You can click on me :-)

Saturday, 6 December 2014

Autumn at Seoul & Busan : Shopping Time (2)


Assalamualaikum dan salam ceria semua,


Baru JM perasan rupanya belum ada entri yang telah di 'up' untuk bulan Disember. Aduh!!! JM! JM! awak kat mana? awak kat mana? awak kat mana? 


JM kat sini menunggu kekasih hati yang tak kunjung tiba heeee
JM was here....minta maaf ye kawan-kawan JM baru balik dari berkursus selama 3 hari 2 malam di Kem Saujana Asahan, Melaka. Baru hari ni masuk kerja dan malam ini baru berkesempatan untuk update entri baru.

Fuh...berapa lama lagi mahu khatam entri Seoul, ada kemungkinan orang dah bosan nak follow huhuhuh. Apabila perlu pergi kursus atau outstation, JM akan susah hati..korang nak tahu sebabnya :

i. tak dapat blog walking
ii. tak sempat update new story
iii. tiada peluang reply komen dari kawan-kawan, akhirnya perlu luangkan lebih banyak masa mengadap blog


Okey..moh kita sambung dari last entri dari Dongdaemun ke Insadong atau lebih di kenali street art kerana di sini terdapat deretan kedai yang menjual barang kraftangan, t-shirt dan souviner dan ia juga merupakan salah satu tempat tumpuan pelancong. Sepanjang pengamatan kami di sini kebanyakan kedai menjual barang dengan harga yang lebih tinggi dari Doota Mall. So kami just jalan-jalan dan lihat dari luar kedai je.

Mudah je nak ke Insadong, stop di Angguk Station, take Exit 6

Entri kali ini lebih santai lebih pendek dan ringkas. Kami hanya sekadar berjalan di kawasan sekeliling melihat gelagat orang, ambil gambar then terus beredar ke Namdaemun.

Kami dah berjanji akan berjumpa dengan blogger BibiEr dalam jam 8 malam di Myeongdong.

Marilah cuci mata dengan beberapa keping gambar yang tak semengah di sekitar Insadong.

Ada yang bertanya..itu daun mapel ke..ye betul!!!
Daun-daun mapel ni menjalar di bangunan Samziegil
Kami tak masuk kedai-kedai ni just ambil gambar je
Love park?
Kat mana-mana pun di Korea ni mesti ada 'kau kunci hatiku'...hai! romantik lah tu
Semadikan kata-kata cinta d sini..kalau JM datang dengan kekasih hati nak juga gantung sekeping :-)
Puas sudah mengukur kawasan di Insadong kami gerak balik ke Namdaemun tapi sebelum tu singgah di pejabat pos Seoul, Anguk Stn Exit 1 untuk beli setem poskad yang berharga 400 won for each poskad.

Selesai urusan di pejabat pos kami stop di Namdaemun dan sekadar window shopping. Dari sini kami jalan kaki ke Myeongdong melepasi Sineage Mall. Sampai disimpang empat sineage mall then JM agak keliru which road untuk ke Myeongdong kebetulan ada staff yang menjaga laluan pejalan kaki, Mrs F mohon bantuan tunjuk arah dari beliau. Alhamdulillah seperti sedia maklum mereka memang 'helpfull'.

Kepada mereka yang biasa ke Seoul memang amat faham Myeongdong adalah tempat shopping yang paling happening, ramai sangat orang tak kira local or tourist. Kami dah berjanji sama BibiErr mau jumpa di depan Yooganey sebelum putuskan ke mana selepas itu. Dalam jalan-jalan tu ada orang call my name..JM! JM! eh siapa pulak yang kenal JM selain Mrs F dan BibiErr..sekali korang nak tahu siapa orang tu?

Siapa kenal lelaki macho nih?
Tak kenal? ini lah Hafiz Azmi blogger Sifu Sempoi
Ehem! ehem! korang jangan coba-coba gossip JM sama si Hafiz ni ye heeeeee. Ini lah pertama kali kali berjumpa semenjak kenal di alam maya. Tak percaya boleh jumpa di Seoul dan JM memang maklum beliau akan sini dan kiranya pertemuan tidak di rancang.

Si Hafiz tu cakap dia pun nak jumpa sama si BibiErr ni...ahakss..nampak femeskan blogger Bie. Borak punya borak then Hafiz minta diri kerana kawan yang datang bersama beliau dan selesai shopping dalam pada itu muncul pulak si BibiErr ni ahahaah..memang kebetulan tul..

Jom kita bergambar kenangan dulu, entah bila akan berjumpa lagi
Kemudian kami bawa haluan masing-masing, Hafiz bersama kawan beliau dan kami gerak ke kedai Kimbab kerana seharian kami belum makan kecuali kuih ikan berinti kan kacang merah tu. JM serahkan ke Bie untuk oder kerana best nya Bie ni beliau boleh cakap Hangul...

Habis makan kami sambung mengopi di Starbuck dan on the way tu JM di tegur lagi oleh seorang jejaka bersama seorang prempuan, rupanya kawan semasa belajar di UKM dulu. Almost 2 years kami tidak berjumpa dan jejak kasih di Seoul...ahahah..kelakar tul mlm tu.

Sambil mengopi di Starbuck, si Bie plan esoknya nak ke Nami Island, then JM dan Mrs F setuju untuk join sekali lagi pun JM masih kurang confident utk ke sana.

Balik awal ke GH kerana esok jam 6.30 pagi akan jumpa BibiErr di Dongdaemun History & Art Stn.

Jika ingin lihat view yang cantik di Nami Island, nanti kan next entri
Wasalam. Next entri is Nami Island

257 comments:

  1. Waaa..mne penah bosan la JM. Suker sgt bce update drJM. Dpt jgk mrasa suasana korea..
    Jom Join Segmen Zaman Persekolahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Balqis : yeayy!!! Terima kasih..terharu sgt..tunggu kunjungan balas dari sis ye..balik rumah x sempat nk jengah blog kerana layan Drama Korea ahaahha

      Delete
    2. Sis JM, layan drama korea apa? Nak join. Hehe :)

      Delete
    3. BUDAK tecik : layan KDrama jugak eh..sis layan My Lovely Girl :-)

      Delete
    4. My lovely girl, Rain berlakon kan. Mesti la layan. Ade lg berapa episod x hbs lg tgk. Hehe.

      Delete
  2. Pagi2 dah sengih baca entri baru akak. Akak tunggu kekasih hati salah tempat tak,.. :)
    Yg kat love park tu, plat bulat tu kita beli ye? Macam tag la kan...tak pakai kunci & mangga segala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Farrah MF : Rasanya salah tempat..itu sebab x jumpa sesapa hihih. Ha'a kat sini x guna packlock tu..so x de tanda kau kunci hati ku..kalau sis datang ngan 'boyfie' leh la gantung kat sini sekeping :-)

      Delete
    2. Insya Allah, one fine day! Saya tolong doakan ketemu si dia. Kali ni kat tempat yang betul ;)

      Delete
    3. Farrah MF : terima kasih..akak aminkan..Aminnnn :-)

      Delete
  3. Akak, lupa nak beritahu. OLe2 akak dah sampai! Thanks so much, ye...Mmuuuahhhhhhh sikit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..dah sampai kan..itu lah sis ada baca entri tadi dari blog Farrah..ya Apun siap ada sudut lagi..terharu sgt pemberian di hargai..terima kasih kerana sentiasa support blog sis JM..nahh...kiss from me :-)

      Delete
    2. Welcome Farrah...terima kasih kerana sentiasa support blog sis :-)

      Delete
  4. Memang trend "kau kunci hatiku" ea kat sana sekarang..? hehe...

    dah puas mngukur Sis..?? brapa hektar.. hek2...

    peymesnya Sis JM.. nanti nak sign lah.. nak letak dalam frame... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Nurzafirah : bila jenjalan dio korea ni akan nampak pasang pasangan berjalan romantik sgt..eee jeles tau..itu sbb byk kunci kat sana sini..pantang ada port dorang nk letak tanda cinta dan sayang :-)

      ahahaha...pemes lah sgt kan

      Delete
    2. ooo padlock kunci cinta tu ka... mcm kt bukit bendera la...

      Delete
    3. di bukit bendera pun ada eh Zarul..sis belum pernah ke sana

      Delete
  5. waaahhh JM...sangat2 cantik daun mapel yg kemerahan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Kam..daun marple ni lah penyeri pasa musim luruh

      Delete
  6. Replies
    1. Abe MKL : mmg betul terbelah dua TAPI tak balance hahahaha..matilah kalau sifu sempoi baca komen nih

      Delete
  7. Replies
    1. Abe MKL : orang pertama? Bukan!! tidak sama sekali..ada lagi lebih awal heeee

      Delete
  8. Moga boleh gantung love secepat mungkin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL : amin heee..ishh dh x sabar sebenarnya nih hiksss

      Delete
  9. alahaii.. cantekk sangatttt bangunan Samziegil.. siap ada daun2 tuuu.. fuhh

    banyak btl pertemuan kan.. bestnya ramai kawan.. wuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nadyya : ada pertemuan di rancang dan x d rancang..kalau lah sis JM bertemu 'kekasih' hati kat sana..kan BEST hiks

      Delete
    2. hahaha mane tahu lepasni jejak sana terus jumpa 'kekasih hati' kan? hihi xpe kak.. sabar2 ;)

      Delete
  10. Akak boleh bayangkan Malaysia vs Korea, cam dekat jer, jalan sana sini boleh terserempak dengan ramai kenalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Umi Alya : kebetulan ramai pulak kawan2 JM kenal ke sana time tu...kalau lah JM terjumpa 'kekasih' hati kan best ahaha

      Delete
  11. Cantik sangat gambar yang ada daun-daun merah tu kak. Tengok dari gambar, Insadong tu macam best je untuk lepak-lepak.

    Tak sabar nak baca entri pasal Nami Island ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah : x de plan nk ke Korea ke? tapi perlu habiskan study dulu lah yek

      Delete
  12. Asalam sekali lagi penangan entry dari gadis manis JM..puuuhhhhh!!!! woi rasa nak pergi melancong ...terbaik jumpa blogger lagi ..Hafiz Azmi Blogger Sempoi ..ok akan terjah blog dia ya JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza : sila berkenalan dengan sifu sempoi tu :-)

      Delete
  13. Asalam ni lah keadaannya jika negara majau ekonomi banyak ..memang apa saja menjadi tarikan tarikan maut tu ..sebeb indahnya ciptaan allah kat sana kan di korea..uniknya. kalau lah ramai Islam kat sana kan terbaik tu JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza : dek kerana keindahan itu lah JM sudah jatuh hati sama Korea..kalau boleh mau migrate ke sana bah..ahaha..nampak x sedar diri

      Delete
  14. femes betuk JM sampai Korea orang kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda : yang kenal tu org Msia gak so tak lah femes pung heeee

      Delete
  15. smpai ke sana pon masih ada otg kenal sis....memang famous tue hihi...

    daun mapel tue memang tmbuh sendri ka depa tanam... cantik plak tgk..kalau buat perhiasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarulfarhana : mana de femes..kalau yg kenal to org Korea baru betul2 femes :-)

      Alamak!! x pasti pulak maybe dorang tanam :-)

      Delete
    2. Zarul ...ahahahah...ok..ok...

      Delete
  16. musim jalan ke Korea ek sekarang...Nami Island pasni...yeay!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Amir : Nami Island on the way :-)

      Delete
  17. wana singgah sini..tq jenguk blog wana yang x seberapa tu..

    seronok baca entri jalan2 JM..teruja la tengok banyak tempat cantik..memang wana teringin sangat nak gi seoul..ntah bila..huwaaaa..

    wana paling suka tengok pic JM duduk sorang ditepi tu sebab sgt cantik pemandangannya dan ditingkap tu..serius cantikkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Wana sudi singgah di blog sis JM :-) View di tepi tingkap tu nampak cantik dek kerana daun marple tu kalau x mmg hambar je

      Delete
  18. Dr sehari ke sehari niat nk terbang ke sana...menanti nami island punya cerita... view sure superbbb kann

    ReplyDelete
  19. cantik daun yang mapel yang menjalar dekat bangunan tu kan kak JM.. patut la kak JM xupdate blog.. busy rupenye.. hihi.. yeay!! tazabarrr nak tunggu entry pasal nami island.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry Aniss lambat mau update citer baru..agak bz lately...bila mlm sibuk reply komen dan BW ...aduh la...tunggu yek

      Delete
    2. kan aniss, cantik daun tue... berkenan di hati

      Delete
    3. Zarul...ketika warna hijau biasa je..bila bertukar warna tu yg nampak cantik

      Delete
  20. Dibilang jari nama si BibiErr tu kat sini. Cik Empunya blog janganlah promote sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry Bie...excited sgt waktu tulis entri ni..huhhu

      Delete
  21. best nye dpt jumpa kawan2 secara kebetulan kan mmng surpriseeee!!
    lawoooo nye pic last tu...tak sabo nk tggu next entry...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO : jumpa kawan kita kenal di obersea feel nya lain tau heee

      Delete
  22. kak JM!!!! hehehe rindu. wahhhh sonoknye! love dimana2 ye kak? cantik2nye la hai tmpt kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana : boleh di gelar kota cinta tak :-)

      Delete
  23. Wow bestnya.. meriah tengok tempat2 tu.. gambar yg 1st tu merenung jauh sungguh hehee.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro KK..JM menunggu 'kekasih' hati x kunjung tiba heeee

      Delete
    2. kekasih hati tiada disitu maknanya..heheheh ada di malaysia lah tu hihi

      Delete
    3. di msia pun x de Zarul...dh 'mati' agaknya heheheeh

      Delete
  24. cantik bangunan yang ada daun maple tu. dekat korea baru dapat berjumpak yer, jauh betul. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom Cik Fafa hehehe.. kumpul duit then kita detim kat sana..

      Delete
    2. Cik Fafa : kalau nk tgk daun2 cantik tu daun marple dan pokok ginko silalah ke sana...kalau x de partner sis JM leh temankan :-)

      Delete
    3. CT...cantiklah tu...dah ada teman :-)

      Delete
  25. Famous betul JM ni... sana sini orang kenal... huntungla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan pakcik.. sana sini orang kenal akak gojes hehe

      Delete
    2. Pak Lang Mie : ala...org kita jugak..kalau yg kenal tu org Korea baru BEST!!

      Delete
    3. ada ke yg tak kenal CT Humairah..sebut je mesti rakan blogger kenal :-)

      Delete
  26. Perghhhhh! Baru SS tahu... Selama ni JM adalah retisss.... Sampai ke Korea peminat kejar! He He He...

    ReplyDelete
  27. Untunglah JM dpt berjumpa dgn rakan2 blogger..mcm reunion plak..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah...cam x percaya je..bila kita nk jumpa Yani..leh senggol senggolan :-)

      Delete
  28. amboi kak JM, untunglh sambil jln2 dpt jumpa orng.. rezeki ktenya.. hehe
    tak xsabar nk tungu entry nami island.. inshaAllah antra tmpt ayie nak terjah 2015 nty.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayie : kebetulan je tu :-) ahaa..dh ada plan nk ke sana ye..leh lah kita reunion kat sana next year..bulan berapa tu?

      Delete
  29. mana ada jemu JM, cam akak ni ha, tak dapat nak ke korea, at least tau la juga fakta2 ttg korea tu bila baca blog JM ni.

    ReplyDelete
  30. saya..saya..saya kat sini.woww jumpe hafiz sempoi!Lisa pun suka baca blog dia, sempoi habis!Anyway, org Korea mesti pelik melihat aksi JM n friends pegang monopod kan?kekekeek.xsabar nk tunggu entri seterusnya^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisa : mmg sempoi kan blog si Hafiz tu tapi rasanya beliau dh lama x update blog..

      Delete
  31. bestnye korea..skrg musim sejuk dh kan jm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...kak zila Norazila..Disember is Winter Season..leh main salji :-)

      Delete
  32. Salam, walaupun bunda tak keudara JM sudi menjengah blog bunda dan memahami situasi bunda... terima kasih.. terharu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam BUNDA. Aha..JM tahu keadaan BUNDA so kita kawan2 di alam maya itu lah caranya utk beri sokongan :-). Bagaimana situasi BUNDA skrg? Semoga BUNDA jgn susah hati dan byk berehat ye. Kalau BUNDA dh sihat baru jalan2 kat sini yek :-)

      Delete
  33. Bunda sedang BW dan KOMEN RAMBANG diblog2 anda...ikut keupayaan bunda.. masih dalam mood bercuti harap faham...terima kasih..

    ReplyDelete
  34. assalam wah seronoknya travel n shopping di myondong korea yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomslam..ye kak Paridah...tapi di Myeongdong tu window shopping je..harga gak mahal x mampu :-)

      Delete
  35. vavavavava bestnye koranggg!! teringin gak nak jumpe blogger terkenal nih!! harap2 satu ari bleh la jumpe2 di seoul jugak..thehehe..
    errrr..nak betui kan sesuatu bleh? yg stesen kat insadong tu nama dia 'ANGUK' satu G je yek yang!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..bizi beno ye mike skang..tak sempat nak reply peminat2 ramai nih. Den skang kat korea ni main sesenow! Udoh rindu dendam kampung pas tgk gambo mu..tapi den suka balik time winter je huhu!

      Delete
    2. Miss...ahahaha...teringat angguk2 geleng lah ni ahaha....sudah tukar ..terima kasih dear

      Delete
    3. Miss...mencik!!! buat i jelez tau..ni trip yg dh ke 20 kali ke..heee....JM belum pernah rasa snow di Seoul..i oulss mmg betul2 berbulu ni..baru balik NZ terus balik kampung..enjoy your holiday dear..lempar snow ke sini sikit heee

      Delete
    4. woww.snow di Seoul..mcm best ja...

      Delete
  36. We've missed u Kak JM! Bestnya trip Kak JM kali ni, dapat jumpa ramai orang :D

    Btw kan, saya ada plan nak ke Hong Kong bulan ni. Tgh mengkhatamkan entri2 akak ke Hong Kong dolu2 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. miss kay : kebetulan pulak tu hehehe...berapa hb ke HK....happy holiday iyerr

      Delete
  37. Wahh wahh wahhh..
    Para bloggers bertemu tanpa dirancang.
    Semuanya dalam perancangan Allah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : itulah best sgt bila dapat jumpa di alam realiti...harapan sis leh dapat jumpa Dr Shikin pulak :-)

      Delete
  38. Salam, k.JM.
    Hadiah dari akak dah selamat sampai kelmarin. Nanti saya nak up kan 1 entry.
    Tapi, lambat sikit sebab xsempat lagi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam...aha..x per lambat pun coz hadiah dari Shikin pun sis belum up entri lagi huhuh...Dah balik dari bercuti lum?

      Delete
  39. Window shopping pun berbaloi dapat bergambar kenangan kan JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal : sis JM ni pantang nampak view cantik mesti nk bergambar hihihhi

      Delete
  40. Wow menariknya.. Xsabar menunggu next entri pasti sangat menarik viewnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Carl...dh ada pun next entri so sudi-sudikan lah :-)

      Delete
  41. subhanallah cantiknya view... masa pergi ari tu autumn baru start. daun2 blm tukar color..huhu..sangat frust.
    bestnya jm dok buat jejak kasih kat korea sana nun.. bla jmpa org senegara kt oversea terasa sangat keakrabannya kan..heheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya Salihah perlu repeat autumn season lah tu hihihi....ha'a..lain rasanya bila jumpa kawan-kawan di negara orang tau..feel nya lain sikit :-)

      Delete
  42. Gambar nombor satu tu Rapunzel ke JM? hehehehe
    Pertemuan yang tak di rancang atau sudah di rancang terlebih awal? wah persoalaan gossip yang bakal menghangatkan suasana.
    Dah ada kunci kunci? banyak dah berubah since March kalau diikutkan. Patut sejuk sejuk suruh bibie bawa makan di eomoni jibs, selesa.
    Tak sabar tunggu next entri, mesti gambar cantik cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tu dah dekat kul 9pm, Eomoni Jib dah tutup. Hihi tu yang gi makan kimbap.

      Delete
    2. Ha'a...nampaknya next trip akan JM terjah Eumoni Jib tu selepas dapat review dari blog Radin dan Bie

      Delete
    3. Radin : ahaha...Rapunzel lah sgt khen..pertemua dengan Bie je dirancang yang lelain tu hanya kebetulan. Korea ni mmg byk perubahan jika beberapa bulan je x pegi mesti ada benda baru. Ala...gambar di blog Radin pun apa kurangnya...cantik bangat

      Delete
  43. Replies
    1. Tiga lalat : itu daun marple dan pokok ginkgo byk di Nami Island

      Delete
  44. Waah...ramai peminat follow JM sampai ke Korea! Dah macam retis ni :) Hebat si Bie tu boleh cakap bahasa puak2 sana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fay ..ahakss...jgn cakap camtu malu-malu mioeww JM tau..ha'a..si Bie pegi kelas tau..itu sbb kalau dia balik 'kg' mmg x de masalah

      Delete
  45. Tak sabar nak baca kisah JM kat Nami Island lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal : dah baca lum story di Nami Island...ahaks...sorry ye baru nk reply komen ni huhuh

      Delete
  46. ALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, JELES KITA TAU
    OKBAI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa...mmg betul2 jelez tu hiks..tapi sis JM jelez gak org tu gi PARIS huhuhu

      Delete
  47. Akak, busy dgn kursus lagi ke?
    Datang menjenguk nak cakap THANKS SO MUCH! Kirimanmu telah selamat ku terima hehehe
    Makasih, Mbak Jari Manis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : sama2 dear..terima kasih juga utk ole2 bekas air dari jenama tupperware tu..begitu bernilai buat sis tau..love u

      Delete
  48. gitu la org femes. org duk panggil nama dia kat Seoul hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazla : bukan selalu...sis ni femes di Seoul je..kat msia x ramai pulak yg kenal ekekeke (perasan sudah)

      Delete
  49. Tak sabar tunggu entry Nami Island :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sofu terima kasih kerana setia bersama blog JM :-)

      Delete
  50. Asalam Jm sekali lagi jengok gambar2 menarik..huuu! lawa sangat. ooo ya Jm hadiah dah terima. Jm sila datang ke blog Etuza entry hal blogwalking Etuza tadi ya ada info nak share kat sana..mungkin kot ada kucar-kacir kan ruang utama blog Etuza tu..macam kena bubur nampaknya JM putar2 maus ganas sangat..Etuza ucap allahuakbar lalu padamkan tak terbitkan lagi. Nanti JM bagi tips Etuza berhati2 manalah tahu kan JM tinggi kuasa IT.

    ooo hadiah yaAllah cantik nya banyak juga ya JM bagi..alhamdulillah..nanti buat Entry hal hadiah JM tu..Allh ja dapat balas budi bahasa dan jasa yaJm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih jua buat cikgu Etuza kerana JM juga byk terima hadiah dari cikgu..tak terbalas rasanya...

      Delete
  51. Lepas ni apa lgi Entry JM ya..seolah tak sabar nak tengok..keindahan Dunia ..huuuuuu!!! the best blog travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza : Banyak lagi story yang perlu di kongsi tapi mood untuk menulis semakin menurun huhuh

      Delete
  52. saya tak kenal blogger yang disebutkan tu
    teruklah saya ni...hehe
    tapi gambar yang paling bawah tu cantik betullah!
    tu ke nami island? seriously saya suka! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YY : aha...itu blogger yg rajin travel..maybe YY belum terjah blog beliau :-) ha'a..view di Nami Island ketika autumn season mmg cantik sangat

      Delete
  53. Peminat JM setia menunggu walau sibuk macamana sekali pun.

    ReplyDelete
  54. Bukan senang nak reunion kt korea kan sis JM :)
    Blogger kak Bie tu duk kat sana ke kak? Hehe.
    Tak sabo nk tgk gambar Nami Island ^.^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis JM, hadiah dr korea dah smpai. Hehe. Mekaseh :)

      Delete
    2. BUDAK : mmg seronok sangat bila bertemu rakan maya ni...selalu berhubung di sebalik PC je..bila agaknya sis boleh bertemu sma BUDAK tecik lak...sis JM dah jumpa blogger CT Humairah yg peramah tu :-) . Aha..its just a small gift and thanks a lot coz sentiasa support blog sis

      Delete
  55. yeayyyy betullll tiu daun marpel... sila singgah di Sabah kalau belum sanggup jalan2 jauh2 nak tengok daun marpel... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib...daun marple di Sabah ada warna kuning dan merah x..kalau ada nak juga ke sana :-)

      Delete
  56. nasib baik je tak runtuh benda alah tu. hahaha. Okay, nk tunggu next entry! Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaah....Scha..kalau nasib x baik habislah kan

      Delete
  57. haaai Akak JM..!! CT datang ni. Ya Allah CT pun baru ada masa nak blogwalking T.T huwaaa..

    setiap ceruk korea ni cantik kak oi. longkang pun cantik kan hahaha. lagi lagi daun maple tu amboooi romantik sangat. sambil jalan tu minom kuppi alahai bestnya. kalo CT gi tanak r nyopping sangat. nak kasi reward untuk diri sendiri. nak tenangkan jiwa dengan sceneries cecantik.

    amboi tak leh reunion kat mesia haha ke korea jugak dipilihnya. dekat saaangat tau. famous akak JM dimana mana ornag kenal..

    akak jom pi LAMPU ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT!! wah panjang nye komen heeee..sis JM ni pun ukan kaki shopping sangat tapi bila ada member yg kuat shopping kekadang tergoda jugak hehehe. Ala...pesta lampu tu...malas tul lah akak. CT ada kat area c ni ke

      Delete
  58. Etuza dah klik no pada code pengesahan ulasan..tapi dah cuba tadi guna gmail lain masih ada code..pelik juga template blog Etuza ni..risau sangat menyusahkan orang hadui!!! ingatkan selama ni tak ada dah code sibuk tu, tak apa lah...akan usahakan selesaikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza : tapi sekarang problem tu dah settle kan

      Delete
  59. Waaaa...seronoknya...seronoknya..:) tengah jenjalan boleh pulak jumpa kengkawan lama...moments best tu Sis JM :) inilah orang kata pertemuan tanpa diduga :) hehehek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu CM...bila dapat jumpa rakan blogger yg kita kenal di sebalik skrin je...feel nya mmg lain..mmg kebetulan betul pertemuan tanpa di rancang tetapi blogger Bie tu mmg kami dah janji nak jumpa cuma pada mulanya sis JM pun tak tahu beliau akan ke Seoul pada bln yg sama. Kalau lah ia menjadi pertemuan 'kekasih hati' baru meletops hihihih

      Delete
  60. JM.. gambar kat entry ni pon dah cantik.. tak sabar nak tunggu gambar yang super cantik,, name island ye? fifi pon busy sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi : bukan Name Island but Nami Island :-)

      Delete
  61. keciknya dunia...boleh pulak jumpa kat seoul.memang best la kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya di mana pulak JM leh jumpa Sai kan :-)

      Delete
  62. Tu dia. Dalam banyak² tempat kat msia nih, kat korea gak bley terjumpa kat...hehehe...Suka tengok daun mapel tu. Dan paling cantik last pic tu. Bestnya. Kalerful daun² tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza Rahman...ahahaha...kat msia susah benor nak jumpa nya masing2 ada komitment..giteww...perjumpaan x di rancang kecuali perjumpaan sama si Blogger Bie tu

      Delete
  63. Salam anakanda JM...
    Bunda baru saja terima cenderahati kirimam JM..

    Tak sangka bunda tiba2 ada bingkisan dari Korea...suka sangat kerana masih diingati..

    Terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam BUNDA...aha..dh terima ye..alhamdulillah..itu hanya small gift from JM kerana BUNDA rajin tinggalkan komen di blog JM...walaupun x masuk dlm list top commentar...jika termasuk dalam list top commentar hadiah nya lebih special :-)

      Delete
  64. Salam perkenalan...seronok tengok gambar-gambar yang JM post...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal kembali Asmin Fahmi..terima kasih datang singgah di 'teratak' JM nih..gambar tu biasa2 je..tgk live lagi seronok :-)

      Delete
  65. ya Allah kak JM...kem dekat asahan tuh dekat giler dengan rumah mak mentua kite.... kecik je yer dunia ni... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Aisyah...dunia ni kan bulat..pusing2 mcm mana pun mesti 'jumpa' kan..bila agaknya kita leh jumpa eh :-)
      Tapi Kem tu..kalau di minta pegi lagi akak x nk..tido mlm ada bunyi bisng di bilik tingkat atas..walhal tak de penghuni..mmg serem arghhh

      Delete
  66. wahh kak JM, sempat jejak kasih siap kt seoul.... btw, bestnya ada kawan yang boleh cakap hangul.... xdelah sesat dekat sane kan.... kite mcm fikir, mesti susah kalau kite gi korea, sebab xreti langsung bace tulisan depa.... dekat korea, kunci hati tuh, rajin diorang bubuh kad bulat2 siap dengan ucapan bagai jer...dekat sini, kunci jer.... berat jambatan penuh dengan kunci, nasib baik xruntuhlah jambatan....hheheheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisyah : itulah..mmg surprise bila juma rakan blogger di obersea fefeeling retis lak heheheh
      Itulah kerana "kau kunci hatiku" ni..peniaga kunci mmg kaya raya lah ehehehe

      Delete
  67. wuuhuuu... bestnya JM.. meriah sungguh gambar2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miz Eija..ha'a..bila JM tgk balik picture2 ni rasa nk beli tiket lagi utk tahun depan hihhihi

      Delete
  68. masya Allah, cantiknya yg daun maple tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik kak Ujie..merah kemerahan :-)

      Delete
  69. perghhh JM menariknya...bestnya jenjalan negara org....dh la bjumpa dgn rmi org yg kenal.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah..Mila Hilas..kebetulan tul..cuma belum jumpa 'kekasih' hati je lagi hehehehe

      Delete
  70. To all my lovely reader termasuk yang rajin tinggalkan komen dan juga silet reader (silent reader just email beri kata-kata semangat) i'm really appreciate dengan korang cuma JM nak mohon maaf kerana belum sempat utk reply komen kawan-kawan dan masih ramai lagi blog blogger yg belum sempat JM terjah..maafkan daku..ada sedikit masa nanti JM terjah satu2 ye..terima kasih kerana sentiasa support blog Jari Manis Travel List..tanpa kalian blog ni sunyi sepi :-)

    Entri baru juga belum sempat utk 'draft' huhuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. miahahaha take ur time kakak.. dont worry. adakalanya kita akan sampai tahap yang kita sibuk and tak tereply. CT yakin semua orang faham..

      Delete
  71. amboi best sungguhni.. akka kalau travel susah hati bab shoppingni..
    sebba rasa semuapun nak beli.. tapi nanti balik malaysia pokai... makanpun susah..
    ha... ha...
    ala cantiknyer gambar lasttu..
    kalau dengan si dia lebih manis gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Cho Zila..kalau dengan si 'dia' JM akan buat pose maut punya..pastu g hanimun kat sini hihihi

      Delete
  72. JM jom ke korea time winter tahun 2015.. nurul dah comfirm niii hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nurul Pinky..in sha Allah sis JM juga akan ke sana tahun 2015...tiket dah book, hotel dan GH belum lagi CNP pegi bulan berapa?

      Delete
  73. Beautiful! Teringin nak g korea! Salam perkenalan! Zarith follow blog awak ye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenalan kembali Zarith...JM already done kunjungan balas dan follow u back :-)

      Delete
  74. Cantik, cantik, cantik...
    Kenapalah jauh sangat korea ni.
    Tak sabar nak tau cite pasal nami island tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama3farhanah: semua tempat di korea cantik..org-org nya pun cantik dan hensem...argghh..mmg boleh jatuh hati lah :-)

      Delete
  75. seronoknya pegi koreaa <3 cantik kan musim autumn kt sana huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni Munawar : terima kasih singgah di blog sis..nanti tunggu kunjungan balas iyer..ha'a..mmg CANTIK sgt!

      Delete
  76. Replies
    1. Zarul..dah update..cepat baca hihihhi

      Delete
  77. asal saya baca/dengar ada org pergi melancong kat korea je, mesti singgah kat busan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha Is..Seoul dan Busan ngak boleh di pisahkan..alang2 dah sampai Seoul mestilah singah di Busan seperti pergi ke Johor takkan x nak masuk Singapore..gitew lah heee

      Delete
  78. sebut bibier teringat artis justin bibirr heheheh...
    jgn marah ya..

    ReplyDelete
  79. agak2 kt nami island tue ada jumpa sesiap lagi x...

    ReplyDelete
  80. Kalau lihat gambar paling awal, ada rasa kesian juga lihat Mbak JM merenung menunggu kekasih hati yang tak kunjung tiba..hehe. Tapi kalau lihat gambar paling akhir, ada rasa gembira juga lihat Mbak JM sudah ceria bersama kekasih hati...hehe.

    ReplyDelete
  81. untunglah JM dapat gambar cantik cantik...nekcik pergi pertengahan nov pokok dah banyak botak..adalah jugak yang masih colourful

    ReplyDelete
  82. kimbap...teringt cita running man tu

    ReplyDelete
  83. Ky pun rasa tidak kecukupan masa nak berblogwalking JM.lambat atau cepat pasti terjah juga blog penuh informasi tentang traveling nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kak Yon...terharunya JM

      Delete
  84. Cantik betul gambar no 2 tu sis JM.

    Daun warna oren/merah banguna kelabu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiranya perfect view lah ye...terima kasih aRz

      Delete
  85. semadikan kata2 cinta tu macam best sangat !! teringin nak pergi seoul... errr seoul garden je la mampu kot... makan steamboat...!

    ReplyDelete
  86. Wah... kemain glamor JM di seoul.. hehehe

    ReplyDelete
  87. What a small world yer JM... boleh plak reramai terserempak kat negara orang tu... hehehe...

    ReplyDelete
  88. datang sini, cuci mata je la. bestnya sis JM! kebetulan yer, boleh terjumpa rakan blogger :)

    ReplyDelete
  89. huihhh...kalau sy g sana memang tempat shopping laaa target utama....xsah kalau xmembeli....hahhahaha

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352