You can click on me :-)

Thursday, 21 November 2013

From GC to Sydney, NSW : Shopping time

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


"JM dah BALIkkkkkkkkkk.....korang rindu JM tak...oleh kerana rindu pada korang semua JM terus blogwalking rakan kesayangan...banyak betul story baru"

To all my blog readers...how's your day today....hamboi JM...speaking plak kekdahnya..buang tebiat ke apa...ahaha...tak ada lah..sekadar mahu menceriakan suasana kerana entry hari ke - 4 adalah shopping time..ni lah masa nya nak habiskan duit yang ada tu...aha...shopping lah sangat kan...

Hari ni kami plan akan ke Paddy's Market dan Birkenhead Point

Paddy's Market
- Operating Time : Wednesday - Sunday
- Closed on : Monday - Tuesday
- Operating Hour : 9.00am - 5.00pm

Kepada yang jauh dari city area like on George street tu boleh naik train stop at Town Hall or Central Station, then only 5 mins walk to Paddy's Market. Paddy's Market terletak dalam bangunan Market City, Hay Street.

Bagi kami tak perlu risau kerana keluar je dari pintu masuk hotel dah nampak Market City dalam 100meter dah sampai. Oleh kerana keluar jam 8.30 pagi, so kedai pun belum beroperasi lagi....jom lah kita bergambar dulu. Seperti JM maklumkan sebelum ni bersebelahan hotel adalah China Town dan jalan ke hadapan sedikit boleh nampak sign ke Powerhouse Muzeum, Darling Harbour, Sydney Aquarium, Madame Tussaud Sydney dan Hard Rock Caf.

Meh kita lihat view sekitar Market City ni di pagi yang nyaman dan sejuk. Mula terbayang di fikiran kalau lah boleh migrate ke sini..alangkah bahagia nya.

Market City - just a few steps from hotel
China Town pada siang hari - terletak bertentangan dengan Market City
Sydney Exhibition Centre - just jalan cross ke hapadan untuk ke Darling Harbour
Dah puas tengok gambar..jom kita shopping...

Aksi wajib - bergambar dulu kat entrance tu
For more information about Paddy's Market boleh refer SINI

Sydney's Paddy's Markets as Australia's original Market boasts products as varied as fruit, vegetables, clothing, CDs, flowers, homewares, sunglasses, jewellery - and is one of Sydney's major suppliers to the tourist with souvenirs and Australiana.

In two locations Haymarket and Sydney Markets 2129. Whether you are shopping for the whole family or a leisurely weekend shop our community markets provide Sydney's, and country New South Wales', vast population with quality family needs.
Entry to all Retail Markets is Free.

How to get to Paddy's Market at Hay Street

By train: Catch the train to Town Hall or Central Stations. It's only a five minute walk to Paddy's!
By bus: The Sydney Explorer stops right outside the door. Click logo to view Sydney Explorer site.
By Monorail: Alight at Haymarket station, right at the door of Paddy's!
By LightRail: Alight at Haymarket, right at the door of Paddy's.
By car: Parking is available in Wilson Parking Station off Quay Street and in the Entertainment Centre.
By car: Find directions for Haymarket in Whereis.com.au (choose Hay Street, Haymarket as your destination)

How to get to Sydney's Paddy's Markets, Sydney Market 2129

Sydney Markets is easily accessible by road and there is free parking for over 2000 cars on site. Just follow the signs to Sydney Markets from Parramatta Road, the M4 motorway or Centenary Drive. Alternatively, catch a train to Flemington Rail Station adjacent to the Sydney Markets site.
The Sydney Swap & Sell Market™ is located under Carpark V at Sydney Markets™, off Parramatta Road, Sydney Markets 2129.
By train: Catch the train to Flemington Rail Station and Paddy's is a 3 minute walk from the station
By bus: Click logo to view timetables. Catch the STA #408 bus from Burwood to Flemington rail station and 3 minute walk to Paddy's.
By car: Follow the Sydney Markets signs along the M4 Motorway or Centennary Drive. Free parking for over 2000 cars undercover. Opposite the Sydney 2000 Olympic Park.
By car: Find directions for Sydney Markets 2129 in Whereis.com.au (choose Austin Avenue Sydney Markets 2129 as your destination)

Meh ikut JM kita lihat apa yang di jual kat dalam Paddy's Market ni. Seperti biasa jalan dulu survey harga setiap kedai, jangan terus membeli nanti karang menyesal bila dah beli, tiba-tiba tanya harga kat kedai lain lebih murah..haa..salah siapa kan..

Boleh di katakan setiap kedai menjual barang yang sama seperti souviner, t-shirt, sweater, trackshuit, winter coat, Cds...kiranya semua ada kat sini. Bukan itu sahaja, di bahagian belakang ada jual pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran...murah sangat, JM beli 3 paket srewberry AUD3 dan 1 kg anggur tanpa biji AUD2. Memang tak dapat lah harga tu kat Msia dan kami makan sepuas-puasnya. Rasanya manissssss sangat.

Pilih...pilih..jangan tak pililh..fridge magnet yang paling banyak JM beli
Selain fridge magnet JM borong T-shirt di kedai pasangan suami isteri ni from Singapore kerana harga t-shirt kat sini lebih murah dari kedai lain, kedai no 504 boleh lihat di atas lantai. Hampir 3 jam kami kat sini dalam jam 11.00am kami bercadang untuk ke Birkenhead Point Mall..yang pasti kami pun masih tercari-cari kat mana tempat yang sesuai untuk tunggu bas.

Oleh kerana kami beli banyak barang kat kedai uncle ni, kami try tanya uncle ni bagaimana nak ke sana. Uncle tu agak surprise coz dia cakap tak ramai orang tahu tempat tu, so he ask we back...how do you know about this place. Kami jawab je lah..kawan-kawan yang bagi tahu. Uncle tadi bersetuju tunjuk arah ke tempat tunggu bas..hoyeee...settle satu  masalah.

Jadi janji ngan uncle tu dalam 11.30am kita gerak ke bus stand sebab nak tinggal kan dulu barang-barang yang di borong kat hotel..

Inilah uncle tu bersama isteri beliau - kedai No 504
Let's go kita ke Birkenhead Point Outlet Centre pulak ye 

Birkenhead Point Outlet Centre at Drummoyne, is the only place in Sydney where you can shop whilst enjoying the spectacular views of Sydney Harbour and browse through a huge range of your favourite fashion, food and lifestyle brands.

How to get there :

Birkenhead Point Outlet Centre is located just 10 minutes from the Sydney CBD and is accessible via car and public transport.
Birkenhead Point Outlet Centre
19 Roseby Street
Drummoyne NSW 2047

Direction to Birkenhead Point Mall (Factory Outlet) from Paddy's Market :

1. Follow direction to Powerhouse Museum
2. Find Harris Street which is bus stop is opposite to Powerhouse Museum
3. Look at bus timetable and take bus no 501
4.Stop at Shell shown in the pic below

Stop at shell
Jom ikut JM kita terjah apa yang best sangat di Factory Outlet ni..murah sangat ker..banyak ke discount. For more infomation please refer http://www.birkenheadpoint.com.au/

Follow je dirction to Powerhouse Museum
Tunggu bas di Harris Street, bus stop opposite Powerhouse Museum
View sekitar Harris Street
Timetable for bus no 501 - naik bas kat sini
Semasa dalam bas nanti pasti tekan loceng apabila nampak Shell di sebelah kiri dan Birkenhead Point terletak di sebelah kanan seperti dalam ambar di atas. So sampai sahaja nanti cross jalan dan follow jer sign.

Kedudukan SHELL di sebelah kiri jalan
Follow je sign ni
Akhirnya sampai di Birkenhead Point
The other way..boleh jugak follow each one of this direction :

1. Catch a bus from down the side of Town Hall - opposite the Queen Victoria Building. There are heaps of buses: 501, 504, 505, 506, 507, 510, 518, L20 (limited stops - you must have a ticket already) to mention a few. Get off immediately after the Iron Cove Bridge, cross Victoria Rd, walk a few hundred metres. You should see the Birkenhead Point sign on your right as the bus goes across the Iron Cove Bridge.

2.By far the most pleasant way is by ferry, however the service is really poor. Leaving Circular Quay on Monday to Friday are the following services: 7.10, 8.40 and 9.20, then in the afternoon: 3.20 4.35, 5.10, 5.45. If you went by ferry you could come back by bus, pick up any of the buses heading along Victoria Rd, most terminate at Wynyard or Town Hall

3. The best way and easiest is to go via ferry from wharf 5 at Circular Quay(not sure on the price).Otherwise there are many buses that pass close by on Victoria Road with a stop close to the Iron Cove Bridge,the short walk from there.These include the L20,520,515,500.You will need to have a ticket though to board the bus in the city as it is pre-pay.Just ask the driver for the closest stop.

Teruja tak tengok SALE macam ni
Sampai sahaja kat pintu masuk tu, terus nampak outlet ..apa lagi kawan JM yang sorang menghabiskan masa hampir 1 jam kat sini..JM just tengok - tengok je tak ada yang nak di beli. Jom kila tihat lagi apa yang ada kat sini.

Memang teruja lah datang sini..kalau lah JM ni JUTAWAN mesti belanja tanpa perlu fikir panjang
Kepada sesiapa yang nak beli produk CORELLE sini lah tempatnya..tapi pastikan ada extra luggage ye..kang tak pasal-pasal perlu bayar extra di airport nanti.

Produk Corelle memang murah kat sini
Puas sudah shopping kat sini, jom ikut JM kita ke Circular Quay untuk melihat view sydney Opera House pada waktu malam. Tak perlu risau..just tunggu bas di bus stop opposite SHELL tadi dan terdapat bus timetable so pilih je no bus dan destnasi yang di tuju.

Bus timetable
Sampai sahaja di Circular Quay, naik feri di Wharf 5 untuk ke Darling Harbour dan dari sana jalan kaki je balik hotel. So mari ikut JM kita layan panorama pada waktu malam pulak.

View sekitar Luna Park
Sampai sahaja di area Darling Harbour memang happening...dereta kedai makan di penuhi denga umat manusia, pastu ada jugak wedding function di atas feri, orang berasmara, minum-minum dan lepak. Dari sini boleh ke Madame Tussaud Sydney dan SeaLife tapi pastikan datang waktu siang kerana tutup pada waktu malam. Kami akan ke Hard Rock Cafe Sydney dan selepas tu ada persembahan bunga api pada jam 8.00 malam.

Hark Rock Cafe Sydney - Frust sebab banyak size dah sold out
Sempat lihat firework show
 Habis sudah perjalanan hari ini dan nantikan last story for last day at Sydney...

68 comments:

  1. kalau bawak mak mak ni sure kene tunggu lama kat tempat corelle tuh. hihihi.

    kalau jadik migrate sana roger GB tau! nak migrate jugak lah! huuuu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha....betul tu..Migrate?..eheeh..JM ni berangan je lebih

      Delete
  2. pompuan dan shoping tak dapat dipisahkan.... hihhihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul tu...kalau boleh di pisahkan bukan pompuan namanya ahakssss

      Delete
  3. ni kalau kaki sopping dating, mau berguling2 berbuih mulut kat sini ni...
    btw, adakah souvenir kami, datangnya dari sini? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kaki sopping tak sesuai berdating kat sini...buat sakit telinga je kena bebel ahaha
      Ahaks.....100% betul!!!!

      Delete
  4. brapa anggaran bajet kalau travel ke sydney?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Nana, selalu nampak Nana komen kat blog supermeng tu...salam kenal heee

      Aha..nak tahu anggaran budget ker...perlu tahu berapa hari nk stay kat sana dan type of accomodation coz penginapan kat sana agak mahal lain lah kalau tggal hostel atau malaysian hall...kata lah harga tiket flight paling murah RM500++ return + accomm RM200 per night X 5 night = RM1000, pastu transport kalau mymulti 3 AUD61 kalau sewa kereta harga lain pulak..jadi tolak tambah around RM3000 perlu ada dalam tangan...for save lah..maybe less

      Delete
    2. still bole ke dpt flight ke syd rm500++? time free seat tak jumpakkk tiket muroh. heee.
      salam kenal kakak. eh kakak ke. ntah ntah sebaye kite? heehe

      Delete
    3. Time free seat tu mmg perlu cepat2 grab jgn tggu esok nya...lepas detik 12mlm terus beli..ahaha..cam seram je bunyi nye..

      ALah..kakak JM lew yg sesuai..Nana lagi muda maaaa..so sweet plak tu

      Delete
    4. kebetulan plakkk AA announce free seats kannn~ macam sesuai sgt soklan i kat kakak ni. hehe mai kita tgk murah tak murah tiket ke syd.

      meremang bulu roma nak tunggu kol 12 malam tu..hee~

      Delete
    5. ha'a...berita baik nih..alau ada rezeki dptlah timet murah tu tapi cam biasa perlu cepat..dah ramai standby jam 12.01am tu...pastu asyik masuk waiting room jer..

      Jom..kita doa agar permudahkan urusan pembelian nanti..Leh Nana pegi Sydney hikss

      Delete
  5. oh akhir nyer pulang juga kak JM nie.. rindu sudah nak baca update nyer hehehee.. :D
    Tempat kat paddy's market and birkenhead point ni mcm tak ramai orang.. bagus la nk bershopping kan..
    kuat jugak Kak JM menapak ke sana sini smpai malam.. silap2 kalau jalan2 ngan Kak JM.. boleh semput saya hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lelama kat tempat org..masih teringat pada kwan2 kat sini..rindu nk baca update katanya...bila nk kluar entry borneo?

      Time tak ramai org baru puas hati nk memilih tak perlu nk bergasak2 ngan dorang..kalau tak RIMAS sambil buat tangan lentok hahaha

      Ahaa....je akak ni mmg kuat berjalan..selagi masih muda ni ahahah...perasan!!!..kekadang sakit gak kaki...duduk rilek2 jap pastu sambung balik...dlm kuat berjln pun tak boleh lupa kpd perintah Allah tu..ye dok

      Delete
  6. Macam sonok je kalau berkampung kat dalam Paddy Market tu heheh.
    Wow Sydney Opera House!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berkampung katannya..tak nk lah nanti kena halau...ahahah..kalau lah duit byk..boleh seharian kat dalam tu pun tak ado masa aloh...Itulah trade mark Sydney kan...

      Delete
  7. ofkos la rindu.. balik jugak ko nak.. nasib baik ingat cakap melayu.. tapi ada slang2 australia tak?? hahhahah
    seronoknya cikda tgk JM berjalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hikss..ye ker...muah...muah...heeee...hahahah..kalau lidah mkn sambal belacan ni dah keras..nk ckp omputih pun gagap2...ahahah

      Delete
  8. Stroberi ngan anggur pun manis2 belaka... tengoklah sapa yang beli...

    Saya berjanji tak akan shopping kat Paddy's Market bila ke sana nanti... boleh ke... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie...ahakssssssssss...kalau dah manis tu saper2 beli pun tetap manis kan...

      Aper.tak nak shopping kat sana..alah..kalau mcm tu tak ada lah sobiner tuk JM nanti

      Delete
  9. The only things attracted me is definitely the Kathmandu Sale and the row of Corelle!

    ReplyDelete
  10. yeaaaay JM dah balik!!!!
    boleh habis banyak duit nampak gayanya kalo ke Paddy Market hehhe
    adakah sobenier utk kengkawan JM dibeli disini?? 3 jam kat dalam tu.........terima kasih JM!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..kalau boleh nak borong semua yg ada kat dalam tu sbb mmg murah compare di Gold Coast
      Heheh..kat sini lah JM borong sobiner utk rakan2 blogger dan rakan pembaca kesayangan tu

      Delete
  11. alaa tak tau pun psal FO tu...rugi tak pi..eceh mcm byk sgt bwk duitkan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah aku dulu pun taktau ade DFO tu gak. tp agak ralat sbbnya kat paddy market tak beli jaket kulit tu. balik msia baru mcm menyesal. huk huk huk.

      Delete
    2. Dj, mmg ramai yg tak tahu pasal DFO ni..sbb tu time JM pegi hari tu tak ramai tourist from Msia..brg mmg offer gila2 lah...kalau tak bwk byk duit buat geram je tgk..

      Kepada HF, betul lah tu..ramai yg tak tahu..tapi kpd sesiapa yg baca entry ni mesti pergi ke sana..pastu standby duit byk2..Ha'a..kalau beli jaket kulit tu mesti lebih bergaya waktu ke Jepun hari tu..yg pasti jaket kulit yg kak Anash pakai cantik..nampak muda you ouls..

      Delete
  12. wahhhh pandai sungguh JM cerita. details sungguh! sgt berguna utk para traveller yg jenis malas nak carik info kat tempat lain nih. terima kasihhh JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jari Masam....aahaahahah....nasib baik bukan Jari Hantu

      Aha..blog ni sbg panduan yg malas dan juga yang tak tahu nak cari info..boleh giteww...ehehehe...tak per..kalau kita mudahkan urusan org lain..Allah akan permudahkan urusan kita...Tak Gitewww hiksss

      Delete
  13. Replies
    1. Syiedaaaaaaaaaaaaa....eheheh..mana menghilang ni..lama tak muncul ngan story baru

      Delete
    2. Sibuk sikit....napa napa napa napa napa jm tak hallo2 syida aritu?

      Delete
    3. Nak hallo..halloo..tapi tak ada NOMBOR contact :(

      Delete
  14. China town ni ada di mana2 kan JM.... best nya JM bershopping sakan yerrr.... FM tu lah Liya tengok geram sangat2.. macam nak cabut ja satu dr gambo tu . hikhik ^_^ Night view tu pon nmpak sgt2 lawa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..kat singapore pun ada kan..dorang ni mana2 tempat pun boleh survive...kalau tgk ke FM tu semua cute2 dan cantik...cam nak borang semua tapi bila tengok duit dah nipis terus pandang ke lain..kalau tak tangan asyik nk memilih je..

      Bila nk ke Sydney..cari lah tiket murah..mmg best sydney :-)

      Delete
  15. sonoknyerr jalan2ss ostolia kanns.,ehHHee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Wak...jgn kata ostolia..semua tempat JM suka..janji leh jalan2..kalau lah jln2 tu tak perlu kuarkan duit..lagi sonok!!!

      Delete
  16. JM. lepas ni kemana pulak? Hamboi ke obersea cam balik kampung jer haa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Hanem, tuk thn 2013 JM rest dulu..sambung semula on Jan 2014 heeee (maybe Kemboja)

      Delete
  17. bab shopping tu ai sangat suka JM
    nice view

    ReplyDelete
  18. Amboii banyaknyer FM... suka nengok.. teringin nak lekat satu kanggaroo kat peti ais umah heheehe..

    Ada jugak yang murah kat sana walaupun kebanyakkan org cakap barang dia mahal.. Bilalah dapat g darling harbour tu?? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahh.....FM yg JM beli hari tu dah sold out...kalau tak leh pos ke sana sekeping...tak pe..kalau ada rezeki JM ke Melbourne..JM pos yer ;-)

      Tak semua barang mahal..maybe dorang tak tahu ada barang harga murah tu..In Sha allah ada rezeki sampai nanti

      Delete
  19. Tahun depan nak pi Sydney....tgh mencari the lost aunty...jejak kasih.

    ReplyDelete
  20. Wahhh. Bestnya dapat soping......Corelle murah?????? Bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak MP...mmg murah akak...rugi kalau datang sini tak beli

      Delete
  21. Kalau JM migrate kat ostolia jgn lupa bg tau SR tau, nanti kalau terjah ostolia ngan Kak DilaBangi bolel cari JM... nak tumpang rumah..... ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppps... JM kenapa lak awak tak leh komen blog kita, tak ubah setting apa2 pun....

      Delete
    2. ahahaha...mingrate..JM ni berangan je kuat..kalau dapat kahwin org sana maybe kot...kalau betul JM dpt migrate..semua rakan blogger yg JM kenail..boleh je tumpang tdo kat umah tu heee

      Ha'a..mmg tak boleh nak KOMEN..pastu nk baca KOMEN kawan2 lain pun tak boleh..tak display lak komen2 tu..pastu try pegi PC kawan opis..pun sama jugak...entah lah sbb apa..furst gak..lepas baca tak leh nk komen huhuh

      Delete
  22. Salam jm..
    Lama x jenguk sini..sbb norh lama dah tak bukak blog..sempat layan fb ja... Jm ada fb tak.kalau ada, nama apa eh?
    Bestnya keja dia bercuti2 ja..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Norh..patutlah lama tak ada citer baru dan lama tak singgah sini. FB JM tu dah tak active..dh lama tak update kat FB :-)

      JM ni..jalan-jalan adalah satu HOBI yang tak boleh di tinggalkan hahaah

      Delete
  23. Huuu awatla gi tunjuk gamba2 souvenir tu.. rasa nak ngap semua.. kalau sy gi.. buleh gila jadinya tak tahu nak plh yg mana 1 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahaha..Dekdaa...sabor...saborrrr

      Delete
  24. cam ada lagi sambungannyer ni...
    alamak akak memang pengemar bangunan lama...
    esp yang terjaga gitu... rasa cam teruja jer tengok...
    memang kena paksaler model akaktu posing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak..ada lagi...last entry penamat...
      Kan..cantik-cantik..cam ada tak kena je kalau tak ambik gambar tu sbg kenangan....

      Delete
  25. Saya telah mencalonkan blog anda sebagai blog terbaik untuk food and travel blog setelah berbincang dengan rakan-rakan blogger. Calonan itu adalah untuk Himpunan blogger terbesar ayng bakal diadakan pada 14 Dis 2013 di Mines....semoga berjaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MKL...aper?..calonkan blog JM ker..alamak tak termasuk dalam TEMA tu sbb tak ada citer langsung berkenaan FOOD..ahaha..buat org ketawa je...anyway..terima kasih byk2 coz calonkan blog JM tu ye..

      Delete
  26. Replies
    1. Ahakss..kalau dah ada impian tu..In Shaa Allah..ada jalan nya....

      Delete
  27. Banyak tempat shopping kat Sydney tu yer JM... Cantik gambar malam kat sana tu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat shopping mmg byk cuma duit je x berapa nk ada..huhhu
      Cantik ke?..itu gambar dari kamera compat je..kalau guna DSLR mesti lagi ohsem

      Delete
  28. syoknya ... ni kalau takde duit, window shopping pun jadilah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. PW : ahaksss....harap2 x tergoda yek

      Delete
  29. Selalu kan,..sis travel ada letak limit budget tak utk shopping & souvenirs? Ke ikut keadaan?

    ReplyDelete
  30. Cantiknya view Sydney waktu malam. Luna park tu nampak lively :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang