You can click on me :-)

Wednesday, 23 May 2012

Hello Perth Day 1 : 01/05/2012

Assalamualaikum...pembuka bicara.. Bismillahirrahmanirrahim....pembuka selera....

Hamboi-hamboi berpantun 2 kerat ..3 kerat plak yer...hihihi...

Iyolah..impian Mak nak ke Perth, Australia...negara yang banyak terdapat binatang yang tak ada kat Malaysia ni NOkkkk...mahu tak epy....ehehee....memang tak tido malam di buat nya....seminggu lagi nak berlepas dah siap buat checklist....nak pastikan tak ada barang tertinggal...perkara paling utama....pastikan PASSPORT anda valid yer..belum tamat tempoh (6 bln sblm berlepas).

Loh..ngak biasa Pak..kalau PASSPORT sudah siap..tapi ETA belum mohon lagik..mana boleh masuk Ostolia..nanti kena tahan sama Pak Imigresen...waktu bapak mau check in di Kaunter AA lagi udah di sekat..waduh...ngak bisa tu...

Jadi pesanan juga kepada kawan-kawan yang berhasrat nak ke Perth, pastikan apply ETA yer..apo kobondo ETA Tu..makcik tak tahu nak oi...cuba sebut dalam bahasa mudah...baru lah makcik paham..makcik ni sekolah tak tinggi...alaaaaaaaaaaaa..berdrama plak kat sini ..ahahaha....

ETA ialah Electronic Travel Authority atau electronic visa yang diperlukan untuk masuk ke Australia. Rakyat Malaysia perlu apply ETA. Boleh mohon melalui ONLINE tetapi bayaran agak mahal dalam AUD60 tetapi jika mohon melalui travel agent dalam RM20.00. Tepuk perut tanya selera..pilih lah mana yang anda suka...

Perth Day 1 (01/05/2012)

Lokasi Perth
Tiket penerbangan ke Perth pada jam 11.55 malam, jadi selepas solat Maghrib tunggu Hani  untuk jemput JM di rumah dan terus betolak ke LCCT Airport. Untuk pengetahuan semua trip kali ini terdiri daripada 5 orang ge-girl yer...2 sudah berpunya dan 3 lagi masih dara pingitan...ahahaha...perasan. Kawan-kawan lain pergi sendiri ke Airport dan kami janji jumpa di sana dalam jam 10.00 mlm.

Sampai di Airport masing-masing lapar, jadi kami makan dulu..ye lah nak tunggu makan dalam flight ntah jam berapa baru leh makan kan..pilihan kami kat Mac'D. Selepas selesai sesi suap menyuap...perut pun dah kenyang, baru kami chek in luggage.

Mak aihh..rupanya kami orang terakhir check in...nasib baik lah kerani kaunter masih consider kalau tak mahu kami terlepas penerbangan malam tu. Ada sorang pakcik selepas kami memang tidak di benarkan untuk check in..memang hangin lah..tiket burn macam tu jer...

Pesanan kepada kawan-kawan..apa2 hal pun..lebih baik check in awal ..kalau International Flight 2 jam sebelum departure dan bagi Domestic Destination, pastikan 1 jam lebih awal untuk mengelakkan sebarang masalah.

Tepat jam 11.55 malam...penerbangan mula berlepas ke Perth Autsralia dan masa di ambil adalah 5 jam 30 minit... Kami sampai di Perth Internatioal Airport dalam jam 5.30 pagi. Semua urusan imigresen berjalan lancar, ambil luggage dan terus maju ke Arrival Hall. Hello Perth..here we come :-)

Kat Arrival Hall terdapat tempat untuk solat, jadi tak perlu risau..it's call Quiet Room. Kami pun menunaikan dulu perkara yang wajib..yer lah kalau nak terus gerak ke tempat kereta sewa agak terlalu awal...pejabat buka jam 8.30 pagi. Aktiviti utama apa lagi berposing ala-ala model konon..tak nak cakap banyak..jom layan gambarr.............entry kali ni gambar tak banyak..tunggu entry day 2 ehh...


International Airport Terminal
Dah puas bergambar di kawasan airport, kami dapatkan teksi untuk ke Bayswater Car Rental di Jln Guildford.

Keluar jer dari airport terminal pandang sebelah kiri terdapat taxi stand..tak perlu risau..berderet teksi sedang menunggu penumpang..bagi tahu je lokasi mana nak pergi..ini teksi bermeter yer bukan teksi sapu...

Kami ambil teksi untuk muatan 5 orang..bayaran di kenakan AUD38 (RM120.80)...terkejut king kong jugak pada mula nya..sebab jarak perjalanan tidak sampai 15 minit tetapi bayaran di kenakan agak tinggi..sila jangan cuba convert ke dalam RM yer kawan-kawan sebab kita akan rasa mau pengsan..

Tapi disebabkan kami berlima tak lah terasa sangat. AUD38 divide by 5 around AUD7.60. Tukaran mata wang waktu ni dapat 1AUD = RM3.18.

Alamak baru perasan..ini cerita dah masuk Day 2 (02/05/2012). Ok cukup dulu untuk hari pertama...nanti sambung kisah perjalanan kami untuk hari kedua yer...

till then...bai....

61 comments:

  1. nak tanya la. nak wat ETA kat agent tu kat mne ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh from my friend, nanti sy email eh

      Delete
    2. Cik Neem,

      Leh bagi email add tak?

      Delete
    3. Salam, saya nk pg perth cuti sek ni dgn family. Betulke bayar rm 20 jer sorang (bkn aud20) utk ETA ni? Boleh bagi tak no travel agent jarimanis tu?

      Delete
    4. Cigu, saya dah email :-)

      Delete
  2. email saya jugak yer pasal ETA . sbb ada planning nk pegi perth ni ... semua sebab JM punye blog , berkobar2 nak pi travel ... hahahaa

    misz.farradania@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Sen,

      Ye ker..hik..hik..terima kasih sudi singgah..

      Boleh..boleh..nanti saya email eh :-)

      Delete
    2. yela . syok sgt baca JM blog ni , kita da terikut2 nak travel je . yg dua pun belum smpai lg , da sibuk nak plan trip ke-3 aigoooo *pitam* hahahahaha ...

      Ape pun , blog ni sgt complete . xpyh da nak search2 kat blog lain hihii

      Ok2 tq2 .....

      Delete
    3. Cik Sen, aigoooo...mesti suka citer koya ni..kiranya taste kita sama hiksssss..saranghae

      Begitulah JM pun bila dh start travel je..kalau boleh setiap bln nk travel..dh gila travel skrg nih hiksss

      Ye ker..kiranya blog JM ni one stop centre lah eh..semua ada.hahaha..tapi tak semua tempat JM dh cover sbb belum mampu....kalau mcm tu jadilah follower setia blog JM ni heee

      Delete
  3. bukan suke cite korea , kite ada mak angkat korean la . hehe makanan korean pun dah habis di teroka .... hihihi

    harus la stop kat sini dlu ... kot2 ada planning nk gi tmpt lain ke .. next destination ke mana pulak JM ? ( amboiii kita plak sibuk nk tau ) hahaahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wooww...lagi hebat dan advanced dari JM nie heeee

      Ahaaaaa..nak ke GOld COast tapi lambat laie..lg a few month hiksss

      Delete
    2. what??? ada mak angkat korea...wah!!!! nk kenal juga boleh tak...hehehe.. ambil kesmpatan kan (*_^)

      zinziemeewah

      Delete
    3. sally..jom kita cari sorang nak?

      Delete
  4. Nk jgk address travel agen tu..tlg email ley...

    amy_2720@yahoo.com

    Tq

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. xdapat pegi, baca n tgk akak JM jalan2 pon jadi lah..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Irra...tak pe..mana tahu ada rezeki nanti turn Irra pulak :-)

      Delete
  7. wahh... bestt.. dapat sikit ilmu pasal hal2 travel nie.. kalau lupe nanti boleh rujuk sini.. :)

    ReplyDelete
  8. aduhai, mahalnya tambang teksi.. nak buat macam mana kan.. dah itu rate nya.. tak sabar nak tahu next day punya cerita ni :)
    p/s: nasib baik boleh naikkan.. kalau tak boleh, melepas lah nak ke Perth ni dan melayanglah RM, RM.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah Rose...perlu pejam mata je bayar

      Delete
  9. duit sana mahal pada kita kak JM... hihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. rate nya 3x ganda duit kita Ekin...klau kita RM1...di sana dah jadi RM3...gitew lah perbandingan nya

      Delete
    2. Tutup mata beli koala... ha ha ha...

      Delete
    3. Koala pemalas..tido je 22 jam..lebih tu bgn makan

      Delete
    4. ape leh buat rate tggi huhu

      Delete
  10. oo baru tahu cmna nk apply visa masuk negara org. selama ni tahu buat pasport je..heh. yerlah travel ke negara org pn baru 3 negara. ok, pasni kalau ada rezeki nk ke ostolia sis JM lah mangsa kaunter pertanyaan..hahaha

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally..bukan ke nak repea Korea lagi

      Delete
  11. uish mahal gak harga teksi tu yer...bes la g ngan geng2 gegirl ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mahal nOe..rasa x berbaloi byr sbb sekejap je dah sampai

      Delete
  12. saya tak pernah lagi sampai perth. teringin jugak tapi tak ade rezeki lagi.. huhu.. tahniah jm dah sampai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intan : tggu habis belajar dan FL dah besar sikit boleh lah jalan2 lagi

      Delete
    2. Perth destinasi Wajib pegi... ha ha ha...

      Delete
    3. Perth bandar utk org2 pencen ;p

      Delete
  13. tu utgnya pergi beramai . harga blh bagi . jadi jimat sikit lah kan ...

    ReplyDelete
  14. syok p jejalan ramai2...perghh JM dh smpai ostralia.. kita entah bila lak.. #jeles! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahlam..in shaa Allah..your turn will come

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Bestnya ostolia... saya pun berangan2 nak ke ostolia selain japan... best2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nora dah sampai Japan kan...dah sambung update

      Delete
  17. Mulanya di sini... Ku kenali diri mu... Sehingga kini... Sehingga ke akhir waktu...
    * Lagu kumpulan Freedom... Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh siap nyanyi ye SS.. senang hati :)

      Delete
    2. Betapa gumbiranya hati beta... he he he...

      Delete
  18. Dulu nak pi ostolia... RM 1 = AUD 3 pon dah rasa derita... Skrg? terpaksa TUTUP MATA... Ha Ha Ha..

    ReplyDelete
  19. salam boleh email tak jm buat eta tu kat mana?ni email amanmailpenang@ymail.com

    ReplyDelete
  20. salam jm boleh email x buat eta tu kat mana?email dekat amanmailpenang@ymail.com tq jm

    ReplyDelete
  21. Cik JM..
    Boleh tolong emailkan info pasal travel agent utk apply Visa tu? email to fadhila87@yahoo.com
    TQVM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cempaka Sari..already send to your email

      Delete
  22. JM suka baca cerita JM..harap akan terus menulis.

    ReplyDelete
  23. Sekarang kalau nak menulis kena verify le.

    ReplyDelete
  24. Mesti sekarang tukaran wang tu dah tak sama nilainya. Kena cari duit lebih lagi ni. Huhu.

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang