You can click on me :-)

Wednesday, 17 December 2014

Autumn at Seoul & Busan : Journey to Seoraksan National Park, Sokcho


Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog Jari Manis..

Hai! ayat bodek nampak eehehhe...tak lah..JM ikhlas ni...nampak tak? nampak tak? hihiihhi

 Let's start our journey today (Day 5 - 27 Oktober 2014)


Mount Sorak, Sokcho
Ye! Mount Sorak or Seoraksan antara destinasi wajib selain Nami Island jika travel ke Seoul on Autumn season. Why? kerana view daun marple dan ginkgo berwarna kuning dan merah begitu memikat hati. Tak percaya? cer lihat gambar ni..

Nampak tak? Cantik kan..so nak tahu tak cara nak ke sini..jom baca sampai habis
Malam selepas balik dari Nami Island, JM cuba dapatkan pengesahan direction ke sana dari Bie Karim salah seorang traveller yang kerap pulang ke 'kampung' dan beliau baru balik dari sana 2 hari sebelum kami. Atas bantuan beliau kami selamat sampai di Mount Sorak dengan jaya nya. Thanks Bie....

Untuk pengetahuan semua, sebenarnya Seoraksan terletak di pekan Sokcho dan agak jauh dari Bandar Seoul lebih kurang 3 jam perjalanan. Bagi mereka yang inginkan keselesaan, better stay 1 atau 2 malam di Sokcho dan ada beberapa tempat menarik selain Mount Sorak.

Route from Myeong Dong, Seoul to Seoraksan, Sokcho
Kami TIDAK menginap di Sokcho jadi seawal jam 6 pagi bertolak dari Myeongdong station dan estimate time arrive di Sokcho jam 9.30 pagi. Maklumat yang kami terima bus terawal dari Dongseoul Bus Terminal adalah jam 7.00 pagi.

So meh JM kongsi direction ke sana :

1. Naik tren (x kisah dari mana korang naik tren/subway) pastikan stop di Gangbyeon Station Exit 4
2. Cross jalan kerana Dongseoul Bus Terminal is in front of Gangbyeon Station (senang bukan)
3. Masuk je bangunan Dongseoul Bus Terminal tu ada kaunter tiket
4. Pilih mana-mana kaunter tiket dan cakap nak ke Sokcho
5. Harga tiket 17,300 won for one way
6. Selepas dapat tiket pergi tunggu bas di platform seperti yang tertulis atas tiket
(An express bus bound for Sokcho Bus Terminal (travel time: 2hr 30min).

Kami sampai di stesen bus jam 6.35 pagi then dapat tiket untuk jam 7.05 pagi, bus di platform no 4 or 5 seperti tertera di atas tiket. Sambil menunggu ofcoz beli susu pisang buat sarapan bersama bekal roti.

Tiket dan susu pisang - (JM sudah jatuh hati sama kelazatan susu pisang nih)
Akhirnya bas yang di tunggu sudah tiba - selesa sangat bas ini, seat besar
Naik bas duduk mengikut seat pada tiket. Memang selesa habislah kerana seat sangat lebar dan ruang letak kaki juga luas. Selepas sarapan susu pisang, JM membuta sehingga lah sampai di Sokcho Intercity / Express Bus Terminal. Ye lah kalau perjalanan lebih kurang 2 jam setengah, pagi tadi bangun awal memang mengantuk arghh..Jadi hasilnya tiada gambar sepanjang perjalanan tu.

Lebih kurang jam 9.30 pagi kami sampai di Sokcho Bus Terminal
Masuk ke kaunter tiket untuk beli tiket balik balik ke Seoul (Dongseoul Bus Terminal) jam 4.00 petang pada hari yang sama. Harga tiket 17,300 one way
Apabila keluar dari kaunter tiket nanti akan nampak Tourist information Centre jangan cross jalan tu
Sebelah kanan TIC tu korang nampak bas ni kan...jalan je terus ke hadapan sehingga jumpa bus stand seperti gambar di bawah
Bus Stand betul terletak di hadapan Bearsi Cafe
Ada jadual pergerakan bas, naik bas No 7 atau 7-1. Tak lama kami tunggu, tak sampai 5 minit bus sampai. Kecik je bas tu lebih kurang bus mini. Tambang ke Seoraksan 1,200 Won 
Lebih kurang 40 min - 1 jam baru sampai ke Seoraksan. Beli tiket dulu entrance Fee : 3,500 won. Tak perlu risau kerana last stop adalah Seoraksan
Dah dapat tiket - Let's go
 Ini baru sebahagian dan panjang lagi story nya..nanti JM sambung ye...mahu reply komen jap.

to be Continue!!!!

82 comments:

  1. Ruginya JM tak menginap di Sokcho... terutamanya di House Hostel yang cantik tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya ada alasan lagi ni untuk akak JM repet ke korea heheh..

      Delete
    2. Dia usha2 main acah2 dulu PLM.. Ha Ha Ha...

      Delete
    3. hehe.. memahami betul kak CT! =D

      Delete
  2. Ya Allah...Serius chantek daun merah kuning tu...rasa mcm dlm citer autumn in my heart....eh ade eh nama citer tuu...konpius sudahhh...hahahahaha

    ReplyDelete
  3. subhanallah. cantiknyaa pemandangan dekat gunung gunung tuuu :)

    ReplyDelete
  4. Ok SS dah letak notes dalam kepala... He He He... Cepat sambung! Tak sabar nak baca... He He He...

    ReplyDelete
  5. Lamanya habis masa atas jalan. Too bad takde gambar scenery on the way . tapi kalau saya pun membuta gak.mesti berbaloi spend time on the road. Cepat update please. .nak tengok daun merah kuning hijau biru..

    ReplyDelete
  6. Breakfast susu pisang tu mcm best je.. tapi risau juga la klu KK minum time travel2 mcm tu. Bukan apa.. pisang & susu tu mcm sesuai sgt buat ubat lawas pagi2.. takut2 tak berjumpa pulak tempat port nak mengubat lawas.. adehh huhu..
    Info yg menarik utk panduan juga ni JM.. Thanks sharing ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahaha.. a ah kan! so sis JM! amacam.. lepas minum tu ade carik port tak..??

      Delete
  7. hebat lah korea ni,sungguh menarik ..pemandangan ..tu subahanallah..bertuahnya dapat pergi melawat..rasa tenang melihat keindahan. JM wajib bersyukur pada nikmat ini

    ReplyDelete
  8. dedaun kombisani merah oren dan kuning huuu luar biasa..

    ReplyDelete
  9. subhanaAllah cantik sgt daun2 pokok tuuu , Hai Kak JM !sihat tak ? bru nak blogwalk n comment2 sb quota da full . hehehe . kak JM , bawak yaya g travel skalik . hehehe

    ReplyDelete
  10. habis baca..memang penat juga kan tapi berbaloi baloi..pengalaman tak dapat dijual beli tu JM

    ReplyDelete
  11. baru sikit? dah mcm boleh pergi skrg je kan? ^^

    sis, kalau setiap harga tu Sis letak siap2 nilai convert MYR boleh? *kelip2mata*

    ReplyDelete
  12. hoho..xzabarnyer..suka la dgn daun maple ni..agaknya sbb kt mlysia xda sbb 2 timm xcited lebih kot..hihi..

    ReplyDelete
  13. mesti cantik pemandangan di tempat tinggi....

    ReplyDelete
  14. mcam diwarnakan ja daun tu... bawak balik malaysia x sehelai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amik cat kalerkan kat pokok pisang... He He He...

      Delete
  15. Salam... Wah..makin bersemangat nak gi Korea bawa anak2 ni.. Memang meracun fikiran betul la entry macam ni..hahaha..Apapun, Good Job Sis.. Really enjoyed.. Jangan lupa singgah blog saya kalau free..tq.
    http://captainpepatung.blogspot.com/2014/12/syarikat-helikopter-swasta-di-malaysia.html

    ReplyDelete
  16. Alorrrr terhentilah pula, akak tengah khusuk studi & membayangkan seolah2 sedang berada di sana travel bersama JM..

    ReplyDelete
  17. Cantiknya dedaun 'multicolours' tuh! :) Sis daki sampai ke puncak tak mount sorak tu?

    ReplyDelete
  18. Subhanallah, cantiknya Seoraksan. Ramai orang ya dekat Seoraksan tu.

    ReplyDelete
  19. wow mount sorak, amazing view, ada steps to get there, rujuk sini ja kan jm. blue sky tu best udara bersih rasa :)

    ReplyDelete
  20. wow wow best2... :) cantik sangat daun tu JM. boleh petik x?

    ReplyDelete
  21. public transport mereka sgt sistematik..tp di Malaysia...hurmmm ~_~'

    ReplyDelete
  22. sy selalu refer blog jm, very accurate and informative..keep it up !

    ReplyDelete
  23. JM ni kannnn....
    tengok gambar 1st tu dah excited...kenapa bersambung...kenapaa??? hahaha

    ReplyDelete
  24. sukanya kalau dpt kesana..pic yg dipaparkan sgt terang cantik mnarik...

    ReplyDelete
  25. subhanallah...cantik sesangat daun2 kuning..merah tu JM...

    ReplyDelete
  26. Cantiknya view ada macam-macam warna daun pokok.. seronoknya tenguk boleh travel negara orang... korea memang salah satu tempat yang kita nak sangat pergi.. in shaa Allah sampai ke sana juga nanti..

    ReplyDelete
  27. suka tengok JM travel, inspirasi bg saya...:)

    ReplyDelete
  28. Allahhuakbar...cantiknya pemandangan gunung tu...JM
    teruja sungguh la tgk pic2 ni

    ReplyDelete
  29. JM, kat Sokcho ni...ini saja ke main attraction, Mount Sorak?? atau ada attraction lain at the same place ?

    ReplyDelete
  30. Suhanallah.... memang cantik sangat-sangat dedaun yg JM captured tu. Kakak tengok selalu gambar di kalendar aje kali ini JM tunjuk betul ianya memang adalah kudrah Allah. Cantiknya! Tak ambil bawa balik akan jadi coklat kot ye:)

    Bas mereka pun cantik. Puas hati kakak tengok.

    ReplyDelete
  31. SubhanAllah...cantiknya daun maple tu.

    Betul kata JM klau macam kak zai elok menginap aje sebab tak lalu nak jalan laju2 hihi...

    ReplyDelete
  32. lol.. berie bace.. separuh je.. hihi.. takpe kak.. saye setia menanti..

    ReplyDelete
  33. tak sabarrr next entry... susu pisang tu semua ckap sedap.. teringinnye nak rase.. hari tu kak farah ade update resepi susu pisang.. teringin nak cuba... huhu

    ReplyDelete
  34. wow JM! Cantiknyaaa daun maple tu..macam kat canada pulak

    ReplyDelete
  35. Aritu sempat la jejak sini JM... tapi masa winter pemandangannya togel sajalah... satu alasan untuk repeat lagi... -_-

    ReplyDelete
  36. Hi JM! Salam Kenal..:)

    Bestnyer Mount Sorak. Dah 2x p korea x gak sampai sini lagi..huhu.

    Next insyallah..hihi


    ReplyDelete
  37. rugi x dpt tgk semua gambar ... loading slow ... huhuhuuu

    ReplyDelete
  38. aduh JM...lawa2 la pic nye....

    nak g korea!!!

    ReplyDelete
  39. Subhanaallah cantiknya daun2 maple..bertuahnya JM ada rezeki menikmati indahnya ciptaan Allah.

    ReplyDelete
  40. Alahai JM ni, bersambung lagi...beria-ria dah nak baca ni.
    Memang seriously cantik sangat.

    ReplyDelete
  41. Jauh jugak perjalanan tu kalau sampai 3 jam.
    Kalau ada budak-budak mesti dorang rimas kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi dorang ubat tido... hilang laa rimas tu... he he he..

      Delete
  42. rindu susu pisang made in Korea...ntah bila nak repeat lagi...huhu

    ReplyDelete
  43. rsa mcm nk makan daun kaler2 tu rsa mcm sedappppp jek ;p

    ReplyDelete
  44. hahaha.. berhenti reply komen dulu ea....

    ramainya kat Mount Sorak tu.. tinggi tak Sis..?

    ReplyDelete
  45. Ade tak bertembung ngan kim soo hyun ke abang Rain ke? Hehehe. Best tu gi travel korea.

    ReplyDelete
  46. sis JM, teringin nak naik bus tu. hehe. so far, bas kat malaysia ni yang pernah saya naik dan selesa, hanyalah transnasional. ;')
    sis petik tak daun maple tu? ke tak boleh? hehe
    teringin nak rasa susu pisang tu.

    ReplyDelete
  47. jauh juga perjalanan nak ke situ ye
    dah macam nak balik kampung beraya =)

    tapi cantik tempat dia

    ReplyDelete
  48. hatikuuuuu pilu melihat gambar gambarmuuu yang penuh romantik di sana. adoiyai tengok gambar dah tergoda belum lagi kalau berkesempatan ke sana. rasanya langkah sikit je brenti posing.. jalan sket brenti heheeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lambat la sampai ke puncak nampaknye...

      Delete
  49. Waahhh...awal betul bas.
    Kol 7pg dah ready ea..
    Memang nampak selesa bas tu.

    ReplyDelete
  50. alamak sis... bersambung ke... semangat bace... T.T anyway.. cantik tempat ni.. ramai pulak tu.. macam version broga yang tandus.. heheh =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi... broga yang tandus... jiwang beno ayatnye... he he he..

      Delete
    2. hahahahhaa.. sesekali mmg kne jiwang..!!

      Delete
  51. lawanya tempat dia! dengan daun2 dia tu lahai... >.<

    macam nak juga je susu pisang dia. hehehe...

    wah, perjalanan dia macam nak baling kampung pun ada. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. same lah! nak jugak susu pisang tu.. dga cite ritu ade jual kat jusco.. puas carik, tapi tak jumpe...

      Delete
  52. cantik sgt autumn. sebab tu plan nak ke korea amsa autumn. hehe

    ReplyDelete
  53. ohh, daun2 cntek ni kat nami island rupanya eh.. aduyaii.. kene sabarrr byk2 ni.. bila la nak kaya.. nak pi korea ni ;p

    ReplyDelete
  54. Okey saya juga akan travel ke korea esok hehehe.. memain ja.. terbaik kak JM

    ReplyDelete
  55. Susu pisang mcm produk bliss yg bru ke? Tp ade rse epal..lain sikit kut..hihi..sedap tuu

    ReplyDelete
  56. Cantik daun ginkgo tu.. Dulu saya asyik nak sebut nama daun tu daun kanada je.. Haha..

    Bila nak sambung lagi cerita ni sis JM? Ke saya terlepas pandang sambungan dia.. =)

    ReplyDelete
  57. cantik betul kaler daun tu...
    sis JM...senang tak nak berkomunikasi dengan orang korea?
    rasa macam diaorang agak helpful and friendly...ya ke?

    ReplyDelete
  58. ehm tu dia entrini pun akak belum komen... ha lama rupanya akak tak singgah sini...
    cantik pemandangananyerkan... mesti JM masih teringat2 lagi kenangan di sanakan..
    pekan dia tu comeljer ...nampak tersusun...
    cantik gambar JM berlatarkan mount sorak...

    ReplyDelete
  59. ingatkan habis.. bersambung rupenye..

    ReplyDelete
  60. cantiknya... teringin nak pergi negara 4 musim... tapi anak dah 4 cam tak cukup fulus nak travel dan tak cukup tangan nak jaga :P

    BLOG OH! BLOG

    ReplyDelete
  61. SS pernah tengok gambar orang pegi tempat ni time Winter... Cantik giler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mane lagi cantik SS.. time winter ke autumn???? hahahha

      Delete
  62. SS pernah tengok gambar orang pegi tempat ni time Winter... Cantik giler...

    ReplyDelete
  63. memang cantik daun tu.. agak jauh juga mount sorak ni..

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352