You can click on me :-)

Friday, 4 December 2015

Entri TRIP yang masih 'PENDING"

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua rakan blog JM,


JM minta maaf kepada semua rakan reader kerana mood untuk kongsi kisah "TRAVEL" mula hilang. 

Inilah akibatnya jika asyik bertangguh, sepatutnya balik je dari trip terus draft.

**Amaran!!! Entri banyak gambar....layan!!!!!!!!

Ada yang masih berminat tak untuk ikuti kisah percutian JM ke tempat-tempat ni tak :

Trip Siem Reap - Phnom Penh, Cambodia : 23 - 28 Jan 2014

Jika ke PP mesti singgah sini, Central Market tempat menjual barang-barang kraftangan dan souviner
Makanan eksotik banyak di jual di Central Market. Ada yang berani cuba tak?
Pemandangan yang biasa di lihat di tepi-tepi jalan di PP
Nampak!!! tidur dan berumah di tepi jalan tanpa rasa bersalah. Itu kira okey lagi sebab JM nampak orang kencing tepi jalan. Berdiri menghadap pokok dan terpandang lah...apalah si 'lelaki' ni tengah buat sekali nampak air terpercik di pokok tu...ya ampun!!!

Paling kelakar semasa kami pusing-pusing di PP City tu, kawan JM menjerit apabila tersentuh pokok..uolss tahu tak kenapa dia menjerit...hihihihih

Satu lagi kes ada orang parking tepi jalan pastu nampak seorang lelaki menghadap ke tembok..nah!!! tembok basah.

Trip Krabi - Phuket, Thailand : 28 Feb - 04 Mac 2014

Nah!!!! Trip setahun yang lalu, dari Krabi turun ke Phuket dengan menaik Van. Travel partner JM dari belum berkahwin, kemudian kahwin dan sekarang menunggu saat bersalin.

JM belum update entri ni. Nampaknya boleh simpan dalam museum je lah story trip ni.

Hambek!!! panas katanya..pastikan jangan di lihat picture di belakang tu
Tak ada topi tuala pun boleh lah kah kah kah
******************************

Overland Trip Thailand : 19 - 29 Dis 2014

Banyak JM nak share trip overland Thailand ni tetapi entah bila nak start...

Sunflower Field di Jim Thompson Farm
Phimai Historical Park, Nakhon Ratchasima, Thailand
Ada sesiapa boleh tolog terjemahkan tak
******************************

Trip Seoul - Busan : 18 - 26 April 2015

Ini adalah trip kali ke -3 JM ke Seoul dan kali ke -2 ke Busan bersama travel partner yang baru. My travel partner untuk trip yang ni kerapkali tanya...bila nak update entri Spring at Seoul tu...huhuhhu...rasanya menjelang tahun 2016 belum tentu berupdate aduss!! JM! JM!

Sakura di Ilsan Park
Trip ke Buncheon dengan menaiki V-Train
Trip ke Buncheon dengan menaiki O-Train
Kenapa ngan ahjussi ni, ada cerita di sebaliknya
******************************

Trip to Rinjani, Lombok : 03 - 08 Jun 2015

Trip yang begitu menguji kekuatan minda dan fizikal. Cukup lah sekali mendaki Rinjani kerana ada pengalaman yang tidak dapat di lupakan. Part untuk sampai ke Puncak yang paling menguji  tahap kesabaran dan ada yang berputus asa, berpatah balik.

View Sunset di Bukit Pergasingan
View Gunung Rinjani dari Bukit Pergasingan
Seperti mimpi kerana JM berjaya tawan Mt Rinjani
******************************

Trip to Bangkok City : 23 - 28 Julai 2015

Beli topi pink tetapi tertinggal di dalam van semasa dalam perjalanan ke Maeklong Railway Market
Di turunkan di tepi highway gara-gara salah sebut nama tempat yang hendak di tuju
Ambil gambar di hadapan orang tengah 'sembahyang' . Apabila balik hotel, tidur malam tu kena tindih
Semasa trip ke Bangkok ada cerita sedih dan seram. Baru sampai hari ke dua dan masih banyak lagi part yang perlu di habiskan. Di manakah kekuatan untuk sambung update entri Bangkok ni huhuhu

******************************

Trip Redang Island : 22 - 23 Ogos 2015

Peristiwa yang tidak dapat di lupakan apabila malam tiba, hujan lebat dan angin kencang kami terpaksa tidur di dalam surau. 

