You can click on me :-)

Wednesday, 6 November 2013

From GC to Sydney, NSW : Bondi Beach

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


Alahai...bila lah nak habis cerita Sydney ni....lama-lama dah lupa apa yang nak di tulis kat sini tetapi JM akan cuba kongsikan kat sini yer..kalau rasa malas nak baca tu..tengok gambo je lah...

Seperti yang dijanjikan dalam entry ynag lepas kami akan ke Bondi Beach, sebutan yang betul adalah (Bond-dy/bondai) Beach. 

Bondi Beach or Bondi Bay (/ˈbɒnd/ BON-dy) is a popular beach and the name of the surrounding suburb in Sydney, New South Wales, Australia. Bondi Beach is located 7 km (4 mi) east of the Sydney central business district, in the local government area of Waverley Council, in the Eastern Suburbs. Bondi, North Bondi and Bondi Junction are neighbouring suburbs. (source from WikiPediA)

Bondi Beach is one of Australia's most famous beaches and among the world's most well-known beaches. The beach is roughly a kilometre long and is patrolled by lifesavers who make swimmers stay between the yellow and red flags.  

How to get to Bondi Beach :
- You can reach there by BUS or Train

Bus: Catch any bus marked 380 or 333 but make sure it's marked Circular Quay not Bondi Junction. The trip to Circular Quay takes 45 minutes on the 380 bus, and about six minutes less on the 333. All 381 and 382 buses terminate at Bondi Junction. 

Train: Catch any bus (Bondi Junction or Circular Quay) and change to join the train at the Bondi Junction interchange. Follow the crowds. This is generally quicker on weekdays especially in peak hour, but not as scenic as staying on a bus for the full trip to the city. 

For MORE information about Bondi Beach, please refers here : http://www.bondivillage.com/

Jom ikut JM ke Bondi Beach...

Apa yang best sangat di Bondi Beach ni....perlu ke nak ke sana..Ahaaa..jangan tak tahu..macam-macam boleh buat kat sini antaranya :

1. Obvious things - Swim, Surf, Sunbake, Shopping
2. Walks and exploring - Walk round the blok, coastal walk south to Tamarana and Bronte, coastal walk north to Watsons Bay and The Gap, walk down from Bondi Junction to Bondi Beach dan walk across to the Sydney Harbour at Rose Bay.

Source : National Geographic Traveler
(1) panoramic lookout at the end of the street. Survey Australia’s most famous beach and the craggy cliffs jutting south to Coogee.

(2) Bondi Beach, but if the sea is rough, backtrack along Ramsgate Avenue instead. There are strong currents and rips at Bondi that aren’t always obvious. If you feel like a swim, stay between the red and yellow flags where the professional lifeguards can keep an eye on you.

(3) Bondi Pavilion (Queen Elizabeth Drive. Built in 1928 in the Mediterranean style, the pavilion serves as a cultural center, hosting concerts, performances, exhibitions, and movie screenings. There’s a crop of good restaurants here too.

(4) Bondi Markets (corner of Campbell Parade and Warners Avenue will be underway at the Bondi Beach Public School. Browse the trestles for vintage clothing, secondhand books, jewelry, and retro records.

(5) Campbell Parade, which mimics the arc of the beach. Here you’ll find surf shops, hole-in-the-wall juice bars, sushi stalls, and quality restaurants.  

(6) Bondi Icebergs (One Notts Avenue; restaurant. At the end of the street the cliff-top trail begins. Cut into the sandstone, the pathway is popular with joggers, dog walkers, and hand-holding couples.

(7) Tamarama Beach, also know as “Glamarama” for the beautiful crowds it attracts.

(8) Bronte Beach, which has a string of low-key eateries and a family atmosphere.

(9) Bronte Sea Baths (Bronte Road), where you can swim without having to contend with waves or surfers.

(10) Waverley Cemetery (St. Thomas Street. The residents here have some of the best views in Sydney.

(11) Clovelly Beach, a great spot for swimming and snorkeling.

(12) Gordons Bay, continuing through Dunningham Park to finish up at impressive.

(13) Coogee Beach (Arden Street). From Coogee, bus 372, 373, or 374 will take you back to the city.

Banyak pit stop, kiranya boleh habiskan masa seharian di sana. Oleh kerana kami gerak dari Circular Quay jam 2.20 petang , so kami berjalan dari pit stop 2 - pit stop 7 pastu patah balik ke pit stop 2 untuk bali ke City.

Panjang betul intro nya...baru intro ke....ahaha...bila nak mula ni.....ok..ok..let's go....ingat lagi tak dalam entry yang lepas JM gerak dari Royal Botanic Garden ke Circular Quay Station untuk naik bas ke Bondi Beach.

Cara-cara nak ke Bondi Beach dari Circular Quay train station menggunakan perkhidmatan bas:
1. Cari bus stand E, di sana ada bus stand A - E.
2. Dari bus stand E, naik bus bernombor 380
3. Tambang bas : guna kad MyMulti 3
4. Stop at Chemist Bondi Beach..nak tahu kat mana nak stop. sila lihat gambar dibawah
5. Kemudian cross jalan kerana ia terletak di kanan jalan

Tunggu bas di Stand E yer - Bus No 380
Kalau nak free tak perlu tambang naik bas ni 555 - Central Bus Distict tapi area City je...
Tempoh masa perjalanan dari City lebih kurang dalam 30 - 45 min bergantung kepada traffic. Hari tu kami naik bas jam 2.20 petang dan sampai di Bondi Beach dalam jam 3.15 petang. Mula-mula tu dalam bas cuak jugak, kat mana nak berhenti ni, kebetulan kawan JM ni duduk bersebelahan dengan sorang ladies ni, so minta dia tolong tekan loceng bila sampai ke sana nanti. Nasib baik orang-orang Australia ni baik hati....janji kita pun jangan malu nak bertanya kan. Okey...kepada sesiapa yang tak tahu kat mana nak stop..meh JM tunjuk gambar ni..kalau korang nampak je kedai ni terus tekan loceng eh.

Terletak di sebelah kiri jalan dan sebelum traffic light tu..kat sebelah kanan adalah Bondi Beach
Gambar sekitar Bondi Beach
Mari ikut JM kita ke pantai...

Pasir pantai yang luas dan halus..ramai orang surfing
Antara ART yang ada kat sini..memang menarik
Kalau nak tahu kat sini di sediakan Coastal Walk, kita boleh berjalan di sepanjang tepi pantai sambil melihat keindahan air laut yang membiru dan ramai yang surfing kat sini walaupun cuaca sejuk. Terdapat banyak batu-batu yang berbentuk amat menarik. Let's go..tengok gambar...let's picture talk..hehehe..malas nak tulss sebenarnya.

Nampak tak batu tu..nampak macam kepala binatang kan
Kalau tak ada gambar minah ni memang tak sah heeee
Nampak tak..ramai orag surfing walhal...air sejuk sangat...
Cuba tengok aksi budak ni...

Eh... buat apa kat situ..bahaya
Pastu..tengok-tengok..ada sorang lagi buat aksi yang sama...

Loh..nko pun sama ke JM...tak takut ke....
Tak lah..JM nak bergambar kat sini heee
Tolong jangan muntah darah tengok aksi-aksi kami ni yer...almaklumlah....pantang nampak sudut cantik dan menarik..mesti nak tinggalkan kesan..walaupun model-model nya tak lah berapa cantik tapi ada MANIS nyer heee

Cantik kan batu-batu kat sini..modelnya pun cantik heeee
Pastu, ada sorang mamat ni...hensem you ouls..minta JM tolong ambilkan gambar dia..ye lah...dia melancong sorang-sorang...JM minta tolong kawan JM yang ambilkan nak tahu sebab APA?...sebab JM nak ambil gambar mamat tu guna kamera JM ni...mamat hensem katanya...mesti lah ambik gambar buat kenangan...ahahaha...gedik tak JM...nak tengok tak mamat tu..ni ha..

Ok..smile...
Ok..done...sweet tak mamat ni :-)
It's ok..yeah..ok..thank u :-)
Kami berjalan sehingga ke pit stop Tamarama Beach, kemudian berpatah balik ke tempat turun bas tadi kerana hari semakin gelap. Lebih kurang jam 5.00 petang naik bas di stop yang bertentangan semasa turun tadi dan naik bus no 380 dan last stop at Custom House di Circular Quay. 

Last pit stop at Tamarama Beach
Meh JM beri direction from Bondi Beach to City :
1. Dari Bondi Beach naik Bus No 380, last stop at Custom House (Circular Quay Train Station)
2. Naik train at  Circular Quay, stop at Central Station
3. From Central Station, ambil Exit 3 - Eddy Ave 
4. Apabila sampai ke  jalan Eddy Ave, belok kiri jalan terus sehingga jumpa George Street
5. Dari George Street belok kanan, jalan terus untuk sampai ke Breakfree on George Hotel

Tapi kami tidak terus balik ke hotel..singgah di Market City yang terletak di Hay Street, aras 1 untuk ke Taikee Super Market beli barang dapur untuk di masak makan malam. Jangan tak percaya kat market ni ada jual Malysian Food, dan di aras  yang sama ada jual barang-barang basah seperti ikan, sotong, kerang dan pelbagai jenis SEAFOOD. Memang tak kebulur kalau tinggal lama di Sydney..sediakan duit je.
 
Antara makanan dalam tin yang dijual
Antara menu kami malam tu adalah sup sayur..makanan sihat...tidak berminyak..stok megi tak pernah putus kalau travel
Fuhhh..panjang betul entry kali ni..penuh dengan gambar...okey kawan-kawan..end of day 2...tunggu ke mana JM pada hari ke -3 ..kalau nak tahu teruskan setia bersama blog Jari Manis yer..

Wasalam...babai....

49 comments:

  1. bestnyaaa ada malaysian food jual gitu..senang la kalo mcm tu kan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a...DJ..bila masuk tgk je ada msian food..rasa cam bernyawa kembali heee...rasa cam ada kat negara sendiri :-)

      Delete
  2. Salam JM. Bukankah Bondi beach itu nude beach ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam...Nude Beach?...Tak nampak lak JM..kalau ada..JM org pertama ambik gambo :-)

      Delete
  3. Cantiknya beach ni. Sy x sempat gi bondi beach hri tu...suntuk masa sgt. Cedihhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Leez...pantai dan air yg kebiruan..mmg cantk sgt...sejuk mata memandang..Ha'a..ada baca kat blog Leez..tak singgah sini kan..TAPI NZ lagi cantik :-)

      Delete
  4. Tak bercanda di tepian pantai ke... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Mie dah balikkkkkkkkkkk....windu sama kamu heeeee

      Huhuhuh...tak da org nk bercanda ngan JM...sedih kan...kalau lah JM ada buah hati nanti..mesti romantik habis jln2 kat sini ahahaha

      Delete
  5. Nak juga bergambar posing macam mamat sweater putih, kan. Tapi sweater merah JM jugalah menjadi pujaan hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheeh...Bibie...Merah menawan hati eh...

      Delete
  6. amboi sakan kalini bergambar.. igatkan JM nak bersurfing.. scroll laju2 kot ada kat bawah2...
    anyway sangat bernas entry ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila...nak surfing aponya..JM ni takut ombak..tak pandai berenang pulak tu..kalau sekadar berenang kt kolam mandi boleh lah..kalau masuk laut...eee...takutt..nasib baik berani lagi kalau nk snorkeling..

      Delete
  7. Gaya paberet ms ambil gambar mcm budak baju putih tu hihi
    Cantik pantai nie...
    Ada minta no hp mamat sweet tu tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..ye ke..baru JM tahu..MS seorang yg pemalu..mesti sweet orang nya kan heee

      Pantai nya canti, bersih dan luas..mmg best kalau leh baring2 santai.....Tak minta sbb JM pemalu hahahah

      Delete
  8. hadoii ngeri nyer tgk gmbr JM duduk kt tebing ngadap laut tu... rasa nak terkencing pun ada.. zura ni gayat ngn tempat tiinggi.. hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheeh...nakpak cam dekant je ngan tebing kan....jauh lagi sebenarnya..kalau tak..mana berani JM nk berdiri kat situ :-)

      ahahaha..rasa nak terkencing?..sah..kalau camtu Zura tak boleh naik roller coaster

      Delete
  9. CAntik art diorang kan.. Akak memula sebut bondi bebuta jer ekekeke

    Megi mmg peneman setia klo g memana pun hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...samalah JM pun akak..sebut camtu gak..rupanya lain..

      Betul tu..kalau duduk kat msia ni nampak buat tak layan je..kalau ke obersea..kalau tak ada cam ada tak kena je heee

      Delete
  10. tuhdia! kita yg berangan, dia yg p dulu.. aduh jeles! indahnyeeeeeeeee sydney.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beb..lama betul tak muncul kat sini...rindu sama kamu...baby tomei tu sihat?....ee..geram tgk pic hari tu :-)

      Iyolah..Beb kan dapat rezeki lain..so next time turn you pulak heee

      Delete
  11. Cantiknya pantai...tapi cantik lagi minah berbaju merah tu...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak MP..sambil tersipu malu...akak nk tahu JM ni sebenarnya POTOGEDIK...ehh..salah PHOTEGENIK...dalam gambar je..kalau tgk live..hahaha...PENGSAN...kalau cantik dah lama JM ada pak we keliling pinggan eheheeh

      Delete
  12. tak pe...awk telah membuatkan sy berangan2 tnpa henti....asyik sebut next trip australia...next trip australia tawwwwww
    hhehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe Emyyyy!!!...don wori..nanti turn Emy plak..mesti jln cerita lagi menarik dan debommm heee In Sha Allah Aminnn

      Delete
  13. cantik betul pantainya jm, dengan bentuk batu-batu yang extreme lagi, nasib baik jm pakai kale merah, kalau tak, memang tenggelam dalam gambar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Orga...mana pegi lamat tak update blog....rindu nak baca entri2 yg penuh lawak jenaka tu :-)

      Hahaha...pandai tak JM pilih warna...dari jauh org dh nampak..tapi baju je lah cantik...orgnya suam2 kuku je heheeh

      Delete
  14. Hensemnyaaaaaaaaaaa...
    Hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheheeh...Kannnnnnnnn...taste kita sama...

      Dear..lama tak update blog..mana pegi..takkan BZ kat school..ujung2 tahun ni...mggu dpean dan coti sekolah...plan ke mana pulak...hujung mggu ni JM ke JB.... :-)

      Delete
  15. alaaa.. kenapa Kaka JM tak tegur mamat tu... yg amik gambar dia tu adik dia.. :P hehehehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah...akak JM kan pemalu...SUKA dari jauh je

      Delete
  16. Wahh... sungguh lame tidak menjenguk blog kakak ku ini.. hahaha... tau-tau dah part bercanda di tepian pantai ostolia gituu...
    siap ade mamat ensem lagik. nape tak ambik gambo skali ngan mamat tu kak. barulah ohsem! hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wit..wit..lama menghilang mana pergi...last update blog kisah kat Bandar Acheh belum habis kan...sibuk sgtlah tu..

      Ingatkan dah tak sudi baca blog Ahkak nih heeeee

      Akak ni hanya mampu ambik gambar curik2 je..sbb akak ni pemalu dan juga sedar diri tak berapa CANTIK heeee

      Delete
  17. Hi JM
    sorry lah lama tak singgah sini
    mood M tu dah sapai kat dada ni :-)
    ** SUka banju JM tu shuntek
    pebret kalor ai tu noks….

    Best catatan perjalanan ni
    tengok batu2 tu….menggolodak ati ai nak gi situh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Dila..ha'a..lama betul tak singgah sini kan..JM pun tunggu jgak entri baru dari Dila...yo lah..kalau dh ada penyakit M tu dah tak ado ubatnya :-)

      Nanti ada rezeki turn Dila pulak ke sana..kalau ada keinginan mesti tercapai..moh kita menabung

      Delete
  18. I love your blog.....the content really helpful....a lot.

    But......bila font blog ni dah jadi italic .......macam susah nak baca......jadi macam x user friendly dah. Harap JM tukar font back to normal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Ryzal....terima kasih di atas komen tu....dah "bertukar" :-)

      Delete
  19. Salam. Hee sungguh seronok ada jumpa malaysia food diluar negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mestilah suka Wak..rasa seperti shopping kat msia pulak

      Delete
  20. Bentuk muka bumi kat area pantai tu unik... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sangat cantik Farrah...batu2 tu menarik

      Delete
  21. bestnya kan jalan-jalan tepi pantai ... megi mesti bawa la kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteri Wanita : megi tu wajib bawa jika ke negara2 yg susah nk dapat makanan HALAL

      Delete
  22. yeyyy bersarang kembali dlaam blog JM nak korek info2 oz..blog jm mmg detail sedetailnyaa tu yang cek sukaaaa...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cinet! dah pergi blum ke dah balik

      Delete
    2. belummm JM..tgh pack barang...wiken ni fly..bab packing cinet mmg fail! risau sbb last minute juga ni..takut byk surprise..hahaha

      Delete
    3. ahaa...enjoy ur holiday eh..smlm ada gak skodeng blog Cinet..terbaca cara beli tiket murah AA tu..bila nak leave komen..perlu verify robot ke x..pastu pic tak kuar dgn jelas..x leh nk komen..FB tu astill availble ke..risau lak agent tipu nanti

      Delete
    4. Okkay thanks JM! hehe

      boleh JM just tick jer i'm not robot tu xyah type atau verify ape2..

      FB dia mmg aktif..mula2 cinet risau juga nak beli..tengok minggu ni kalau cinet dpt fly ke oz maknanya ejen tu sahih la hehehehe

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352