You can click on me :-)

Saturday, 2 November 2013

From GC to Sydney, NSW : Royal Botanic Garden

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca blog JM yang di kasihi,


"HAAaalllooooooooooooooo....anybody home"

Waduh...waduh...lama betul tak update blog dan nak blogwalking kawan-kawan pun tak sempat....arghhh.....rindu dendam sama kalian semua.....curik-curik masa pepagi dan time rehat je jengah blog kawan-kawan tu...mesti korang pun dah tak ingat akan kewujudan JM ye dok....jangan lah macam tu JM masih setia di sini.

Story percutian di Sydney belum habis lagi dan sekarang dah masuk bulan November 

Siapa ingat lagi..last entry JM stop at Botanic Garden kan..okey...meh kita sambung story...Alahh..JM ni citer Sydney dah basi lah..ada lagi ke orang nak baca?...alah..biar lah..manalah tahu ada segelintir pembaca di luar sana memang menanti-nanti sambungan entri ni kan..

Dari Sydney Opera House tu boleh ke Royal Botanic Garden just bersebelahan je dan tempat ni memang ramai orang berjoging, bersantai dan ada yang duduk lepak-lepak bersama pasangan (part ni yang JM Paling suka ehehehe).


Royal Botanic Garden : From Opera House Gate to Mrs Macquaries Point
Sebenarnya dari Opera House Gate kami nak ke Mrs Macquaries Point sebab dari sana boleh dapat view OPH dengan lebih jelas dan nak bergambar di depan Mrs Macquaries Chair. Cuba lihat gambar kat atas tu kedudukan  Mrs Macquaries Point.

Mrs Macquaries Point : Vantage point for photographing the Opera House and Harbour Bridge
Mrs Macquaries Chair : An early 19th century carved rock ledge seat from where Elizabeth Macquarie, the Governor's wife, watch the Harbour (ahahahha..sbb tu JM nk ke sini...berangan like Governor's wife)

Tak jauh dari OPH gate to Mrs Macquaries Point ni dalam sepoloh minit je..walaupun cuaca panas...dingin je tak perlu pakai jaket..

Tu ha..10 minit je nak ke Mrs Macquaries Point
Kalau nak ke tempat lain..follow je sign yang ada tu ha
Sambil jalan-jalan tu...snap lah gambar barang sekeping dua buat kenangan....Ini lah gambar dan suasana di Botanic Garden tu.

Walaupun jam 11.30 pagi..cuaca panas tapi dingin...ramai je orang berjoging
Nampak tak...walaupun tengah boleh tido santai-santai lagi
Luas garden ni...penat jugak lah kalau nak round semua
Jalan...jalan..jalan...sambil santai-santai akhirnya sampai lah tempat yang dituju...

Turun ke bawah nati akan jumpa Mrs Macquaries Chair tu
Mrs Macquaries Chair dari sisi
Nampak tak Chair tu..aha..
Dari sini lah Mrs Macquaries tu dapat melihat Sydney Opera House dengan jelas...TAK PERCAYA?...meh JM buktikan...ini adalah bakal isteri Gabenor mana ntah...jadi model...ahahah

Aha..betul tak..boleh nampak dengan jelas kan..sila abaikan model itu.
Jom kita lihat lagi apa yang ada di sekitar Mrs Macquarie's Point ni.


Apalah yang menarik tentang toilet ni...siapa tahu?..apa? tak tahu..ok tak per lah..jom ikut JM kita ke destinasi seterusnya.ke mana lagi kalau bukan ke Bondi Beach. JM lihat jam di tangan pukul 2.00 petang, so terus gerak ke stesen bas yang terletak di Circular Quay train sation. perlu patah balik ke SOP (Sydney Opera House). Seperti yang JM pernah khabarkan sebelum ni walaupun jam 2.00 petang masih ramai lagi orang berjoging dan beramas mesra...SEBAB APA?..sebab cuaca yang sejuk dan nyaman..

View sekiar luar OPH : Ada orang berjoging, berdating, makan tengahari dan membaca
Akhirnya kami sampai semula di Circular Quay train station..bukan nak naik train tapi nak naik bas ke Bondi Beach. Kat sini ada banyak bus stand dari A sampai E kalau tak salah JM dan setiap bas stand tu ke destinasi yang berlainan.

Circular Quay Train Station
View sekitar Circular Quay Train Station
Bus Stand menyediakan informasi jadual perjalanan dan destinasi bas
Okey...kawan-kawan...untuk story perjalanan ke Bondi Beach...bagaimana nak ke sana, which bus and bus stand nak tunggu, bus no berapa dan kat mana nak stop...boleh tak JM sambung dalam next entry...boleh la...boleh la....dah penat JM mengarang ni heee....macam lah panjang sangat menulis nyer...gambar je yang banyak..

So akhir kalam...nanti JM sambung yer....selamat berhujung minggu & happy deepavali...pesta CAHAYA

46 comments:

  1. Tulis jangan tak tulis, saya adalah pembaca setia anda. Bunga-bunga deme cantik, memanjang macam lalang,

    ReplyDelete
    Replies
    1. MKL..yeayy..terima kasih...to chee..to chee heee..

      Delete
  2. cun la view opera house n bridge dr mrs macquaire point tuh...rugi tak pegi...hehuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'aa..DJ tak sempat ke sana kan..tak per..ada lagi ke istilah next time hiksss

      Delete
  3. 1) JM kalo dah jumpa calon pasni ajak dia dtg sini lepak tau hihi
    2) kat garden tuh boleh picnic tak? tengok rumput camtu rasa macam nak guling-guling cam drama hindustan kekeke
    3) apesal model tu gambar jauh nau we want close up :p
    4) berjoging dan BERAMAS MESRA???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs,
      1. ahahah...kalau dpt calon JM nak ajak ke Paris...gitewww
      2. Boleh...ramai je lepak2 sambil mkn2...nk guling2..ahahah..nanti semua org tgk
      3. Alah..model tak berapa nak cantik..so biar lah jauh sikit
      4. ahaaa..itu adalah aktiviti WAJIB hahahaha

      Delete
  4. Replies
    1. Alahh..itu jer heeeee...mana pegi..lama tak update?

      Delete
  5. JM update je. Mana tau 1 day i nak pegi pulak. hehehe. Setia membaca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lin, rindu sama kamu...naper lama tak update...dah masuk umah baru lom..dah siap dekorasi eh..
      Setia membaca?...terima kasih...makin semangat JM nak menulis :-)

      Delete
  6. Cantiknya kerusi tu..cantik cantik sangat.Real..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nk duduk atas kerusi tu fe feeling like isteri gabenor heee

      Delete
  7. suka tempat yang leh baring2 n banyak bunga tuu.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. TB, lama JM tak jengah rumah TB..nanti senang2 kita singgah yer hikss

      Ha'a..taste kita sama..JM pun suka..dengan angin sepoi2 bahasa plak hermm... :-)

      Delete
  8. fuiiyooo.. sempat lagi berjogging sakan di sana :D
    patut slim melin je kak JM ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp...bila masa pulak akak berjoging...akak TENGOK org joging adalah heee...hai cik adik..dah balik SEMenanjung belum ni...nak tahu citer ke Borneo tu

      Delete
    2. belum la kak JM.. baru sampai Beaufort nie.. esok baru akan naik train ke Kota Kinabalu.. :D

      Delete
    3. Epy holiday...hati2 di tempat org yer :-)

      Delete
    4. dah hati2.. tapi perasan hati lak tak leh jaga tgk orng2 sabah yg comey2 nie hahahha :P

      Delete
    5. ahahaha...part tu mmg tak boleh nak tolog..tak di nafikankan org SABAH mmg comei dan hensem...COZ ahkak pernah TERPIKAT ngan org sabah TAPI syg..dek kerana ahkak ni tak COMEI..dia pilih org SABAH jugak huhuhuh...belum ada JODOH kot

      Jgn2...TTboy dah terpikat ngan org sana...leh mkn nasik minyak tahun depan nampak heeee

      Delete
  9. Park org2 putih ni mmmg sentiasa cantik aje kan...nyaman dan tenang... kalu tertido tu, main sampai ptg baru bangn...he..he... masa JM p ni, cuaca sejuk ke atau suam2 kuku ke..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. main=mahu..type plak...he..he..

      Delete
    2. ha'a betul tu..JM yg tgk ni pun terasa nak baring2 atas rumput tu sbb cuaca dingin wlpun ada matahari...mmg boleh tertido sampai ke malam...seperti tdo dlm bilik aircond tu heee

      Delete
    3. Patutlah..JM baca berulang kali :-)

      Delete
  10. hai JM,,, Liya memang tertunggu sambungan ceta JM hehehe,cntk betol bunga2 kat taman tu kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Lieya..ni yg buat JM bertambah semangat nak menulis ni heeee

      Delete
  11. Tulis jer...akak peminat setia JM tau..

    ReplyDelete
  12. Bila nk repeat cni ag...ayu nk ikut sobsobs..jm souvnir ayu xsmpt pos ag nati ayu dh pos ayu email ehh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu..meripit?...huhu..maybe after beberapa tahun coz nak ke tempat lain dulu....aha..ok2..boleh2..terima kasih tau

      Delete
  13. Rindu nak baca entri JM... belum ada entri lagi ye...sabar menunggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu nak baca entry ke rindu sama JM..ahahah..jgn marah,,gurau2 jer...tggu tau..ada masa free nanti JM update ehh..

      Delete
  14. wak pon teringat dulu2 disana disana..,iiiHHKks

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke Wak...ahaksss..bila nk pegi lagi?

      Delete
  15. basi tak basiler JM.. sebabnyer entri JMni semuanya fakta bukan auta.. jadi kalau ada yang berhajat nak ke sana mst ler tercari2 faktakan.. jadi tentulah perlu jugak buat entrini...
    akak lagiler teruk gi Gambang jer kot entri rasanya ada lebih dari 5 kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul ..setuju ngan akak..

      JM suka baca entry gambang tu..mcm2 info yang di kongsi..mmg menarik..tapi itulah..kalau JM ada anak..sure bawak ke sana.. :-)

      Delete
  16. suka tgk mat salleh baring2 kt padang mcm dlm muvie tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padang di Aussie mmg sesuai tuk beriadah dan baring2...kalau nak tahu nanti JM tunjuk gambar padang di Hyde Park..ada tu yg buka baju..perempuan..kiranya nampak lah baju dalam tu..baring selamba je..sbb cuaca sejuk..JM sempat gak skodeng...jahat tak heee

      Delete
  17. singgah sini...baca dan terus membaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL : opsss....bukan dh baca ke entry ni hikss...terima kasih :-)

      Delete
  18. Bulan birthday JM yer... Bila agaknya tu? Apa pun happy birthday yer ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal : awal sgt tu wish my besday hikss

      Delete
  19. wowww..last year Lisa ada travel ke Aussie, bulan 9. xde rezeki nak jumpa JM.heheeh. Sebut pasal Botanic garden tu, Lisa teringat pengalaman lucu my friend kena kejar dengan bangau (xtaulah nama menatang tu) kaler putih..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisa : ahaha...kena kejar ngan bangau..festime dgr nih

      Delete
  20. cantiknya aussie ni kan ... bunga-bunga pun subur aje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteri Wanita : view mmg sgt cantik plus cuaca yg nyaman ye..ohh..JM jatuh cinta hihihi

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352