Khemah yang di dirikan di tepi pantai ranap di tiup angin. Paling menyeramkan, surau terletak di sebelah kubur dan ada sorang teman JM tersedar lewat malam dan nampak seorang kawan kami sedang merenung beliau apabila di ceritakan esok pagi......

"It's not me...saya tidur nyenyak...tak bangun pun"

Perghh..memang meremang bulu roma.

Camping Trip di Redang Island
Pantai yang cantik
Sepatutnya kami tidur di dalam khemah, tetapi ranap di tiup angin kencang..memang menakutkan. Baju JM tak sempat di selamatkan...habis basah huhuh
******************************

Trip Surabaya - Yogja, Indonesia : 01 - 06 Oktober 2015

Trip terbaru JM ke Surabaya - Yogja. Trip yang sangat enjoy dan santai sehingga sebelum balik ke Malaysia dah bercadang akan repeat Yogja heeee...Bilakah JM akan mula share this story..doakan JM rajin ye heeee.

Pengalaman paling best masuk kebun epal, petik dan makan sepuas hati di Kota Batu
u
Pandangan memukau di Timang Beach Yogjakarta
Bilakah agaknya JM akan update  FULL Story untuk semua trip ni kan...

432 comments:

  1. Replies
    1. ahahaha...mestilah FIRST kalau komen jam 1.33 pagi orang dah membute

      Delete
    2. hehehehe....nape? SS tak percaya eh?

      Delete
    3. tertinggal keretapi tunggu keretapi lain

      Delete
    4. CT!! tertinggal ketapi naiklah bas heeee

      Delete
  2. Replies
    1. TQ SS...Disember! pls nice to me heeee

      Delete
  3. Mata SS fokus kat one and two piece tu.. Keh Keh Keh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haip SS...jaga mata tu...nanti kang kena pakai spek lagi tebal ;p

      Delete
    2. arZ! kalau tak tengok rugi tau ;p

      Delete
  4. Bangkok! Bangkok!..nak baca story ke Maeklong Railway market...

    takpe, SS pun ada banyak travel story yg tertunggak..tapi JM lagi banyak..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melambak... Dah dasar pemalas kannn.. Ha Ha Ha..

      Delete
    2. Kak Nohas!!!! kiss dulu baru JM sambung hehehe

      Delete
    3. SS tu tengah rajin update entri Xian...habislah..entri hamsterdam dah jadi hamster

      Delete
  5. Banyaknya posts yang pending! Apa lagi kak JM, rajin-rajinlah update! Tak sabar nak baca :D

    ReplyDelete
  6. The world is a book...nampaknya sis dah explore banyak pages,faham sangat dengan kepayahan nak mengarang kisah di setiap perjalanan,banyak sangat cerita...take your time..sinopsis bergambar macam entri ni pun menarik gak,keep on writing,we love ur stories :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayda!!! terima kasih...same to u...cepat update trip balik 'my kampung' tu...hihihih

      Delete
  7. jm penah tengok org pompuan kencing berdiri tak? harhar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak SS buat demo ke Wakkk? He He He...

      Delete
    2. Tak pernah tgk Wak sebab orang perempuan sifat pemalunya 9 lelaki 1 ;p

      Delete
    3. ahahaha..kalau SS buat demo JM orang pertama nak tengok

      Delete
  8. tp amek gmbr org tengah semayang tu memey berhantu ., seram kanns., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang JM cari nahas Wak...pasni mmg menyesal...xnk lagi kaco 'tuhan' mereka

      Delete
  9. asek pakai tuala jeer., jm xde topi sayur bawak gi travel kahh., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Topi sayur dia ilang Wakkk... Ahaksss..

      Delete
    2. hahahaha Wak lawak la.. Wak guna topi kan potong rumput.. kasila JM pinjam..

      Delete
    3. Wak hadiahkan lah topi utk JM satu...bukan minta Iphong pun kih kih kih

      Delete
    4. sayang tau SS.. topi tu cantik warna pink...baru nak melaram ramlah ram huhuhuh

      Delete
    5. Wak pakai blangkon CT..x sesuai ngan sis RERupis ni kah kah kah

      Delete
  10. Uishh byk btl trip prcutian akak...t da masa ksmptn share arr hhehe

    ReplyDelete
  11. JM kena upah sorang admin untuk uruskan blog ni... retis la katakan... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh...JM hired Pak Lang Mie nak? he he he

      Delete
  12. wah !! kemain banyak ni..

    bila nak settle hutang dengan Firah ni sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah!!! sis JM hutang blog walking kan ke ada hutang lain ;p

      Delete
  13. Mt Rinjani tu macam best.. siap ada awan di sekeliling..

    tapi, dengarkan kegerunan mendaki, aiyarkkk !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa siapa yang daki time meletop hari tu ? adeh keseraman.. syukur Akak JM da balik Malaysia..

      Delete
    2. Firah!!!! nak dapat view cantik macam perlu harungi dugaan yg amat perit dan hasilnya berbaloi...kalau org tanya nk daki lagi tak...cukup lah sekali huhuhuh

      Delete
    3. meletop ke CT...tak tahu lak berita tu..ya Allah ingatkan gunung 'mati'

      Delete
  14. salam sis JM, wah wah syoknya baca travel SJM, yana tunggu full update! hehehe, mohon seru kerajinan tu SJM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Yana...tggu ye sbb mggu ni sis JM agak bizi balik rumah agak penat so hanya mampu reply komen dan BW sikit2...tggu ye ada masa free sis ziarah..

      psst..ole2 utk Yana sis JM belum pos tau..tunggu...

      Delete
    2. ouh faham! heheh, yana tgh cuti sekrang so koje nye menerjah rumah orang jela heheh

      Delete
    3. Yana...untunglah orang tu jadi cikgu :-)

      Delete
  15. Sis JM makan ke makanan exotic tu hahaha,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia makan drumstick belalang je.. He He He...

      Delete
    2. Yana...kalau kaki belakang boleh lagi telan..ni telur lipas...baru tgk dah nak termuntah...erkkk!

      Delete
    3. ahahahaha...mampu gak telan...kalau SS berani tak

      Delete
    4. ahahahaha....CT! adan muka budak tu kan..nak makan sangat..rasain!

      Delete
    5. eeeeyaaaak! telur lipas ke? ingat ke hape laaa.. kaki bebalalng pon yana tak makan hehehe

      Delete
  16. seramnya ,
    sis JM dah sampai ke terengganu,

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah byk kali Yana..cuma x singgah rumah Yana je ;p

      Delete
    2. hahahah, kitakan baru berkenalan sisJM

      Delete
  17. cantik nya permandangan gunung Rinjani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik Yana tapi nak dapat view cantik tu rasa nak 'mati'

      Delete
    2. sempuuuuuutttt kan ! huhu terbaik ar SJM dapat sampai atas tu

      Delete
  18. Replies
    1. itu sbb tiket ke Lombok sgt MAHAL

      Delete
    2. hehehe, sebab tu mampu nengok gambar yang SJM ambek je..

      Delete
  19. Fuhh banyak nya entry tertangguh JM!
    Saya doakan JM mempunyai kekuatan jari jemari dan minda untuk mengupdate blog.
    Chaiyokkk...
    Psttt.. next trip ke mana pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mya!!!! lama x singgah sini...awak sihat heeee
      memang byk Mya dah tahu ni nak mula dari mana...huhuhuh

      next trip ; jeng jeng jeng heheheheeh

      Delete
  20. travel JM ke tempat2 yg sgt menarik tu...xsabar nak baca...pic2nya pun osem...ada masa bolehlah update ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Paridah...terima kasih atas kata-kata semangat tu...love u akak!!!

      Delete
  21. ohh please JM update semuanyaaaaaaaaaaaaaaaa......... nak tahuuuuuuuuuuuuuuuu hihihih... u go girl!

    ReplyDelete
    Replies
    1. EIDA!!! lama menyepi!!! ingat dah lupa JM huhhuhu...itulah...ishhh bila agaknya modd rajin nak 'balik' ni

      Delete
  22. Salam JM.. yeay nurul dah selamat sampai Malaysia. Yup Korea memang best dan akan ke Seoul lagi hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam cik Nurul Pinky tu!!!! haaaa kan...sekali pegi x puas kan heheehehe....

      Delete
  23. Salam JM! Saya suka baca kisah-kisah travel JM. Ni first time komen sebab nak sangat JM update trip Surabaya-Yogja sebab saya pun teringin nak travel ke sana. Hari-hari tunggu bila JM nak cerita pasal surabaya-yogja ni hehe. Semoga JM murah rezeki dan travel banyak lagi. Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaaa...terima kasih Nurafiqah kerana sokong blog sis JM...hurmm entri tu..mgkin next year sbb perlu habiskan entri Bangkok dulu...sabar eh syg heeeee

      Delete
  24. Banyaknya kisah menarik sis JM.. Cepat update.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wawa!!! lupa nk tanya..ada terima x ole2 dari sis JM?

      memang nak pdate tp tunggu mood datang dulu ;p

      Delete
  25. JM ...

    Why so laatttteeeeeeeeeeeeeeeeee !!! Hahahahhahaa

    Rasanya, tahun berganti tahun ler nak tunggu update nya !!!

    Hahhahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Jali...ntah2 bro Jali dapat menantu pun JM belum habis update lagi entri tertunggak ni kah kah kah

      Delete
  26. saya pun banyak giler travelogue yang pending.. rasanya memang dah tak dapat nak update dah. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pending sampai pening... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. adeh akak DP kamon.. jangan givap =D

      Delete
    3. Intan! i know sbb sibuk ngan PHD kan ngan FL lagi...sis JM ni menyibuk je lebih ;p

      Delete
    4. jangan pening-pening LALAT ye SS hihihi

      Delete
    5. CT..klau trip dah lama mmg x best nk share...dah 'sejuk'

      Delete
  27. Perhhhhh traveller tegar....

    Awesome...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapikan sis JM belum ke Melbourne cam Huda..tak mcm org tu sikit hari lagi nak balik 'kampung'...enjoy your trip dear

      Delete
  28. Replies
    1. Yani..bila nak share trip ke Jepun tu

      Delete
  29. Replies
    1. mohon jampi supaya JM rajib update entry ehehe..

      Delete
    2. CT...ada ubat tak? sebab JAMPI x menjadi ke perlu jumpa Raja Bomoh ;p

      Delete
  30. Kak JM, sambunglah cerita Bangkok dulu... Meh saya tiup angin rajin dekat akak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay!!!! tiupkan angin Seoul hihihih...kat sana salji turun dengan lebat tu....mcm air hujan...

      Delete
    2. Memang salji lebat sangat kan! Saya rasa Zilla dekat sana sekarang, untung dia :D
      Kak JM, bila next trip ke Seoul??? Kalau sama, boleh kita bersenggol-senggolan di sana!

      Delete
    3. dear Kay...Seoul again? fulamak..balik 'kg' setiap tahun ni bukan baru balik ke..sis JM in shaa Allah next year...sama lah titew kih kih kih...ntah2 nanti kita jumpa di airport heeee

      Delete
  31. woww..bestnya. Banyak plak tu nak habiskan ceritanya. Takpa pelan2 tarik nafas.
    You can do it JM!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leez!!!! terkezut den leez datang sini hikss...ntah2 until 2017 belum habis ni hiksss

      Delete
  32. Fuiyooooo...byk nye kisah yg JM peram...sy masih setia tggu bila kisah ini menetas satu persatu...hahaahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah menetas susah plak nak jaga.. peram je pandai... ha ha ha..

      Delete
    2. KD!!!! kalau dah menetas nanti nak tak sekor ehehehe

      Delete
    3. kalau dah menetas..SS tolong jaga untuk JM boleh heeee

      Delete
  33. JM..yg kwn tu jerit kt pokok tu sbb terpegang air kencing ehhhh....ke slh...hahahaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat pasar siti khadijah kat kelantan pun CT penah tngk org kencing.. kat carpark..
      tapi orang tu nampak mcm kurang waras jadi logik la kot di shi shi situ..

      Delete
    2. KD!!!! one small gift for for this komen hihihihi...tapi bukan skrg....masuk dalam list pending ole2 ehh....

      Delete
    3. CT..kalau tak 'sihat' leh terima lagi..ini...adusss! sihat walafiat kot...main bukak je seluar..nak je sis JM skodeng hahahaha..***matik!!!!

      Delete
  34. Fuhh fuhhhh..sy bg semangat kt JM utk hapdet semua cerita tuhhh...heheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. KD!!!! belum cukup tu..masak kan kari kepala ikan untuk JM boleh hehehehe

      Delete
  35. Epal kt jogja tu sgt menarik lah...rs nk petik jer semua buah yg bergntungan tuhh...heheheeh

    ReplyDelete
  36. setahun samapat 7,8 kali travel ...? harus cepat2 updet . Nanti ada yang terus dapat cucu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaha...ntah2 sampai kak Nieda dapat menantu pun belum habis share lagi

      Delete
  37. assalamualaikum jm..selamat petang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam kak Yan...selamat pagi heeee

      Delete
  38. itu ulat kering ke apa tu??eii..entah apa la rasanya kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana Rashid..itu telur lipas goreng...rasa lemak manis ..ada bran? hehehehe

      Delete
    2. SJM yana baca komen ni pon dah kembang tengkuk hahah

      Delete
  39. banyak juga trip yang tertunggak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Yan...terima kasih..muah!! JM dah terima ole2 dari kak Yan..sweet dah letak dalam kereta...leh baca hari2..

      memang byk kak Yan...ntah bila nak habis tu

      Delete
  40. wah..bestnya JM dah dapat tengok banyak pemandangan yang cantik di negara orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Rohaida...memang syiok tapi yang tak syiok tu pitih banyak habis ;p

      Delete
  41. ohh bila disenaraikan, banyak rupanya.. hurm, bertabahlah kami menunggu.. atau mungkin terkubur ditasik madu... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tabah Suida tabah.. CT tunggu entry bunga matahari dah stengah tahun ni hahaha..

      Delete
    2. Suida...memang berderet...itu belum tambah lagi another one trip end of this year...adoi!

      Delete
    3. CT! bunga matahari tu pun dah layu ;p

      Delete
  42. kalau tak sempat nak update detail macam dulu2.. apakata KJM ringkaskan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida! idea yang menarik tu...nanti kanda fikir di luar kotak bak kata SS ;p

      Delete
  43. Replies
    1. mak CT blaja trengkas.. dia kalo salin nota cepat2 org cakap..
      kalo kita nak baca balik mmg tatau.. tengok mcm org purba melukis =P

      Delete
    2. SS..kalau guna trengkas nanti hanya Mak kepada CT je yang boleh baca ;p kan CT kan

      Delete
    3. hanya Mak CT je yang tahu...tulisan kod rahsia tu

      Delete
  44. Byknya trip post yg masih pending tu . Jenuh kampoi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa.. pujuk JM suruh dia hapdet.. hehe..

      Delete
    2. Mama Gojes!!!!! JM dah terima hadiah dari mama..banyak dan JM sukaaaaaaaaaaaaaa...terima kasih n love u..nanti JM share kat blog eh...

      ahakss...sibuk blog walking mama itu sbb x update blog ngeh ngeh ngeh..ALASAN!

      Delete
    3. CT!!!! kalau nak pujuk pls belanja western food ;p

      Delete
  45. Best ke Yogja tu.. iskk mcm diracun pulak tgk JM petik epal

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah..sian Mama...mama! i love u! eh tetiba plak

      Delete
  46. Byk jgk yang mistik2 dlm trip JM..suwet sgt tuan tanah ni..sampai ramai nk ganggu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahha...sweet sgt kan? kalau yang ganggu tu manusia tak pe gak Mama..ini! hadoi! lembaga hitam kot

      Delete
  47. ok terasa diri ni betul2 katak bawah tempurung..
    entry lain jm x up x pe,,, tapi 2 kisah je nak tahu..
    first pulau redang.. kedua gunung ranjini indon.. pelase akak jm.. update ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa si Sobri kan suka panjat2 gunung.. tu yang dia nak tahu tu hehe..
      selamat memanjat =P

      Delete
    2. eleehh...Sobyie tu...semua tempat dia dah pergi saje je tu...ahaaa...bertabahlah ye...nanti JM try update slow2

      Delete
    3. kalau dah sekali mendaki mmg addict tau CT...x nak join Sobyie ke?

      Delete
  48. samalah kita...saya pun banyak entri yang pending...kerja berlambak.

    ReplyDelete
  49. wah berderet-deret. takpe slow-slow. nak tahu trip pi thailand tgk bunga matahari. trip kena tindih lepas ambil gambar, mistik tu. kes pulau redang.... menakutkan. tapi paling win gbr petik epal. wah ahkak jeles. meh kita gie lagi jom jom jom tak puas panjat pokok epal

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha..kak Notie ni..bukan ahkak pun dah puas petik dan makan hari tu ke..saje je tu...cubit kang!

      Delete
  50. adeh.. yang bunga maaaatahari tu berjanggut laaa CT kena tunggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunga-bunga matahaari..menyinari!..ha sambung CT ;p

      Delete
  51. tak masuk lagi list akak untuk tahun depan.. cepat kak !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe...ssshhh!!!! dendiam je tau CT..itu rahsia kita berdua

      Delete
  52. makanan exotic ? no thanks.. i makan western food ja..

    ReplyDelete
  53. byk tempat2 mnarik yg JM blum kongsi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jie Susanos! itulah pasal..sikit hari lagi ada trip lain plak..adusss bertambah lah entri pending...pening jadinya hikssss

      Delete
  54. Amboi JM.... Banyak Nye tempat pending entry lagi niiiiii.

    Semoga diberi kekuatan. kihkih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khayze!!!! tapi x de entri New Zealand tau..yang tu i kena terjah blog orang tu hihihihiih

      Delete
  55. wow.. banyak betul pending sis JM.. Takpe sis..slow2, mesti siap update jugak.. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah masalah sis JM skrg ni Fati Wawa...malas tul nak mula ni....

      Delete
  56. Replies
    1. masih boleh di kira dengan jari lah ZF...kalau kena kira ngan calculator pink baru di kira banyak ahahaahah

      Delete
  57. SS nak tahu pe ke hal si ajjussi tu mengangkang????? Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
  58. Dalam bebanyak yg Jay Emm listkan.. Rinjani tu letak last pon tak pe... SS nak Bangkok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi SS dah ke Bangkok dah tahu selok belok x best dah nak baca

      Delete
  59. Wah, saya doakan agar diberi kerajinan dan semangat yang tinggi untuk menghabiskan kisah-kisah trip yang pending supaya saya dapat membacanya hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...terima kasih SarahFJ...muahh!

      Delete
  60. Tempat yang paling tak best, setakat ni Phnom Penh. Komunitinya kurang mesra dan kebetulan time tu November 2014, ada festival Songkran. Alahai...ramainya orang dan sampah merata-rata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SETUJU dengan Mawar Melati...kita org stay kat sana 2 hari pun dah rasa rengsa...nak balik cepat!!!! memang sangat tak menarik..sekali cukup lah..psst : ada blog tak? nanti boleh JM buat kaco kat sana ngeh ngeh ngeh

      Delete
  61. Asalam JM ..awak kat man!..hehehe rindu entri baru JM..meletop entri..cantik2 gambar..huuu! bunga tu luarbiasa...tahnia kembara Jm betul2 berseri...
    O ya hadiah dah sampai..cantik..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam cikgu Etuza...mulanya JM minta maaf sbb dah lama tak 'ziarah' madey09 tu hikss...bukan x sudi tapi tak sempat....nantikan kunjungan dari JM rh...terima kasih cikgu Etuza..jgn puji lebih2 tak de hadiah kih kih kih

      psst : hadiah dah sampai...alaa small gift je cikgu sbg tanda penghargaan..JM dpt lebih byk dari cikgu tu...terima kasih

      Delete
  62. Waaaah, senangnya udah sampai puncak Rinjani. Saya bulan lalu mau naik Rinjani, tapi gunung Barujari sedang erupsi. Terpaksa pendakian dialihkan ke Bukit Pergasingan. Beruntungnya dirimu sudah ke puncaknya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai Adie Riyanto...kasihan sama kamu..ngak ada peluang ke sana..Bukit Pergasingan pun indah juga pemandangan nya

      Delete
  63. Hi JM!
    kadang tu zarith pun simpan kenangan travel tu dalam memori je.. nak hapdet, kdg tu tak sempat, bila dah lama tu takde mood pulak hihi..sama la kita..seppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Zarith..sis JM ada hutang ole2 sama kamu kan...ke dah terima...nanti nk check semula senarai penerima tu

      ahaaa kan...bila ada perasaan cam tu mmg x de mood

      Delete
  64. wpun semua trip diatas dah basi tahap masam busuknya , sis tetap baca klu dah jadi entry . suka tgk negara org babeh ... topi tengah atas tu sama dgn sis punya yg sis beli di pangkor ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh Sis Vee ku sayang..sorry dear lama tak singgah di blog..bukan x ingat tapi x sempat..ehh mcm pantun plak

      topi tu sama eh..pinjam boleh sbb JM punya tertinggal dalam van sbb terkejut diturunkan tepi highway uhuhuh

      Delete
  65. Salam JM..

    Merata2 jm berjalan.. Cantik2 semuanya..

    Tp knp mrk suke buang merata2 njs.. Huhu.. Dahsyat..

    Knp jm ambik gmbr depan org sembahyang? Kn dh kne tindih.. Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam LadyBird...sihat tak? semoaga sihat sentiasa ye..haaaaaa..pegi PP leh tgk wayang FREE hihihih

      Itulah pasal..JM cari nahas kan dah kena huhuhuh

      Delete
  66. Jm. U know what. Blog u mmg lengkap. So plz keep it up and update cpt2 k. We are waiting. Tak kisah entry mana2 dlu. Take care n rest well

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Harnani!!!!! betul ke ni...betul ke? mcm tak percaya je baca komen ni hihih...muah cikit!

      Delete
  67. Mknn eksotik tu x berani nak try
    Kencing merata2 tu mybbkn mati keinginan nk ke sana...x hygiene..hoho...
    Nk tau sambungan cerita aedih dan seram tu plss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue Hamid...hurmm sis JM pun x recommend lah PP tu..kisah kena tinggal di highway dan kena tindih tu in shaa Allah akan share...tengah mencari 'kekuatan' ni ;p

      Delete
    2. Lipas ke apa tu JM? pelik jer nampak..

      adoiiiiiiiiiiiiiiiiii ada gak pengalaman mengerikan

      Delete
  68. Alohaii hedek baca ntri JM ni..jap sana..jap sinuun..lenguhlah pulak nak menskrol untuk komen..ramai bebeno peminat JM ni..saya juga tau!!!

    ReplyDelete
  69. anyang JM ahjumma Jagalchi ajak makan sup ikan musim sejuk nanti!!

    ReplyDelete
  70. Asia dah habis JM jelajahi, lepas ini nak ke mana pula? Kalau nak ke Afrika ajak saya sekali, teringin nak ke Kenya dan Tanzania melihat kehidupan binatang secara live...

    ReplyDelete
  71. Ya Allah banyak sungguh trip sis JM tahun lepas. Setahun berapa kali travel agaknya. Mesti dah habis tawaf satu ASEAN. Lepas ni bolehlah luaskan jajahan travel ke EUROPE pulak. Hehe. Suka gambar sis atas gunung Rinjani. Btw nak jemput sesiapa di sini untuk join "1st Mini Giveaway" =)

    http://azyyatiliah.blogspot.my/2015/12/1st-mini-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  72. Salam singgah petang JM...wahh...banyaknya tempat yang dah JM travel....suka tengok tu buat epal boleh makan sampai puas....

    ReplyDelete
  73. Epal tu paling suka makan tapi makanan eksotik memang tak berani lah nak cuba JM....hihi

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352