You can click on me :-)

Friday, 25 May 2012

Hello Perth Day 4 : 04/05/2012

Assalamualaikum !

Ok..lets continue our journey at day 4 : Agusta - Margaret River - Busselton Jetty - Perth city

Pagi itu kami bangun seperti biasa lebih awal berbanding waktu bangun di Malaysia. Seawal pagi siapkan sarapan sebelum memulakan perjalanan hari ni.

Gambar sekitar Baywatch Manor Augusta YHA Guesthouse.

Kaunter Reception masuk ikut sini
Suasana dalam bilik
Main entrance
Baywatch Manor Augusta
Selesa, ada ruang parking
Dapur tempat kami main masak-masak
Makan di sini, nampak bawak rice cooker sendiri dari Msia
Selesai sarapan dan check-out, destinasi pertama pagi ni kami akan ke  Cape Leeuwin Light House. Tak jauh dari tempat kami menginap dalam 15min drive dah sampai. keluar dari GH belok ke kanan yer..on the way tu ada sign ke Finders Bay...tapi kami tak singgah situ...kami terus je ke depan...

jalan lengang..mmg best memandu di sini
Dah sampai
Welcome to Cape Leeuwin Light House - terletak di kawasan berpagar
Nampak..itulah Cape Leeuwin Light House tu
Sejarah Cape Leeuwin Light House :

On the most Southern Westerly tip of Australia, where the Indian and Southern Oceans meet, stands Cape Leeuwin Lighthouse as a solitary sentinel

Built from 1895 to 1896 the tower and cottages are built of local limestone. The Cape Leeuwin Light was first mooted in 1881, but took 15 years to eventuate. Disputes raged over the best site for the lighthouse. Also, until the Kalgoorlie-Coolgardie gold rushes Western Australia was the poorest State, and with no assistance from the Eastern States, it was unable to proceed with a project of this size. Further delays occurred when it was found the the initial test bores that showed bedrock at 2.5 metres had only found a rock shelf and it was then necessary to excavate to 6.7 metres. 

The original 1895 plan included two lights. The present high white light tower and in front of it, a low red light tower. Although the foundations for this low tower were completed, the structure was never built because it was considered that a second light would cause confusion and draw ships closer to the Cape.

Almost as famous is the waterwheel and wooden flume constructed to bring fresh spring water to the lighthouse from a distance away.

It has been calcified by the minerals and salts reminiscent of a limestone area known for its huge caves.

The original light source was kerosene wick lamp, then the world's largest, revolving in mercury bath.

This light had an intensity of 250,000 candelas and was visible for 40km.

In 1925, the light was upgraded to vapourised kerosene with a mantle, giving a light intensity of 780,000 candelas.

In 1955, a radio beacon was installed. The light was totally manually operated until 1982 when it was converted to electricity replacing the clockwork mechanism & kero burner, one of the last in the world. The new 1,000 watt halogen lamp increased the candelas to 1,000,000.This light was automated in September 1992.

The tower has seven floors and 186 steps.

Nampak ayat terkakhir...186 anak tangga...rupa-rupanya kami dah menapak sehingga ke atas hari tu..mmg power rangers lah kami...ahahah...sbb tak lah rasa penat sangat...yer lah.JM kan ada pengalaman panjat gunung ledang...alah..kalau sekadar 186 steps tu x de hal punya...ahahah...riak nak mampus....

Entrance fee ada 2 pakej :

1. Pakej 1 - Ground Floor Only it's mean jalan-jalan sekitar kawasan luar Light House tu dan kawasan sekeliling je, tak boleh masuk ke dalam Light House : AUD5 (RM15.90)

2. Pakej 2 - Pakej include masuk ke dalam Light House dan boleh mendaki 186 tangga tu untuk melihat pertembungan 2  lautan South Ocean dan Indian Ocean : AUD15.70 (RM49)

Kami ambil pakej yang ke 2. Waktu kami sampai tak ramai orang so mmg heaven lah. Hanya group kami je masulk LH tu

Cape Leeuwin Light House
View dari atas Light house
Pertemuan antara South Ocean dan Indian Ocean..sgt unik
View dari arah yang lain
Dari sini kami ke destinasi seterusnya Margaret River Chocolate Factory. Jika ke Augusta on the way nak ke Perth City akan lalu area Margaret River ni. Tak susah nak cari tempat ni ada sign sepanjang jalan.

Margaret River Chocolate Factory
Ruang memproses coklat..boleh lihat dari luar je..x boleh masuk
Pelbagai jenis coklat dan perisan..harga? jangan convert kepada RM
Bestnya di kilang ni kita boleh coklat yang ada tu, tak beli pun x pe. Kepada peminat coklat jika datang sini memang heaven lah. Terdapat satu sudut di sediakan untuk makan dan minum. Boleh order di kaunter. Harga? sila lah pejam mata je.

Seterusnya kami gerak ke Busselton Jetty, Busselton yang femes tu.

Busselton Jetty...view di sini sangat cantik tapi sayang time kami sampai hujan
landasan tren untuk sampai ke penghujung
Stretching 1.8 kilometres across Geographe Bay, Busselton Jetty is the longest timber-piled jetty in the Southern Hemisphere. It is appreciated for its spectacular Underwater Observatory, Jetty Train and myriad of recreational uses. A unique experience situated in Western Australia's favourite playground!

Tak lama kami kat sini sebab cuaca tak mengizinkan...tetiba lak hujan turun renyai2...sempat jugak ambil gambar 2-3 keping...kami terus gerak ke Perth City...malam nanti kami nak check in di Criterion Hotel, Hay Street

on the way ke Perth City
Petang itu perjalanan kami mengambil masa yang lama...time orang balik kejer..jalan memang sesak..kiranya dalam jam 10 mlm baru kami sampai ke destinasi. Memang sesat mencari lokasi hotel ni...tabah je lah.

Criterion Hotel
Ini lah bilik di Criterion Hotel Perth
Okey..kawan-kawan..kami semua dah penat..nak ZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzz dulu...

End story of day 4....

27 comments:

  1. JM,

    sy pun menyampah bile org ckp mcm tu..kdg rase nak lempang jer mulut tu...

    hanya org yg rase jer yg fhm..jodoh, ajal maut semua rahsia ALLAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      ehehehe..sama lah kita cuma JM masih boleh bersabar lagik

      Betul2..jodoh maut urusan Allah

      Delete
  2. ingatkan akak naik jeti tu...panjang tu jenuh nak patah balik...seronok sungguh menikmati kejadian Tuhan.
    pertembungan ocean tu nampak jelas x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah..mmg nampak dengan jelas Irra..Ya Allah..terpegun dengan ciptaan Allah

      Delete
    2. Benda2 mcm ni buat kita rapat dan dekat dengan الله kan. Subhanallah. Best nya akak dpt tengok.

      Delete
  3. Alhamdulillah Irra..rezeki akak kat c tu :-)

    ReplyDelete
  4. Mudah-mudahan 1 hari saya sampai kat tempat2 yg sis JM dah jejak ni.. :)
    Seronok kan jalan2 tengok tmpt orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah Farah..semoga your dream will come true...maybe bersama yg 'tersayang' ke nanti :-)

      Delete
    2. Amin...hihihi manatau boleh berlari-larian kat jeti tu hahaha

      Delete
    3. in sha Allah..sis JM aminkan jugak..

      Delete
    4. Hikhikhik (gelak gedik jap!) View on the way ke perth city tu cantiklah sis.

      Delete
  5. bestnyee... tak termampu di taip dengan ayat2 indah lagi.. cewahh... nak jalan2 travelog lain lak.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey Aniss..nanti datang lagi yek..sis JM sediakan biscuit :-)

      Delete
  6. semoga ekin dapat sampai tempat dalam gambar tu... inshaAllah ekin akan dengar nasihat ustazah JM hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah Ekin..jika ada kemahuan pasti boleh sampai ke sana :-)

      Delete
  7. mujurlah bawa ricecooker sendiri . bimbang juga peralatan memasak yg ada digunakan uk masak daging babi juga ... 186 ? mau crem kaki tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee...gigih kan kami..nak jimat katanya...tak lah...langkah slow2

      Delete
  8. Pegi light house tu jumpa tak light house keeper? Mana tau leh bawak balik Msia :)

    ReplyDelete
  9. selalu tengok light house kat movie je.. best nya

    ReplyDelete
  10. Mama Jay Emm main macak macak apa? Hik Hik Hik...

    ReplyDelete
  11. Tak nampak gambar panjat 186 tangga tu ? Seput tak ?

    ReplyDelete
  12. Tak sempat ke naik keretapi di Busselton Jetty ?

    ReplyDelete
  13. Masa cukup tak ? rasa macam terkejar-kejar tak ?

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352