You can click on me :-)

Tuesday, 31 March 2015

Autumn at Seoul & Busan : Cappadosia Turkish Kebab House Busan (HALAL)

Assalamualaikum dan salam ceria semua reader blog JM,


Apa nak jadi dengan JM ni kan...update blog secara tak konsisten...niat di hati nak habiskan entri Korea sebelum masuk bulan April 2015 tetapi tidak kesampaian. Rasanya baru je update..rupanya tidak...sudah 7 hari berlalu huhuhuh

JM ambil mood untuk menulis selepas terima komen dari rakan reader TEGAR ....siapa?

Kalau korang dapat komen mcm ni apa korang rasa..kalau JM? TERUJA! eheheheheh
Siapa tak kenal blogger Scdha Sein a.k.a SS ni...jika belum kenal, sila klik nama beliau di panel sebelah kanan tu. 

Okey..jom ikut JM jalan-jalan di Busan untuk hari pertama. 

Ini adalah sambungan dari entri Sam Wong Jang Guest House

Ingat lagi tak kami terpongeh angkat beg troli masing-masing berat 20kg tu ke tingkat 3?

Masuk bilik kami tunaikan dulu kewajipan kepada yang maha ESA, PENAT sangat!....rehatkan badan sekejap, stretching sikit-sikit then kami decide nak pegi makan tengahari.

Tapi sebelum tu ramai yang tanya pada JM...apa yang menarik di Busan, berapa lama nak stay kat sana? hurmmm.....pada pendapat JM...3 hari 2 malam sudah mencukupi or 4 hari 3 malam. Jika lebih dari tu maybe akan rasa bosan..itu JM lah...

Di Malaysia lagi kami dah draft itie dan senarai kan tempat-tempat yang akan kami terjah selama 3 hari di sini...antaranya :

Attraction Places in Busan

1. 40 Step
2. Coppadacia Restaurant
3. Busan Al-Fatah Mosque
4. BIFF Square
5. Gwangbokro Fashion & Culture Street
6. Yangdusan Park
7. Busan Tower
8. Jagalchi Market
9. Gukje Market
10. Gamcheon Hanok Village
11. Heundae Beach
12. Taejongdae Songdo Beach
13. Dongbaek Island
14. Centum City
15. Busan Museum
16. Busan Aquarium
17. Seomyeon Station - the most happening in Busan

Nampak tu..list punya lah panjang penuh sekeping kertas kajang...adakah semua tempat tu sempat kami terjah dalam masa 3 hari tu..kalau nak tahu perlu follow trip Busan ni until penamat ye.

PERUT dah munyik! minta di isi...Lapar!...nak makan kat mana? Area Busan ni memang susah nak cari kedai makanan HALAL compare to Seoul. 

Tak perlu risau, sebelum datang Busan, kami dah survey dan study blog rakan-rakan travel yang lain...antara blog yang menjadi "mangsa" adalah blog Bb, Azra, PLM dan Kak Kiah Suka Travel. Korek info sikit-sikit then draf itie.

Kami akan ke sini ....

Kami akan makan di sini....kat mana?
Cappadocia - Turkish Kebab House 
Bagaimana nak ke sini...jom ikut JM

Apabila dah ready, kami keluar dari GH menuju ke Jagalchi Station..tak jauh pun dari GH lebih kurang 100 meter je. Itu sebab JM recommend Sam Wong Jang GH ni...50 meter ke Jagalchi market, 10 meter ke hentian bus untuk ke Airport dan Heundae Beach, 30 meter ke BFF Square, Gukje Market, Gwangbokro dan 200 meter ke Yangdusan Park. 

Nampak tak JM dan mengukur jalan...hahahaha...itu semua main agak je..yang pasti lokasi setiap tempat yang JM maksudkan tu memang dekat.

Ini lah laluan kami setiap hari...laluan ke Jagalchi Station
1. Naik train di Jagalchi Station
2. Stop di Dusil Sation Exit 8
3. Keluar je dari Exit 8 tu, jalan terus ke hadapan jangan belok kiri or kanan..jalan terus sehingga jumpa kedai tayar.
4. Selepas melepasi kedai tayar tu ada simpang ke kanan dan ada jambatan..lalu atas jambatan tu
5. Jalan je terus, jangan terjun jambatan tu...memang cari nahas...
6. Selepas dan cross jambatan tu akan nampak kedai Turkish Kebab House ni di sebelah kanan.

Pehe ke tidak ni..kalau dok pehe..meh JM kongsi direction bergambar ye

1. Take train from Jagalchi Station and stop at Dusil Station
JM suka Busan dari segi suasana nya...damai je...cuba korang tengok berapa ramai orang di Stesen...boleh kira dengan jari, then kebanyakan nya ahjussi/pakcik dan kanak-kanak..sangat berbeza dengan Seoul. Jika di Busan korang berpeluang untuk duduk dalam tren, kalau di Seoul jangan mimpi lah...crowded...

Comparison paling mudah adalah Seoul is like Kuala Lumpur dan Busan is like Kuala Perlis..haaa...giteew! cuma Kuala Perlis tiada tren like Busan heeee.

Jika dari Jagalchi Station, train akan melalui 21 buah station untuk sampai ke Dusil Station, so pastikan korang ada tempat duduk, jika tidak cramp kaki kerana berdiri. Tempoh masa perjalanan 30 - 40 minit...ha ko!...punya lah susah mencari sesuap nasi..kalau di Msia depan mata je.

2. Pastikan turun di Dusil Station...Dusil bukan Diesel
3. Ambil Exit 8. Nampak tak sign BUSAN ISLAMIC CENTRE tu..haa...kita nak ke sanalah
4. Dari Exit 8 perlu naik tangga ni utk keluar dari Subway..itu lah musuh utama kami di Busan..TANGGA!...JM tahu ada sorang rakan blogger yang sangat fobia dengan tangga...terus JELING SS hehehe
5. Apabila dan keluar dari tangga subway tu jalan terus ke hadapan ye, follow je kakak berbaju hitam tu
6. Jalan sehingga jumpa kedai tayar ni...selagi x jumpa korang jangan stop..jalan je
7. Depan sikit dari kedai tayar tu ada simpang ke kanan, masuk simpang tu. Nampak tak sign ISLAMIC CENTRE tu..arah ke kanan..so follow je
8. Ini lah jambatan yang JM maksudkan tu. Jika ke kanan korang akan lalu jambatan ni dan terus ke depan dah sampai
9. Jemput masuk...Chef dah menunggu depan pintu
Masuk je dalam kedai..kosong..lebih banyak kerusi dan meja daripada pelanggan. Kami berdua je pelanggan ketika itu
Yang duduk di hujung tu bukan pelanggan ye tetapi staff kat sini..orang Korea. Sorang lagi tu..nampak tak, berbaju putih..itu tukang masak
Kami ambil tempat duduk..kedai ni agak luas dan selesa. Kerusi lebar..kalau bontot ukuran 40 - 50 inci tu memang selesa lah..tak perlu risau kalau duduk bontot tersepit dan terangkat seklai dengan kerusi.

Kiranya kalau bontot montok like JM ni satu kerusi tu boleh muat 2 orang duduk..haa...besar kan...Montok lah sangat kan ahahaha...

Duduk dengan girang kerana hanya kami berdua je time tu. Si kakak Korea tu datang bagi Menu Book...telan air liur bila tengok ke harga makanan tu. Kalau kat Msia harga satu meal di Busan boleh makan seminggu..itu JM lah..

Sesi memilih meal yang paling murah....ada meal berharga 10,000 Won  = RM30 per meal...sob sob sob
Misi JM mencari meal yang paling murah...budget ciput tapi nak travel ini lah jadinya hikss.

Pilih punya pilih ambil masa almost 5 min nak buat desicion..then kawan JM pilih meal seperti di bawah ni , JM order Kasarli Kofte 11,000 Won uollssss...gambar meal JM tak sempat nak snap picture. Lama juga tunggu dorang masak..sampai je, baca bismillah...mari menjamu selera. Nak save budget punya pasal kami tak order air, minum air kosong free.

Sedang enak menjamu selera, ada sepasang Korea Couple masuk kedai..ingatkan restoran ni jadi kunjungan tourist je rupanya tak..

Ni meal my friend..JM kalau mkn yang ini nanti nak melangkah pun tak larat. Perlu makan nasi untuk ambil tenaga panjat tangga subway
Nampak!!! Licin...tak pernah makan tak habis...ni larar ke...sedap ke......kebulur!
Keluar je dari restoran arah ke kanan kerana mengikut kata kawan-kawan yang pernah ke sini ada Masjid Busan di area belakang restoran, so emang bener!...Masjid Al-Fatah Busan.

Tapi korang akan lalu depan satu lagi restoran juga restoran makanan Halal, Morocco Casablanca, so boleh try kat sini  jika tak nak makan di Cappodocia...Tak perlu ke Turkey...di Busan pun ado!

Nak makan di restoran ni sila naik tangga ke tingkat atas ye
Bersebelahan restoran Casablanca tu lah Masjid Al-Fatah...semasa kami sampai tak ada orang. Mula tu tanggal kasut kat luar..tapi bila pijak kaki kat bahagian dalam rasa berpasir, keluar semula rasa was-was. Kemudian ada sorang bilal masjid orang Indonesia, dia bilang pakai kasut ke dalam sehingga ke tempat ambil wuduq.

Dewan solat wanita di tingkat atas.

Ini lah Masjid Al-Fatah tu
ruang solat lelaki
Ruang solat wanita..telekung di sediakan. kalau nk beri sedekah, ada tabung tertulis SADAQA tu
Selesai solat Maghrib di Masjid Al-Fatah, kami patah balik Dusil Station...ikut arah datang tadi. Dah tak de plan nak ke mana-mana lagi..nak terus balik GH...dah penat....

Semasa keluar dari masjid kami berselisih dengan pasangan Korea yang makan di restoran tadi, rupanya mereka berdua juga nak pergi solat. No wonder lah makan di kedai tu..muslim rupanya.

Sampai GH, cuci badan semua..layan movie sekejap sedar tak sedar TV yang tengok kami...ntah pukul berapa terlelap dan montot pun dah bersiul...

End of Day 1 - Busan...

Nak tahu sambungan hari kedua di Busan tunggu SEDEKAD lagi bak kata SS...#jelir kat SS cayunk heheheheheh

215 comments:

  1. Bestnye, smg satu hari dpt ke sana dgn family :)
    Of course blog JM akan jadi reference sue.

    Akk JM tlg bg nama dan alamat di email salsabila_85@yahoo.com
    Hadiah utk top commentator mac 2015 dkt blog sue. TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Sue...terharu i tau....nampak tak?

      Hah? hadiah top commentar? mcm tak percaya je..okey...sis JM dah email...ma ka cih!

      Delete
    2. wahhh dapat hadiah lagi... murah rezeki :)

      Delete
    3. tahniah kak JM.. rezeki tuh..

      Delete
  2. wah...saya akan travel ke Busan bulan 6 ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL...nanti masuk kan this place dalam itie ye

      Delete
    2. Tak gi jalan2 cari pasal ke SS?

      Delete
    3. bulan 6, SS tunggu org masuk merisik..itu sbb duduk umah je hikss

      Delete
    4. Farrah : boleh lah ajak SS ngeteh...

      Delete
    5. SS blogwalking cari pasal! He he he...

      Delete
  3. Kalau tunggu sedekad lagi, jari Sha dah terketar-ketar nak search blog sis JM. Ekekeke :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha : syukur masih terketar2..kalau mata x nampak lagi haru ehehehe

      Delete
    2. maunya banyak habuk kat sini kalau nak tunggu sedekad..

      Delete
    3. Eyda..kalau sedekad jgn kata habuk..tuan punya blog pun dah kojol heee

      Delete
    4. kena sedekahkan Al-Fatihah laa kalau macam tuh..

      Delete
    5. ahahhaha... lamenye sedekad...

      Delete
  4. tersenyum manis chef tu..melihat Jari Manis yg datang..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas : itu senyuman kerana REZEKI masyuk!!!!! heheheeh

      Delete
    2. Saya awal2 bulan ni banyak kali senyuman rezeki masyukkk, sis!

      Delete
    3. sanggup tu bukak pintu untuk kak JM..hihi

      Delete
  5. Klo dulu ye la 10k won tu rm30 jm oi....now dah rm35!sadisss kannn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ....kalau pegi Seoul dalam masa terdekat ni memang PARAH....Won mencanak naik...RM jatuh...1000 Won = RM3.50...time JM pegi last year Okt 1000 Won = RM3.18...itu pun dh rasa mahal yakmat...so get ready lah DJ!!!

      psst : sedang menghitung hari nk ke Seoul ke? ahaks....jelezzzz mak nok!

      Delete
    2. Zaman SS pegi Busan 2 hengget 50 sen.... Hi hi hi...

      Delete
    3. zaman bila tu SS??? heheheheh

      Delete
    4. SS pegi Busan ,...RM2.50? itu 10 tahun lepas....

      Delete
    5. Zaman K-pop pon tak de lagi.. He He He...

      Delete
    6. Tarian KUDA pun x de lagi kan?

      Delete
    7. Betullll, gang nam belum mencetuskan fenomena lagi :)

      Delete
    8. Yang ada cuma Kak Nam Jahanam Style!

      Delete
    9. Ooo...masa zaman penjajahan jepun la yee...huk huk huk

      Delete
    10. Uisshhh Kak Nam Jahanam Style tu memang femes & trending skrg!

      Delete
  6. Komen seround dulu.. Pas solat magrib kang SS datang balik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sempat lagi tu..puasa tak hari nih?

      Delete
    2. tggu round kedua plak pehni hihiihi

      Delete
    3. round kedua lepas Isyak :-)

      Delete
    4. Boleh main round2 pulak ye, SS :)

      Delete
    5. dah bunyi Tinggg...Tinggg..tingg...dah boleh start eheheh

      Delete
    6. Farrah nk berapa round..ke nak tgk je :-)

      Delete
    7. Saya nak banyak2 round, sis....tapi apakan daya, ipad usang saya ni kadang2 faulty. Dah nak berterabur gigi mengomen kat sini,..tak masyuk pula :)

      Delete
    8. Farrah perlu ganti dengan GIGI PALSU pastu tampal POLIDENT! baru mantop hiksss

      Delete
    9. Kannn SS ckp susah nak komen... Ha Ha ha..

      Delete
    10. Ckgu Ceketed kena pakai sensodyne...

      Delete
    11. Ting ting tingg SS dh mcm bunyi loceng bas...heheh

      Delete
    12. Nak datang sini kena naik bas tambang... nombor 456... he he he...

      Delete
    13. No 456? mcm pernah ku lihat no tu tetapi di mana ya?

      Delete
    14. Kat sini... Kat sini... Dalam hati SS...

      Delete
    15. Ok ok pakai polident ngan sensodyne.... Got it! :)

      Delete
  7. SS tak taw mana satu pokok mana satu Jay Emm... He He He
    * abislah carik pasal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..SS ni...kalau yang suuuwwiitt tu JM lah...x kan tertukar kot heheheheh

      Delete
    2. SS tu purak-purak tak nampak pulak...

      Delete
    3. Nah SS..pakai spek nih heeee

      Delete
    4. Farrah : SS x suka warna hijau...dia suka pink..ehh....purple!

      Delete
    5. SS nampak kayu balak yang berjalan! Keh keh keh..

      Delete
    6. kayu balak ye? tak pe sikit hari lagi dah jadi tiang lampu

      Delete
    7. Tiang lampu dgn kayu balak tak sama ehhh yunk?

      Delete
  8. Ehhh! Cappadocia tu boleh feeling2 manisnya cinta di cappadocia laaa kannn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat FAZURA!...kalau nak feeling camtu harus lah pegi dengan yg 'tersayang'

      Delete
    2. Sape laaa yang 'tersayang' tu Jay Emm?

      Delete
    3. Wahhh,...jgn lupa gi ikat mangga kat jambatan sis!

      Delete
    4. nak tengok yang 'tersayang' JM...

      Delete
    5. Farrah : tak nk kat jambatan...."kau kunci dalam hatiku"

      Delete
    6. Ros_Reeza : tunggu lah 10 tahun lagi eheheh

      Delete
  9. JM ukur jalan pakai apa? Tapak kasut ke? Size kasut berapa? He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : pray for sis JM agar dapat mengukur jalan di Seoul lagi hiksss

      Delete
    2. Pray for me too.. Ke seoul dgn Jay Emm..

      Delete
    3. dah lame xtgk phua chu kang.. tahi lalat dye msti makin besar kan... :P

      Delete
  10. Melampau naaaa comparison Seoul dgn Busan like KL and kuala perlis! Kecik ati orang Perlis... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau camtu nak compare KL dan Johor lah

      Delete
    2. jom makan laksa Kuala Perlis.. sedap.. hihihi

      Delete
    3. Rose : jauh sangat nk makan laksa tu..better masak sendiri lagi SODAP!

      Delete
    4. Jay emm masakkan utk SS laaaa...

      Delete
    5. SS punya pasal..jgn kata Laksa...Bihun Sup pun boleh!

      Delete
    6. Letak kicap jalennnnnnnnnnnn! Ha Ha ha...

      Delete
    7. melaka laaa..ade asam pedas untuk dia.. :D

      Delete
  11. Amboiii asal tangga je jeling SS! Iskkksss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg dh boleh sgt ni duet lgu menjeling2 ku bertanya....adehhh..nanyi lagi hahahhah

      Delete
    2. jeling2...dari mata turun ke hati

      Delete
    3. Lift ok... Not escalator... Please!

      Delete
    4. Dari hati pegi kepala.. hi hi hi...

      Delete
    5. Shian SS! Escalaphobia dibuatnya :)

      Delete
    6. ahahaha..penangan nak naik Escalator terpanjang di HK..

      Delete
    7. Hahahaah..kegigihan anda kebanggaan kami

      Delete
  12. Kenape nak kena follow kakak yang baju hitam tu? Nape tak yang baju hijau??? He He He..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang berbaju hijau follow dari belakang

      Delete
  13. Ingat kekawan! Kedai tayar jadi landmark! He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok...jupe taya igt JM...eh salah...igt jalan hahaahah

      Delete
    2. Tayar pancit... Ingat Jay Emm...

      Delete
    3. SS : kalau kedai tayar tu tutup...habislah...semua SESAT!

      Delete
    4. Tutup ok lagi... Kalu terbako? Mati akal dibuatnya... Ha Ha Ha...

      Delete
    5. kalau kedai tu terbako...tgk jambatan..kalau jambatan x de..berenang...kalau kedai Cappodocia tu tutup pegi kedai Casablanca :-)

      Delete
    6. Kalu Casablanca tutup? Tumbuk belacan kat guest house! Keh keh keh...

      Delete
    7. perghhh berbau la GH gitu bau belashan :D

      Delete
  14. Ukuran bontot 49-50 inci u'ouls! Sila amik pembaris dan tonggeng!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa nk ukur dulu..meh sini...beratur!

      Delete
    2. Rose tak perlu..sis JM sekali pandang dah tahu size..hiksss

      Delete
    3. Dua kali pandang nampak apa Jay Emm? Keh keh keh...

      Delete
    4. Ooo..kena ukur siap2 la kan..senang..hehehe

      Delete
    5. dua kali pandang nampak 'lubang' ahaahahah

      Delete
    6. Deanna x tahu ke ukuran sendiri...meh sini nk tgk

      Delete
    7. oopsss... *xde lak icon tutup mata* hahha

      Delete
    8. JM..pita ukur xckup utk ukur...hahahaahah

      Delete
  15. Ni jalan2 carik makan ke jalan2 cekik darah? Pesal jauh beno restaurant tu? X de hotel dekat2 ke situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik hotel dah lapar balik..hehe.kak JM tabah la..kalau saya mau dah merangkak nak sampai sana

      Delete
    2. Tak sempat jadi lemak... Tak payah main bed min ton....

      Delete
    3. Betullah, kalau saya jauh begini kena tapau utk balik sekali. By the time sampai, perut dah menggigit!

      Delete
    4. Balik guest house jelir lidah!

      Delete
  16. Replies
    1. cukuplah tu....bayar mahal...mestilah habiskan.... x leh tinggal sisa

      Delete
    2. Baik telan dgn pinggan! He He He...

      Delete
    3. nanti chef minta ganti rugi...mana nk cekau duit huhuhu

      Delete
  17. Replies
    1. seronok kan kalau pegi obersea jumpa Masjid

      Delete
  18. Ok! Kite tunggu lagi sedekad ye kekawannn semuaaa! Bawak2 bertenang! Ha Ha Ha.... Muahhh Jay Emm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jumpa sedekad lagi yerrr....jaga diri hihihihhi

      Delete
    2. Kalau rindu seru lah nama ku... He He He...

      Delete
    3. Hahaahah...aku seru namamu d dlm mimpi ku

      Delete
  19. info yg sangat detil. rajin mbak JM ukut jalan. so berapa panjang dan berapa tinggi tangga keluar subway itu mbak JM ? diukur juga tidak ?

    ReplyDelete
  20. ada juga pasangan korea yg muslim. ngak sangka.

    ReplyDelete
  21. bilal nya orang indonesia ? btw darimana Mbak JM tahu dia orang Indonesia ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : Waktu kami teragak-agak nak buka kasut ke tidak tu dia tegur...where r u from..then kami jawablah Malaysia...terus dia cakap saya dari Indonesia...

      Delete
  22. Salam JM. KY pun hilang mood nk updet blog. Masa oun cemburu kat KY.huhu.
    Kemana lagi lepas ni..

    ReplyDelete
  23. assalam sis JM..

    wana datang nak ziarah dan baca entri2 sis.. ^_^

    ReplyDelete
  24. dah cukup lengkap dah direction bergambar tu..kalau tak paham juga tak tau nak cakap apa..heheh.. :)

    ReplyDelete
  25. mahal juga ya sis harga makan di sana..

    ReplyDelete
  26. kiranya kat Busan ni rileks sikit lah ye..menarik gak nih. patutu tajuk entry ni 'Seda[pnya kebab di Cappadocia'..hehehe.

    orang tu tak fobia tangga la kak JM, dia fobia escalator

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kes SS dan escalator,..saya yg membaca pun tumpang fobia :)

      Delete
    2. Adeiiiiii.... Mencikkkkk! Ha Ha Ha..

      Delete
  27. cantik signboard dan masjid al-fatah tu..best sis jejak kaki kat sana..

    ReplyDelete
  28. yeayyyy....ada entry baruuuu....komen dulu baru baca...hahhahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss...Deanna : x perlu baca citer x best....kak Nam nye cite lagi best....kak Nam..ooo kak Nam!

      Delete
    2. Hahahah..dua2 sy baca..tnpa tggl 1 titik

      Delete
  29. JM...pe maksud montot bersiul??? kentut kah?? hahahahahhaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan yang sama bermain2 di fikiran ku... Ha Ha ha... Abis montot muntah tu apa? Berak kaaaa?

      Delete
    2. macam-macamlah.. hihihi.. Kak JM kena buat entry khas untuk jawab persoalan di atas :)

      Delete
    3. Kite tgk esok pagi 2 april ada entry baru ke tak! Mimpi je laaaa... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Haahhaahha...kan SS...try jugak imagine benda lain..tp kentut jugak yg paling hampir...

      RR...nnti nk tggu JM hapdet kes montot bersiul ni kan hahahaahah

      Delete
    5. SS cayunk!2 April ada entri? Jangan HARAP! jam 9.30 mlm dah lena di ulik mimpi

      Delete
  30. kalau sy mesti suka environment mcm busan tuh...tenang...damai....xnak yg crowded sgt....stresssss....huk huk huk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu crowded nanti banyak montot yang bersiul! Bicccciiiinnnngggggg! He he he...

      Delete
    2. huihhh...kalau semua bersiul dh mcm bunyi okestra dh tuhhhh....hahhahaha

      Delete
    3. ahahaahah...ape ni..montot....bersiul? kalau manyak sangat bunyi boleh pekak nanti ahahaah

      Delete
  31. Bangga juga rasanya... blogger tersohor rujuk blog kita... kuikuikui...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TERSOHOR lah sgt...JM blogger syok sendiri ehehe. Pak Lang Mie..di mana bumi di pijak di situ langit di junjung....so JM low profail...your blog is still my reference

      Delete
    2. Pak Lang Mie..u r one of my feberet blogger

      Delete
  32. salam kak jm..
    waduh2 suda lama engak ke sini dong..
    bz tlis blog pun x sempat.. eh x abih lagi crita korea kak? he..he..
    btw sihat kak jm? smakin glamer ya skrg :P
    travel blogger ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sobyiee....BZ eh....terima kasih masih ingat sis JM...dah lama x dengar celoteh dari Sobyie tu...cerita korea ni? malu nk cakap..almost 5 month belum khatam

      Delete
  33. JM ....

    Suka kalau jalan jalan and jumpa masjid , solat di masjid .... dan beri sadaqa ... ala ala meninggalkan kesan gitu hahahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Bro Jali...di Msia masjid bersepah...tapi sedih...orang nya kurang!

      Delete
  34. Alamak...kat busan kena makan mknan arab ke? Hehe jauh plk tu nk cr mknan ek :p

    Cepat la JM update... nk tau apa ada kt busan ni...
    Yg muzium2 konpom ako tolak tepi haha... lagi lagi cepat arr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabor...sabor...bercinta nk up satu2 entri...enjoy nk baca entri dari Ako tu

      Delete
  35. rasanya muslim korea pakainnya tak full muslimah kan ... alhamdulillah , ada gak masjid .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cetusan Minda..pakaian mereka seperti orang Msia jugak

      Delete
  36. huhu panjang lebar penerangan yg diberi....akak cuma dapat bayangkan keseronokan JM dan kawan2 semasa berada disana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Kam...senang kawan2 nk ke sana rujuk :-)

      Delete
  37. Tangga tu,...saya klu nampak tangga selalu claim saya ni climachophobia, takut nak panjat tangga. Padahal malas jer hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy plak takut xlarat mendaki smpai kemuncak..kecundang d tengah jalan haahahah

      Delete
    2. nampaknya Farrah x boleh ke Seoul...kat sana x boleh elak dgn tangga!

      Delete
    3. Deanna belum cuba belum tahu :-)

      Delete
  38. restorannye nmpk gah...patut la org tak ramai ye rupanya harga nye..pitaammmmmm ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO : kalau dah DARURAT sgt baru pegi :-)

      Delete
  39. JM..food korea mahal kan, tapi kene topap tenaga tu sebab byk tangga nak kene naik turun..huhu kalau aku horder nasik je manjang. turun naik kat singapore pun dah semput, last2 berteksi sajork. keke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana : nasi lah penambah tenaga...bila pegi tempat sejuk ni cepat je lapor...haishh!!!

      Delete
  40. Bile dgr cite psl korea ni, tringin nk mkn kimchi dia..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss Yana : Haemultang pun sodap!!!

      Delete
  41. Kena banyak bawa bekal la kalau sekali makan dah RM30 yer JM... Nie kena tunggu lagi sedekad ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal....klaau nk jimat sila bawak bekal...sanggup ke tunggu sedekad lagi tu?

      Delete
  42. Dah tukar profession plak JM kita ni. Cepat plak ukur jalan tu, hehehe..

    ReplyDelete
  43. Mahalnya harga makanannya. Dah la jauh mencari makan. Alhamdulillah, Islam ada di merata-rata negara

    ReplyDelete
  44. Jauhnya nak mencari makanan halal dekat Busan. Sampai 30-40 minit.

    ReplyDelete
  45. Sis ada info tak restoran tu buka sampai pukul berapa ya...n masjid tu lepas isyak agak-agak still buka or berkunci...?

    ReplyDelete
  46. subhanaAllah cantik masjid dia :) makanan tu pun nmpak sedap :)

    ReplyDelete
  47. akak JM memg fofular okayyy !! terharu yaya bacanya . bangga taww blog kak JM dipromotee :) tahniah kak JM :)

    ReplyDelete
  48. OK shad jelly (jeles) dgn kak JM.. Nak jugak menjejak ke busan sana.. thank you for the info yg sgt complete.. mmg jadi rujukan shad nnti bila nak ke korea lagi.. dulu pergi tak puas haty, sbb limit sgt tmpat nk g tuu...

    ReplyDelete
  49. kak JM.. kalau saye makan macam kawan kak JM tu.. tak sampai setengah jam lapar balik..

    ReplyDelete
  50. Arrgghhh! jelesnya...jelesnya..nak pergi sana jugak...hukhuk

    ReplyDelete
  51. bestnye kak jm..
    ayu kalau masuk blog akk ni mesti perassan cemburu je tauu
    smapai hati akk buat ayu cmni
    huwarrggg

    ReplyDelete
  52. Tetiba ada Kuala Perlis...negeri saya tu sis JM. Ihiks.

    ps: jangan la tunggu sedekad lagiiiii. plissss...sila update.hehe

    ReplyDelete
  53. oooo tak sabar juga nak tau cerita Busanni... taip jangan tak taip JM...

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang