You can click on me :-)

Friday, 29 November 2013

Total Expences : Trip to Gold Coast & Sydney

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Story mory travel JM ke Gold Goast dan Sydney selama 10 hari 9 malam sudah berakhir dan kira nya JM ingin berkongsi kos secara keseluruhan yang telah di peruntukkan untuk trip kali ini.

Money..money...money..kalau banyak duit best kan
Summary of total expences :


Tiket Flight :

Kuala Lumpur - Cold Coast ( Air Asia) - 23/08/2013
(Flight Ticket +  Airport Tax + Fuel Surcharge) = RM299
( Luggage 15 kg + Meal ) = RM35
Total = RM334

Gold Coast - Sydney (Tiger Airways) - 28/08/2013
(Fare + GST Australia + Services Fee + 15kg Luggage)  = RM177.37 

Sydney - Kuala Lumpur (Air Asia) - 01/09/2013
(Flight Ticket +  Airport Tax + Fuel Surcharge) = RM537
( Luggage 15 kg + Meal ) = RM35
Total = RM572

Accomodation :

Islander Resort Hotel, Gold coast (4 night) = RM636.26

Breakfree On George Hotel, Sydney (4 night) = RM463.50

Total = RM1099.76

Entrance Free :

Theme Park Ticket (WB Movie World, Sea World, Wet n Wild Water World) : AUD 89.99 ( RM277.28) - depends on AUD rate
Currumbin Wildlife Sanctuary & Cruise Sightseeing : AUD49.95 (RM149.52) - depends on AUD rate

Total = RM426.80

Other Expences : spend duit pocket RM2023.40 = AUD670

Total keseluruhan percutian 10 hari 9 mlm for 2 city (Sydney & Cold Coast) ~ RM4,632.00

Berbaloi ke tak sebenarnya...rate hotel tu agak mahal..kalau leh tdo kat Malaysian Hall, Apartment atau Hostel bugdet must below than that.

Adiossssssssss....

82 comments:

  1. yeay abes dah....pasni kena update cite baru plak..vietnam?uss?hehehe

    ReplyDelete
  2. seronoknyer JM dapat harga tiket murah : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..time tiket murah je boleh travel :-)

      Delete
  3. nape dari gold coast ke sydney naik kapatebang erk ? klu naik tren / public transport lain tak blh ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada train dan bus tapi harga tiket lebih mahal dan masa lebih lama...rugi la kan

      Delete
  4. Replies
    1. ha'a...kos hotel agak mahal sbb lokasi agak strategik...

      Delete
  5. Ha nak tunggu citer Vietnam pula. By the way, murah lah tix JM dapat. Best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bibe...murah kan...ok2..nanti JM update..pesal JM tak leh komen kat blog bibie ek...asyik baca je tapi tak leh nk komen huhuh

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Eh xleh ye. Ntah la kenapa blog tu. Sometimes datang penyakit dia. Latest JM komen saya dapat. Banyak sangat spam tu yang saya moderate comments.

      Delete
  6. Oklah ni JM..10hari tu..standard lah kot 4K..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..JM pun rasa camtu..kalau g ngan agent lagi mahal ye dok

      Delete
  7. Replies
    1. Dzui...maybe leh dpt lagi murah...ni kan 2 country...each country oround RM2k...ok lah kan

      Delete
    2. kan...baru perasan yg accommodation almost 1/3..
      yelah, agak reasonable

      Delete
  8. Kira murah lagi tu JM..kalau ikut travel tour seorng pun dah rm 5999, itu pun 2 malam sydney dan 2 malam melbourne. memang murah aaa..tambang k/t tuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM5999 kan?...almost 6K tu...jadi better pegi sendiri kan akak..lebih jimat belanja kan

      Delete
  9. Sorang dah banyak camtu, kalau ngan family ****pitam****....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..kalau ngan family..perlu sama2 kuarkan belanja..kalau x bukan saja pitam..migrain terus :-)

      Delete
  10. gigil nak spend duit kat negara omputeh ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best kalau dpt pegi negara mereka..dah la putih2 ensem dan cantik lak tu...ahahah ensem seperti mamat Armsterdam yang bergambar sebelah Nana semasa di Bali tu hiksss

      Delete
    2. Gahahahahah!!
      JM..JM..JM...
      mmg mengusha mamat ensem adalah hobi lama aku..ahaks!

      Delete
    3. ahahahah...samalah kita ek..yo lah..org bujang kan...kalau usha pun bukan ada org marah hik..tapi skrg Nana dah tak boleh..JM je yg boleh sbb masih available hikss

      Delete
  11. Tq JM sudi share... T boleh kumpul duit sikit2 hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiks...setahun sekali leh ke negara omputih pun jadilah...kumpul sikit2 lama2 jadi bukit yo dok

      Delete
  12. Wah kn gigih kmpul duit nak g jmpa omputih hnsem ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksssss....sbb kat sini tak ramai yg ensem..pastu bila leh tgk mamat ensem rasa berbaloi..ahaha..dasar gatal kan

      Delete
  13. hotel tu agak mahal sikit tapi yang lain2 rasanya dah okey
    tapi hotel yg jm pilih hari tu semuanya memuaskan....kira berbaloi baloi lah kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..sbb pilih hotel yg betul2 lokasi strategik...ada je hotel yg lebih murah kalau nk save budget
      Ha'a..betul tu..mmg puas hati..tapi kalau budget kurang JM akan cari yg lebih murah cuma lokasi agak jauh dari city lah kan

      Delete
  14. Macam manalah boleh dapat harga tiket flight semurah itu, untungnya lah badan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Radin, ikut nasib je tu...tak selalu dpt tiket murah dan perlu sentiasa rajin usha website AA tu

      Delete
  15. Okay ler tu accomodation takat dlm RM100 lebih semalam. Yang buat segala2nya mahal ialah sebab tukaran duit depa tinggi setanding dgn USD. Itu psl kalau nak pi tempat2 berkos tinggi mcm nih kena pi lama2 sket. Dah alang2 nak parah biaq berbaloi tapi puas hati huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul statement kak Nori tu...JM setuju 200% ahakssss

      Delete
  16. reseonable lah pergi negara camtu. bila la nak pegi sana. insya allah blog JM akan jadi panduan. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..kan..JN pun rasa camtu...in shaa allah nanti turn HL pulak..takkan ke mana gunug di kejar heee

      ye..ye..boleh..boleh..nanti refer kat sini..coz kalau JM nk ke Xian pun akan refer blog HL tu hiksss

      Delete
  17. salam kenal ye JM….saya tak byk travel tapi suka tgk org travel. harap blh follow u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal kembali...nak follow my blog or nk follow JM travel hiksss

      Delete
  18. Wow murah dah tu kek JM hoi... hehehe (10 hari) memang berbaloi-baloi kalau jalan sendiri daripada ambik tour agency. plus lebih adventure. bile nak ajak iols dgn geng iols jenjalan sama? hiksss....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..akak pun rasa cam giut..sebenarnya bleh dpt kos below than that...kurangkan kos shopping tu..tapi ni jenis pantang nampak winter coat santek terus remat hahah..ye betul lebih adventure kekadang leh bertekak ngan member travel hahah..tapi BEST..nk join travel sesama2 ke no prob..cari lah tiket dan tempat mana nk pegi leh polowww

      Delete
    2. hehehe... i polowww (suria FM sgt taw)

      Delete
    3. ahaaaa...Saleh Yaacob lahhhhhhhh hiksss

      Delete
  19. banyak jugak kosnya tapi berbaloi bila dibahagikan dengan jumlah hari pergi bercuti.

    pandai 'manage travel' nampaknya?

    next???(tak sabar baca entry)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak anash...tapi masih lagi boleh challange cara travelhollicawesome..lagi jimat..tdo hostel...masih perlu byk belajar cara kak anash dan rakan travel tu...Next?..ok2 nanti JM karang hiksss

      Delete
  20. boleh tahan gak harga dia yerrrr.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kos tu boleh buat down payment kereta kan ahaksss

      Delete
  21. ooo hampir 5k jgk bajet semua sekali.
    Takpe takpe.. asal hati puas buleh tgk tempat orang.
    Apa gunanya kalau ada 5k tapi badan sakit tak buleh berjalan kann? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dekda...bila tgk balik cam mahal kan..tapi bila di pikr semula mahal coz tukaran wang australian kan tggi..ahaha..betul jugak..kalau badan sakit tak sihat..duit byk pun tak ada guna nya..tak leh jln2..baring je kat umah..heeee

      Delete
  22. duit bukanlar segale2nyeer., tapii segale2nye nak pakey duit cik JM kanns.,uHHUuuu

    ReplyDelete
  23. ye betul tu WAk..kalau tak ada 20sen pun..nak masuk tandas pun tak bleh kan skrg ni huhuhu

    ReplyDelete
  24. Sekali sekala nak jadi mewah tengah travel tak apa la kan Kak JM :D
    Duit dan travel.. travel dan duit.. tak boleh di pisahkan hahahaa..
    Duit pocket RM 2023.40.. huhuhuu.. boleh tahan jugak .. tak pe asal enjoy kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear..kalau RM2023 di Msia nilanya tiggi kan..mcm2 boleh buat dengan duit tapi kalau du AUSSIE bersamaan 670AUD for 10days..apa sgt lah boleh beli kan....

      Delete
  25. Replies
    1. In Sha Alla..skrg kan Emy tgh buat sale online..nanti ada duit lebih boleh ke sana...ahaaa..satu lagi nak ucapkan RIBUAN terima kasih coz JM dah terima FM yg cantik2 tu...tgh draft nk buat entry khas tau heeee

      Delete
  26. baagi akak berbaloi2 dahtu.. dapat lak gi oberseee.. kiranya oklertu..
    10 haritu.. gi merata2 lak tu.. pengalamantu penting...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan akak kan..kalau camtu kira around budget lah kan...setuju ngan akak....syg kak Zila hikssss

      Delete
  27. boleh tahan jugak bajet, tapi tiket flight murah jugak lah jm dapat, jeles!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, lama tak update blog..mana pigi....ahaaaaa.....boleh tahan lah kan..alahh..tak perlu jeles pun..hiksss

      Delete
  28. Bagi akak berbaloi sangat dgn 10 hari kat sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yee..JM pun sependapat dengan akak...kalau tdo hostel leh dapat murah dari total cost yg JM habiskan tu

      Delete
  29. wahh..mieza teringin juga nak pegi sini..ok misi gali duit!!!
    tq sis info terbaikkk,...


    www.hasyanaurah.com


    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha....misi gali duit..bukan misi menabung duit...ahahah..ye lah betul jgk tu...gali dulu baru simpan kan...in shaa allah kalau ada duit mana2 je boleh pegi kan

      Delete
  30. Zumal rasa harga tu berbaloi gak JM lagi pun dapat luang banyak gak masa kat sana kan... Sedara mara yang pergi banyak yang peruntuk kos lebih banyak. Zumal sendiri entah ler bila dapat jejak ke sana ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya boleh cut cost lagi tu tapi dek kerana tdo di hotel yg agak mahal itu sbb costly sikit. In Sha Allah nanti turn Zumal pulak yg penting skg dapatkan keje tetap dulu ye..pastu baru fikir nk melancong :-)

      Delete
  31. assalamualaikum ...

    JM,

    waaa... baru tahu kewujudan belog JM...
    Well done for the trips n tips...

    rasanya g sydney last year tu ntah2 kita sempat jumpa "hi hi bye bye" d tgh jala circular quay tu...
    hihihi...

    saya dah deraf nak buat entry pasal total expenses... tapi bizi sesangat... sampai ke sudah tak berjaya siapkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam nhhas : terima kasih kerana sentiasa support blog sis JM...sorry tau lama x terjah sana..almaklumlah baru balik bercuti..byk yg perlu catch up. sis JM ni perlu prepare cepat pasal entry total expences ni nanti lupa pastu leh jadi rujukan buat rakan reader jugak :-)

      Delete
  32. Puas juga sis travel ke sana,..10 hari 9 malam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Farrah...cover 2 negeri sekaligus Gold Coast dan Sydney kan...

      Delete
    2. Kira berbaloi2 trip sis tu, bawah 5k boleh travel sampai 10 hari...

      Delete
    3. itu dulu Farrah skrg dh x dapat huhuh

      Delete
  33. perhhhh.... nanges...pandai berbelanja...
    hahaha....

    JM owh JM... tetap nak ikut g korea .... tolong count me in...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul...emailkan sis JM alamat...nak pos ole2 Top Commentar Mei 2015

      Delete
  34. untuk 10h9m not bad bawah 5k ... boleh la nak saving ni, tunggu anak besar nak pergi berdua je cam brother MKL :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...boleh je Puteri Wanita...psst : nak minta PW emailkan JM alamat boleh...nak pos ole2 ToP Commentar Mei 2015

      Delete
  35. Lepas ni kita nak travel & buat budget leh buat style SS dan kitab2 nya kan,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut cara SS tu mmg completed betul cikgu Ceketed

      Delete
  36. Kecewa pasal JM tak pi melbourne....pasal JM antara rujukan utama saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta maaf Abe MKL...JM belum mampu nak jejak Melbourne...tapi ramai lagi rakan blogger yang dah ke sana boleh rujuk salah sorang tu Pak Lang dan CT Humairah...info dari mereka pun lengkap

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang