You can click on me :-)

Tuesday, 23 September 2014

Blog JM dah KURUS!!!

Assalamualaikum reader setia JM sekalian,


Ya Ampun, lama betul JM tak bersiaran kat sini kan. Banyak lagi blog kawan-kawan yang belum sempat JM terjah...

Hai JM!..lama menyepi tiba-tiba up entry "BLOG JM dah KURUS" apasal?

Ahakss...JM nak kongsi rasa kegembiraan ni kepada semua reader sekalian kerana JM berjaya turunkan berat blog dari sebelum ini. Kalau beberapa hari lepas loading time adalah 24.24 sec tetapi bila JM check hari ini dah turun kepada 6.09 sec uolsss!!! TERKEZUT tak kak timah?

I dah kurus uolls..nampak x ramping kan ahaha
JM!..Cuba lah nko up entri yang berfaedah sikit baru lah ramai yang akan terjah blog nko tu..Oppss...ini bukan entri kosong tau, sebenarnya JM nak kongsi TIPS bagaimana nak kuruskan blog ni manalah tahu boleh beri manfaat kepada rakan-rakan di luar sana.

Ada tak sesiapa di luar sana yang berminat nak tahu sila angkat tangan.

Tak perlu angkat lah, JM buka nampak pun, korang perlu terjah sini kalau nak tahu rahsia nya ahahaha.

Tips ringankan berat blog supaya pembaca tidak bosan untuk menunggu loading page.

1. Resize dan kurangkan gambar dalam blog
2. tukar kedudukan follower daripada kedudukan top kepada right or left side seperti dalam blog JM
3. Wujudkan Scroll Box bagi "Blog Archive" dan "Bloglist"
4. Wujudkan "READ MORE" button
5. Pastikan juga bilangan POST di main page kurang dari 5

Bila sebut READ MORE terdapat 2 orang rakan blogger minta JM tunjukkan cara untuk wujudkan button tu. Tapi sebelum tu JM nak ucapkan ribuan terima kasih kepada blogger Pak Lang Mie a.k.a MIE kerana beliau yang membantu JM sebelum ini. 

Permintaan dari blogger EIDA
Permintaan dari ZarulFarhana
Kepada mereka yang dah tahu caranya boleh abaikan tutorial ini. Sila ikuti langkah ini.

1. Seperti biasa login blog dan create new post
2. Buat satu entri baru seperti contoh di bawah

Contoh entri baru
3. Nampak tak perkataan "Letak cursor di sini" itu bermakna sila tentukan di mana page break akan berlaku mengikut kehendak sendiri
4. Klik pada ICON Page Break seperti dalam bulatan merah
5. Hasilnya seperti di bawah

Sila lihat anak panah merah..itulah line page break
6. Siapkan entri, Save dan Publish
7. Jika sekiranya tidak suka perkataan READ MORE sila tukar di Post Page Link Page daripada READ MORE kepada perkataan yang anda suka. Caranya : Layout -> Blog Post, klik Edit -> cari perkataan Post Page Link Page, then tukar and Save
8. Selesai.

Itu sahaja perkongsian Ilmu yang sedikit dari JM

psst : RAMAI yang menuggu entri Jepun...bila mau PUBLISH...kata Jari Manis : Travel List...ini dah carca marba namanya..ahahahah...ye..ye..masih dalam draft..sabar ye.

Sekian dulu..babai

167 comments:

  1. Tak pe JM... entri rojak2 pun boleh... it yang best! Waah... blog dah selim melim yek sekarang :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm tshu Fay adalah reader yg setia kongsi apa2 je Fay akan tinggalkan jejak. Tima kacih n i lap u :-)

      Delete
    2. ahakssss...muah sikit tuk Fay...flying kiss

      Delete
    3. Salam JM.. singgah sini nak jalan2 je.. tibe tgk best alamak nk follow la hehe..
      saya sebenarnye di tag di liebster award, katanya kena tag 11 blog lain. jd saya tag JM la ye? :)

      jom JM jawab 11 soalan yg saya tag utk JM jom! hee

      salam kenal :)

      http://sweettyra.blogspot.com

      Delete
    4. Salam kenal Tiera..terima kasih sudi siggah blog sis JM..i will follow u back..Alamak sis kena TAG yek..nanti i terjah

      Delete
  2. wah...berdesup masuk sini hah... *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi cheq sue : lama tau x singgah sini i windu u! Berdesup ke? Amoiihhh laju bonar tu ahahahahs
      Dulu slow sgtlah tu samoai cheq sue pun dh x sudi singgah sini heeeeH

