You can click on me :-)

Tuesday, 12 August 2014

Kalau JM stop dari dunia BLOGGING ok tak?


Assalamualaikum dan Salam Lebaran semua,

"I'm BLANK"

Mood update entri baru sudah masuk ke LAUT dan ada yang dah tertimbus ke dalam BUMI rasanya. Semasa nak tulis entri ni pun berfikir banyak kali mencari idea..apa yang nak di tulis ni.

TIK! TOK! TIK! TOK! cepat betul masa berlalu hari ini dah masuk 12 Ogos dan last entri adalah 5 Ogos almost 7 days JM gap ambil masa untuk mengarang entri baru tapi sudah nya begini..

Tajuk entri pun tak lengkap...dah lama dalam DRAFT
Pastu BLANK..tak tahu nak mula dari mana
List Of Story juga semakin berkurang
Suka baca blog rakan-rakan blogger yang lain memang gigih kongsi cerita, pengalaman, info-info menarik boleh di katakan setiap hari ada je story baru yang di kongsi kekadang satu hari 2-3 entri. Tapi JM!!!..ini lah hasil nya..

Jadi jika keadaan ini berlarutan elok lah kiranya JM 'bersara' dari dunia blogging buat semantara waktu kan..sebab mood untuk menulis itu makin berkurang, tak nak nanti menghampakan rakan-rakan reader yang ingin berkunjung di sini...bila masuk je still entri lama...

Ke ada yang tak kisah.."lohh..ko nak bersara ke nak terus menulis ke ada kami kesah..itu kan hak masing-masing..kalau rajin tulis..kalau tak rajin rehat dulu 2-3 bulan"..ahahahaha..padan muka..

Atau ada yang akan cakap macam ni.."alaaa JM..jangan macam tu..nanti dunia blog akan sunyi tanpa JM tau" ahahahaha....ada kewww

Tapi bila di lihat kepada bilangan pengunjung yang singgah dan terjah blog ni buat JM berbelah bagi pulak..rasa seronok bila kawan-kawan datang berkomunikasi di alam maya..terasa dekat, mesra dan boleh mengeratkan hubungan silaturrahim..

Tengok tu..kata tak ada mood nak menulis tapi panjang jugak entri ni..ko drama je lebih ni JM!!!...tak lah...Maybe JM perlu masa untuk tenangkan fikiran atau mungkin dah lama tak pergi bercuti itu sebab fikiran jadi tak menentu hihihih.

Apa-apa pun terima kasih kepada semua yang menjadi reader setia blog JM dan juga kepada follower baru i'm really appreciate...In Sha Allah JM akan mencari semula semangat yang hilang dan akan sambung perkongsian kisah tavel.

JM akan bersara dari dunia BLOGGING?...Rasanya tidak sama sekali kerana melalui medium inilah JM dapat kenal ramai kawan-kawan yang baik dan mesra. CUMA AKAN BEREHAT SEKETIKA...tapi tak perlu risau JM akan terus serang entri dalam blog kalian..keep on blogging. Nasib baik mood Blog Walking x hilang....

Till then..byee!!!

210 comments:

  1. Kena cari mood berblogging secepat mungkin ni. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hazmin : meh sikit mood rajin tu :-)

      Delete
    2. nak saya transfer sikit mood tak? kasilah email JM hahaha

      Delete
    3. Nak tranfer mood rajin ye aRz MoHa..akak tgk dia punya blog pun dh mula bersawang tu eheheh

      Delete
  2. kena pi bercuti laaa tuuu JM!hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pun rindu nak naik BELON mcm DJ jugak heee
      psst : bila nk start discuss projek kita nih :-)

      Delete
    2. projek yg mana tuu jm?umah dz ke?pm kat fb la JM..hehe

      Delete
    3. wah akak JM memang suka bercuti. Jelesnya.

      Delete
    4. aRz MoHA...baru tahu ke..akak ni kalau x dapat pergi BERCUTI rasa nak demam je

      Delete
  3. hehe. terkejut dah tadi tengok kak JM kata nak stop dari dunia blogging. nasib baik baca entry dulu.

    kalau nak berehat sekejap xpelah.

    kalau nak berhenti terus, NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO... i need you kak JM. cewah. haha ^^,

    masa rehat2 tu, ingatlah kami kat dunia maya ni ye. sobs T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy J : nak rehat sekejap je dalam 2-3 hari camtu..tak leh rehat lama2 rindu sama kalian semua heee
      Ofcoz tak leh tinggal terus rasanya sbb semangat nak BW masih kental..tunggu..akak JM nk serang blog Amy nanti hihihi

      Delete
    2. Akak JM kalau serang. fuhhh tunggu jelaa.

      Delete
    3. aRz MoHa : akak serang guna machine gun heeee

      Delete
  4. Laa..baru nak mesra2 ngan blog JM. Dah nak 'bersara' pulak beliau. Harap jgn cuti lama2 la yer. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ismi Ana : ala...jgn risau JM tetap akan terjah ke blog Ana cuma entri di blog ni je lambat sikit nak up..
      Ehh..mana boleh lupa kawan2 di alam maya yg JM sayang nih heeeee

      Delete
  5. takpe JM .. berenti seketika utk amik mood

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Azra...setuju...tapi maybe tak lama :-)

      Delete
  6. sis JM..nak berehat takper. Tapi jgn berhenti tau..plz..plz..plz. Ezan pun kekadang mmg nak kena tggu ade mood br leh update. Takpe take ur time sis. Nie mesti tgh mood beraya jer kan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ezan : heeeee...mood nk makan je...mood BW mengatasi mood up entri :-) Itulah..bila dah habis tempoh bertenang nanti baru nak sambung semula tapi ntah ada yg minat lagi ke tak ngan blog nih hiksss

      Delete
  7. takpe...slow2 build the mood tu balik (ingatan untuk diri sendiri jugak hehehe) lepas ini post 3 4 entri dlm sehari....kenyang sgt makan ketupat ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasa Mulia : hihihihih,....itulah ini mesti ketupatn gn lemang punya pasal membuatkan mood JM hilang tau...ahaha...itu pulak yg di salahkan....blog Nasa pun dh lama JM x terjah huhuh

      Delete
  8. biar betul akak JM. terkezut irra baca tajuk...irra baru nak kenal akak rapat-rapat lagi...nehiiiiii...
    irra punya mood pon kejap ada kejap xde...harap dapat la irra stay berblogging....tak habis lagi blogwalking blog akak...arzmoha da dok no satu. perghhhhh..hebat dia terjah blog akak JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Irra..kita baru nak kenal rapat kan..tapi ce tgk akaknyer entri...tak bertambah-tambah..ntah kenapa..lain lah Irra tak de mood sbb sedang berlaku perubahan hormon heee

      Ohh..nak challenge dengan aRz MoHa eh..kalau mcm ni akak perlu bagi gift lah kepada 5 pengkomen tegar tu hhihihi

      Delete
    2. wah, bestnya kalau dapat gift untuk 5 pengomen tegar. hehehehehe

      Delete
    3. Ohh..patutlah Amy suka..rupanya dia kedudukan no 4 heheheeh

      Delete
    4. saya suka saya suka (ayat mei mei dalam upin ipin)

      Delete
    5. amy J memang rajin komen mengomen ni

      Delete
  9. ala kak JM..jangan la macam ni. kak JM la antara yang rajin singgah blog saya.kang kalau takde, tak meriah dah..for the time being, rileks dulu, nanti dah ada mood baru taip entry. kalau takde idea, jom kte gi backpacking mana-mana conform ada idea pastu..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Sal!!! akak ni tak berhenti blog walking tu cuma nak rehat jap cari idea nak up entri baru...kasihan sama kawan2 yg kerap datang sini tapi bila klick 'nan hado' citer baru..don worry akak akan setia terjah blog Sal heee

      ahaksss..rasaya akan perlu beralih angin ni..pergi bersantai di tepi2 pantai sambil di tiup angin baru dpt idea kan :-)

      Delete
  10. jgn trus brenti....kongsikan dengan kami...boleh kami jadikan panduan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta...JM pun dh lama tak terjah blog Rietta kan..ok..ok..takkan berhenti kerana melalui medium ni lah kita dpt kenal :-)

      Delete
    2. btul akak JM jangan berhenti

      Delete
    3. aRz MoHa : betul nak akak teruskan heee...in sha Allah...demi harapan peminat..ahaha giteww

      Delete
    4. betul la. baru beberapa bulan kenal blog ini. Walaupun kami tak dapat pengalaman mengembara di bumi orang. Tapi dapat tengok apa yang Akak JM kongsikan itu pun dah terbaik

      Delete
  11. alaaa JM..jangan macam tu..nanti dunia blog akan sunyi tanpa JM tau









    Ngeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...dah agak..mesti PohCik akan ckp mcm tu...ok..ok..poHcik nye pasal JM akan terus kongsi pengalaman travel kat sini hikss

      Delete
  12. Kalau nak take 5 sekejap dari dunia blogging ok... itu boleh diterima... kalau nak bersara terus - NO.. NO... NO!!! Teruskan menulis ya, JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fayreen....BAIK!!!! JM tahu mesti Fay akan rindu sama JM kalau lama2 menghilang kan...i lap uuuuuuuu heeee

      Delete
  13. tajuk bkan main gempak ya..risau teman membaca.. kembalikan kak jm ku dlm dunia blogging..
    btw ambik tke 5 sat..kita kalau menulis je hari memng jem otak kena ada ,moos..
    rasa teruja melihat jmlah2 komen dlam setiap entry... hbat skali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sobyie : terkejut tak?..tak de angin tak de ribut kan..ntahlah hari ni lain macam sikit moodnya sbb tu boleh publish entri begitu
      Terima kasih kerana sentiasa setia bersama blog akak JM....ok..ok..nanti akak JM continue entri baru..in sha Allah

      Delete
  14. Kak zai baru kenal dan baru nak tahu perkembangan percutian tak kan JM nak bersara...tak best lah macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zai..in sha Allah..tak bersara..cuma nak berehat sekejap je dalam seminggu ke..pastu sambung tulis semula..jgn risau JM akan rajin melawat 'rumah' akak :-) cuma nk mention kat sini je lah risau kengkawan menunggu entri baru

      Delete
  15. hemmm KO kot!!!

    Tapi SR ada terfikir benda yang sama.... mkin ada satu dua tiga N3 sebelum SR bersara, In Sya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...ape SR..KO?...tak OK lah nih hihihhi

      Alamak...kalau SR nak bersara..mcm mana kita nk beramah mesra lagi huhhuh

      Delete
  16. JM, keep continue doing what u like...tak semestinye kalau dah ade blog tu kene hari2 hapdet kan..cam Miss pun kalo rajin and ada info then update, kalo malas melampau biorkan berlalang hehehe (xdok sape kesah pun dgn blog den tu ha..hehehe) . Kalo JM ada info yg nak dishare go on and update, kalo xdok xpe..dun worry cuma takut your follower yg ramai tu rindu la nnti hehhehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss : JM ni ada story yang nak di kongsi..ofcoz story pengalaman travel tu tapi mood nk menulis tu tak datang...bila bukak dashboard je pastu blank..tak tahu nak start mcm mana...pastu berhari-hari pending..risau kengkawan mesti tertunggu (hahaha..perasan org tertunggu nk baca entri baru)..ok..ok...lepas baca komen kawan2 dari entri ni semangat semakin pulih..u oulss mmg daebak!! x sia-sia JM kenal korang...pembakar semangat..

      psst : Miss jgn pulak tak update sbb JM peminat setia entri Seoul nih

      Delete
  17. Teruskan menulis JM.. jgn berhenti lama sangat.. nanti akak rindu dengan stori mori jejalan JM.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih akak Yati di atas kata-kata semangat tu..ye.ye..in sha Allah tak lama..bila dah pulih nanti JM sambung ye..tak nk menyepi lama2 sbb JM tahu nanti ramai yang rindu heee

      Delete
  18. salam. alamak..kenap pulak sis?? berhenti kejap boleh kut..tapi janganla selamanya :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik Itah..tak de mood nak tulis...nak rehat sekejap je tapi dont worry maybe tak stop menulis sebab dah jatuh cinta dgn semua blogger yg singgah sini..tetap akan semangat nak BW..tunggu!!! ada masa akak terjah blog ramaramapendek tu hiksss

      Delete
    2. HEHHEHE..suspen ja..ingatkan nak stop selamanya hoho..akak kalau BW..memang tak sah..sekali BW..1OO komen aka sy nak kena approved hahhaha :D

      Delete
    3. BERTABAH je lah cik Itah...akak x der masa nk BW hari-hari so bersedialah kena BOMmmmm ye ehehe

      Delete
  19. JM... meh kakak bagi idea.

    1. List apa yg JM fikir masa memandu pergi kerja - satu entri
    2. Sibuk di pejabat - makan apa/tengok kawan punya perangai - satu entri
    3. Masuk kedai makan - ambil gambar apa JM makan - satu entri
    4. Pergi belanja - beli barang mahal/murah/keperluan/tak perlu - satu entri
    5. Baaaanyak lagi hihi..

    Jgn cuti lama-lama tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie...terima kasih...muah..muahh...
      JM ada benda/cerita travel nak share tetapi nak mula menulis tu malas yak mat...tapi suka sangat BW kawan-kawan..maybe sbb cuti raya lama sgt hiksss

      Delete
  20. Alamak JM jangan stop terus..berehat boleh je amik mood dan idea :)..ciku suka baca detail blog JM travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciku : ahaks...ye ke..ok..ok..nanti mood rajin datang JM sambung stori mori kisah travel yang tertangguh tu eh...bila terima byk komen dan kata semangat dari kawan-kawan alam maya yang baik hati dan positive thinking ni..mood rajin makin datang :-)

      Delete
  21. Salam kak..selama ni saya silent reader akak je. Kali ni saya kuatkan smgat utk komen...kusemangat!!
    Tolong la jgn bersara..nanti saya keciwa..saya hanya insan yg lemah...
    Kikikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. opocot tekejut eden...bila Syieda panggil 'kak'..baru nak berlagak muda hehehehe...mana de SILENT..Syieda pun rajin komen kat sini lah..akak JM perasan tau heee

      Ok..ok..demi permintaan mu Syieda..akak akan terus BERJUANG :-)

      Delete
    2. JM,
      Setuju dgn syieda..tp syieda kira atas lagi laa rajin gak komen2..sy nih mmg jarang komen..tapi baca je apa JM tulis..yelah masa sabtu ahad je nak boleh berblog walking betul2,..itupun kalau tema hari cuti adalah antisocial..semua post dkt blog sendiri tu semua schedulekan aje bila dah antisocial time weekend..kiki

      so JM cuti berehat anda diluluskan tidak melebihi 1 minggu (huhuhuhu)

      Delete
    3. HiDayah : ahaks...macam tu pulak..ye lah..bz kan..mana boleh nak terjah blog org selalu..time weekend lak takkan nk terperuk je kat umah..Hamoiii siap bagi cuti rehat seminggu je heeee...lawak lah

      Delete
  22. samalah kita JM
    dah seminggu tak hapdet, mood kelaut
    terjun bersama lemak lemang dan rendang serta semperit
    selama berblog dah masuk tahun ke9. banyak kali rasa nak stop berblog
    tp sayang.. kuteruskan jua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa : apa?..dah 9 tahun?..woowww...lagi lama kekal sehingga sekarang DAEBAK!!!...seperti biasalah kan semangat untuk menulis mesti ada pasang surut kan..pastu melalui dunia blogging jugak boleh dpt ramai kenalan :-)

      psst : JM dah terima kad raya dan penanda buku tu...terima kasih :-)

      Delete
  23. fuhhhh fuhhhhh. ha dah tiup sikit semangat bagi kat JM. Cepat update cerita ceriti! Nazla bosan Y__Y

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...Nza!!..meh nak tangkap dan sedut apa yg di tiup tu...terima kasih NAz..meh nak peluk sikit

      Delete
    2. kalau pelok terus tak nampak JM dah hihihi

      Delete
    3. eheeheh...tak pe...peluk Naz cam peluk teddy bear hahaha..matilah Naz merajuk nanti

      Delete
  24. just take your time k.
    tapi jgn la berenti terus tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik!!!....terima kasih Dzuli...i will :-)

      Delete
  25. Saya pasti merindui blog JM...terus menulis...tulis apa2 je pasti kami terhibur...saya tetap menanti entri terkini JM...sentiasa kehausan celoteh JM...JMdah jadi bintang filem kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL menrindu i blog JM akak rindu pada JM nih..alalalalala..malu nak cakap lah tu eheheheeh jgn marah gurau je
      Bintang Filem?...hamoiii berlakon drama pun belum hikss

      Delete
  26. alaaaa.... tak kan nak bersara JM... habis tu mcm mana peminat baru mcm saya niiii????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Says : ha'a lah...kita baru nak berkenalan kan...adoyai!!!

      Delete
  27. jangan tinggalkan haku..... uwaaaaa
    nangis nih
    JM nanti pasti ramai yang merindui JM siang dan malam dan kepagi
    dont go no no

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yang akan merindui JM?...ni mesti Dila salah sorang dari mereka kan..baik mengaku heee

      Delete
  28. Aduh penat scroll down page ini nak tulis komen di sini. Tengok! Ini menunjukkan ramai yang baca dan suka tinggalkan komen. Tak kan nak bersara kot!

    Take a break JM. Kalau mood datang balik, tulislah balik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prof NA : JM ni ada je benda nak di kongsi..tapi bila nak tulis tu Ya Allah...malasnya...tapi suka sgt baca blog kawan-kawan..bila tgk kawan-kawan blogger rajin singah sini x jadi lah pulak niat tu maybe JM rehat sekejap pastu sambung balik. Melalui medium ni jugak JM dpt kenal ramai kawan yg baik-baik rasa ceria pulak hidup bila baca komen kawan2 nih

      Take a break and have a KIT KAT heeee

      Delete
  29. Cuba bawak2 makan bahulu ke... Tart nenas ke... Muruku ke... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambil taip entry akak JM kena ikut nasihat dia atas

      Delete
    2. Scdha Sein : heheheeh...bagus jugak idea tu minum Kopi O panas kan...baru mood menulis mencurah2 yek

      aRz MoHa : woww...mencanak naik bilangan komen tu..dah jadi Top Komentar..nampak akak perlu sediakan hadiah sebagai penghargaan nih hikss

      Delete
    3. itu bulan ogos bila akak JM letak keseluruhan komentor...langsung tak ada nama saya. Lambat kenal JM rupanya

      Delete
    4. Dah masuk dalam list TOp Commentar Ogos nampaknya aRz MoHa yek

      Delete
  30. janganlah pencen , belum wajib lagi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nieda...belum nak pencen sbb masih muda hihihih..in sha Allah tak kot

      Delete
  31. saya pun suka terjah blog kwn2 lain dan blog sendiri bersarang.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kembara destinasi..sbb tu setiap kali JM terjah sana perlu sapu sawang dulu

      Delete
  32. Saboo..sabooooo..usah diturutkan hati yg merajuk tu...hehe..Cuba rehatkan minda tapi jgn la sampai nak stop berblogging segalakkkk ..masih byk info yg saya perlukan dari blog JM nih..sumber rujukan dari semasa ke semasa hokey ngeee...(°,°)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ser Pelangi...wajah mu berseri pak pelangi di waktu hujan..ehh..ada kaitan keww
      OMG..nampaknya HASRAT tu harus terkubur :-)

      Delete
  33. ish Akak JM mana leh bersara...teruskan menulis....menunggu entry terbaru ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa : ermmmm...nampaknya perlu dgr suara 'peminat' nih...matilah kena rejam sbb mengaku RETIS lah sgt!!!

      Delete
    2. hahaha. sekali sekala tak apa :p

      Delete
  34. Kak JM, pleaseee lah jangan nak berhenti berblogging pula..haihh..wanie baru je nak kenal-kenal dan bermesra dengan akak taw..tak mo tau..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Wanie!!! Ehh nampak x akak JM tgh lambai dari jauh ni..ahaks..nak bermesra dgn akak?...jgn mesra sgt nanti akak tergoda terus ambil buat adik ipar..nak keww heeee

      Delete
    2. Ehem ! ada adik baya2 wanie ke..hehe...
      Kak JM memang mesra, sekali wanie komen sini, terus kak JM datang blog wanie selalu..thanks!

      Delete
  35. Bawak mengucap JM... awak tu ramai peminat... kang ada yang kuciwa tak lalu makan sebab JM nak bersara dari memblog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawak mengucap?...ahaahha..dah mcm nazak sgt kan Pak Lang Mie..ke bawak beristigfar :-)
      Mesti PLM salah seorang dari mereka kan..alaaa...x nk mengaku lah tu hihihih

      Delete
  36. Scha baru nak singgah sini akak dah nk stop. I iz sad :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Scha sambil lambai dari jauh!!!! Welcome to my blog bestnya setiap kali up entri baru mesti ada reader baru :-)
      Terima ksih Scha sudi singgah kat blog akak. Niat nk 'bersara' tu ada sbb akak ni dh start malas nk tulis walhal ada je story travel nk di kongsi. Maybe sikit masa lagi selepas kadan dh tenang akak sambung balik dan selepas dpt suntikan semangat dari kwn2 di alam maya ni mgkin niat tu akan terkubur so in sha allah akak masih setia di sini. Keep on reading ye :-)

      Delete
  37. ermmm... apa kata JM buat blog baru dengan genre yang baru... mungkin lebih banyak idea mencurah2 nanti... just my 2 cents ja sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. acik Idah : bukan x ada idea sbb guna genre yg sedia ada tetapi tak ada mood/idea nk memulakan cerita yg nk di kongsi...cerita Jepun tak habis2 lagi masih ada sambungan...aduhai nak sambung stori tu liat yak amat :-)

      Delete
  38. eeeeeeeeeeeee akak JM ni..!!! berdrama dah nak menetes air mata dah ni :P nasib last sekali tu 'tidak sama sekali..' eeeee.. rasa nak cubit cubit aje ni kalo depan mata hahahaks.. kena bap sekali.

    kekadang tu memang tak ada idea kak.. CT pun banyak melalut aja. sebab iols ni penganggur so mengadap laptop saja memanglah ada masa nak buat entry. akak JM kerja so blog bila ada free time. jadi situasi kita tak sama. akak JM xleh xleh bersana.. hambat sampai rumah nanti :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT : mesti terkejut kan...sbb tu akak minta pendapat korang-korang semua...kalau mcm tu nampaknya akak perlu lebih bersemangat lah lepas ni tapi CT jgn biar akak keseorangan kat sini...rajin-rajin lah datang ziarah..boleh kita berbual..bergosip ke...ajak Cik Nun sekali kita mengeteh atau mengopi heeee

      Delete
    2. akak JM peminat ramai.. followers ramai.. yang mai singgah komen pun ramai. tak akan keseorangan punyalah. CT mai insyallah terjah. antara cepat ngan lambat. biasalah kalo time online line cem sipot memang mood tu hilang. time laaaaju opcoz i terjah sampai tido sembah keyboard. okeh melampau hahaha..

      Delete
  39. Biasalah tu kak JM. Idea bukan selalu datang hari-hari. Saya pun selalu kena jugak penyakit ni, namun nak berenti menulis tidak ada dalam kamus hidup ini. Kalau kita buat entri hari-hari pun kalau cerita nak disampaikan tu tak menarik tak best jugak orang nak baca kan? So, teruskan blog akak ni... (tepuk tangan ramai-ramai tanda support)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ali Pancing : kui..kui..kui...JM baru nk perasan mudo..dah di panggil 'akak"...ahahaha sedarlah sikit JM oi nko tu bukan mudo lagi jgn nak perasan muda pulok ...Ali Pancing, akak setuju dgn komen ni..like 100x...ehh..nape tak der ruang komen di blog Ali Pancing eh..bila masuk nak tangkap ikan tapi tak der umpan..camno tu haaa

      Delete
  40. Assalamualaikum JM.. selamat pagi.. Bersara?. janganlah.. Ros baru je follow ni :) hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam ros_reeza..ehh...bukan dah komen ke..ni kira 2 kali komen dalam 1 entri...wahhh dasyat...nampaknya u ouls begitu support blog JM ni,..waduhh..kalau mcm ni perlu makan vitamin R byk2..demi tak nak menghampakan rakan reader yg setia nih

      Delete
  41. haaa! mmg xyahh bersara kakk... nk bce2 lgi travelog akkk gi kt tmpt2 akan dtg plakkk...... medium nie laa yg buat kita kenal...and kenal ngn blogger2 lain jgkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Jijah...akak rajin nanti akak sambung ye..tak moh sedih-sedih..

      Delete
  42. take 5 kejap JM...nanti bila dah okay bole sambung balik :)
    agaknya JM masih dalam mood beraya atau terlebih makan rendang ketupat kot tu yang ada sedikit ke 'malasan' hehe
    rasanya semua ada penyakit tu kadang-kadang :)

    and plish...tolong jangan berhenti menulis blog tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Mrs Smile kesayangan ambo tu...JM rehat sekejap je pastu bila mood rajin tu datang balik JM sambung ye :-)

      Delete
  43. JM jangan nak ngada.. JM banyak pengalaman yang nak dikongsi.. bak orang kata jauh perjalanan luas pengetahuan(chewahh) ..
    lain la cikda ni setahun sekali baru nak hapdet.. kuikuikui.. lagi sedih tau..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikda : BAIK!!!!! wlaupun setahun x update nasib baik cikda masih sudi singgah di blog JM...terima kasih ...muaahh

      Delete
  44. Lama lagi arr nak tgu sambungan citer JM ni nampak gaya nyaa...
    psst jgn lelama menyepi nya tu :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako!!...tak lama rasanya...baru satu hari dah rasa rindu nk dgr celoteh dan komen dari kawan2..kalau x der entri x de medium untuk komunikasi :-)

      Delete
  45. alololorrrr....take a break jap ye JM...sementara nak datang mood blogging tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Ita...hai..hai...sejak masuk syawal ni mmg mood menulis ke laut sungguh...maybe byk makan pulut kot hiksss

      Delete
  46. mood raya tak bis lagi tu..hehehe. Sayapun sama la..lately ni melayan drama korea beratus episode..so blog tu hidup segan mati tak mau jer..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeela...eh salah...Zila!!..aper?..drama korea beratus eipsod?...JM yg layan berpuluh episod ni pun berpinar mata hhehehe..oh no wonder lah lambat nk kluar entri baru..jgn jadi mcm JM tau..jgn ada niat nak stop..JM nk baca entri europe tu

      Delete
  47. Singgah petang melawat JM :) hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ros_reeza...mesti rindu kat akak JM kat hihihih

      Delete
  48. Kak JM! Kak JM! Kak JM! (jerit bagi kata semangat sambil pegang pom-pom, -bayangkan.. :p )

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahah Den Dyen..Hamoiiii..pom pom girl lah nih...

      Delete
  49. Baru kali kedua singgah sini...
    Dalam pada ada rasa nak stop blogging tu, leh panjang jugak celoteh JM... hehe ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul...ahahaha...itulah dek kerana komen dari kawan-kawan yang setia ni hati mula berbunga-bunga..rasa "SAYANG" lah pulak...sayang nak jauh dari kawan-kkawan..lagi pun hanya dengan cara ni je JM boleh rapat dengan korang semua..huhuhu..

      in sha Allah lepas terima kata2 semangat ni ...maybe tak jadi..nanti rajin JM sambung entri baru..tapi lambat sikit kot..nk serang blog kawan2 dulu

      Delete
  50. JM..pliss la jangan pencen awal...rehat seketika takpe..tp jangan sampai rehat 4,5, bulan tau...*eh mcm ckp ngan cermin pulop* hahaha

    muah..muah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. My Dear Aza Azmeera....akhirnya awok muncul jugak di sini...windu meh sini nak peluk cium sikit..ehh...akak dh lupa lah..dah dapat lom kad raya dan duit raya tuk 2 org hero tu

      Delete
    2. baru sampai kad raya akak ms sy upload kat IG tu..hee jauh perjalanan putrajaya ke puchong..hahaha tqvm kak..suka dapat gak kad raya tahun ni..hee

      Delete
  51. Rehat je dulu..nanti datang balik dengan penulisan yang penuh perasaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpun, travel cari idea.. saya punya idea ke laut jugak.

      Delete
    2. hai...hai...Khamsi...lama JM tak terjah sana...tunggu ada masa akan terjah habis habisan heee
      JM ni bukan x ada idea nk tulis sbb tak ada bahan tetapi ada bahan tapi tak ada idea mcm mana nak mula menulis..masih byk lagi entri travel tempat yg pernah pegi like Phuket, Krabi dan Phnom Penh belum publish..nanti bila hati dh tenang sikit sambung balik..bila terima komen bertubi-tubi dari rakan reader ni in sha Allah akan di teruskan apabila mood nak menulis tu datang

      psst : Jgn lak lepas ni Khamsi senyap je..melalui medium ni kata dapat berbual mesra..."Ehh...mesra ker" hihihihi

      Delete
  52. Fuh..tkejut Cik Nun lihat ayat di atas..ingat kan Kak JM nak bsara dah..kang sunyi ar blog..selalu dok terjah blog Kak JM jer.ttiba takda mau rindu....serindu..rindunyaaaaa..hehehe..yg pasti..Cik Nun tunggu entri kak JM akan datang...cayok!cayok!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nunn : Waktu akak publish entri ni mmg Ya Allah tuha shj yg tahu malas nnya nak menulis blog...malas nya nk kongsi pengalaman travel tu..so nak tahu jgk "RESPOND" dari kawan-kawan PATUT ke akak buat keputusan begitu..sekali bila terima komen dari kawan-kawan..in sha Allah x jadi lah..tggu mungkin lepas ni akan lebih FRESH :-)

      Delete
    2. Haaa...macam tu lah...kalu tak da entri..abis lah entri yg Cik Nun Dok Ikot tgantung..kuat kan semangat ok kak JM..nanti Cik Nun blanja 1 entri yer..hehe

      Delete
    3. yeay....my dear Cik Nun...bila dgr komen ni semangat akak membara berapi-rapi dah ni eheheeheh

      Delete
  53. smoga dapat meneruskan perjuangan..

    saya singgah sini dari blog mialiana... :)
    done follow sini.. #482

    jemput singgah : Hikayat Budak Pening

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Pha Is..akak JM dah TERJAH blog Pha Is sebelum di jemput...boleh ker?

      Delete
  54. It's ok JM, take your time, rehatkan minda...tapi jangan rehat lama sangat tau!!! nanti susah sya nak cari or dapatkan travel tips, hehehe... lagi satu, trip to Phuket belum update lagi tau, am waitiiiing!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana Rjay : ahaks...masih ingat eh JM ada hutang entri Phuket

      Delete
    2. takpe JM, tunggu mood activated, hehehe...

      Delete
  55. plsssss dont stop blogging :):)
    teruskan perjuangan! chayok2 sis JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija:) BAIK!!!...demi sahabat-sahabat blogger yg SETIA!!!

      Delete
  56. bila blank, sepatah perkataan pun tak jadi nak taipkan JM, takpe JM, pelan2 kumpul mood. akak setia bersama JM tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Kak Yon..betul tu..nampak KOSONG je..bila time bersemangat tu mcm-mcm nak tulis...terima kasih akak...love u..muaahhh

      Delete
  57. don't give up.. just give a time.. slowly slowly..

    macam akak gak kengkadang.. berangan nak tulis memacam, tapi at the end, stuck.. dont give up ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kak Yan (Azean Elias)...wahh...masih ingat dengan JM eh...dah lama akak tak singgah sini JM pun dah lama x buat bising kat blog akak heheheh..ha'a..JM ada perasaan mcm akak lah sekarang ni...tapi bila dpt komen POSITIF dari kawan2 kesayangan di luar sana...in sHa Allah JM akan teruskan

      Delete
  58. Jalan2 di sini... Blogwalking sambil baca komen sahabat.. Ramainya peminat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaha...Abe MKL...camna JM nak bersara ni..nampak sgt Abe rindu sgt nak baca entri baru JM ni...lap u hihihi

      Delete
  59. Ha? Takde ruang komen kat blog aku? nanti aku check ya... alahai ruginya takde komen dari JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks...ye lah tu...Ha'a Mas Ali..ehh salah..ha'a adik Ali ku PANCING...jari jemari JM sudah mula menari-nari atas keyboard nak komen puas-puas sekali....huhuh berlalu dengan SEDIH sob sob...sob

      Delete
  60. JM jangan 'bersara'!!! Kalau berehat tu normal... saya pun kadang2 seminggu gak tak update blog sbb xde idea... hahahahah saya pun byk entri dlm draft... agak2 ada mood baru publish... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nora Karim : JM tak jadi bersara selepas mendapat kata-kata semangat dan support dari rakan reader yg setia nih..love u oulls

      Delete
  61. bikin suspen baca tajuk
    jangan ler gitu...ramai yang berkunjung sini kan
    sayang usaha selama ni

    tak ape...kayuh perlahan-lahan
    nanti ada ler datang idea tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana yani..lama betul akak x singgah blog kan..tunggu..jap g nk serang heee

      Delete
  62. Jangan STOP! Tapi kalau akak nak berehat tu, oklah. Pergilah travel lagi. Insha-Allah nanti mesti banyak cerita baru yang nak dikongsikan. =)
    Akak JM ni baguslah. Saya tabik spring dekat akak, rajin sungguh terjah entri yang dah lama dekat blog. Saya pun kekadang macam tu juga. Seronok saya akak hidupkan semula entri-entri yang dah lama. At least kita tahu, masih lagi ada yang sudi hendak baca blog kita. Thanks akak JM. I really appreciate you. \[^__^]/

    ReplyDelete
  63. Saya pun nak terjah entri lama-lama akak. Kena terjah hari-hari sebab banyak cerita best. Dan banyak yang nak kena baca. Huhu.. >__<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih FA...terharu tau...muaahh :-)

      Delete
  64. Biasalah tu JM. mood blogging ada pasang surutnya. Take your time. Tapi jgn bersara terus dari dunia blog tau ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Fiza..ehem..ehem..mood JM dah kembali rajin mengupdate blog nig :-)

      Delete
  65. no..no ..no..hehhe..btw sy dapat kad raya akak JM..thank 2 da duit raye..thn dpn nk lagi..heheh..tp sebenarnyer ssh juga nk berblogging ni..cam saya bru bljr bertatih..ayt pon tunggang langgang..tp tak kire ..nk jugak share even takde org baca..sekurangnya2 untuk panduan diri sendiri..nak karang 1 entry tu pon penat seru semangat..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura..akak suka baca blog zura yg kongsi kisah travel ke Korea tu..keep on writing sharing..akak support :-)

      Delete
  66. kakakkkk....amek napasss...bukak website AA....beli tikettttt mana-mana dalam mesia pun ok. siappp. harusss mood datang dengan serta merta !!

    rileks beb...aku pun penah hiatus berbulan-bulan sebab takde mood menulis...tapi komen orang dan email orang yang mengatakan blog ni dapat bantu dorang cari info travel yang buat kita kuadddd. aku mampooo hiatus berbulan sebab blog aku tak glamer macam blog ko kakak ! kakak kena kuadddd... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahah...Nana tron..komen mu mmg MELETOPsss u olllss...semangat nk menulis membuak mendidih ni eheheheheh

      Delete
  67. JM rehat dulu...santai....then barulah update blog.
    janganlah bersara...kita baru nak geng,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Farrah..nampak JM x...sambil lambai...baru nk reply komen nih..in sha Allah JM akan terus menulis wlupun citer x best demi x nk menghampakan rakan reader semua..love u uollss :-)

      Delete
  68. as salam. pd pandangan abah la...baik JM menulis secara konsisten spt 1x seminggu atau setiap 2 minggu. barulah x terasa kehilangan JM tu. mcm abah ni upadte 3 entri seminggu. ini abah jdkan sbg rutin agar terus kekal dlm dunia blog. disiplin tu penting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih di atas nasihat abah Zuki tu...hohoho..JM baru nk reply komen ni..dah basik ke tidak :-)

      Delete
  69. ala JM.. baru nak bace entry jepun jm.. menulis la.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Fifi...lama x terjah blog fif kan...tggu!!!

      Delete
  70. Ketandusan idea tu biasalah JM.. kadang idea ade tapi kemalasan melanda, kadang juga idea ada, rajin pun ada, masa pula takde.. huhu..
    terus berjuang! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Hidayah : baru nak reply komen nih huhuhu...mood nak berblogging sudah kembali...harap lebih rajin BW lepas nih

      Delete
  71. baru je kenal JM, berehat sekejap ok, jangan lama sangat tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai babyPose..lama JM tak terjah rumah kan...tunggu tau :-)..mood nk berblog sudah pulih :-)

      Delete
  72. Kak JM sibuk ea?
    Sampai x sempat update entri?
    (ececeh macam saya hapdet banyak.sangat pulak..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..Nazeck mmg rajin update blog...satu hari boleh publish 2-3 entri penat akak kejar tau hhihihi

      Delete
  73. Saya nak thanx banyak2 kat akak sebab drop banyak betul comments kat blog saya yang tak seberapa. Continue lah share dengan kitorang.
    Share je anything yang rasenye tak berapa ramai orang tau tapi mendatangkan faedah atau menyenangkan hati bila orang baca.
    Ada kott..cuma belum ketemu.
    Tak reti pulak nak bagi contoh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam NAZECK..akak ni mmg rajin BW terutama time line internet laju...akan baca semua entri yg tertangguh tu so sabar dan jangan terkejut lah ye kalau komen bertalu2 masuk..pada masa yg sama mau tingkat ranking blog kawan2 heee

      Delete
  74. jangggaaaaaaaaann mengadaaaaaaaaaaa nakkkkkkkkkkkkk stoppppp JM!!! hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. EIDA...minta maff lama tak singgah 'umah' EIDA tu...FREE nanti JM terjah yek

      Delete
  75. Mbak JM sangat2 busy ya ? sedih dong kalau Mbak JM menghilang dari dunia Blog ini. Ngak ada Mbak JM ngak rame...saya pasti kesepian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. NGAK!!!!!...Mbak JM akan terus menulis..in sha Allah kerana selepas dapat support dari kawan2...arhhh..klau setop ngak bisa senda gurau sama Mas Gunadi lagi hehehhe

      Delete
  76. kalau nk ikutkan hati memang tak nak JM quit tapi lega apabila dengar JM kata nak berehat..bloggign part time nie memang macam nie laa..kadang2, ada komitmen kat tempat lain yg perlu diuruskan..in a meantime kalau JM update benda ringan2 pun takpe gak...at least readers JM dpt gak baca entry sekali sekala..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Lan...mana pergi rindu aarrhh sama celoteh mu hihihi

      Delete
  77. Jangan la berhenti!

    Ty faham sangat2 rasa yg dirasai JM. Ty pun baru update , slow2. Konon nak cuba update sehari satu entri tapi hambar.

    Jangan la tinggai kan penulisan yg mengenalkan kita rakan alam maya. Eh , Ty ingatla JM... Nak kad raya !!! eh sempat lagi...larikkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan Ty..nape lama x update..setiap kali terjah masih entri lama...huhuhuh..rindu tau :-)

      Delete
  78. Jngnlah berhenti... ada masa terkuang, tulis je... in shaa Allah akan terjah hehee.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. upps..'terluang'.. typo.. :D

      Delete
    2. Salam saudara Khir..terima kasih kerana bari support..in Sha Allah..akan di teruskan..ada masa FREE jugak JM akan terjah blog bro Khir tu :-)

      Delete
  79. sis JM!!!! never stop blogging!!!
    CN marah kalau sis berhenti... tak mau, tak mau..
    mesti teruskan tau..

    CN akan sentiasa support sis walaupn CN jarang jengah sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih CN..i lap uuu hiksss

      Delete
    2. hee... lap u too la akak JM :D

      Delete
  80. jangan begitu JM... melalui bloglah akak kenal ramai kawan.. yang best sekali tentulah JM..
    oppps sbelm lupa nak habaq mai dah terima dah kad raya dan duit raya utnuk 2A... terima kasih..
    nak up entry tap ipahamjerler blog akak dah suam2 kuku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak Cho Zila : bz betul JM lately...byk lagi komen belum reply :-)
      ye akak..dah terima eh kad raya tu Alhamdulillah..x perlu lah up entri akak..malu JM tau

      Delete
  81. rugi la klu stop...sbb blog ni dh ramai peminat kan...g bercuti lg..cari mood baru...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nOe : aduyai...baru nk reply komen lah..semangat JM sudah pulih...mau berblogging semula :-)

      Delete
  82. kakak JM, kakak ni somel lah. okay, saja jalan2 sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai budak tecik! Somel lah sgt kan dlm gambor ja sekali tgk real PITAM!

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352