You can click on me :-)

Friday, 12 September 2014

Beratnya Blog JM!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


Ramai yang tertunggu-tungu sambungan kisah percutian ke Jepun tetapi JM perlu publish entri ni terlebih dahulu.

Kenapa tiba-tiba keluar tajuk ni..

Yer begini kisahnya...dua tiga hari ni JM nak reply komen kawan-kawan semua tapi bila bukak je blog..ya Ampun pesal lambat sangat 'loading page' ni...mesti ada yang tak kena..line internet slow ke?

Jadi JM cuba cari jalan penyelesaian, tanya sama pak cik google dan hasilnya....

Rupanya ada tools untuk "Timbang Berat Blog"


Korang tahu tak berkenaan perkara ini ke JM yang ketinggalan. Ini adalah berat blog sekarang...

Timbang berat blog kat SINI
Nampak tak punya lah berat blog ni ambil masa hampir setengah minit untuk load all content dalam main page. Kemudian selepas timbang di SINI dan hasilnya :

Beratnya uolls...236.12 KB sepatutnya below 100KB

JM temui satu blog yang begitu memberi manfaat sekiranya blog over weight, korang ingat orang perempuan je nak jaga badan, blog pun perlu kawal berat jugak tau supaya nanti lebih ramai yang 'tergoda' dengan blog JM ni heheheeh.

Kredit 100% kepada tuan punya blog Mari Bina Blog kerana dapat membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi. Kepada kawan-kawan di luar sana, sekiranya korang facing a same problem as me, sila rujuk blog ini. Terdapat perkongsian tips meringankan blog.

Penting sangat ke jaga berat blog nih? ofcoz lah penting, kalau korang masuk satu-satu blog tu then loading page almost 1/2 minutes like blog JM ni mesti rasa bosan nak menunggu kan.

Berikut beberapa punca utama mengapa blog menjadi berat. (Kredit to Mari Bina blog)

1. Widget berbentuk flash (.swf): contohnya widget seperti jam, visitor counter,  gambar slide, games, iklan dan sebagainya.

2. Penggunaan banyak widget javascript. File Javascript (.js); contohnya marquee text, photo slider dan jquery .

3. File Image bersize besar (.jpg, png, gif dan sebagainya); Contohnya seperti gambar atau ikon yang boleh bergerak, Lebih-lebih lagi image berformat .gif (animation) yang bersaiz besar.

4. Terlalu banyak post di muka depan(front page). Tekan Ctrl + - pada keyboard sebanyak empat kali. Anda boleh lihat sama ada blog sukar untuk di scroll atau pun mudah. Kemudian, bandingkan dengan blog lain.

5. File audio atau video yang di mainkan secara auto.

Antara tips yang di kongsi :

1. Kecilkan size gambar yang ingin di kongsi di dalam blog. Makin besar size picture, makin lama masa di ambil untuk 'loading'. Jadi pastikan resize your picture before upload ke dalam blog. Caranya boleh guna tools ini Image Optimization

2. Membina fungsi auto READ MORE pada setaip entri post. JM try tutorial ini tetapi tidak berjaya, ada sesiapa yang boleh bantu tak?

3. Jika rakan-rakan pembaca mempunyai tips yang lain, amat di alu-alukan.

4. Boleh terjah blog Bicara Farah kerana tutorial yang di kongsi amat membantu.

Selepas di kurangkan apa yang patut hasilnya :

Selepas sedikit modification loading time makin berkurang
Akan tetapi blog ini still under 'diet atkin" heheheeh

Jadi tunggu apa lagi, jom timbang berat blog!

176 comments:

  1. tu namanya blog dah obese.

    kena ajak jogging or kurangkan letak gambar makanan....kakakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamoi habang Meng...gelakkan orang eh...kiss kang..opssss!!! 18sx lah

      kurangkan gambar makanan?..jap nak cari ada ke...rasanya blog 'org tu' lagi byk siap ada resipi buat kuih talam lagi tau

      Jap..nanti JM hajak naik threadmill kat umah tu...

      Delete
    2. kannnnnnn JM kannn..org tu asik makan je dlm belog dia..hahahhaha..

      Delete
    3. JM rasakan MJ..blog SM tu lebih ringan dari tuan nya lah..ahahaha..jom kita larik!!!!!

      Delete
  2. kena banyak jalan pusing dunia lg kak..bagi kempis sket peha blog ni...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...Aza..x suke ke 'drumstick' besar..SEDAP! tau

      Delete
  3. fuhhh. baru tau pasal benda ni. good info. selamat berhujung minggu JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer try timbang Naz..rasanya bukan kategori over weight like JM nih huhhu

      Delete
  4. 236 kb? pehh beratnyaa kak.. patotlaa rituu terasa loading lama jugak.. igt memang sbb line internet ke..hehehe

    dah timbang.. 117kb.. bole la kan.. hehe gi blog nadyya lama tak loading nya?

    baru perasan comelnyaa icon kat komentator meletop bln september..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik lah walaupun berat cik Nad masih sudi mengomel kat sini..sayang sama kamu
      Blog Nad x byk share pic so mmg x der masalah ni..
      Icon comel tu?..tengoklah siapa cikgu nye heee

      Delete
  5. pakai blogskin akan buat blog kita ringan jugaa~>< hahah. sebab saya test blog. loading 8 sec even ada auto play song. huhu.:3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina Akmal..cer ajar akak sikit..akak ni mmg kurang arif bab2 nih..jelezz i oulss kalau 8 second tu...berdesup laju tuh

      Delete
  6. Bagus betul diet yg diamalkan. Kejap je jadik kurus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Farrah..x nk cuba keww hihihi

      Delete
    2. rasanya bukan setakat blog, tuan punya blog pun kena diet juga nih :)

      Delete
    3. ahahaah..Farrah..Farah dh obesiti kew...

      Delete
    4. oh, saya tidak selangsing & seramping JM huhuhu

      Delete
    5. Farrah..jgn tertipu ngan gambar lama..JM skrang dh x de shape..nk diet ni tapi asyik mkn nasik je mlm huhuh

      Delete
    6. Blog diet ka tuan kena diet ni. Salah tajuk entry ni hahaha

      Delete
    7. ahahaha...dua-dua perlu diet lah aRz..

      Delete
  7. dah lama tak timbang blog. semoga lepasni kekal langsing la blog kak JM ye. nak timbang blog jugak lah. hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak nye mesti selim melim..sbb x share byk picture..cer try timbang!

      Delete
    2. http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/09/timbang-berat-blog-anda.html

      kak JM ku sayang, dah timbang. hehe. jemput baca :) jgn marah ye. hehe

      Delete
    3. Ha'a..budak tecik sis JM dah baca..jeless u oulss....

      Delete
  8. aritu Ros pernah timbang. bog Ros kategori underweight gitu. hihi. tak macam tuan dia yang overweight. opss. hihi. sekarang ni tak tahu la. belum try timbang lagi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. underweight?..dah kira x sihat tu eheheheh..no wonder lah waktu akak terjah blog Ros..berdesub laju like Watson Yambek!

      Delete
  9. mama punya 7.++ hihi.. ntah ringan ke berat tu.. sedang-sedang kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. daebak! mama niza punya..kategori CUTE seperti tuan nya..mmg pantas bila sis JM terjah

      Delete
    2. mak aih lajunya....JM blog saya load cmna...time 0.86sec

      Delete
    3. apo jang x sampai 1 second berdesup laju tu aRz..x leh jadik nih

      Delete
  10. eh eh igt kan org je kena diet ek rupanya blog pon kena jugak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mestilah kena diet jugak KopiO kerana ramai mata memandang eheheehhe

      Delete
  11. makin rampinglah blog akak JM nhe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti calrase akan tergoda bila blog akak dh ramping kan opssss x boleh part ni tuk 18 tahun ke atas je. Calrase masih d bawah umur kekeke

      Delete
  12. Tenkiu ya JM share info yang best ni. Baru jap timbang berat - 0.71 seconds. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah!!!! Fay waiting time x sampai one second, daebak! Laju tuhhhh kurus seperti model lah

      Delete
  13. Replies
    1. Abe mkl dh timbang ke belum mesti ringan, kurus dan sweet like tuan nya tu kan

      Delete
  14. ty for the info, baru tau blog pun membesar, ingatkan aku je :)
    aku 13.33 tah berat ke tak tu. ok dh kot. btw, epi wk-n JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ShirVen..mana menghilang..windu dendam i tau heee..
      13.3?...berat tu...diet lah sikit heheeheh

      Delete
  15. takutlah nak timbang berat,hiks! kena join fitMalaysia nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam HiDayah..xkan lah berat sgt sampai perlu join FitMalaysia...ahahahaah

      Delete
  16. salam jm..
    owh lamanya teman x melawat ke blog ni..
    almaklumlah mood malas tlah mlanda..
    btw miss read your entry kak jm..
    blog ni ringan sahaja.. n thanks for tips...
    sngat membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Sobyiee...ha'a mmg lama x terjah sini ingatkan dh x sudi...nasib baik belum merajuk lagi tau
      Dh timbang belum blog tu..blog sis JM ni masih dalam program diet tau..jgn jeles kalau dh kurus like Tyra Bank nanti

      Delete
  17. alamak...nak timbang jugak lah blog saya, rasa2 dah teroberse sebab byk gambar makanan kan?....hehehe, thanks for the info

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha..Nasa..so mcm mana hasilnya...terkezut ke tidak

      Delete
  18. tak petnah lagi timbang, bila berat tu yang slow ye atau tak keluar iklan ye.. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..kalau slow semasa nk display main page..BERAT lah tu...tapi rasa blog babYpose x berat kan sbb x kongsi byk gambar..cer try timbang..kalau x kuar iklan tu..pastikan setting betul

      Delete
  19. JM thanks bagi info.. beratnyer blog saya.. hihihi
    dh obes ni... kene buat sesuatu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..Izza pun x pernah timbang yek..so try lah diet cam JM ni hehehe

      Delete
  20. Hok aloh. Nak kena diet jugak ni. hehe dah pernah tahu tapi tak pernah pulak timbang. skrg jugak nak timbang! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe nur as cer timbang ntah2 lebih obes dari tuan nya sbb terlebih mkn. Klau x share gambar akak rasa ok, lg pun time akak singgah blog laju je respond nya

      Delete
  21. JM... fungsi read more boleh dibuat masa kita buat entry. Letakkan cursor pada perenggan yang kita mahu... pastu klik logo page yang koyak tu (insert jump break)... Mesti jadi punya... Masa preview memang tak nampak kesannya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak lang mie : Jm buat spt yang PLM ckp tu, Jm page preview no wonderlah x jadi huhuhu
      Ok ok nanti Jm try semula. Terima kasih PLM. Napa x de entri baru? Jm trrtunggu je tau klau ada entri rasa seperti berckp ngan plm je :-)

      Delete
    2. woooh gitu ke.. hihi samalah akak JM..!! sebab tengok kat preview hahaha.. terus delete balik sebab ingat tak menjadi. Ya Allah noob sungguhlah kita ni kekeke..

      Delete
    3. ahahaah...CT..biasalah..kita berdua ni bukan pandai sgt bab IT ni..sib baik ada PakCik Mie tu kan...

      Delete
  22. wah good info JM..tq for sharing....hamboiiii blog wanderlustDJ tuuuuu sebijik cam tuan diaaa...obese tahap IV!hahahahaha lebih seminit tuuhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bhahahaha gelak sampai sakit peyut, ni bukan lagi tahap obesiti dh almost nazak, amoii Jm x sayang mulut heeee. Blog Dj tu dh terlebih mkn sbb setiap entri terhidang dgn makanan yg sedap! Sedap! Jm yg tgk ni pun boleh terliur terutama time raya :-)

      Delete
  23. akak punya 11.89kg ja hehe...akak dh lama buang widget2 yg tak penting...
    dulu letak widget pengomen yg ada gambar tu...mmg berat nak loading..walaupun cantik..terpaksa buang jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak kak Kham...JM pun letak pengomen tegar ada gambar..kalau di buang mesti bertambah ringan kan..tapi nanti x cantik ahahah

      Delete
  24. Kihkihkih...baru tahu ni. Tq for sharing this...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Mama3Farhanah..tapi sis JM rasa blog mama masih underweight

      Delete
  25. Huyoo..beratnye blog kak JM. Tu ana cam malas sikit nak letak widget2 bebanyak. Letak yg penting2 je. Tu pun org tegur, kata nape tak letak shoutbox. Bukan tanak letak, ana on pakai fon je ni kak JM. Susah nak baca shoutbox. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..akak pun ada gak niat nk pasang tapi bila dh jadi gini...buang je lah niat tu..so skrg camna blog Ismi Ana obes ke tidak?

      Delete
  26. Blog saya mesti lagi berat. Sebab banyak gambar n ada juga yang tak resize.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faa..dh try timbang belum..sis rasa belum sampai tahap obes lagi tu

      Delete
  27. JM, happy weekend! Saya tag JM lagi! Tapi jangan rasa u r bound pulak. Just suka2 teringat kat JM
    Liebster Award #1 Tagged by Zack

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Farrah keran TAG..tak perlu rasa bersalah tau..sorry dear baru nk reply komen..huhhu..geram lah ngan MAXIS ni..belum datang pasang kat umah lagi

      Delete
  28. Hahaha... dan.. dan.. jer nak check jugakk... :D

    pstt... idah ada tag JM dalam The Versatile Blogger Award :)
    http://acikidah.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html#

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik Idah...sorry Sis JM baru nk reply komen nih..huhu..bukan tak sudi..terima kasih TAG ye
      Caman..berat ke tidak blog tu ke masih sihat walafiat hihih

      Delete
  29. woooow wooow CT nak kena try test ni. tapi blog CT tak adelah lama sangat nak load completely just nak try buat jugaklah nanti. nak check kot obese ke hapa ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe CT..check je at least tahu ukuran sekarang..time akak terjah pun laju je..still ok tu

      Delete
  30. saya punya lak 14 saat :O

    nnti kena fikir cara nak kurangkan lagi. hehe. thanks for sharing kak JM ^^,

    betul, sedangkan orang nak masuk rumah kita, kita segan kalau umah bersepah. inikan lagi blog yang hari2 orang datang jengah. our blog defines who we are. cewah. betul ke? ahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...betul lah tu Amy J...bila org selesa mesti dorang nk datang lagi tul tak?

      Delete
  31. rasanya ada saya drop komentar..apapun tak apa .minta maaf jika tak suka blog saya ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam cikgu Etuza, Jm x faham dgn komen ni kenapa pulak Jm x suka blog cikgu. Jm x kan sesekali DELETE komen reader yg singgah sini kerana Jm amat hargai komen yg d tinggalkan. Maybe ada salah faham ni. Keep on leave your comment bcoz im really appreciate it

      Delete
  32. minta maaf jika ganggu ..komen saya yg baik2 saja ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Im still confusing cikgu Etuza, may i did a something wrong! Can anybody help me :-)

      Delete
  33. Replies
    1. Nampaknya blog Sis JM dah kurus sikit lah tu Zumal..hoyee bestnya

      Delete
    2. ye Zumal..x percaya ke hihih

      Delete
  34. Blog irra bawah 10s. Tp saiz lg berat dr blog kak JM. Husband kata blog irra dh ringan tu. Husband kata lagi tgk kat load time jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bawah 10second kira ringan lah..waktu akak terjah blog Irra pun loading cepat..kira ok lah wlpun entri masuk setiap hari yek

      Delete
  35. asalamualaikum JM, kalau macam tu, agaknya komen saya tak terklik publish kat komen blog MJ. Kita anggap tak ada apa2 ya. Kadang saya lupa klik publish ya. Mohon maaf saya silap mohon maaf ya. Minta maaf banyak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaa..no hal cikgu Etuza..x simpan dalam hati pun cuma next time jgn cepat melatah ye heeee

      Delete
  36. kena ringan ringkan sikit ni sis. hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu tu INANI, akak risau klau berat sgt nani pun dh x nk singgah sini kan :-)

      Delete
  37. nahaiii...ingatkan orang ja berat, blog pun kena timbang jugak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nahaiii ke nahas!!!...eheeheh..ye Den jgn tak tahu..blog pun perlu ber DIET gak :-)

      Delete
  38. sebab kene resize pic laa. Kadang blog kita terabai. mihmihmih. Malassss tau. dah la kene transfer ke cam. nak resize lagi. hehe
    Pastuu mmg betul pon. kdg ade bukak blog org pic dorg tak keluar pon. maybe sbb besau sgt kot? sudahnya potong mood nak baca. Jadi berat blog kene jaga . kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu LindaF..sbb tu JM dah lama x update entri jepun sb perlu resize pic dulu..mood malas juga dtg..samalah kita hhehehe

      Delete
  39. Blog JM dah ringan sikit....senang nak masuk sekarang berbanding dahulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa..Abe MKL ni nape x kabor dari dulu..klau x dh lama JM diet tau..JM ni boleh terima teguran cakap je..kalau bab nak mencantikkan body blog ni amat d alu-alukan heee

      Delete
  40. Saya pun nak timbang juga..Thanks for sharing gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so mcm mana Abe MKL..blog perlu diet ke tidak..ke x timbang pun...meh sini JM tolong timbangkan nak?

      Delete
  41. Xtimbang lg blog kt hehe

    Tp kt ada masalah nk drop komen kat blog JM...mesti x kuar walaupn dh publish...sila refer entry blog kt eh hehehe

    Slamat berdiet blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke Emy..ala..naper blog ni memilih lak ni.x baik tau..komen dari Emy amat d tunggu..so krg ni ada prob lagi tak?

      Delete
  42. berguna tips yang kak JM kasi kat atas ni, tapi sayang nak compress gmbr sebelum masuk blog, nnt gambarnya pecah... blog kite load 45 seconds...lgi lambat ek... maybe bayak gambar kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 45 sec?..lama tu Aisya...cer kuruskan lagi sbb nanti takes time loading tu

      Delete
  43. dah lama tak timbang, penah buat, ikut cara mialiana, tapi blog akk ada masalah lain dengan kawan UA, dia kata bila bukak blog akak ,blog berombak2, susuah nak baca, sapa boleh tolong nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Azie..JM pun x leh nak tolong tu..maybe dari msia ok..dari luar yg prob

      Delete
  44. lama dh xtimbang berat blog, xtaw dh skarang brapa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau blog IKA x byk upload gambar dan loading page yg singkat kiranya masih ringan tu. Nanti kalau rasa lain mcm je cubalah timbang FOC je hikss

      Delete
  45. lau cv timbang konfem berat sbb byk gmbar je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi CV yer gambar x byk dalam 1 entri..waktu JM terjah laju je..ok lagi tu..still ringan cam tuan blog jgak :-)

      Delete
  46. baru je timbang.. still ok lagi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik Nida Razak..klau x leh kena sakit jantung nanti heee

      Delete
  47. Wah ada tips sangat membantu nih. boleh dicoba tips dari Mbak JM. tapi blog saya masih baru, kayaknya belum obesitas lah. masih slim kayak tuan blognya..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...Mas Gunadi mmg tak besar besar..gayak gitew sampei ke tuo..still kiut dan manis..jadi nya ngak perlu susah2 dong

      Delete
  48. http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/09/the-liebster-award-by-budak.html

    saya tag kak JM. kalau free boleh jawab. kalo xfree xpe sy paham. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai budak tecik!! Liebster Award tu akak dh jawab..acik tak?

      Delete
  49. kak JM.. dulu blog kite kurus.. sangatsangat tau.. sekarang tak tau la.. nakkene bawak pergi pusat pelansingan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaah..Fie..jaga-jaga..kalau obese susah nanti..nk bawak ke London Weight Management ke..MAHAL tu

      Delete
  50. camtu punya berat ke?
    selama ni masuk ok aje la pula
    tak tahulah kot tak perasan
    saya pula 18.54 sec dan 111.33KB, berat tu

    p/s-saya tag blog ni untuk The Versatile Award

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana..terima kasih kerana TAG akak..belum sempat nak jawab huhuh
      Kalau berat gitew masih ok lagi..x perlu berdiet

      Delete
  51. nsib berat iols ringan..eh berat blog..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss Yana..yg mana satu ringan..Yana ke Blog hikss

      Delete
  52. Kak zai kurang arif tentang benda ini semua kalau ada masaalah selalumya refer kat anak aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik kak Zai ada anak yg mahir bab2 ni senang lah nanti

      Delete
  53. CN follow 584 dari segmen : http://www.cekgunorazimah.com/2014/09/giveaway-september-by-karya-mahirah.html

    p/s : blog CN pun berat, nk diet malas..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih CN a.ka Cikgu Norazimah kerana sudi join segmen tu..good luck yek..kalau ada rezeki tak kemana :-)
      Malas nk diet?..ahaha..bior lah yek bukan badan sendiri

      Delete
  54. Top Up percuma
    Untuk travel blogger! http://redribbonboutique.blogspot.com/2014/09/percuma-rm10-top-up-untuk-semua-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ms n Mr Red Ribbbon!..top pup percuma..berapa henggit..x leh jadi ni..nak terjah lah :-)

      Delete
  55. kena slimkan blog la lepas ni.... chaiyuk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Mia Liana..blogger terkenal tu..terima kasih sudi singgah blog sis JM..i will follow u back :-)

      Delete
  56. Tq lah bkongsi tips nie.ingat tuan punya blog je kena jaga makan.blog pn leh obese..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaah...Faru Lisa..jgn tak tahu ye..sis JM pun baru tahu

      Delete
  57. http://madey09.blogspot.com/2014/09/mulai-naik-graf-pesona-mustika.html jemput klik blog Pesona & Mustika ya..ada nama blog kamu ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada nama JM di blog ETUZA?..ni bikin saspen nih

      Delete
  58. http://madey09.blogspot.com/2014/09/mulai-naik-graf-pesona-mustika.html jemput klik blog Pesona & Mustika ya..ada nama blog kamu ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamoii sampai 2 kali tinggalkan komen yg sama..harus terjah blog Etuza lah

      Delete
  59. follow here ..
    http://asmarpunyablog.blogspot.com/2014/09/giveaway-september-by-karya-mahirah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana join and GOOD LUCK ye Asmar arafad

      Delete
  60. Akak JM masuk blog ida lembap takkkkkk.. huhuhuhu. eh eh eh JM pergi Jepunnnn..wallahhhhh.. cepatannnn updateeeee kokkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog Eida still under control...aha...pegi Jepun dh lama tapi strori mori belum habis lagi :-) Wahh..Bik mahu jgk baca stori Jepang tu ya hihih

      Delete
    2. HAHHAHA ya ya ay bik jugak mau baca ceritot japanggg itueeww.. eh cop cop.. dah ade "readmore" kat setiap post JM. buat cmneeeeeee? ajarinnnnn plsss ~

      Delete
    3. Aahahaha...cerita Jepun masih dalam draft...sabar ye sayang EIDA..
      Aha..nk buat tu mudah ke..semasa tulis entri tu..ada icon page brake..letak je mana2 cursor utk EIDA buat page brake pastu klik iocn kat atas tu..kalau x boleh jgk..email akak..nanti akak bagi tutorial eh

      Delete
    4. Salam EIDA : akak JM dah entri cara utk buat READ MORE tu..so boleh refer dan selamat mencuba ye

      Delete
  61. Beratnya... bawak-bawak la berjogging. Terima kasih atas info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti blog Ali Pancing ringan kan..sbb kalau lihat kepada tuan Ali tu..like org masuk GIM je ke SALAH! ahahaha

      Delete
  62. 12 lebih je blog yaya..diet sgt...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woww..cik Yaya..slim like tuan nya lah..hisshh...jeles ahkak tau

      Delete
  63. Cian blog nih xdpt makan nasi hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mysha...hihihhi...maybe perlu ganti nasi ngan Sushi or Sup

      Delete
  64. Blog yang kongsi gambar memang berat kak JM, melainkan kak JM letak gambar size kecil.
    Seperti mana saya tengok blog Hoffer photography, wazari wazir semua tetap berat. Tapi yang penting isinya. Kalau berat tapi isi dalam baik orang tetap tunggu hahaha

    saya tag JM di sini
    http://www.arzmoha.com/2014/09/versatile-blogger-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul tu aRz..byk gambar puncanya berat..like blog sis ni kan kongsi kisah travel mmg x leh di pisahkan perlu upload gabar..itu sbb byk gambar akak dh resize

      Ramainya yg TAG akak tuk Versatile Blogger nih

      Delete
  65. Scha punya pun berat jugak. Haha. Kena kurangkan post entry. wuwuwu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis JM rasa blog Scha tu still under control la.. laju je page loading

      Delete
  66. salam. berat blog sy 10.9 second..lama jugak tu..

    nak bagitau..sy tag sis kat sini ..http://ramaramapendek.blogspot.com/2014/09/versatile-blogger-award-by-arz-moha.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan jugak tu cik Itah tp sis JM nyer lagi berat klau duduk atas kerusi plastik boleh patah kaki nya haha
      terima kasih kerana TAG :-)

      Delete
    2. hhahahhaa...naya tu kalau kerusi plastik pun patah kaki hehehehe

      Delete
    3. cik ITah : ahahahaha...jgn ckp kat org lain MALU!!!!

      Delete
  67. Blog pon kena diet? Haha..very useful info jm... jm saya dh blik smlm..hehe...tq daun keladi atas segala tunjuk ajar. . Segala perjalanan amat lamcar. Arigatogozaimas...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fari...dah BALIK?..ingat belum pergi lagi hikss..Alhamdulillah..so nanti boleh share kat blog eh..story bercuti ke sana tu
      Ha'a..blog pun perlu diet kalau berat sgt rupa dh cantik, berat sgt org pun dh x nk singgah hhihihi

      Delete
  68. Saya dah lama x timbanglah,kak jM.
    Akak kalau bukak page saya loading x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya 181kb. terlebih sikit BMI

      Delete
    2. akak masuk blog Nazeck laju je..x ambik masa tuk loading..still slim like tuan nya :-)

      Delete
    3. aRz..kalau berat 181KB..x lama lagi overwieght lah tu :-)

      Delete
  69. K.JM ni ada keturunan cina ke?
    Mata sepet sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaahah...lawak lah Nazeck ni....mana ada..ibu dan ayah berkulit sawa matang..maybe mata ikut ayah..mata sepet.hihihhi..ada yang tgk muka ayah sis JM mesti dorang cakap..muka mcm komunis lah ahahaha

      Delete
  70. oh itu ke sebab nyer.. ingat kan internet kat rumah saya yang lambat setiap kali nak buka blog Kak JM hahahahaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam pengantin baru!!...Afif!! kenapa x kabor kalau x, leh akak buat sesuatu..rupanya dari dulu akak suok sendiri

      Delete
  71. Nak kena check ni... terima kasih JM...

    ReplyDelete
  72. Fuh fuh fuh susah gak ea T.T blog pun lebih 100KB.. loading 18 s :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak nya Yung Sing perlu berdiet..jom jogging :-)

      Delete
  73. Patutla... Nk bka blog Akak lambat ckit...
    Akak JM kalau dh taw Cara buat read more nnt ajar saya ya... Dok try selalu tapi still x brjaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala..kenapa Zarul tak kabor ke akak..kalau x akak boleh buat sesuatu...skrg ni Zarul rasa blog akak ringan sikit tak
      Aha..nak buat read more tu?..dah berjaya ..nanti akak buat tutorial ek

      Delete
    2. Zarul : sis JM ada buat entri utk buat READ MORE tu dalam latest entri..so try follow step tu ye mesti beraj

      Delete
  74. jm tq..saya punya pon nk kena diet jugek...loading 25s kot..haha mmg tahap kamus bergambar dah;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai..ye ke..kalau 25s tu masih ringan belum cecah 1/2 minit hiksss

      Delete
  75. Baru check ->9.82s.
    Patutlah macam loading jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : kalau 9.82 tu kira berat gak..tapi bila sis JM masuk ok je..laju je!!!

      Delete
  76. Alaaaaa...blog kita beratlah. Nak kena check ballik nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza : cer check berat ke tidak..blog JM pun dh berat nih..perlu diet semula :-)

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352