpuasa kepada semua pembaca blog JM yerrrr,


"Hong Kong...here we come"

Perjalanan di teruskan lagi dari Shenzhen ke Hong Kong. Selepas percutian 1 hari setengah di Shenzhen, kami menghabiskan masa di Dongmen Pedestrian Street dan Windows Of the World (WoW) sahaja. Petang hari kedua lebih kurang jam 4.00 petang kami mula bergerak untuk masuk ke Hong Kong. Meh JM nak kongsi pengalaman perjalanan ke Hong Kong melalui Shenzhen.

Ini adalah percutian kali ke 2 JM ke Hong Kong dan kali pertama adalah pada 06-10 Julai 2012. Apa yang best sangat HK ni sampai JM repeat..ada pakwe hensem ke kat sana..no..no..no..bukan itu reason nya. Sebab utama adalah untuk visit ada certain places yang JM tak sempat cover on last trip. Kiranya kali ni boleh khatam semua attraction place kat sana..gitteww kekdahnya heee. Yolah..alang-alang dah sampai Shenzhen takkan tak nak masuk sana..sempadan je kan.

04/04/2013 jam 4.00 petang From Shenzhen to Hong kong

Direction to East Tsim Sha Tsui by Subway dan MTR from Haifu Hotel:

1. Take subway from Lao Jie Station stop at Lou Hu Station Exit A (Fare : RMB3)
2. Exit A - Lou Hu Comm Shopping Centre
3. Follow signage ke Hong Kong (2nd floor)
4. Fill in entrance from at China Immigration
5. Seterusnya Hong Kong Immigration
6. Selesai urusan imigresen terus ke kaunter tiket untuk ke Hung Hom (last station for East Railway Line)
(buy actopus card at ticket counter - HKD100)
7. Naik train from Lo Hu to Hung Hom Station
8. Interchange to MTR and stop at East Tsim Sha Tsui

Setiap perjalanan di Guangzhou, Shenzhen dan Hong Kong, map subway dan MTR mesti sentiasa di tangan sebagai direction. Kat sini JM kongsi Hong Kong Metro Map

Hong Kong Metro Map
Mari JM kongsi sedikit gambaran, suasana dan keadaan dalam perjalanan merentasi sempadan. Untuk makluman semua, pada petang itu ramai betul orang nak masuk HK, berpusu-pusu dan berasak-asak nak naik train termasuk pelancong dan orang tempatan. Tapi Alhamdulillah nasib kami baik dapat tempat duduk dan keadaan dalam tren dah macam ikan sardin dalam tin.
Lo Hu Train Station
Orang ramai mula menunggu dan berasak-asak untuk naik tren
Selepas 1 jam perjalanan dalam tren, akhirnya kami sampai di Stesen East Tsim Sha Tsui. Kenapa kami stop kat sini..oh yeahhh..kami akan menginap di Regal Kowloon Hotel you oulsss...dengar macam tido hotel mewah je kan heeee.

East Tsim Sha Tsui Station
Yer, sepanjang 3 hari di Hong Kong kami akan menginap di Regal Kowloon Hotel dan kenapa hotel ini yang kami pilih. Semasa rakan JM sibuk mencari hotel, beliau try search hotel kowloon ni kebetulan dapat harga murah (tengah offer time ni) di mana RM200++ berbanding dengan rate biasa RM400++ per night... apa lagi terus je booking. Trip kali pertama dulu kami pernah tinggal di California Hotel dan kadar bayaran semalam pun RM200++ jugak pastu bilik sempit dan nak solat pun susah. Terdapat 3 cara untuk ke hotel ni:

Direction to Regal Kowloon Hotel From Lo Hu/Lok Ma Chau (China Mainland) :
1. By East Railway Line to Hung Hom - Take the train dan gett off at Hung Hom Station
2. Interchange to West Railway Line to Tuen Mun direction
3. Get off at East Tsim Sha Tsui Station, Exit P2
4. After Exit P2, turn left dan go strainght dan Shangri-La hotel on the left side
5. Go straight on the Mody road and the hotel at the left side (opposite subway restaurant)
6. The hotel entrance is in Union Mansion
7.Duration in 5 minutes walk

Direction from airport by airport bus :
1. Take the airport bus A21 at the ground of the transportation centre
2. Get off at Mody Road, Chatham Road stop No 16
3. Turn left and walk on Chatham Road South (walk about 1 minute)
4. Turn right to Hart Avenue, the hotel entrance is in Union Mansion

Direction from airport by Airport Express:
1. Take the Airport Express to Kowloon Station
2. Take the free shuttle K4 dan get off at Park Hotel
3. Turn left and walk on the Chatham Road south (walk about 3min)
4. Turn right ti Hart Avenue, the hotel entrance is in Union Mansion

Akhirnya kami sampai juga di hotel dan masing-masing kepenatan. Malam tu kami lepas je dalam bilik dan layan movie je. Apa yang best berkenaan hotel ini adalah dari segi security di mana hanya orang yang ada access door card sahaja yang boleh naik lift masuk ke bilik maknanya perlu sentuh access door card tu di level floor dalam lif, kemudian baru lift tu bergerak. Bilik memang besar dan selesa. Di samping itu terdapat juga kekurangan di mana tiada WIFE dalam bilik dan hanya di sediakan di lobi sahaja itupun free Wife untuk tempoh 15min bagi setiap 12jam. Sewaktu kami menginap di California Hotel dulu free Wifi di lobi dan juga bilik serta tiada had penggunaan. Memang puas hati.

Hotel Lobby
Laluan ke bilik
Hotel Room
Habis sudah story perjalanan JM dari Shenzhen ke Hong Kong dan jika nak tahu apa yang JM buat di sini sila tunggu dalam next entry ye.

Entry ni agak pendek sikit coz itu sahaja yang JM nak cite sebenarnya. Kalau entry panjang pastu melalut je lebih, nanti you oluss bosan nak baca kan.

Till then...wassalam

62 comments:

  1. Murah utk bilik sebesar tue di Hong Kong. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a kebetulan time nk booking ada offer melompat lah kitaorg heeeeee

      Delete
  2. HK memang best kan JM....perfume, kosmetik murah...bilik hotel tu nmpk selesa sgt, California hotel tu dlm bgunn golden crown court kan, putri hari tu pun stay kat situ, stay kat guest house je, bilik ngam2 muat beg, ruang solat...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a HK mmg best klau pegi summer season ada sales rambang mata :-)
      Regal kowloon tu bilik mmg besar dan puas hatilah
      Ha'a california hotel kat golden crown court. Biasalah klau hostel kt HK tu bilik air pun muat2 je

      Delete
  3. selesanya hotel tu :D

    tapi mahal...untung la dapt rembat time promotion kan...ishhh syiokk2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg selesa bilik besar dan boleh buat kuak lentang lagik klau time x promotion jgn mimpi la nk tdo sana x mampu you oulsss

      Delete
  4. mewah nye hotel tuh...selesa sgt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura, ha'a Mmg murah time booking tu hepy sgt bila boeh tdo hotel mewah kt HK :-)

      Delete
    2. kalu nak book kena guna kad kedit kan..alahai zura laki bini tkde kad kedit....

      Delete
    3. Ha'a..ye betul..kad kredit amat berguna kalau time nak travel nih..kalau ada keperluan buat lah satu tapi perlu pandai manage :-)

      Delete
  5. boleh tahan cantik yer hotel tu... dpat half price plak.. ^_^ cepat JM tls entry seterus nya yer. nak tahu xtvt JM kat sna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee kebetulan dpt rega murah
      Tggu tau nanti JM update eh :-)

      Delete
  6. untungla duk hotel orang kaya ..aku duk hostel sempit je sob sob......

    ReplyDelete
    Replies
    1. HD, kebetulan je tu...festime pegi dulu dh rasa tdo bilik sempit berlaga2 montot pastu solat atas katil :-) pengalaman tul

      Delete
  7. wahh....... besar giler hotel dia RM200 boleh share 4 orang memang berbaloi-baloi la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a berbaloi sgtttt
      Verangan jd org kaya sekejap heeeee

      Delete
  8. laaa...pendeknya entry nih
    akak kunyah kurma pun tak abis haaa...

    exclusive sungguh hotel tul...
    akak? dormitary aje laaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee kejar masa nk bukak posa x leh panjang2

      JM pun x mampu nk tdo hotel mewah ni just kebetulan dpt rega murah klau x hostel jgk jd pilihan hati

      Delete
  9. kitorang dok kat 8 degree hotel kat kowloon. pastu tak sempat nak berMRT masa kat sana. next trip!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaaa klau mcm tu perlu next trip :-)

      Delete
  10. Bila nak balik ni, raya dah dekat... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe kelakar lah En Mie nih
      Alahhh sekali sekala JM nk beraya d perantauan :-)

      Delete
  11. Comey nya hotel ni.
    Berbaloi RM200/ nite, share 4orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tdo nyenyak je tau bila dpt bilik besar dan selesa

      Delete
  12. Replies
    1. Yer zette, kebetulan booking time offer n mmg berbaloi
      Klau dpt rega murah mmg JM rekomen hotel ni

      Delete
  13. Adoi JM, ramainya orang.. nampaknya memang kena packing barang betul2 kalau ke sana dengan anak sebab dengan orang ramai2 tu, dengan beg, dengan stroller, mesti huru hara saya dibuatnye.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu..itu kalau naik tren dari Louhu station..pastu pulak waktu petang mmg ramai coz termasuk yg baru balik kerja..better gerak tgh tak ramai sgt..kalau Ayu dtg dari Airport..tak seramai tu :-)

      bila nk ke HK :-)

      Delete
    2. Owh, ni peak hours eh..

      Nak bawak si kecik tu pi Disneyland.. tapi kena tunggu tabung gajah penuh dulu! hahahaha

      Delete
    3. aha..mana boleh tggal si kecik comei tueeeeee heeee

      Tabung Gajah?..besor tabung tuh..mahu setahun baru penuh kot heeee

      Delete
  14. Hi, nak tanya jenis ini bilik apa? hotel upgrade room? book kat mana? 2 double katil? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Irene,

      Superior Room..

      Boleh refer di Agoda.com...just find Regal kowloon hotel kong kong..then you can search any type of room that you want or you can refers here : http://jarimanistravel.blogspot.com/2013/03/accomodation-guilin-guangzhou-shenzen-hk.html

      Delete
  15. Memang berbaloi2 rega hotel tu kan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akak kebetulan time booking tu time offer. Muat tuk 4 org

      Delete
  16. dah baca ... sebab picture kat agoda, booking and etc single bed cukup utk seorg ... i tgk pic yg u ambil blh muat 2 org utk satu katil ... jadi picture yg u ambil memang superior type? or the hotel ada free ugrade utk kamu ... nak comfirm betul sebelum book sebab travel bertiga ... tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..waktu booking kami ambil superior room ( two single bed) spt dlm pic...bila masuk bilik wallah....terkejut sbb bilik besar muat untuk 4 orang..pastu tu kami booking time offer kalau skrg dh mahal..no extra bed..

      Delete
    2. Sigh ... bilik yg jarimanis tidur ialah Upgraded Double Bed Room ...

      Delete
  17. wak pon X penah smpi hongkong jugakk, Kong Kong penah lahh..ahHKs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kong kong kat mana wak hiksss pertama kali dgr nihh

      Delete
  18. alamak syiok nyer JM... rayani jalan gi manaler gamaknyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak, raya ziarah saudara kt kg je
      Lepas raya baru langkah jah heee

      Delete
  19. Ok, tak sabar tunggu N 3 perjalanan menjelajah H.Kong ni. Selamat berpuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Hanem, Selamat berpuasa jugak..

      tak sabar?...heee tggu nanti baca tau

      Delete
  20. macam eklusif je hotel ni jm...nak tau jugak, apalah yang jm repeat 2,3 kali ke hongkong ni...story cepat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer..mmg exclusive..sekali sekala tdo hotel mahah :-)

      ye..ye..mau story mory nih..tapi tak ada apa yg menarik pung

      Delete
  21. bestnya JM dapat rege RM200 untuk bilik hotel mcm tu! sangat-sangat berbaloi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheehhe...lompat bintang time tu

      Delete
  22. makaihhhh....besau nyer bilik....gila syokkk

    kita dulu duk hostel jer wak....budget ciput....nak solat pun terpaksa duk atas katil sbb tak lps bontot nak sujud....ekekekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaahah...JM pun ada pengalaman yg sama...trip kali pertama tdo di cosmic guesthouse dan california hote..mmg betul..bilik ngam2 je..jalan pun berselih bahu..sabor je lah..

      Time nak solat pun satu hal jgak..naik atas katil pastu bila berdiri tak stabil terpaksa solat duduk

      Sbb tu trip kali ke 2..ambil hotel selesa sikit kebetulan dpt rega offer..mmg puas hati lah

      Delete
  23. Salam kenal JM.
    Dah lama kak ikuti blog JM ni dlm diam, kali ni baru nak bersuara.. Seronok baca blog JM.. Kak berpuas hati ngan info yg sgt detail..sgt berguna sebagai panduan utk yg melancong buat pertama kali.
    Kak nak ke Hongkong Februari nnti, insya ALLAH.
    So, cerita Hongkong JM akan jdi guide kak
    tks for sharing that..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak Kak Reen,

      Terima kasih sudi baca blog JM...ala..jgn baca diam2..koen je lah heeee..Aha..itu tujuan JM tulis blog ni ..kepada first timer yg baru nk belajar travel tapi tak tahu caranya dari mana nk mula..di sini lah tempat utk di rujuk hiks..

      Aha..boleh..boleh..dah ramai ke HK refer blog JM ni dan mereka puas hati kerana sampai ke setiap destinasi dengan selamat...so hepy on coming holiday je

      Delete
  24. Salam kenal JM.
    Dah lama kak ikuti blog JM ni dlm diam, kali ni baru nak bersuara.. Seronok baca blog JM.. Kak berpuas hati ngan info yg sgt detail..sgt berguna sebagai panduan utk yg melancong buat pertama kali.
    Kak nak ke Hongkong Februari nnti, insya ALLAH.
    So, cerita Hongkong JM akan jdi guide kak
    tks for sharing that..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada blog..kongsi2 lah di sini..leh JM blog walking nanti...kalau ada member yg nak travel tapi tak tahu caranya..akak maklumkan kepada kawan2 tu..minta je dorang refer kat sini..free of charge..ahaksss

      Delete
  25. Assalam..hi JM,

    Nak tny.. korng x pegi Disneyland ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Nad Leee, sorry Jm bsru perasan komen ni. Ye ye kami pegi ke disneyland

      Delete
  26. salam jm.. dah byk blog baca pasal trip ke hk ni..uhh pening pala... ada satu sy nk tanye.. tukaran duit camne ye.. china guna rmb n hong kong hkd.. kalo dr guangzhou nk ke hk.. kena tukar duit ke hkd ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. D'Mas Gift : kalau byk baca dari pelbagai info mmg akan pening...byk perlu di hadam..ngak usah pening...trip kek HK paling musah yg penting pandai bawa MRT route dan tahu each location you want to reach. Ofcozz!! HK tak terima RMB only HKD..but kalau masuk Macau dorang accept HKD x perlu tukar ke PATAKA. So perlu tukar dari RMB kepada HKD

      Delete
  27. Hotel dan bilik tu memang nampak selesa. Kira boleh lepas lelah, relax & recharge battery sampai full.

    ReplyDelete
  28. lobby nampak macam hotel mewah ... tapi harga promosi not bad :)

    ReplyDelete
  29. bestnya dapat coffe maker macam tu ... boleh la fefeling orang kaya gitew :)

    ReplyDelete
  30. dua katil queen ke tu? ... perghh murah dan selesa gitew, best best :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352