You can click on me :-)

Thursday, 14 November 2013

From GC to Sydney, NSW : Scenic World

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Scenic World - Blue Mountain Austr
Ahaaaa....belum habis lagi cerita percutian di Sydney dan rasa nya dah berminggu-minggu JM menulis apa tidak nya terlalu banyak yang nak di kongsi. Ini adalah sambungan dari entry yang lepas iaitu dari Blue Mountain kami akan ke Scenic World.

A must see for Blue Mountain Visitor!

The new Scenic Railway is now open!

Less than two hours from Sydney, Scenic World is renowned for providing the ultimate Blue Mountains Adventure - from native birds and fresh air, to breathtaking views of the World Heritage-listed region including the Three Sisters, Katoomba Falls & Jamison Valley.

Open every day of the year, 9am-5pm.

How To Get Here..

Scenic World is in Katoomba, in Australia's World Heritage-listed Blue Mountains, just 100 Km west of Sydney (2 hours by road or train). We're on the corner of Violet Street and Cliff Drive, only 3km from Katoomba's town centre and railway station and have a multi story free car park facility. If you come by train, from Katoomba you can hop on a Blue Mountains Explorer or Trolley Tours bus that will drop you off right at the front door.

Masih lagi menaiki bas yang sama kerana bas no 386 akan berhenti di 3 destinasi sama ada Chocolate Factory, Blue Mountain dan Scenic World. Perlu ke nak pergi ke Scenic World ni, bagi JM kepada yang ingin menikmati pemandangan Blue Mountain dan Three Sisters dari arah dan sudut yang berlainan boleh ke sini. Tak jauh dalam 5 min dalam bas dah sampai.

Let's go..kita naik bas ke Scenic World
Untung kalau ada MyMulti3 kad ni, boleh di gunakan untuk naik train ke Katoomba dan juga bas ke Blue Mountain, jadi tidak perlu sediakan wang kecil, lebih cepat dan pantas. Memang berbaloi kerana kad yang bernilai AUD61 ini sah selama 7 hari so make sure plan your journey properly. Kalau travel ke Sydney dalam tempoh tersebut, JM highly recommend penggunaan kad ni.

Sampai sahaja di entrance Scenic World ni, kami di sambut dengan mamat dan minah HITAM..

Sencored seperti dalam entri blog Kaki Berangan tak?
 Meh ikut JM kita masuk ke dalam..kita lihat apa yang ada...Discover Another World

Masuk sini tak perlu bayaran - FREE of Charge
Opening Hours : 9.00 am - 5.00 pm Every Day
Kepada yang ingin maklumat lanjut mengenai Scenic World boleh rujuk kat SINI dan juga kat SINI

Di sini JM kongsi sedikit info sebagai rujukan semua pembaca yang budiman. Terdapat beberapa jenis RIDE yang disediakan kepada pelancong bagi membolehkan mereka melihat view di Blue Mountain dari pelbagai sudut. Alang-alang dah sampai kami ambil keputusan untuk naik semua ride yang ada dengan bayaran AUD35

The ultimate Scenic World experience. Includes unlimited rides on the Railway, Skyway, Cableway and Walkway.
Adult: $35.00
Child (4-13yrs): $18.00
Family $88.00
Concession $32.00

Ride yang terdapat di Scenic World
Please select your ride
Scenic Railway

Discover the thrill of a 52 degree incline riding the steepest passenger railway in the world, the Scenic Railway. A whole new visitor experience awaits, with glass-roofed red carriages offering expansive views of the rainforest setting and spectacular Jamison Valley. Custom designed carriages allow passengers to choose their own adventure like never before, adjusting their seated position up to 20 degrees! Choose an adventurous ‘Cliffhanger’ ride at a steep 64 degree incline, or for those seeking a relaxed journey select the ‘Laid Back’ option. Of course, loyal fans can still ride the ‘Original’ at 52 degrees. The Railway experience descends 310 metres through a cliff-side tunnel, emerging into ancient rainforest at the Jamison Valley floor.

Nampak tak....railway tu agak menjunam..kepada yang biasa naik roller coaster kurang perasaan gayat tu
Turun sahaja dari ride tadi boleh lihat Three Sisters dari jarak yang jauh..view memang cantik di tambah pulak dengan langit yang biru. Kemudian dari sana naik tangga untuk ke Scenic Walkway.

Nampak tak railway tu...curam kan.
View Three Sisters from the other side
Scenic Walkway

Discover the tranquility of ancient rainforest – or simply tire the kids out – strolling along our 2.4 kilometre Scenic Walkway. Brilliant in sunshine and even better in the rain, this elevated boardwalk immerses visitors in Jurassic rainforest on the Jamison Valley floor with minimal impact on the environment. Along the way, explore elements of the site’s coal mining history including the mine entrance, a replica miners’ hut and scale bronze sculpture of a miner and his pit pony. Learn about local flora, listen for the native lyre bird or taste pure Blue Mountains water straight from Marrangaroo Spring. Enjoy a peaceful moment in the open-air Rainforest Room, or on rest benches located along the route. Options for various walks taking ten minutes or a full hour are clearly signposted, along with the wheelchair accessible link between the bottom Cableway and Railway stations.

Jalan di sepanjang titi ni sambil melihat keindahan alam sekeliling
Antara nya Katoomba Coal Mint
Jalan je terus ke hadapan sehingga sampai ke Scenic Cableway.

Scenic Cableway

Discover panoramic views of the World Heritage-listed Blue Mountains from the Scenic Cableway. The 545 metre journey gently descends into the Jamison Valley and also returns visitors to the top of the escarpment. The Cableway’s fully enclosed cabin is a unique vantage point for viewing the Three Sisters, Orphan Rock, Mt Solitary and Katoomba Falls. Disembark at the bottom station to access the Scenic Walkway and stroll through 2.4 kilometres of Jurassic rainforest. Wheelchair accessible with a capacity for 84 passengers, the Cableway is the steepest and largest aerial cable car in the Southern Hemisphere.

Scenic Cableway...jika dah beli tiket AUD35 tu tak perlu bayar lagi tuk naik ride ni
Jom kita naik cableway pulak
View dari Scenic Cableway
Kemudian kami naik last ride Scenic Skyway

Scenic Skyway

Glide between cliff tops and gaze at the rainforest canopy through the glass floor of the Scenic Skyway! Suspended 270 metres above ancient ravines, the Skyway provides a unique thrill as breathtaking views are revealed beneath your feet through the electro-glass cabin floor. For the less adventurous, seating and solid flooring is also available! With 360° views, the 720 metre journey provides the best views of Katoomba Falls, the Three Sisters, and Jamison Valley stretching to the horizon. Disembark at the Skyway’s east station to access lookouts over the valley along with bush trails to Echo Point.

Skyway entry
Scan wristband for entry
View from Scenic Skyway
Sejuk mata memandang
Akhirnya skyway ni akan berhenti sini...so boleh naik bas dari sini untuk balik ke Katoomba Station.

Naik bas no 2 Trolley Shuttle utk ke Katoomba Station
Dalam jam 6.00 petang menunggu train di Katoomba Station untuk balik ke Central City dan masing-masing penat dan tido je sepanjang jalan. Sedar-sedar dah sampai dan tak perlu risau kerana last stop adalah Central Station.

View dalam perjalanan balik ke Central City
Di pendekkan cerita, sampai sahaja Hay Street tak boleh hotel dulu, singgah di China Town yang tertelak bertentangan dengan Market City di mana terletaknya Paddy's Market. Just drop by dan lihat apa yang menarik kat sana tak ada nak beli apa-apa pun. Ini kerana China Town bersebelahan je dengan hotel. Kalau dah balik hotel nanti karang dah malas nak keluar.

Market City at Hay Street
Paddy's Market at Market City
China Town Entrance
View sekitar China Town
Ohh...penat sudah.....end of day 3....Belum habis lagi story Sydney..ada lagi agenda untuk hari ke -4..Nak tahu ke mana kami..Tunggggggggguuu lagi...

36 comments:

  1. Replies
    1. eheeheh...niL..kan..cam pelik ye dok...kalau kerap show gambar JM tu ..kang ada lak yg bosan ...hikss

      Delete
  2. wah kami tak sempat pun nak pi scenic world nih...sbbnya hari hujan dan berangin kuat...so seram je kan nak naik cablecar la skyway la...semua tu...yg railway pun nampak steep giler...so mmg tak la kan....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..kalau cuaca seperti tu mmg tak sesuai...dan kalau tak berani jgn cuba naik railway tu mahu jantung boleh tercabut :-)

      Delete
  3. Biar berminggu-minggu. Biar banyak entri, kami sabar menunggu.Penceritaan JM menarik. Semoga berjaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye keeeee...sambil lompat bintang sbb SUKA komen ni

      Delete
  4. Akak baca sepintas lalu jer...tak boleh lama2...sebab tahun depan anak jer dpt pi tempat nih...akak tukang kuar duit jer huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe..kesian kat akak kan..kalau tgk lama2 nanti kang jelez lak tak dpt pergi heee..tak per..kan akak nak ke Jepun..lagi best :-)..Untung lah jadi anak akak ni..semua belanja di tanggung

      Delete
  5. paling suka naik scenic railway tu sbb tak puas! hahah mcm roller coaster skit2. tp tiket hanya utk skali naik je tak silap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul...sekejap sgt..tak sampai berapa second dah sampai kan..kpd yg biasa naik roller coaster..bila naik ride ni cam mkn kacang ye kan hahah..mmg x puas....ha'a..sekali naik je..

      Delete
  6. kami tak sempat nak jelahaj scenic world tu sebab kejar masa nak balik cepat. Rasa mcm nak repeat balik Sydney ni....mcm tak puas ajer hari tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul jugak sbb drop sekejap je kan di Sydney pastu nk ke NZ pulak..tak per..repeat nanti leh pegi ngan En Abee :-)

      Delete
  7. bestnyer JM... memang berbaloi2 betoiler percutian JM... semuapun sempat nak singgahkan.. tu baru hari ke 3 yerk... dah sampai kena rasa semuanyerkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak...alang-alang dah sampai semua tempat JM terjah heeeee

      Delete
  8. best nya jalan2. cantik nya pemandangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakNi...JM ni kalau part berjalan-jalan NO1...pantang ada tiket sale je..mesti nk beli..tapi itulah masalah kewangan..kalau duit byk semua tempat JM nk pegi hahahah

      Delete
  9. aduhai..bila la dapat tengok 3 sister tu dengan mataku sndiri nih..asyik tgk gambar orang je...teringin nau nak naik ketapi merah tu..huhu *baru tgk gambar je ni,sat lagi baca stori mori nye..huhu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Aza..lihat-lihat dulu ambik feel..nanti si kecik comei tu dah beso boleh bawak sekali baru best..Settle Macau dulu..Three Sistes tu tak ke mana..mereka sentiasa menanti heeeee

      Delete
  10. yela JM..sekarang verangan je dulu..hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah..nanti turn Aza pulak...kalau dah ada angan2 tu...tak lama sampai leww heee

      Delete
  11. Trip ni sehala je ke JM.. agak mahal tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..sehala..kalau convert to RM..mmg agak mahal..arount RM100++ bagi JM yg pernah naik ni tak suggest lah..coz tak lah best sgt

      Delete
  12. masa saya pegi dulu, guna tour package. one day nyer tour. mmg rushing habis. rasa penat sbb asik kena push2 utk cepat. seronok sgt masa time dlm hutan tu, blh tgk pokok yg gila nyer besar...dlm akar pun dah blh buat rumah...hihihi

    JM nampak ker three sisters tu? hihihi saya tak dpt nak imagine pun apa yg three sisters nyer....ada la pakcik guide tu explain psl sejarah three sisters...haram tak masuk kepala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza, sbb tu JM tak suka pegi ngan tour pakej ni sbb semau nk cepat kan..kalau pegi sendiri leh rilek2 kan..Ha'a betul tu akar2 pokok mmg besar gila..hahaha...sampai leh bina umah tak tahan dgr tu

      ahahaha...JM nampak 3 ketul batu bersebelahan...yg tengah tu nampak cam ada kepala sikit....mcm2 legend dorang kan

      Delete
  13. cantiknya view dari scenic skyway tu......
    nak berangan jap moga cepat sampai sini :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allah...ada rezeki tak ke mana..nanti turn Mrs pulak... :-)

      Delete
  14. weeeeeee.. kat sini beshhhh.. banyak pemandangan yang cantik

    ReplyDelete
  15. cam best je naik kete api takde dinding tuh... kalu tergolek kompom arwah... hahaahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nakkkkkk naik...sbb belum kahwin lagi...kalau arwah sebelum kahwin RUGiiiiiiiiiiii heeeeeeeeeeee

      Delete
  16. Cantiknya, Sis. Hari tu ada baca entri pasal Scenic Skyway kat blog Sal.
    Breathtaking views :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah...salah satu tempat yg WAJIB terjah jika ke Sydney

      Delete
    2. Setuju. Rugilah klu dah sampai Sydney tak ke sana kan,..saya tak pernah bosan tgk si three sisters tu :)

      Delete
    3. betul..tempat wajib jika ke Sydney

      Delete
  17. seronok sangat la kan dapat naik train unik ... tapi kalau cable car cam gayat la :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaaa....PW gayat eh naik Cable Car...alaaa...rugi lah kalau naik Crystal Cable Car di HK

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352