      Delete
    2. singgah sokmo JM... cuma tak tinggal jejak aje. part yang timbang menimbang tu pun kita dah buat jugak taw... skodeng kat sini la. malam ni je terlebih jejak dah ni -_-

      Delete
    3. Ahahaha lawak jgk Checq Sue nih nampaknya Jm perlu qado' lah dh lama x singgah blog chekgu tu

      Delete
  3. amboii blog pon boleh slim.. kene jadi slim jugak ni.. ase cm da bambam sbb byk sgt gamboo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak try terjah blog Ayu..ringan je..loading page berdesup laju :-)

      Delete
  4. JM dah langsing! Ringan je nak scroll ke atas ke bawah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..ye ke..Azie..nasib baik lah DIET tu berkesan :-)

      Delete
  5. Tip yang bernas, boleh di apply ni ^^ blog menjadi ringan, hati menjadi riang eh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..eh..lagu apa tu Radin..ilmu yang bermanfaat patut di kongsi bersama :-) bila nk update entri terkini

      Delete
  6. terima kasih JM atas tips yang berguna
    tak sangka patut buat asyik tak jadi

    mmm follower kena letak tepi jugak ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada baca tips berkenaan lokasi follower tu supaya kurangkan maca utk loading..cer Arz cuba

      Delete
    2. sama-sama aRz..kalau ada apa2 cadangan pada akak..cakap je..akak terima dgn hati terbuka :-)

      Delete
  7. bambar klu blh jgn byk dan jgn guna saiz besar ... pengsan bila qouta dah habis ... loading cam semut ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..JM pun pernah drg yg blogspot jugak ada quota..tapi x pasti berapa byk..kat mana nk check dan bagaimana nk check..sbb tu try resize gambar mana yg patut..terima kasi Vee Sandi kongsi ilmu ni :-)

      Delete
  8. Replies
    1. Ha'a..percaya tak?..ke tak percaya..eheheh..blog Nida-Razak mcm mana..masih ok ke

      Delete
  9. Waah selimnyaa! bagus2 kongsi pasal read more tu hehe. ^^

    btw akak dah sapat email aina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog Aina Akmal dh kurus..x perlu nk diet lagi. Ahaa..akak dh terima email tu dah masukkan ke dalam contact list..so tunggu je tau

      Delete
  10. Wow! Dah ramping & langsing blog JM! Saya pun nak buat read more buttonlah utk entri yg panjang2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..mmg sesuai sgt..kalau entri dalam 2-3 baris jgn coba2 buat read more tau Farrah aghahahah

      Delete
  11. wah wah, sudah makin kurus gitu.... baguslah XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau blog Amy J ada msalah leh cuba cara akak ni eh

      Delete
  12. wah dah slim ye...blog kita masih obes lagi, dah cuba tapi turun sikit jer....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.eh..obes ke blog akak Nasa tu..JM masuk loading laju je

      Delete
  13. Kak Kep nak baca pasal Jepun... hihihi..
    read more memang best.. buat blog nampak kemas.. hihihi

    http://captvitamin.com/2014/09/captvitamin-jelajah-eropah-netherland-day-2-keukenhof-2014.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok..ok..Kak Kep..nanti JM up entri Jepun tu ye..mesti nk ke sana kan..tul tak?

      Delete
    2. Yay.. Tenkiu.. Bdk bdk nih nk gi disneyland lagi. Kalau ada tips boleh bc terus, kak Kep malas google.. Hihihi

      Delete
    3. Tapi kan Kak Kep, JM x pergi Disneyland..JM ke Universal Studio Japan..so boleh refer blog kawan JM Ni...dia pegi Disneyland..beliau kongsi full story berkenaan Disneyland ni mmg BEST sgt.alau baca rasa x sabar nak pergi

      http://fayreenmizan.blogspot.com/

      Delete
  14. Wahhh.. ada lah juga terasa keringanannya. Hehe.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faa : ringan sikit ke banyak hheeheheh...so akan lebih rajin singgah sini lah yek..x perasan ke akak dh tukar cat umah :-)

      Delete
  15. Cikgu ooooo Cikgu... Cikgu nampak saya tak? Penat sy angkat ketiak... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai SS...jangan angkat tinggi sangat nanti cikgu BERSIN...Haaccchuumm!!!

      Delete
  16. Hehe.. Blog dah kurus rupanya.. Lepas ni, ramping plak ape.. Hehe ,, :D

    Ok akak,, cepat hupdate travel ke Jepun tu tawwwwwwwwwwwwwwwwwwww... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai SS...jgn angkat tinggi sangat nanti cikgu BERSIN...haacchhhummmm!

      Yea Mrs Secretary..perkara yg baik perlu di sharing..."sharing is loving" katanya eheheh..
      buat..buat..nant JM nk g check jadi ke tidak heee

      Bufy Achik : Gigih tau akak DIET dari 24sec tapi hari ni bila check dh turun ke 4.67sec..mmg dh ramping seperti kerengga dh ni..leh pakai kebaya lepas nih hhihih

      Ramainya minta sambungan cerita Jepun tu..BAIK!!!!!!,..ehem nk ke sana ke?

      Delete
  17. wah, dah slim... tq JM atas information ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mma 3farhanah : kalau rasa2 blog mama tu agak berat leh follow tips dari kak JM ni yek

      Delete
  18. Ini 'kurus' yg sihat pasti menjadi tambah menarik dan diminati ramai JM:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah kurus seperti model tu mestilah ramai orang suka kan kak Zakie..ehh ada kaitan ke dengan blog ahahah

      Delete
  19. SALAM JM. hahahhaha serius da kurus gila...tak perlu tunggu lama nak loading ...tahniah tahniahhh...tips sikit?? hehhee


    p.s da masukkan sis dalam list sponsor :)

    p/s maaf ea..akhir+ ni jarang dapat BW blog JM...tapi bukan blog JM je..semua blog pun jarang da dapat BW..busy menguruskan GA..maaf ea :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik ITah : kalau nak tips akak dah kongsi dalam entri "BERATnya Blog JM"..ahha.mmg BZ eh uruskan pasal sponsor tu..x pe akak faham..akak tahu cik Itah tu mmg setia ngan blog akan ni kan? kan? kan?

      Yeayy..dh masuk dalam list Sponsor ek..terima kasih

      Delete
  20. Terima kasih JM kerana kongsikan tips ini ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Zumal..kalau rasa berjalan pun dah semput leh try tips ni eh..hiksss

      Delete
  21. Alhamdulillah... dah pun kurus. Terima kasih atas info yang berguna tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Ali...x rasa nk DIET jugak ke

      Delete
  22. morning JM! tu dia dah kurus dah blog dia. nak cuba jugak la buat kat blog naz. hehehe acah acah blog femes sgt naz ni kan kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mornig Naz : gigih tau i cuba kuruskan supaya nanti senang Naz nk peluk..opsss
      alaa..buat je NAz...walau x femes pun sis JM setia bersama mu!!!!

      Delete
  23. banyak juga turun beratnya tu
    tak berapa nak pandai buat benda gini sebenarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana..hari ni akak timbang 4.67sec..jelzzz tak hihihhi..x pandai?..meh sini nak ajar:-)

      Delete
  24. Assalamualaikum JM...wah dapat ilmu yang berfaedah hari ini. Insya Allah kita akan cuba applykannya...Terima kasih JM!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Freena : bila kongsi ilmu yang bermanfaat secara x langsung dapat pahala..tul tak heee..ha'a..cuba..cuba..nanti cikgu JM nk check jadi ke tidak :-)

      Delete
  25. Thanks kak JM! Ana bukak belog JM ni laju betul loadingnye. Huhu. Betul2 kurus ni. Ingat blog kak JM makn aty. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke...kalau mcm tu lebih rajin lah Ana datang sini yek heheeh..makan aty?..x elok mkn aty byk2..darah tinggi nanti heee

      Delete
  26. okay take noted! id tryyyyy kejappp .. harap2 menjadikk wiiwiwiiiii ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. EIDA : try buat tau..akak buat khas utk Eida tu..nanti nak check jadi ke tidak :-)

      Delete
  27. waahh..best ni tutorial kuruskan blog ni..hihi.tq tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciku : harap2 dapat menjadi panduan tuk kurangkan berat blog Ciku tu..pastikan kurangkan juga Widget

      Delete
  28. Replies
    1. Pak Lang Mie : Pernah tengok ke tuan nya tu...jgn tertipu..gambar dlm blog dh di edit hahaha

      Delete
  29. kurus..?? org pulak cemana nk bg kurus.. nk tips.. hehe.. tq for the sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fira!..bukan dah kurus ke..nak kurus lagi?..meh sini akak bagi tips..
      1. jgn mkn nasi waktu mlm
      2. rajin excersice, joging ke
      3. jgn mimun air berais dan kurangkan minuman bergula...

      Delete
  30. JM, awat kite tekan link yg JM bagi hr tu x jln..?

    ReplyDelete
  31. clap clap clap!!
    congrats JM kerana berjaya kuruskan badan...eeh blog hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...penat tau JM berusaha utk kuruskan badan dan blog supaya nampak cantik seperti Mrs yg suka senyum tu (muncung multt ke Mrs Smile)

      Delete
  32. wahh kak JM tutorial nak buat read more ni...tengkiu ye... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisya belum buat lagi ek..kalau camtu leh la try

      Delete
  33. Replies
    1. Welcome Sophia Hany..semoga bermanfaat ye

      Delete
  34. Replies
    1. Abe MKL : header pun x tukar2 lagi tu..nk resize jugak nanti :-)

      Delete
  35. overall, blog akan menjadi jauh lebih baik dari sebelumnya,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL : sekarang ni kalau ada masa FREE, JM cuba cari tutorial untuk upgrade blog :-)

      Delete
  36. Yey kak JM dah kurus. Eh silap blog kak JM dah kurus. Kak JM memang dah kurus. Tahniah kak. Siap buat tutorial, terbaik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah2 blog akak JM lebih kurus dari BuDAK tecik tu kan hahaha...rasa berasap x kepala

      Delete
  37. nampak macam senang je nak buat function read more jm, boleh la try next entry yang tak tau bila nak siap, ahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orga : kalau setakat nk buat read more bg yg ada MASTER ni..ibarat buang daging celah gigi je hahahaha

      Delete
  38. salam kak JM...nak adress, nak hantar sumting...emel kat kite ye..

    siti.aisya.ibrahim@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Aisya..apa? nk bagi sumting..sekarang jugak akak email..nampak x excited

      Delete
  39. Replies
    1. nice tips je..tuan punya blog NICE tak hiss..I'm already follow tu...thanks tau singgah sini

      Delete
  40. untung la JM blog dah rngan, kena ringankan blog jgak ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ika Zulkefli..x rugi ringankan blog sbb nanti akak lebih rajin ke sana :-)

      Delete
  41. Replies
    1. Hai Sophia Hany...hari ni sis check berant menurun ke 4.67...jeles tak? ahahah

      Delete
  42. Thanks 4 sharing jm..mmg dh lama nk buat read more tue. . Tapi malas nk godek tutorial. .tp dh tgk jm dh share nie terus rasa nak buat la.. tunggu entri esok jadi tak..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Secretary : ahaa...ce try buat semudah ABC je..nanti I nk terjah..jadi ke tidak

      Delete
    2. U r welcome Mrs..dah jadi ek Mrs Secretary..jap cikgu nak check :-)

      Delete
  43. wahh...comelnya Kak Ton...dah selim melim la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kham x jellllly sama Kak Ton ke hihihhi

      Delete
  44. Salam. Hee janganlah kurus sangat sampai nampak tulang selangka. Kurus macam ziana zain pun okaylah juga. *Senyum tak perlu kata apa-apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiga Lalat : kalau kurus mcm tu tandanya dah nak mati hahaha..dh x der selera nak mkn..selera nk tulis blog pun dh x der

      Delete
  45. Lah..x sangka macam tu tips nye.
    Nice sharing akak.
    No 2-4 tu alhamdulillah menepati ciri blog saya.
    Cuma no. 1 tu susah sikit sebab suka sangat letak gambaq.
    No 5 tu Insyaallah saya tukaq nanti.
    ** ehh tukar jadi utara pulak dah.
    Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck!!..sorry lama akak x singgah sana...jgn kecik hati tau..akan di terjah nanti
      Hamoii...utara mai pulak dah..ckp lah bahasa apa pun janji jgn bahasa Jawa akak x faham ahahaha

      Delete
  46. bestnya blog kurus n ringan
    memang laju pun loading nya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Tihara...mmg femes je nickname ni maybe JM pernah nampak di blog rakan reader :-) nak tegur malu hihih
      Terima kasih sudi singgah sini...terharu iollsss

      Ha'a..diri sendiri pun rasa berat sgt blog ni loading sbb tu usaha buat sesuatu :-)

      Delete
  47. Blog saya sudah kurus belum ya Mbak JM ? minta tolong ditimbang dong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi ..ni kes malas atau saje nk bermanja-manja ngan JM nih..terus pandang kiri kanan kalau2 ada org nampak
      Ala..nak guna penimbang ikan ke, sayur or penimbang berat badan..Jap..jap..jap..aha kelajuan dalam 10.79sec dan berat adalah 133.15KB..still ringan lagi like tuan nya..so swett!!

      Delete
  48. lamanya tak komen dlm blog kak ros ni...hehe..asik bw je tp taj sempat nak komen..tq atas tip nak kuruskan blog..nk bg slim juga blog sy tu sbb byk sgt letak gambar :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...akak pun dh lama x terjah blog Hani tu...x sempat huhhuhu
      better cepat check berat ke tidak, klau loading time tu tinggi better pegi diet sikit hiksss

      Delete
  49. kak ros...nak buat cmne utk loading masa tu? *dasar pemalas nak google...hehe

    ReplyDelete
  50. tak yah makan produk telajakkkk larisss dah slim ek ;p jimatttt
    wahhh bleh try ni 'read more'

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..KopiO : belum cuba belum tahu dong..tak perlu keluarkan duit pegi slimming fitness tau...

      Delete
  51. wahh blog nihh cpt je loading skg.. kite dah masokkan kak JM kt bloglist.. lpsni snang la nak stalker..kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..lebih cepat dari dulu eh Nad..terima kasih tau..akak pun dh masukkan blog Nad dalam senarai My New Reader Bloglist..tp jgn merajuk kalau akak x leh terjah hari2..tapi terjah secara pukal :-)

      Delete
  52. Assalam.. wahh kurusnya.. tahniah JM.. :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomslam..nampaknya Bro Khir akan terus terjah blog picisan JM ni kan..tul tak heheheeh...

      Delete
  53. Replies
    1. Ehh..camna Acik tahu dah ringan..ooohh Acik dukung tadi eh eheheeh

      Delete
  54. Replies
    1. Acik Watie : berat nak menjawab kerana sudah semestinya jawapan nya TIDAK hahahhaha

      Delete
  55. Terima kasih kerana sudi jadi follower saya. Sekarang saya bukan saja setakat dah jadi follower JM, tapi memandangkan blog JM sungguh memikat, maka saya dah masukkan blog JM dalam bloglist saya....

    Mengenai read more saya dah lama terpikir mau mencubanya, tapi hingga kini belum juga memulakannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm juga telah add blog bro JR tanpa kebenaran boleh kan senang nk blogwalking nanti
      Klau terpikat ngan blog Jm no hal jgn terpikat dgn Jm je heeeee

      Delete
  56. asalamualaikum JM..ingat kah JM dah perkursus..hahaha..ru[anya kursus mentadbir blog..ringan terus kan...tahnia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza, nk ringan blog ni tak perlu pegi kursus pun, JM follow nasihat cikgu tanya sama pakcik Google :-)

      Delete
  57. asalam JM .suka kursus bidang hehehe ingatkan kan..rupanya blog dah ringan kan..tahnia tak berat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza : adakah komen yg kedua sama maksudnya dengan komen yang pertama?..so x perlu jawab lah yek heee

      Delete
  58. wakakakakakakaka.....akak JM lama tak hapdet blog.........kak...saya nak tanya!
    saya nak pergi Indonesia selama kira- kira sebulan......how much money tuh kena bawa dalam ringgit malaysia?TOLONG JAWABBBBBBBBBBB!and saya nak pergi nih dlm tempoh masa yg lama,so,adakah saya perlukan visa sebab saya difahamkan hanya beberapa buah negara sahaja yg memerlukan visa..jgn lupa jawab kat shoutbox aiman okay..pleaseeee jawab sgtttttt sgtttttt :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Aiman : sis JM ni jenis x hapdate blog hari-hari...kalau nk kongsi entri xder info mmg byk kang bosan nk baca :-)
      Waduhh..susah nya soalan....susah jugak nk jawab ni coz xde pengalaman sebulan di sana..paling lama 4-5 hari je. Ada x reader lain yg boleh tolong si Aiman ni

      Delete
  59. Wah!! blog JM dah berwajah baru la :) konpius jap, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana Rjay : terkezut tak?...sweet tak? hihhihi

      Delete
  60. Eeehhh...ingtkn JM akn abaikan...
    OK tq ya share.. Nant saya try buat....
    Tapi betul LA.. Memang kejap nk buka blog nie berbanding sebelum nie lambat ckit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarul : kalau nk tahu sis JM alert semua comment di blog tau...so don worry..semua cadangan dan komen akan di "take note" :-)

      Aha..lebih cepat daru dulu eh...ok2...nanti sis cuba improve lagi ek

      Delete
  61. wah.betullah dah kurus...jm..gambar kat pokok buluh tu, suka tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie!!! welcome to my blog..nampaknya line internet dah ok lattew...bila kak Azie datang sini baru lah meriah hihihi
      Ahaa..dah makin ringan..tadi JM timbang kelajuan blog dah turun ke 3++ sec..ohh..gambar di pokok buluh tu?..JM buat aksi sorang model katanya ahaksss

      Delete
  62. patutlah senang jer nak masuk rumah JM..lapang jer..rupanya perabut dah kurang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yon : rumah sempit so perlu kurang perabot yg tak terpakai tu heeee

      Delete
  63. Jepun??? woooo !! tak sabar nak baca entri pasal jepun tu... dalam perut mak dah pergi dah.... cuma waktu kat dooonia je belum... hiks.. tahniah blog JM sebab berjaya kurus !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha : dalam perut mak? kiranya dah berpuluh tahun lah ye...dan sekarang ni pun dah jadi mak kan

      Delete
  64. Saya kurang gemar sikit button read more. Haha. Dependslah kot kak. wiwiwiwi

    Takpe. Akk teruskan blog begini. Sukaaa2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha Nazri : lama x komen di blog scha..nantikan kedatangan ku :-)

      Delete
  65. ok kak JM best perkongsian ni... nanti KM ubah sikit2.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karya Mahirah : lama menyepi...dah selamat bersalin ke

      Delete
  66. JM buat tutotrial la.. boleh try nanti.. jeles blog JM dah kurusssss. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog Rose pun dah ringan kan..laju je bila nk komen :-)

      Delete
  67. patut laa blog dah makin kurus cun melecun macam JM..hehehe..sebenarnya function read more tu sangat penting especially untuk blog macam JM yang sentiasa mempamerkan gmbar2 yang menggoda nafsu orang utk pergi melancong..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lan Strider..lama nya menyepi..masih ingat sis JM lagi tak...blog masih 'bernyawa' tak?

      Delete
  68. Yelah...ingatkan salah buka blog, nasib baik terpandang wajah kecil molek kat pokok buluh tu, hehehe....

    ReplyDelete
  69. ooo.. macam tu care nk buat read more..

    ReplyDelete
  70. Rasanya semua syarat telag dipenuhi... ermmm cumaaaa... kedudukan follower... alamakkk... kena tukar tempat kerrr... kita suka laa tengok follower kita ramai2 kat atas tu... meriah tauu... tapi nak wat cannerrr.... ermmm... naktukaketidak.... naktukaketidak.... naktukaketidak.... naktukaketidak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik Idah : x jadi tukar kan hihihih

      Delete
  71. tahniah tahniah !!! selim melim
    blog Akak JM macam owner nya bhahaha. iols pun nak kena check la ni berat iols brapa. and tu tu post tu x brapa nak reti sangat. kena try buat banyak kali
    nanti buat entry baru tengoklah. btwww akak JM..!! header baru eh..? yaaaabedabedu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai CT...sis JM baru nk reply komen nih..huuhuhuh....sorry tau

      Delete
  72. lagi satu tips nak kurangkan lmbt loading. buang mana2 widget yg x berkenaan.

    ReplyDelete
  73. Thanks for the info JM...nanti sis nk tengok juga la...

    ReplyDelete
  74. buka balik.. belajat tutorial read more disini.. tq sis.. menjadi dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. so sis JM layak jadi tutor tak ZF :-)

      Delete
  75. Hahahaha...ingatkan orang jer kurus. Blog pon boleh kurus erk. Nak check jap blog kita kurus ker gemuk...hahaha...

    Tips no 2,3,4 & 5 tu dah follow. No 1 tu nak kena resize gambar dulu nampaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza Rahman : blog pun perlu jaga badan jugak...baru nampak lebih cantik dan ramping khen hihihih

      Delete
  76. i pun nak kurus jugak.. tq JM!! tg SS bgg bagi link enty ni.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok berjaya jugak! hehhe.. nasib nina buat blog baru.... kalo tak mmg berabad laa nk jumpe entry ni... tengkiu SS.. love uuuuuu! =D

      Delete
  77. sssiiis!! dah bejaye wat ni... tengku beribu2 lemonnnn!! hhihihi.. sisss... ade lagi satu pemintaan ni.... kat mana nak cari entry comment scroll pulak ye..? luna nk setting balik laa blog tu... da bersawang teruk dahhh.... hehehe =D

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352