You can click on me :-)

Tuesday, 17 March 2015

Autumn at Seoul & Busan : Going to BUSAN by KTX Train

Assalamualaikum dan salam sayang semuanya,


Jom..ikut JM ke Buuuuuu San

Korang tahu tak BUsan ni kat mana? tak tahu? okey meh JM nak kabo!

Bila sebut Busan ..JM lak BOSAN...bosan nak up sambungan entri Korea ni, ye lah trip on Oktober last year almost 5 month belum tamat...reader pun dah semakin bosan uhuhuh.

Apa yang berlaku sepanjang trip semakin hilang dari ingatan , jadi terima lah seadanya ye. Next time kalau ada trip lagi, plan nak bawa notebook, balik malam je terus draft...ahahahaah..gigih tak?

Day 8 - 30 Oktober 2014 : From Seoul Station to Busan Station

Are you ready nak follow JM ke BUSAN?
Okey...lets' Go!!
Hari ini hari terakhir kami di Seoul dan akan gerak ke Busan for antoher 3 days...3 days? mahu sebulan lagi baru TAMAT cite BUSAN ni kan hohohoho

Ramai yang email kepada JM minta sambung story percutian di Seoul dan Busan kerana dalam tempoh masa sebulan dua nanti ada rakan blogger akan ke sana, nak jadikan entri ni sebagai rujukan.

Ini adalah summary story Autumn at Seoul. Boleh klik link di bawah :


Malam sebelum tu packing barang siap-siap supaya pagi nanti tak ada barang yang tertinggal. Cuma tinggal 'bekas' kami tidur. Bagi JM agak selesa stay di Namsan Guest House 3 ni walaupun bilik agak sempit, tiada aircond tapi tido malam memang selubung sebab sejuk. Apa yang menarik adalah :

1. Ada lift untuk ke bilik
2. Dapur disediakan termasuk lah peralatan memasak, oven, roti, hot water (boleh buat macam rumah sendiri
3. Kemudahan laundry
4. Lokasi yang menarik, hanya beberapa meter dari subway

Bangun pagi solat subuh dulu (itu pun nak bagi tahu ke hikss), mandi dan bersiap apa yang patut pastu turun ke kitchen buat sarapan. Selesai sarapan naik semula ke bilik ambil semua barang dan terus checkout. Tapi sebelum tu sempat lagi...
MOTIF - ambil gambar nih
Kasut selipar di sediakan, cuma toiletories (bath foam shampoo tidak dibekalkan)
Di sinilah tempat kami beramas mesra selama 8 hari di Seoul
Keluar dari GH jam 8.30 pagi masing-masing dengan beg troli seberat 20 kg. Kami cadang naik teksi dari Myeongdong ke Seoul Station Tak mampu nak angkat beg berat tu naik turun tangga subway lain lah kalau trip ni bersama abang sado!

Dari GH jalan keluar ke arah jalan utama, cross jalan tunggu teksi di tempat yang sama semasa kami sampai dari Airport, di hadapan Sejong Hotel. Kepada yang ke Seoul dan menginap di sekitar Myeongdong 'please take note' ye.

Seronok nya jalan-jalan di Seoul ketika ni sebab SEJUK..seperti duduk dalam bilik aircond..tarik beg troli tu pun tak sempat nak berpeluh ketiak. Cuba kalau kat Msia...pandai-pandai lah korang imagine.

Kawan JM stop sebuah teksi pastu cakap Seoul Station? pastu uncle to blurr maybe sebutan or slang tu beza sikit tapi kami cakap berulang kali rupanya sebut Soll Station. (ada bunyi dengung sikit). Tiket jam 10.30 pagi so tak perlu nak rushing sangat.

Sebenarnya ada 2 cara untuk ke Busan dari Seoul sama ada naik Domestik Flight atau naik Train. Jika ikut cara JM, kami naik train ekspress (KTX) kerana tempoh masa perjalanan lebih kurang 3 jam jika nak murah sikit boleh naik slow train (Mugunghwa) lebih kurang 6 jam. Pilihan di tangan masing-masing. Kami pilih KTX tren kerana nak lihat view dalam perjalanan dan kalau boleh tak nak lama dalam tren buang masa nanti kecuali naik waktu malam so boleh pilih Mugunghwa Train.

Okey! pasti ada yang bertanya..bagaimana nak booking tiket tren ni?

Cara untuk booking tiket KTX sila klik How To Book Your KTX Ticket

Tempahan hanya boleh di buat sebulan sebelum perjalanan. Selesai booking nanti cetak pengesahan tempahan di atas kertas A4.

2 hari sebelum berangkat, tukar pengesahan tempahan yang telah di cetak tadi di kaunter KTX Seoul Sation untuk dapatkan ticket sebenar...pehe ke tidok nih..TAK PAHAM SUDAH, CUCU TOK BEDAH..jalann daaah

Apa JM merapu nih ahahahaah

Berbalik kepada Uncle teksi tadi, bila dia dah faham kami nak ke mana, masukkan luggage ke dalam bonet, Nko angkat lah sendiri ye..tak ada nya uncle tu nak tolong...tak gentleman tau uncle ni..REJECT!!!

Masuk teksi, uncle tu terus 'on' meter...jom kita ke Solle...solle..solee..ehh..kita ke Soll Station bukan JM yang cakap uncle tu yang cakap.

Tak jauh pun dari Myeongdong ke Seoul Stn dalam 20 menit camtu bergantung kepada traffic. Uncle teksi tu akan stop betul-betul depan Seoul Station bayar tambang 3000 Won CASH untuk sebuah teksi ye..so tunggu apa lagi jom turun serta keluarkan luggage dari bonet bukan bontot..baca betul2!

Bukti dah sampai Seoul Station, naik escalator di belakang tu untuk ke KTX Station
Inilah pintu masuk untuk Departure..sila pastikan semak waktu berlepas, platform No dan no Train KTX
Inilah tiket yang telah di tukar , semak Car No, No Seat, No Train dan Waktu Perlepasan
Kami sampai dalam jam 9.00 pagi, waktu berlepas jam 10.30 pagi so sempat breakfast lagi sekali di Lotteria makan Shrimp Burger so SS..i x jeles dengan u oulss tau sbb i pun dah pernah makan heee. Banyak kedai makan di station ni tapi seperti biasa susah nak cari makanan Halal. Ada juga kedai jual pakaian tapi kami tak masuk. 

Selesai makan, kami duduk di tempat menunggu, memang ramai betul orang bersimpang siur dengan arah tujuan masing-masing. Sambil menunggu tu JM jenjalan di sekitar station sementara kawan JM jaga beg.

Bunga yang cantik
Di pendek kan cerita dan si panjang tak kata apa-apa, masa untuk berlepas sudah tiba. Kami tarik beg turun ke platform 11, kami turun 20 minit lebih awal dan lengang belum ada penumpang lain. Boleh buat pose-pose maut..ini tren ana yang punya bukan ahmad albab yang punya ha ha ha ha....

Pastikan naik train yang betul...cari Car No seperti yang tertera dalam tiket
Cari seat No masing-masing ye
Seat luas dan lebih selesa dari seat dalam flight Air Asia
Kawan JM order Hot Coffee
Bye-bye Seoul..adakah kita akan berjumpa lagi..in sha Allah jika ada sumur di ladang boleh ambo menumpang mandi
Tren ni memang laju, kelajuan mencecah 320km/jam. Satu jam pertama je layan view kat luar, lepas tu masing-masing kroh..kroh..kroh...itu isyarat masing-masing lena di ulik mimpi yang pasti kami tidur tak ada bunyi ye.

Tepat jam 01.33 pm kami selamat sampai di Busan Station. Bangun buat rengangan sikit-sikit so get readay untuk explore Busan for another 3 days. Tak perlu risau ye, subway dan bus di Busan boleh bayar tambang guna T-Money.

Sampai je Busan Station, turun ikut escalator tu ye
Inilah luggage kami
Tingaalkan kenangan di hadapan Busan station
Ke mana langkah kami selepas ini? tunggu dalam next entri...JM mahu berehat bersama kit kat!! Zizang mana Zizang?

354 comments:

  1. Replies
    1. SS : miss u 2,3,4,5,6,7,8,9,Ten!!!! cepatlah balik...mode : DENGKI! hihihhi

      Delete
    2. Miss u jugak..ehh.. salah blog.. haha

      Delete
    3. Ayat tak bleh blah.... "SS..i x jeles dengan u oulss tau sbb i pun dah pernah makan heee"... GERAM! Ha Ha Ha..

      Delete
    4. Syida : miss sape? eh..eeh..x nak ngaku hikss

      Delete
    5. SS : hahahaah....GERAM? rasa nak cubit-cubit tak?

      Delete
    6. Geram ke seronok SS.. siap gelak lagi.. ala JM nak pujuk hati.. jgn lupa tapau bawak balik kasi JM.. klu basi pun mntk JM hadap jugak.. Haha.. (jahat plak rasa)

      Delete
    7. Nanti SS tapau AIS SEKEPAL! Ok JM?

      Delete
    8. ahahaha...SESAL dulu pendapatan SESAL kemudian tiada guna..ehh...betul kek pepatah ni eh!

      Delete
    9. Kek Pepatah tu pe JM? He He He...
      * Soklan cari pasal....

      Delete
    10. ahaahha...mcm mana boleh salah nih..ni kes mengantuk bukan keyboard yg bersalah

      Delete
  2. Lembab betol laaa tenet kat sini... X leh loading gambo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : Msia gak BEST...laju je Blog Walking :-)

      Delete
    2. Alolooo siannya.. paham kan perasaan ai tak leh tgk gambar kadang2.. baca entry seolah tak dak perasaan sebab gambar xkeluar.. malu2 plak gambar ni.. hehe..

      Delete
    3. Gigih tau SS sorang ni...pegi bercuti tapi still ingat kawan-kawan..still nak BW...mana nk cari kwn mcm nih heee

      Delete
    4. QA : Faham2... Adei... Kena tambah data laaaa... Kalu tak slow2 siput.... Ha Ha Ha..
      JM : GIGIL! He He He...

      Delete
    5. GIGIL? ye lah ..orang tu kat tempat ada SALJI..lain lah..kami d sini...kepanasan..sib baik opis ada econd..balik rumah terus berkem*%^

      Delete
    6. tambah lagi data.. hahaha.. habiskan duit bayar tenet ja..

      Delete
    7. peeergh SS.. dok koya pun still
      nak blogwalking.. jiwa blogger sjati ni..

      Delete
  3. Entry yooganey tu bile plak publish... Adeiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama lah yunk SS..mesti x perasan nih..hari tu makan di Yooganey kan..siap buat nasi goreng seafood tu bentuk LOVE bagai

      Delete
    2. Yunkk ooo Yunkkk... Nasib baik U eja Yooganey tu betul.. Kalu tak mesti cari cam nak mati... Mostnya salah eja... Ha Ha Ha..

      Delete
    3. Dear SS : itu sbb perlu refer my BLOG ekekeekk

      Delete
    4. mujurlah jarang UPDATE, maka sempatlah daku nak flashback entry2 u akak.. haha

      Delete
  4. Kawan JM tu sape? Lee Min Ho ke? Ke ajuma Ho Ho Liaw???? Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : dia fe malu..x ingin di kenali..Noona Low Pro File

      Delete
  5. Hai Kak JM! =)

    Saya start kenal blog akak dari entri trip to USS. Memang membantu betul entri tu tau. Pastu barulah godek-godek entri lain. Jumpa entri trip to Korea yang 2011 tu. So saya banyak jadikan entri akak sebagai rujukan untuk ke Korea backpacking last February (winter). Hihi. Excited bila baca trip to Busan sebab tu next bucketlist. Anyway, salam perkenalan =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal kura-kura slow..ada ke kura-kura laju? ni ibu kura2 or anak kura2 heheeheh

      Terima kasih jadikan entri di blog sis JM as a guide..alhamdulillah..matlamat tercapai

      Delete
    2. Syida : ni saje buat2 tak tahu ke nih hikss..tanya SS

      Delete
    3. SS tolong2.. apa tu USS?? haahhaaa

      Delete
    4. Untuk Syok Sendiri! Ha Ha Ha...

      Delete
    5. Haha ni anak kura-kura. Kura-kura laju ada sis JM. Sebab tu dia menang perlumbaan dengan arnab =P

      Delete
    6. kura-kura laju? berapa KM sejam hihihihih

      Delete
  6. Btw, akak tolong lah promote entri backpacking ke Korea saya. Tehehehe. Trip saya sangat sesuai untuk Korean Drama and K-pop fans =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap..sis JM perlu baca dulu...

      Delete
    2. Orait no problem =)

      Entri backpacking belum habis lagi sebenarnya. Updating ^^

      Delete
    3. so perlu tunggu lagi lah ni :-)

      Delete
  7. wow.. ambik gambar sampai ke tandas.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha Is : Kenangan tu heee..yang pergi takkan kembali eheheh

      Delete
  8. Nama kau Dollah ... Bini kau Bedah ..
    Tak nak kawan sudah ...
    T%T#K kau sebelah !!!

    Zaman bebudak dulu !!!

    Hahahhahahahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. T%T#K tu apa bro Jali..JM ni masih budak bawah umur ahahaahh

      Delete
  9. Kat Busan tak bosanlah JM...saya kalau boleh nak mengulang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie : ntah lah JM rasa suasana nya x best..ramai ahjumma dan ahjussi hahahaah...GATAL!

      Delete
    2. aaaa ahjussi gatal2 ke ? Busan cem kampung2 eh.. CT kalo p nak p skali je.. kalo bnyk duit bleh la ngulang..

      Delete
  10. Amboi bergayanya Kak JM ni! Saya suka tgk OOTD kak JM bila berjalan.

    KTX ni sebelum smpi Busan ada stop2 ke Kak JM? Ada announcement ke kita kena pandai2 budget bila nak turun ikut masa kat tckt tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak Kay: lupa nk mention detail kat dalam tu...nanti sis JM edit. Train ni akan stop di beberapa hentian dan dalam tren ada skrin yg akan display setiap pit stop beserta dengan announsement..so tak perlu risau..Busan Station is the last stop

      Delete
    2. Kay : OOTD sis JM bila travel mmg di luar dugaan...kalau kat msia skirt n blouse je..kalau ke pasar sarung JUBAH heee

      Delete
    3. ada lagak macam org luar skit kan..hehe

      Delete
    4. Syida : ofcoz lah....haruslah bergaya ma...baru boleh tackle oppa-oppa henseem tuh

      Delete
    5. sangkut tak? Kenal kan lah sorang..haha

      Delete
    6. Syida nak yg muka 'siap' or separuh 'siap'

      Delete
    7. macam siap ngan separuh siap.. ce tunjuk sikit..hahaha

      Delete
  11. Haaa, ade pon entry terbaru. hehe.. Ok jugak macam tu JM, habis travel je draft entry. Tapi mesti penat gila i bet u hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat dulu senang kemudian x pe kan Ibu :-)

      Delete
  12. Apa pulak bosannya baca entri JM.. mana ada bosannya hihii. Sempoilah bila toilet ada sediakan sliper mcm tu. Tambahan, train dia pun nampak bersih.. selesa sgt. Best... :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay...betul ke Bro KK...makacih..sayang sama kamu opsss....hihihhi

      Delete
  13. Replies
    1. Zakiah Anum : Syukur! Takbir! Alhamdulillah heeee

      Delete
  14. Selama ni tengok KTX dalam running man aje. La ni, sis JM dah naik, siap tunjuk gambaran sebenar. Wahwahwah. bestnya :). Waiting for the next entry ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila turn Sha nak naik KTX nih :-)

      Delete
    2. Sha naik dalam mimpi aje lah, huhu. Tapi, kalau sis JM yg bawak, yabedabedu, Sha follow aje, hihi :D

      Delete
  15. nampak cantik n happy JM di Busan xmembosankn ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Paridah : time travel kita perlu ENJOY! heheheeh

      Delete
  16. tak sabar nak baca cite busan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. CC belum pernah sampai ke Busan iye?

      Delete
  17. apsal macam JM sorang je naik ketapi tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang Super lawak! ehhh..abang Meng..itu Tren JM yg punya...dah tempah khas...matilah cakap x pandang kiri kanan

      Delete
  18. cantik dan menarik tempatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda : apa yg menariknya..baru turun naik tren eheheh...kelakar tau

      Delete
  19. Kat sentral busan tu la saya terjelepuk tepi tangga HaHaHa!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ren : ni mesti kes terlalu excited nih..alahai..malu org kampung tau hehehehe

      Delete
  20. Seronok ke Busan? Teringin juga nak pergi Busan ni tapi takut tak berbaloi pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah : jgn stay lama dalam 2 - 3 hari je nanti pasti akan BOSAN..psst : habiskan study dulu ye :-)

      Delete
    2. hihi bosan la ke Busan lama2 eh.. dua tiga hari cukup ehehe.. oppa2 tnggu kat Seoul..

      Delete
  21. cepat habiskan entry sebelum SS balik..haha.. nak tgk versi JM ngan SS..
    Ai nak kembara ngan JM mnggu ni.. nnti SS blik, nak kembara ngan SS..
    Chaiyok2..
    (tak sabar nak baca next entry)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Versi SS tak best! JANGAN BACA! Ha Ha Ha..

      Delete
    2. x sempat lah Syida..Ai ni kan 'terlalu rajin'...tunggu je versi SS tu lagi menarik tertarik kau mmg debomm...penuh drama, kelakar dan air mata...sis JM pun x sabar tunggu citer versi SS tuh

      Delete
    3. SS:ek eleh, jangan baca konon.. dah u publish, ai mesti baca maaa.. dramatik sangat.. cerita kali ni macam mana lah.. kena sedia tisu 2 kotak ka? atau sedia roti tisu ja sambil2 teguk kopi panas..

      Delete
    4. JM: tak kira..Tak kira.. habiskan cepat..(memaksa).. SS lain, JM lain.. ai bagi semangat ni.. Chaiyok2.. (korea punya bahasa tak tahu, cina sajalah..) :-D

      Delete
    5. Syida : bukan Chaiyok lah salah Channel tu...fighthing!!!! heeee

      Delete
    6. Aja Aja Fighthing... Ha Ha Ha...

      Delete
    7. haaa betul2.. solly la, jarang tgk korea maaa, china kungfu selalu gak.. jackie chan..hehe..

      Delete
    8. tengok Akak JM.. ramai tnggu next entry hihi..

      Delete
  22. JM!!!!!!! puas mrs belek2 gambar JM kat toilet tu apakah objek sebelah JM yang nampak separuh itu?? nampak macam rupa separuh seseorang dan berambut panjang.......adakah mata mrs salah tengok??
    tiba2 goosebumps huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrss!!!!!!!!!!! alamak! JM baru perasan tau..eeeee...seram pulak bila tgk..meremang bulu teti den..tinggi sungguh imiginasi Mrs tau ahahaahah

      Delete
    2. SS nampak bulu lain! Ha Ha Ha...

      Delete
  23. ragu ragu nak ke BUsan..
    ada apa yang menarik eh kat situ hehee...
    rasa mcm nak ke jeju dulu kot baru pk nak ke busan hehe...

    ok ok x sbar nak baca citer seterusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako : lepas baca entri dari JM nanti baru evalute eh...rasa nk pegi ke tidak..
      kalau nk compare between 3 places Busan, Seoul dan Jeju ofcoz Jeju jatuh No 1..so better gi Jeju the stop by dalam 2 hari di Busan sudah cukup..it's my opinion lah

      Delete
  24. aha...jelajah Busan...mau riki ini tempat,ada cita-cita menjejak sana...tunggu detail cter sis slanjutnya :-)

    ReplyDelete
  25. tak bosan pun jm baca catatan jm...malah akak tunggu setiap catatan jm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak? Yan!!! x perlu ber 'akak' sbb sis JM lebih berusia :-)

      Delete
    2. SS taw umo JM berapa... He He He....

      Delete
    3. SS : SSShhhhhhhhhh...dendiam je tau..simpan dalam hati..itu rahsia antara kita berdua je heeee

      Delete
    4. SS : Rasuah? sikit hari lagi sampai kat umah heee

      Delete
    5. betul tu.. rasa cem jalan sama2..

      Delete
  26. Cantiknya toilet dia, kalau tak cukup bilik agaknya boleh tidur dlm bilik air...

    Masih konpius tentang ejaan rasmi bandar tu - Busan atau Pusan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro JR : mcm tu pun cantik ke..kosong!..x de munger2 mana de cantik...toilet tu mmg bersih....sambil mealbur boleh tertido tau heheh (yg tu tipu)

      x perlu nak confius..either one pun boleh sbb Busan (Pusan) is Korea's second largest city with close to 4 million people...jangan salah sebut PUSAT je ye heee

      Delete
  27. BUSAN...selalu dengar pasal tmpt ni..huhu..macam best je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mimie : tapi tak se BEST Seoul dan Jeju

      Delete
    2. Jeju mmg BEST..x pernah pegi baru dengar cite dari kawan2

      Delete
  28. Seronok dapat baca entri travel sis JM..harap one days dapat p jugak..btw sis, blog lama wanie dah xboleh buka, perasan tak?huhu..jadi wanie minta sis support blog baru ni..huhu..

    http://kisahatiwanie.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wanie..apa dah jadi dgn blog yg lama tu..ada gak try masuk tapi blog has been remove..why?

      Delete
  29. salam jm, best menarik entri JM, bag merah kotak tu lebih praktikal dari soft canvas or backpack with wheel ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. babyPose : Beg MERAH..mana? mana? tak nampak pung

      Delete
  30. wah bestnye train dia...pling best bila seat lebih besar dr AA...rietta suka munge....sangat cnatik munge dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta : mesti gadis munger ni sbb dalam blog rietta ada banyak bunga Rose kan

      Delete
  31. bukan tggl bekas ja.. tggak benih sama kt sana hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF : bekas? benih? tiada kaitan dengan entri nih....mesti dah pening nih

      Delete
    2. Hebat betul penangan Kontena.... Ha Ha Ha....

      Delete
    3. ahahaha SS ni komen kelakar la.. oi tinggal benih apa ZF oi.. benih togeh ke..

      Delete
  32. Tiket train dia menarik sbb ada gmbr kartun. Tgk dlm gmbr pemandangan nmpk bersih mcm x de sampah langsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue : gambar kartun tu yg menarik perhatian dia heeeee

      Delete
  33. Replies
    1. Yeay...JM berjaya membuatkan abe MKL ketawa heee

      Delete
    2. dlm bilik termenung smbil cari ilham...hihihi

      Delete
    3. Rin Noku : bilik itu ambo yg punya hahah

      Delete
    4. rare kan.. kalo dak uncle komen simple2 je ehehe

      Delete
    5. CT : dah kenal kan uncle ko tu mcm mana eehehe

      Delete
  34. halah2 banyak entry akak xbaca lg . halah halahh .xsempat stalk akak . pemalas sangat2 skrg nak blogwalk . hihi .

    pe2 pun jgn lupa bawak balik kat yaya jejaka korea sorang . hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaya : Tak pe yg penting x lupakan sis JM kan..kan..kan...

      Delete
  35. Kitorang naik tren Mughungwa paling last tgh malam nak jimat duit accomondation.kikiki. tp byK betol stopnye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hujan Lebat : ha'ah...kalau nk save budget itu caranya...tapi ada yg nk lihat view siang boleh naik yg express lah kan :-)

      Delete
  36. Baru smpt bw Cne, dah last2 baru trbaca entri prcutian akak ke Korea.mnarik sgt ni

    ReplyDelete
  37. bila la nak smpai busan nih...haish....

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ : dah sampai latteww..tu ha dah sampai Station Busan..aci tak?

      Delete
    2. nah..bertemu kembarannya..xixi

      Delete
    3. Mas Gunadi..kembar ngak SEIRAS...kembaran SIAM hehehe

      Delete
  38. sisssssssss...... missssss youuuu..... long time have noooo time tooo chat........ sisssss luna ade tinggal mesej kat email tauuu..... urgent............................. :D hehehhehehehehhhehehhehehehhee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna : dh tinggalkan mesej :-)

      Delete
    2. SS chat dengan JM... Time dia nak ke katil! Tetiba hanging je... Taw2 dia tido...

      Delete
    3. SS : halamak..KANTOI ahahaha

      Delete
    4. ahahaha ahaha hang tetiba rupanya da pengsan =P

      Delete
    5. CT : FENAT sgt rasanya budak tu kekekek

      Delete
    6. ehehehe kita maafkan la budak tu ye ehehe..

      Delete
  39. next.. hehe..
    ternampak jadual JM.. memang detail..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi : dah gigil2 nak siapkan 1 entri nih :-)

      Delete
  40. nice sharing...xixi
    Abang taxi ngak difoto mbak JM ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi...itu bukan abang Taksi tetapi Ahjussi (pakcik/uncle)...ngak mau sih...:-)

      Delete
  41. Replies
    1. Boot tu.... Pua Chu Kang pon tak boleh cari makan....

      Delete
    2. SS : Phua Chu Kang dah BERSARA..sekarang dia jual LAI CHI KANGG!

      Delete
    3. mnyerlah btul boots....hihihi..

      Delete
    4. Rin Noku : nasib baik bukan warna MERAH! heee

      Delete
  42. Wahh korea ni dari gambar pun kita tao dia bersih sangat. Saya tak sabar nak tunggu entri seterusnya. Buat rasa nak terbang ke korea teros. kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yad : hamoiiii...TERUJA sgt lah tu eheheh

      Delete
  43. Geramnyer...kitew tak boleh pergi lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afidah : kenapa..kenapa..meh kabor ke sis JM nih

      Delete
  44. Alhamdulillah...murah rezeki JM dapat jalan-jalan Korea...dan murah rezeki saya dapat cuci mata tengok gambar JM di Korea...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Amir : itu lah rezeki org bujang..tiada komitment keluarga sendiri..ahaks...rezeki mata je MPA ye heee

      Delete
  45. nekcik panik jjugak dulu bila tiket seoul busan habis ..waktu tu dah pukol 4 petang .nasib baik last minute tu ada lah jugak..tapi yang coach mahal jer...terpaksa jugak ambik sebab kalau tidak kami kena tido kat station seoul sebab hotel busan kami dah bayar..bayangkan 6 orang weii..aduuh... lari budget!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa Nekcik tak beli tiket awal..rasanya belum baca travellog Nekcik ke Korea..nk terjah lah

      Delete
  46. yeayyy!!!
    dah update. tak habis baca lagi ni. laju2 taip kat komen dulu.
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak per FiZ : lambat lagi nk pegi kan..masih ada masa :-)

      Delete
  47. Sis!
    Baru perasan boot. Cantik and class.
    Beli kat Msia or kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. FiZ : itu boot beli di Guangzhou :-) melaram ketika travel tempat sejuk :-)

      Delete
    2. boot ada heels ke dak ? kalo ada heels x sakit ke pakai ehehe..

      Delete
    3. CT : kalau ada HEELS...mampus kejung sis JM kat sana eheehh...tapak FLAT..nk bergaya katanya..sesuai di pakai time sejuk dan hujan...terlindung kaki

      Delete
    4. okay.. tips ni.. mmg tingin nak beli boots flat.. so far jumpa semua ada heels.. x snggop nak pakai..

      Delete
  48. hahaha JM hari bertukar minggu... bertukar ke bulan lak, tapiiiiiiiii episod perjalanan ke Busan lum habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shida SR : ohh...berani gelakkan JM yee...cium Tiha kang eheheh

      Delete
  49. cantik colour dua2 beg luggage..dari jauh dah boleh cam..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mngurangkn risiko luggage ilang...hihih...

      Delete
    2. Nohas : i like u oulss warna2 TERANG nih hehehe

      Delete
    3. Rin Noku : ehehehe...ada betul nya jugak

      Delete
  50. suka pokok kuning tu falam pic header tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. BabyPose...pokok ginko di Nami Island...cantik sgt kuning keemasan

      Delete
  51. Nurul perasan banyak lak wajah ayu JM kat entry yang ni hahaa.. penghias pic ok tu.. sambung2 jgn tak sambung :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Hidayah : opsss...partner travel pemalu itu yang tempek muka sendiri..dh itu je pic yg byk hahaah...sila tutup mata heee

      Delete
  52. bkn main tebal lagi itinerary nye...huhuiii...daebak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rin Noku : itie utk 11 hari tu heee

      Delete
    2. Huhuiii...nk wat yg 3 hari pnya mkn masa,apatah lg 11hari...sgt gigih oiii...

      Delete
    3. Rin Noku : Gigih demi keriangan berganda heee

      Delete
  53. Masa ke Seoul hari tue, tak sempat nak ke Busan. Kat Seoul je pun tak abis cover JM. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zara AB : Seoul tu byk attraction place..kalau pegi seminggu je x cukup..perlu repeat eheheh...itu tak kira Busan dan Jeju lagik..so REPEAT tau hiksss

      Delete
  54. Wah, kelajuan KTX tu 320km/j yer. Bila agaknya train camtu ada kat Malaysia nie. Boleh gak pergi makan2 kat negeri lain... Zumal menanti cerita Busan tu, 3 hari yer kat sana.. Sure banyak tempat menarik JM nak kongsikan nanti tu ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal : hurmm...tunggu lah...tahun 2020 ke mana tahu ahaksss..Ye..ye..byk tapi x lah se menarik di Seoul tu so jgn lepaskan peluang :-)

      Delete
  55. tak pernah bu sann baca cerita JM
    kemahen lagi tempat beramas mesra hahak.
    shrimp burger tu, burger udang eh..
    yums2 sedap nya
    ..moga suatu hari akak akan sampai
    ke negara k pop chi ni..
    doakan JM..
    ngidam tahap mereput dah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak Tiha..burger Udang...JM ni kalau part beramas mesra mmg suka sgt heheheh
      In sha Allah kak Tiha..boleh sampai ke sana..tak perlukan kos yang tinggi kalau ada 2K dalam tangan dh boleh terbang :-)

      Delete
  56. nak makan shrimp burger..!!! pergh beg Akak JM tu kira kecik gak tu.. luggage CT besar sket.. huurm seksa ngusung.. kalo budget lebih bleh la domestic flight kan.. tp dia turun kat gimpo kan? kalo yg domestic ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT : kalau nk jalan2 Seoul jgn bawak luggage 30 kg tu mahu menyumpah sepanjang jalan nanti :-) kalau naik domestic flight pun sika naik turun subway nanti

      Delete
    2. kalo beg kecik cukup ke nak beli barang2 kak ? ehehe.. usually beg besar tp baju sikit sbb nk isi barang bila balik.. share tips kak mcm mane tu..

      Delete
  57. tngk hotel tu okay.. uish kalo time summer mcm ne eh hotel tu xde ekon.. kalo time sejuk bukak je tingkap.. lagi nikmat ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYM : summer season dorang akan 'on' econd tu..klau x pasang mmg BERSAUNA lah kat dalam tu

      Delete
    2. kawan saya duduk hostel sebelah tu sauna tau kak.. the prob is.. nak masuk sauna tu kena bogel.. serious ahjumma2 dlm tu bogel2

      Delete
  58. sukaaaa gambar akak merenung tingkap ketaapi.. ayu gitu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYM : ahaks....itu hanya lakonan semata heheh

      Delete
    2. adus skema nyeee akak SYM ahahahak..

      Delete
  59. Singgah ke Busan di blog JM hari ni. Salam ceria di hari Jumaat yg barkah ini.. :) :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang