You can click on me :-)

Sunday, 28 September 2014

BLOG dan BLOGGER mesra pengunjung?

Assalamualaikum sahabat-sahabat pembaca sekalian,


Kredit to Mazapoint.com - I love u olls my reader blog
Apa aktivi korang pada hari Ahad ni..

JM melepak depan PC semata-mata nak siapkan entri travel ke Jepun tapi sebelum tu nak up entri pendek buat bacaan kawan-kawan di luar sana.

Penting SANGAT ke sediakan BLOG dan BLOGGER yang mesra pengunjung. Mana lebih penting, salah satu atau kedua-dua nya.

Bagi JM kedua-duanya perlu MESRA. Jika blog dan blogger yang mesra rasa seperti hari-hari nak baca blog tu terutama sekali jika entri penuh informasi.

BLOG mesra pengunjung..apakah ciri-cirinya :

1. Pilhan template blog yang ringkas dan menarik
Dulu template blog JM wana HITAM dan tulisan berwarna putih. Terdapat pengunjung yang tidak selesa, jadi JM tukar kepada template yang ada sekarang. JM juga rasa seronok untuk kunjung ke blog sendiri.

2. Hilangkan word VERIFICATION  di ruang KOMEN
JM pernah di tegur oleh salah soerang rakan blogger bahawa word verification  adalah salah satu punca orang hilang mood untuk tinggalkan komen. Ini pernah terjadi kepada JM sendiri apabila berkunjung ke blog teman-teman yang ada WV nih. Tahu tak cara nak 'buang' wv tu?

Dashboard -> Layout -> Settings -> Post and Comments -> Show word verificaton? tukar Yes kepada No

3. Entri yang di selitkan dengan sedikit GAMBAR
Ini pendapat JM lah..kalau entri tu tulisan semata-mata tanpa di selitkan at least sekeping gambar rasa seperti kosong je dan tidak ceria.

4. Masa capaian ke BLOG yang singkat
Ini adalah pendapat pengalaman JM sendiri apabila mendapati loading page blog sendiri terlalu lama, rasa bosan menunggu jadi JM ambil inisiatif untuk buat sesuatu. Akhirnya JM teleh menerima feedback dari rakan blogger bahawa blog JM sudah banyak improve dari sebelumnya. Jika ada tips atau panduan yang perlu di kongsi bersama, JM amat alu-alukan dan boleh tinggalkan di ruang komen.

Mungkin ada banyak lagi ciri-ciri lain tetapi ini adalah antara yang terlintas di fikiran.

Ahaa..ingin JM tambah pendapat dari salah seorang blogger yang sentiasa singgah di blog JM..kak Khamsiah...akak!!, JM kongsi di sini ye..

ada beberapa benda yg akan menyebakan akak pangkah(x) bila masuk satu2 blog..antaranya..
-muzik...dari terkial2 nak pause..pangkah terus
-bunga/daun berguguran...terganggu nak baca entri
-ada kotak welcome note
-kena klik tu enter

Semoga tips yang di kongsi boleh di jadikan panduan ye.

BLOGGER juga perlu mesra pengunjung?

Bagi JM kita sebagai penulis blog perlu hargai semua pembaca yang 'singgah/datang/terjah' dan tinggalkan komen. Setiap komen mesti di balas atau jika tidak pun buat kunjungan balas. At least reader or blogger itu tahu akan kunjungan nya di hargai.

Korang rasa rasa JM seorang yang MESRA tak?..jika YA sila angkat tangan. Perlu di ingat sikap mesra dan peramah seseorang bukan boleh di buat-buat kerana ia adalah sikap semulajadi yang lahir dari hati.

Okk..stop sini dulu kerana JM nak sambung entri JEPUN!!!

