You can click on me :-)

Monday, 8 September 2014

Travel Backpacking or Travel without Travel Agent?


Assalamualaikum dan selamat sejahtera..



Salam buat rakan reader yang amat JM sayangi tu..terima kasih kerana sentiasa support blog JM..terharu sangat uollsss...Gigih mencari masa untuk buat kunjungan balas kepada mereka yang telah singgah sini. Tunggu kedatanganm JM ke 'rumah' korank eh. Tak perlu nak sediakan makan minum bagai heeeee (kasi BOLD sikit)

Sebelum kita teruskan ke topik utama, ingin dimaklumkan bahawa JM merupakan salah seorang SPONSOR kepada Segmen GiveAway yang di anjurkan oleh blogger Karya Mahirah. JM sediakan 5 hadiah kepada pemenang yang bertuah. Kepada yang berminat boleh join segmen tersebut dengan cara klik http://karyamahirah.blogspot.com

*************************************************************************************************************************************************

Hari ni terpanggil untuk story berkenaan GENRE blog JM ni...ingin dapatkan pendapat kawan-kawan semua "which one is better"  :

1. Travel backpacking ATAU
2. Travel without travel agent
3. Ke tak kisah mana-mana pun hikss

Sekarang ni JM guna GENRE travel backpacking.

Bila di lihat kepada istilah travel backpacking ni seperti tidak sesuai dengan cara JM travel kerana kekadang bawak BEG TROLI , ada masa tu BACKPACK pastu tidur either HOTEL or HOSTEL

"Backpacking is a form of low-cost, independent international travel. It includes the use of a backpack or other luggage that is easily carried for long distances or long periods of time; the use of public transport; inexpensive lodging such as youth hostels; a longer duration of the trip when compared with conventional vacations; and an interest in meeting the locals as well as seeing the sights. It is typically associated with young adults who generally have fewer obligations and thus more time to travel." (Sumber Wikipedia)

Bagi JM better pilih GENRE travel without travel agent kan, akan ada kemungkinan pergi travel dengan bagpack je pastu tidur di hostel atau guesthouse jugak almaklumlah nak travel 4-5 kali setahun.

Kalau travel secara backpacking mesti begini konsepnya kan  - Image from google..tak de nye JM ambil gambar cantik macam ni

Bagi mereka di luar sana jika ingin mencari cara untuk melancong sendiri tanpa bantuan travel agent boleh rujuk blog JM yer (hamoiiii!!! promote nampak) hahahaha.

Namun begitu boleh juga rujuk senarai blog yang kaki travel di LABEL Most Visit. Ramai rakan blogger JM suka melancong jadi tak perlu segan silu boleh terjah blog mereka. Banyak info yang di kongsi dan kalau korang nak tahu JM pun dapat informasi dari sana.

Beberapa minggu lepas JM ada terima email rakan pembaca dan terharu sangat selepas membacanya. So JM mohon izin untuk kongsi di sini.

Identiti penghantar email di rahsiakan :-)
Rupa-rupanya reader ni minat juga baca blog Kaki Berangan, Janggeltrekkerlife and whole travelholicawesome, Kak Kiah dan DJ...glemer uolsss

Oleh kerana terlalu minat dengan dunia travelling maka tercipta lah "Jari Manis : Travel List". Ia merupakan catatan perjalanan JM di bumi Allah yang luas dan sentiasa mengambil iktibar di setiap destinasi yang telah di terjah..Subhanallah!!..memang cantik ciptaan Allah dan sangat bersyukur kerana mempunyai peluang untuk menikmatinya.

Alhamdulillah, akhirnya hasrat menulis blog bagi berkongsi maklumat dan pengalaman semasa melancong keluar negara sebagai rujukan tercapai.

Pengalaman JM melancong masih kurang and still need khidmat nasihat dan rujukan daripada mereka yang lebih 'otai' dalam dunia travelling.

Kekadang terselit juga entri yang tiada kaitan dengan 'dunia travelling' ketika mana JM tiada mood untuk menulis kisah travel..so terimalah seadanya ye.

Kepada Mas Gunadi, Prof NA dan rakan lain yang menantikan entri Jepun tu..sabar ye JM masih draft.

Last but not least korank ghase GENRE mana yang lebih sesuai TRAVEL BACKPACKING or TRAVEL WITHOUT TRAVEL AGENT..ke ikut suka hati nko lah JM..janji bahagia..ada kami kesah hahahaha..

psst : ada tak yang tak faham apa yang JM cuba sampaikan :-)

Bye..jumpa lagi dalam next entri.

178 comments:

  1. Replies
    1. Terima kasih Anum..selamat pengantin baru :-)

      Delete
    2. saya pun suka banyak ilmu melancong dapat disini

      Delete
    3. Nampaknya zRa salah sorang calon yg akan terima 'something' from sis JM :-)

      Delete
  2. Travel Without Travel Agent pun ok gak kot. Sebenarnya dua-dua tu ok cuma backpacking ni scope dia lebih specific. Kannn? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..betul jugak cakap Fay tu..boleh di pertimbangkan

      Delete
  3. dua2 pon okeh kak JM ;) lgi banyak info kan lgi bagus ;p

    ReplyDelete
  4. teringinnya nak gi travel luar negara...belum berkesempatan lagi.
    better travel backpacking kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam mama 3farhanah..kalau ramai 'rakyat' tu agak sukar lah sikit kan..perlukan byk cost

      Delete
  5. Saya main belasah jer JM, takde spesifik genre. Yang penting dapat enjoy trip:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheeheh...jelez sama LD sbb berani travel SOLO..JM pun teringin nk mcm tu..maybe one day :-)

      Delete
  6. genre mana2 pun ok! yg penting akak jelesss jek bila ke blog JM ni hahaha sebab nya terasa nak jalan sangat! adoii bila la nak habis pantang niii huhuhu...
    *tadi akak dh tulis komen baekkk punya panjang tetiba network down* hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu ada singgah blog akak..baru selamat bersalin kan..selamat berpantang ye kak Farra...ehh..akak ke..ntah2 mudah dari JM dak!

      Delete
  7. Saya belasah jek mana yg mampu.
    Rasa mcm nak fefeeling diva cari je agent.kikiki kalo tak backpack ajer la kitew...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhhaha...kalau duit berkepuk boleh feeling DIVA bak kata Syieda tapi dek kerana budget travel better semua rancang sendiri kan..

      Delete
  8. Tepuk dada tanya selera gitu. Terms macam ni dah xrelevan nak guna rasanya. From my point of view that is. Backpacking pun ok, travel agent pun ok. Macam si Mereng cakap, kalau nak ala2 diva boleh terus guna travel agent. Tapi so far trip awal2 je kan JM ikut agent. DIY trip ni best. Xkisahlah trolley dolly or backpacking of flashpacking or segala apa nama yang ada. Paling penting, hati sendiri puas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mereng mate katanya...hai Syieda...hai Bie..betul ckp korang..tak kisah travel cara mana pun janji dapat pengalaman yg best. Terima kasih Bie beri pendapat tu..

      Delete
  9. Bagi orang2 yang macam umur kak zai ini tak berapa sesuai travel backpacking. Kaki pun tak kuat nak pikul banyak barang dan kalau boleh lebih elok tinggal dihotel yang telah disediakan oleh package. Kalau nak pergi dari satu2 destinasi kenderaan sudah ada tersedia tanpa menggunakan public transport. Mungkin backpacking lebih sesuai buat orang2 muda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..betul tu kak Zai..kalau ikut usia mmg x sesuailah kalau kak Zai nk ikut cara JM ni..better follow pakej je lebih mudah dan senang kan

      Delete
    2. akak pun setuju dengan Zai. memang selama ini akak guna khidmat agen..kalau tidak harus akak tak balik terus..hehe
      gnere 2 ok kut..

      Delete
  10. singgah rumah JM jap sambil membaca JM citer pasal travel backpack. Kalau sy pulak..sesuai sebagai Budget Travel....mmg itulah cara saya bertravel. Stay pun hotel mur2 ajer....naik turun train ajer....naik pun flight murah ajer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...tak terpikir pulak tu...setuju dengan Leez.kalau mcm tu JM nk tukar genre kepada budget traveller..terima kasih Leez..muahhh!!! x kisah la kan bawak backpack atau beg troli..

      Delete
  11. dua2 pon ok JM, klo sy without travel agent..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Miss Yana atas pendapat tu..really appreciate it

      Delete
  12. Untung lahh..blog kak JM jadi rujukan. Dulu2 mase ana takde blog lagi, ana selalu follow up story kaki berangan. Kira silent reader gitu. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..samalah ngan akak pun Ismi Ana..until now suka baca blog kaki berangan tu..gambar pun cantik2

      Delete
  13. i don't know which one my travel genre..hehehe. Yang penting kita enjoyyyyyyyy!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..Zila love travel..x kisah lan kan GENRE travel mcm mana pun ek.janji kita ENJOY! bak kata siap tu..alahai..lupa plak!

      psst : dh lama x terjah entri europe tu..tunggu eh!

      Delete
  14. Thanks JM...Blog anda sangat berguna buat saya..saya juga menunggu entri tentang Jepun. Akan ke Jepun hujung tahun ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha...Abe MKL nk ke Jepun?..alaa..entri Jepun dh masuk fasa terakhir..dah boleh buat itie pun..leh je refer blog DJ, Prof NA dan Bie :-)

      Delete
  15. nanti saya join contest Anjuran Karya Mahirah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..try lah join manalah tahu Abe MKL menang hadiah dari JM..aminn

      Delete
  16. Saya jenis travel bergantung kepada kos termurah dan kesukaran tempat. bergantung kepada situasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pilihan di tangan kita kan Abe MKL..kalau rasa boleh pergi sendiri..backpack je..tapi kalau rasa mcm nak guna travel agent..pegi je lah ngan TA kan..janji hati senang x giteww?

      psst : nak baca sambungan GUILIN..plsssssssss

      Delete
  17. for me, rasenye travel without travel agent kot ... sebabnye mmg la pegi redah sendiri tak ikut tour kan, tapi kengkadang mendiva jugak nak stay tempat2 yg decent yg mahal sket dari normal backpackers hostel ... tapi selagi kudrat masih ade, i still prefer jalan2 tak ikut travel agent... ongkos spent kurang, pastu takde time limit ... sesedap rase nak stay selame mane kat satu2 tempat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye SETUJU sgt dengan statement AZRA ni..300% ahahaha..nk jugak challange ngan drama tv3 tuh..apa2 pun kita travel around the budget kan..kalau rasa ada duit lebih pastu harga hotel pun yg mampu stay di hotel bg tempat yg curency tggi stay di hostel or GH janji kita enjoy the holiday kan :-)

      psst : Ke mana pulak kaki lepas ni after Jepun?

      Delete
  18. Cemana plak dengan travelholic... Adakah traveler tu suke minum horlick dan bawak horlick dalam bag? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. travelhollic ye Scdha?..ermm..boleh gak..tapi kalau kerap sgt minum horlick pun jemu gak..ce tukar fresh oren je apple juice ke :-) Nak try bawak horlic lah next trip asyik bawak MILO sihat dan kuat je

      Delete
  19. kita travel ikot budget!!
    hehehehe kadang ikot agen (ni kes klu dah tahap malas nak uruskan sendiri)
    tapi mostly budget travel je la.. uruskan sendiri dari mula beli tiket sampai la selesai percutian nya ...
    urus sendiri lagi puas hati .. kan JM kan ...
    tapi mmg kita suka baca blog2 travel ni, bole cari info2 berkenaan as rujukan ...
    tak yah pening2 hehee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Ako..JM setuju dengan term budget traveller..nak travel byk negara kalau boleh tiap2 tahun so perlu pilih semua oround the budget kan..lain lah kalau anak org kata..bapa jutawan ke heheheeh. Pastu rasa puas hati bila uruskan A-Z n success kan!

      Ha'a..JM pun suka baca blog citer pasal travel leh 'curik' info..blog Ako salah sorang daripada mereka heee

      Delete
  20. OMAIGOD....setakat hari nih dah berapa negara dah kak JM pergi ???
    kak JM kerja apa hingga boleh pusing satu dunia?kagum sgt sgt ...teringin nak thu...


    btw, aiman calonkan akak utk satu awards..jangan lupa lapor diri ke blog saya okay :D
    http://aimanbudakbaik93.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Aiman..keja kecik2...bukan bos besar pun..travel budget..simpan duit sikit2 boleh lah jalan2...Aiman kan masih study..dah keja nanti boleh travel around the world janji mesti ada minat!!.

      Aha..award tu dah ramai yg calonkan nama akak JM ni tapi rasa cam tak layak dpt award tu hikss..jap nk singgah :-)

      Delete
  21. lepak jap... saya pula tak tahu hehehhe ah maklumlah tak pernah travel jauh-jauh whahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Calrase..mestilah tak tahu masih belajar kan...lagi pun baru berumur 15 tahun..jauh lagi perjalanan tu :-)
      Study rajin2 tau

      Delete
  22. Taknak pkataan travel.boleh?guna wanderlust jerrr...kehkehkrh sukati den la nk troli ke, nk backack ke, nk agen ke nak diy trip ker nk bisnes trip ke...janji jln2 tgk tmpt org....hahaha boleh gitu? Eh ni utk saya la...hahaha!

    Eh terkejut blog picisan terselit nma di situ...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...DJ...wanderlustDJ sesuai sgt tau..ahaks..belasah je mana sempat eh DJ janji leh naik BELON!!!! Dear bila mau naik belon lagik!!!!

      Ehh..jgn cakap camtu..blog DJ mmg menjadi pujaan dan rujukan mereka yg suka travel tau..DJ je yg x tahu..JM selalu skodeng!!!

      Delete
  23. suka dgn segala tips dan info mengenai tempat2 yg dikunjungi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak Khamsiah :-) terima kasih!!..berapa byk terima kasih lah heee

      Delete
  24. kalau pakai egen macam terikat sikit kot . tu yg sye paham la . ke salah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Aswa..perlu follow dorang punya time cuma kita x perlu nk buat byk kerja..serah je pada dorang..tapi kalau travel sendiri lagi best..lebih mencabar..kalau sis dh tua nanti maybe follow travel agent :-)

      Delete
  25. Sya tak kisah, dua2 pun ok sbb kita yg tentukn masa & jadual sendiri, yg penting dpt travel partner yg tak cerewet and the most important is dpt toilet yg bersih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay..betul tu nana TRAVEL PARTNER yg sporting mesti di cari baru best travel bersama

      Delete
  26. JM, selain backpacking, sekarang ada satu lagi new travel terms iaitu flashpacking. Saya lebih kepada jenis flashpacking, iaitu travel berdasarkan budget yang ada, bukan yang sangat ketat berbanding backpacking. Ini saya ambil dari Majalah 3Sixty (AirAsia In Flight Magazine):

    Flashpacking might sound like a made-up word but it's actually a hip travel term. Flashpacking is essentially a mode of travel that involves technology. Flashpackers - the people who indulge in flashpacking - are techno travellers who never leave home without their iPad, iPhone, laptop and other technological wonders and, need WiFi or Internet facilities wherever they roam. Although flashpacking and flashpackers might sound suspiciously like backpacking and backpackers, they are not the same. The key element that sets them apart? Flashpackers, unlike backpackers, tend to have a more flexible budget that allows them to indulge in a meal at a good restaurant or a stay at a boutique hotel. - 3Sixty AirAsia Inflight Magazine.

    Saya ada blog pasal flashpacking dan saya rasa JM pun lebih kepada flashpacking berbanding backpacking. Cuma pandangan saya. Jangan marah kalau saya silap. http://dianateo-dt.blogspot.com/2012/08/flashpacking.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Diana..lama uolls x singgah sini..JM pun dh lama x tinggal jejak di blog Diana tu..
      Aha..FALSHPACKING?..festime dgr term nih..agak menarik utk di ketahui..
      betul-betul SETUJU 100% sbb JM pun x pernah tiggal gadget kalau travel...nanti JM terjah entri tu :-)
      thanks for your comment..i like..thumbs up heee

      Delete
  27. Saya tak kisah memana kak. Sebab saya paham tujuan akk berblog utk mmudahkan kaki travel. banyak panduan yg akk sediakan dan saya kalau nk pergi korea ke nnti, nk follow tips akak je. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woww..Scha nak ke KOREA ke..bila tu..akak nih pantang dgr org sebut sbb Korea sentiasa di hati giteww hihhi
      Harap2 info yg di kongsi dapat di manfaatkan lah ye

      Delete
  28. JM... yang sesuai agaknya.... "Percutian urus sendiri"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie : betul gak..bila travel tanpa agent ni mesti urus sendiri A to Z

      Delete
  29. Bg KD,yg penting ada perkataan 'travel'..jadi boleh makang anging dan nikmati anugerah ciptaan Ilahi

    ReplyDelete
  30. apa2 la Jm janji hati suka
    kalau backpaking tapi tidur di hotel ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..kak Nieda..sebenarnya konsep backpacking maksudnya travel dalam kategori budget2 ciput..tapi kalau hotel harga murah like tdo hostel boleh je...kalau ada duit lebih boleh je tdo hotel wlaupun konsep backpack

      Delete
  31. Rasanya sis JM ssuai dgn genre Travel without agent kot..flashpacker may be term yg paling tepat..tech savvy traveller yang urus sendiri percutian yang selesa wt affordable budget,kalau saya sndiri travel as backpacker zaman student dulu lah sbb satunya tight budget n kedua stamina masih tinggi nk usung backpack sana sini,skrg ni indulge diri sikit tp still budget2 juga so bole round banyak tmpat :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Ayda..kalau travel sendiri ni lebih SAVE byk budget..almaklum lah like JM ni dalam setahun nk travel 4-5 kali..heee

      Delete
  32. Saya pilih Travel without agent. Sebab saya pun bawa beg af yang beroda tu. teringin nak backpack, tapi beg cam mahal sangat KAHKAHKAH. Kalau ada rezeki nanti bolehlah saya membeli beg tu satu, mesti kemas. Bila lagi nak ke luar negara JM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Radin!! kalau nk backpack murah sila ke Ho Chi Minh..berair mata sbb byk sgt
      Nk keluar Negara?..hummm coming soon..naper nak ikut ke..meh masuk dlm luggage :-) ke nak ole2 hikss

      Delete
  33. Asalamualaikum..very nice blog ya. TQVM ..harap happy saya datang visit awak punya blog. Hebat...datang lagi ke blog saya ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Cikgu Etuza...BAIK!!! tapi tu je ke ;-)

      Delete
  34. mana-manalah JM, sesuaikan dengan keadaan, yang penting selesa, jimat dan dan mudah nak lakukan ibadah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak Azie..tak kita mana berada jgn tinggal suruhan Allah :-)

      Delete
  35. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari Segmen Giveaway September by Karya Mahirah..done follow sini.. salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mycherita..terima kasih kerana join segmen tu..good luck ye :-)

      Delete
  36. Bagi saya bergantung pada budget, lokasi dan keadaan saya masa nak travel. Tapi, yg pasti selepas ni klu nak travel, saya jadikan blog JM 'kompas' jln2 saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaha..Farrah..."kompas" katanya..pastikan kompas tu boleh tunjuk arah yg bener ye buk hiihi

      Delete
  37. Errr... saya travel ikut suka, ikut bajet dan ikut cuti je, maklumlah dah berkeluarga. Bercuti dan bersantai bersama anak isteri itulah travel saya walaupun sekadar ke Ulu Yam (eh, lari tajuk tak komen aku ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Ali Pancing..komen apa2 je..JM tak kisah...betul lah tu..travel ikut kemampuan kan..x kira ke mana sahaja destinasi perlu di rancang dengan betul even nak berkemah di laman rumah hikss

      Delete
  38. mrs tak kisah mana-mana janji selesa dan puas hati...ada gak travel guna travel agent tapi penatnya ya-ampun
    pastu tak semua tempat yg dia bawa kita berminat nak pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul tu Mrs..kalau follow travel agent biasanya bawak ke tempat2 yg kita kita x nk pergi pastu kekadang drop kat satu2 tempat tu ikut time dorang kekadangan nk shopping pun terkejar..kalau travel sendiri ni boleh relax2 dan boleh manage time sendiri

      Delete
  39. travel ikut bajet.
    selalunya saya akan travel sendiri dan sebelum nak pergi dah buat research terlebih dahulu. kata kerja market research, dah terbiasa pula. hehehe...cuba cari pilihan yang sesuai dengan bajet.

    kalau tempat tu memerlukan travel agent, lebih baik ambil travel agent. contohnya kalau tempat tu agak sukar untuk pergi sendiri.

    apa-apa pun, have fun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazu, kalau budget ciput mcm JM ni pastu nak jalan setahun 4-5 kali mmg sesuai lah travel budget kan. Ha'a..betul perlu buat reserch
      Hamoi..kalau gitew senang lah sesapa yg travel ngan Mazu..bab reserch ni mesti fingertips je kan :-)

      Delete
  40. Hai JM..

    Pilihan saya travel ikut bajet sebab kalau ada bajet lebih saya rancang melancong ke tempat jauh sikit..
    tapi kalau bajet kureng saya pergi tempat yang sesuai dengan bajet kurenglah..
    yang penting saya enjoy dengan tempat yang saya pergi tu..
    tak gitteww...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul..SETUJU 100% dengan pendapat Nor Shima :-)
      psst : nape blog x leh tinggalkan komen..FRUST tau..dah baca sampai habis tapi x leh nk komen

      Delete
  41. travel dengan budak2 ni lebih senang dua luggage ja, satu hand carry bawak kit budak2, yang satu lagi parents :) stroller pun ok sebab flight atte dant tolong. book tiket senndiri n hotel pun kut kalau package lagi srnang coz safer.inshaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam babYpose...ha'a..kan satu hand luggage satu beg tarik senang nak manage

      Delete
  42. kak JM, nak komen jugak. kalau sy yg x pernah travel ni sy nak start dgn travel backpacking pastu sesuai dgn bajet sendiri. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai budak tecik..travel backpacking pun best sebenarnya lebih mencabar..ehh..berani ke dengan CABARAN hikss

      Delete
  43. Replies
    1. Assalam Aisya..dah balik ke dari trip jln2..bukan main eh siap TEASER lagi..buat AHKAK berbulu je tau

      Delete
  44. Saya pilih travel without agent sbb boleh budget dan boleh p tempat yg kita suka (redah jea) boleh rasa experience tu sendiri redah tempat org tanpa agent.. Sesat ke apa ka kena tanggung sendiri dan itula pengalaman yg Sgt bermakna yg kita x kn dpt kalu guna travel agent... Pengalaman mematangkan seseorang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita Dekja...psst.. : dh pernah pegi ke mana?..share lah sikit :-)

      Delete
  45. nak join akak tak terdaya. join tengok gambar akak jalan-jalan. best sgt! selamat melancong!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mommy Irra..kira oklah tu dari x de langsung ye dok

      Delete
  46. Dedua pun buleh.
    Backpack boleh aci redah je.
    Travel without agent journey nya lebih smooth.

    err buleh ke gitu hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je Dekdaa..give me 5..like ur opinion :-)

      Delete
  47. travel without travel agent tapi saya bawak backpack.
    camne tu? haha

    kadang2 ada backpacker police kata, backpacker ni kena tough, tido hostel, bawak duit minimum bla-bla-bla
    saya tak tough lagi, tak pernah tidur kat dorm lagi, tapi semua benda saya D.I.Y, dari ticket hunting sampaila itinerary heheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuli..kalau mcm tu belum boleh di gelar backpacker traveller lah kan...rasanya kita ni lebih sesuai budget traveller je..rasanya gelaran i sesuai tuk FATT

      Delete
  48. Hehe... CN pun tak tau nak classified apa blog travel akak JM ni. Hehe.. tak kisahlah, yg pntg info2 travel tu dpt d kongsi bersama. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CN..belasah je apa-apa pun kan yang penting blog citer pasal TRAVEL!!! hiks

      Delete
  49. bagus entry entry JM.membantu mereka yang nak bercuti.. banyak tips yang JM kongsikan.. moga JM terus menulis dan memberi tips-tips percutian untuk kitorang :) tq JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya kak lau Ros_Reeza nak pergi bercuti bersama suami..refer lah sini ye FOC heee

      Delete
    2. iya JM. teringin nak bercuti jugak sebenarnya tau. melawat negara orang dan melihat keindahan alam. tu la, tapi masa yang sesuai belum ada lagi. Insyaallah Ros rujuk blog JM kalau nak ke destinasi yg pernah JM pergi :)

      Delete
    3. in sha Allah..ada peluang nanti pegi ye tapi pastikan pergi Cameron dulu..dgrnya teringin sgt nk ke sana kan :-)

      Delete
  50. Zaman bujang dulu memang takde istilah travel ikut tour or ground arrangement. no no no. suma gungho je explore sendiri. dengan haversack yang berat dibahu. tu yang best sbnrnya. jalan kaki, naik tren, sewa motor. seronok. tapi skang ni bila dah ada baby, suma trip kena proper. no more gungho2 haih..

    ReplyDelete
  51. Lorr tu ke maksud backpacking?
    Baru tau...
    Ramai peminat k.JM yang share same interest.
    Rasa bangga kalau saya jadi macam k.JM.
    Keep sharing, sis:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..Nazeck..we share a same interest...ehh..betul je ayat akak ni hheheeh belasah je lah

      Delete
    2. Seronok kan Shikin tgk JM & rakan-rakan kaki travel :)
      Akak dah 'sampai' macam2 tempat dah dgn JM

      Delete
    3. K.JM pun nmpk flawless bukan saya je.
      Saya dlm gambar je.

      Delete
  52. alaa ika tak tahu, hihi tak pernah travel jauh-jauh..:) lepas ni JM nak travel kt mna plak ? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom ahhhh Ika Zulkefli..follow akak jenjalan nak?

      Delete
    2. haha, nak..nak.. tapi fuluss takda lagi.. Insya Allah kedepannya..hihi

      Delete
  53. Blog JM memang sangat membantu sesiapa yang nak gi travel tanpa travel agen. Akak pun banyak rujuk blog JM ...tabik spring untuk JM !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabik spring ye kak Ita?..toink..toink..toink lah ni heheh...JM dgr akak akan buat operation, so JM doakan agar Allah permudahkan segala urusan dan semua berjalan lancar aminn

      Delete
  54. salam. hehehhee sy Sabahpun tak habis pusing lagi JM :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah ngan akak Cik Itah...semenanjung pun belum khatam!!!

      Delete
  55. Kategori blogger rajin berjalan, rajin berjalan blog, rajin ngepost dimenangi oleh JM! heee... sorry lama tak upload lama tak erjalan n lama tak spend masa untuk diri sendiri!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khamsi a.k.a. Stanzaku..yang lelain rajin tu betul TETAPI kalau rajin ngepost entri tu mcm x betul je..lain lah kalau sehari 2-3 entri pastu pos hari2..ahaha...x lah banyak masa begitu..

      Kasihan...jgn pikirkan org lain..pegi mana2 tempat dan release tention dak pun meh join JM kita travel sama2 nak? opsss

      Delete
  56. saya tak pernah cuba satu pun yang disebutkan di atas
    tapi kalau macam saya dah berkeluarga ni, rasa option kedua lebih sesuai kot
    kot ajelah, tak tahu
    tapi nak komen juga...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks..komen je apa2 pun YanA Yani..no problem...kalau bagi Yana yang tak pernah travel sudah bekeluarga serta ada anak2 comel dua orang tu, akak sarankan pegi je dengan travel agent..SELESAI..x perlu nk susah2 :-)

      Delete
  57. saya ni travel dgn anak2 jd rasanya patut guna khidmat travel agent la.. lain la masa bujang2 dulu..pakat gi melancong dgn kwn2 ke gunung, bukit dsb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. {\rtf1\ansi\ansicpg1252
      {\fonttbl\f0\fnil\fcharset0 ArialMT;}
      {\colortbl;\red255\green255\blue255;\red34\green34\blue34;\red255\green255\blue255;}
      \deftab720
      \pard\pardeftab720\partightenfactor0

      \f0\fs26 \cf2 \cb3 \expnd0\expndtw0\kerning0
      \outl0\strokewidth0 \strokec2 opcoz travel without travel agent. hahaha CT pun jalan tak adanya nak bagpack bagai. usung troley jugak. CT jenis semua benda kena ada eventho nak pegi jalan-jalan. CT rasa saaangat membazir kalo terpaksa beli barang kat negara orang bila barang tu sepatutnya CT boleh bawak saja dari rumah. haaaai boleh bikin dilema sungguh.\
      \
      akak JM x apa dah ada banyak pengalaman. iols ni haaaa duit pun suam suam kuku shaja. bukak wallet rasa nak nangis. menikam kalbu pedihnya..}

      Delete
    2. CT!!!..byk betul CODING yg perlu akak traslate ni hihih
      kalau mcm tu CT sesuai sgtlaj guna term budget traveller tapi kan dalam budget2 pun sekali travel busuk2 perlu spend around RM1500 dalam tangan akan for all in

      Delete
    3. Kalau time bujang mmg BEST Abah Kie..pegi ngan group2 bujang..lone ranger..kalau dh ada family ni susah lah sikit kan..kekadang kekangan budget

      Delete
    4. rm1500 tu paling sikit kak.. kalau gi tempat yang currency kita besaq masyuk ar kekeke

      Delete
  58. guna jer no.2 tu . jm pun lbh prefer yg tu ... saya mmg suka baca blog travel . bila buka blog baru ni , hilang lah listnya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mcm tu masukkan blog JM ni dalam bloglist VS...:-)

      Delete
  59. Replies
    1. kiranya Nurul Says lebih prefer travel sendiri lah ek..hirmm..jap nk baca kisah sambungan travel ke Manila tu lah

      Delete
  60. Kalau macam kakak dua-dua cara tu tak pernah buat
    Kalau travel kami sekeluarga masih memerlukan travel agent.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie..kalau mereka yang masih "muda' spt JM ni kami lebih selesa dgn kedua-dua cara tu..maybe lebih kepuasan nya..ehh wahh perasan muda lagi kan JM nih ehehe..bagi akak Zakie JM rasa lebih sesuai pegi ngan travel agent..

      Delete
  61. Pilih Nomor 1 lah Mbak JM... tapi nomor 2 juga bagus, oke lah. Tapi nomor 1 nampak lebih simple. Tapi nomor 2 lebih kena buat Mbak JM. Nomor 1 atau Nomor 2 ya ????? Which one is better ???? No. 3 lah.... hehe. Saya konpius....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm mana ni Mas Gunadi...baru di beri 2 utk di pilih udah bingung dan pusing2..kalau di beri 4 pilihan..mau ngak ada yg dipilih nye..itu sbb Mas Gunadi setia pada yang satu..sbb ngak pandai pilih yang lain ekekekeke

      Delete
  62. Glamer tawww yall...hik3...smoga maju terus maju..dapat pahala buat baik ..pahala tunjuk ajar....gituuuuwww haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat mana yg glemernya Mashirnani..pernah nampak JM di kaca TV kew hiks heeee

      Delete
    2. Nowdays blog la youngsters punya tv..hik3... tge more ur in internet the femes u get .gituuuu hahaha

      Delete
    3. ahaa...betul lah tu Mashirnani..dh x der privasi lah yek

      Delete
  63. alahai. nadyya takpena travel mane2.. duk diam jek kat malaysia ni.. kehkeh
    nanti nak travel bole la PM akak JM nt.,. bole tak kak? hahaha

    tak join lg GA kak KM.. skrg byk sgt GA.. kalau bole smua nak join. hahaha *tamak betoiii ;p

    sory baru sempat bw sini// line internet tersangattttttttt laju macam siput.. alahaiii ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Cik Nad..boleh haje..anytime you want...curlast kan ..tak per GA lambat lagi tamatnya..try lah join mana tahu ada LUCK nanti :-)

      Delete
  64. Replies
    1. Habis tu beg anak dan isteri nak letak mana aRz..nk travel sorang lah tu :-)

      Delete
  65. kak JM, tahun depan nak pergi mana? nak join. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Mira Nadia..kalau nk tahu email lah sis JM tueee

      Delete
  66. xtau nak komen apa....
    sbb jrng g travel..huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik Yaya..ahaks...betul lah tu..hanya org minat travel je yg tahu..takpe..nanti leh dpt ilmu sikit2 dari blog sis nih

      Delete
  67. Bagi saya tak kisahlah mana2 JM... janji travel.. :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay...itulah yg terbaik kan Bro khalid...lelaki ni kan pemikiran nya simple..kalau pompuan ni benda simple nak di complex kan..ehh betul ke bahasa nih

      Delete
  68. Saya bukan backpacking sbb baju tak muat nak packing dlm backpack. Hahaha. ok tipu. Tapi memang tak pernah jalan guna travel agency. Mcm JM juga, kdg2 duduk hotel. kdg2 duduk hostel. kdg2 duduk guesthouse. Tengok mana yang mudah & berbaloi. Tapi baru berjinak jinak je. Belom bole challenge JM hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM tahu bukan sbb baju Naz x buat bagpack tapi tak mampu nk kendong bagpack berat tu kan..kan..kan..matila JM cakap camtu!!
      Tak kisah2 mana2 pun janji boleh travel bak kata Bro Khir Khalid kita tu :-)

      Delete
  69. Assalamualaikum...JM salam perkenalan..

    Blogwalking di sini..sebab mengikuti Giveaway September by Karya Mahirah...bestnya JM macam-macam tempat dah pegi yer..impian saya suatu hari nanti..insyaAllah...

    Jemput Singgah Blog Saya.... www.mahligaivitamin.com

    Artikel Terkini : HQ Shaklee Terbaru Yang Begitu Mengujakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mama Cantik..JM perasan Mama ada follow blog JM tapi bila nk follow blk x de link blog so lepas ni leh la terjah blog Mama tu..mesti lah cantik kalau mkn produk Shaklee kan heee

      Delete
  70. http://madey09.blogspot.com/ terima kasih sudi datang kat blog Pakcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Cikgu Etuza..jgn cakap 'PakCik"!!..muda lagi gagah perkasa tu...sebutlah Abg Etuza kew ekekekek

      Delete
  71. Nurul x pernah ikut travel agency...

    ReplyDelete
  72. Bagi saya travel backpacking lagi best. Sebab kita belajar macam-macam. Belajar nak booking hotel sendiri. Belajar ke tempat yang kita nak pergi sendiri. Dan memacam lagi lah. Tu yang seronok baca blog backpacker ni semua termasuklah blog JM. >__<

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy...terima kasih Faaa..kalau ada hati nk travel backpack..helo..helo lah sis JM nih

      Delete
  73. Idah kalau pergi bawa anak2... dan nak santai2... prefer pakai agent la.. tak payah nak fikir banyak...
    tapi kalau sendiri2... atau dengan kawan2... or tempat yg idah dah biasa pergi... haa... prefer pergi sendiri jerr.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul lah tu Acik Idah..sbb kalau dgn anak2 ni agak susah kan nk urus A to Z

      Delete
  74. Zumal suka membaca kisah2 travel. Genre tu memana pun ok kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Zumal kerana support sis JM..keep on reading ye :-)

      Delete
  75. Replies
    1. Terima kasih Sha Salleh..all the best yer :-)

      Delete
  76. Anda di tag..
    ayyookk!!


    http://kasut-rantau.blogspot.com/2014/09/mini-mmr-giveaway.html

    ReplyDelete
  77. Alhamdulillah JM di beri peluang untuk mengembara di bumi Allah ni.. seronok sangat bace pengalaman JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdlilah..maybe itu rezeki sis JM dapat jenjalan..rezeki Fifi ada suami dan anak-anak comel penyeri hidup :-)

      Delete
  78. alaaa ida tak kesah JM nk travel backpack keee travel without/with agent, janji JM update ida baca yeayyyyy! sekali sekalaaa nk ikuttt JM....plss.. muahahahhahahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai EIDa..nak ikut akak jenjalan?..perlu minta kebenaran dulu..nanti cik Abe marah

      Delete
  79. Hahaha Mana-mana satu pun boleh laa.. hehe.. Dua-dua pun pasal travelling kan ^^" Asalkan bahagia :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss...kita x kisah mana2 genre lah ni yek Yun Sing..ok..ok.. tima kasih XOXO

      Delete
  80. Bagi yang tahu teknik nak travel guna lah kepakaran itu nak travel tak perlu pakai agent kan..
    Macam Blog Kak JM ni mmg terbaik.. kalau orang nak travel boleh follow 100% cara Kak JM travel.. Lagi senang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pakar travelling like TTBoy ni x perlu refer sini, uolss dah advance...malu akak ngan Afif tau hikss

      Delete
  81. Dalam Malaysia guna backpacking... Kuar negara saya guna agent LA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiranya Zarul belum berani backpack ke obersea yek....x pe mula2 dulu pun akak follow agent..pastu lelama selesa sendiri..kalau rasa nk akak temankan backpack..anytime boleh :-)

      Delete
  82. backpack for sure;p tak pernah travel dengan agen.

    ReplyDelete
  83. Teringin nk g korea tp xde partner...huhu

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang