You can click on me :-)

Thursday, 11 December 2014

Autumn at Seoul & Busan : Nami Island


Assalamualaikum dan salam sayang to all my lovely readers,

View sekitar Nami Island
Fuhhh.....akhirnya JM ada masa untuk sambung pengalaman 'basi' bercuti ke Korea pada penghujung Oktober sehingga awal November yang lalu. Kebarangkalian cerita travel ke Korea masuk tahun 2015 baru tamat adalah tinggi jika memontem update blog seminggu sekali huhhu...apa nak jadi dengan nko ni JM.

Hari ke-tiga di bumi Seoul kami akan ke Nami Island. Jika masih ingat dalam entri yang lepas JM, Bie dan Mrs F telah bersetuju ke Nami Island bersama-sama kerana lagi ramai lagi meriah.

Sebut je Nami Island mesti semua akan relate dengan tempat pengambaran drama korea Winter Sonata, itu sudah pasti.

Nami Island highly recommend on Autumn Season...view tersangatlah CANTIK!

Uolllss dah ready nak tukar mata hitam kepada warna kuning dan merah...let's go!


Seawal pagi jam 6.30 pagi kami janji sama Bie untuk tunggu di Dongdaemun History & Art station kerana mahu gerak sama-sama ke Nami Island.

Ada yang nak tahu tak which is the best way untuk ke Nami Island, so please click HERE

Sepanjang perjalanan ke sana tren di penuhi dengan local people terutama ahjumma dan ahjussi dengan pakaian sukan mereka dan kami tiada peluang untuk dapatkan seat kosong. Berhimpit dalam tren itu perkara biasa.

Selepas beberapa kali tukar tren akhirnya kami sampai di Gapyeong Station. Dari depan stesen naik teksi ke sana dan kadar tambang yang di kenakan 3,500 won untuk sebuah teksi bukan per person. Teksi akan berhenti di kaunter tike berhampiran jeti, sila bali tiket masuk berharga 8,000 won for each person sebelum naik feri ke Nami Island. Tak jauh pun dalam 5 min je naik feri tu. Waktu kami masih awal pagi tetapi umah manusia..ya Ampun..ramai sangat!!

Tren yang di penuhi Ahjuma dan Ahjussi
Stop at last station - Gapyeong Station
Beratur kat sini untuk naik teksi tak pelu risau kerana teksi banyak dan tak perlu tunggu lama
Beli tiket kat sini...nampak tak ramainya orang
Ready for depart
Dah sampai
Nampak tak...ketika ni orang tersangatlah ramai
Dari sini bermula lah sesi 'menembak'...moh la layan beberapa keping gambar di Nami Island...lepas lihat semua pic ni nanti ada tak keinginan nak ke sini :-)

Entri kali ini banyak gambar.

#1 - Suka sangat view di padang ni..nyaman dan luas mata memandang
#2 - daun merah ke merahan
#3 - meh kita zoom sikit
#4 - zoom lagi
#5 - View di tepi tasik yang sangat memukau
#6 - untuk 2 pic ni korang pandai-pandai lah letak caption sendiri heee
#7 - Korang nampak apa yang JM nampak tak..tapi korang tahu ke apa yang JM nampak tu hee...siapa boleh guess
#8 - Ini lah view yang paling cantik tapi amat sukar mau dapat view tanpa manusia
#9 - JM begitu tergoda dengan pokok daun kuning
Sebenarnya entri ni belum habis lagi...JM publish dulu nanti ada masa sambung lagi..

Jam 1.00 pagi sudah, mau tido dulu then kalau malam esok rajin JM sambung lagi

To be continue!

246 comments:

  1. Replies
    1. Zarul : berjanggut x tunggu sis JM nyer update hihih

      Delete
    2. nk kata berjanggut takut sàt g tumbuh plak janggut...heheheheh

      Delete
    3. okey..Zarul kita tukar kepada tumbuh misai lak...nak tak heheheheh

      psst : Zarul serang blog ahkak...terkezut eden

      Delete
  2. tu yg tdo tue sapa tu...siap bawak tikar lagi... sedap dia tdo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarul : kalau kat msia bentang tikar di park pastu tdo camtu..agaknya apa org keliling akan anggap or buat :-)

      Delete
    2. kt malaysia irg akan assume dia ni gila...

      Delete
    3. Zarul : ahahahaha..itulah mentality org Msia kan..sbb x de org buat..akan nampak ganjil dan pelik..so weird :-)

      Delete
    4. xpon.. kalau malaysia tdo mcm ni dgn dslr plak sebelah... memang hilang la brgnya... xkira la org tu betul atau x..

      Delete
  3. ramainya orang :D macam tak mampu nak pergi masa tgh2 autumn T_T semester baru; bukak area musim autumn.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Hanis datang sini..nantikan kunjungan balas nanti eh

      Semester baru, bukak autumn? kalau camtu tunggu habis study dulu ye..rugi arghh kalau tak pegi autumn season sbb cantik sangat

      Delete
  4. pagi2 dah bduyun orang,nami ni apa season pun cantik...tp autumn mmg super osemm...wah pkcik selamba tido dgn dslr terbiar gitu,klau kat sini dh lama kena rembat tuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayda Awie : mmg ramai Ayda..berhimpit2 kami dalam tren tapi yg best nyer dorang no behave je..

      Aha.itu lah yg sis nampak dan terpikir..so tekaan Ayda betulll...jika belum pernah email alamat, pls email to sis ye :-)

      Delete
    2. haha orang Malaysia mesti ramai pikir macam tu kan,sayang tempat kita moral & sivik belum setanding diorang lagi,oraitt sis nnt saya mail add ya :-D

      Delete
    3. Terima kasih Ayda..dah terima..mmg sukar nk ubah minda rakyat msia skrg huhuh

      Delete
    4. Kalau kat Malaysia, rasanya bila dia bangun, tinggal diri dengan tikar je...kasut pun orang rembat.

      Delete
    5. ahahaah...bila sebut kasut kan Farrah...sis JM teringat ada member cakap di pegi surau, time nak balik kasut hilang

      Delete
  5. Ohh suka sesangat Nami Island...thanks for good info

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jane : jika ke Seoul, Nami Island mesti di masukkan ke dalam list kan :-)

      Delete
  6. JM..mata akak pun dah bertukar ni..kejap kuning..kejap merah..

    thanks...yg JM poskan dah sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Kam : tukar warna mata x pe jangan juling sudah hhihi

      psst : ye sama-sama..it's a small gift sbg tanda terima kasih kerana rajin tinggalkan komen di blog JM :-)

      Delete
  7. MasyaAllah, masya Allah, cantikkk sesangat JM..eiiii..geramnya tengok suasana padang yg penuh pokok daun merah dan kuning tu, JM tau, akak ckp ngn suami, kalaula ada duit banyak akak nak travel ke korea sbb nak tgk pokok2 nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a...subhanlalah...cantik betul ciptaan Allah ni..tak perlu duit byk kak Azie..dalam 2K sudah mencukupi for each person tapi kalau kak Azie nk bawa semua anak2 tu agak costly lah

      Delete
  8. btw..cenderahati dah selamat smp ke tangan akk, tapi belum sempat snap gambar nak buat entri, hi hi..terimakasih sesangat JM yea sbb sudi dan ingat kat akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie : sama-sama..it's just a smll gift kerana akak rajin tinggalkan komen kat sini :-)

      Delete
  9. Meriah betul pemandangannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang meriah Pak Lang Mie..ramai sangat orang..susah nk pose gedik hihihi

      Delete
  10. As'salam JM..tak tahu la apa lagi nak ucapkan ni. Kenapa begitu indah ...adakah faktor cuaca membezakan benua Malaysia dengan Benua Korea. Atau memang inilah keadaan di Korea...penuh dengan warna-warni. Bagaikan sebuah kawasan yang penuh dengan kedamaian kerana dedeun kuning dan warna lain begitu memukau. Indahnya, cantiknya...terujanya.Akhir kata Subahanallah..Allah lah yang ciptakan keindahan untuk manusia nikmati agar damai hatinya, hilang kesedihannya. Huuuuuuuuu..!!! terasa nak ke sana saja..apakan daya jauhnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalan Cikgu Etuza, boleh je pergi..tak jauh pun dalam 6 jam je...

      Delete
  11. JM macam mau makan tu daun tau..korea maju sanagt ..indah sangat..gambar berbicara,
    ala JM tak apalah yg penting ada entry jangan merendah diri. JM tak tahu ke kami semua menantikan persembahan pelancongan JM walau dari bila dan masa bila pun, sebab nya memang belum nampak..kami nak tengok dunia di negara lain kan itu trade mark. Tengok lah pasti melatop lagi Entry ini tau!! gambar2 tu simpan baik2 elok2 boleh buat kad...name kad sebagainya..JM kena fikir manfaatkannya agar ada kegunaan..idea saja...mana lah tahu kan..nak bagi teman balogger kad inilah cara. Won tu nilai mata wang sana...Jepun Yen kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cikgu Etuza atas cadangan tu..boleh di pertimbangkan..Ha'a..Korea - Korean Won, Jepun - Yen

      Delete
  12. Nak bagi tahu ..nak lihat Entry yang lalu JM tu ada dah tengok ..line tak kuat bah!..nanti line kuat segera tengok baca,...

    ReplyDelete
  13. Selamba jer org tu tido, kamera letak tepi, aman kan xde perasaan takut kena rembat.....damainya,...feeling2 akak nak golek2 kt padangg tu...wauww...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nasa pernah email alamat ke JM kan :-)

      Delete
  14. Replies
    1. Eazly Reefa : ha'aaaaaa...kami yg lihat depan mata bersyukur sgt

      Delete
  15. Caption #6... Jun Sang kat mana... Jun Sang kat mana... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : Jun Sang dah jadi batu kat Nami Park nih hhihihih

      Delete
    2. Boleh geng Tangang laaa tuh... Kena sumpah jadi batu...

      Delete
  16. tak pernah pu pergi pulau nami. tengok dekat tv aje. sobsss T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur Inani..pergi lah sekali best tau :-)

      Delete
  17. lawo pemandangan ... bawa balik selai daun merah kuning tu buat penanda buku .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nieda...bukan sehelai je daun yg JM ambik tapi berhelai-helai :-)

      Delete
  18. kot hijau itu ...sumpah cantik!!jm nampak apa ye agaknya??hurmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sai : terima kasih...JM nampak toootttttttttt! hihihhihi

      Delete
  19. Tak penah bnasib baik dpt view camnih..aritu pi sumer daun dh luruh tggal ranting jer dh rs mcm autumn kat afrika plak huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafizah Ayu : lama tak bersiaran..ke mana menghilang!!! argghhh...kalau nk view cantik better pegi hujung okt to early nov

      Delete
  20. yg baring tu keletihan ke? hihi... cantiknyee kak JM.. subhanallah.. indah, nyaman semua ade la.. tapi ramai org kan.. baru nak feeling2 winter sonata..hahahha... suke daun2 tu.. rase nak makan..hahah.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anizz...view cantik begini mmg ramai sgt org terutama local people..x faham tul dorang kan tiap2 tahun boleh datang ce beri peluang kpd tourist lak :-)

      Delete
  21. Lawaaaa......

    bila la nak sampai ni

    ReplyDelete
  22. Ya Allahhhhhhhhh mmng rsa nak ke sana kot! cantik sgt2 ^___^
    eh sempoinye dia mentidokan dri camera letak cenggitu jek klu kna rembat dek org lain nayyyyyaaaaa!!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO : kalau kat msia berani x buat mcm tu :-)

      Delete
    2. idok ler..jgn kan camera kot letak roti sebuku pon org dah rembat kan...mentality org m'sia kan T__T semua bnda la nk dirembat tabung masjid pon di pecah kan...tak paham >_<

      Delete
    3. Ha'ah..setuju dengan KopiO tu...msia di kategorikan negara Islam tapi akhlak orang2nya huhhu...mmg sedih..moh kita muhasabah menjadi orang yg baik (tuding jari ke diri sendiri)

      Delete
  23. Like! like! like! seronok tengok daun yang berwarna-warni tu.. menggoda dan tergoda!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Hidayah : u like? me too hihihih

      Delete
  24. Assalamualaikum...
    Menariknya melihat foto-foto pemandangan di Pulau Nami. Teringin juga nak ke sana. Harap impian akan tercapai...InsyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomslam Kak Ummi Naimie...terima kasih tinggalkan komen di sini..in sha Allah jika ada keinginan mesti tercapai amin

      Delete
  25. Weiii curi gambar Ahjussi tidur tu eh. Sempat lagi tau. Ingatkan join Ms F pi cabut daun untuk jadikan props bergambar. Tengok daun merahkuning ni semua rasa rindu ngan Nami. Macam xpercaya dah sampai sana during autumn kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaahha..Bie..JM terpesona dengan Ahjussi tu..nyenyak tul dia tdo..terasa nak bentang jugak tikar then tdo kat situ..paparazi lah sgt kan hihihih

      Delete
  26. Nature yang begitu indah, subhanallah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Engku : ada tak nature begini kat Malysia :-) tapi kat msia pun ada jugak tempat yg cantik kan

      Delete
  27. terbaek....

    sis ...lenkali g jalan... nak ikotttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. nhhas : nak ikot? ghhehehe...in sha Allah boleh tapi perlu 'tahan' dengan perangai sis nih

      Delete
  28. ya Allah, cantiknyaaaa! teringin sangat nak pi sini dari winter sonata lagi. cantik sangat! baru perasan background blog sis pun daun maple jugak. hehe

    yang gambar tu apa yang saya nampak orang tu tengah tidoq dan dia letak dslr dia camtu ja. betul ka?hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Fafa...yeay..betul...sis JM kagum dengan sikap org2 Korea ni...x 'gelojoh'

      Delete
  29. cantik JM, pandai dressing, emerald green nampak menarik :) memamg view sangat mengagumkan.. good choice of season.

    ReplyDelete
    Replies
    1. babYpose : kalau nak tahu JM ni melaram waktu travel je..kalau kat msia dressing seperti makcik jual sayur heheheh

      Delete
  30. Wah, indahnya panorama kat Nami Island tu yer JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Zumal..Nami Island is the main attraction at Seoul..betul ke..kalau ke sana x ke nami island mesti x complete

      Delete
    2. Zumal hanya dapat tengok musim bunga angsana luruh jew. Hehe^-^

      Delete
    3. Bunga Angsana ye Zumal..alamak! jap nk google..tak kenal huhu

      Delete
  31. bestnya tengok warna warni musim luruh... merah kuning, dua dua warna kegemaran pulak tu... sesuai sangat ngan latarbelakang blog ni... penulisan yg baik JM... menjadi bahan rujukan yg popular antara blogger dan pembaca... tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Najid Ariyan ..awak pun apa kurangnya :-)

      Delete
  32. Da setahun genaplah nekcik tak balik kampong (kunun) tapi masa nekcik pergi nami da botak...daun daun berguguran..taklah kalerful macam gambar JM nii...namun tetap menawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha...kampung nekcik juga yek..maybe nekcik pegi early winter tu...

      Delete
  33. as salam
    ehsan dr nor azimah.
    done follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kayu Manis...tunggu kunjungan balas dari JM ye

      Delete
  34. subhanallah
    indah sgguh ciptaan Yang Maha Esa

    ReplyDelete
  35. Subhanallah, cantik sangat. Saya memang teringin sangat nak tengok view macam ni.

    ReplyDelete
  36. Sis, datang sini dengan senyum lebar nampak ada entri baru. Don't worry, bagi saya yg belum pernah sampai sana, entri sis tak akan basi. Kali ni datang utk tengok gambar je,...mata dah ngantuk sangatttt. Insya Allah esok datang baca entri penuh2. Nite2

    Pstt! Suka gambar no #6 =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : sorry dear..sis ni cukup lembab kalau nk up entri baru huhuhu..tapi terima kasih kerana tetap setia bersama blog sis

      Delete
    2. Datang sambung baca! Indahnya autumn di sana! Best betul feeling2 dok atas padang kan! Excited tengok warna daun2 yang cantik!

      Delete
    3. Farrah..mesti tertunggu2 entri baru dari sis JM kan....ahaa..dh ada pun entri baru :-) view di Island ni amat utk utk gambar pre wedding :-)

      Delete
  37. cantik sangat la kak!!daun2 warna warni

    ReplyDelete
  38. betullah ... colorful daunnya .

    ReplyDelete
  39. JM yang pegi tue pon dh trrgoda ngan daun pokok kuning tue, saya yang tgk ja ni pon lagi tergoda goda la... kapan mau jejak kaki disana sih... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarul : habis belajar dulu, dapat kejer...JOM!!! boleh sebenarnya :-)

      Delete
  40. Gambar #7 apa yg sis JM nampak? Hehe. Saya nampak orang tu tgh baring je.

    Lepas tgk gambar2 kat nami island ni memang la nak sangat pergi. :)

    Ahjuma tu nak g mana pakai baju sukan? ^.^

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUDAK : alaaaa...SALAH!!! kalau betul leh dapat lagi ole2 dari sis hikss...ahjuma kat sini semua nya berpakaian sukar ..dorang ni suka aktiviti outdoor nih..walaupun umur cecah 60 tahun masih kuat dan ceria je

      Delete
    2. hehe. no idea la sis. baca jawapan timm bill bawah ni je. :)

      Delete
  41. amboi, org tu tidoq ka? selambe je camera dia letak situ..ke tgh posing..
    chantek betul la pemndangan nya..eh2, daun tu bntuk mcm kak JM punya wallpaper blog kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul lah tu Timm Bill...ambil mood katanya eheheeh

      Delete
  42. Cantiknya ciptaan Allah ^_^ gmbr2 yg JM post buat Ezan rs nk pergi Korea jgk lah hehe. Harus kn survey tiket murah nie :)

    ReplyDelete
  43. salam sis..:):) eh saya macam ade komen semalam..tp mcm xde..eh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reefa : ada...x hilang pun..dah publish :- terima kasih kerana rajin datang sini..really appreciate it..XOXO

      Delete
  44. JM..camera letak camtu jer..takde orn curi pun.
    cantiknya view..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yon..tunggu ole2 dari JM nanti ye..selepas balik dari another trip kerana KY nampak apa yg JM nampak heeee

      Delete
  45. Seronok nye dapat jenjalan negara orang...annur penah gak gi oversea..langkawi hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Annur : oklah tu sampai gak obersea ada tu Langkawi pun belum pernah sampai tau..syukur :-)

      Delete
  46. Cantik sangat2 la musim JM,,,, nak sangat pergi, sobs sobs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya : JOM!!! lieya pun dah pandai cakap hangul tu bila lagi nk praktis eheheheh

      Delete
  47. Siapa yang tido tu JM...dia biar kamera macam tu ja?

    bestnya dapat ke korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa : entahlah...ahjuma tu mengantuk sgtlah tu maybe smlm kurang tdo...kamera di biar begitu..kalau ArZ sanggup tak buat begitu kat Msia?

      Delete
  48. sis JM ada bawa balik daun tak hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arz: ada..ada...walaupun dah kering tapi still cantik

      Delete
  49. Ini kalau buat pre wedding cantik nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ARz : mmg sesuai sgt..sis JM dah berangan sebenarnya ehehhe

      Delete
  50. autum....sangat cantik...mcm dalam wallpaper jerr....cantiknyeeee......

    PS...apa yea yang JM nmpak...rietta nmpak camera mahal diletak macam tu aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta : BETUL!!!! itu yg sis JM nampak dan curious sgt...so nantikan ole2 dari sis selepas balik dari another trip yek

      Delete
  51. slalu tgk ur travel pic... awesome! tq for share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azlinda Linda : terima kasih kerana sudi tinggalkan komen...

      Delete
  52. jm
    kalau akk mau beratus gambar akk snap..pengsann ha hhaa subhanallah cantik betul ciptaanya kan..daun tu haruss bawa balik tau wat kenangan ..tggu nxt entry la..:) x sabar weii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila Norazila : mmg byk JM snap gambar kat sini tapi x boleh upload semua...berat blog nanti :-) ahakss..cam tahu2 je..JM pun ambil beberapa helai daun tu buat kenangan :-)

      Delete
  53. Bilalah nak dapat jejak kaki ke sana agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal : in sha Allah jika ada peluang dan ada rezeki serta keinginan pasti boleh sampai ke sana..kalau rasa risau nk g sorang..sponsor tiket utk sis JM..boleh jadi guide heee

      Delete
  54. Maha Suci Allah...
    cantiknya pokok autumn !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TunSha Ayunie : ACI lahhh heheheeh...daun bertukar colour tu yg cantik

      Delete
  55. kakkkkkkkkkkkkkkk JM! adehh nanges tgk entry korea akak.
    nak p x mampu huwawawawawawa T_____T

    ehh yg #7 tu org tu tido betol ke kak? DSLR die x kena curik ke tu??
    err apa yg akak nmpk sbnrnye ea?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anamizu : nahh...tisu lap air mata tu..cukup x 2 helai ke nak sekotak ekekeke

      ahaaaa..itu yg sis JM nampak...dah pernah email alamat ke sis JM belum..kalau belum email ye

      Delete
  56. Singgah dihujung minggu...berwarna warni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih BUNDA di atas kunjungan ni :-)

      Delete
  57. Bestnya dapat gi travellllll...doakan saya pun diberi kesenangan so dapat gi travel tengok alam ciptaan Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Nik Azidah : terima kasih datang singgah sini..sis JM already buat kunjungan balas. In sha Allah your turn will come :-)

      Delete
  58. Wahhh!! cantik semua gambar2, so colorful.. especially gambar 2 org awek manis duduk2 selfie tu, hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana Rjay : haruslah manis seperti gula...anak dara katanya ekekekeek

      Delete
  59. Kami di akhir atumn diawal winter... Daun2 maple tengah berguguran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL masih di sana ke...wahh bestnya...kiranya boleh ambil gambar di bawah guguran daun tu

      Delete
  60. Sempat menikmati daun2 maple yg merah ..,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh..ni yg x sabar nk tahu story dari abe MKL ke Seoul..bila mau balik?..ingatkan belum pegi

      Delete
  61. Anak yg menulis blog smt saya bercuti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL : itu sebab bila baca gaya penulisan seperti anak remaja :-)

      Delete
  62. Replies
    1. JM nantikan gambar cantik hasil ketikan camera abe MKL nanti :-)

      Delete
  63. Terperanjat saya tengok ada 'jari manis travel' kat feri tu... mcm betul2 ada kat situ hehee... Suka tengok suasana pokok2 tu. Mmg tenang & merehatkan klu bersantai2 di sana kan... menarik.. :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro KK : ahaks...mesti hairan kan bila tgk..camna lak ada perkataan "jari manis travel" tu kan ekekeke

      Delete
  64. Awat akak terlewat keretapi?

    Cantiknya view2 di atas tu, untung JM dapat travel jauh2, bolehlah dijadikan kenang2an..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Umi Alya : maybe akak sibuk itu sbb terlewat :-) Itu lah rezeki JM akak..rezeki dapat melihat keindahan alam ciptaan Allah

      Delete
  65. pehhh cantek gila view ni.. dan bkenan sgt dgn daun2 kuning dan merah ni. bole petik tak? kalo bole mmg nadyya da byk balik malaysia byk2 :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nadyya : boleh je..sis JM pun bawak balik beberapa helai daun tu :-)

      Delete
  66. Perghh..cantiknya pemandangan, ramai gila orang. JM angkutlah Azwar sekali pergi korean..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azwar..kalau nk ikut sis JM boleh tapi meh kasi duit utk beli tiket hihihhi

      Delete
  67. Nami island ni mampu tgk je gmbr2 yg kawan2 update di fb mahupun blog.... tp mmg cantik pemandangannya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nora Karim : tengok gambar pun dh memadai sebenarnya tapi kalau dapat jejak kaki ke sana lagi lebih menarik :-)

      Delete
  68. thanks sis JM :)

    entry khas untuk sis ^^

    http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/12/terima-kasih-hadiah-11-sis-jari-manis.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUDAK : sama-sama...terharunya coz ada entri khas buat sis JM..dah baca tadi XOXO

      Delete
    2. sis JM : no worries :)
      bak kata sis, we are blogger, we support each other kan. hehe. lebih kurang gitu le kot ayat sis. :)

      Delete
  69. Subhanallahh... cantik nyer ciptaan allah kan... daun berwarna warni... cantik pemandangannya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik Idah : jauh perjalanan luas pemandangan...bila lihat view yg cantik ni bertambah syukur kepada Allah :-)

      Delete
  70. seriously pemndgn nami island mmg cantik..
    ramai gak mber ayie dh sampai ke sana..
    wish me luck untuk sampai ke sana juga..
    mmg nak pergi sana pon..

    indahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah Ayie ..your turn will come..dah dapat keje nanti kumpul duit, beli tiket then fly..pastu leh kongsi dalam blog :-)

      Delete
  71. suka sangat daun daun tu! kalau tengok cerita korea yang ada pokok-pokok yang daun warna merah, oren ni mesti berangan nak pi sana ! Sis JM, takde ke bawa balik daun tu untuk kita ni. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros_Reeza : itulah kan..pokok marple tu hanya ada di Korea je..baru ni ada blogger Najib Ariyan kabo..ada di kaki gunung KK...

      Delete
  72. part tengok daun warna merah cantik kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den : cantik sgt lebih cantik dari sis JM hihih

      Delete
  73. adakah.. adakah.. itu dslr?? uihhh..

    selambat sis update, lagi lambat sy menjelajah. dah 4,5 entri bru sempat bw T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zinnirah : ahakss..ntah kenapa lah dgn sis JM ni..malas tu nk up entri baru huhuhu

      Delete
  74. #5 tu cantik.. macam lukisan...

    #7 tu.. haish.. tak nampak lah mata ni.... nak kena tambah power kot.. haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Firah : ha'ah..no #5 tu mmg cantik sgt view nye..itu gambar guna tab je kalau guna DSLR lagi ohsem tau

      No #7 tu x dapat guess eh...tak pe..tak pe hihhi

      Delete
  75. masyaAllah...chanteknyee warna daun2 tuuu....mesti sonok kalau leh tengok live....ok...nk pgi sana jugak laaa...simpan duit Rm1 sehari....bila tahun agaknye nak pegi....hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna : kalau RM1 sehari, jgn kata nak pegi Seoul..nak beli tiket balik Sarawak pun x lepas after a year kekeke. Nasib baik dpt warren mau blk kg kan..ishh...teringin mau jalan2 di Srwk..ngak mau ajak ke heee

      Delete
  76. Mmg cantik pokok daun kuning ngan pokok daun merah JM...tp tempat ni mmg femes ek...kawan ritu gi Korea pun gambar kat sini gak naik basikal tak silap!

    Apa yeh yg awak nampak JM .....cer bagi tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kak Okje..kat sini view mmg cantik jika daun pokok ginkgo an marple tu bertukar colour mmg meriah dan cantik sgt. Ada basikal utk di sewa mengelilingi Island ni tapi kami jln kaki je x sewa pun.

      Akak Okje nk tahu apa yg JM nampak...ahjumma tu tido dengan tenang tanpa risaukan camera DSLR di biarkan begitu sahaja di kebas org. Kat msia, JM tinggalkan tas tangan di dalam masjid, pergi berwuduk..lepas solat semua duit dalam purse lesap..peristiwa berlaku semasa mula2 dapat keje dulu ..waktu tu masih jahil huhuh

      Delete
    2. mybe kat sana.. masyarakat sana dah terdidik tak mncuri kot...

      Delete
    3. Zarul : mereka lebih utamakan pendidikan akhlak, moral dan sivik..

      Delete
  77. Seronoknya..view die memang awesome lah.. :) cantik sangat dengan warna daun kuning n merah tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mimie : itu sbb sis JM nk repeat lagi Autumn Season ni sbb view yg ohsem..nanti CM ajak lah en Abe ke sini :-)

      Delete
  78. Ya Allah.. Cantiknya pemandangannya.. Bestnya sis JM.. da 2x datang korea.. Kite skali pun xpena.. Uwwaaa.. Nak jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. smallfinger...boleh je kalau nk..setkan matlamat then simpan duit sikit2, cari tiket sale then fly..kalau tak tahu nk buat itie..email sis JM akan beri soft copy as a guide

      Delete
  79. Replies
    1. Zarul...Ahjussi dan Ahjuma tu orang Korea juga..itu hanya gelaran sahaja..jika lelaki kita panggil Ahjussi dan jika perempuan we call Ahjumma. Perbandingan nye senang..jika di Malaysia lelaki tua kita panggil Datuk dan perempuan tua kita panggil Nenek... so Ahjussi = Datuk dan Ahjuma = Nenek

      Delete
  80. pic ke 6 tu nmpk cntik.dgn backgroud dia lagi... pandai org ambek pic ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Zarul...tidak di nafikan member sis yg tolong ambilkan gambar tu mmg pro bab pic taken...terima kasih Mrs F

      Delete
  81. cantik! time saya pergi dulu pun bunga merah merah . Dah macam - macam aksi di buat, especially ambil daun nak buat effect terbang terbang, budget romantika di nami island hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radin Fadli : bunga merah2..kenapa time JM pegi x de bunga...daun je semuanya...ahakss..part daun d terbangkan angin tu kami pun buat...x caya tgk blog BibiErr :-)

      Delete
  82. Sangat cantik la sis JM...
    Apa yg nmpak kt mamat yg tidur tu??? aci share sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sofu Hashim : kan....view kat sini mmg x menghampakan...lohhh x tahu ke.sis nampak org tu selamba je tdo dan biarkan camera DSLR tu tanpa risau akan hilang..kalau di Msia...boleh x buat camtu

      Delete
  83. Nak ke korea ni mesti kena bawa kamera.. Rugi kalau tak ambik gambo...banyak betul view cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi ke Kora tanpa kamera adalah satu kesilapan yg x boleh di maafkan heee..psst : x sudi ke email alamat kepada sis JM

      Delete
  84. cantiknye view. mcm dlm drama tu je. hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Ceria Vita ..terima kasih sudi singgah di teratak sis JM..kunjungan balas telah di buat :-) ha'a...biasa lokasi drama mmg spot lokasi yg cantik

      Delete
  85. penat tenung gambar org tidur tu.. tapi tak masuk ape yg jm nampak.. tapi kak JM.. view die..memang super awesome.. dengan nyamannye.. syoknye.. ok saye tak pernah pergi.. hahaha.. teringin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi : kalau ke sini mesti xnka balik..itu sis JM lah hihi. Loh..x nampak ke..di sebelah orang yg tdo tu dia biarkan je kamera DSLR tu tanpa asa perasaan risau kamera tu akan di rembat. Nampak x betapa behave nya sikap org Korea..salute sgt..

      Delete
  86. ya Allah cantiknyer.. bestnyer bergambar..
    Subhanallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Cho Zilla : mmg cantik sangat..kalau seharian kat sini pun x pe

      Delete
  87. Replies
    1. Ha'ahh..Fiza..sejuk mata memandang :-)

      Delete
  88. view dkt koreaaaaa memey lawo2 aihhh . subhanaAllah :)

    ReplyDelete
  89. Memang cantik JM.
    Kalau saya sampai sana, memang saya lompat tinggi-tinggi.
    Nak bawak balik seranting daun tu...heheheh

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352