178 comments:

  1. yup! semua tu sy dah lalui....WV tu dlu sy pon ada bila dah kena tgur sy ubah n last bila nak komen kt belog org yg ada WV ni mmng jadi mcm malas skit kan nk komen ;p sy nak angkat dua2 tgn bleh??.. JM semesra Petronas tau "Mesra" hehehe ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamoooi...sama dengan kad MESRA Petronas tu ke..nampaknya perlu beri ganjaran nih..hehehe..Terima kasih KopiO

      Delete
    2. hohoho....ye la tak tiffuuu tau...
      *kita punya mood mcm kelaut skit la nk up entry baru so layan BW je la ;p

      Delete
    3. KopiO : Mood dh kelaut? meh sini akak nk pegi menjala :-)

      Delete
  2. ada beberapa benda yg akan menyebakan akak pangkah(x) bila masuk satu2 blog..antaranya..
    -muzik...dari terkial2 nak pause..pangkah terus
    -bunga/daun berguguran...terganggu nak baca entri
    -ada kotak welcome note
    -kena klik tu enter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kham : Blog JM x der semua tu kan..jadi mesti akak akan lebih suka singgah sini eheeheh

      Delete
  3. sy pn kdg x ske kalo jns kne tls2 verification code tu.klo rjn sy tls..klo x, sy pangkah je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks..Mila Hilas : samalah kita..kalau ada WV tu cam mengganggu je kan

      Delete
  4. akak pun rasa tak selesa bila ada lagu dlm blog. nak dengar lagu ke nak baca ? dah tak berapa nak fokus pada bacaan.
    sekarang laju dah JM ...tekan terus muncul ...ahakss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda : Aha...dulu JM pun suka letak lagu jugak kengkonon sebagai halwa telinga..tapi skrg dh buang nak kasi blog ringan..ye Kak Nieda..dh ringan tau skrg..JM timbang tadi 3 sec++

      Delete
  5. ayu angkat dua2 tangan JM..
    terima kasih atas perkongsian
    masih baru nak berjinak2 ni
    banyak nak kene blaja lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu!!..sis JM dulu pun begitu jgk..tulis ikut suka hati sendiri tak ambil peduli perasaan reader. Tapi x pe kita belajar dari kesilapan..apa yg baik boleh di peraktik kan..ye dop :-) Angkat 2 belah tangan? nasib baik tak angkat kaki sekali heheeh

      Delete
  6. nak try...kalau JM balas, maknanya mesra blogger..betul tak JM

    Yeay..Acik antara yang mesra blogger (angkat bakul sendiri la)
    http://acikwatie.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik Watie : JM ada balas kunjungan..nampak tak hihih..ahaks..betul lah tu..Acik Watie balas kunjungan mereka yang selalu terjah blog acik Watie kan?..kan?

      Delete
  7. Setuju sangat2 dengan ciri2 dari no 1 hingga 4. Cuma yg no 4 tu rasanya belum ada di blog saya.... masih slow macam kura-kura kot, tapi akan cuba diperbaiki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro JR!!! Cer buat read more tu boleh kurangkan loading time...tapi waktu JM terjah tak lah mcm kura2 pun...laju lagi heee

      Delete
  8. Klu tetamu dtg blog & dpt hidangkan secawan kopi lagi bertambah mesra kan hehee.. gurau je.. Mmg betul, setuju apa yg dikatakan tu. Harap2 blog saya pun ada ciri2 yg baik & mesra semua tu..
    Slmt menulis JM & salam ceria hari minggu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha..Bro Khir..nak kopi ek..boleh je..nanti JM bancuh 'kaw! kaw!" punya sbb ramai rakan opis cakap kopi JM buat sedap hehehe

      Ala...blog Bro Khir mmg dh mesra Alam..JM suka terjah tapi x selalu lah..jgn merajuk tau..Selamat berhujung minggu jgk buat Bro..ehh..panggil Bro cam MESRA pulak

      Delete
  9. Thanks for the tips kak JM! Setuju sangat-sangat...nampak tak saya angkat tangan tinggi-tinggi ni..hehehe.tak sabar menantikan entry Japan.

    p/s: saya baru touchdown pagi tadi.thanks a lot sebab banyak share info. :) trip yang awesome!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal!!! mana pegi lama menghilang..ooohh...jalan-jalan ye...nanti kongsi tau akak nak baca pengalaman Sal pulak..mesti BEST

      Delete
  10. kak JM sy tengah angkat tangan ni :)
    setuju dengan semua tips akak JM. pasni boleh kritik blog budak tecik plak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye..ye..nampak..nampak..tapi nampak hujung jari je sbb BUDAK ni tecik sgt hihhi..x de yg nk di kritik kat blog budak tu..dah MESRA alam dah

      Delete
  11. setuju tips bawah tuu.. lg2 letak lagu yg terletak kt atas header tuu.. pehh blog memang jadi lambat sgt loading.. salah satunya byk widget..
    blog nadyya skg ok x loading nya?huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nadyaa : Jap akak nk terjah..rasanya loading time ok..sbb tu akak suka terjah sana :-)

      Delete
  12. Xnak angkat tangan sebab JM tukar template blog...guna daun maple merah kuning? Mendera jiwa tau. Uhuk. Luahan hati seorang yang terlebih peramah ngan JM, walau baru 1st time jumpa haritu hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Bie!!..jgn merajuk tau...JM tengah ambik mood heheheeh..JM suka sama Bie kerana bie mmg PERAMAH..rasa x cukup masa nak borak lama

      Delete
  13. akak Jm mesra!!! Bace blog pon dah tau! suka blog kak JM...thanks for the tips, my dear sis... :D giveaway kite jangan lupe join tau! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisya..akak ni mmg fail bab join segmen ni..kalau nk jadi follower Aisya tu boleh sgt!!!..jgn merajuk tau..akak sokong dari jauh :-)

      Delete
  14. Ishh bila nk update entry ke jepun nie..

    JM Sgt mesra.walaupon setakat membalas komen ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarul..dengan cara balas komen pun dah tahu ek akak mesra orang nya heeee...hoyee!!!

      Delete
  15. Betui tu jm.... bab mesra tu... rasa mcm dh kwn 10 tahub dgn jm...♡♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaahah...dahsyat tul tu Cheq Sue..10 tahun? kalau 10 bulan ok lagi hahaha

      Delete
  16. dah angkat kaki dan tangan, tp JM tak nampak....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bhahahhaah...tergelak besar JM..pandai kak Nasa buat lawak iyer!!!

      Delete
  17. Nad pun dulu tak aware pasal WV tu...bila Ismi Ana tegur baru perasan. Hehe. Nad suka keep everything dekat blog simple and nice to see.... Oh yesss...sedaya upaya semua komen akan nad cuba balas...")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..sis JM pun kalau ada blog yg letak WV tu rasa rimas je..sorry ye lama x BW di blog Nadirah tu

      Delete
  18. Replies
    1. Ye ke Prfof NA...terima kasih...senyum sampai ke telinga dh ni heeee

      Delete
  19. akak JM memang mesra and friendly sesangat. tengok sy pon da start blogwalking kat blog akak da...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lyranadya : ahaks..terima kasih...maaf je sis tak sempat nk terjah blog Lyra lagi tapi jgn merajuk in sha Allah akan ke sana nanti

      Delete
  20. Asalamualaikum JM. dah guna skroll , dua tiga klik tak nam[ak lasty jumpa skroll hehhe..blog dan semakin lawa la..biasa orang bujang masih more time nak tadbir blog... setuju dengan JM..blog kena ada pengunjung ...Etuza harap blog Etuza tak menyusahkan ya..mohon maaf jika masalah Bwalking sesiapa saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam cikgu Etuza : blog cikgu juga semakin di kenali sekarang..template mesra SEO..Tahniah!!!

      Delete
  21. Ok.. Luna Maya kasi 5 bintang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ; sori dear baru nk reply komen ni..5 bintang ke? Hoyee!!!!

      Delete
  22. yg muzik tu.. tak boleh buang lah.. mesti kena ada.. hehehe.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee Lion : musik halwa telinga ye...bagaimana keadaan GL sekarang? x sabar nk dgr khabar nih

      Delete
  23. bagus tips yang JM share ni. KY pun terkial nak menulis word verification, lebih baik masa yg ada kita ke blog rakan lain.
    masa bw pun terhadkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yon : betul tu kalau boleh sila jgn letak word verification tu..ehemm... Kak Yon! how's Turkey...bila balik :-)

      Delete
  24. betul. contohilah macam akak JM ni. rajin singgah and komen kat blog orang. sebab tu orang suka akak JM. hehehe.... saya pun nak buatlah entry macam ni gak. boleh tak kak? mnx izin. hehe.

    header akak lawa!!!!!!!!!!!!! memang nampak macam blog travel :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy J :hihihi...kembang montot akak tau...jgn puji lebih2..

      Delete
  25. Setuju dgn jm.. semua benda tue mmg perlu diambil.perhatian...heee..

    ReplyDelete
  26. Skrg xleh lama2 ngadap pc...sakit sana sini...uwaaa nk bw ngan hp mmg mencabar sgt...sorry akak jm lambat dah dtg blog akak T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irrayyan : bagaimana keadaan sekarang..dah OK ke?

      Delete
  27. Entri yg bagus dgn point yg bernas.. Untuk peringatan saya juga.. Terima kasih berkongsi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terma kasih ctFAND sudi singgah sini..ada masa nanti JM balas kunjungan ye

      Delete
  28. Sokong JM bukan blognya saja yg kena mesra... tuannya pun sama. Setiap komen perlu dibalas...supaya tak nampak pengomen tu macam terhegeh2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie : SETUJU dgn PLM 200 per cent.

      Delete
  29. hai kak JM ! Ana pon x suka kalo blog yg ada WV tu.. asyik salah je bila dah masukkan pastu last2 terus tekan [X] je hehehe

    ReplyDelete
  30. Alaa kite tak cukup mesra macam JM lahh, hehe
    JM mesra mesra mesra gituuu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur As..ahaks...mana de..biasa2 je

      Delete
  31. sha pun akan tutup kalau ada lagu bagai.... tapi ada sorang je blog kawan tu.... masuk jugalah, nak tegur kesian T_T serba salah iolssss

    ReplyDelete
  32. Akak JM memang mesra. Silap haribulan blog kena bom

    ReplyDelete
  33. Blog kak zai simple aje lagi pun tak pandai sangat nak buat macam2 hehe....

    Kalau blog JM kak zai perlu baca terutamanya cerita travel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay..kak Zai...kita punya minat yang sama...give me 5!

      Delete
  34. HAHAHA bunga berguguran lah, ada shining shining, tu semua ada kan

    ReplyDelete
  35. JM memang Meesssrraaaaa ... terima kasih selalu singgah dan tinggal komen kat BLOG kita ... rasa seronok gak bila kita tau ada org baca blog kita kannnn ....

    Meesssrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ............

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro Jaliiiiiiiiii.....ye ke...hihihih...its me!

      Delete
  36. waaaaah blog bewajah baru lebih ceria dan header gambar tuan punya blog tersenyum ayu gitu..
    ambik mood otem nampak JM!!!!!!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs!!! ahaks...baru nk reply komen nih

      Delete
  37. macam word verfication tu biasanya orang tak perasan sehinggalah ada yang menegur
    tapi yang lelain tu boleh sangat diperbetulkan
    eh awat hari ni saya terbaca semua entry cam JM ni ye =)
    apapun nice tips

    ReplyDelete
  38. Begitulah kadang yg kita tak suka kawan kita suka. Tak boleh nak kata apa JM
    Kakak ni ikut sajalah sebab kawan blogger juga kenalah bersabar
    Manusia punya citarasa tak sama.

    ReplyDelete
  39. Good tip sis JM...baru tau pasal WV tu....thanks

    ReplyDelete
  40. Opkos JM memang mesra... Zumal pun suka baca entri bergambar kalau takde gambar tu rasa macam baca buku sejarah pulak. Hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss....betul tu Zumal...cepat rasa nak terlelap kan

      Delete
  41. Kak NA (ecehhh..kalo sukala..bole guna nama ni, tapi kak azie pun tak kesah ) dan blog akak camane, apa yang patut akak perbaiki?
    JM ni hokee le sesangat, peramah, mesra alam gitew, ahakss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie sihat? lama JM x singgah sama...salam ramadhan dan selamat berpuasa ye

      Delete
  42. Salam dear...
    Semoga sihat dn ceria sokmo..
    Akak akui JM mmng blogger yg mesra dn peramah...seronok mengenali JM walau hanya di alam maya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak MP...masih aktif berblog ke...lama menyepi

      Delete
  43. Akak JM sangatlah mesraaa. Sentiasa dtg blog saya.

    Kunjung mengunjungit tu kan amalan mulia?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Scha...leh eratkan silaturrahim gittew!

      Delete
  44. Sgt!!! Thnks fyu info....hik3
    Mesra itu kak JM.
    Xoxo

    ReplyDelete
  45. Hai, JM. Apa khabar? Lama takj intai JM di sini.
    JM mesra, blog pun mesra ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih dak Farrah yg pemurah tu

      Delete
  46. wah...header dah cantik..suka saya...cerah warnanya..dan juga nipis...tahniah.

    ReplyDelete
  47. tahniah...blog dah semakin maju ke depan...

    ReplyDelete
  48. Setuju dengan semua tips JM bagi..dan Cik Mimie nak angakta tangan 'YA' JM seorang yang mesra :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun.setuju yang K.JM memang sangat mesra.
      I labyu K.Jm:)

      Delete
    2. Terim akasih Cik Mimie....

      Delete
    3. I Lap U too Shikin hiksss

      Delete
  49. Jm pun penah tegur MJ pasal WV tu..dah cntik dah belog JM sekarang..suka2...JM rasa belog MJ mesra pengguna ke?lama dh ni MJ x hapdet belog..kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Jemah...ke mana menghilang...x de cite baru pun skrg

      Delete
  50. Kalau yang ada lagu tu memang menyampah jugak la. Tak suka betul masuk blog yang serabut ni. hehe

    ReplyDelete
  51. betulll..paling malas kalau ada WV tu..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nida-razak...did u still remember me? hiksss

      Delete
  52. salam akak JM ! kite pon tak suke gak yg ada WV tu.. bepinor bijik mata nengoknye hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. anamizu : sorry ana lama x singgah di blog..ada masa nanti sis JM datang ziarah ye

      Delete
  53. hehehe... da berubah layout lah.. tq ~~ sempat lgi nih nak ubah pape.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah : dalam lama x tukar layout..malas tul skrg huhuh

      Delete
  54. hi jm travelog jepun bila nak habis tak sabar nak dengar cite jm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Cerita : sorry dear baru nk reply this comment

      Delete
  55. blog KM mesra pengunjungkan kan? kan? kan? hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karya Mahirah...lama tul sis JM x terjah blog KM tu kan

      Delete
  56. JM memang mesraaaaaaa... hihihi..
    betul JM, kadang-kadang susah nak komen blog yang ada word verify tu,. kena 'teka' pula abjad dan nombor. kiki

    ReplyDelete
  57. Hai JM...lama tak singgah blog mesra pengunjung macam JM nie..rindu rasanya..walaupun dah jarang comment tapi ade a few entry JM yang lan sempat baca macam entry pergi NARA park tu..memang tak dinafikan yang blog mesra pengunjung nie penting utk blogger dan reader..hehee

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azlan Strider masih aktif d blog ke rasanya dah lama x muncul di sini

      Delete
  58. ehmmmm... sya langsung tak faham cara2 penulisan blog ni, tapi for me dua2 penting; blogger kena mesra pengunjung sbb antara blogger and reader kena ada feel appreciate and appreciated each other, menjadikan hubungan tu akrab :) blog yg mesra pengunjung pun penting sbb ianya boleh menarik minat org nak membaca, loading yg lancar, info & picture, theme yg sesuai dgn wording so that senang nak baca, bila kita nak cari info yg berkaitan, kita tahu mana hujung mana pangkal, mudah nak cari, hehehe....panjang pla komen sya ni JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana Rjay...i like your comment....like 100x hihihih

      Delete
  59. kite rasa macam da coment ni.. nape xkua ek comment kite.. ke xmasok lg comment kite.. ish2..pening.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIk Naddya syg! don worry, komen tu ada belum publish lg sbb nk mudahkan reader lain tggalkan komen tanpa perlu scroll down ke bwh. Nanti sis publish yek:-)

      Delete
  60. kak jm sangat mesra~ *angkat tangan kaki hidung* hehehe. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke Aina...betul ke nih heheheh

      Delete
  61. akk JM mmg blogger yg mesra..hehhe..sy sgt salute sape2 yg boleh hasilkn blog mesra pengguna..saya ni trkial2 lagi..nak tukar layout pon xreti..hehe..nampak sangat buta IT kn?heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura Yuslaili...dah up lum entri Jepun

      Delete
  62. terbaik entry..kita saling memberitahu sesuatu penambahbaikan..tegurlah dengan niat ikhlas ..sebagai blogger terima dengan positif. tahnia entry menarik kali ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza...dah stop dari dunia blog ke...rindu nak baca coretan dari cikgu

      Delete
  63. tips yang sangat menarik ! betul, bila ada beberapa blogger yang mempunyai blog tidak mesra pengguna ni la yang membuatkan kita sukar nak terjah blog dia kembali.

    salam ziarah si jari maniss travel hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Liyana Lunia....artis ke nih hihihi

      Delete
  64. tak suke WV.. macam buang mase.. baik bace entry lain dri susah payah buat WV tu..

    ReplyDelete
  65. Hai JM...
    Jangan risau blog JM ni mesra dan blogger JM pon MESRA gitewww...teruskan menulis ye adik manissss !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Kak Ita, bagaimana dengan operation....semoga akak sihat2 sentiasa aminnn

      Delete
  66. Replies
    1. Aina Akmal.....lama x online...sihat?

      Delete
  67. Tadi testing. Ni baru komen betul haha best gila blog ni. Boleh jd rujukan kitorang nnt. Budak2 baru start travel blog ni hehe kami dah letak blog ni kat blog kami, jom exchange link! :)

    ReplyDelete
  68. Kosong macam Diari Si Kosong kan? Hik3
    Sebab tu ana letak nama blog ana Diari Si Kosong. Sebab blog ana betul2 kosong. XD part word verification ana selalu tegur kat ruang komen. Sebab ana dulu pun wat kesilpan sama. Mujur ade sorang bloger tegur ana. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ismi Ana : masih aktif berblog tak? lama x muncul

      Delete
  69. saya tag akak JM
    http://www.arzmoha.com/2014/10/paris-souvenirs-giveaway-by-jindrisska.html

    ReplyDelete
  70. Errmm... kalau boleh memang hari2 nak BW dan balas semua komen yang datang... tapi apa kan daya... kita insan biasaa... part time blogger... jangankan nak BW dan komen... nak buat entry pun tunggu malam... publish besok hari... huhuhu... camnooo... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik Idah...lama menyepi...rindu!!!

      Delete
  71. Sis JM memang mesra pengguna.. eh.. mesra blogger.. hehe.. seronok ada sahabat blogger macam sis.. walaupun baru kenal..

    Blog saya entah2 berat kut.. sebab nak letak gambar besar2 je.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faa pun mesra gak..terima kasih kerana masih setia ngan blog sis JM

      Delete
  72. kalau pada saya blog yang auto play lagu tu yang buatkan potong rasa nak teruskan baca satu2 blog tu. mau tak terkejut tgh bukak blog tetiba keluar lagu dapat pulak tengah pakai headphone kan. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kei Hiroki...ahahah...betul tu tetiba OPOCOT!!! psst : masih aktif di blog ke tak?

      Delete
  73. dalam usaha nak menyediakan blog yang mesra blogger hihihiks.. layout iols dah cun kan? lebey ringan. tapi itupun tak berapa nak tambah beberapa widget. on theeee way. word verification yes iols tersngatlah stuju. turn off tau kalau dah semangat taip ttb nak code bagaaai hish..! and bunga bunga berguguran tu bahahhaa.. pening kepala sungguh. tapi CT gagahi jualah demi kawan kawan. sabarlah menunggu page diorang diload.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah..sentap sikit kalau ada word verification.
      Jadi malas nak drop comment.
      Kalau numbers ok lah jugak.

      Delete
    2. blog CT dah comel skrg...mudah nk load...ringan je

      Delete
    3. Shikin...kebanyakan blog dh x de word verification kan skrg..senang nk leave comment

      Delete
  74. kedua2 nyer harus la mesra. baru la seiringan, ye tak. hehehe...

    ReplyDelete
  75. x ingat dah buat apa masa 28 sept tu...hehehe...bagus tips JM ni...

    JM mmg mesra...sis suka ..hehehe...

    ReplyDelete
  76. terimakasih share kan info yang bagus ni..
    lama betul saya tak singgah ke sini..
    insyaallah singgah lagi nanti² JM yg manis forever!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Saya pun lama x singgah sini.
      Mtk maaf ye k.JM.
      Aktiviti harian membataskan.

      Delete
    2. Ietams : terima kasih kerana still remember me..sob..sob..sob..terharu sgt!!!

      Delete
    3. No woories lah Nazeck! masing2 ada kekangan kan..samalah ngan akak..baru fair n lovely hihih

      Delete
  77. Kak JM ni memang mesra.
    Comel pulak tu.
    Tentulah ramai peminat di luar sana:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : sorry dear lama tak terjah blog Nazeck tu..in Allah akan balas kunjungan
      Ohoiiii...bab comel tu salah...dalam gambar je..jgn tertipu tau

      Delete
  78. Kalau nak drop komen kat blog k.JM mesti lama scroll ke bawah.
    Selalu saya datang mesti komen dah banyak sangat.
    Saya je yang lambat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : Pada mulanya sis JM buat appear after approval supaya x perlu scroll ke bawah..sekali dh jadi satu keje pulak akak perlu approve one by one...so x nk lagi letak comment moderation...kalau tak nk scroll ke bawah jadi pengomen yang pertama hihih

      Delete
  79. Lupa nak cakap, saya dah angkat dua2 tangan ni.
    Hehe..
    # Bloggingdikatilspital.

    ReplyDelete
    Replies
    1. berderet-deret komen Nazeck dalam 1 entry..terkezut ahkak..nampaknya confirm masuk dalam list Top Commentar :-)
      ehehehe...ye..ye..sis JM nampak..sib baik x angkat kaki sekali ye
      **Aha sis baru tahu husband Nazeck masuk spital kan..sabar je..semoga beliau tabah dan cepat sembuh aminnn

      Delete
  80. Good tips. Memang betul pon. Saya klo masuk blog mcm tu memang pangkah jer. Lagi satu blog yg banyak iklan. Kekadang kita browse pakai HP. Bila bukak blog iklan jer yg nampak entry nya dah tersorok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza Rahman : blog mcm tu x mesra pengunjung tul..psst : lama menghilang...sibuk eh

      Delete
  81. yang ada word verification tu mereka yang baru kot...kita kena beritahu dengan berhemahlah...mungkin dia tak tahu akan masaalah kepada pengunjung...

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352