You can click on me :-)

Thursday, 3 April 2014

First time TRAVEL with M.A.S

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan JM semuanya,


Wahhh...nampak tak ceria betul JM hari nih heeeee.....ye lah mana tak ceria nyer JM nak terobang lagi ...ke mana kalau bukan ke Negara Matahari Terbit tu..rasanya semua reader blog JM dah tahu kan...

Ini juga kali pertama JM travel bersama MAS kalau tak sebelum ni setia dengan Air Asia kan...Tak PERCAYA? meh kita lihat...

Kredit to Google : Air Asia - now everyone can fly
Already Fly from 2012 - 2014
Waiting to Fly
So, JM harapkan doa dari kalian agar perjalanan JM selamat pergi dan balik ye...bukan untuk JM jer setahu nya ada beberapa lagi rakan blogger lain yang akan ke sana dalam masa terdekat ni.

Masa untuk ber cherry blossom di sana, JM dengar April is the perfect time.

Antara preparation already DONE :

1. Flight Ticket - booking tiket MAS semasa sale so dapat return ticket to Osaka all in  RM903
2. VISA - visa tidak di perlukan untuk ke Jepun mulai Julai 2013.
3. Passport - pastikan passport yang belum tamat tempoh.
4. Booking hotel - kawan JM yang uruskan, disebabkan last minit booking hotet, hostel, capsule serta semua penginapan yang murah solt out. So rugi di sini perlu bayar penginapan yang mahal. Budget untuk penginapan JM akan kongsi dalam summary budget.
5. Attraction Place - List all attraction place and how to get there, JM refer google dan blog rakan travel yang pernah ke sana seperti blogger John, Ren, Orga, Supermeng, DATT, Putri Maryam dan Touchdown tokyo (akak Roppongi)
6. Prepare itirenary - Itirenary adalah subjek yang mesti di sediakan sebagai panduan.
7. Money Exchange - buat tukaran mata wang dari RM kepada Yen dan JM dapat rate 1000Yen = RM32.80.
8. JR Pass/JR Railway Pass - Jika nak naik shinkansen/bullet train lebih menguntungkan beli JR Pass, kebetulan ada matta fair di PWTC pada 14 - 16 Mac 2014, kami beli JR Pass di booth Japan Travel Beaurau dengan harga RM920 (28,200 yen) valid for 7 days.
9. Kansai Area Pass - RM195 for 4 days (beli di Mata Fair)
10. Ticket Universal Studio Japan - RM217 (beli di Matta Fair)

Belum berangkat lagi dah habis beribu riban kan..ini bukan kategori Budget Traveller dan kalau nak budget travel boleh refer Kaki Berangan a.k.a John or Janggeltrekker a.k.a Ren

Are you ready JM?
Kredit to Google : Cherry Blossom at Euno Park
Kredit to Google : Cloced up sikit
Dulu JM ber Cherry Blossom di Seoul Korea dari 19 April - 25 April 2011 almost 3 year, so sekarang mencari bunga sakura yang cantik ini di Tokyo, Osaka, Nara, Kobe dan Kyoto Japan. Doakan JM selamat pergi dan balik ye In Shaa Allah.

Ada rakan bertanyakan kepada JM nko tak takut ke nak naik flight selepas tragedi yang berlaku ke atas MH370 tu, mana tidak nya...kita kan manusia biasa perasaan takut tu sentiasa ada tetapi JM lebih takut kepada Azab Allah. Jadi sentiasa berdoa kepada Allah agar di lindungi dari musibah yang tidak baik Aminn. Sesungguhnya Allah maha melihat dan maha mendengar. Sentiasa takut kepada Allah...amal makruf nahi mungkar.

First time travel with Malaysia Airlines
Let's go Abang Meng...fly with me :-)
JM akan kongsi sedikit saat-saat manis kami di sana nanti yek.

Salam sayang buat semua...

Keep on smiling hokeyy
Wasalam!!!

71 comments:

  1. wahh dah upgrade dah naik MAS pulak... good luck and enjoice Japan !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abg meng nk tahu x waktu nk check in td ticket i oulsss terpilih utk busines class for two seat tp dek kerana travel berempat x nk terpisah terpaksa let go seat tu huhu. First time travel dpt offer camtu

      Delete
    2. uish rugi.... demi business class lupakan kawan kawan sekejap tak per... kang touch down baru berkawan semula... !

      Delete
    3. ahahaha...abg meng...mula2 nk buat hati kering gak..tapi bila tgk reaksi muka cam tak puas hati..kami pasrah huhuh

      Delete
  2. Selamat terbang JM ... semoga selamat pegi dan pulang ... me bakal menyusul lagik 2 hari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra : Alhamdulillah..dh selamat pulang tapi tak publish lagi entri nyer

      Delete
  3. Have fun!!!! Bersakura la nmpknya! Tentu lawa gilerrrrrr πŸ‘ btw, kami bukan travel budget pn. Semua ikut kemampuan masing2. Hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. John : mmg lawak betul view time sakura ni.. :-)

      Delete
  4. have a nice trip JM...ni lah masa nak rasa service MAS yang memang best tuh.
    banyaknya rembat kat Matta Fair haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuli : mmg puas hati lah dgn MAS..baru jm tahu hikss

      Delete
  5. jangan lupa mintak makanan byk2 dlm mas tu!hahaha bestnya JM nakpi jalan!haish si Bie pun berjalan...I IS JELES! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ..heaven betul naik MAS...mmg tidak kebuluran :-)

      Delete
  6. amboi pegi japan..kebetulan entry saya baru wat td hal japan jugak..hehe. belikan kit kat green tea byk2 ye..hehe

    ReplyDelete
  7. bertabahlah yer. demi keriangan berganda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ren : mmg berganda2 keriangan nya... :-)

      Delete
  8. Replies
    1. Kak Anash..mmg enjoy sgt akak...tapi tak ada lah OOTD yg mengancam cam akak tu

      Delete
  9. wahh.. bestnye! jangan lupe magnet plug..! ahhahahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna : apesal lah FM jepun mahal sgt :-)

      Delete
  10. Selamat Jalan.. Tahniah...Moga selamat semuanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas MKL : JM dah selaat sampai msia :-)

      Delete
  11. Amboi JM, plan sampai 2015 tu... Apsal tutup destinasi tu, share sket....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purti...tak leh kongsi semua nanti kang dh tak surprise :-)

      Delete
  12. Have a wonderful and enjoyable trip, JM! Best yar dapat pergi Jepun masa sakura. Saya pun naik MAS pergi japan last year dengan ticket murah (RM797). Direct flight terus dari KK, tak payah fly to KL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. woww..Diana...mmg berbaloi tu kalau diret dpt rega tu :-)

      Delete
  13. wow! memang setia dgn ankel tony.. heheh..
    Insya Allah takde pape. Baru pulang dr Medan naik MAS..
    Stewardess dia ckp..doakan kami selamat... Double meaning..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izza : Alhamdulillah semua selamat

      Delete
  14. insyaAllah semua selamat....aminn

    have fun yo...nnti share tauuu...share citer dan juga sobenir...hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza : nanti turn u ouls lak kan..ofcoz akan share story tu..sobiner?..ahaksss

      Delete
  15. Terbeliak mata tgk trip2 jm..akak sori trip yg bln 1 2015 xdpt join huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu!!...tak dpt join eh..tak pe..tak per :-)

      Delete
  16. bestnya JM..
    macam nak ikutt lah lenkali..
    walau kite kenal di maya aje..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ietams : boleh..boleh..kita pegi autumn season lak...boleh aje..kekadang kenal di alam maya lebih mesra tau :-)

      Delete
  17. haaaaaaaaaa jealousnya saya!!! lepas tu ticket murah gila JM dapat. Selamat bercuti!! dari nazla yang jeles yang amat hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Naz!!!...sila lah ke Jepang..best sgtttttttttttt

      Delete
  18. Replies
    1. Cv : epy sgt u oulssss...nk pegi lagi heee

      Delete
  19. Belum ada entri lagi...kami menunggu bunga-bungaan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas MKL : bunga bungaan Sakura tu byk sgtt..memutih..di kiri kanan jalan..eee geram

      Delete
  20. jumpa sakura ??
    happy holiday dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda : jumpa....byk sgt sakura..nanti Jm share :-)

      Delete
  21. bestnyer....enjoy ur trip jm...xsabar nak baca entry..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai : JM dh selamat sampai baru nk reply komen ni..nanti Jm kongsi strory yek

      Delete
  22. Jom kita guna MAS pulak.. tak sabar tunggu cerita dari JM dari negara maju pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila, JM dah balik baru nk reply komen ni..best naik MAS

      Delete
  23. wahhhhhhhhhhhh.byknya trip.jelosssss.hehe

    p/s:merasa naik mas g sabah ritu,best sebab makanan byk.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija :-) byk yg dh lepas
      Kebetulan je dpt tiket murah tp mmg bersyukur sgt. Festime naik mas jakyn betul sbb tu lah mknan byk dpt tgk movie lg pastu dpt bantal ngan slimut ntah bila lagi dpt naik mas ni :-)

      Delete
  24. asslm kak jari manis..

    kak beli tiket MAS kat MATTA Fair jugak ker? atau beli online jer? kak beli tiket pada tahun yang sama? sorry kak..banyak tanya..jeles sangat2 kak dapat harga murah..saya tiap2 hari cek..tapi xdpt harga tu..uwaaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Shida,
      Akak beli tiket flight MAS Online je..ha'a beli thn yg sama..ALhamdulillah mmg LUCK betul akak JM time tu..seperti Shida ckp lah every week check ega tiket tu..nak jadi cerita maybe sbb tak putus ada..dapat lah harga tiket murah tu..mmg berbaloi2 alhamdulillah..susah nk dapat rega tu peig Japan naik MAS..AA pun tak dpt harga tu kan

      Delete
  25. baru lepas exam. so baru nk on9 lama2.. so mlm nie nk mmbaca segala cerita JM kt sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ZarulFarhana : rajin2 lah update entri nanti leh akak JM singgah
      Akak JM pun dh lama x update entri baru nih :-)

      Delete
  26. ika x pnh lg naik MAS.. penah naik firefly sekali, pastu yg lain sume naik AA je.. teringin nk naik MAS..insyaAllah 1 hari nnt.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atika : fare MAS agak mahal...akak JM pun tak mampu....ri tu naik sbb ada sale tu j yg mampu..in sha Allah kalau ada duit lebih mesti boleh naik nanti

      Delete
  27. Bilalah saya dapat pergi negara yang hasilkan kartun doraemon ni. Kecik2 dulu berangan sungguh nak pi sana. huhu.. XD

    ReplyDelete
  28. nak jumpa conan!! tetiba kan..hehehe xjumpa conan ke masa g jepon tu JM;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai....CONAN sibuk buat show heeee

      Delete
  29. Ada sorag kawan mekja ni sibuk nak pi jepun. Dia kata impian dr kecik. Mekja bila dah besar baru buka mata utk dunia luar. Dulu masa kecik berangan nak pg afrika jer bantu org kat sana. Kalau aku kayaaaaa :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekja... mulia sungguh hati mu...

      Delete
  30. JM... nk pinjam itinerary plisss...

    ReplyDelete
  31. JM knapa ambik kansai pass n not osaka amazing pass?

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang