You can click on me :-)

Monday, 11 November 2013

From GC to Sydney, NSW : Blue Mountain - Three Sisters

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


"Berbunga-bunga hati JM bila lihat bilangan follower makin bertambah...terima kasih kepada kalian semua..jutaan terima kasih kepada yang sudi baca dan komen kat blog JM ni..."


Kalau ke Sydney tapi tak pergi tempat ni seperti mamak makan nasi tampa kari...ehh..betul ke pepatah ni..Ke mana lagi kalau tak ke "Blue Mountain"

Okey...let's read my story...ikuti kisah percutian di Sydney untuk hari ke -3 pulak. Semua orang tahu banyak tempat menarik yang boleh dikunjungi selain dari Sydney Opera House,  Bondi Beach, Darling Harbour, Royal Botanic Garden, Paddy's Market, Hyde Park, Victoria Building, Fish Market dan banyak lagi lah...

Rakan blogger JM..siapa lagi kalau bukan DJ dan Syarleez, mereka juga telah keluarkan entry berkenaan Blue Moutain ni dan kalau nak baca entry versi dorang just click pada senarai blog yang JM follow disebelah kanan tu ye. Kalau berminat nak baca versi JM...sila scroll sehingga ke bawah :-).

Seperti biasa tidak perlu di ceritakan lagi.. mestilah keluar seawal pagi....tak boleh buang masa rugi maaa...Alright..let's go..siapa nak tahu direction ke Blue Mountain ni..angkat tangan...kalau tak ada orang angkat pun..JM tetap nak kongsi info ni dengan korang heeee.

Direction to Blue Mountain :

1. Tak kira kat mana pun korang menginap perlu naik train di Central Station
2. Sampai sahaja di Central Station perlu naik CityRail (Blue Mountain Line)
3. CityRail Blue Mountain Line is one of intercity train. Perlu semak dulu timetable before boarding
4. Pastikan pegi ke InterCity Platform (Platform 4 -25) to Katoomba Station. Kiranya any train with the destination to "lithgow", "Katoomba", or "Mount Victoria" will get you there
5. Single ticket fee to Katoomba Station AUD8.20 and AUD16.40 return ticket. Jika ada myMulti3 just tocuh je kat ticket entrance
6. The train from Central Station to Lithgow start at 8.24am and arriving at Katoomba Station around 10.19am which is recommended trains. This train is an express and slightly faster than the others which stop at all stations once into the Blue Mountain
7. Sampai sahaja di Katoomba Station, cross jalan pastu gerak ke kiri sikit end of building, then belok ke kanan jalan sehingga nampak Carrington Hotel di sebelah kanan.
8. Tunggu bas di bus stand yang terletak betul-betul di hadapan Carrington Hotel dan ada juga bus timetable
9. Naik bus bernombor 686 yang akan stop di Chocolate Factory, Echo Point dan Scenic World. So kalau nak ke Blue Mountain, stop at Echo Point. Kekerapan bas adalah setiap 30 minit.
10. Sampai sahaja di Echo Point, apa lagi...bergambar lah..takk nak tengok je view yang cantik tu heeee.

Ishh..susah lah JM, kalau sekadar baca direction je kurang faham..ok tak pe..meh JM kongsi gambar pulak untuk gambaran yang lebih jelas kan...

View sekitar George Street ..on the way ke Central Station
Nampak tak JM bawak beg bekalan makanan untuk seharian kami di sana
Sila follow direction ni...Platform 1 -15 Country and Intercity trains
Pastikan naik train Blue Mountain Line Platform No 4
Tunggu train di Platform 4 - pastikan semak dahulu timetable ada kemungkinan platform akan sentiasa berubah
Pastikan juga tunggu di platform yang betul ye
Sambil tunggu train tu nampak pulak mamat hensem...curi-curi ambik gambar...jahat kan heee
Hoyee..train dah sampai..let's go..kita naik train
Masuk je dalam train terus snap gambar gadis-gadis cantik ni...ishhh..JM....JM..pantang nampak benda-benda cantik ni...teruja tau...

Nampak tak gadis berbaju hitam tu...seperti patung
View sepanjang perjalanan ke Katoomba Station
Selepas beberapa jam dan selepas train berhenti di beberapa station akhirnya pada jam 10.19am kami sampai di Katoomba Statio. Tidak perlu risau kerana terdapat announcement setiap kali train akan berhenti di perhentian dan pastikan be carefull jangan tertido pulak dalam train tu....karang ntah ke mana-mana perginya. Let's go..katoomba....katombaa..katoomba...dah macam tarian di Hawai kan heeee.

Katoomba Station
Sampai sahaja di Katoombaa Station, pilih way out ke Katoomba Street
Cross jalan ke arah trolley shop tu..seperti pak cik bertongkat tu..pastu ke kiri
Keluar sahaja dari Katoomba station, cross jalan arah ke trolley shoppe seperti Pak Cik bertongkat tu, then ke kiri jalan je menyusuri kedai-kedai tu sehiggalah nampak Carington Hotel sebelah kanan jalan. Betul-betul depan hotel tu ada bus stand untuk ke Blue Mountain.

Tunggu bas kat sini
Ini lah view bandar katoomba
Tak perlu risau kerana terdapat jadual perjalanan bas di bus stand tadi
Bus ke Blue Mountain
Dalam jam 11.15 am bus no 686 - Scenic World/echo point/blue mountain pun dah sampai dan dalam 10min perjalanan je dah sampai ke Echo Point di mana terletaknya Three Sisters. Apa yang menarik sangat Three Sisters ni....Laa...rupanya BATU berkembar je like 3 adik beradik..nak tahu tak bagaimana leh dapat nama Three Sisters not Three Brothers nih...

THREE SISTERS

The Three Sisters is the Blue Mountains’ most spectacular landmark. Located at Echo Point Katoomba, around 2.5 kilometres from the Great Western Highway, this iconic visitor attraction is experienced by millions of people each year. 

The Three Sisters is essentially an unusual rock formation representing three sisters who according to Aboriginal legend were turned to stone.

Three sisters, Meenhi, Wimlah and Gunnedoo had a father who was a witch doctor. His name was Tyawan.

Kisah lagenda three sisters ni memang menarik untuk di baca...so kalau rajin refer kat SINI

Sampai sahaja di Echo Point...bergambar dulu...ini aksi wajib...

Eco Point Look Out - Dari sini boleh nampak Three Sisters tu
Ini lah Three Sisters tu...yang menjadi tarikan pelancong
Tapi jangan tanya JM yang mana satu adik..dan yang mana satu kakak..heee
Meh..JM zoom dekat sikit
Kemudian di sini terdapat touris information yang menjual soviner dan harga agak mahal, so boleh kalau nak beli sekeping buat diri sendiri sebagai kenangan. Selain three sisters boleh jugak kalau nak ke  Three Sister Walk, Prince Henry Cliff Walk, Giant Stairways dan Federal Pass.

Information Centre - ada jual souviner
Follow je direction ni
Camna leh bergambar berdua ni....BERDUA lebih baik kan
See...bagaimana kami boleh gambar berdua ni..aha...sedang kami pose maut sorang-sorang kat sini ada lah seorang pak cik ni dari India kalau tak salah offer diri nak tolong ambilkan gambar kami berdua...mesti dia simpati dengan kami...thank you SIR..kalau dia muda remaja seperti kami (mudalah sangat kan)...JM orang pertama akan minta dia bergambar dengan JM...ahahaha...DASArrr....Let's go..kita teruskan perjalanan..

Let's go..kita ke Three Sistes Track
Setiba je ke Three Sisters Track, kawan JM tak nak turun, so ambil gambar dari jauh je Three Sisters dari bahagian tepi.

View Three Sisters from the other side
Kemudian kami pun bergerak balik ke Echo point tadi dan menunggu bas yang sama untuk ke mana pulak ye?....oh ya..kalau nak tahu perlu tunggu next entry...dah panjang sangat entri ni..penuh ngan gambar jer..

Yang pasti bukan bas yang ini ye...
Jadi kepada rakan pembaca semua semoga sabar menuggu yer...babai...Assalamualaikum :-)

38 comments:

  1. Ohhh katoomba tu tetibe teringat daun ketumbar.. oh sorry komen merapu. Bilela nak sampai tempat camni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangeellllllllllll !!!!...hambek ko...nama mu ku sebut...lamat tak singgah ni....rindu nak dgr komen dari u tau hahaahha

      Ketumbar pun ketumbar lah...lain sebutan tapi bunyi nyer sama heeeeee...Alahhh...Jepun leh 2 kali sampai..kalau Sydney je anytime je...jgn lupa hajak kak Anash sekali :-)

      Delete
    2. Tu lah perkara pertama terfikir pun benda yang sama.. Katoomba is ketumbar? hehe

      Delete
    3. eheheeheh...betul jgk tuh...

      shh..geram betul..kenapa lah nak baca blog Nina kak opis ni kena BLOCK pulak..dah lama tak baca perkembangan Nina ni..last entry ke Bandung kan

      Delete
    4. hai? nape plak petik nama akak di sini?
      Akak bukan nyer suka sgt jln dgn Janggel tu....
      (abis la klu Janggel baca nih)...

      sysssss

      Delete
    5. Hhahaha....Janggel..dengar tu..mestilah sentiasa di petik sbb kak Anash sentiasa di HATI JM

      Delete
  2. Tahniah kerana followers bertambah..pasal JM rajin blogwalking blog kekawan... Thanks kerana menjadi pembaca setia. Tak treking ke Three Sisters ? Mesti bertambah slim nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh...mcm tu ker...what u give u get back eh heeee...Itulah JM ni suka sgt baca blog kawan2...nak tahu perkembangan TERKINI...so keep on writing tau...

      Makin bertambah SLIM..cam perli je ahahaha...tak boleh SLIM sgt..nanti tinggal TULANG :-)

      Delete
  3. JM nanti bila dah habis semua entry, sila compile jadikan buku, jual online.. saya jadi pertama.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.....En Mie...your komen tidak pernah mengecewakan JM tau....sambil baca sambil SENYUM heeeee...

      Tak boleh sampai tahap di bukukan coz bahasa penyampaian ikut suka hati jer..ada ke org nak beli..so utk En Mie JM hadiahkan PERCUMA je ahaksss

      Delete
  4. baru hari ke 3 ka JM.. heheee.. ada lagi tak cerita Aussie kalo ada cepat2 lah karang yeee.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya...kan...rasa cam dah berminggu-minggu tapi tak habis-habis lagi story kan..ahaha..sila lah jangan bosan yer ...byk lagi akan menyusul...penghujung bulan Nov belum tentu habis heeee

      Delete
  5. Kalau ikut track tu boleh sampai puncak Three Sisters tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sampai puncak..tapi sampai kat sebelah tepi ..leh pegang lah batu-batu tu...kalau SR ke sana..cer try...

      Delete
  6. ooo JM pi intai 3Sisters kut blkg..ktorg xsmpt la plk aritu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..pegi intai lebih dekat..leh beramah mesra ngan 3 sisters tu heee..ohh..tak sepat eh..tak pe tak pegi pun tak RALAT sgt

      Delete
  7. Jm...ahkak ternampak kat signboard tu ada tulis pitt st...ahah..kat situlah hotel akak nanti. Planning memang nak ke blue mountain juga...jm gi tak featherdale wildlife park ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..bila akak nak ke sana...BESTnyeee...Bagus tu dari Blue Mountain boleh terus ke Scenic World...Featherdale Park?..tak pergi

      Delete
  8. Mamat tu siap posing, so teknik curi2 snap JM telah berjaya dikesan. Lawa2 lah tempat kat Australia ni. Ish!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...dia mesti perasan HM nak snap pic dia kan..ataupun dia mesti perasan dia hensem...ahahaha

      Mmg cantik..pokok tak ada daun pun nampak cantik...lepas ke Macau..plan ke Aussie lak :-)

      Delete
  9. nasib baik JM dah tulis awal awal jangan tanya yang mana kakak yg mana adik...baru nk bertanya hehehe
    mamat tu macam dah ready jer untuk JM snap gambar dia...dia tahu tu
    btw congrats followers dah bertambah!!! tumpang happy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe....maybe yg tengah tu kakak dan kiri dan kanan tu adik..

      Ha'a..JM pun rasa camtu..siap bagi pose istimewa kan ahakss..follower ramai lah sgt..500 org pun tak ada lagi heee..gempak je lebih...BILA kita nak TRAVEL sama2 ni eh..ada gak tgk tiket ke Korea tapi tak ada sale...BEST kalau kita dpt pegi Autumn Season

      Delete
    2. Joms la JM...season tu dan molek sangat...nanti kita usha2 tix flight murah2
      Kalo jm jumpa nanti helo helo ms sama okay :-)

      Delete
    3. Hello Miss..Hello Miss...heeeeeeeeee...in sha Allah

      Delete
  10. JM. Salute u laa gigih dan rajin betul menulis secara terperinci, sesape yagn nak jenjalan ni buka je blog JM pasti akan sampai ke jalan yang benar..keep on jalan2 ye dan jgn plak tak nulis .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Hanem, Itulah JM...memang suka berkongsi info kepada rakan pembaca semua..dan tujuan sebenar JM tulis blog pun nk kongsi info, tips dan panduan travel kepada yang ingin travel secara backpack..kiranya one stop information centre lah kata kan heee..tapi penat lah sikit...

      Delete
  11. adakah ni tempat asal blue mountain coffee yang femes tuu?
    then, lawa la pemandangan dari lookout point tu.. tapi macam panas je cuaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha....JM tak pasti lak Dzuli..
      Cuaca memang terang dgn cahaya matahari tapi SEJUK...angin pun kuat..kalau pakai skirt kiranya kain tu akan terselak then leh nampok spender lah heee

      Delete
  12. bacani buat akak rasa klaua akak nak gi dalam masa terdekatni memang senang dan mudah ikutjer araahan dari blog JMni sure senang hidup....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye akak...follow je direction yg JM letak tu..in shaa Allah tak sesat heeee

      Delete
  13. ngeri jugak nak travel ni kan.takut sesat.ngeh ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...kalau sesat tu perkara biasa...sbb pergi tempat org kan

      Delete
  14. bile tgk gmbr2 gaung cm ni asek teringatkan jln Gua musang..jln blk kg zura...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaah..kalau camtu tak perlu pegi ke Sydney lah kalau nk tgk view mcm ni kan hikss

      Delete
  15. Cantiknya view kat three sisters tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : breathtaking! angin pun kuat waktu tu

      Delete
  16. cantiknya view ... uwaa nak pergi gak :p

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352